8. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2007

Tajnosti v jednání s americkou vládou a ignorování volených zástupců naznačují, že v Česku vzniká režim, který je mimo parlamentní kontrolu připraven vytvořit výlučnou vazbu na jednu mocnost.

Současná debata o umístění amerického radaru na českém území odhaluje nebezpečné tendence v české demokracii -- utajování bezpečnostích rozhodnutí a svévolný výklad ústavy vládou. Debata ukazuje, jak je česká bezpečnostní politika vzdálena od polistopadových proklamací o nutnosti demokratické kontroly nad armádou a bezpečností země. Vypovídá také o tom, že vládní představitelé si buď nejsou vědomi rizik, které by přinesla smluvní vojenská vazba na Spojené státy nebo o těchto rizicích odmítají informovat veřejnost.

Sloupek
Tony Harrison

Ač přes dva roky matka mrtvá byla,
otec jí bačkory dál ohříval,
thermofor, aby postel nestudila,
a o platnost volné jízdenky dbal.

Nemoh jsem přijít jen tak. Telefon.
Hodinu času musel jsem mu dát,
aby stih všechno sklidit - celý on! -,
jako by to byl hřích, že měl ji rád.

Mou nedůvěru nemoh riskovat -
vždyť za chvíli zaskřípe v zámku klíč
a nebude se o ni muset bát.
Věděl, šla pro čaj, je jen na skok pryč.

Věřím, že život končí se smrtí.
Vy dva jste nešli na nákup, to ne,
ale dál v seznamu mi zůstane
číslo, jež volám, i když neplatí.

ze sbírky My z Leedsu, KPP 1986, překlad Zdeněk Hron, vybral Tomáš Fürstenzeller

8. 3. 2007

Co si představuje americký velvyslanec:

Jak již jistě víte od vašich nejvyšších státních představitelů, zahajují Spojené státy podrobnější rozhovory s Českou republikou a Polskem o možném rozmístění prvků americké pozemní protiraketové obrany.

Spojené státy se domnívají, že prvky protiraketové obrany v Evropě jsou přínosné, protože mohou ochránit většinu Evropy proti balistickým raketám středního až dalekého dosahu a Spojené státy proti mezikontinentálním balistickým raketám vypuštěným ze Středního východu. Zmíněné předsunuté rozmístění amerického systému protiraketové obrany nabídne Evropě takovou ochranu, která doposud neexistovala. Přestože Spojené státy a Česká republika nyní vyjednávají o umístění specializovaného radaru na českém území, máme na paměti, že konečné rozhodnutí bude výhradně na České republice.

Domnívám se, že česká účast na protiraketové obraně by se mohla stát příležitostí pro vedoucí roli České republiky při zajišťování obrany a bezpečnosti Evropy. A to by mohlo být prospěšné pro všechny. Hluboce oceňuji odpovědné a zasvěcené úsilí, které ČR věnuje -- bilaterálně i multilaterálně -- současné situaci ve světě a uvědomuje si svoji roli při obraně Evropy a Severní Ameriky proti budoucím hrozbám. velvyslanec USA v ČR

Richard GRABER

Zdroj: ZDE

Domnívám se, že o vedoucí roli jsme toho v minulých letech slyšeli dost, podotýká František Procházka.

8. 3. 2007

Na univerzitě, kde mi dávali čestný doktorát, mají jen 70 % studentů, spousta domů -- dřevěných, přízemních, bez pořádných základů -- je buď úplně zničena, nebo ještě neopravena.

Velké hurikány byly v letech 1959, 1965, 1969, 1992, 2005, z čehož velkou souvislost s globálním oteplováním nevidím.

Svou neopakovatelnou atmosféru, která je kombinací francouzského, kreolského, mexického, afroamerického (jak oni teď politicky korektně říkají) a teprve na posledním místě amerického vlivu to ale má.

Bydlíme v krásném, starobylém hotelu Monteleone, ve Francouzské čtvrti, který se pyšní tím, že tu psali svá díla E. Hemingway, T. Capote, T. Williams a W. Faulkner. To je opravdu hezká společnost.

Guvernérka Louisiany i starosta města New Orleans jsou oba demokraté, nevěří příliš tomu, že si s tím vším poradí trh, a proto usilují o co největší dotace z Washingtonu. Od evropských způsobů chování to příliš odlišné není.

Zdroj: ZDE

Už dlouho jsem se takhle nezasmál, konstatuje Jakub Žytek.

8. 3. 2007

Ve středečních Lidových noviných dostala redaktorka Radka Kvačková místo na titulní straně, aby se ve svém komentáři vyjádřila k případu Karla Bicana, pražského biskupa z Československé církve husitské, který se pokusil přimět k pohlavnímu styku muže, jemuž pomáhal po propuštění z vězení navrátit se do společnosti.

8. 3. 2007

Veřejnost a politiky rozrušilo v nedávné době vyjádření ruského generála, že uvažují o zaměření svých raket na tuto radarovou základnu. Podívejme se na toto prohlášení z druhé strany. Můžeme snad označit za pravdivý následující předpoklad? "Pokud ruský generál nevydá veřejné prohlášení o možném zaměření svých raket na tuto základnu, nebudou tyto rakety na základnu zaměřeny." Bylo by asi bláhové si něco takového vůbec myslet. Podle dostupných informací, však Rusko není destabilizujícím faktorem současného světa. Problémem ale je, že výše uvedený předpoklad vytváří všeobecnou otázku, píše Martin Bečán.

8. 3. 2007

Amnesty International pořádá v sobotu 10.3. od 18:00 demonstraci za dodržování lidských práv v Tibetu před Velvyslanectvím Čínské republiky v ČR, Pelléova 18, Praha 6. Podrobnosti ZDE

8. 3. 2007

Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí za ODS, si s letošním jarním úklidem pospíšil. Jako dobrý odeesák chce vyházet ze svého resortu sociální dávky, které ČSSD teprve od ledna zavedla.

Ještě velice dobře si pamatuji, jak po celou dobu loňského vládí-bezvládí ODS v boji o voliče slibovala, že na zvýšený rodičovský příspěvek a porodné nesáhne.

Jen co se ale Nečasova zadnice pevněji zabořila do ministerského křesla, začal jednat v duchu pravicové tradice a na sliby zapomněl. Už v dubnu chce předložit vládě návrh změny vyplácení obou zmiňovaných dávek. Již od září by nový zákon mohl platit. ODS tak vráží podpásovku nejenom svým voličům.

8. 3. 2007

Obsáhlý článek Václava Chyského o moderním národu a o rozstříhaném koberci výborně zapadá do módního názorového rámce, který se navíc vyhovuje konextu přednášky, z níž předložený text vychází. Ostatně tomu napovídá i soupis literatury, v němž se nacházejí převážně díla vůči kategorii národa negativně přednaladěná. Nemám tolik času, abych mohl s článkem polemizovat v celistvosti, pouze bych zde rád zproblematizoval některá tvrzení a upozornil na opomenutí (ať už záměrná či náhodná). Nemůžu a ani nechci zde nahrazovat povolanější odborníky v roli kritiků v současnosti převládajícího názoru historiků na povahu moderních národů a na národnost jakou takovou vůbec. Neotřelým, poučeným, a přitom srozumitelným způsobem to dělá např. prof. A. Stich v dobře dostupné knize Jazykověda -- věc veřejná. Budu tedy mluvit coby laik, jehož jedinou kvalifikací je upřímný zájem o dějiny a o starší českou literaturu.

8. 3. 2007

V článku "Před rekodifikací trestního řádu I" (Britské listy 7. 3. 2007) poukazuje Zdeněk Jemelík na zastaralost českého trestního práva. Zmiňuje např. neúnosný stav vládnoucí v přípravném řízení, nad jehož zákonností vykonává dozor státní zástupce. S autorem lze souhlasit v tom, že přípravné řízení, tedy vlastní vyšetřování by od počátku mělo probíhat pod dohledem soudu. V závěru článku autor napadá stávající právní úpravu zastupování obhájci v trestním řízení, kde může obhajovat pouze advokát, přičemž argumentuje tím, že monopol a jím vyvolaný nedostatek konkurence vede mnohdy ke snížení úrovně služby (tedy obhajoby). Podle autora by poučený laik nedostatek právnického vzdělání vyvážil starostlivostí a větším pracovním nasazením. Jako advokát nechci v žádném případě autora za jeho názor "ukamenovat", což autor od advokátů a státních zástupců -- jak sám na konci svého textu uvádí -- tak trochu očekává. Přesto se k některým naznačeným problémům pokusím v krátkosti a bez přílišné právní terminologie vyjádřit.

8. 3. 2007

Jsem neobyčejně šťastný, že přestože neustále slyšíme o nedostatku financí na téměř cokoli, podařilo se vyškrábnout pár, (asi 26,5) miliónů na uspořádání architektonické soutěže na projekt nové budovy Národní knihovny, píše Václav Bartoš.

8. 3. 2007

Zaujalo mne prohlášení pan Špačka, bývalého tiskového mluvčího našeho bývalého prezidenta a rovněž bývalého disidenta Václava Havla. Prohlášení vesměs jednoduché, až prostomyslné -- jsem slušně vychován, podporuji americkou základnu na našem území. Ve stručnosti řečeno, Spojené státy jsou našimi přáteli a pokud nás přítel o něco požádá, je slušností mu vyhovět, píše Marian Štěpánek.

Rád bych pana Špačka požádal o vysvětlení jeho postoje; abych věc přenesl do obecně pochopitelné roviny (tzn. do roviny argumentace páně Špačkovy), pokusím se obě strany personifikovat. Říkejme tedy Spojeným státům pan Novák a České republice pan Čech. Představme si je jako sousedy, kde se předmětem jednání nestává radar (k čemu by panu Novákovi také byl, že?) ale dejme tomu žumpa. Řekněme, že se panu Novákovi zdá jeho stávající žumpa malá; musí se často vyvážet a po letech navíc i nepříjemně páchne. Podlehne naléhání své rodiny a rozhodne se pro vybudování žumpy nové, větší. Rozvine se tedy následující, nám všem v lecčems povědomý příběh:

8. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Vládní strany CDU, CSU a SPD chtějí požádat německou federální vládu, aby udělala něco proti diskriminaci žen, které dostávají v Německu za stejnou práci podle nového dokumentu CDU v průměru o 26 procent nižší platy než muži.

Velkorysí a spravedliví byli naši muži, a to nejen politikové, ale hlavně ti, který těžce nesli svou odpovědnost v pracovním světě a v odborech. Ti věděli už dlouho, že ženy jsou také lidé, že by měli být rovnoprávné a alespoň dostávat stejnou odměnu za stejnou práci. Ale dohromady dělají všichni dost málo nebo vlastně nedělají celkem nic pro to, aby bylo rovnoprávnosti v zaměstnání opravdu docíleno.

7. 3. 2007

Americký velvyslanec Graber:

Základna bude přínosem, všechno bude v pořádku

Oficiální zpravodaj amerického velvyslanectví v Praze:

Velvyslanec Richard Graber se v únoru sešel v Praze a v Příbrami se starosty obcí z okolí vojenského újezdu Brdy. Otevřel tak dialog o radarovém zařízení protiraketové obrany, o jehož umístění v oblasti se jedná. Velvyslanec uvedl upřesňující informace o typu uvažovaného radaru a o jeho vlivu na životní prostředí a zdraví obyvatel. Během diskuze Graber starostům přislíbil, že jejich obavy se budou řešit. "Jsme teprve na začátku," řekl a dodal, že do regionu přijede na výlet se svou rodinou.

Starostové se také zajímali o to, jaké konkrétní investice výstavba radaru samosprávám přinese. "Požádal jsem pana velvyslance, aby ho příště doprovázeli také experti, kteří by odpovídali na odborné dotazy," řekl starosta Příbrami Josef Řihák novinářům. Velvyslanec Graber nabídl starostům návštěvu americké základny v Německu, aby se přesvědčili, jak fungují obdobná vojenská zařízení a jak jsou začleněna do místního společenství. Představitele samosprávy ujistil, že pokud bude tento projekt realizován, bude spadat pod českou jurisdikci. Konkrétní detaily projektu budou předmětem jednání českých a amerických expertů a budou se týkat omezení vstupu a dopadů vlivu radarového zařízení na životní prostředí, zdraví a bezpečnost obyvatel. Konkrétní bezpečnostní opatření uvnitř vojenského prostoru bude nadále určovat česká armáda. Velvyslanec Graber také zdůraznil, že radar je klíčovým prvkem protiraketové obrany v Evropě a nebude chránit pouze Českou republiku a USA, ale také většinu Evropy. Jestliže se projekt protiraketové obrany uskuteční, radarová stanice by mohla začít fungovat v roce 2011.

Zdroj ZDE

Pozn. red. Bude česká armáda rozhodovat o tom, jak bude radar používán?

7. 3. 2007

Již v únoru nám přezimující hlodavec svišť o svém svátku Groundhog Day předpověděl, zdali přijde jaro brzy nebo si na ně počkáme a počasí na 1. března nám říká, jak bude vypadat na konci měsíce. Přichází-li březen jako beránek, odejde jako lev a naopak. Březen tedy znamená příchod jara, vždycky kolem 21. dne. O několik dní dříve oslavíme sv. Patricka záplavou zelené barvy nejen v restauracích nýbrž i na pracovištích a v časopisech. Ale nesmíme zapomenout na 8. března, protože Mezinárodní den žen (MDŽ) slaví mnohem více lidí než Groundhog Day (2. února) i svátek sv. Patricka (17. března) a to i přes to, že je ještě v plném proudu hokejová sezóna.

7. 3. 2007

(Malá úvaha k Mezinárodnímu dni žen)

Na dveřích některých veřejných zařízení se stále objevuje absurdní nálepka s černým kočárkem přeškrtnutým rudou, zakazující čárou. Kočárkům vstup zakázán, hlásá tato nálepka. Ti, kdo ji na dveře umístili, byli jistě vedeni praktickými důvody, ale dokážete si představit, že by na dveřích téhož zařízení zářila obdobná nálepka s přeškrtnutým invalidním vozíkem: Vozíčkům vstup zakázán? Nechutné, viďte?

7. 3. 2007

Zřejmě každý sebekritický historik a historička, zvláště pak ti, kteří se zabývají dějinami 19. a 20.století, by tento páně Peňásův výrok ochotně podepsali. Soudobé dějiny jsou plné příkladů, kdy výuka dějepisu více či méně vědomě sloužila k modelování poslušných občanů ochotných nadšeně padnout a hlavně zabíjet za vlast (za Boha, za národ, za třídu), když k tomu dají elity povel. Když pracujete v oboru, je dobré si uvědomit, že zacházíte s výbušninou...

V Britských listech se v jednom dni objevily dva podnětné články z oblasti historie, skvělý projev na téma národ a nacionalismus pana Chyského a zajímavá polemika pana Šlechty, která, ač podle mého názoru nešťastným, přesto však podnětným způsobem poukazuje na klíčové problémy "vytváření" a výuky dějin.

7. 3. 2007

(Na internetu nalezl Uwe Ladwig.)

7. 3. 2007

V přepisu nedělních Otázek Václava Moravce, který provedla společnost Newton-IT a zveřejnily Britské listy, chybí jedna poměrně důležitá část pořadu. Jedná se o posledních 12 minut z první části vysílané na ČT1. Tato část je zcela vynechána a přepis pokračuje až druhou polovinou, vysílanou jen na ČT24, ačkoli v těchto 12 minutách rozhodně zazněly argumenty a názory, které by se neměly ztratit na úkor těch zbývajících. Vynechaná pasáž začíná v čase 55:50 po začátku pořadu.

Co tedy v přepisu chybí ?

7. 3. 2007

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyhlásil náročný legislativní program. Významný je jeho záměr předložit sněmovně nový trestní řád. Úmysl je to jistě bohulibý, protože v současnosti se naše trestní řízení podřizuje zákonu z r. 1961, novelami různě poflikovanému. Jím bylo kodifikováno přizpůsobení našeho trestního řízení sovětským zvyklostem, zahájené v 50. letech minulého století. Až do té doby se naše trestní právo vyvíjelo v kontextu evropského právního vývoje a zachovávalo si spojení se svými kořeny, které vězely až v minulosti rakousko-uherského právního řádu. Současná zamýšlená rekodifikace je tedy velkou výzvou, abychom se vrátili k principům trestního řízení demokratického právního státu, které ctí "staré země" EU i země anglosaského práva.

7. 3. 2007

Milý pane Ladwigu, s radostí odpovídám na dotaz, který obsahují poslední řádky vašeho článku "Marxisté všech zemí, nemýlíte se"?

Svou odpověď začnu dvěma příběhy. Jsem novinář a editor knih a v letech 2004 -- 2005 jsem měl možnost zúčastnit se a spoluvést kolem padesáti rozhovorů v pořadu dr. Milana Hanuše Pamětníci pro Český rozhlas 6. Mnohé z nich byly vedeny s lidmi, kteří byli v letech 1968 -- 1969 členy odborných týmů, jež byly zřízeny jako odborné zázemí pokusu o reformu tehdejšího stavu československého hospodářství, politiky a ideologie.

Patřil mezi ně i docent Jiří Hermach, který ve filosoficko-politologickém týmu Radovana Richty vedl práci na výstupním textu, jež měl určit podklad k ideovému směřování naší budoucí státní politiky.

7. 3. 2007

Od humanity přes národnost k bestialitě (Franz Grillparzer, 1791 -- 1872 )

8. květen 1945 nesmíme oddělovat od 30. ledna 1933. Kdo však před minulostí zavírá oči, stane se slepým vůči přítomnosti (Richard von Weizsäcker 8. května 1985 při příležitosti 40. výročí konce 2. světové války)

To, co humánní civilizovaný národ odlišuje od barbarského, není jeho nevina, nýbrž zacházení se stinnými stránkami a problematickými aspekty historie (Erazim Kohák, český exilový filozof)

(Předneseno při příležitosti setkání Ackermann--Gemeinde 15. -- 16. listopadu 2003 v Oesede, Georgsmarienhütte u Osnabrücku, pro publikaci rozšířeno).

Vazene dámy a pánové,

děkuji vám za příležitost, že se dnes mohu spolu s vámi zamyslet nad neblahou doktrínou etnických čistek. Výslovně bych rád zdůraznil, že se mezi členy Ackermann-Gemeinde cítím jako mezi krajany. Byli jsme krajany v Čechách a na Moravě, ale tato skutečnost byla vlivem nacionalistické ideologie obou stran za posledních 150 letech stále více a více potlačována. Mnozí z nás odhalují teprve se zpožděním, když již nežijeme ve společné vlasti, jaké společné kulturní kořeny nás staletým soužitím spojují.

7. 3. 2007

Uprostřed žhavých debat, které se v posledních dnech rozpoutaly na Britských listech, si dovoluji nabídnout malou esej na zcela nezávažné téma: bramborová placka. Placka budiž zároveň odrazovým můstkem a konečným cílem tohoto článku.

Bramborová placka (tortilla de patatas) je vedle středomořské paelly emblematickým pokrmem španělské kuchyně. Toto jídlo zhotovené z brambor, vajíček a oleje je důkazem toho, že co je "chudé" a prosté, může být zároveň lahůdkou pro gurmety i pro gurmány. Možná si říkáte, že Britské listy nejsou tzv.ženský časopis (i když pevně doufám, že jsou deníkem pro ženy i muže), a připadá Vám nemístné, že tu mluvím o bramborách. Hovořím-li totiž o bramborách, mluvím o novému španělskému národnímu sportu, který zdatně soupeří s fotbalem - a to je gastronomie. Kuchařské umění je jedním z nejrozšířenějších koníčků v současném Španělsku, čemuž také odpovídá jeho přítomnost ve všech typech sdělovacích prostředků.

7. 3. 2007

Americká protiraketová obrana v Evropě

Spojené státy prezentují tento evropský prvek Americké PRO jako prvek, který před možným raketovým útokem "darebáckých států", (rozuměj Íránu, Sev. Koreje apod.),nebo teroristů z Al-Kajdy, ochrání i Evropu, nikoliv však jako součást protiraketové obrany Evropy.

NATO uvažuje o protiraketové obraně, ale úvahy o ní jsou v počátcích, zatím co americká PRO je do značné míry vybudována.

Rusko zaujímá k možnému vybudování jednoho z prvků Americké PRO v Evropě negativní stanovisko jednak proto, že se tento systém přibližuje k území RF a doplní globální přehled o činnosti na evropské části RF a také v ní vidí možný nový začátek stupňování zbrojení ve světě. (Prezident Putin v Mnichově.)

7. 3. 2007

Dopis Václavu Moravcovi:

Vážený pane Moravče,

rád bych krátce zareagoval na Váš dopis Janu Čulíkovi. Souhlasím s Vámi v několika bodech vaší polemiky (napr. nevhodný, emocionální způsob argumentace Jana Čulíka, etc.), ale hlavním důvodem tohoto dopisu je informace, kterou jste zveřejnil v předposlední větě Vaší polemiky. Pro jistotu ji zopakuji:

"A protože pořad OVM děláme na koleně s malým redakčním zázemím, tak jsem již mírně unaven."

To, že hlavní diskusní pořad ČT je vyráběn na koleně s malým redakčním zázemím, je informace velmi závažná, píše čtenář Pavel Trtík. (Jeho dopis jsme zkrátili a mírně zredigovali, pozn. red.)

Jean Baudrillard
7. 3. 2007

Co zůstane z Jean Baudrillarda po jeho smrti? Epigonové a kritici mohou tuto otázku, která je nešikovnou parafrází jeho vlastního myšlení, už konečně položit. Otázka, kterou se pochopitelně tu a tam někteří snažili položit již dříve - v reakci na provokativní tázání tohoto francouzského sociologa a filozofa -- , ztratila svůj smysl. On sám nepřikládal svému myšlení žádného smyslu, protože smysl se přece ze západního myšlení vytratil už dávno, že? Měli bychom tedy nad jeho včerejším skonem ve věku 77 let projevit, podobně jako někteří nenajatí vrazi, alespoň "účinnou lítost"?

6. 3. 2007

Petr Suchý míní, že Britské listy jsou rekordně dezinformačním zdrojem ve věci uvažované americké protiraketové základny. Toto jeho hodnocení má hned několik problematických aspektů: Předně autor záměrně přehlíží, že právě Britské listy byly po několik let prakticky jediným informačním zdrojem k základně. Právě zde se měla česká veřejnost poprvé šanci dozvědět, co před ní politici od roku 2002 tajili - že se o protiraketové základně v ČR jedná. Skutečnost, že se do některých textů zde publikovaných vloudily nepřesnosti nebo omyly jsou ve srovnání s generálním selháním všech mainstreamových médií (a odborníků na bezpečnostní studia, kteří v médiích v zásadě mlčeli až do chvíle, kdy jiní zvedli téma doslova z prachu ulice - a nyní přicházejí slavně zvítězit...) by byla sama o sobě snadno omluvitelná záměrem redakce deklarovaným v záhlaví: Deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. A o základnách se skutečně nemluvilo. (Tedy veřejně se nemluvilo - pouze v zákulisí s Američany.)

7. 3. 2007

Hlavní dojem z argumentace akademika Suchého je přinejmenším lehce rozporuplný, tanečky kolem marginálií a silné mlžení u témat nejpodstatnějších. Následující text je reakcí na některé body z odpovědi pan Suchého, plus další poznámky a náměty.

7. 3. 2007

Pokud se tedy zamlčí dosud dostatečně neuzavřená diskuse na nějaké téma a její vývody se nahradí jedním z "pravicových axiomů" o dobru a zlu, dochází k vytrvalému podminovávání diskusí na témata další, protože se tímto popsaným způsobem utváří zcela falešný rámec.

Na závěr mi dovolte tvrzení, že Britské listy se co do zacházení s informacemi rozhodně nevymkly míře dezinterpretace, která je v našem mediálním prostředí běžná, což je až s podivem s přihlédnutím ke skutečnosti, že se jedná o necenzurované periodikum, sestávající povětšinou z dobrovolných příspěvků autorů, kteří se jinak musejí na rozdíl od redaktorů LN, HN, MF či ČT živit pouhou prací.

Přečtením článku p. Suchého "Proč jsou Britské listy ve věci raketové základny rekordně dezinformačním zdrojem", uveřejněného ve Vašem periodiku dne 6.3.2007, jsem nabyl dojmu, že by skutečně bylo záhodno také se vyslovit k uvedené problematice.

Sdílím názor p. Suchého, že diskuse k problému umístění americké protiraketové základny na našem území není vedena správně. Podle mého názoru však jejím úskalím není ani tak nepřesnost, či zkreslování informací až po vyložené lhaní, čehož se v různé míře dopouštějí její všemožní exponenti počínaje z mně neznámého důvodu silně angažovaného ministra pro evropské záležitosti.

Na druhou stranu ve mně po přečtení článku neutichá pachuť čehosi známého, zažitého, či dosud pořádně nezažitého (ve smyslu nestráveného). Totiž něčeho, co bych si dovolil nazvat "mimoběžnou demagogií".

Taková mimoběžná demagogie se zakládá, dle mého soudu, na tom, že v určitých domněle klíčových bodech se autor opírá o faktické rozbory a připomínkování svých názorových oponentů, a v nestřežených prostorech prezentuje své postoje na úrovni faktů, čímž systematicky likviduje možnost diskuse.

6. 3. 2007

Havel dělá radost Vasilu Bilakovi

Exprezident Havel nedávno ze svých úst vypustil perlu, když ve svatém zanícení pro americkou radarovou základnu na českém území vyzval politiky k jejímu schválení bez referenda, tedy za zády i proti vůli národa a lidu a tento postoj ještě stačil označit jako "odvážný" ( stále ještě okolo 60 % Čechů základnu jasně odmítá, pro je necelých 30%).

Být v dnešních geopolitických podmínkách věrným americkým poskokem si tedy podle českých politiků vyžaduje SKUTEČNOU ODVAHU?

6. 3. 2007

Nejsme o nic lepší než bolševici?

Ve čtvrtek zveřejnila Česká televize zprávu o tom, že Policie začala vyšetřovat výroky komunistického vůdce Vojtěcha Filipa kvůli možnému porušení některého ze zákonů omezujících v naší zemi svobodu projevu.

6. 3. 2007

V únoru roku 1948 se naše komunistická strana, oslabená desetiletími dogmatické existence ve stínu imperiálního "komunismu" sovětského i masovou genocidou za nacistické okupace, dostává k moci. Dostává se k moci ve státě, jehož občané se ve své většině s demokraticky prováděnými socialistickými změnami ztotožňují (!), jehož inteligence je převážně levicově orientovaná, a který již mnohé změny směrem k "socialističtějšímu" hospodářskému systému provedl.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2007 "Zdvořilost" Ladislava Špačka a americká žumpa v Čechách   
8. 3. 2007 Nebojme se Ruska. Obávejme se amerického útoku na Írán Vít  Novotný
8. 3. 2007 V případě bilaterální dohody je ČR s USA ve velmi nerovném postavení   
7. 3. 2007 Chyba v přepisu Otázek Václava Moravce Radek  Batelka
7. 3. 2007 Akademické tanečky: preemptivní akce, válka, nebo preemptivní agenda? Michal  Brož
7. 3. 2007 "Nemám zlomenou páteř"   
7. 3. 2007 Co se o tomto problému říká a ví v Čechách Pavel  Gavlas
7. 3. 2007 Pojedu do Příbrami s rodinou na výlet   
6. 3. 2007 Odvaha ke kolaboraci Luděk  Toman
6. 3. 2007 Proč jsou Britské listy ve věci raketové základny rekordně dezinformačním zdrojem Petr  Suchý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Bez názvu Zuzana  Vítková
6. 3. 2007 7 modeliek Michal  Habaj
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
1. 3. 2007 17 Jiří  Studený
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš
21. 2. 2007 Mystifikace!   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík