18. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2006

Vlna spláchne i potůček špíny

Blazeovaný komentátor Reflexu Jan Potůček si umí vybírat témata i formu jejich zpracování. Jedenáct let očekávaný start nové stanice Českého rozhlasu - "vlnky" pro mladé - Radio Wave ho zaujal způsobem, nad kterým by se mohl jeho šéfredaktor zamyslet. Těsně před spuštěním dostal v médiích prostor k vyjádření ten, kdo měl ze startu veřejnoprávní stanice největší obavy. Saša Michailidis, programový ředitel Rádia 1 a mediální kamarád Reflexu. Zde padají slova o kopírování formátu stejně, jako v Lidových novinách. 13. 1. 2006 v 13:13 se rádio poprvé dostalo do étéru. "Málokdy se stane, aby nová stanice tak přesně okopírovala profil jiné stanice," děsí se nástupu konkurence Michalidis v článku Ondřeje Austa tentýž den. Padají další pochybovačné komentáře na něco, co ještě nikdo pořádně neslyšel. Ani Michalidis, ani Potůček.

Tuhle stanici nedělá nikdo pro prachy. Je verbalizací způsobu života mladé generace. A v tom je nejspíše ten největší problém...

Wave vzniká, aby ukázalo, že jiný svět je možný i v médiích. Aby ukázalo, že muzika není jen to, čím krmí étér Evropa 2 a další komerční "hitová" rádia. Protože i to je jednou z povinností instituce veřejné služby vůči doposud tak trochu zanedbávané cílové skupině.

Potůček o startu nové stanice Českého rozhlasu pro mladé informoval na svém serveru Digizone. Obsáhle. Ani nitka nezůstala suchá - prostě jako Potůček. Neopomněl si kopnout do údajného zmatku s doménou radiowave.cz, kterou si zaplatil nějaký internetový squatter z Ostravy. Přitom Český rozhlas si rezervoval jinou, daleko vhodnější doménu, než se podařilo najít Potůčkovi. WWW.WAVE.CZ. Takže celý odstavec páně Potůčkovy vstupní reportáže k tématu Wave byl o něčem, co nikoho v danou chvíli nezajímá. Potůček si také neopomněl kopnout do znovu zvoleného ředitele Kasíka. Jako obvykle.

Oprávněně ale kritizoval názvy pořadů, z nichž jeden byl shodný s pořadem na Rádiu 1. Termín "stage" je ale obecným pojmem, používaným pro pódium s aparaturou na kdejakém open-airu. To je tak, když chcete být vašim posluchačům blízko až příliš... Druhý název pořadu je ovšem "hláška", která mimo svého masového rozšíření má kořeny ve scénáři jednoho z "kultovních" filmů. Některá úsloví prostě zobecní příliš rychle. Autorská práva k tomuto názvu si stanise bude muset vyjasnit s autory samotnými. 100 dní hájení v podmínkách brutálního konkurenčního boje v pražském étéru nemůže čekat od nikoho. Ani od Potůčka.

V encyklopedickém rozmachu neopomněl mediální mág Reflexu ale sdělit názory na rádio pro mladé od lidí, kteří už s mládím ani s rádiem velmi dlouho nemají co do činění. Vlastimil Ježek šest let není ředitelem rozhlasu, úspěšně dnes čistí mechem porostlou Národní knihovnu, Josef Vlček už také nepracuje na projektu ČRo 4. Nepíše se rok 1999, ale 2006. Mezitím vznikla celá jedna generace mladých. Projekt Alternativa Alexandra Píchy programová rada Českého rozhlasu právem neschválila, neb jej nepovažovala za dostatečně nosný pro širokou skupinu posluchačů této věkové kategorie, Píchu Rada neschválila do ani do křesla generálního ředitele a Pícha sám míří po 12 letech z Radiožurnálu do Washingtonu. Ani "Ranní tsunami" Radia Wave nebudou tupě přebírané zprávy Radiožurnálu, ale vlastní verze, připravená pouze z podkladů zpravodajství ČRo 1. Vkus mladé generace je dnes jiný, než býval. Množství informací a jejich zaměření je specifické oproti cílové skupině Radiožurnálu. Kylar několik let připravoval internetový projekt v ČRo Online, virtuální rádio pro mladé Radium, ze kterého pak vznikl stejnojmenný hudební pořad na Českém rozhlase 6. Rádio pro mladé musí dělat sami mladí. Šéfredaktor Ladilav Linder-Kylar je snad jediný, kterému už bylo třicet...

Na tiskové konferenci ve středu 11. ledna prohlásila dramaturgyně Wave Markéta Pešková, že ČRo 4 "nevykrádá" ani "nekopíruje" soukromé Rádio 1 a že tuto stanici dělá "parta nadšenců, kdežto Rádio Wave bude profesionální veřejnoprávní rádio". Radio Wave musí být profesionální veřejnoprávní rádio. Na rozdíl od Peškové nevidím jediný důvod zmírňovat tento výrok i laťku, kterou si Radio Wave samo dalo. A v mluveném slově je to laťka převysoká. Protože najít kompromis mezi generačním slangem, odbornými termíny současné hudby převážně převzatými z angličtiny a spisovným českým jazykem je téměř nemožné. A nevidím jediný důvod, proč neříci i něco navíc - Wave je vlna, kterou nelze kopírovat. Pokud neplavete, spláchne vás. "Až se startem digitálního vysílání v říjnu 2005, s tímto epochálním krokem, mělo smysl akcelerovat přípravy stanice pro mladé," uvedl ve středu Kasík.

Václavu Kasíkovi Rada nedala nůž na krk, jak se domnívá Potůček z neznámých a neidentifikovatelných zdrojů. Rada věděla, že start rádia pro mladé v dřívějším čase nebyl možný a to také - s lítostí - konstatovala několikrát ve svých výročních zprávách. Rada si byla vědoma, že analogové kmitočty nejsou a věděla, že tou pravou vlnou pro nové rádio je vlnka digitální - start digitálního vysílání v systému DVB-H či DMB. DVB-T je předstupeň tohoto mobilního příjmu. Přidělení 100,7 MHz/50kW z Cukráku a pokrytí miliónové aglomerace novým projektem bylo nyní podpůrným tahem navíc. Bylo to řešení ředitelovo a bylo to řešení opravdu odvážné. Rada ho uvítala jako v tuto chvíli jedině možné pro start rádia. A bylo, jak se ukazuje vzhledem k vyděšení "komerčně - alternativního" Rádia 1 v Praze, rozhodnutí správné. I za cenu nutnosti dokrýt části středočeského regionu malými lokálními vysílači.

Kdyby se netýkalo lokálního vysílání Reginy/Regionu s jejím poněkud nespecifickým posluchačským profilem i výsledky, ale třeba Radiožurnálu, ztěží by mohlo být toto rozhodnutí realizováno. Regina je ale v metropoli doplňkovou stanicí.

Pokud do Prahy vstoupí rádio pro mladé BEZ REKLAMY s mohutným technologickým i marketingovým zázemím a zajímavou a nekomerční hudební dramaturgií, začne "komerčně - alternativním" i "komerčně komerčním" stanicím perný život. Propojení na EBU, agresivní, přesně cílený marketing, oppinion makeři dané cílové skupiny jako moderátoři - to není něco, co by mohlo zůstat bez odezvy. Stejně jako podpora začínajících kapel a freemusic.

To je generační výpověď stejná, jakou znamenalo pirátské Rádio Stalin jako předchůdce Rádia 1 v roce 1990. Toto je ale generační výpověď roku 2006. To nejsou katakomby Stalinova pomníku a jejich graffitti, ani zahulený a uřvaný, pivem politý klub Bunkr. Dnešní -náctiletí jsou doma spíše na skejtu než u metru piv. To je hiphop, r'n'b, ale i punk a chytrý pop, punk-rock, nu-metal či nu-hardcore.

9. února startuje Radio Wave v přechodném digitálním multiplexu A vedle svých starších sestřiček. Dostupné v Praze, v Brně a v Ostravě. Až budou nějaké analogové kmitočty k dispozici, lze Cukrák posílit i jinde. Bude to ale do roka a do dne zapotřebí? Tuto otázku si Potůček odmítá při své péči o publicitu Českého rozhlasu 4 v Reflexu či v Digizone položit. Start broadbandového internetu, mobilní sítě třetí generace obrátí rádiovou, ale i televizní krajinu vzhůru nohama. Dvacet rádií a několik televizí ve vašem mobilu přímo, placeně jako službu za pár korun paušálu dostanete zakrátko od vašeho mobilního operátora. Takový malý mediální paket jako bonus k jiným službám, které si platíte doteď... Třebas za 40 Kč měsíčně. Padesát rádií z interntu přes mobilní telefon též - v rámci možností datového přenosu. Za paušál, se kterým můžete ještě surfovat. Doma internet v hi-fi kvalitě. Stream nebo aplikace Rádio na přání. Na ulici bluetooth sluchátka na uších, mobil v kapse přepnutý na datový přenos, "naladěný" na stream. K čemu potom stařičký tranzistorák? K čemu potom Potůčkovy falešné obavy o ticho v českých a moravských vesničkách? V této republice je více než 9 milionů mobilních telefonů. Do dvou let jsou všechny multimediální. E-mail, SMS, MMS, podcast, ICQ, JABBER - to jsou komunikační kanály dneška. I zítřka. Budoucnost patří digitalizaci a IP médiím.

V Praze je nejvyšší počet mladých lidí na kilometr čtvereční. V Praze je nejvyšší informovanost o hudební scéně. V Praze je nejvyšší koncentrace hudebních kapel i hudebních klubů. V Praze je infrastruktura vydavatelství, postprodukčních studií. V Praze je nejvyšší počet středních i vysokých škol i kolejí. V Praze je nejrychlejší připojení k netu. V Praze je celoplošně dostupný silný analogový vysílač Cukrák. A proto v Praze vzniklo silné, nekomerční rádio. Rádio mladých pro mladé. Wave. Vlna. Ani kýbl špíny s tím nic nezmůže. Natož jenom Potůček.

Radio WAVE.CZ

Autor je členem Rady Českého rozhlasu. Považuje za nutné se vyjádřit k zveřejněným informacím - minimálně o jednáních, kterých na rozdíl od Jana Potůčka byl přítomen z titulu funkce...

                 
Obsah vydání       18. 1. 2006
18. 1. 2006 Pamatujete na Afghánistán? Nyní jsou tam obyvatelé terorizováni sebevražednými atentátníky
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti
18. 1. 2006 Tolerování extremistické propagandy je výrazem důvěry v občanskou společnost Karel  Dolejší
18. 1. 2006 Na obranu občanských svobod
18. 1. 2006 Studenti a informace Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
18. 1. 2006 Byl to krátkozraký dokument František  Hezoučký
18. 1. 2006 Jak efektivněji učit František  Augusta
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu
18. 1. 2006 Povolte homosexuální styk až od osmnácti let
18. 1. 2006 Evangelikální prostituti Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Náboženství jsou kritizovatelná Josef  Provazník
18. 1. 2006 Viagra a cialis mohou poškozovat oční nerv
18. 1. 2006 Poznámky ke zdravotnictví z druhé strany Petr  Wagner
18. 1. 2006 Jaderná energie patří do technického muzea Hermann  Scheer
18. 1. 2006 Anketa "o nejabsurdnější bankovní poplatek" -- finálové kolo
18. 1. 2006 Gore: Povolení odposlechů podkopává ústavu Karel  Dolejší
18. 1. 2006 19. 1. 2005 - Vzpomínkový večer na Jana Bouchala
18. 1. 2006 Mužům vstup zakázán Karla  Ladwigová
18. 1. 2006 Práce v průmyslových zónách je pro Číňany dobrodiním
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi
18. 1. 2006 Dopouští se ČR úvěrového podvodu? Michal  Rusek
18. 1. 2006 Prohlášení k rezoluci o komunismu z Parlamentního shromáždění Rady Evropy
18. 1. 2006 Miroslav Šuta recykluje už jednou vyvrácenou fámu Ivan  Brezina
18. 1. 2006 Mezinárodně proslulá firma nepodvádí Miroslav  Šuta
18. 1. 2006
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"
17. 1. 2006 Pražský dopravní podnik: cestující jsou tu pro nás, nikoliv my pro ně Irena  Ryšánková
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba
5. 1. 2006 Nový týdeník o češtině   
30. 12. 2005 Ohlédnutí za Johannem Sebastianem Bachem v BBC Jan  Čulík
28. 12. 2005 Pane Pehe, novinářovou povinností není stranickost, ale mravnost Jiří  Jírovec
21. 12. 2005 Zaveďte TV okruh "ČT Rodina" - bez televizního násilí Tomáš  Franke
21. 12. 2005 Dürenmatt v BBC   
21. 12. 2005 Fištejn ví pozitivně, že CIA nikoho nemučí! Jan  Čulík
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
16. 12. 2005 Kompletní Johann Sebastian v rozhlase   
14. 12. 2005 Televize BBC: "Spojenci na lavici obžalovaných"   
1. 12. 2005 Bude arabská televize BBC vnímána jako nezávislá?   
1. 12. 2005 Optimismus, odhodlání, nadšení: soudruzi modří, hrr na ně ! Štěpán  Kotrba
23. 11. 2005 Česká televize -- vymývání mozků? Milan  Valach
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
12. 11. 2005 Koncesionářské poplatky: zpátky na strom, pane Lutonský Štěpán  Kotrba

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba