5. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 3. 2007

DOKUMENT

Přepis Otázek Václava Moravce o radarové základně USA na území ČR

Přinášíme přepis dvou a půl hodin diskuze v pořadu České televize Otázky Václava Moravce na téma radarová základna USA na území ČR, tak jak ji zanamenala na stanicích ČT 1 a ČT 24 agentura pro monitoring tisku NEWTON IT.

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 1 na internetu VIDEO

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 24 na internetu VIDEO

přepis pořadu Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007 ZDE

Václav MORAVEC, moderátor: Chceme nabídnout v rámci té první diskuse co nejširší spektrum názorů, proto dnešní dvouhodinové Otázky věnované monotematicky - americký radar v České republice ano, či ne. Pozvali jsme mnoho hostů. Dovolte mi, abych přivítal postupně socioložku Jiřinu Šiklovou, přeji vám hezký dobrý den, vítejte v Otázkách.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Někdejšího předsedu parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk Michaela Kocába, i vám přeji hezký dobrý den, vítejte.

Michael KOCÁB, hudebník: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Starostu Příbrami Josefa Řiháka, dobrý den.

Josef ŘIHÁK, starosta, Příbram (ČSSD): Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Pro úplnost, iniciativa "Ne základnám" v několika svých prohlášeních označila dnešní Otázky za "nedemokratickou diskusi", pokud cituji doslova, naposledy v pátek a teď citát z prohlášení iniciativy "Ne základnám":

"Faktem i nadále zůstává, že téma základen je téma týkající se všech občanů České republiky, nikoliv pouze jednotlivých politických špiček. Proto je tedy žádoucí, aby v diskusi o základnách byli zastoupeni i běžní občané. Trváme tedy i nadále na tom, že nedělní diskusní pořad není koncipován demokraticky, naši zástupci proto nepřijmou podřadnou roli zúčastnit se pouze jako diváci v publiku." Konec citátu.

Pro úplnost, do dnešních Otázek byli pozváni dva signatáři petice "Ne základnám", sociolog Jan Keller a religionista Ivan Štampach. Rozhodli se pořadu nezúčastnit, ať již z pracovních, nebo zdravotních důvodů. Stejně tak byl pozván bývalý vojenský analytik ministerstva obrany v oboru cizí vojenské techniky Stanislav Kaucký, který se pořadu nemohl zúčastnit z důvodů zdravotních. Pokud se tedy někomu jeví, že pořad je nedemokratický, pak to není vinou dramaturgie Otázek a nebudeme podléhat ani tlaku iniciativ, že pouze její mluvčí musí být hostem pořadu, jinak bude diskuse prohlášena za nedemokratickou. Stejně tak se dožadovali pozvání i představitelé a mluvčí iniciativy "Pro základnám". Rozhodli jsme se ten pořad věnovat co nejširšímu spektru diváků a divácké obce, to jen pro vysvětlení. Dalšími hosty jsou pak zástupci politických stran, kteří ponesou politickou odpovědnost za případné rozhodnutí. Vítám vicepremiéra, bývalého ministra zahraničí Alexandra Vondru, dobrý den.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Místopředsedu Poslanecké sněmovny z České strany sociálně demokratické Lubomíra Zaorálka, i vám přeji hezký dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Dobrý den, dobré poledne.

Václav MORAVEC, moderátor: Předsedu Komunistické strany Čech a Moravy, místopředsedu sněmovny Vojtěcha Filipa, dobrý den.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: A Ondřeje Lišku, místopředsedu Strany zelených, vítejte, dobrý den.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Do diskuse se zapojí i velvyslanec Spojených států amerických v Praze Richard Graber, přeji dobrý den, vítejte v Otázkách.

Richard GRABER, velvyslanec USA v České republice: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Dále pak sociolog Jan Hartl, dobrý den.

Jan HARTL, sociolog, ředitel STEM: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: A hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann, i vám přeji hezký dobrý den.

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Začněme, informovanost je nezbytnou součástí, respektive předpokladem pro to, aby se člověk mohl svobodně rozhodnout. Když se socioložka Jiřina Šiklová podívá na to, které informace jí jako občanovi i jako sociologovi chybí, aby se zodpovědně dovedla rozhodnout o případném umístění amerického radaru v České republice, co by zmínila?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: Tak nechci mít detailní informace, protože to není podstatné, ale chtěla bych, aby naše politické strany se rozhodovaly trošku s delším, s delší perspektivou než na teda nejbližší čtyři roky. Já vidím, že tedy ty politické strany se mezi sebou dohadují a jde jim o populismus daleko více, nežli o podstatu té celé věci.

Václav MORAVEC, moderátor: Teď mluvíte o obou táborech? O těch, kteří jsou pro i kteří jsou proti?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: Zajisté, myslíte si, že je vyhraněná třeba politika tady, já nevím, třeba ČSSD nebo pana Falbra, teda, honem, Vojtěcha Filipa, jo, to přece není, že jo.

Václav MORAVEC, moderátor: Michaeli Kocábe, které informace vám chybí, abyste se dovedl jako občan rozhodnout?

Michael KOCÁB, hudebník: No, mně chybí základní informace, a totiž to je americká vojenská obranná doktrína, protože my se neustále bavíme o tom, zda základny nebo radary ano, či ne, což si myslím, že tedy je předčasné vůbec dělat průzkum veřejného mínění, protože o tom nic nevíme, takže jestliže říkáme ano, tak něčemu, o čem nic nevíme, jestliže říkáme ne, také, ale my musíme vědět, co vlastně sleduje americká vojenská doktrína obranná, a pokud se s tím ztotožníme, pak se můžeme bavit o takové věci, jako jsou základny, protože my nejdříve musíme s tím smyslem být srozuměni a souhlasit s ním.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane starosto, vy jste v pátek podepsali jako starostové obcí na Příbramsku veřejné prohlášení, co vám chybí, kterých informací se vám nedostává?

Josef ŘIHÁK, starosta, Příbram (ČSSD): Tak tam se nedostávají především ty technické informace, jaký to bude mít vliv na zdraví obyvatel, na ekologii, na životní prostředí a tam si myslím, že je problém, co se týká, co se týká starostů, protože my tady prostě žijeme v tý oblasti a máme s tím problém, hlavně co se týká vlivu na zdraví.

Václav MORAVEC, moderátor: Teď budou mít politici k dispozici pětačtyřicet vteřin, každý z nich, do těch pětačtyřiceti vteřin nebude vstupovat moderátor a zatím všem jim položím jednu otázku, bude to anketní otázka, jakou největší polopravdu či dokonce lež slyšeli v té začínající diskusi o možném umístění amerického radaru v České republice, jako první začíná Alexandr Vondra, pětačtyřicet vteřin, prosím.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já si myslím, těch lží, které se šíří, je mnoho, třeba, že tam bude nějaká jaderná elektrárna, to je samozřejmě úplný nesmysl, bude to normálně připojeno na energetickou síť tak, jako jakákoliv jiná fabrika, bude mít samozřejmě záložní generátor tak, jako jakákoliv jiná třeba nemocnice, ale asi ta největší lež je, že toto se má stát nějakým terčem. My tady budeme rozhodovat o tom, jestli budeme mít základnu, která bude na třiceti hektarech, bude tam radar a bude ho obsluhovat asi sto padesát lidí. V Evropě v osmnácti zemích jsou takové zařízení, v Německu jsou jich celé desítky, celkem to obsluhuje asi sto tisíc lidí ...

Václav MORAVEC, moderátor: Konec.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): ... čili nic výjimečného to není.

Václav MORAVEC, moderátor: Lubomír Zaorálek, stejná otázka i pro něj, prosím, pětačtyřicet vteřin.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Já za největší nepravdu a lež pokládám to, co se neustále opakuje, že je to závazek vůči Severoatlantické alianci, není, je to bilaterální smlouva se Spojenými státy, jako pořád se to vrací a je to nepravdivé. Za opravdu lež kolosální pokládám, když premiér řekl, že ten radar znamená oázu bezpečnosti, když nahlédneme do materiálů, které jsou předkládány kongresmanům, tak se dozvíte, že radary jsou místem prvního úderu a že dokonce radar ve střední Evropě se má stavět proto, aby chránil ty radary, které v současné době stojí. Tím okamžikem se stává skutečně Česká republika první linií a třetí věc, která mi vadí, že není pravda, že je to pouze technicko-odborná otázka, je to vrcholně politická veřejná otázka, bez občanů se nedá zodpovědět.

Václav MORAVEC, moderátor: Přesně jste se vešel do časového limitu. Lubomír Zaorálek, třetí v pořadí Vojtěch Filip, předseda Komunistické strany Čech a Moravy, polopravda či lež, kterou jste zatím v té začínající diskusi slyšel, prosím, pane předsedo.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): Děkuji, já za největší lež, kterou jsem slyšel v té diskusi, považuji slova Camerona Muntera na zahraničním výboru Poslanecké sněmovny, který řekl na otázku, jestli dokument předložený Kongresu Spojených států amerických v projednávání amerického státního rozpočtu o peníze na radarovou základnu v České republice zdůvodňuje její smysl tím, že má ochránit stávající základny v Británii a Grónsku, prohlásil, že ten argument ani neslyšel a o takovém dokumentu neví. A pokud jde o české speciality, tak tady bych musel citovat pana kolegu /nesrozumitelné/, který prohlásil, že kdyby k nějakému útoku došlo proti České republice, tak by atomový útok nebyl veden na základnu, ale na Prahu.

Václav MORAVEC, moderátor: Tečka. Vojtěch Filip, předseda Komunistické strany Čech a Moravy. Ondřej Liška, jeho pětačtyřicet vteřin, prosím, Ondřeji.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Já si myslím, že ta otázka o polopravdě či lži je položená trochu manipulativně, nemyslím si, že by zde někdo záměrně lhal, ale bohužel zde zaznívají často informace, které nejsou úplné, a proto mohou veřejnost, veřejným míněním manipulovat. To je například otázka toho, že tento radar a rakety v Polsku mají bránit spojence, to není tak úplně pravda, protože tyto ..., pokud by Evropa měla být napadena potom raketami středního doletu a proti nim už obrana funkční a efektivní existuje. To znamená, není potřeba, aby právě toto zařízení bránilo Evropu, to znamená, toto je argument, který zaznívá ze strany Spojených států, který nás má učinit jaksi přístupnějšími vůči tomu umístění, ale není úplně pravdivý.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy jste ani nevyčerpal pětačtyřicet vteřin, i vám děkuji za odpověď, teď se obracím na amerického velvyslance v Praze Richarda Grabera, pane velvyslanče, vy jste přesvědčoval starosty v okolí Brd a byl jste navštívit ono případné místo, kde by mohla v budoucnu být umístěna ona radarová základna, když se podíváte na české veřejné mínění, je proti vám, je proti možnému umístění radaru, a to poměrně významně. Jste si vědomi jako Američané, že jste se v té začínající diskusi zatím dopustili nějaké zásadní chyby, když česká veřejnost je zásadně proti?

Richard GRABER, velvyslanec USA v České republice: Já si nemyslím, že jsme se dopustili chyby, teď jsme na začátku celého procesu. Čeká nás celá řada měsíců diskusí a myslím si, že starostové kladou legitimní otázky, které se týkají zdravotních dopadů, dopadů na životní prostředí, každodenního života, jestli budou fungovat televize, mobilní telefony a tak dále. Těch otázek je celá řada a Češi dostanou řadu měsíců na to, aby se na ně ptali a Spojené státy na ně budou pečlivě odpovídat a jsme si jisti, že budeme schopni rozptýlit jakékoliv obavy. Jsou to legitimní otázky v legitimním procesu, který bude následovat. Umožníme starostům a zákonodárcům získat odpověď na jakékoliv otázky. Spojené státy mají velké obavy ze zločineckých režimů z problematických států, jako je Írán a vůbec ty státy na Středním východě, a proto se pouštíme do tohoto projektu a já se těším na nadcházející debatu v nadcházejících měsících.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale když říkáte, že chyby jste se nedopustili a přitom hned od začátku je veřejné mínění proti vám, nemyslíte, že už se vám nepodaří v těch následujících měsících onu veřejnost přesvědčit, že ten váš boj je svým způsobem prohraný?

Richard GRABER, velvyslanec USA v České republice: Vůbec ne, jsme úplně na začátku celého procesu. Ani jsme nezačali s vyjednáváními zatím. Myslím, že jakmile jednou veřejnost pochopí, jak je důležité, že se Američané pustili do této žádosti, a to, že každodenní život lidí není jakýmkoliv způsobem ohrožen a že je to velice důležitý krok celkově, tak nebude problém. Myslíme si, že hrozby ze Středního východu jsou velice závažné a Spojené státy zatím nemají krytí proti útoku raketami dlouhého doletu a myslíme si, že je to hrozba, která možná nehrozí okamžitě, ale to není vhodná otázka. Vhodná otázka je, jak se zajistíme do budoucna.

Václav MORAVEC, moderátor: I o těchto argumentech bude v průběhu dnešních sto dvaceti minut ještě řeč. Exklusivní výzkum agentury STEM, podívejme se na data, která budeme v průběhu dnešních Otázek prezentovat a která souvisejí s různými aspekty celého problému. První část nás zajímá, jak se lidé zajímají o tuto problematiku. Z výzkumu vyplývá, že zájem veřejnosti o informace, které se týkají možného umístění radarové stanice, se zvyšuje. Tady jsou aktuální čísla. Téměř třetina lidí sleduje informace o umístění vojenského zařízení na českém území velmi pozorně. Další polovina pak tyto informace zběžně a informace o případné radarové stanici nezajímají pouze dvacet procent lidí. Výzkum toho STEMu se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek na reprezentativním vzorku šesti set padesáti lidí a statistická odchylka jsou, plus minus, tři procenta. Druhý graf, který teď uvidíte, nám ukáže rámcovou představu lidí o tom, jak by fungovala radarová stanice na českém území a podle svých slov má tuto představu necelá polovina dotázaných, konkrétně jde o čtyřicet šest procent lidí, padesát čtyři procenta dotázaných z bleskového výzkumu agentury STEM nemají představu, jak by případný americký radar na českém území fungoval. Obracím se na ředitele agentury STEM Jana Hartla, když se podíváme na ty výsledky, které teď prezentujeme, zvyšuje se, nebo snižuje počet lidí, kteří mají, byť rámcovou, představu o fungování radaru?

Jan HARTL, sociolog, ředitel STEM: Tak za posledních několik měsíců se ten počet dosti významně zvýšil, zvýšil se asi o deset procentních bodů, zatímco před několika měsíci jenom rámcovou, takovou velmi vágní, hrubou představu měla zhruba třetina obyvatel, dnes to je polovina. Samozřejmě otevřenou otázkou zůstává, co vlastně lidé vědí, jestli zachytli jenom nějaké emoce, postoje a do jaké míry mají skutečné informace, to je asi jádro problému.

Václav MORAVEC, moderátor: Pro tuto chvíli vám děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor: Pojďme k prvnímu, k prvnímu tématu a záhy budeme diskutovat o jednotlivých částech celého problému. První téma jsme nazvali "od oslovení k nótě". Víc než pět let, tolik času zatím uběhlo od chvíle, kdy předběžně Spojené státy americké začaly vyjednávat s Českou republikou, tehdy ještě za vlád premiéra Vladimíra Špidly a pojďme teď se podívat na to, co pravděpodobně může Česká republika odpovědět na americkou nótu právě umístění radarové stanice v Brdech.

UKÁZKA

Václav MORAVEC, redaktor: Psal se rok 2002. Česká televize přinášela první zprávy o začínajících rozhovorech mezi Českou republikou a Spojenými státy o možném umístění základny systému americké protiraketové obrany v Česku. Tehdy sociálnědemokratický ministr obrany Jaroslav Tvrdík odmítal zprávy o uzavřených dohodách. Jednání s Američany ale potvrzoval.

Jaroslav TVRDÍK, ministr obrany (ČSSD) - natočeno 2. 10. 2006: Je to skutečně úvodní debata o možné spolupráci a o její úrovni, takže nemám vůbec žádnou informaci o tom, že by u nás měla být umístěna podobná stanice, o které vy hovoříte.

Václav MORAVEC, redaktor: Sociální demokrat Jaroslav Tvrdík už v roce 2002 označil v rozhovoru pro Českou televizi zapojení do amerického programu za výhledově perspektivní možnost obrany českého vzdušného prostoru. Mluvil o možném vstupu do systému americké protiraketové základny formou takzvaného nepeněžního vkladu.

Jaroslav TVRDÍK, ministr obrany (ČSSD) - natočeno 2. 10. 2006: Nepeněžní vstup, který může být realizován například nabídkou území, nikoliv pro prvky aktivní obrany, ale pro senzorové či jiné stanice.

Václav MORAVEC, redaktor: Radary tedy byly ve hře už v roce 2002. Pět let poté sociální demokraté, jejichž vláda jednání se Spojenými státy zahájila, říkají v opozici hlasité NE radarům. To, co zahájili sociální demokraté, chtějí teď občanští demokraté dotáhnout do konce. Topolánkova vláda se chystá odpovědět pravděpodobně kladně na lednovou americkou nótu o umístění radarové stanice v České republice. O obsahu odpovědi se však veřejnost dozví až po jejím odeslání.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí (nestraník za SZ) - natočeno 25. 2. 2007: Až toto všechno bude stanoveno, tak samozřejmě to také sdělíme české veřejnosti, ale myslím, je zdvořilé a mezinárodně obvyklé, že nejdříve pošleme odpověď Spojeným státům a pak teprve spravíme veřejnost.

Václav MORAVEC, redaktor: Ministr zahraničí Schwarzenberg si po těchto svých slovech v Otázkách vysloužil kritiku za zbytečné zamlčování faktů před veřejností. Čeští diplomaté teď s Američany řeší například otázku předběžných prací v lokalitě vytipované pro stavbu radaru. Trvají na tom, aby celá lokalita zůstala plně v majetku českého státu, dokud nebude základna ratifikována v obou komorách parlamentu.

KONEC UKÁZKY

Václav MORAVEC, moderátor: A zatím ani nevíme, co bude pravděpodobně v té nótě a v její odpovědi, zda například bude respektován požadavek zelených, aby možné umístění radaru bylo součástí aliančního systému protiraketové obrany, či nikoliv. Začněme u vás, pane místopředsedo Zaorálku, když jsme viděli teď autentické výpovědi Jaroslava Tvrdíka, vy jste něco zahájili a teď jste zásadně proti, proč jste změnili postoj?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Pane redaktore, absolutně nesouhlasím, to není pravda, že sociální demokracie něco takového zahájila. Ministr Tvrdík v té době zahájil technické konzultace, jak jsme se dozvěděli později. Politická strana a grémia politické strany se ničím takovým nezabývaly, ani Bezpečnostní rada státu ...

Václav MORAVEC, moderátor: Obešel vás tedy, promiňte, jestliže Jaroslav Tvrdík obešel vás, obešel vás ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): ... jako o téhle věci se mluvilo ..., už v roce 2000, už v roce 2000 poslal Jiří /nesrozumitelné/, poslanec ODS, dopis prezidentovi, aby se Bezpečnostní rada státu zabývala možností připravovat společnou, společný postup pro protiraketovou obranu mezi Českou republikou a Spojenými státy a píše tam o možnosti umístit radar v České republice, v roce 2000 poslanec ODS o tom píše. Jako jestli ministr Tvrdík v té době nebyl členem sociální demokracie, zahájil technické konzultace, tak to prostě není pravda, že sociální demokracie tyto rozhovory zahájila, jako to podle mě je nepravdivá informace.

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte, ale v roce ..., jestliže on mluvil ..., vy se distancujete od Jaroslava Tvrdíka, když on mluvil o možnosti poskytnutí pozemků, dokonce ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Ne, já se distancuji od toho, že sociální ...

Václav MORAVEC, moderátor: ... mluvil právě o radaru, nikoliv o základně.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): V Severoatlantické, v Severoatlantické alianci se v současné době připravila ta Feasibility Study, ta studie proveditelnosti, to znamená technické proveditelnosti, ta je tajná a není předmětem žádné politické debaty nikde, toto je podobná situace, to znamená, tady se zkoumalo, jestli je něco takového možné a technicky proveditelné, politické orgány se k těmto věcem vůbec nedostaly, nezabývali jsme se jimi ...

Václav MORAVEC, moderátor: Neměla by se, promiňte, neměla by se ale Česká strana sociálně demokratická tedy omluvit za Jaroslava Tvrdíka, který měl tehdy podporu Vladimíra Špidly?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Já jsem četl záznam jednání pana Tvrdíka, jak ho pořídil Martin Palouš, tehdejší velvyslanec ve Spojených státech a z toho záznamu plyne, že během toho rozhovoru pan ministr dvakrát upozornil americkou stranu, že nemá žádný politický mandát něco slibovat, k něčemu se zavazovat, protože tuto věc může v konečné instanci rozhodnout pouze parlament. On jako ministr nemůže nic slibovat a zároveň v tom rozhovoru je patrné, že on říká, že to chápe, že to je systém, který bude fungovat jako alianční.

Václav MORAVEC, moderátor: Jednoznačná odpověď tedy je, že nevidíte problém u Jaroslava Tvrdíka, jeho tehdejších slov z roku 2002? Jasná odpověď.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Já si myslím, že tohle je věcí politické debaty a ta byla vyhlášena ve chvíli, kdy se začalo mluvit o nabídce Spojených států, ale v této chvíli, a o tom bude pravděpodobně mluvit pan poslanec Liška, se ukazuje tak, jak mě informoval i poslanec Hamáček, který tam byl s ním v Americe, že v americkém Kongresu tato věc zdaleka není vyjasněná, takže mně připadá, že my se dnes zabýváme odpovědí na něco, co vůbec nevíme, jak v americkém Kongresu dopadne ...

Václav MORAVEC, moderátor: Chcete říci, že by Česká republika neměla teď tu nótu odesílat, neměla by odpovídat?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Já se domnívám, že rozhodně ..., já si myslím, že na nóty se odpovídá, to chápu, ale rozhodně nepřijímám to, že by měla dneska odpovídat nějakým jasným postojem a nějakým: "My to bereme." Především proto, že ta věc není vyjasněna ve Spojených státech a hlavně, a to je to, o čem, doufám, tady dnes bude řeč, já jsem přesvědčen, že tento systém není přínosem pro bezpečnost České republiky, ani Evropy, že není proto ani budován ...

Václav MORAVEC, moderátor: Co by tedy, promiňte, jednou větou, co by Česká republika měla v té nótě odpovědět?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Já se domnívám, že by odpovědět měla, ale neměla by se k ničemu zavazovat a rozhodně není situace na žádné ano.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére Vondro, vaše reakce na to, co jste slyšel, že Jaroslav Tvrdík několikrát zdůraznil v roce 2002, že k tomu nemá politický mandát a varoval před tím?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Tak já myslím, to, co jsme tady viděli, nepotřebuje příliš velký komentář. On skutečně jako ministr obrany Spojeným státům to umístění nabídl, byl to ministr obrany, ne žádný poslanec, kdybychom si dali práci, najdeme další prohlášení. Já si pamatuju, Vladimír Špidla někdy v roce 2002, 2003 říkal: "Postavíme prapory proti balistickým, balistickým raketám." Není pravda, že by se k tomu nevyjadřovaly legitimní orgány, vláda, vláda, upozorňuji, přijala usnesení v roce 2004, které potvrdilo, že se v těch technických a organizačních diskusích s Američany bude pokračovat. Akorát, co je problém, že všechna ta jednání probíhala naprosto utajeně, včetně toho samotného usnesení vlády, to bylo utajené.

Václav MORAVEC, moderátor: Proto vy teď chcete utajovat i tu odpověď týkající se nóty, aby se pokračovalo v trendu?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ne, ne, ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor: No, tak proč, proč veřejnost, ale proč veřejnost nemá právo vědět, co odpovíte Američanům ještě předtím, než jim odpovíte?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Takhle, skutečně platí diplomaticky, že s tím vlastním textem musíme nejprve seznámit naše partnery, takhle to prostě chodí, ale já vám ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale co když jim slíbíte něco, na co nemáte právo?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Zaprvé, ta nóta, Poláci už na ni odpověděli, je to velmi stručný text, jedna nebo několik vět, kde se neříká ano, ale říká se: "Jdeme do jednání s vámi," a ta jednání budou trvat celou řadu měsíců a během té doby bude prostor si mnoho věcí vyjasnit, obhájit, v jejich případě polské, v našem případě české zájmy, čili ...

Václav MORAVEC, moderátor: Nebudete tedy v té nótě slibovat ano?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ta nóta nevytváří žádný právní závazek, že by tady ten radar byl umístěn, ta nóta bude kladnou po mém soudu odpovědí na to, že začínáme o této věci jednat a zároveň, protože máme koalici, tak podle mého soudu se dohodneme, že budeme chtít a tím se trošku možná odlišíme od Poláků, že budeme do té věci chtít více zatáhnout Severoatlantickou alianci, ale nedovedu si představit, že bychom odpověděli něco jiného.

Václav MORAVEC, moderátor: Podmínka zelených tedy bude v té nótě pravděpodobně splněna z toho, co jste naznačil, rozumím vám správně?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ano, ale přece neodpovíme ne, já to řeknu na ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, rozumím tomu, ano, ale neodpovíte ne, to znamená, bude tam ta podmínka zelených, Ondřeji Liško.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): No, ne, co ti, co ti ostatní chtějí, já to řeknu na malým příkladě, prostě máme ulici, kde vykrádají auta, rozbíjejí skla a prostě dbá o to policie, ať už městská policie, nebo Policie České republiky a teď za vámi ten policajt přijde, za majitelem domu, který v tý ulici je a řekne: "Hele, neinstalujeme tam kameru, abychom mohli tu situaci lépe monitorovat?" A co vy uděláte, vy ho vyženete od těch svých dveří? Já si myslím, že ne, prostě začnete se o tom s ním seriózně bavit, protože to dává smysl.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane místopředsedo Filipe, je pro vás jako pro opoziční stranu únosné, aby nóta, která nemá žádný, řekněme, právní rozměr, aby se jenom odpovědělo: "Začneme vyjednávat."

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): No, já myslím, že otázka je základní. Ono to je celé neprůhledné, my totiž ani nevíme, kdo tu nótu americkou české vládě poslal a bylo velmi podivné ...

Václav MORAVEC, moderátor: Pravděpodobně americká vláda a její ministerstvo zahraničí, kdo jiný by to posílal?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): No, ale na to nám ..., já, pane redaktore, já bych taky rád jaksi tahle jednoduše odpověděl, ale na tuto otázku neodpověděl zde přítomný místopředseda vlády, který tady nahrazuje ministra zahraničních věcí, protože on má na starosti evropské záležitosti, což je poněkud podivné, ale neodpověděl na ní ani na tom společném jednání výboru, ani potom na výboru, čili ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale z toho, co teďka víte, co teď odpověděl, tak tam jste klidný, či neklidný?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): No, já jsem velmi neklidný, protože to je velmi neprůhledné a také, řekl bych, utajené až přespříliš. Protože podle mého soudu si nejdříve musíme odpovědět na tu základní otázku, jak se to bude rozhodovat, podle mě je nejdůležitější, aby se o tom rozhodovalo v referendu, aby tak, jak to bylo slíbeno před volbami v roce 2006, když se ta otázka vůbec poprvé objevila a slibovali to politici nejen KSČM, ale i sociální demokracie, Strany zelených, dokonce i ...

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, referendum nechám, nechám jako zvláštní téma, ale v každém případě vy si myslíte, že se nehraje s veřejností, ať už od někdejší vlády sociální demokracie, i v současnosti, otevřená, otevřená hra, rozumím ...

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): Já si myslím, že se tady minimálně šest let tají něco, co se veřejnosti mělo dávno sdělit, a to má rozměr mnohem, mnohem větší, než je jednání, nebo nejednání pana ministra Tvrdíka nebo současných ministrů české vlády.

Václav MORAVEC, moderátor: Ondřeji Liško, vy jste slyšel Alexandra Vondru, znamená to, že jste se v rámci vládní koalice dohodli na tom, že v rámci odpovědi americké nótě, v rámci odpovědi na americkou nótu bude onen požadavek Severoatlantické aliance a umístění radaru, je to tak?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): My o tom teď jednáme, to znamená, ještě jsme se nedohodli, ale myslím si, že je zapotřebí říct zaprvé, že je třeba systematicky odtabuizovávat toto téma, otevírat ho veřejné diskusi, dávat tam věcné argumenty, to se prostě ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ono je záměrně tabuizováno z toho, co vám přijde?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): No, no, mně přijde, že bohužel od počátku tohoto tématu, od vlád ČSSD až do dneška, bohužel ti, kterým na tom záleží a podíleli se na těch vyjednáváních, tak bohužel nedávali dostatek informací ostatním, kteří o tom mají rozhodovat také, to znamená především Poslanecké sněmovně ...

Václav MORAVEC, moderátor: A vy myslíte, že vládní Strana zelených v současnosti, že, že napravujete to, když se na to podíváme, že utajujete další věci?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Já si myslím, že se ..., já si myslím, že se o to snažíme, protože hned poté, co byl, vstoupil do úřadu pan ministr Schwarzenberg, okamžitě nechal vypracovat materiál velmi obsáhlý, který dal k dispozici všem poslancům, to byl úplně první základní počin ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale veřejnost ho nemá, stejně tak jsme slyšeli Karla Schwarzenberga, jak říkal, že není dobré, aby to věděla dřív veřejnost, než američtí diplomaté.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Ta debata ..., já si myslím, že je potřeba říci, to už tady zaznělo, zaprvé, diplomatické nóty jsou od toho diplomatické, protože je to jakýsi první krok k jednání, to znamená, myslím si, že je dobré dodržet to, že napřed bude ..., s přesným textem bude seznámena druhá strana, to k tomu patří, ale myslím si, že nic nebrání naší vládě tomu, aby řekla naprosto otevřeně, v jakém duchu hodlá odpovědět, to znamená ujistit občany, že se k ničemu nezavazujeme, že pouze souhlasíme se začátkem jednání, jejíž konec je otevřený a může skončit jako ano, i ne.

Václav MORAVEC, moderátor: Zástupci veřejnosti, ať už pan starosta Řihák, Jiřina Šiklová i Michael Kocáb, jste teď klidnější poté, co jste slyšeli, co pravděpodobně bude v té odpovědi Američanům, jak naznačil Alexandr Vondra, Jiřino Šiklová?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: No, já jsem klidnější, domnívám se, že vlastně to teprve začíná, já se domnívám, že patříme do euroatlantického prostoru, chci tam patřit a tak teda tento postup považuji za velice seriózní ...

Václav MORAVEC, moderátor: A vy si myslíte, že když tady bude radar, že tam budete patřit s radarem, že, že tak tam chcete patřit ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: Nezlobte se, není možné přijmout bezpečnost bez taky určitého rizika, jestliže nedá se sedět na dvou židlích, to se potom stane, že pak člověk spadne a ty židle spadnou ještě na něj ...

Václav MORAVEC, moderátor: Michaeli Kocábe?

Michael KOCÁB, hudebník: No, v duchu toho, čím se začíná, budu klidnější, až začne probíhat diskuse o té podstatě totiž, o tom, proč vlastně a jakou cestou se teďko ta evropská nebo euroamerická bezpečnost nadále bude ubírat, protože tato otázka, soudě z přístupu například Ruska, má opravdu kolosální nebo veliký mezinárodně zahraničněpolitický dopad a my nemůžeme se přece bavit jenom o technických náležitostech radaru a vlivu na životní prostředí, což samozřejmě musíme také, když nevíme, co všechno za tím bude, co se připravuje, a zda tedy odpovídat ano, nebo ne, jak, komu. Americký Kongres dodnes na tom není dohodnut, neznáme názor demokratů, neznáme vůbec názor americké veřejnosti, takže nevíme ..., my pravděpodobně odpovídáme Pentagonu tedy, to je předběžný průzkum za předpokladu, že ..., za předpokladu, že tedy Bush prosadí prostě tuto doktrínu v americkém Kongresu, tak jestli bychom potom souhlasili s tou základnou, já rovnou říkám, že bych proti tomu třeba nic neměl, ale já o tom opravdu nic nevím a mám dojem, že teď se musíme bavit o těch mezinárodněpolitických konotacích.

Václav MORAVEC, moderátor: To znamená, že se obrátím na amerického velvyslance Richarda Grabera, Vojtěch Filip se ptal, kdo vlastně tu americkou nótu napsal, Michael Kocáb teď naznačil, Pentagon?

Richard GRABER, velvyslanec USA v České republice: Je to nóta, která byla zaslána jménem vlády Spojených států amerických a já si myslím, že pokud jde o diplomatické nóty, musíme pochopit, že se jedná o samotný začátek vyjednávání, bude následovat řada měsíců, diskusí. Diplomatická nóta není žádnou dohodou, jedná se spíš jenom o dohodu o tom, že se pustíme do diskuse. Mělo by být jasné, že Spojené státy jsou připravené do toho projektu jít, myslí si, že je v nejlepším zájmu jejich země i v zájmu Evropy pustit se do tohoto projektu. Demokraté i republikáni mají velmi na srdci bezpečnost našich spojenců a ať už bude u moci jakákoliv strana, tak určitě do toho projektu půjdeme.

Václav MORAVEC, moderátor: Určitě, to znamená, není to tak, že de facto jste předběhli tu diskusi i v České republice, když jste poslali nótu a sami nemáte v Americe vyřešeno, jak to vlastně bude s rozšiřováním onoho systému vaší protiraketové obrany?

Richard GRABER, velvyslanec USA v České republice: Já musím znovu říci, že Spojené státy se domnívají, že je v jejich nejlepším zájmu do toho projektu jít a je to také v zájmu jejich spojenců, k dispozici jsou finance pro ten projekt a samozřejmě tady a v Polsku musí ještě proběhnout rozsáhlá debata, ale, prosím, úmysl Spojených států je jasný, ty jsou připravené do toho projektu jít.

Václav MORAVEC, moderátor: Pro bývalého českého prezidenta Václava Havla, který poskytl rozhovor dnešním Otázkám, není podstatné, zda bude případná radarová stanice systému americké protiraketové obrany fungovat pod hlavičkou Severoatlantické aliance. Václav Havel v rozhovoru pro dnešní Otázky ještě dodává.

Václav HAVEL, bývalý prezident České republiky: Samozřejmě, že všechny obranné systémy, ať jsou bilaterální, multilaterální, to NATO eviduje, ví o nich a bylo to s nimi projednáno a tak dále, ale možná to jednou bude přímo do systému NATO zařazeno, možná ne, ale to je jedno přece úplně. Podepsáním té, té zakládající smlouvy Severoatlantické aliance jsme řekli, že jsme spojenci a že si budeme pomáhat a neřekli jsme tam, že jenom vojsky vyčleněnými pro NATO si můžeme navzájem pomáhat. Ostatně ten systém, ten systém je, toho deštníku, ten se zdaleka netýká jenom Evropy, to je, to je, to chrání Ameriku a my jsme pouze, ze všech stran tedy ji to chrání a my jsme pouze požádáni, abychom se jako spojenci zachovali a pro ten radar tam to místo dali, což mi přijde jako normální agenda vlády.

Václav MORAVEC, moderátor: Říká bývalý český prezident Václav Havel. Současný český prezident Václav Klaus v těchto chvílích míří na pracovní návštěvu Spojených států amerických, kde má právě diskutovat i o českém postoji a možné odpovědi na americkou nótu, tedy první téma, které teď probíráme. Pane místopředsedo Zaorálku, proč nedoprovází Václava Klause na jeho návštěvě Miloslav Vlček jako šéf Poslanecké sněmovny a je pravda, že sociální demokraté se odmítli té návštěvy zúčastnit?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): To určitě ne, já teda nevím to přesně, protože jsem to neprobíral s panem Vlčkem, ale myslím, že to jsou spíš zdravotní důvody, které ho vedly k tomu, že odřekl tady tuto cestu. Ale já vám mohu jenom zopakovat, že pan poslanec Hamáček, předseda zahraničního výboru, pobývá v této době ve Spojených státech, byl tam ještě donedávna tady s panem poslancem Liškou a absolvoval celou řadu jednání se senátory americkými, o tom mě dost podrobně informoval, i s úředníky State Departmentu a ten závěr z toho je a já si myslím, že to je dost podstatné, on to pořád vrací do debaty Michael Kocáb a já myslím, že to je úplně základ té debaty a měli bychom se k tomu dostat, pokud chceme mluvit skutečně o tom podstatném, jak požadovala paní Šiklová, podle mě podstatné je, na čem se to máme vlastně podílet a kdo je nám tady vlastně partnerem. Já rozhodně pokládám za partnera, spojence Spojené státy a Američany, ale nejsem si jist, že chci být partnerem společnosti Halliburton Incorporation pana vicepremiéra Cheneyho, to je největší světová společnost pro servis v oblasti energetiky a geofyziky, ale také pro budování, největší společnost pro budování vojenských základen na světě. Jako já dneska cítím, že tady je prostě určitá parta lidí ve Spojených státech, protože snad nikdy americká vláda nebyla takto v tahu velkých ropných společností a toho zbrojního komplexu a ta prostě by ráda měla tuto nótu potvrzenou z České republiky jako argument do vnitřní diskuse v americkém Kongresu jako, a to má Česká republika udělat a víte, proč je to problém ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale Alexandr Vondra teď kroutí hlavou.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): ... problém je to proto, co říkal, proč říkal Michael Kocáb, zabývejme se strategií bezpečnosti Spojených států a jestli s ní souhlasíme. Ta strategie je čerstvá od roku 2002, zároveň v tom roce, kdy vypověděla Amerika smlouvu o protiraketové obraně ABM jednostranně, ne, jak říkal premiér Topolánek, že to bylo, ne, jednostranně a tahle strategie, přátelé, když to mám zjednodušit, to je strategie, která mluví o nukleární převaze, potřebě nukleární převahy, o vedení preventivních válek, intervenčních válek a o nutnosti odstrašení, vezměte si vedle toho koncepci ...

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére Vondro ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): ... koncepci strategickou Evropské unie a zjistíte, že je diametrálně odlišná, že se mluví o tom, že žádný stát světa v této, v této současné situaci si nemůže dovolit a nemá síly na to, aby řešil konflikty pouze vojenskou silou a teď se my rozhodněme, k čemu se chceme přidat, já právě ...

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére Vondro.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Tak zaprvé tady jednáme o obranném systému, to neznamená řešení něčeho silou, ale naopak předcházení použití síly, to je první věc, druhá věc ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): Promiňte, já se strašně omlouvám, ale ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Nechte mě, mě domluvit, já jsem vás, já jsem vás nechal domluvit, já jsem vám neskákal do řeči, pane Zaorálku ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): ... důležitý poznatek z té cesty pana Hamáčka, je potvrzeno anglickými senátory ...

Václav MORAVEC, moderátor: Pane místopředsedo, nechte jenom dokončit pana vicepremiéra ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já jsem vám neskákal do řeči, pane Zaorálku ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (ČSSD): ... že ten systém je ofenzivní.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Neskákal jsem vám do řeči, neskákal jsem ...

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére, prosím, pane místopředsedo ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Druhá věc, tady samozřejmě mezi levicí je dneska módní kopat do Bushe, módní je kopat do Ameriky, já u mladých lidí tomu docela i umím nějakým způsobem porozumět, taky jsem byl mladší člověk, ale musíme, musíme ...

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte ale, pane vicepremiére, neexistují argumenty, když se podíváte na, na politiku Spojených států v Iráku, že tady ty argumenty jsou ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): ... musíme, musíme respektovat, musíme respektovat fakta, a pokud jde o ty protiraketové systémy, tak zákonem Kongresu to bylo kodifikováno a podepsáno ještě prezidentem Clintonem v roce 2000, to, co se mění a co je trošku odpověď na to, co tady říkal i Ondřej Liška, za Clintona ten systém byl definován zhruba tou žlutou čarou, to znamená, byl to systém národní obrany Spojených států a z toho měli Evropané obavy tak, jako v osmdesátých letech, kdy to začal budovat Reagan, protože Američané by byli chráněni a mohli by pak mít, váhat, jestli půjdou Evropě na pomoc. A co se stalo, teď se jedná o tom, že ten systém se vlastně rozšíří, tady je to modelováno na případu Íránu, což je ta červená, červená tečka ...

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, ale to je něco jiného ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): ... na celou, na celou Evropu, jo, čili pokud ten systém nebude vybudován, tak to samozřejmě Evropu nechrání, ale bude-li vybudován ...

Václav MORAVEC, moderátor: Vy teď ale říkáte argument, který zpochybňoval Ondřej Liška v rozhovorech, když se vrátil ze Spojených států amerických, takže teď nevím, která argumentace platí, vy jste součástí jako zelení vládní koalice, to znamená, máte i pochybnosti o tom, který graf teď tady ukazuje, promiňte, pane vicepremiére, pane místopředsedo Liško?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): No, ano, je zřejmé, a to není žádná novinka, že názory stran koaličních, nás se liší od názoru ODS právě v této věci, a to velmi zásadně. Proto je důležité, aby ta debata probíhala. Ten můj důležitý poznatek, který jsem si přivezl, já jsem se vrátil v pátek z cesty po Spojených státech, kam jsem sám iniciativně odjel, protože jsem považoval ten nedostatek informací za alarmující, já jsem se během tří dnů setkal s více jak dvaadvaceti senátory, lidmi ze State Departmentu, z vlády Spojených států, z národního, z národního výboru pro obranu, prostě se všemi, kteří v tom budou mít v těch příštích měsících slovo a vychází mi z toho několik důležitých poznatků. Zaprvé, proč ta nóta přišla nyní, ta přišla proto, protože za necelý měsíc začíná debata o rozpočtu na rok 2008, v němž je položka na rozmístění třetího pilíře této obrany. To znamená, protiraketová obrana, obranná agentura Spojených států MDA má zájem již mít v ruce nótu tak, aby mohla kongresmany přesvědčit o tom, že už tady je něco vyjednáno, že už se na tom pracuje, a proto chce peníze ...

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte a teď, abych tomu rozuměl, vy si myslíte, že je dobré do té doby odpovědět?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Já si myslím, že bohužel jsme nemohli ovlivnit to, kdy ta nóta přišla, je, je ...

Václav MORAVEC, moderátor: My můžeme, promiňte, my můžeme ovlivnit to, jestli se odpoví.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): My můžeme odpovědět, ano, přesně tak, my můžeme odpovědět, a to si myslím, že by bylo rozumné, říci ano, hodláme o tom jednat ...

Václav MORAVEC, moderátor: Tím, že dáte té agentuře ale ...

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Ale zároveň, zároveň jasně říci, že tím v žádném případě neříkáme ano, ani ne a že očekáváme v příštích měsících jasné odpovědi na otázky, které budeme dále formulovat, to znamená, tohle je první věc a druhá věc, která je velmi důležitá, skutečně tady se hovoří o tom, že ta protiraketová obrana je konsensuální napříč politickým spektrem, není to pravda, já skutečně říkám s plnou odpovědností, není to pravda, mluvil jsem jak s republikány, kteří ji kritizují, tak s demokraty, kteří ji podporují, to znamená, ta situace je tam skutečně nikoliv černobílá. Proto říkám, že je potřeba si říci, kdo je náš partner v této situaci. Naším partnerem jsou ti, kteří chtějí multilaterální přístup k řešení světové bezpečnosti, a to v žádném případě není administrativa George Bushe.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane místopředsedo Filipe, pochopil jsem z vaší reakce mimoverbální, že bychom neměli odpovídat do ..., až teprve bude ten rozpočet schválen, je to tak?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): Tak já musím říct, že skutečně nějak necítím nic špatného vůči Američanům či Americe, ale současná, současná vláda není ani Amerika Thomase Jeffersona, ani, ani Franklina Delana Roosevelta a momentálně tedy nemám důvěru v to, že všechno, co se dozvídáme o národní protiraketové obraně Spojených států, je tady průhledné a také mohu brát za bernou minci. Já si myslím, že jediné, o čem můžeme odpovědět z České republiky do Spojených států, je, jak budeme rozhodovat, jestli dáme lidem šanci, aby rozhodovali v referendu, a to by měli odpovědět z vlády ...

Václav MORAVEC, moderátor: Já se omlouvám, ale, ale věřte, že toto téma budeme dělat jako samostatné, teď mi jde jenom, abychom ukončili téma odpovědi na nótu.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (KSČM): Já ale ..., pane redaktore, a to já si myslím, že právě v té odpovědi má být. Jestli budeme ..., že vláda už teď řekne občanům: "My nechceme znát váš názor, my to rozhodneme jaksi podle současných pravidel, anebo chceme znát názor občanů a odpovíme v nótě ano, po výsledku referenda budeme pokračovat dál, nebo nebudeme." Druhá záležitost, která je podle mého soudu, pokud máme odpovídat na tu nótu, tak musíme vědět jasnou záležitost, že toto je zařízení Spojených států amerických, neváže nás k tomu ani smlouva washingtonská, ani o Evropské unii, a pokud jsem si dobře všiml vyjádření pana Javiera Solany, tak on řekl, že Evropa nepředpokládá budování tohoto protiraketového deštníku, protože ho považuje za nesmyslný, ekonomicky velmi náročný a také, také, že v tomto případě, kdyby měly, měly Česká republika a Polsko tento systém zahrnout, tak by v podstatě predikovaly i to příští rozhodování, a to je to, co říkal kolega Zaorálek, že bychom vlastně odpověděli na nótu nikoliv americké administrativy, ale firmy Halliburton.

Václav MORAVEC, moderátor: Pojďme ještě předtím, než budeme právě rozebírat tento aspekt - mezinárodněpolitický kontext, což je druhá oblast dnešních dvouhodinových Otázek právě monotematicky věnovaným radarům, pojďme za běžnými občany, za starostou Trokavce, protože v Trokavci se uskuteční sedmnáctého března místní referendum, Trokavec je víska, která leží právě u toho vojenského prostoru v Brdech. "Politici s námi nehrají čestnou hru," to jsme slyšeli, když jsme v Trokavci natáčeli. Konkrétně Jan Neoral, starosta obce Trokavec s devadesáti osmi obyvateli, toto říká, protože pro dnešní Otázky ještě k tomu dodává.

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Já osobně za sebe nelibě nesu, že naše vláda a hejtmani Středočeského a Plzeňského kraje se dost schovávají za otázku: "Pánové, nemáme informace, až budeme mít přesné odborné informace, uvidíte, že ten radar vůbec je neškodný a prostě dávají nám to tak, jakoby to dokonce bylo zdravější než nemocnice.

Václav MORAVEC, moderátor: To říká starosta obce Trokavec Jan Neoral, se kterým uvidíte REPORTÁŽ v druhé hodině dnešních Otázek. Pane hejtmane Zimmermanne, hejtmane Plzeňského kraje, nepůsobí to i od vás jako od krajské samosprávy směšně, když nejste schopni a přitom vyjednáváte se starosty a s lidmi a nemáte ani vy dostatek informací a přesvědčujete, dokonce, pokud se nemýlím, tak zastupitelstvo Plzeňského kraje už přijalo nějaké usnesení, kde podporuje umístění radaru?

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): Pane redaktore, já nevím, jak jste na to přišel, na to, co tam řekl pan starosta, to je taková demagogie ...

Václav MORAVEC, moderátor: To starosta na to, já jsem nikam nechodil, pane hejtmane.

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): ... že se na to nedá ani nic říct. A my máme informací dost, máme jich, máme všechny informace, které byly zveřejněny a tyto informace poskytujeme starostům, já jsem se s nimi sešel již dvakrát a samozřejmě pan starosta z Trokavce je spíše proti, ale není to ...

Václav MORAVEC, moderátor: Takže je správný ten dojem starosty, když jim to předkládáte, promiňte, je správný dojem starosty, když jim to předkládáte tak, že je to zdravější téměř než nemocnice?

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): Ale ne, to přece je výmysl pana starosty, to nikdo neřekl, ať mi to pan starosta dá, to přece je úplný nesmysl, já si tady můžu vymyslet, že vy jste něco řekl a pak na to odpovídat, já bych se vrátil k tomu, proč my jsme pro to, aby ta radarová základna zde byla umístěna, my si myslíme, že jsme součástí západní civilizace, myslíme si, že to je otázka obrany, která není otázka tohoto roku, kdy se zdá svět bezpečný a klidný, ale je to otázka na mnoho let nebo desetiletí, všichni chtějí, aby je někdo bránil, aby měli zajištěnu bezpečnost, souhlasí s tím, aby byla armáda, armáda samozřejmě musí mít radary a ty radary musí být někde umístěné, to je první věc, to znamená, je to otázka národní bezpečnosti a my si nemůžeme myslet, že vznikne-li nějaký větší konflikt, že z něho nějak vykličkujeme, že se po česku schováme a musíme přijmout své závazky také jako spojenci ...

Václav MORAVEC, moderátor: Teď mi jenom řekněte ten regionální kontext, protože tyto argumenty jsme slyšeli, pane hejtmane, teď ten ...

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): Já ještě řeknu ten druhý argument, dovolíte ještě dva argumenty, ten další argument je ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, /souzvuk hlasů/ ten regionální, nikoliv ten, který už jsme slyšeli od politiků ODS i od vicepremiéra Vondry ...

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): My se k tomu vyjadřujeme jako reprezentace zvolená v Plzeňském kraji. Druhý argument možná je trošku náš krajský, Plzeňský kraj byl osvobozen americkou armádou a možná vztah k Americe a k americké armádě je v Plzeňském kraji trošku lepší než jinde a vždycky v květnu jezdí velké průvody, kladou se věnce, procesí, přijíždějí veteráni a my si myslíme, že by nemělo zůstat při těchto oslavách jenom u toho poplácávání po ramenou a kladení věnců, my si myslíme, že bychom měli být důvěryhodnými spojenci a ne jako sociální demokracie, protože sociální demokracie pět let vyjednávala o radaru a pak z pátku do neděle změnila ...

Václav MORAVEC, moderátor: Tak a třetí argument už vám nedovolím, protože jste vyčerpal si dva argumenty, ne, třetí argument už vám nedovolím, obrátím se na starostu, na starostu Příbrami, pana Řiháka, protože vy jste jako starostové patnácti měst a obcí podepsali onu, onu petici a teď budu citovat z prohlášení, které jste poskytli v pátek sdělovacím prostředkům: "Dosud jsme od představitelů Vlády České republiky o projektu americké radarové základny nedostali žádné relevantní informace, vyzýváme představitele Vlády České republiky, aby nás o chystaném projektu informovali ještě dřív, než odpoví na žádost USA," konec citátu. Proč jste sáhli k tomu poměrně ostrému prohlášení v pátek?

Josef ŘIHÁK, starosta, Příbram (ČSSD): Tak já si myslím, jak jste říkal i vy na úvod, že jsou tady určité, určité aktivity, který chtěly přijít a pak sem nepřišly, i když jste je pozvali, tak my jsme v pátek měli setkání, pozvali jsme devatenáct starostů, přišlo jich šestnáct, kteří podepsali, setkání ohledně, ohledně radarové základny a pozvali jsme i zástupce z ministerstva obrany a ti nepřišli a já si myslím, že je to škoda, že opravdu nikdo nám neumí odpovědět na naše dotazy. To, co říkal starosta Trokavce, zřejmě bude pravda, já jsem byl také na setkání na Středočeském kraji, kde byl pan Zimmermann, pan Vondra tam byl ministr a pouze nám odpovídali: "Všechno bude dobrý, všechno odpovídá všem předpisům," a pomalu tak, když se ptáme, že, že to nechceme, čemu to bude odpovídat, tak jsme napadáni, že buďto jsme, jak říkal pan Vondra, že mladí kopou do, do, do Američanů, to tak není žádná pravda, my v tom prohlášení máme, že to není nic proti Američanům, to už za chvilku byste tady mohli říkat, že jsme všichni komunisti. Vy nám nedokážete odpovědět na otázky, jaký tam bude záření, technický parametry, nic. Jediné, co jste nám tam sdělili a pan Vondra, ten byl u toho, tak že přijdou investice do infrastruktury a já si myslím, že je to špatný, že jestliže do malých obcí vy slibujete, že dáte na školy, na kanalizace, tak si kupujete prostě ty starosty a ta diskuse z vaší strany je špatně vedená, ze strany vlády. Mně se líbí diskuse, kterou vedeme s velvyslancem Graberem, který byl v Příbrami, i když nám neřekl všechny technický data, tak nám slíbil, že zase přijde, ti s námi alespoň diskutují, ti Američani, ale vy s námi nevedete diskusi, pane Vondra, žádnou, proto jsme se ozvali proti vládě, proto chceme, aby někdo přijel. Máme doklady o tom, že jsme v úterý vyzvali tiskové oddělení ministerstva obrany a nikdo prostě nepřišel, a to si myslím, že je špatně.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére, jak se vypořádáte s těmito námitkami a Ondřej Liška jako místopředseda Strany zelených tady pokyvoval, to znamená, že si činíte tu škodu tím, že veřejné mínění je na straně proti radaru, tím, jak nekomunikujete?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Tak zaprvé, já si na tu schůzku velice dobře pamatuju, myslím, že by bylo dobré pro korektnost uvést, že pan starosta Příbrami je také poslanec parlamentu za ČSSD, čili ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale promiňte, ale kdyby to, on to má v titulku, ale kdyby to necítilo dalších patnáct starostů, to je chcete označit za buňku sociálnědemokratického poslance?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ne, ne, ne, podívejte, jsme na začátku celého procesu, to tady několikrát zaznělo, ta jednání budou probíhat celou řadu měsíců, budou ukončena někdy koncem tohoto roku a já, co s vámi samozřejmě souhlasím, že těch informací vy musíte dostávat víc a víc ...

Václav MORAVEC, moderátor: Co udělá vláda, promiňte, souhlasit je málo, co udělá vláda pro to, aby se jich víc dostalo, aby tady nemusel starosta Příbrami společně s dalšími patnácti starosty psát petice a dovolávat se toho, aby vy jste jako vláda s veřejností komunikovali?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já vám mohu jménem vlády slíbit, že se s vámi pravidelně budeme scházet, ty informace vám budeme dávat, budete mít možnost také navštívit některá podobná zařízení v zahraničí, o tom jsme s ambasádou jednali. Myslím si, že až se sejdeme za nějakou dobu, že ten deficit těch informací zdaleka nebudete cítit tak silně jako dneska, budeme s váma spolupracovat, to je všechno zřetelné a zřejmé, ale zároveň vám, vás prosím o jednu věc, ty e-maily anonymní, které vy dnes a denně dostáváte od těch, kteří se proti tomu staví a šíří ty různé fámy, které, které pak šíří ten strach z toho, berte je, prosím, s rezervou.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak, teď se dozvíte zcela nová data, která souvisejí s postojem veřejnosti k případnému umístění amerických radarů na českém území. Z exklusivního výzkumu agentury STEM pro dnešní Otázky vyplývá, že s těmi dosavadními informacemi, které lidé mají o radaru, byť Michael Kocáb říká, že a zpochybňuje to, zda se ptát už teď, co si lidé o tom myslí, tak tady vidíte, že zhruba necelá třetina občanů, pokud se nemýlím, tak konkrétně jde o třicet procent lidí, kteří souhlasí s umístěním radaru, ale sedmdesát procent dotázaných je proti umístění radarové stanice na českém území. Připomínám, že ten výzkum se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek na reprezentativním vzorku bezmála šesti set padesáti respondentů v celé zemi. Statistická odchylka, plus minus, čtyři procenta. Obracím se na Jana Hartla, ODS je pro umístění radaru, jak jsou na tom sympatizanti Občanské demokratické strany jako nejsilnější vládní strany s umístěním toho radaru, podporují ho jednoznačně?

Jan HARTL, sociolog, ředitel STEM: Tady je vidět, že i veřejnost, která v zásadě by umístění radaru podporovala, to je ODS, mezi příznivci jednoznačně převažuje, je názorově rozpolcená, mezi příznivci ODS je padesát tři procent těch, kteří by umístění radaru uvítali, ale čtyřicet sedm procent, čili je to v zásadě fifty fifty, jsou ti, kteří s tím umístěním nesouhlasí a podíváme-li se na strukturu odpůrců té, toho radarového zařízení, radarové základny, tak je vlastně syceno téměř rovnoměrně příznivci všech politických stran, těch velkých, což znamená, že tady ten komunikační dluh je zřejmě veliký a že současná vláda bude muset přesvědčovat nejenom opozici, ale prostě i vlastní politické stoupence a veřejné mínění se v tomto může polarizovat a umístění základny vlastně zprostředkovaně bude vstupovat i do našich vnitropolitických debat.

Václav MORAVEC, moderátor: Říká pro tuto chvíli sociolog Jan Hartl. Mluvil o komunikačním dluhu, pokud jsem vás poslouchal pozorně, Michaeli Kocábe a Jiřino Šiklová, pokud vy byste měli v takovém sociologickém výzkumu odpovídat, zdrželi byste se odpovědi, nebo byste přece jenom něco odpověděli, Jiřino Šiklová.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: Zatím bych se zdržela.

Václav MORAVEC, moderátor: Zdržela byste se. A Michael Kocáb?

Michael KOCÁB, hudebník: Samozřejmě, kdybych dostal na vybranou jenom z těch třech nešťastných variant, jo, ne bych neodpověděl v žádném případě, protože možná nedohlížíme, jak velký význam to pro budoucnost bezpečnosti celého toho, vlastně části zeměkoule bude mít, ano nemůžu odpovědět, protože nevím nic o těch skutečně detailech a dokonce i o dopadu na životní prostředí, ale zdržet se znamená dávat prostě vyhýbavé stanovisko, já si myslím, že ta věc není v současné době ještě na průzkum, že nemůžeme se prostě jako vojáčci cínoví stavět na tu, napravo nebo nalevo, prostě jenom tam mechanicky přikyvovat. Nakonec si vzpomeňte, jak jsme mechanicky přikyvovali po invazi 68, to byla podobná situace, tehdy se nás nikdo neptal, tehdy žádný referendum nebylo a kdejaký starosta určitě tehdy byl taky s to argumentovat tím, že si jaksi přeje zabezpečení toho našeho socialistického bloku, jo, ta věc je nesmírně složitá a s odpovědí musíme skutečně si dát načas a já sám za sebe si myslím, že v budoucnu budu odpovídat spíše ano, že bych byl pro, protože chápu, jaké to bude mít dopady.

Václav MORAVEC, moderátor: A vy, to jsem právě přemýšlel, když jste byl předsedou komise, která odsunovala sovětské vojáky, vy nebudete mít problém s tím, že na českém území by byl cizí voják?

Michael KOCÁB, hudebník: No, to by bylo naprosto mechanický a, řekl bych, takový až barvotiskový chápání politiky, protože to byla tehdy okupační armáda, kterou jsme museli prostě vyhodit, kdežto tady se můžeme, pokud se to dobře, ta záležitost, udělá, postarat o budoucnost prostě a budoucí bezpečnost naší země a nejen naší země, celé euroamerické civilizace, čili my ale musíme vědět, o co go, jestli to tedy je skutečně vůle všech, Ameriky, Evropy i nás, anebo jenom, jestli je to nějaká určitá partikulární záležitost určité skupiny v USA.

Václav MORAVEC, moderátor : A tím se dostáváme k dalšímu tématu, které teď budeme rozebírat s politiky a které souvisí právě s mezinárodním kontextem možného rozšíření systému americké protiraketové obrany. Česká republika a Polsko mezi dvěma mlýnskými kameny, tak je celá věc charakterizována ve sdělovacích prostředcích v souvislosti i s pohledem Ruska i Spojených států amerických na to, zda rozšiřovat, či nerozšiřovat tento systém. Podívejme se na další příspěvek.

UKÁZKA

Václav MORAVEC, redaktor : Ruská generalita přitvrdila, Česku a Polsku pohrozila, že pokud Američanům vyhoví, namíří na ně své rakety.

Nikolaj SOLOVCOV, velitel ruských raketových vojsk - natočeno 24. 2. 2007 : Není pro nás problém obnovit výrobu raket středního a krátkého doletu. Ponechali jsme si všechny technologie.

Václav MORAVEC, redaktor : Podle většiny expertů jde ale spíš o rétorické cvičení, které má uspokojit domácí posluchače a o snahu vrátit Rusku ztracené postavení světové supervelmoci. Jiní experti upozorňují, že Rusko může svoji hrozbu vyplnit. Muselo by ale odstoupit od smlouvy, která takové zbraně zakazuje.

Petr KRATOCHVÍL, Ústav mezinárodních vztahů - natočeno 24.2. 2007 : Já bych ještě před několika málo měsíci řekl, že to je blafování, ale teď v poslední době ta situace přece jenom trochu eskalovala a tak si umím představit, že pokud by ten současný negativní trend pokračoval, že Rusko k nějakému takovému kroku nakonec může přistoupit.

Petr EICHLER, Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické - natočeno 24. 2. 2007 : To je hra se slovy, hra s hrozbami, ale že kdyby pak mělo přijít, jak se říká, na lámání chleba, asi by si tu reinstalaci raket středního doletu hodně rozmysleli, asi by váhali.

Václav MORAVEC, redaktor : Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová odmítá kritiku, že Spojené státy o plánovaných základnách v České republice a v Polsku Moskvu dostatečně neinformovaly. Česko a Polsko se přesto dostaly do centra střetu mezi velmocemi. Vlády obou zemí shodně tvrdí, že se ruskými hrozbami nedají zastrašit a Američanům asi vyjdou vstříc.

Jaroslaw KACZYNSKI, polský premiér /natočeno 24. 2. 2007/ : Souhlas Ruska bude obtížný, ale budeme se snažit Rusy přesvědčit, že to proti nim není namířeno.

Václav MORAVEC, redaktor : S tím souhlasí i generální tajemník Severoatlantické aliance.

Jaap de Hoop SCHEFFER, generální tajemník NATO - natočeno 24. 2. 2007 : Je samozřejmě naprosto v pořádku, že se o tom diskutuje mezi Spojenými státy a v tomto případě dvěma spojenci, Českou republikou a Polskem.

Václav MORAVEC, redaktor : Součástí protiraketového systému přitom nemají být jen základny v České republice a v Polsku, podobné jsou už teď v Kalifornii, na Aljašce a taky v Grónsku nebo ve Skotsku.

KONEC UKÁZKY

Václav MORAVEC, moderátor : A podle ředitele americké Agentury pro protiraketovou obranu, generála Henryho Oberinga uvažují Spojené státy americké, což jsme se dozvěděli v tomto týdnu, o umístění dalšího protiraketového radaru na Kavkaze, teď se obrátím na amerického velvyslance v Praze Richarda Grabera, neukazuje ta nová zpráva o umístění dalšího radaru na Kavkaze, pane velvyslanče, že jako Spojené státy mlžíte?

Richard GRABER, velvyslanec Spojených států amerických v České republice : Ne, Spojené státy zatím nepřijaly žádné rozhodnutí o umístění jiných zařízení někde jinde. Spojené státy vyjednávají nebo chtějí vyjednávat s Českou republikou a s Polskem v tuto chvíli. Pokud jde o Rusko, tak si myslím, že bylo jasně řečeno, že chceme být partnery, chceme s Ruskem spolupracovat, nechceme žádnou další studenou válku. Bylo jasně řečeno, že jedna studená válka stačila a tak tomu opravdu je. S Rusy o této otázce jednáme, došlo k jedenácti jednáním za posledních dvanáct měsíců, včetně jednoho tento týden. S Rusy ..., o této otázce hovoříme tedy s Rusy a doufám, že Rusové pochopí, že ta zařízení protiraketové obrany, to znamená těch deset antiraket v Polsku a radar v České republice, vůbec nejsou namířeny proti Rusku.

Václav MORAVEC, moderátor : Můžete mi, ale teď jste se vyvlékl z té otázky, můžete mi jednoznačně odpovědět, jestli ten radar na Kavkaze bude radar, který, když nebude v České republice, tak bude na Kavkaze, nebo to je další radar a tím vy de facto pouštíte, lidově řečeno, chlupy postupně, než abyste řekli střední a východní Evropě, jaký vlastně ten americký plán je?

Richard GRABER, velvyslanec Spojených států amerických v České republice : Ne, já si myslím, že jsem to řekl jasně, neplánujeme radary nikam jinam než do České republiky v současné době nebo protirakety jinam než do Polska, generál Obering hovořil teoreticky o této možnosti, nicméně naše plány jsou velice konkrétní v tuto chvíli, teď plánujeme Českou republiku a Polsko, a to je všechno.

Václav MORAVEC, moderátor : Aha, takže když bude generál Obering mluvit o dalších lokalitách, tak všechno v teoretické rovině, dobrá. Neukázala ta dosavadní diskuse, pánové, teď se obracím na vás, o možném umístění amerického radaru, případného amerického radaru v České republice, že sama Česká republika nemá vyjasněnu bezpečnostní problematiku, jestli být součástí nějakého systému, nebýt součástí, protože v oficiálních dokumentech jsem to nenašel, pane vicepremiére Vondro, začněme u vás?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/ : No, to není pravda, byla to samozřejmě ..., je to součástí bezpečnostní doktríny státu, která, znovu připomínám, byla přijata v roce 2003 předcházející vládou pod vedením Vladimíra Špidly, prostě ochrana proti balistickým raketám ve spolupráci s našimi spojenci je integrální součástí té bezpečnostní doktríny, tady spíš ten celý problém je, že pro nás je to nová věc, my jsme se před lety stali členy NATO v zásadě na bázi nějakých morálních diskusí, nic jsme vlastně pořádně neudělali a teď stojíme před otázkou pro nás po mém soudu klíčovou ...

Václav MORAVEC, moderátor : Promiňte, ale pak to mělo být aktualizováno, přece v té koncepci, jestliže se o tom mluví od roku 2002, vy jste to neměli v politických programech, v žádném politickém programu není, že se Česká republika stane součástí amerického protiraketového deštníku, včetně programu ODS, pane vicepremiére.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/ : Takhle, my to ve vládním prohlášení v opatrné formě máme, bylo to to, na čem jsme se ...

Václav MORAVEC, moderátor : Poté, co jste vyhráli volby.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/ : ... byli schopni, schopni dohodnout, to máme v programovém prohlášení vlády, bylo to v těch předcházejících dokumentech, ale já znovu chci doříct tu, tu větu. My teď poprvé za celé moderní dějiny po roce 1990 a předtím, že jo, ty paralely s těmi sovětskými vojsky nejsou, ty jsou nemístné, že jo, oni tady přistáli v noci bez pozvání, nezeptali se, utajeně sem dotáhli jaderné rakety. Tady je to úplně jiná situace, Američané přicházejí, slušně se ptají co my na to, my to musíme rozhodnout demokratickým způsobem v parlamentu a po diskusi, kterou tady vedeme a povedeme, čili ...

Václav MORAVEC, moderátor : Demokratické by také bylo, a to nepřipouštíte referendum, to by bylo demokratičtější.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/ : Tak pokud se mě ptáte, podívejte, k jistým otázkám se referenda prostě nedělají, chcete ...

Václav MORAVEC, moderátor : Promiňte, ale to jsme slyšeli už, ale to jsme slyšeli už stokrát.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/ : Ne, ne, ne, chcete, chcete udělat referendum k otázce trestu smrti, jaký dostanete výsledek, chcete udělat referendum k tomu, že budou nulové daně, jak budete hlasovat, jak budeme hlasovat ...

Václav MORAVEC, moderátor : Pane místopředsedo?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /ČSSD/ : Já si myslím, že tohle není fér.

Václav MORAVEC, moderátor : Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /ČSSD/ : Já bych chtěl ujistit o jedné věci, že já nechci kličkovat, jsem odhodlán plnit závazky, myslím si, že to je naše povinnost a dokonce jsem pyšný na vojáky, které máme v zahraničí, protože to je důkaz toho, že nejsme dnes izolacionistická země. Ale já chci mít kontrolu nad tím, čeho se účastním, rozumíte, mně není, ne, mně není jedno ...

Václav MORAVEC, moderátor : Ale není, není to také tak, pane místopředsedo, odpovězte mi na tu otázku, kterou jsem kladl Alexandru Vondrovi, že Česká republika nemá, a vy jako politická reprezentace, vyřešeny, jestli bude Česká republika součástí amerického systému, aliančního systému, nebo nebude součástí žádného systému, jaký je postoj k Rusku ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /ČSSD/ : Sociální demokracie jasně řekla, že základem naší bezpečnosti je členství v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, proto jsem tady odkazoval na bezpečnostní strategii Evropské unie a teď mi dovolte, já přečtu z Foreign Affairs, naprosto prestižního měsíčníku, článek, který vyšel před několika měsíci, stejně jako vyšel na Harvardu a v něm se píše ...

Václav MORAVEC, moderátor : Promiňte, když budete číst článek, tak se nedostane nikdo ke ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /ČSSD/ : Ne, ne, ne, to je výjimečné, to je otázka na to, že ten systém je pouze defenzivní. "Typ protiraketové obrany, kterou Spojené státy mohou hodnověrně nasadit, má význam především v ofenzivním smyslu jako doplněk amerického prvního úderu, pokud by Spojené státy provedly nukleární útok na Rusko nebo Čínu, cílové země by zůstaly jen malý zbytkový arsenál, pokud vůbec něco a v případě dokonce i relativně malého nebo neefektivního systému protiraketové obrany pak je zřejmé, že jsme schopni zlikvidovat jakékoliv zbytky, které by ještě vyrazily na území." To znamená ...

Václav MORAVEC, moderátor : Tak, vy jste mi neodpověděl zcela na tu moji, zkusím to, promiňte, zkusím to u Vojtěcha Filipa ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /ČSSD/ : ... tady je ... a je to ..., poprvé za padesát let stojí Spojené státy na prahu dosažení nukleární nadvlády, já prostě tvrdím, tohle je to, na čem se chceme ...

Václav MORAVEC, moderátor : Když mi neodpovídá, když mi neodpovídá ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /ČSSD/ : ... účastnit, to je strategická koncepce, která se má podepsat pod to Česká republika a jestliže byl pan Liška v Americe, tak ví, že senátoři by museli potvrdit, že také tento systém je míněn jako ofenzivní vůči Íránu. Není pravda, že to je pouze obrana.

Václav MORAVEC, moderátor : Promiňte, ne, tak, Vojtěch Filip.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /KSČM/ : Já nebudu, já nebudu nic číst, ani říkat, já prostě jenom se pokusím ...

Václav MORAVEC, moderátor : Budete mlčet.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /KSČM/ : Ne, pokusím se vysvětlit jednoduchou záležitost, která tady je neustále pletená dohromady. Ona to říkala paní doktorka Šiklová docela jasně, jako kam jsme, kam bychom mohli být zařazeni, nebo kam, kde se cítíme být doma, já tedy ale musím říct, že pokud se cítíme doma tak, jak říká kolega Zaorálek, v Evropské unii a v NATO, tak v listopadu 2006 v Rize bylo ..., z pětadvaceti bodů závěrečné zprávy byly tři věty o tomto protiraketovém systému Spojených států amerických a NATO na to nepřistoupilo, to je jedna věc zásadní podle mého soudu a doufám, že mi to potvrdí i pan vicepremiér Vondra. Pokud jde i o tu konferenci, no, protože to je, to lze přečíst, jestli tam je, nebo není něco, není tam nic takového, že by to bylo součástí strategie NATO. Jedenáctého února v Mnichově, když byla bezpečnostní konference zemí Evropské unie a Ruska, tak zaprvé z projevu pana Steinmeiera bylo jasně ...

Václav MORAVEC, moderátor : Vy jste říkal, že nic nebudete číst a už to vypadá, že budete číst projev, tak jednou větou.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /KSČM/ : Ne, jenom, jenom vyplývá, že toto Evropská unie odmítá, nakonec jeho slova, protože by někdo mohl říct, že to je ministr za sociální demokracii německou, potvrdila i kancléřka Merkelová, že prostě tohle nechce, protože jde o ofenzivní systém, nikoliv o defenzivní a poslední věc, poslední věc, kterou chci říct ...

Václav MORAVEC, moderátor : Tak, promiňte ...

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /KSČM/ : ... zkuste se zeptat kohokoliv, kdo četl zásadní stanovisko například Norska k tomu, které odmítá tento systém, protože se samozřejmě dotýká jeho zájmů.

Václav MORAVEC, moderátor : Pane místopředsedo Liško, jednou větou, pokud můžete, protože už jsme překročili dalece časový limit.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany /SZ/ : No, tak jednou větou, ostatní dostali více, ale já jenom chci ...

Václav MORAVEC, moderátor : Ale vy byste mohl ukázat, že jste lepší, takže vy budete také něco číst? Dobrá.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany /SZ/ : Ne, nebudu číst nic, chci říct toto, dostalo se mi jasného ujištění ze strany demokratů i republikánů, že jsme dobří a spolehliví spojenci, jsme, patříme k těm skutečně spolehlivým spojencům, to znamená, i když odmítneme, tyto vztahy nebudou narušeny, protože otázku, kterou vznášíme, totiž nakolik tento systém odpovídá kolektivní bezpečnosti, to je legitimní otázka, kterou si kladou i senátoři v americkém Kongresu sami a nemají na ni zatím odpověď a chtějí a dokonce mi říkali: "Vy máte, pane Liško, mnohem víc informací o tomto systému než my, protože nás ministerstvo zahraničí vůbec nebrífuje, oni nám nedávají žádné relevantní informace a vy jich možná máte v České republice více než my." No, to je alarmující.

Václav MORAVEC, moderátor : A to my se tady domníváme, že informace nemáme. Pokračujeme hned po stručných zprávách z Kongresového centra v Praze, pro tuto chvíli děkuji divákům, děkuji hostům Otázek, pokračujeme hned po stručných zprávách.

Václav MORAVEC, moderátor: A dokončíme diskusi na téma mezinárodní kontext oné diskuse o možném umístění amerického systému protiraketové obrany, respektive části oné radarové stanice v České republice a bezpečnostní zájmy České republiky v rámci tohoto mezinárodního kontextu. Postoj k Rusku, to je jedno ze zásadních témat, dovolte, abych citoval sociologa Jana Kellera, který byl do dnešních Otázek jako signatář petice Ne základnám pozván, a třiadvacátého února na konferenci v Poslanecké sněmovně uvedl, cituji doslova: "Ti, kdo o nás momentálně rozhodují, by však měli říci zcela jasně a nedvojznačně, zda považují Rusko za nepřítele, nebo za spojence Evropy v boji proti terorismu. Pokud je Rusko v tomto boji naším spojencem, pak je zapotřebí budovat ochranu společně s ním, nikoli za jeho zády. Pokud je vnímáno jako hrozba a nepřítel, pak stavba radaru a deseti raket, to je jen dětinský počin. Ten může Rusko sice rozdráždit, z vojenského hlediska však nemá naprosto žádnou cenu." Konec citátu. Pane vicepremiére Vondro, jaký je vlastně postoj České republiky k Rusku právě v souvislosti s vybudováním oné ... onoho radaru případného?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Rusko není žádný nepřítel a ten systém, který, bude-li uveden do provozu, ho nemůže v žádném případě ohrozit, nějakých deset protiraket proti těm tisícům hlavicím, které Rusko si nadále ponechává jako výsledek toho vyzbrojení v minulosti, to prostě je naprosto nesouměřitelné. Rusko samozřejmě při potírání mezinárodního terorismu je partner, ale není to jednoduchý partner, jak můžeme vidět a já si osobně myslím, že tady tou svalnatou rétorikou, že spíše zvyšuje svou vlastní cenu během těch rozhovorů mezi Ruskem a Amerikou, protože samozřejmě chce z toho taky něco získat a osobně si myslím, že z hlediska nějaké dlouhodobější budoucnosti ty zájmy mezi Amerikou, Evropou a Ruskem se tu spíše shodují, ale k takové té plné spolupráci ještě zbývá dlouhá cesta.

Václav MORAVEC, moderátor: Postoj k Rusku a v souvislosti s tím možným umístěním radarové stanice, pane místopředsedo Zaorálku?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Protože mluvíme o těch závazcích, tak my jsme členy Evropské unie a NATO, tak jenom připomenu, že pro Evropskou unii je Rusko strategickým partnerem, existuje strategické partnerství Rusko a Evropská unie, a pro NATO existuje Rada NATO - Rusko, která by měla projednávat všechny otázky, které by mohly vytvářet napětí nebo eskalovat situaci, takže tady je přece ta strategie evropská vůči Rusku je jasná a dokonce si myslím, že by bylo dobré, aby česká diplomacie nebyla papežštější než papež. Já jsem zaregistroval od pana premiéra výroky, které byly vůči Rusku velice tvrdé, dokonce bych řekl právě vytvářející napětí, jako je tendence k imperiálním, tendence Ruska a podobně, to si v poslední době kromě Poláků nikdo nedovolí, zatímco americký velvyslanec Burns vystoupil, pokud vím, ve čtvrtek v Moskvě na ... v Carnegie Center a tam měl velice zajímavé vystoupení v Moskvě, kde mluvil o tom, že je nutný dialog mezi Spojenými státy a Ruskem o strategických věcech a dokonce tam řekl, že je třeba se vrátit k oné smlouvě, která vyprší v roce 2009 o raketách krátkého a středního doletu.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak vy vnímáte Rusko? Vy vnímáte Rusko tak, jak ho vnímá Evropská unie, pokud byste mně měl jednoznačně odpovědět?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já se domnívám, že je pro nás Rusko, pro Evropskou unii je partner, se kterým má obrat devadesát miliard euro ročně, je to pro nás klíčový energetický zdroj.

Václav MORAVEC, moderátor: A podle vás to bude mít zásadní dopad v případě, že tady ta základna bude, i když Američané i vicepremiér Vondra jasně tvrdí, že to není možné, aby to bylo umístěno bez dohody s Rusy, že se o tom vyjednává, akorát, že Rusové zvyšují svoji cenu?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já jsem tady právě četl ten citát z toho Foreign Affairs, ve kterém jsem říkal, že to je pravděpodobně Ruskem vnímáno jinak, protože se stačí podívat i do zahraničních periodik, které vycházejí ve Spojených státech, kde se píše o tom, že se jedná o té situaci po prvním nukleárním úderu, kdy prostě ten protiraketový štít slouží jako obrana proti eventuálním raketám, které by ještě zbyly. Takže tvrdit, že to Rusko prostě nemůže zajímat, je podle mě nesmysl.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Rusko stále ještě chce uplatňovat tu svůj vliv. Stejná rétorika zaznívala, když jsme tehdy vstupovali do NATO, tak byla stejná svalnatá rétorika, stejná kritika. Rusko se nakonec ... s Ruskem se samozřejmě jednalo, udělala se Rada NATO - Rusko, která mnohé věci diskutuje s spolupracuje vzájemně, čili já si myslím, že tady to skončí nakonec úplně stejným způsobem, jako to skončilo během té diskuse o našem členství v NATO.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Vojenský rozpočet Spojených států je dneska šest set dvacet šest miliard v tomto roce, bude sedm set šestnáct miliard v příštím a vojenský rozpočet Ruska je třicet jedna miliard. Prostě Rusko dneska z hlediska vojenského i ekonomického prostě není hrozbou, to je naprosto absurdní představa, že by dnes útočilo na Evropu nebo Spojené státy.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane místopředsedo Filipe, jakou roli v tom podle vás hraje Čína, o které se moc nemluví? Je ono rozšiřování onoho radarového systému z vašeho pohledu i možným útokem proti Číně?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Určitě ne radar v České republice, proti Číně je namířena zejména invaze do Afghánistánu, kdy se vlastně Američané vlastně dotkli čínské hranice. Tak já myslím, že se může kdokoliv smát, ale jaksi vojenští odborníci ví, o čem přesně mluvím. A to od roku 2001 skutečně trvá, to je atak vůči Číně to obsazení Afghánistánu. Jenom, aby to neskončilo jako britská invaze v roce 1846, ale ... anebo sovětská, taky správná poznámka, děkuji za ní, ale teď k tomu Rusku. Já si myslím, že Rusko si svojí bezpečnost ohlídá samo, já spíš přikládám jaksi důležitost na to, že pokud bude radar umístěn v České republice, vyvolává to úplně jiné závody ve zbrojení, než jsou rusko-americké. V tomto ohledu si myslím, že skutečně to umístění radaru v České republice je to, co je často říkáno, vytvoření nového cíle mimo území Spojených států amerických, a ten cíl, protože jsou to oči těch raket, tak samozřejmě je u nás. Proč to říkám. Protože Česká republika, a myslím si, že se na tom shodneme všichni, momentálně nemá žádného nepřítele, ať už jde na východ, na západ, na jih, na sever, to je realita.

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, ale nemá nepřítele jako součást nějakých globálnějších organizací, jako je Severoatlantická aliance a Evropská unie?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Já si myslím, že ti hlavní nepřátelé, pokud jde o ty globální věci, tak ta dohoda mezi NATO a jinými vojenskými uskupeními tady existuje a zejména naše spolupráce uvnitř Evropské unie vůči světové ekonomice nás staví spíše na roveň těch, kteří nemají nepřátele. Problém v tom radaru je ten, že ve chvíli, kdy by Spojené státy americké zaútočily na některý stát, tak ten radar je zařízení Spojených států amerických a my nejsme schopni ovlivnit žádným způsobem, totiž ani přes Radu NATO, tedy přes naši účast v NATO, rozhodování administrativy Spojených států a v ten moment by ten stát, který bude napaden Spojenými státy, a podotýkám, že od roku 1945 Spojené státy americké napadly čtyřiačtyřicet států v různé intenzitě, tak mohou namířit ty své jaksi zbraně vůči tomu radaru na území České republiky. Teď vůbec nemluvím o balistických raketách, něčem takovém, ale mohu mluvit o tom, že to může být cílem teroristických útoků, které mohou být prováděny individuálně, což je podle mého soudu vážný problém. Čili na území České republiky by se náhle objevil vojenský cíl cizího státu, který by byl napadán jako napadení útočníka, který je mimo naše území.

Václav MORAVEC, moderátor: Což se týká vnitřní bezpečnosti, promiňte, a o tom ještě bude řeč v tom dalším čtvrtém tématu. Ondřeji Liško, ...

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Já bych jenom dokončil, že to je základní věc, kdybychom my se zprotivili proti takzvanému válečnému právu, to znamená zejména Vídeňské a Ženevské konvenci.

Václav MORAVEC, moderátor: Ondřeji Liško, postoj k Rusku a ten mezinárodně politický ...

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): S Ruskem bylo jednáno, a to na velmi vysoké úrovni, dokonce ty radary na Aljašce byly navštíveny nejvyššímu ruskými generály spolu v přítomnosti s americkými generály, to znamená, Rusko bylo konzultováno, ten probléme je, že Rusko bude vždycky říkat, že bylo pouze informováno a nikoliv konzultováno. To znamená, tady ty výkřiky, které slyšíme ze strany Ruska, ty je potřeba zařadit do kontextu příštího prezidentství. Ty prezidentské volby v Rusku se blíží, stejně tak se ale blíží volby ve Spojených státech prezidentské, a proto si myslím, že by bylo dobré, abychom vyčkali a klidně to naše rozhodnutí učinili až poté, co proběhnou prezidentské volby ve Spojených státech. Co se týče Číny, Íránu, o Íránu jsme tady vůbec nehovořili, přičemž je jasné, že tím hlavním cílem, pokusem tohoto systému má být Írán. Toto Spojené státy samy říkají a myslím si, že ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale když Írán začal diskutovat i se Spojenými státy americkými o svém jaderném programu, tak myslíte, že Írán je stále hrozbou?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Právě, že si to nemyslím. Myslím si, že fórum ...

Václav MORAVEC, moderátor: Co si nemyslíte?

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Myslím si, že fórum, na kterém dokážeme společně ocenit hrozby, rizika a taky adekvátní odpověď na ně, není ani Ministerstvo zahraničí České republiky, ale ani State Department Spojených států samostatně. Máme přece NATO, kde máme přece vypěstované mechanismy na hodnocení rizik a tam můžeme dojít k nějaké rozumné společné vybalancované odpovědi. Írán není Ahmadínežád, Írán, pokud třeba sledujeme volby z prosince minulého roku, komunální volby v Íránu, to bylo referendum proti Ahmadínežádovi, to znamená, ta situace v Íránu samotná je velmi pestrá, barevná, není možné přistoupit na rétoriku osy zla, ze které zbyl už jenom Írán, to je nepřijatelné. To znamená, podívejme se skutečně, v téhle debatě během několika minut nemůžeme vyjmenovat všechna rizika, všechny aspekty, které to má, proto si myslím, že je dobré v tom pokračovat, ale je potřeba zmínit i Čínu. Ten radar, o kterém se mluví v naší souvislosti, tak je radarem, který na jednu stranu buď může být pouze součástí systému proti mezikontinentálních střel, nebo, pokud bude vybudován bez interceptorů v Polsku, tak by mohl být pouze začleněn do sítě již stávajících radarů a napomoci již fungující síti obranným mechanismům proti raketám středního doletu, které jsou, tyto obranné mechanismy jsou již teďka rozmístěny například ve Středozemním moři, Černém moři a tak dále, což je něco, s čím my jsme v NATO souhlasili, například Španělsko se Spojenými státy na tom úzce spolupracuje, takže to je jiná debata, ale potom tady máme také tu původní myšlenku, se kterou tento program vůbec vznikl, a to jsou Hvězdné války. Bill Clinton byl ten, komu se podařilo tady tento naprosto absurdní program zkrouhnout, zredukovat na nějaké racionální jádro, které se dále vyvíjí a jehož součástí je právě tento mechanismus, ale to, o čem se hovoří mezi odborníky, experty, tak je militarizace vesmírného prostoru, kde je čím dál více satelitů, čím dál více vojenského smetí, a tam je možné, a na to se musíme svých spojenců v USA ptát, jestli toto je skutečně součástí této strategie, totiž jestli tento radar má zachycovat družice, například čínského původu a bránit nás proti nim nebo Spojené státy, to jsou všechno legitimní otázky, na které samy Spojené státy a občané ve Spojených státech nemají odpověď, a proto je naprosto legitimní, abysme se na to ptali i my.

Václav MORAVEC, moderátor: O tom také bude řeč, jak říkám, tato diskuse je pouze prvním ze seriálu mnoha diskusí, které na toto zásadní téma Česká televize, a Otázky konkrétně jako jeden z diskusních pořadů České televize, povedou. Teď se ještě podívejme na stanovisko někdejšího českého prezidenta Václava Havla co se týče Ruska. "Skandální a nehorázné.", tak v rozhovoru pro Českou televizi označuje Václav Havel výroky ruské generality k možnému namíření raket na střední a východní Evropu. Tady jsou Havlova slova.

Václav HAVEL, bývalý prezident ČR: Co já považuju ovšem v tomto případě za obzvlášť skandální, a to nebylo ani v tý době, kdy jsme řekli, že chceme do Severoatlantické aliance a kdy se Severoatlantická aliance začla rozšiřovat a posléze o baltské státy a tak, ani tehdy se nestalo, aby takovou nehoráznost někdo řekl, že když vy tedy si tam necháte ten radar, tak my obnovíme smlouvami dávno zrušené systémy starých raket středního doletu, které na vás zamíříme. Toto, když někdo řekne, tak tím přece říká jasně, musíme se bránit a musíme se opřít o svý spojence, protože tady nám někdo vyhrožuje tím, že poruší dvacet nebo kolik let staré závazky, řekne, my ty technologie ještě máme, my to můžem obnovit, že, to je ... vyhrožuje jakousi Hirošimou nebo co.

Václav MORAVEC, moderátor: Říká v rozhovoru pro dnešní Otázky bývalý český prezident Václav Havel. Podívejme se na další data, která jsme shromáždili společně s agenturou STEM v bleskovém výzkumu, který se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek. Jsou to právě informace, které podle vašeho názoru jako veřejnosti je zapotřebí znát k možnému umístění amerického radaru či pro vás ve vašem rozhodování nejsou podstatné. Ten exkluzivní výzkum STEMu pro dnešní Otázky ukázal, že pro názor české veřejnosti na umístění amerického radaru je důležité zejména to, zda se stane součástí obranného systému Aliance. Jak vidíte v tom následujícím grafu, důležitá je tato otázka pro padesát tři procenta lidí. Čtyřicet sedm procent ji nepovažuje za podstatnou. Připomínám, že ten výzkum se uskutečnil na vzorku šesti set padesáti lidí v celé zemi, statistická odchylka plus minus tři procenta. Další, stejně tak podstatné je pro veřejnost, zda Česká republika získá nějaké výhody, o kterých bude záhy řeč s publikem. To si myslí necelá polovina lidí, jak můžete vidět na svých obrazovkách. A do třetice relativně nejmenší význam má okolnost, zda s tím bude souhlasit Rusko. To pro vás jako pro veřejnost není podstatné. Skutečnost, zda bude s případným umístěním americké radarové stanice souhlasit Rusko, je podstatná pro třicet čtyři procenta lidí v zemi. Šestašedesát procent lidí to považuje za nepodstatné. Obracím se na Jana Hartla, ředitele agentury STEM. Na co kladou, pane doktore, lidé důraz, ti lidé, kteří jsou pro možné umístění americké radarové stanice na českém území, z těch tří zmiňovaných kritérií, co je pro ně nejpodstatnější?

Jan HARTL, sociolog, ředitel STEM: Z těch lidí, kteří jsou pro umístění radarového zařízení, kladou zhruba stejnou měrou důraz na to, aby tento systém byl začleněn do obranné koncepce NATO a pak také na určité výhody, které by to pro nás mělo přinášet, a jednoznačně nebo celkem zřetelně odmítají onu hrozbu z Ruska. Naopak ta hrozba z Ruska je vlastně tím nejdůležitějším ohledem, který vyslovují jednoznační odpůrci toho radarového zařízení, a to je zhruba třetina obyvatel.

Václav MORAVEC, moderátor: Pro tuto chvíli vám opět děkuju a teď dáváme prostor divákům tady v sále, kteří mají šanci se ptát všech hostů, kteří jsou přizváni k diskusi. Co tady ještě nezaznělo, na co se chcete ptát? Prosím, modrý mikrofon. osoba - Bittner: Dobrý den, Bittner mé jméno. Postoj pana Filipa je naprosto jasný, ale já se ptám vás, pane Zaorálku, jako představitele demokratické strany, právě pro ty zmíněné postoje Ruska. Polský prezident nedávno vyjádřil názor, že umístění americké základny na území Polska je zárukou, že již nikdy v budoucnosti nemůže být Polsko ve sféře vlivu Ruska. Myslíte si to také, nebo ne?

Václav MORAVEC, moderátor: Tak poprosím vás o stručné odpovědi, ať se dostane na co nejvíc diváků. Prosím, pane místopředsedo.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já si myslím, že tou zárukou je pro nás naše členství v Evropské unii a v NATO. To je podle mě garance bezpečnosti a jako pokud vím, tak Polsko mluví o tom, že by chtělo ještě posílit ten systém obrany právě v souvislosti s tou protiraketovou základnou dalšími raketami středního doletu Patriot, které by jim poskytly Spojené státy. To znamená, tady se vytváří nějaká úplně jiná dohoda, úplně jiný systém obrany, který vlastně nemá návaznost na ten, který vytváří NATO a Evropská unie. Já si myslím, že to je špatná cesta a hlavně nesouhlasím s tím, že tady by byla situace taková, že mráz přichází z Kremlu. Takhle to prostě dnes není. Já bohužel musím zopakovat, že smlouvu o protiraketové obraně, a to podle mě taky říkám na adresu toho, co řekl pan bývalý prezident Havel, tu smlouvu vypověděly Spojené státy a ten nezájem jednat o raketách středního doletu, tak je padák bohužel na konto Spojených států. Proto jsem mluvil o tom americkém velvyslanci, který v reakci na to ruské vystoupení Putina a podobně přijede, nebo v Moskvě přednese, že Amerika má zájem o těch raketách a o prodloužení té smlouvy po roce 2009 jednat. Ale tvrdím, že to není v této chvíli Rusko, které vytváří to napětí.

Václav MORAVEC, moderátor: Další dotaz, červený mikrofon.

osoba - Aleš Opatrný: Dobrý den, já jsem Aleš Opatrný, student. Přijde mi líto, že diskuse o amerických radarových základnách v České republice není uvozená takovým tím historickým shrnutím politiky USA, a to, jak se zasadily o bezpečnost České republiky a Evropy. USA třikrát v historii, poprvé v roce 1918, umožnily vznik samostatného Československa rozpadem Rakousko-Uherska a v průběhu druhé světové války umožnily obnovení demokratické, alespoň západní, Evropy, konečně politika již zmíněných Hvězdných válek přispěla k tomu, že Sovětský svaz již nebyl schopen držet krok s USA a umožnil propuštění tady těch východoevropských satelitů, včetně nás, takže ...

Václav MORAVEC, moderátor: Konkrétní otázka?

osoba: Konkrétní otázka moje směřuje na pana Zaorálka. Vy usilujete o to, aby bylo uspořádáno referendum k otázce radarové základny. Myslíte si skutečně, že to je nezbytné, když většina evropských států přijala Evropskou ústavu, návrh Evropské ústavy právě v parlamentu a nikoliv referendy? Děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak Lubomír Zaorálek odpovídá.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): No, ale otázka se týká pořád protiraketové základny, předpokládám. Já si myslím, že to je nutné právě proto, co tady pořád opakuju. Tady se jedná o zásadní změnu v tom, jak jsme se chovali k zahraniční politice. My jsme jako východisko bezpečnosti dosud, v té minulé vládě pokládali členství v Evropské unii a v NATO, tady, a to se snažím dneska tady říci, tady se jedná o příklon k jiné strategické koncepci. To je tak zásadní věc, že já tvrdím, že na to stávající politická reprezentace nemá mandát. A nejenom proto, že má vláda nízké preference, ale prostě tohle je věc, o které se nemluvilo před volbami, tohle je věc, o které veřejnost ještě velice málo ví a my o tom musíme jednat, my to musíme učinit věcí veřejnou a já si dokonce myslím ...

Václav MORAVEC, moderátor: A ta námitka, že když vy jste měli vládní zodpovědnost, že sami jste si to mohli dát do programu, a ta stále trvá, teď se vracím k tomu, o čem jsme začínali.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): V té chvíli nebyla, ta nabídka ze Spojených států v té době nezazněla, jako my jsme vůbec nemohli ...

Václav MORAVEC, moderátor: Vzpomínáte, New York Times před volbami referovaly, stejně jako další média, že v politických kuloárech, to znamená ve vládních a vládní odpovědnost měla ČSSD, se toto téma nechává až po volbách a tak to téměř ve veřejném diskurzu vypadalo, byť jsme i ve speciálech v jednotlivých regionech toto téma řešili, pane místopředsedo.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já bych ale rád připomněl, pane redaktore, že to, co tady dneska opakovaně zaznívá, že ta věc není vyjasněná ve Spojených státech a v této chvíli naše debata předbíhá tomu, aby si americký Kongres ujasnil, jestli bude investovat do této obranné protiraketové iniciativy. Já se obávám, že v této chvíli my máme předstih, to tady mnohokrát padlo, takže naše debata může být užitečná, abychom si ujasnili, jak se chceme ve světové zahraniční politice chovat, ale jinak si myslím, že rozhodně nemáme zpoždění a spíš jsme vpředu.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak podíváme se, když byla řeč o referendu a otázka se týkala referenda, tak tady máme další graf. Jak o jednom z dluhů vůči veřejnosti můžeme mluvit o referendu, které většina lidí právě v této otázce požaduje. Teď aktuální data. Vidíte, padesát sedm procent lidí ve výzkumu, bleskovém výzkumu STEMu, uskutečnil se ve čtvrtek a v pátek, odpovědělo, že k případnému umístění amerického radaru na českém území je zapotřebí uspořádat referendum. Čtvrtina lidí říká referendu ne a osmnáct procent lidí v tuto chvíli na tu věc nemá názor, vzorek šesti set padesáti lidí. Když se obrátím na Jana Hartla, šéfa STEMu, můžeme, pane doktore, z těch vašich sociologických dat dovodit, jak je to s rozvržením příznivců či stoupenců referenda, když se podíváme na příznivce a odpůrce základny?

Jan HARTL, sociolog, ředitel STEM: Ano, to je celkem jednoznačné. V tuto chvíli, alespoň ve strukturách vědomí se ukazuje, že příznivci základny jsou proti referendu, zatímco odpůrci základny velmi výrazně toto referendum požadují. Ono z těchto údajů nelze snadno dovodit, jak by takové případné referendum dopadlo, protože klíčovou záležitostí veškerých referend je nejenom to, co se podaří lidem sdělit, ale také to, kdo nakonec by k tomu referendu přišel. Jestli ten náboj pro základnu by byl aktivnější, lidi by dovedl k těm volebním urnám, nebo jestli naopak jaksi aktivnější, nutkavější by byl ten odpor, ten nesouhlas.

Václav MORAVEC, moderátor: Pro tuto chvíli vám opět děkuji, opět má slovo publikum. Ptá se dál našich hostů a nebojte se zeptat i Richarda Grabera a dalších, protože když jsem v průběhu týdne dostával otázky, možné otázky, které by tady měly zaznít, tak se týkaly víz a podobně. Žlutý mikrofon, prosím, ptejte se.

osoba: Já bych rád uvedl svou otázku několika fakty. Začnu tím, že v roce 2003 napadly Spojené státy Irák kvůli zbraním hromadného ničení. Ty zbraně se nikdy nenašly a naopak dnes víme, že, vyšlo to najevo loni a bylo to dokonce i v českých médiích, že Bushova administrativa o těch zbraních lhala. Říká se tomu, že se mýlila, ale ve skutečnosti to byla lež, lhal sám prezident Bush. To by možná nevadilo, kdyby to Iráčanům pomohlo, nepomohlo. V Iráku se mučí a vraždí hůř než za Saddáma. Držím v ruce publikaci, která vyšla v prestižním medicínském časopise Lancet, je to publikace, která po velmi tvrdém oponentním řízení konstatuje, že následkem invaze zemřelo za čtyřicet měsíců asi šest set padesát tisíc Iráčanů, tedy asi dvě a půl procenta irácké populace zemřely díky tomu, že vláda Spojených států začala útok na základě lži nebo proto, že se mýlila. Já se ptát, pane ministře Vondro, proč by dnes po této irácké zkušenosti, proč by měli čeští obyvatelé věřit argumentům a slibům Bushovy administrativy? Proč má naše země vyjít vstříc státu, který porušuje lidská práva, provozuje koncentrační tábor na Guantánamu a už jednou s takhle katastrofickými následky lhal mezinárodnímu společenství?

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére, jak si poradíte s touto konkrétní otázkou?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Protože naše země v této části Evropy má své zásadní a prožité zkušenosti s roky 1918, 1945 a 1989. Země, která byla několikrát okupována, nikdo jí nikdy na pomoc nepřišel, ale Spojené státy v roce 1918, 45 i 89 stály tehdy s náma a nemyslím si, když teď oni poprvé přicházejí skutečně s žádostí slušně, ptají se, pomůžete nám, nepomůžete nám, nemyslím si, že je to dobrý okamžik říci ne nebo se otočit zády nebo strčit hlavu do písku.

Václav MORAVEC, moderátor: A když tady ten divák konkrétně citoval i argumenty, které mohou zpochybnit důvěryhodnost Spojených států jako partnera, které souvisejí s Irákem, které souvisejí s Afghánistánem a dalšími oblastmi?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Rozumíte, já tu samozřejmě nebudu hájit každý krok, který Američané v Iráku provedli, řada věcí se jim prostě nepovedla, mnoho věcí bylo zvrtáno, ale ...

Václav MORAVEC, moderátor: A nemáte obavy, že by Česká republika se stala nástrojem v ne zcela dobré zahraniční politice a obranné politice Spojených států?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já si myslím, že ne, že podívejte, ten radar, pokud my se rozhodneme ho tady mít, tak bude stát někdy v roce 2011, 2012, to bude úplně jiná administrativa ve Spojených státech a já samozřejmě pevně jsem přesvědčen o tom, že ten radar se stane součástí systému NATO a bude chránit všechny spojence a bude to náš praktický příspěvek k tomu, aby až nám půjde do tuhého, tak aby někde nepořádali referendum v Oklahomě nebo v Portugalsku, jestli to má smysl. Prostě musí být na nás spolehnutí, je to zkouška. Já s vámi souhlasím, samozřejmě když se budeme bavit o Iráku, tak tu moc argumentů nenajdeme, ale jde tady o naši národní bezpečnost a Irák a všechny ty potíže, které s tím jsou a ne všechny zavinili Američani, tam probíhá v některých částech země občanská válka, která vlastně způsobila ty počty těch obětí, čili myslím si, že to s tím přímo nesouvisí.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak další otázka z publika, červený mikrofon, prosím.

osoba - Radek Bílý Dobrý den, Radek Bílý, já bych měl otázku opět na pana Vondru. Já bych se rád zeptal na to, vy říkáte, že to má chránit nás a že to má chránit Českou republiku. Teďko v novinách ze soboty vyšla informace, kdy vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní otázky EU Javier Solana oznámil, že my Evropané, tady já upozorňuju na to slovo my Evropané, nepočítáme se zařízením podobného, nebo vojenského zařízení v Evropě. Já jsem učitel tedy geografie a myslím, že Česká republika v Evropě je, a my bysme si měli uvědomit, že do té Evropy patříme a máme být součástí toho evropského rozhodnutí a šedesát procent obyvatel, až sedmdesát procent obyvatel našeho státu si to, myslím, myslí také.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): No, tak já jsem vystudováním geograf také a vím, že jsme v Evropě, ale myslím si, musíme rozlišovat dvě věci. Jednak je Evropská unie, která nemá a dlouho ještě mít nebude nástroje, které budou schopny společně chránit kontinent před vojenskými hrozbami, ale zároveň většina členů Evropské unie je sdružena v Severoatlantické alianci, a ta to v popisu práce má.

Václav MORAVEC, moderátor: Většina, jestliže vyjdeme ze slov Javiera Solany, tak většina zemí Evropské unie je proti, když se podíváme na ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Proti čemu?

Václav MORAVEC, moderátor: Proti rozšíření onoho systému na země střední a východní Evropy. Vemte si Německo, vemte si další státy.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ne, ne, ne, ne, já si myslím, to takhle není. Já jsem v Německu, já jsem teď byl v Berlíně v pondělí a v úterý a mluvil jsem o tom s ministrem zahraničí, mluvil jsem o tom s dalšími, to není, že oni by byli proti, oni ... tam já si myslím, že to je velmi jednoduché. Němci samozřejmě teď hodně tlačí na to, aby se dokončila institucionální reforma Evropské unie, tedy aby byla posílena ta politická integrace a Evropská unie měla to své telefonní číslo, jak se říká, a v těch jejich komentářích já cítím trošku takovou žárlivost, že když z Washingtonu telefonovali, tak nezavolali do Berlína, ale zavolali do Varšavy a do Prahy, ale já nemám jedinou ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ondřej Liška se teď brání a Vojtěch Filip taky.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já nemám jedinou pochybnost o tom, že se na tom s Němci a s dalšími spojenci v rámci NATO shodneme a mohu vycházet i z těch konverzací, co jsem tam měl.

Václav MORAVEC, moderátor: Přípodotek Ondřeje Lišky.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Já si myslím, že to je přesně ten vážný problém, že skutečně nešli jednak za námi a zároveň za ostatními spojenci v NATO a důsledně to neprojednali. To se skutečně nestalo, a to mi kolegové v Německu, v Itálii, v dalších zemích potvrzují, že skutečně NATO bylo obejito, že to tam bylo v rámci nějakých byrokratických procesů nastoleno, ale nikdy to nedosáhlo politického rozhodnutí. To znamená, NATO je podle mě v současné situaci z tohoto do značné míry vyloučeno a oslabeno a já si jako přesvědčený Transatlantik a Evropan představuji naši kolektivní bezpečnost jinak. My přece usilujeme a chceme, aby Evropa budovala kapacity obranné tak, aby je byla schopna zajišťovat sama, ale ony jsou trošku odlišné od těch amerických. My nevsázíme pouze na vojenská řešení, my vsázíme na diplomacii, na ekonomické sankce, na lidská práva a pokoušíme se narozdíl od Spojených států důsledně dodržovat. A proto si myslím, že ten náš příspěvek ke společné bezpečnosti musí být multilaterální. Náš význam České republiky vždycky bude stoupat, pokud budeme součástí mnohostranných ujednání, nikoliv pokud budeme jednat pouze sami za sebe a myslet si, že my, malá země, sice určitého významu, dokáže významně přispět jedině s našimi spojenci společně.

Václav MORAVEC, moderátor: Hned dostane slovo Lubomír Zaorálek i Vojtěch Filip, ale tady by měl reagovat americký velvyslanec v Praze Richard Graber, co se týká argumentu, který jste, pane velvyslanče, slyšel od Ondřeje Lišky, že hned na začátku se stala chyba, že NATO bylo obejito.

Richard GRABER, velvyslanec USA v ČR: Já si myslím, že takhle tomu vlastně vůbec nebylo. Já jsem teď ve čtvrtek strávil celý den se třemi poslanci v Bruselu v NATO a tam jsme hovořili právě o téhle otázce, hovořili jsme s generálem Oberingem, hovořili jsme s dalšími zástupci NATO, s některými zástupci NATO a Spojené státy navrhují něco, co je plně v souladu s budoucími systémy NATO, přičemž Spojené státy zajistí ty schopnosti v oblasti střel s dlouhou drahou letu, které teď NATO nemá, a NATO by zaplnilo ty krátkodobé kapacity, krátkodobé schopnosti. Studuje se to tedy v NATO a zjišťuje se, jestli by to bylo technicky proveditelné, s českým velvyslancem Fülem jsem o tomto hovořil a mohu vám říci, že o téhle otázce se v Bruselu v současné době rozsáhle hovoří v NATO, takže tady se plánuje něco, co by bylo plně slučitelné v budoucnosti se systémy NATO.

Václav MORAVEC, moderátor: A reakce Ondřeje Lišky, velmi stručná ale, pane místopředsedo.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Ono je samozřejmě správné, že se o tom jedná a že nyní konečně v NATO se toto diskutuje, ale proč se to nestalo ve chvíli, kdy ta myšlenka vznikala a kdy nám to bylo nabídnuto a nabízeno, když se už vedla neformální jednání. Přece veřejná diplomacie funguje na tom, že se postupně připravuje jakési předpolí informační, postupně se dávají relevantní informace, a to se prostě nedělo. To, že se o tom dneska jedná v NATO, je výrazem toho, co jsme dosáhli my, totiž, že jsme tlačili na to, aby se to v NATO projednalo a děje se to pozdě.

Václav MORAVEC, moderátor: Teď myslíte vy zelení, nepřeceňujete, teď dáváte ruce pryč ...

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany (SZ): Ne, všichni, kteří o to stojí a kteří to říkají.

Václav MORAVEC, moderátor: Lubomír Zaorálek.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já bych jenom do té debaty ještě řekl tahle fakta. Jsou dvě země, Kanada a Maďarsko, které odmítly budování této protiraketové základny. A já mluvím také s těmi diplomaty, pane ministře, mám ale jiné postoje, než máte vy, dokonce z toho Německa, kde je postoj české vlády pokládán za arogantní v té věci, právě, že se nehodlala vůbec bavit o tom s nikým a chápala to jako dvoustrannou záležitost. A tohle není jenom postoj v Německu, stačí číst také média a bavit se s diplomaty, ale pan, já musím říci jednu věc.

Václav MORAVEC, moderátor: Reakce na ten arogantní postoj, pane vicepremiére.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Pan Liška tady velmi pěkně mluví, já bych ho chtěl upozornit na jednu věc. Jak to, že když tady říká takové věci, tak jeho strana se podílela na tom, že se zablokovala diskuse ve sněmovně k této otázce, široká diskuse, jak to, že odmítáte speciální zákon o referendu k téhle věci a říkáte, že to není váš program, a nezlobte se, ale usnesení, které váš sjezd přijal, ten nám v této chvíli vůbec nepomáhá, protože NATO se tím zabývat nebude dřív než v roce 2008 jako a vy to víte stejně dobře jako my. Jako vy mluvíte o multilaterální politice, ale jakou politiku dělá pan Schwarzenberg?

Václav MORAVEC, moderátor: Pojďme, pánové, se opravdu věnovat jednomu tématu, ať nám tu diskusi nezamlžíte.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Pan Liška tady velmi pěkně povídá, ale jeho ministr zahraničí dělá úplně jinou politiku. Ten na adresu Ruska řekl, s Rusy jednat nebudeme, protože oni nevypadají, že by chtěli sami mluvit. Když se potom ozvali, tak řekl, to nemá cenu.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): To není pravda, to je překrucování. Pan ministr Schwarzenberg říkal, že Rusů se nebudeme ptát, ne, že s nimi nebudeme jednat, ale stejně tak to jsou ... já chci říct, to je velký rozdíl, jestli někoho žádám o svolení, anebo jestli si s ním vyměňuji jen informace a konzultuji s ním něco, ale každopádně není nic pravda o té aroganci. Já jsem ... sedmdesát minut jsme měli velice přátelskou konverzaci s ministrem Steinmeierem v Berlíně, ale uvědomme si jednu věc.

Václav MORAVEC, moderátor: Bavili jste se o případném umístění radaru nebo o jiných věcech?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ano, ano, ano, ale uvědomme si jednu věc, v samotném Německu těchto zařízení jsou desítky, oni mají splněno. V Maďarsku ...

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Ale to je přece úplně něco jinýho.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale to je důsledek, není to důsledek druhé světové války, pane vicepremiére?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Oni mají splněno.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane místopředsedo, Filipe?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Já musím říct, že vrchol demagogie, kterou tady předvedl pan vicepremiér Vondra, to už jsem dlouho nezažil, ale za prvé musím říct, že skutečně tady jde o úplně něco jiného, přeci nejde o tu sílu České republiky v tom, že se honem někomu podřídíme, a říkat, že ve Spolkové republice Německo je tolik zařízení, ta zařízení jsou zcela jiná, pochází z jiné doby a mají jiný charakter. Tohle to je jedna z devíti radarových stanic, který plánují v rámci té národní protiraketové obrany Spojené státy americké, nikoliv Evropská unie, to je první moment. Čili nechť pan vicepremiér aspoň tady divákům a divákům u televizních obrazovek nelže a neříká nepravdy. Druhá věc je, pokud chceme, abysme byli tím státem, který bude brát trošku vážně, tak musíme o tom vážně diskutovat. Já děkuji České televizi, že o tom diskutujeme, protože vládní koalice zatím nikdy nepřipustila diskusi normálně na plénu Poslanecké sněmovny, což považuji za ostudné v této debatě, a za třetí tedy chci říct docela jednoduše, když se ta debata povede, tak zase musíme si odpovědět na základní otázku, jestli to je věcí a jestli chceme suverénně rozhodnout v referendu, nebo jestli to nechce vládní koalice umožnit a potom si tedy řekněme na to, jakým způsobem a za jakých okolností se tak stane, že tady ten radar bude umístěn. Jestli náhodou nebudeme za několik let zřizovat vyšetřovací komisi o korupci zřízení radaru, jako se nyní mluví o těch slavných Gripenech.

Václav MORAVEC, moderátor: Říká Vojtěch Filip. Další téma k této diskusi, vnitřní bezpečnost a možné umístění amerického radaru v České republice z pohledu vnitřní bezpečnosti České republiky. Podíváme se opět do Trokavce, kde se uskuteční sedmnáctého března místní referendum, a právě místní mluví o možných bezpečnostních rizicích a o tom, proč mají případně strach, kdyby byl americký radar umístěn právě v Trokavci. Pojďme do Trokavce.

REPORTÁŽ

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Souhlasím s tím, aby zastupitelstvo obce Trokavec podniklo veškerá zákonná opatření k tomu, aby zamezilo výstavbě radarové základny Spojených států amerických na území vojenského újezdu Brdy.

obyvatel Trokavce: Tadyhle by to mělo stát, jak je ta špička lesa, jo, jak to tamhle prokouká, tak asi v těch místech dva kilometry v lese.

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Obyvatelé se toho bojí, nikdo nám nic odborně nevysvětlí, co to vlastně obnáší, co to bude vyzařovat, zavřou nám lesy, nesmí sem záchranný vrtulník a podobný záležitosti a nejvíc ze všeho nám vadí, že se staneme cílem.

obyvatel Trokavce: Prej jsou hodně nebezpečný ty radary, nejsem z toho moc nadšenej a nelíbí se mi to moc.

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Vláda a hejtmani Středočeského a Plzeňského kraje dávají nám to tak, jakoby to dokonce bylo zdravější než nemocnice.

obyvatel Trokavce: Nechci, ať si ho dají tam, odkud ho sem chtějí poslat, ať si ho tam nechají, on tady na něj nikdo není zvědavej.

redaktor Co vám na to řekli generálové?

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Já vám to řeknu na rovinu, oni nic nevědí podle mého názoru, protože vždycky mně řeknou, nebo nejenom tedy mně, ale vždycky řeknou, budeme muset k tomu přibrat odborníky. Jsme schopni v dnešním jednadvacátým století nažhavit si Internet, kde už je citováno, jaké to má výkony, co to vyzařuje, jaký to má dosahy, prostě ta odborná literatura, ta už je vlastně s náma.

obyvatel Trokavce: My s tím nesouhlasíme tady, jistě, to jako bez pardonu.

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): A některé informace nejsou pravdivé, například na můj dotaz, jaký bude výkon, je mi stále prostě říkáno už podruhé, asi sto padesát až sto sedmdesát kilowatt. Já vím jako radarista bývalý, že je to nesmysl, jsou to řádově megawatty příkonu a řádově stovky megawatt pulzního výkonu na anténě.

obyvatel Trokavce: V žádným případě, jsem proti.

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Trokavec leží tady, ten červený rastr je kilometr krát kilometr. Radar má přijít sem na Kučkovskou louku a ubikace americké armády mají ležet tu, kde byly sovětský kasárna kdysi dříve. Teď je tady jeden princip bolavý. Toto celý zelený je vojenský pásmo, vojenský újezd. Na tom vojenském újezdu jsou tři dopadové plochy v nadmořské výšce asi osmi set šedesáti metrů, čili pro radar je to vynikající, ale vojáci z tohohle stanoviště střílí kaťuše na ty dopadové plochy a v dnešní době, v jednadvacátém století kaťuše, co to je, to už je dneska přežitek, ale přesto, když se ptáme, proč nedají radar sem do velké nadmořské výšky a do země nikoho, kde by to nevadilo, tak oni říkají, ale my chceme taky střílet. Takže vojáci prostě jako, já bych to nazval jako malí kluci, nechtějí z toho písečku pryč, oni chtějí střílet.

obyvatel Trokavce: To máte vojenský pásmo tady vzadu, tady se střílí, vojáci.

Jan NEORAL, starosta, Trokavec (NEZ): Takže kdyby vojáci přestali tady střílet, tak radar přijde na některou tu dopadovou plochu, lidé přestanou protestovat a vlk se nažere a koza zůstane celá. To řekli Američani sami, americký velvyslanec, když tu byl v Příbrami, tak řekl, ale vy jste to chtěli, to vojáci a vláda, on řekl teda vláda, vláda nám tohle to, česká strana řekl přesně, ona nám to určila, takže to my jsme si nevybrali. A když oni vojáci chtějí střílet.

KONEC REPORTÁŽE

Václav MORAVEC, moderátor: Tyto názory jsme natočili v Trokavci, když jsme tam byli ve středu a mluvili jsme nejen se starostou Trokavce. Obrátím se na plzeňského hejtmana Petra Zimmermanna do Plzně. Vy jste obhajoval, pokud se nemýlím, osmého, sedmého února v diskusi na rokycanském náměstí váš postoj jako hejtmana a zastupitelstva kraje, pokud byste měl jednoznačně odpovědět, protože veřejnost je spíš na straně neumisťovat onen radar ve vašem kraji, co si myslíte, že by mohlo změnit názor veřejnosti z vašeho pohledu jako hejtmana?

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): Já k tomu, co tady říkal pan starosta, tak mám určité pochopení, protože lidé nechtějí zařízení, jako je radar, za svými humny, ale mám i určité pochopení pro to, že by se možná vláda a armáda mohly zamyslet nad tím posunout tu lokalitu radaru poněkud více do hloubky toho vojenského prostoru, a tím by ta debata dostala možná racionálnější a rozumnější náboj.

Václav MORAVEC, moderátor: Připouštíte tedy to, co říká pan starosta, že jsou jak malí kluci a že část toho objektu, jestli jsem tomu rozuměl, nebo část toho vojenského prostoru stále ještě chce česká armáda, a tím je to bezpečnostní riziko pro Trokavec větší, než kdyby ten prostor byl nabídnut jako celek?

Petr ZIMMERMANN, hejtman Plzeňského kraje (ODS): Česká armáda, která má asi pětatřicet tisíc zaměstnanců, nikoli vojáků, má v současné době pět velmi rozsáhlých vojenských prostorů v České republice, a skutečně je k úvaze pro vojenské odborníky, zda by posunutí té uvažované lokality dovnitř vojenského prostoru usnadnilo celou debatu, kterou tu vedeme, a pak by dělostřelci nebo jiné druhy vojska mohli trénovat například na Doupově nebo na Libavé.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére Vondro, jste si té věci vědom, o které mluvil teď hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann a o které mluví i starosta Neoral?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ale ano, samozřejmě. Já ten vojenský prostor shodou okolností docela dobře znám, protože, sice bych to tady asi neměl přiznávat, ale ...

Václav MORAVEC, moderátor: Jste střílel kaťušemi tam?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ale jako vášnivý houbař samozřejmě Padrťské rybníky dobře znám a za prvé, kde to přesně bude, nebylo rozhodnuto a těch možností, těch obcí, kde to v celém tom vojenském prostoru umístit, je skutečně ve hře víc, to akorát ti příslušní starostové vycházejí ze svých vlastních zkušeností, protože samozřejmě vědí, kde tam která vojska kdy v minulosti byla rozmístěna. Čili toto je samozřejmě otevřená věc a já si myslím, že přesně to jsou ty ukázky toho, kde my se můžeme pustit do diskuse a reagovat na to způsobem tak, aby to maximálně vyšlo vstříc těm, kdo v tom regionu žijí. Čili ta věc je otevřená.

Václav MORAVEC, moderátor: A připouštíte, že by bylo nejlepší i z pohledu obyvatel, nejen Trokavce, ale, řekněme, obyvatel okresu Příbram nabídnout případně ten prostor jako celek, pokud by se nakonec přiklonilo veřejné mínění, či někdo jiný k tomu, že by bylo dobré, aby tady americký radar byl?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Podívejte, já nejsem odborník na tu věc, tak abych byl teď schopen vám tady odpovědět, otázky, který se týkají geologických, hydrologických a jiných ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ale to politické rozhodnutí, když ...

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): ... jiných topografických poměrů, ale tak, jak já znám ten vojenský újezd, tak si dovoluji dokonce takhle tady neformálně jako sám za sebe souhlasit s tím, co tady říkal hejtman Zimmermann, a to by neznamenalo, že se zabere větší část toho vojenského újezda, to by prostě znamenalo, že se zabere trošičku jiná část, ale znovu opakuji, ta část, jde o velmi malou část z celého toho vojenského újezda, to jde asi o třicet hektarů, čili plocha, myslím, že menší než Václavské náměstí.

Václav MORAVEC, moderátor: Když se podíváme ještě na argumenty, které zaznívají s možným umístěním radaru, a co odpůrci umístění radaru považují za mýty. Bývalý vojenský analytik Stanislav Kaucký, který byl do dnešních Otázek jako host pozván a který publikoval mnoho textů o radarové stanici, odmítá ty argumenty, které se týkají ekonomického přínosu pro Českou republiku, teď cituji z Kauckého textu: "Velvyslanectví USA uvádí, že Spojené státy nemají v úmyslu platit hostitelské zemi za užívání příslušné lokality ani nájem, ani paušální částku, kde je tedy ukryt významný ekonomický přínos pro Českou republiku?" Konec citátu. Obracím se na velvyslance České republiky ve Spojených státech amerických Richarda Grabera. Můžete vyvrátit nebo potvrdit, pane velvyslanče, ten případný bezplatný pronájem lokality?

Richard GRABER, velvyslanec USA v ČR: V našem úmyslu je zaplatit instalaci té základny. Pokud jde o hospodářské příležitosti, které to nabízí, tak ty jsou jednoznačné, protože celkově to bude stát nějakých pět set milionů dolarů a z toho by určitá část mohla jít místním stavebním firmám, takže by na tom místní mohli vydělat. Ale myslím si, že ten nejdůležitější přínos, na který nesmíme zapomínat, je, že toto zařízení poskytuje bezpečnost nejenom Spojeným státům, ale této zemi a Evropě, a to je ten největší přínos, který to tedy má.

Václav MORAVEC, moderátor: Kdybych vám ale opáčil, že ať už například při konfliktu izraelsko-libanonském, při válce v Iráku jsou to radary, které jsou těmi očima a které jsou jako první bombardovány a vyřazovány z provozu, tak jak si poradíte s tím argumentem, kde máme historickou zkušenost z mnoha konfliktů?

Richard GRABER, velvyslanec USA v ČR: My si nemyslíme, že umístění radarové základny v České republice vůbec jakýmkoliv způsobem zvýší toto riziko. Když se Česká republika rozhodla vstoupit do NATO a rozhodla se stát se součástí boje proti terorismu v Íránu a v Afghánistánu, tak to také udělala s úmyslem určité, nebo s vědomím určitého rizika a myslím si, že umístění radarové základny toto riziko nezvýší, spíš je tady otázka umístění toho radaru v obydlené nebo neobydlené oblasti. My si myslíme, že celkově je to důležité opatření, které prohloubí bezpečnost. Kdyby se tady odsud odpalovaly rakety a kdyby přišly o život tisíce lidí ve Spojených státech nebo v České republice, tak by to bylo mnohem horší.

Václav MORAVEC, moderátor: Když se podíváme na to, kde vy máte umístěny radary, tak je to na Aljašce, téměř ve velmi málo obydleném prostoru a nemáte je také u Chicaga, u New Yorku, tak asi jsou pravděpodobně rizikem a zvyšují přece bezpečnostní riziko.

Richard GRABER, velvyslanec USA v ČR: Znovu musím říci, že se to nedomníváme. Myslím si také, že není relevantní tohle srovnávat s umístěním amerických radarových základen jinde. Podívejte se na Maršalových ostrovech, kde je ten stávající radar, tam žijí tisíce lidí v této oblasti. Podobné zařízení je v Japonsku, tam hned vedle toho žije šest tisíc lidí. To znamená, že lidé žijí v těchto oblastech a v obou uvedených případech nedošlo k žádným ekologickým problémům, žádným zdravotním problémům, televize tam funguje a rádio funguje, mobilní telefony fungují a my samozřejmě přivezeme technické odborníky, kteří v České republice budou řídit všechny tyhle otázky. Jsou to samozřejmě legitimní záležitosti, o kterých se bude jednat během nadcházejících měsíců, a já doufám, že občané této země budou uklidněni díky těm odpovědím, které poskytneme.

Václav MORAVEC, moderátor: Říká pro tuto chvíli Richard Graber. Když se podíváme za lidmi, kteří jsou dnes tady a zastupují také veřejnost, Jiřina Šiklová, Michael Kocáb i pan starosta Řihák, které argumenty vám zatím, anebo otázky, které zatím vám v té první diskusi, kterou vysíláme dnes přímým přenosem, chyběly, Jiřino Šiklová?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka: No, já se domnívám, že například referendum o tomhle tom dělat je naprostý nesmysl, protože jsou otázky, které se nedají řešit referendem. Druhá o Maginotově linii nebo o bunkrech se v pohraničí taky nedělalo referendum. Vždycky obrana je náročná a zatěžuje. Druhá věc, já toto považuju za test víceméně naší spolehlivosti, jestli patříme teda k této části a chceme patřit, anebo nepatřit. A abych ještě něco řekla, víte, když jsem tázána, tak budu parafrázovat Karl Bartha. Raději se budu mýlit s Američany, nežli mít pravdu s Putinem.

Václav MORAVEC, moderátor: Říká Jiřina Šiklová. Michael Kocáb?

Michael KOCÁB, hudebník: No, já souhlasím v podstatě s Jiřinou, ale chci říct jednu věc. Velmi mě zaráží, jak málo zůstaly stranou pozornosti ty dvě docela hrozivý poznámky ze strany ruského generála. Tady totiž najednou v této zátěžové a kritické situaci se jakoby částečně, aspoň tedy, řekněme, ta nějaká ... ty jestřábi ruští odkopali, oni vlastně neustále používají ten stejný způsob myšlení, nátlaku vyhrožování a musím říct, že do určité míry mi to dalo argument právě pro tu základnu než proti ní.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale že ti, ale sami ruští generálové, respektive od postoje ruských generálů se distancovala ruská politická reprezentace, včetně ruského ministra zahraničí i samotného prezidenta Putina.

Michael KOCÁB, hudebník: To samozřejmě beru a jsem taky zastáncem toho, že Rusové by měli být skutečně maximálně informováni, aby se dostali do izolace, akorát v jejich případě je vždycky hrozivá. No, nicméně bych rád viděl toho generála okamžitě suspendovanýho, protože tohle je prostě vyhrožování válkou, to, co on provedl, jo, a to je jeden argument. A druhý argument, který musím připomenout nutně, dávám zapravdu studentovi, zejména v souvislosti s tím následujícím výrokem, že Američani byli během celého dvacátého století mimořádně spolehliví a skutečně pomohli vyřešit velmi složité tedy situace vojenské, zachránili nám x krát krk a na to nesmíme prostě zapomenout, my jsme povinováni určitou důvěrou.

Václav MORAVEC, moderátor: A necháváte stranou americké chyby, o kterých jsem mluvil já, které jsem namítal?

Michael KOCÁB, hudebník: Ne, já to beru taky jako chyby, dokonce jsem se kvůli tomu hádal hodně s manželkou Američankou, ale podívejte se, to je oblast, které nerozumíme. To, co my jsme si ale prožili, čemu rozumíme, tam se zachovali Američani dobře. Nemůžeme vyloučit, že kdybychom rozuměli pořádně tomu problému v Iráku, že bychom jim třeba dali více zapravdu, než jim dáváme.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane starosto Josefe Řiháku, které otázky z vašeho pohledu jako starosty, který je do jisté míry znepokojen, a podepsal jste společně se svými patnácti kolegy v pátek ono prohlášení, které ještě nezazněly a zaznít měly?

Josef ŘIHÁK, starosta Příbrami (ČSSD): Tak já si myslím, že je dobře, že tato diskuse se vůbec vede jako taková, já bych pouze použil slova pana Vondry, ministra Vondry, který tady řekl na začátku, že největší lež je, že se ten radar a okolí stane terčem, a právě to vyjádření těch ruských generálů, ono jinak se to bude posuzovat tady v Praze, jinak tam u nás, já si myslím, že možná i s Ruskem se mělo více jednat, a to je ten hlavní problém, že my nemáme informace. Jestliže tedy slyším pana Vondru, tak mám tak pocit, že ten Trokavec jsme vymysleli my jako starostové, to tak není. S Trokavcem jste přišli vy na jednání Středočeského kraje, že v jihozápadní části vojenskýho újezdu Brd to bude všechno daný, a přece vy si tady protiřečíte. Jestliže teď říkáte, že to dáte doprostřed, tak my sice máme málo informací, ale víme, že třináct a půl kilometrů odsud se nesmí používat střelivo, nesmí se střílet a ten prostor je to největší střelnice pro dělostřelectvo a víte, že tam je třetí divize dělostřelecká, která se tam teď nově nastěhovala, a vy jste sami říkali, že ta v Jincích zůstane. A jestliže to chcete dát teďko, vy jste to řekl, někam jinak, tak přece ten prostor není zas tak velkej, tam se střílí na vzdálenost dvaceti jedna kilometrů od Padrťských rybníků dál na dopadový plochy, takže pak teda řekněte, že buď tam bude radar, anebo těch tisíc pět set nebo tisíc vojáků, který jste tam teďko dali, profesionálů, zase dáte někam jinam. A tam už se investovaly stovky milionů korun, takže já si myslím, určitě bude dobrý, když přijedete do Příbrami, já svolám zase všechny starosty a budem to diskutovat. Co se týká Ruska, tak já to vyjádření těch generálů považuju za obrovskou nehoráznost a zastrašování a já jako člověk, kterej nesouhlasí s radarem, tak pomalu takovéto vyhrožování mě přesvědčuje o tom, že by ten radar, možná, že bysme měli, pokud nám odpovíte otázky zdravotní, ekologické, a že bysme možná měli o tom diskutovat a jednoznačně, víte, ta situace ...

Václav MORAVEC, moderátor: Teď mě tak napadá jenom, promiňte, že vás přerušuji, že když jste toto řekl, tak aby nakonec Alexandr Vondra spíš než do Spojených států amerických a do Bruselu nejezdil do Ruska přesvědčovat generály, ať jsou ve svých výpadech ještě agresivnější, protože by to mohlo pomoci vládě v přesvědčování veřejnosti.

Josef ŘIHÁK, starosta Příbrami (ČSSD): Je to možný, že to dělá, to já nevím, ale přece ta situace byla jiná. Já si pamatuju v roce sedmdesát, šedesát devět, když v Míšově přijeli Rusáci, Sověti, dali tam rakety, dneska ti Američani prostě s náma jednají a mě mrzí, že ti Američani jsou k nám, pan Richard Graber velmi snad otevřenější než celé ministerstvo, který k nám ani nejezděj, takže to je ten problém, kterej my máme.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak Alexandr Vondra velmi stručně odpoví, aby se vypořádal s újezdem v Jincích.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Tak já nemám žádné ministerstva, byl jsem jeden z mála, kdo do tady této debaty šel a nehodil se marod, teda za prvé. A za druhé, podívejte, samozřejmě já moc a vřele souhlasím, méně prostě emocí, méně hysterie a více věcné a racionální diskuse do tohoto problému. Máme na to čas, máme čas se kvalifikovaně rozhodnout a jedna z věcí, která ... kterou bude nutné rozhodnout, je tato, no, ono to někdy v životě je tak, že nemůžeme mít všechno, že, a tam asi problém je ten, kdyby se ten ... to umístění toho radaru skutečně posunulo více doprostřed toho vojenského újezda, tak pak už nezbyde asi prostor, jak by tam ty dělostřelci mohli dál fungovat a museli by být umístěni někam jinam. Čili je to samozřejmě, jako každé takové rozhodnutí nemá jednoduchý konec, otázkou je, jestli se tam dá najít nějaký kompromis. Já nejsem voják, to samozřejmě budou muset projednávat a diskutovat zejména vojáci a lidé z ministerstva obrany, ne diplomaté.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak a ptají se dál, modrý mikrofon a pak kolegové novináři. Takže modrý mikrofon támhle.

osoba - Jiří Bezák Krásné nedělní odpoledne z Prahy přeju, jsem z Chocně, Jiří Bezák a rád bych tady odlehčil tuto diskusi, protože zatím se bavíme velice vážně. Moje babička kdysi říkávala ...

Václav MORAVEC, moderátor: Já vás poprosím, jestli je možné dostat se hned k otázce.

osoba - Jiří Bezák Bude to k tématu, nebojte se, bude to k tématu.

Václav MORAVEC, moderátor: Už se začínám bát.

osoba - Jiří Bezák ... říkala, pozor na to, nedávej prst, vezmou celou ruku. Na to bych tady chtěl říct následující. Když už teda jsme spojenci Spojených států amerických a nezazlívám, že teda americké občany a americký lid máme většinou převážně v lásce, protože spolu s ruskými vojáky přinesli svobodu této krásné zemi ve středu Evropy, a tady chci právě upozornit na tu ve středu Evropy. Vážení přátelé, tady mně chybělo v diskusi spousta věcí.

Václav MORAVEC, moderátor: Můžete, prosím pěkně, říct tedy konkrétně, ne, řekněte, prosím, otázku, kterou považujete za zásadní, chyběla vám tady a položte jí někomu z hostů.

osoba - Jiří Bezák Zásadní otázka je, zda napomoci dobru v nás, anebo zlu, a to nad tím bychom se měli zamyslet a bylo by to na delší diskusní pořad, já vím, nemůžu zdržovat. V krátkosti ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, tak promiňte, beru tu otázku ...

osoba - Jiří Bezák Já se jenom optám tady pana Saši Vondry, chtěl bych se, pane vicepremiére, vás optat, chtěl byste být v roli Vasila Bilaka, kolaboranta a zrádce republiky? Dále, chtěl byste, aby v České republice vlastnili základnu čeští vojáci nebo američtí? Když už tady ta základna, ať radarová, nebo jakákoliv má bejt, proč není česká, proč ji neobsluhují čeští specialisté, čeští specialisté?

Václav MORAVEC, moderátor: Tak Alexandr Vondra. Ne, já se omlouvám, protože chápejte zase ...

osoba - Jiří Bezák Tamaru vyrobili, uměj to, proč by ne. A pokud nám hrozí nebezpečí z Íránu, proč není ten radar v rumunských Sedmihradských horách?

Václav MORAVEC, moderátor: Tak, pane vicepremiére Vondro, proč by nemělo celé to území patřit České republice a dokonce, pokud jsem dobře četl, tak teprve o tom, komu bude patřit to území, se bude rozhodovat až v ratifikačním procesu, pokud se nemýlím, takže proč by nemělo celou dobu patřit České republice?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Tak za prvé já nevím některé ty invektivy, já si myslím, na toho Bilaka, to mělo mířit tady o ... někam jinam.

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, prosím, neurážejme své ... proto jsem tu invektivu dotazovatele ... takže jí nepřesouvejte dál.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já nedeklaruju, že máme jít zpátky k Leninovi jako kolega.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane vicepremiére, i vás napomínám, odpovězte, prosím, s tou otázkou týkající se Bilaka, tu nechte stranou, ale otázku týkající se vlastnictví.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): To nebude žádná cese toho území, to území zůstane výsostným územím České republiky, ale podle dohody budeme samozřejmě sdílet ty otázky jurisdikce tak, jak je to obvyklé. Těch osmnáct evropských zemí má se Spojenými státy podobné nebo stejné dvoustranné smlouvy, které tu otázku jurisdikcí upravují, a my nebudeme objevovat tady žádnou Ameriku, počítám, že to dojednáme tak, jako to mají dojednáno Němci nebo jiní.

Václav MORAVEC, moderátor: Na jak dlouho to vlastně bude, jak to funguje? Teď se ptám opravdu hodně laicky, na jak dlouho to bude pronajato, to znamená, na jak dlouho ta smlouva bude? Němci to už mají x desítek let a je to důsledek druhé světové války a ještě v tom případě to mají ne zcela dobrovolné, pokud se nemýlím.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): No, ale Rumunsko kupříkladu nedávno uzavřelo smlouvu, Bulharsko nedávno uzavřelo smlouvu.

Václav MORAVEC, moderátor: Na jak dlouhou bude ta smlouva uzavřena, předpokládáte, pokud by k tomu došlo?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já si myslím, to je věc otevřená, tomu jednání rozhodně to bude asi dlouhodobější smlouva, ale zároveň nepochybně ...

Václav MORAVEC, moderátor: Můžete říct časový rámec, se kterým do toho půjdete?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já si myslím, na věčné časy to určitě nebude, bude to samozřejmě právně ošetřená smlouva tak, aby nám dávala prostor k tomu i jí v nějakém horizontu vypovědět, samozřejmě asi to nebude možné okamžitě, protože ty instalace, které tam budou, jsou poměrně nákladné.

Václav MORAVEC, moderátor: Můžete říct, promiňte, pokuste se nekličkovat a říci řádově dvacet let, třicet let.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já si myslím, skutečně toto je věc, která bude projednávána někdy za půl roku.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale vyjednávací pozice České republiky teď k dnešnímu dni dvacet, třicet?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já ... tak určitě asi nějak, jako je to věc, která ...

Václav MORAVEC, moderátor: Publikum se směje, já jsem neslyšel, omlouvám se, kolik?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já vám to ... vy mě tlačíte do něčeho, co já teď říkat nechci. Samozřejmě budou to třeba desítky let, ano.

Václav MORAVEC, moderátor: Desítky let. Ptají se kolegové novináři, Jan Gazík, deník Mladá fronta DNES, prosím.

Jan GAZDÍK, MF Dnes: Dobrý den, pokud se nemýlím, tak poslední dva summity Aliance v Turecku a v Pobaltí se zabývaly právě začleněním protiraketového systému, tak jak ho navrhují Američané, do toho evropského rámce, takže v tom bych to nepovažoval za nějakou novinku a dokonce, pokud to tak můžu zjednodušit, tak Američané si to kladou jako takovou určitou podmínku. Proto bych se rád zeptal pana poslance Zaorálka, pokud někdy za deset, za osm let dojde k nějaké hrozbě a skutečně některý z nevyzpytatelných režimů bude Evropu svými raketami ohrozit, jak si představujete obranu Český republiky anebo Aliance, když to trošku zjednoduším, znamená to, že řeknete, promiňte, my jsme se mýlili, ale reagovat už je pozdě? Nemyslím to nějak zle samozřejmě.

Václav MORAVEC, moderátor: Lubomíre Zaorálku?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): To je samozřejmě ale otázka, jaké hrozby tady za deset, patnáct let budou, a to je otázka právě těch strategických koncepcí, které tyto musí zodpovědět. My se se Spojenými státy nelišíme možná v tom typu těch hrozeb, ale ve způsobu, jak jim čelit. Já například jsem také přesvědčen, už to tu dneska zaznělo, že Írán a Severní Korea se zmůžou pouze na ty propagační výstřely, které jenom simulují rakety, ale ve skutečnosti to podle mě nemůže nikdy v dohledné době ohrozit ani Evropu, ani Spojené státy. Si pamatuju na ten výrok Jacquese Chiraca, kdyby z Teheránu byla odpálena raketa na Evropu, tak do půl hodiny Teherán padne, bude srovnán se zemí, což byl výrok, za který se pak omlouval, ale jako do několika minut to zjistíme a do několika desítek minut bude Teherán srovnán se zemí. Jako to je trošku surové od pana prezidenta, ale jako v současné době je Írán monitorován takovým způsobem, že by tam ani myš neproklouzla. Představa, že Írán je schopen i za pět, deset let zaútočit, je podle mě chiméra, jako nehledě k tomu, že já bych se obrátil spíš na tu strategickou doktrínu evropskou, která mluví o tom, že existuje řada jiných metod, jak tyto země zatáhnout do nějakého mezinárodního pořádku, který se týká zacházení s uranem obohaceným a podobně. Takže jako je otázka, co bude za těch deset, patnáct let, ale já především nevěřím tomu, že dneska jsme v té situaci, kdy musíme volit mezi Bushem a Putinem, jak říkala paní Šiklová. My dneska bychom měli, spíš se rozhoduje, jestli jsme spolehlivými Evropany a jestli myslíme evropsky, jako my nejsme nuceni dneska reagovat ani na tu ani na ... a hlavně nejít do podniků, které jsou sporné. Jako tato základna, která se tady buduje, přátelé, pokud není ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ještě se nebuduje, pane ...

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Pokud se bude budovat, pokud na ní budou vystřeleny rakety, tak to bude jenom proto, že to budou rakety právě na ten radar, to je přece pravda o té věci. Jako to je ... to bude důvod napadení, v nejlepším případě ten radar vyřeší tu hrozbu, kterou sám svou existencí vyvolá. Jako já se ptám, do jakého podniku vlastně jdeme, jako o tom bychom se měli bavit, to je to podstatné.

Václav MORAVEC, moderátor: O tom jsme se tady bavili nebo snažili jsme se bavit celou dobu. Oldřich Danda, deník Právo.

Oldřich DANDA, Právo Dobrý den, já bych se chtěl zeptat všech politiků kromě pana Lišky, protože on už to tady řekl, co říkáte na tu myšlenku toho rozhodnutí o tom, zda k tomu přistoupit, k tomu systému odložit až po volbách ve Spojených státech. Děkuju.

Václav MORAVEC, moderátor: Odklad rozhodnutí, Vojtěchu Filipe, začněme u vás.

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Děkuju. Já nebudu reagovat na invektivy, které, myslím si, jsou nemístné a nepatřily do této debaty, odpovím jednoduše. Já jsem přesvědčen, že odklad rozhodnutí je nejen na místě, je dokonce potřebný, protože ono uchvátané rozhodnutí v současné administrativě Spojených států mi připadá stejné jako rozhodnutí otce současného amerického prezidenta, který svým způsobem donutil pokračování svého válečnického projektu i vládu Billa Clintona, a Bill Clinton potom omezoval peníze až následně. To znamená, je to závazek, který nahrává určitým ekonomickým lobby ve Spojených státech amerických. Odklad doporučuju.

Václav MORAVEC, moderátor: Děkuji za jasnou odpověď, stručnou. Doufám, že Lubomír Zaorálek stejně tak odpoví, stručně, prosím.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já také souhlasím s tím, že teď bychom se neměli vyjadřovat, především proto, že já to beru, že určitá část americké exekutivy chce získat naše ano jako součást té vnitřní debaty a posílit prostě ty možnosti tady tyto investice do protiraketové obrany dostat. Takže myslím si, že tohle bychom neměli dělat, ať prostě to stanovisko si vyjasní americký Kongres.

Václav MORAVEC, moderátor: A Alexandr Vondra?

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): Já si myslím, za prvé máme skutečně čas to vážně diskutovat, probírat, netlačí nás nic k tomu definitivně rozhodnout ano nebo ne zítra nebo pozítří, to je, bych řekl, jedna věc. Druhá věc, já zase s těmi zkušenostmi, co mám ze Spojených států, když jsem tam působil jako velvyslanec a ta otázka tam byla diskutována za prezidenta Clintona, tak já si nedělám žádné iluze, tady vzhledem k tomu, co tady zaznělo, to je věc, která používá v Americe národně-bezpečnostního konsensu, demokraté budou pokračovat v těch obranných systémech, stejně tak jako je dělali teď za Bushovy administrativy a koneckonců já jsem se teď ptal jednoho svého známého dobrého ...

Václav MORAVEC, moderátor: Ať na to odpovíte stejně stručně jako Vojtěch Filip, pane vicepremiére.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády (ODS): ... který se podílí na tom zahraničně-politickém programu demokratů a zná se s Hillary Clintonovou, a ta esemeska, co jsem dostal, byla úplně jasná. My jsme to ještě nerozhodli, kdy s tím ... kdy to oznámíme v té kampani, ale určitě budeme pro.

Václav MORAVEC, moderátor: Robert Břešťan, deník Hospodářské noviny, další otázka.

Robert BŘEŠŤAN, Hospodářské noviny Dobrý den, přeji. Tady v debatě zaznělo od pana Zaorálka, že Rusko není ekonomickou ani vojenskou hrozbou, teď jste před chvílí řekl, že Írán i Severní Korea nemá kapacity, aby jejich rakety doletěly do střední Evropy, zároveň říkáte, že radar jsou oči, které se ničí prvním úderem, tak odkud by ten úder měl tedy přijít?

Václav MORAVEC, moderátor: Na radar.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): V současné době disponuje mezikontinentálními balistickými střelami pět jaderných mocností, Rusko, Spojené státy, Indie, Čína a Velká Británie. Říká se, že Indie možná v roce 2012, ale těch pět jaderných, Francie, pět jaderných mocností, plus Indie, jako kdo další bude disponovat mezikontinentálními balistickými střelami v dohledné době, to je otázka vlastně tohoto typu. A já vám řeknu, že na to, abyste vydržoval flotilu takovýchto střel, potřebujete úžasně vysoké zázemí technické, ekonomické, podle mě žádný z těch států, jako je Írán, Severní Korea, žádná teroristická skupina nemá šanci na takovouto zbraň dosáhnout.

Václav MORAVEC, moderátor: Pokud by tady hypoteticky tedy radar byl, tak je reálné, že by útočila Indie nebo Čína? Na to se ptal kolega Břešťan, pokud se nepletu.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Ne, já jsem uvažoval ...

Robert BŘEŠŤAN, Hospodářské noviny Terč pro koho?

Václav MORAVEC, moderátor: Pro koho by byl ten terč, Indie nebo Čína?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já jsem přijal tu argumentaci, kterou jsem našel v tom americkém Kongresu, tam se, v tom předkládání se říká, že může přijít útok z Blízkého východu, tak já jsem přijal tu hypotézu, že by přišel nějaký útok z Blízkého východu, to znamená, že by tam nějaký stát vyvinul, řekněme, to by musel mít, řekněme, kolik raket by vyslal, aby zničil ty radary, to je předpokládaný způsob toho útoku. Zničí se první radarové základny, ty tři, proto se v České republice instaluje těch deset antiraket, protože předpokládá se asi třetinový úspěch, to vychází zhruba tři rakety prostě na jednu. To znamená, ty antirakety jsou, v tom Polsku takhle, v Polsku těch deset antiraket má zhruba za úkol zničit ty první, které letí na ty radary. Takže se předpokládá, že první útok jde na radary a já pouze ... otázka je ovšem, kdo je schopen je vyslat. Já tvrdím, že to je veliký otazník.

Václav MORAVEC, moderátor: Tedy ale z toho, jak jste vyjmenoval ty země, tak by to byla Indie nebo Čína.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): Já říkám, že prostě žádná z těch zemí v dohledné době nebude mít na to ekonomicky, vojensky, aby měla takovouto flotilu balistických střel. Jako proto jsem mluvil o tom, a to je dneska problém, i pro vojenské odborníky veliká otázka, k čemu vlastně ten systém má sloužit.

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, pane místopředsedo, to jsme tady probírali, už nám tu otázky sem nevracejte.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda PSP ČR (ČSSD): A proto tady byla ta úvaha, že to vlastně vůbec není proti těm darebáckým státům, ale že je to určeno jako ten druhý sled po prvním úderu.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak, Vojtěchu Filipe, vy chcete Lubomíru Zaorálkovi pomoci s tou odpovědí nebo ... jste tak kroutil hlavou?

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda PSP ČR (KSČM): Nechci pomoci, já myslím, že je nesmyslné se takto točit v kruhu. Řekl jsem to docela, myslím, v té jedné části jasně. Přeci ten cíl nebude řešen tou balistickou raketou, ten cíl bude řešen útokem například teroristickým s úplně použitím jiných prostředků a tady tedy nejde o těch pět jaderných mocností. To si myslím, že technicky, technologicky je přece úplně něco jiného. V tom případě, kdyby to mělo být z Íránu, tak by to muselo bejt mnohem jižněji, jestliže jde o umístění jakési základny tady, tak jde přeci o botu vojáka na českém území, o nic jiného nejde a podle mého soudu to je ten hlavní problém, který tady řešíme.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak já vám děkuji, děkuji všem, kolegům novinářům, děkuji vám publiku, děkuji především hostům. Dnes jste sledovali první část, první díl veřejné diskuse k možnému umístění amerického radaru v České republice, v těchto diskusních pořadech budeme pokračovat i v dalších měsících, protože toto téma je zásadním tématem, stejně jako u témat dalších. Děkuji tedy. A těm hostům, kteří přišli, protože například Vlasta Parkanová, ministryně obrany, politička z KDU-ČSL byla pozvána, a proto tady vidíte pouze čtyři stolky, nikoli pět, ale odmítla se dnešního pořadu zúčastnit. Jen pro úplnost, děkuji tedy Alexandru Vondrovi, vicepremiérovi a bývalému ministru zahraničí z Občanské demokratické strany. Děkuji Lubomíru Zaorálkovi, místopředsedovi Poslanecké sněmovny z ČSSD. Děkuji Vojtěchu Filipovi, předsedovi Komunistické strany Čech a Moravy, Ondřeji Liškovi, místopředsedovi Strany zelených. Loučím se i s velvyslancem Spojených států amerických s Richardem Graberem, přeji vám hezký zbytek dne, pane velvyslanče, a děkuji, že i vy jste přijal naše pozvání. Děkuji Janu Hartlovi, sociologovi z agentury STEM, řediteli právě této agentury, která pro nás zpracovala bleskový exkluzivní výzkum. Děkuji do Plzně hejtmanovi Plzeňského kraje Petru Zimmermannovi, i vám děkuji. Děkuji Michaelu Kocábovi, někdejšímu předsedovi parlamentní komise pro odsun sovětských vojsk. Jiřině Šiklové, socioložce z Univerzity Karlovy v Praze. A Josefu Řihákovi, starostovi Příbrami, který zastupoval a zastupuje patnáct starostů, kteří v pátek podepsali petici. Děkuji vám divákům, že jste se dívali. V těch víc než sto dvaceti minutách, respektive téměř ve dvou a půl hodinách nebylo možné probrat všechny argumenty, pokusíme se o to v dalších pořadech. Děkuji vám, že jste se dívali a děkuji za to, že jste se ptali prostřednictvím e-mailů, z vašich e-mailů vycházela i tato diskuse.

Děkuji vám, někdy příště na shledanou.

Zveřejněno díky laskavosti NEWTON IT

                 
Obsah vydání       5. 3. 2007
5. 3. 2007 Základny, "vděčnost osvoboditelům" a český národní zájem Jan  Čulík
5. 3. 2007 Německo požaduje "debatu bez emocí" o raketových základnách
5. 3. 2007 Havlův někdejší mluvčí: Jsem slušně vychovaný, proto jsem pro základnu
5. 3. 2007 Malá domů Jan  Sýkora
5. 3. 2007 Moravec mě nepřesvědčil; vážným problémem diskuse zůstal neprofesionální výběr hostů Jan  Čulík
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
5. 3. 2007 Muž potřebuje mít jistotu, že je dítě jeho Bohumil  Kartous
5. 3. 2007 Co mi vadí na České televizi Tomáš  Franke
5. 3. 2007 Monitor Jana Paula: Obří kapesník na Letné? Jan  Paul
5. 3. 2007 Přepis Otázek Václava Moravce o radarové základně USA na území ČR
5. 3. 2007 Otázky Václava Moravce optikou faktů
5. 3. 2007 Děkuji paní Šiklové
5. 3. 2007 Keller: Chtěl jsem, aby pozvali Tamáše Jan  Keller, Ivan Odilo Štampach
4. 3. 2007 Moravec řídil diskusi věcně a profesionálně Štěpán  Kotrba
5. 3. 2007 Optikou zákona o České televizi Štěpán  Kotrba
5. 3. 2007 OMV v Kotrbově podání Karel  Dolejší
5. 3. 2007 Jak málo stačí Karel  Dolejší
5. 3. 2007 V Moravcově pořadu nebyla občanská společnost řádně zastoupena Bohumil  Kartous
4. 3. 2007 Pořad Otázky Václava Moravce na ČT 1 věnovaný radarové základně USA v ČR byl neseriózní a skandální
5. 3. 2007 Propadne Halliburton Inc. ve střižnách ze Zaorálkova vystoupení pro OVM? Michal  Brož
5. 3. 2007 Zaorálek je neinformovaný
5. 3. 2007 Ztratili jste soudnost? Michal  Brož
5. 3. 2007 Zaorálek je skutečně neinformovaný
5. 3. 2007 Ať radary a rakety zvítězí nad lží a nenávistí!
5. 3. 2007 Největší slabina Britských listů
5. 3. 2007 Zakrytí úst u Michala Kocába
5. 3. 2007 Jiřina Šiklová v OVM
5. 3. 2007 Co paní Šiklová v televizi neřekla
5. 3. 2007 Radar jako prestiž aneb Ázerbajdžán náš vzor Ondřej  Ivanek
5. 3. 2007 Máme jako národ zlomenou páteř
5. 3. 2007 SOUTĚŽ PRO ČTENÁŘE: Mystifikace koulema Jiří  Csermelyi
5. 3. 2007 Rozvířené vlny kolem Rádia Wave
5. 3. 2007 Rakousko zatím nebude žalovat Česko za Temelín Richard  Seemann
5. 3. 2007 Námět pro Greenpeace ke kampani na záchranu mořských savců
3. 3. 2007 Prohlášení starostů obcí a měst okresu Příbram k radaru USA
5. 3. 2007 Politici se ztrapnili sami
3. 3. 2007 Odpověď od Václava Moravce Václav  Moravec
4. 3. 2007 Bída akademické argumentace Bohumil  Kartous
3. 3. 2007 Dopis Václavu Moravcovi Jan  Čulík
3. 3. 2007 Přesun z IHT do Blesku? Michal  Brož
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka
3. 3. 2007 Greenpeace: Zajistěte vyvážené informování veřejnoprávní České televize o amerických základnách, nebo odstupte!
3. 3. 2007 Půst aneb filipika proti rituálům Zdeněk  Bárta
3. 3. 2007 Prostá ideologie Jiřiny Šiklové
3. 3. 2007 Věc: Dopis Václava Moravce "jednomu čtenáři", bez data Milan  Nápravník
3. 3. 2007 Václav Moravec: Propagandistické Britské listy nečtu
2. 3. 2007 "Nejvíce o americké základně dezinformují TV Nova a Britské listy"
2. 3. 2007 Petru Suchému: Prosím, vysvětlete, jak Britské listy dezinformují veřejnost
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
2. 3. 2007 Pozor! Nebavte se s televizí Nova Alex  Koenigsmark
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce