6. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 10. 2006

Současný nechutný stav české politické scény je charakterizován přetrvávající polarizací. Oběma hlavním protagonistům, Mirkovi Topolánkovi i Jiřímu Paroubkovi, jde o moc. Oba se přitom zaštiťují zájmy České republiky a jejích občanů. A oba mají mnoho výhrad vůči svému politickému protivníkovi.

V případě Jiřího Paroubka došlo v jeho mediální kampani k jistému posunu a v posledních týdnech vystupuje (nepochybně na doporučení svých mediálních poradců) poněkud klidněji. Svého protivníka ovšem nešetří. Na straně Mirka Topolánka (a ODS vůbec) je ale situace odlišná. Osobní a ostře konfrontační tón, v němž ODS vedla svou předvolební kampaň, setrvává.

Sloupek
Ivan Diviš

Před okny lípy v medovém stanu
jedna za druhou jak panny

milostnou zelení mne prolínají
na chvíli smiřují se zlem

Zanedlouho, už zítra večer,
s nevinnou kudlou půjdu na pivoně

na pivoňky, žínky rudé
na všechnu bylinu, co voní:

Ó vodo, potoku babiččin,
kterým si matka chladila ňadra,
divoká ňadra naděje.

Co jsi ty, úlevo čaje,
odkud přicházíš, vůně?
Na chvíli zavírám oči

jak srna lížu sůl
když je jí zima.

ze sbírky Žalmy, BB art, Praha 2003 vybral Štefan Švec

Diviš Ivan (1924 -- 1999).

Básník Ivan Diviš se narodil v Praze. Za války studoval gymnázium v Praze. V roce 1941 byl zatčen gestapem, později propuštěn. V letech 1942--1949 byl postupně knihkupeckým učněm, účetním a redaktorem nakladatelství Václava Petra. Po válce odmaturoval a v letech 1945--1949 studoval filozofii a estetiku na Karlově univerzitě. Od roku 1960 do roku 1968 byl redaktorem nakladatelství Mladá fronta, potom ještě krátkou dobu redaktorem časopisu Sešity. V srpnu 1969 odešel do exilu. Žil v Mnichově, kde pracoval v knihovně rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Do Čech se vrátil v roce 1997, kde od dva roky později zemřel.

medailon pochází z www.ipetrov.cz

6. 10. 2006

Vypadá to, že za necelý rok půjdeme zase k volbám. A jak pravil pan prezident, zavinili jsme to my, voliči. Prostě jsme svými hlasy stvořili výsledek, který ani ten největší um politiků nebyl s to přetvořit ve funkční vládu. Ale je tomu skutečně tak?

7. 10. 2006

Terry Lloyd, reportér zpravodajského a publicistického studia britské komerční televize Independent Television News byl usmrcen v Iráku střelnou ranou do hlavy od amerických vojáků. Vyšlo to najevo při vyšetřování jeho smrti u soudu v anglickém Oxfordu.

Irácký svědek uvedl, že Lloyd byl stále ještě po původním útoku na jeho automobil naživu, avšak američtí vojáci ho usmrtili při tom, když byl odvážen ze scény útoku.

Vojtěch Filip
7. 10. 2006

Bude Česká republika další hvězdičkou na americké vlajce?

Vystoupení předsedy KSČM na 11. zasedání ústředního výboru v Nymburce 7. 10. 2006

Jaké otázky, myslíte, že máme pokládat? Kam se poděla sebevědomá dělnická třída, kde je tvůrčí inteligence? A konfrontovat s nimi naši kulturu? Když je snazší nakoupit americký film, než dát práci našim filmařům a hercům?

První věcí, o které se chci zmínit, je situace v České republice tak, jak ji vnímáme jako členové strany, jak ji vnímá KSČM. Druhá záležitost je spíše organizačního charakteru a je to postup k senátním a komunálním volbám. Na závěr bych vás, členy ÚV, chtěl požádat o schválení určitého mandátu pro vedoucí funkcionáře ústředního výboru při jednáních, která musí nastat při druhém pokusu o sestavení vlády ČR, nebo ve třetím pokusu.

8. 10. 2006

Je zajímavé přečíst si projev šéfa KSČM Vojtěcha Filipa už jen jako antropologický dokument. Je pravda, že mnohé argumenty, které ve svém projevu uvádí, například o potřebě zachování nezávislosti České republiky, vůbec nejsou levicové - například mnozí britští konzervativci by s nimi vřele souhlasili (to je ten "zdravý" nacionalismus, kterému politické strany tak rády propadají:) ). Jistě má Filip pravdu i tam, kde pranýřuje propojenost některých českých politiků na mezinárodní finanční centra či instituce zahraničních vlád.

Potíž je, že jako s každou politickou stranou, i KSČM nám prezentuje jen část reality.

8. 10. 2006

DOKUMENTY

Proč chce česká armáda rozšířit účast v Afghánistánu? Protože to dostala za úkol. Je Barma opravdou prioritou české zahraniční politiky? To jsou otázky i odpovědi, které vyvstanou poté, co zjistíme, jak vypadá jednání českých poslanců a senátorů se zástupci Ministerstva obrany, State Departmentu a dalších vlivových uskupení Spojených států amerických

Zpráva z tisku: "Obě delegace položily pak věnce na hrob Neznámého vojína."
A co na to neznámý vojín?
V čele klaka, pak ctnostné rodiny
a náruč chryzantém...

Karel Kryl, český písničkář, básník a potulný zpěvák ZDE

Ve dnech 4. -- 10. dubna 2006 navštívila Spojené státy delegace Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu a Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. Nikde v médiích se o této diplomatické cestě nehovořilo. Britské listy o podrobnostech jednání získaly dokumenty - cestovní zprávu včetně interního komentáře velvyslance Koláře.

7. 10. 2006

Anna Politkovskaja, ostrá kritička války v Čečensku, byla v Moskvě nalezena mrtvá,uvádějí internetové stránky BBC.

7. 10. 2006

ANALÝZA

Čeští "novináři", pracující s jednozdrojovými informacemi z prostředí zpravodajské komunity a policie, i nadále s gustem bulvárních pisálků dezinformují veřejnost. Jen se tak děje v "seriózních" médiích, včetně těch veřejnoprávních. Poté, co z přípravy atentátu obvinili srbského obchodníka s drogami jménem Princ Dobroši, který má přitom v Praze rodinu, spekulují nyní o útoku na košer restaurant v ulici Na příkopech či některou ze synagog v centru města. Bláboly ožralých fízlů...

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

7. 10. 2006

Ale ten veřejný život - a politika obzvlášť - je svým způsobem droga, která v člověku vyvolává ani ne tak opojení, jako spíše pocit důležitosti. ... Ano, chybí mi určitý pocit důležitosti a možnost mít na něco vliv.

...Ukázalo se, že ODS má sloní paměť. Přestože má dnes téměř veškerou moc v této zemi a dalo by se předpokládat, že projeví určitou velkorysost i vůči svým politickým soupeřům, není toho schopna. Mě to mrzí. Chápu, že byla v opozici a dnes potřebuje odevšad všechny vyhodit a dát si tam své lidi, ale jsou určité instituce, u nichž by mohla projevit dávku vstřícnosti. Nemusela vyhazovat Svatopluka Karáska z funkce vládního zmocněnce pro lidská práva, mohla mě navrhnout na zástupce veřejného ochránce práv.

... Vědí, že jsem byl za komunismu ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, vědí přece, že jsem se celý život snažil toho ombudsmana nějak dělat. A dělám ho dodnes. Vědí, že na to mám kvalifikaci. Mám zkušenosti z legislativy i exekutivy. Jenže tohle všechno jim nestálo za to mi ten hlas prostě dát. ...

...Musíme shánět práci, peníze, nikdo vám nic nedá, každý se musí starat sám o sebe. ...

Policajti mají v sobě zvláštní vypěstovanou schopnost - oni si tu politickou zakázku objednávají sami.

LN: Jan Ruml: Chybí mi pocit důležitosti ZDE

7. 10. 2006

Bývalý prezident Václav Havel oslavil sedmdesátiny. Přicházeli gratulanti, psaly se oslavné články. Přátelé, novináři, literáti, politici všestranně hodnotili význam osobnosti Václava Havla a ocenili, že energickým přihlášením se k Zeleným zůstává jediná česká hlava státu na penzi i nadále "homo politicus".

Shledávám paradoxním, že osobnost s věhlasem Václava Havla je v rozhodujícím okamžiku charakterizujícím demokracii vlastně jen půlobčanem. A to je nespravedlnost.

6. 10. 2006

Požadavky podnikání proměnily Google z geniální vyhledávací technologie bez podnikatelského plánu v obrovským způsobem výdělečný podnik, který nabízí množství služeb, včetně emailu, zpravodajství, videa, map, a jeho nejnovější, nákladné a naprosto hrdinské, jestliže ne donkichotské úsilí digitalizovat knihy ve veřejné doméně i další sbírky hlavních knihoven, píše v časopise New York Review of Books Jason Epstein.

6. 10. 2006
"Co kdyby se jedna z našich reportérek vrátila z Pákistánu a oznámila nám, že od nynějška bude vystupovat před kamerou jen zakrytá plným muslimským závojem," ptá se páteční email televizním divákům od šéfredaktora publicistického pořadu BBC Newsnight a dodává: "Problém, co?" Přiznává, že během času zřejmě nějaká reportérka začne v britské televizi vystupovat zakrytá plným muslimským závojem. "Na dva dni to vyvolá palcové titulky a pak si na to všichni zvyknou".

Diskusi o této věci vyvolal bývalý labouristický ministr zahraničí Jack Straw, který přiznal, že při setkáních s voliči ve svém volebním okrsku požaduje, aby si při rozhovoru s ním muslimské ženy závoj sundaly.

6. 10. 2006

Co jí na aféře jejího manžela s Lucií Talmanovou vadilo vůbec nejvíc? "V podstatě to, že nám všem manžel systematicky, řekla bych přímo cíleně, konstruktivně, chladnokrevně, tak dlouhou dobu lhal," říká Topolánková a klade přitom důraz na každé slovo.

Co říkala na manželův neúspěch? "Sledovala jsem to se zájmem."

"Víte, kdy se Hillary Clintonová poprvé rozhodla kandidovat do Kongresu?" usmívá se nad svou metaforou. "Po tom, co se dozvěděla o Clintonově aféře s Lewinskou."

Pavla Topolánková zahajuje před senátními volbami kampaň o manželově nedůvěryhodnosti v MfD ZDE

6. 10. 2006

Rok 2006 je dosud nejvražednějším pro novináře. Během letošního roku bylo dosud usmrceno 75 novinářů a pracovníků médií, konstatovala ve čtvrtek World Association of Newspapers. Je to více mrtvých než v roce 2004 za celý rok (tehdy jich bylo usmrceno 72).

V Iráku bylo usmrceno 26 novinářů. "V Iráku čelí novináři nejen nebezpečí válečné zóny, ale jsou cíleně pronásledováni a zabíjeni, protože jsou podezříváni ze spolupráce se západními tiskovými kancelářemi, dále v důsledku jejich politického či náboženského přesvědčení, anebo proto, že si vrazi myslí, že jejich zabitím prosadí své cíle," uvedl generální ředitel WAN Timothy Balding.

6. 10. 2006

komentář k rozhodnutí Nejvyššího soudu o stanovení nájemného

Nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (26 Cdo 32/2006), kterým byly potvrzeny výroky soudů nižších instancí a stanovena výše nájemného v jednom konkrétním bytě ve Veselí nad Lužnicí, bylo zaznamenáno všemi českými sdělovacími prostředky. Dokonce jsme se mohli dočíst, že jde prý o rozhodnutí průlomové.

6. 10. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ

Odpovědi 500 specialistů ukazují, co kariéře škodí, a to asi nejen v Německu, ale i v ČR.

Hledalo se jedno z tajemství kapitalistického života. Rozumí se, že nešlo o Boha, ale o to jak dělat kariéru, nebo o to, co jí může uškodit. Často se ví o podnikatelích a zakladatelích, kteří vydělali miliony na základě nových nápadů, ale když jde o kariéru normálního člověka v managementu, usuzuje se, že těm, co se dostanou na špičku podnikové hierarchie, pomáhá něco záhadného, kdežto těm, kterým se to nepodaří, něco asi chybí.

6. 10. 2006

ANALÝZA

Neexistuje snad v posledních 17 letech ohebnější, využívanější a zneužívanější slovo než komunista (komunistický, komunismus, komunistická apod.). Toto slovo se používá v různých souvislostech, často naprosto protichůdných, a není slovem obyčejným, nýbrž zbraní. Jedna ze stran, která od voleb v roce 1992 pravidelně získává dostatečný počet hlasů k tomu, aby mohla zasednout v důležitější komoře zákonodárného sboru, má taktéž ve svém názvu slovo komunistická. Toto slovo nesoucí po zkušenostech 20. století výrazně negativní nádech dělá z této partaje (a ta se tomu vystavuje dobrovolně) terč pro všechny manipulátory, ať už jsou jejich zájmy a cíle jakékoliv. Jak tedy vypadá dnes strana, která se rozhodla na svém vývěsním štítě ponechat název evokující nejkrvavější naději a iluzi 20. století ?

6. 10. 2006

Je to nejoblíbenější aktivita českých masmédií: matení občanů. Metody jsou různé -- od používání nejrůznějších ideových stereotypů až po přesvědčivou prezentaci polopravd. Úspěch se zpravidla dostaví: nejen stokrát opakovaná lež, ale také stokrát opakovaná polopravda se stává nakonec obecně respektovanou pravdou. Je moje tvrzení nesrozumitelné? Prosím, zde je příklad takové šikovné manipulace:

6. 10. 2006

POZVÁNKA

Asociace pro mezinárodní otázky, Filozofická fakulta UK, Centrum pro otázky životního prostředí UK a Fórum 2000 zvou na besedu "Muslim World and the West in the 21st Century: the Challenges", která proběhne v úterý 10. 10. 2006 od 17:15 do 18:45 hod. v Goethe Institutu, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1. Dialog se studenty povede (v angličtině bez tlumočení)


Kanan Makyia

Jeden z předních iráckých intelektuálů. Profesor islámských a středovýchodních studií na Univerzitě Brandeis. Je autorem několika knih a statí, např. Republic of Fear (1989), The Monument (1991), Cruelty and Silence: War, Tyranny, Uprising and the Arab World (1993), The Rock: A Seventh Century Tale of Jerusalem (2001). Spolupracoval také na filmech pro televizi a v roce 1992 obdržel cenu Edwarda R. Murrowa za nejlepší televizní dokument o zahraničních událostech. V říjnu 1992 působil jako organizátor Výboru pro lidská práva Iráckého národního kongresu. Makyia přispívá do deníků The Independent and The New York Times.

5. 10. 2006

POZVÁNKA

Filosofický ústav Akademie Věd České republiky ve spolupráci s Národní knihovnou České republiky uvádí

"VZPOMÍNKA NA KARLA KOSÍKA I.

Varhanní koncert z děl Johanna Sebastiana Bacha v interpretaci Ireny Kosíkové"

Johann Sebastian Bach (1685-1750), Irena Kosíková - varhany:

  • Fantasie c-moll, BWV 562
  • Toccata E-dur (Concertata), BWV 566
  • Fantasie G-dur, BWV 572
  • Triová sonáta Es-dur, BWV 525
  • Christ, unser Herr, zum Jordan kam, BWV 684
  • Toccata a fuga d-moll (Dórická), BWV 538

Praha, úterý 17. října 2006 ve 20.00 hod., Zrcadlová kaple - Klementinum

5. 10. 2006

Jak donutit poslance a senátory dodržovat zákon? ptá se ve své výroční zprávě občanské sdružení Oživení. Jak ale donutit k dodržování zákona samo sdružení Oživení?

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Od roku 1999 se - podle svých slov - Oživení zabývá systematickým odhalováním střetu zájmů a korupce ve veřejné správě a zvyšováním transparentnosti veřejného sektoru. Podle svých slov přitom spolupracuje s bývalým starostou, dnes blanenským zastupitelem a poslancem ČSSD, členem hospodářského výboru Miroslavem Kalou, jinak také členem dozorčí rady ČKA. "V této oblasti se věnujeme především monitorování střetu zájmů a korupce a následně informování veřejnosti, přípravě systémových opatření včetně ovlivňování legislativy, prosazování práva na informace," píše na svých internetových stránkách občanské sdružení.

Stanovy Oživení, zveřejněné také na jeho stránkách a registrované u ministerstva vnitra, nedávají ovšem této organizaci možnost vyvíjet tu činnost, které jsme nyní svědky a kterou se organizace chlubí - věnovat se protikorupčním aktivitám a vést databáze o majetkových poměrech osob, byť by se jednalo o osoby veřejně činné.

Stanovy občanského sdružení Oživení ze dne 13. 11. 1997 ZDE

6. 10. 2006

S úlekem jsem si přečetl článek pana redaktora Kotrby v Britských listech z 5.10. 2006. Jde o jakýsi nepovedený pokus o investigativní žurnalistiku, ulpívající ovšem na povrchu věcí i souvislostí a činící podivné, velmi podivné povrchní závěry. Naznačovat, že občanské sdružení Oživení zpracovává informační svodky podle zadání sponzorů je opravdu silné kafe. Znám řadu členů tohoto velmi aktivního sdružení a dosud jsem neměl nejmenší důvody k nedůvěře. Řada z nich se angažuje také ve Straně zelených, ale činí tak veřejně a není to nic proti ničemu.

Podivná a velmi závažná podezření pana Kotrby by měli vyvrátit sami členové o. s. Oživení.

7. 10. 2006

"Stačí změny na postech odpovědných funkcí a vše může být jinak. Ve vysoké politice stačí nepatrně zafinancovat jeden názor proti druhému a ihned dojde ke střetu zájmů"

Nepochybuji o tom, že si Petr Kužvart zakládá "na své nezávislosti a neúplatnosti". Pak by si měl ale lépe přečíst stanovy sdružení, v jehož poradním sboru se - nikoliv náhodou, ale s plným vědomím - ocitl. Nejhorším zážitekm je pracovat s entusiasmem sobě vlastním, možná třebas i zdarma a možná třebas i v dobré víře pro někoho, kdo sám je neveřejně úkolován "sponzorem" v podobě cizí ambasády či nadnárodní investiční a vlivové skupiny a za poskytnuté informace dobře placen. Být za blbce se tomu říká...

Stanovy občanského sdružení Oživení ZDE

Výroční zpráva Oživení za rok 2004 ZDE

Štěpán Kotrba: Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí ZDE

Štěpán Kotrba: Tomáš Kramár - Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku ZDE
Štěpán Kotrba: Policejně evidovaní aktivisté ZDE
Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou ZDE
Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International ZDE
Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA BL
Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Duhové peníze - poznámka o tom, jakým způsobem je financováno a komu slouží takzvané "Sorosovo impérium" nevládních organizací ZDE
5. 10. 2006

Tisková zpráva občanského sdružení Oživení (Bohemian Greenways)

Občanské sdružení Oživení připravilo Pražanům předvolební informační servis o vztahu kandidátů do pražského zastupitelstva ke korupční problematice. Oživení pomocí dotazníku zjišťovalo postoje kandidátů k různým protikorupčním opatřením, zpracovalo přehled hlavních a vedlejších činností kandidátů a spolu s Arnikou -- Centrem pro podporu občanů připravilo na dnešek debatu volebních lídrů s občany na téma "Jak na korupci...?!".

5. 10. 2006

ODS píše organizaci Oživení:

Děkujeme Vám za zaslané otázky týkající se protikorupční politiky na území hlavního města Prahy. Kandidáti do Zastupitelstva hlavního města Prahy vám ale na ně odpovídat nebudou.
5. 10. 2006

Nějak zde vysazuje běžná logika - česká vláda přece "vyhověla žádosti lotyšské vlády" - a Česká republika zaplatí pět milionů za tuto fantasmagorii první třídy.

Nerozumím sice financování oněch summitových komedií, ale já si nemůžu pomoct, mi to připadá jako silné kafe.

Český rozhlas vysílal včera zprávu, která mne opravdu překvapila:

6. 10. 2006

POZVÁNKA

Masarykova dělnická akademie vás zve na panelovou diskusi, která se bude konat ve čtvrtek 12. října 2006 v 17,30 hodin ve Steinerově sále Lidového domu, Hybernská 7, Praha 1.

Hovořit budou

  • Josef BAXA, Český statistický úřad
  • Aleš GERLOCH, Právnická fakulta UK
  • Petr KOLÁŘ, Parlamentní institut
  • Jiří KOUBEK, Filozofická fakulta UK
  • Milan ZNOJ, Filozofická fakulta UK
5. 10. 2006

Vedení americké Republikánské strany ve středu zoufale usilovalo o to, aby se skandál, týkající se floridského kongresmana, který posílal maily se sexuálním obsahem mladým asistentům kongresového úřadu, neproměnil v blížících se volbách ve volební porážku. Přitom roste tlak na mluvčího sněmovny, aby odstoupil.

Do doplňovacích voleb do kongresu zbývá pět týdnů. Republikánští strategové jsou přesvědčeni, že musejí odstranit vedení strany, které nezasáhlo proti tomuto kongresmanovi - jinak ztratí kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

5. 10. 2006

Skandál v americkém Kongresu:

Podle dostupných informací se jednalo o mladistvé, což je poměrně podstatný právní rozdíl než vaše formulace. Foley pravděpodobně porušil i řadu federálních zákonů, paradoxně se na něj tak bude vztahovat legislativa kterou v tomto ohledu sám dříve připravoval, píše Michal Brož.

5. 10. 2006

Britští konzervativci za Davida Camerona:

Ve středu skončil projevem Davida Camerona letošní výroční sjezd britské Konzervativní strany. Cameron v projevu zdůraznil, že nebude nabízet voličům "nerealistické snižování daní" a tvrdil, že jsou prý konzervativci nyní, pod jeho vedením, "zpět v centru britské politiky".

Nový šéf britských konzervativců, které je ve funkci sotva 10 měsíců, se pokusil změnit postoj své strany vůči státnímu zdravotníctví a zdůraznil, že ochrana a rozvoj státního zdravotnictví je jeho největší prioritou. Varoval ale, že "lidé se nezačnou automaticky vrhat nám do náručí".

Z hlediska každého člověka, který ví, co se v Česku často považuje za "pravici", připadají názory Davida Camerona jak z jiného světa. No, posuďte sami:

5. 10. 2006

Přesto možná dokáží konzervativci vytěžit něco z chyb labouristů

Konzervativci musejí opakovat, ráno, v poledne a večer, mantru nové politiky: "Nezáleží na tom, co říkáte, záleží na tom, kdo jste." Dvacáté století skončilo. Lidé hlasují, pokud hlasují vůbec, nikoliv za vyšší platy či pro Evropskou unii či pro školy a nemocnice. Na to se jim vede příliš dobře. Hlasují pro osobu, o níž mají pocit, že ji znají, jejíž reakce na události a svět je pro ně srozumitelná a s níž jsou schopni se identifikovat a důvěřovat jí. Politický program je pro specialisty a aktivisty. Nový šéf britských konzervativců musí dál pěstovat svůj obraz Sympatického Mladého Muže.

Ve středu skončil výroční sjezd britské Konzervativní strany. Komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian naprosto přesně definoval charakter "moderní" politiky v jednadvacátém století.

Václav Klaus
4. 10. 2006

DENÍK JE SONDOU DO DUŠE

Topolánkovi občanští demokraté, stejně jako Kalouskovi lidovci, se svým voličům zapřísahali, že nikdy nepromluví s komunisty ani slovo (pokud bude na blízku někdo, kdo by je slyšel). Kdyby náhodou se jediný občanský či křesťanský demokrat opřel o komunistu (byť by to bylo v nouzi nejvyšší), byl by ve své straně navždy vyřízen. Opravdu?

Prezident Václav Klaus, čestný předseda ODS, odjel na návštěvu Mongolska, Vietnamu a Singapuru a pracovní návštěvu v ruské gubernii Omsk a čínské provincii Šen-si ne proto, aby zde řešil otázku bezplatného vývozu amerických představ o lidských právech, o tibetské autonomii, o zločinech předsedy Maa, Ho Či Mina či Josifa Visarionoviče Stalina, nebo nedejbože vnucoval jako Václav Havel své představy o demokracii druhým zemím humanitárním bombardováním. Václav Klaus jel do Ruska, Vietnamu a Číny udělat dobrý kšeft. Obchod za několik desítek miliard. Dobrý kšeft pro Českou republiku. Dobrý kšeft pro české kapitalisty. Dobrý kšeft i pro české zaměstance. Dobrý kšeft s komunisty, postkomunisty i bývalými komunisty, dnes kapitalisty. A to je dobře. Česká hlava státu ukázala opět po čase, že některé zapšklé ideologické floskule pro politika, který chce být zároveň státníkem, neplatí. S antikomunisty se kšeft udělat nedá...

4. 10. 2006

Nesouhlasím s drsně pragmatickou pochvalou Václavu Klausovi od Štěpána Kotrby, kterému se líbí, že jede do autoritářských zemí "dělat kšeft".

Souhlasím se Štěpánem, že některé země zneužívají agendy "lidských práv" k prosazování svých sobeckých zahraničněpolitických zájmů. I v těch případech, kdy to dělají, však může být jejich politika pro utlačované občany těch zemí užitečná. Myslíte si, že například Spojené státy podvracely komunismus v Československu proto, že jim záleželo na tom, aby byli Češi a Slováci svobodní? V době, kdy jim nevadilo vyvražďování občanů středoamerických republik? Ne Spojené státy bojovaly v Československu proti komunismu, protože se jejich zahraničněpolitické cíle šťastnou shodou okolností shodovaly s českými cíli.

Navzdory tomu, že některé mocnosti dnes zneužívají agendy lidských práv pro své zahraničněpolitické cíle není přijatelné přehlížet mučení či nesmyslné popravování lidí či prodej tělesných orgánů osob, odsouzených na smrt ještě před jejich popravou - jak se to dnes děje v Číně.

5. 10. 2006

Vážený pane Čulíku, to jste celý Vy: "nesouhlasím.. ..s pochvalou Václavu Klausovi..", atd. atd. Copak to Štěpán Kotrba myslel až tak vážně? ptá se Alexander Lang. Vždyť to píše černý na bílým, máme 18 let po revoluci, pravda a láska už dávno zvítězila, půl roku Valentýn, půl roku Vánoce a mezitím akční slevy.

5. 10. 2006

Na rozdíl od pana Langa si myslím, že Štěpán Kotrba svoji pochvalu Václava Klause vážně myslel. Porušování lidských práv v jihovýchodní Asii totiž nezlehčuje poprvé. Skoro to vypadá, že levicoví autoritáři jsou Štěpánovu srdci tak nějak bližší, než autoritáři pravicoví... Přemýšlím, jestli by se stejnou vervou obhajoval neomezené obchodování s jihoafrickým režimem v dobách apartheidu...

4. 10. 2006

Stephen Green, šéf organizace Christian Voice, je britský pravicový náboženský aktivista. Mimo jiné nenávidí homosexuály. George Monbiot však v deníku Guardian chválí rozhodnutí britské prokuratury, která odmítla proti němu zahájit trestní stíhání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2006 Žalm 30 Ivan  Diviš
5. 10. 2006 Dech věčnosti Jiří  Karásek ze Lvovic
4. 10. 2006 Vinobraní Bohumil  Kartous
3. 10. 2006 9. 4. 1975 Naděžda  Plíšková
2. 10. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
29. 9. 2006 ■ ■ ■ Sylvia  Rychlá
27. 9. 2006 ■ ■ ■ Karel  Lišaj
26. 9. 2006 nechci Kateřina  Komorádová
25. 9. 2006 Září Karel  Toman
22. 9. 2006 Přiblížení Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu