Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě

31. 8. 2006

Italský ministr zahraničí odmítl přirovnáváni Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě. Podle názoru Massima D'Alemy nelze srovnávat hnutí Hamás a Hizballáh s teroristy z al-Kajdy. Uvedl to v úterním vydaní italského deníku Corriere della Sera. Podle jeho názoru je třeba přistupovat k těmto hnutím stejně jako k politickým národně osvobozenským hnutím jako jsou ETA nebo IRA.

Hamas a Hizballah nejsou al-Kajda. Přes jistou zodpovědnost za teroristické akce mají také politickou stránku, pomáhají potřebným. IRA a ETA se proměnily z teroristických hnutích v politické subjekty a stejnou proměnu musíme podpořit i na blízkém východě. Kdežto (na rozdíl od Hamasu a Hizballahu) organizace, které šíří pravý teror, musí byt zničeny, řekl italský ministr zahraničí a vicepremiér Massimo D'Alema.

Italský ministr také odmítl filozofii války proti tzv. islámskému fundamentalismu, když řekl: Idea křižáckého tažení proti (islámskému) fundamentalismu je chybná, islámský svět má tisíce podob.

V rozhovoru pro největší italský deník ministr zahraničí Itálie také reagoval na kritiku, že se prošel libanonským hlavním městem v doprovodu člověka z Hizballáhu. Samozřejmě jsem intuitivně cítil, že ten člověk je z Hizballáhu, ale byl jsem tak zaujat lidským dramatem v tom to místě, že jsem nebyl zaujat tím, abych po něm žádal osobní doklady, řekl Massimo D'Alema.

Rozhovor v italštině ZDE

Stručný výtah připravil Lukáš Lhoťan

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.8. 2006