BRITÁNIE:

Univerzity usvědčují podvádějící studenty

11. 9. 2006

Nesčetné množství českých studentů opisuje své seminární práce z internetu. Stejný problém mají i vysoké školy v Británii, avšak tam nyní zavádějí univerzity účinná protiopatření. Univerzita v Coventry začala používat softwaru jménem Turnitin, který dokáže srovnávat studentské seminární práce s publikovanými akademickými texty a seminárními pracemi jiných studentů. Zjistila, že 237 studentů opsalo své seminární práce bez udání zdroje. V důsledku toho bylo 7 studentů vyloučeno z univerzity a 12 dalších případů se řeší.

Britská Nottingham University disciplinárně potrestala 53 studentů a vyloučila ze studia jednoho, jiné university prý dosud neodhalily dostatečně vážné případy na to, aby si to zasloužilo vyloučení.

Z průzkumů vyplývá, že každý desátý britský student hledá na internetu seminární práce za účelem je prostě zkopírovat z různých zdrojů.

Problémem bývá, že studenti často nevědí jasně, co přesně je plagiátství," konstatuje Andrew Hamnet, rektor Strathclyde University v Glasgow, která tento týden uspořádá konferenci o kradení zdrojů.

Princip je ten, že všechno, co je v seminární práci citováno z textů od jiných autorů, musí být přesně zdrojováno, v poznámkách.

"Dnešní učitelé by museli být opravdu velmi naivní, kdyby jim nepřišlo podivné, že student, který není zrovna nejbystřejší, přinese seminární práci vysoké kvality. Musíme přimět studenty, aby si uvědomili, že opisování není jen legrace, že je to podvádění, které by jim mohlo zničit existenci," řekl Hamnet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.9. 2006