Obava ze žaloby za pohrdání soudem

New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích

30. 8. 2006

Americký deník New York Times zablokoval britským čtenářům přístup k článku, zveřejněnému v USA o údajných londýnských teroristických spiklencích. List se totiž obává, že by zpřístupněním tohoto článku lidem v Británii spáchal trestný čin pohrdání soudem.

Podle zákona, kriminalizujícího pohrdání soudem, nesmí sdělovací prostředky informovat ani veřejně spekulovat o případu, který je sub judice - který projednává soud - až do konečného vynesení rozsudku. Mnohokrát se v Británii stalo, že pokud tisk toto ustanovení porušil, proces s obžalovaným se nemohl konat, protože obhájci právem poukazovali, že "tisk nastolil zaujatou atmosféru a soudní proces by nebyl férový". (Zajímavé, že v českém prostředí, třeba v případě Karla Srby, si nikdo takové servítky nebere - viz například nedávný článek časopisu Respekt před novým procesem se Srbou.)

Článek, který si čtenáři NYT v Británii nepřečtou, má titulek: "V britském případě týkajícím se terorismu, vycházejí na veřejnost nové údaje". Článek tvrdí, že obsahuje nové informace o vyšetřování osob, které byly v Británii zatčeny začátkem srpna, že prý připravovaly atentáty na transatlantická letadla.

NYT, "Details emerge in British terror case" "ZDE

NYT, Times Withholds Web Article in Britain" ZDE

Čtenáři z Británie nemají k tomuto článku na internetu přístup a vývoz tištěného vydání listu New York Times do Británie byl včera zrušen. Článek byl také vynechán z listu International Herald Tribune, evropského sesterského deníku listu New York Times.

Článek tvrdí, že obsahuje nové informace o tom, jak Scotland Yard sledoval údajné spiklence, a popisuje následnou policejní operaci, jejímž výsledkem bylo zatčení 24 podezřelých osob.

Pokud se někdo z Británie pokusí tento článek otevřít, objeví se mu nápis: "Tento článek není k dispozici. Na základní právního doporučení není tento článek k dispozici čtenářům stránek nytimes.com v Británii. Je to v důsledku požadavků britského práva, které zakazuje zveřejňování informací o obžalovaných osobách před soudním procesem."

Je to zřejmě poprvé, kdy list New York Times zabránil čtenářům v Británii číst materiál, zveřejněný na jeho stránkách z obavy před soudním postihem v Británii.

Před nedávnem britský ministr vnitra John Reid a generální prokurátor lord Goldsmith vydali společné varování sdělovacím prostředkům, aby se nezabývaly právě probíhajícím vyšetřováním osob podezřelých z teroristických útoků, protože by tím mohly ohrozit budoucí soudní procesy.

Oba činitelé varovali, že proti publikacím, které neprojeví příslušnou "sebekontrolu", může být zahájeno soudní stíhání za pohrdání soudem.

"Británie je země, která sice nemá první dodatek k ústavě (zaručující svobodu projevu), ale má svobodný tisk a naším názorem je, že musíme respektovat právo této země," uved George Freeman, viceprezident správní rady podniku New York Times Company.

V úterním vydání New York Times vysvětluje, že nebylo zcela jednoduché blokovat čtenáře z Británie. Bylo pro to použito softwaru, který list používá pro reklamu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.9. 2006