29. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2006

Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky

Poznámka Štěpána Kotrby na okraj vyjádření šéfredaktora Radiožurnálu Jana Pokorného, reagující na článek "Zpackané Langerovo Watergate na Primě"

Pokud není Helena Šulcová ještě i dnes externí spolupracovnicí Radiožurnálu, pak Radiožurnál na svých internetových stránkách uvádí nepravdivé údaje. Jak se potom pozná, co je pravda a co ne, když novináři mísí nepravdu či pravdu bývalou (která už pravdou není) a pravdu současnou s polopravdami? Stejné je to nyní s použitím termínu Langerovo Watergate. Termín Watergate si v souvislosti s odposlechy politici, tím méně sociální demokraté nevymysleli. Je dílem novinářů. Od šéfredaktora nejsledovanější veřejnoprávní rozhlasové stanice bych čekal poněkud lepší analytický výkon. Nejspíše platí, že jaký šéfredaktor, taková redakce.

Autorská stránka Heleny Šulcové, za kterou odpovídá webeditor Radiožurnálu - Pokorného podřízený, neobsahuje informaci, že autorka spolupráci s Radiožurnálem ukončila poté, co odešla na TV Prima. Stejně tak je stále jako funkční uveden na stránkách Radiožurnálu email externistky Šulcové: Helena.Sulcova@rozhlas.cz. Co je tedy pravda? Publicisté (a ani radní) nemají přístup k výplatním páskám redaktorů. Z veřejných zdrojů viděno, je Šulcová stále externí spolupracovnicí ČRo 1.

Helena Šulcová stále jako autorka Radiožurnálu ZDE

Slovo Watergate v souvislosti s aférou "odposlechy politiků a novinářů" použil poprvé Jan Mates (s "přispěním" Jana Gazdíka a Jakuba Blažka) v článku "Napíchnout" politika je snadné v tištěném vydání MfD 21. 9. 2006 na str. 3. V internetové verzi "Napíchnout" politika není složité, shodují se odborníci už ale termín Watergate není...

ČESKÁ WATERGATE? Ministr vnitra za ODS Ivan Langer podezírá policii z odposlechů. Policisté prý kvůli únikům informací v Kubiceho kauze poslouchají politiky, novináře i prostory ve Sněmovně. Jde o dosud největší skandál, nebo je to jen velká blamáž?

iDnes 21. 9. 2006 - Jan Mates, Jan Gazdík, Jakub Blažek: "Napíchnout" politika není složité, shodují se odborníci ZDE

Tentýž den termínu Watergate použili ještě autor -mak- (s "přispěním" ČTK) v deníku Metro na titulní straně v článku Český Watergate nebo novinářská kachna? a Martin Weiss, který v příloze Horizont Lidových novin přinesl stručnou genezi Nixonova skandálu Watergate v článku "Slova, která jsme neměli slyšet". Repliky v MfD o den později a o dva dny později už měly termín pouze zasunout do našeho podvědomí a spojit ho s osobou Paroubka...

MfD 22. 9. 2006, str. 1 - Jan Mates, Olga Málková, Václav Dolejší: Aféra s odposlechy: ODS chybí důkazy - NEWTON IT

Metro 21.9. 2006, mak: Český Watergate nebo novinářská kachna? ZDE
LN 21.9. 2006, str. 11 - Martin Weiss: Slova, která jsme neměli slyšet ZDE
iDnes 21.9.2006, Zprávy - Odposlouchával Paroubek, nebo Langer lže? ZDE

Na tyto články reagoval bývalý premiér Paroubek a tak 24. 9. 2006 ve zpravodajství MfD lze ústy předsedy ČSSD číst reflexi redakčního komentáře v článku "Paroubek žádá od ODS omluvu kvůli "fízlování"".

"Cíl je jasný, odvést pozornost od vlastní neschopnosti spravovat zemi," řekl Paroubek. "Jestliže je bývalá vláda a její předseda obviněn z organizace jakéhosi Watergate, tak je zřejmé, že je to svým způsobem zneužití pozice ministra vnitra," dodal.

iDnes 24. 9. 2006: Paroubek žádá od ODS omluvu kvůli "fízlování" ZDE

Ve stejný den si pak můžeme přečíst další repliku z Paroubkových úst na serveru Novinky - Právo v článku Alexandra Mitrofanova "Paroubek: Dávat mi v TV stejný prostor jako místopředsedům je neseriózní". Ale to už je také jen replika na původně novinářskou zkratku MfD.

Na dotaz, zda počítá s tím, že někteří diváci to mohli vnímat jako neochotu objevit se na obrazovce poté, co Langer nejdříve v ČT a následně na Primě obvinil Paroubka z neloajality vůči státu, šéf soc. dem. uvedl: "Nevím, v čem bych měl být neloajální vůči státu. Pan Langer mě neustále z něčeho obviňuje. Minulý týden mě obvinil z jakési novodobé aféry Watergate. Dneska nejvyšší státní zástupkyně řekla něco jiného."

Novinky 24.9.2006: Paroubek: Dávat mi v TV stejný prostor jako místopředsedům je neseriózní ZDE

Teprve 25. 9. 2006 se termín Watergate reflektuje ve zpravodajství Radiožurnálu v pořadu Ozvěny dne pod titulkem "Paroubek žádá omluvu", kde Paroubek říká:

Tato aféra, je to téma absurdní, téma útočící ve svých důsledcích na ústavní pořádek této země, jestliže je. Bývalá vláda, politická strana, která za tou vládou bývalou stojí a její předseda, jestliže je obviněn z organizace jakéhosi Watergate, je zřejmé, že je to svým způsobem zneužití pozice ministra vnitra.

ČRo 1 - Radiožurnál, Ozvěny dne 25. 9. 2006

Ve stejný den si "přisolil" pozorně čtoucí Jiří Pehe v Britských listech v článku "Nedůvěryhodný Langer", kde podotkl:

Česká "Watergate", jako o kauze hned začala referovat některá média, se nekoná. Bublina splaskla. Co si o tom všem ale myslet? Nechal se ministr Langer, když své "senzační" informace zveřejnil, skutečně jen unést emocemi, jak tvrdí, nebo bylo jeho jednání politickým kalkulem před nadcházejícími senátními a komunálními volbami?

BL 25. 9. 2006, Jiří Pehe : Nedůvěryhodný Langer ZDE

Paroubkovi se zjevně přirovnání ke srozumitelnému symbolu Watergate líbilo. 27. 9. 2006 proto v rozhovoru pro server Aktuálně uvedl mimo jiné:

Stačilo, co jsem viděl v podání experimentujícího ministra vnitra Langera pokud jde o takzvané odposlechy. Bohužel mu při tom přizvukovaly Mladá fronta a Lidové noviny, které jeho politické zadání tvůrčím způsobem rozvinuly a snažily se mi hodit na krk jakési "Velké ucho". Samozřejmě z toho trapně vycouvaly, když i paní nejvyšší státní zástupkyně řekla, že pokud jde o odposlechy, žádná politická objednávka neexistovala ani z mé strany ani ze strany bývalé vlády. Takové pseudoaféry a rádoby Watergate, pokud má někdo moc na všech stupních a ještě je podporován 80 procenty médií včetně veřejnoprávních, to je velice vážná věc, kdy se dá hovořit o modré diktatuře.

Aktuálně 27. 9. 2006, Petr Holub: Paroubek - Vidím modrou diktaturu ZDE

Hodně se o termínu Watergate mluvilo na mimořádné schůzi Parlamentu v pátek 29. 9. 2006. Zde jako první mluvil o termínu Watergate poslanec Marek Benda:

A dokonce když se pokusíme, tak jak jsem to činil už v oné uzavřené části jednání, rozklíčovat, kdo skutečně byl odposloucháván, tak bych řekl, že - a teď to nevychází z materiálu, ale je to moje dedukce, a byl bych rád, aby byla brána jenom jako moje dedukce, ale myslím, že velmi blízká pravdě - v den nástupu nové vlády zahájí Inspekce ministra vnitra odposlouchávání svého nového šéfa - ministra vnitra, a s největší pravděpodobností i řady jeho dalších kolegů z vlády. Pokud toto necítí někdo v této zemi jako českou obdobu aféry Watergate, tak myslím, že ztratil cit pro to, co se ještě může a co se nemůže.

Stenozáznam vystoupení Marka Bendy na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 29. 9. 2006 ZDE

Zvukový záznam vystoupení Marka Bendy na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 29. 9. 2006 | MP3 2,2MB ZDE

Stenozáznam mimořádného jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 29. 9. 2006 ZDE

Mladá fronta Dnes hned ten den i v den další pokračuje v "investigacích" a spojování "fízlování" - odposlechů v kontextu termínu Watergate se sociálními demokraty formou "objednávky". Některé mýty jsou jakoby nezničitelné. Existují i po své, předem ohlášené smrti...

Teprve následující dny ukáží, čím se tito policisté vlastně provinili. Je možné, že se skutečně pokoušeli "statečně" usvědčit Langera z odpovědnosti za únik informací, stejně jako není vyloučeno, že pracovali na určitou objednávku ČSSD.

MfD/iDnes 29. 9. 2006, Radek Bartoníček: Jednání o odposleších skončilo. Co přineslo? ZDE

Další den už si útočná skupina Mladé fronty Dnes vystačila s citacemi politiků z jednání Sněmovny. Silných slov, za které nemohou být politici stíháni, padlo v utajeném i veřejném jednání Parlamentu dost.

"V den nástupu nové vlády zahájit odposlouchávání svého nového šéfa? Pokud toto necítí někdo v této zemi jako českou obdobu aféry Watergate, tak myslím, že ztratil cit pro to, co se ještě může a co se nemůže," prohlásil poslanec ODS Marek Benda.

MfD/iDnes 30. 9. 2006, Václav Dolejší, Josef Kopecký a Jaroslav Kmenta: Aféra: 46 odposlechů ZDE

Pro "komentátory", jak nazýval bývalý premiér Zeman nejhorší a nejméně inteligentní skupinu novinářů, to je pravá žeň.

iDnes/MfD 30. 9. 2006, Karel Steigerwald: Paroubekgate, řečeno slovy Paroubka ZDE

Stále ale platí - a pro šéfredaktora Radiožurnálu by platit mělo jako zákon, že NIKDO nedal ještě do příčinné souvislosti premiéra Paroubka, členy bývalé vlády či bývalého ministra vnitra Bublana na jedné straně, a státního zástupce, soudce a policisty z Inspekce ministra vnitra na straně druhé do nezpochybnitelných a příčinných souvislostí. NIKDO nedokázal přímou vazbu mezi politickým zadáním a odposlechy nového ministra vnitra (nechal svou kopii dokumentu na stole volně k dispozici), bývalého předsedy branně bezpečnostního výboru Parlamentu Vidíma (příjemce zprávy plukovníka Kubiceho), jeho asistenta Martina Bartáka, dříve neurochirurga na Homolce, dnes náměstka ministra obrany (věděl dříve než všichni, že redaktor Hrbáček disponuje dokumentem a sdělil to několika osobám), plukovníka Kubiceho (autor zprávy a její rozesilatel) a jeho podřízených (disponovali informacemi ve zprávě uvedenými, mohli disponovat i zprávou) a novinářů Českého rozhlasu (zveřejnili fotokopie zprávy, získané nelegálním způsobem).

Stenozáznam mimořádného jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 29. 9. 2006 ZDE

Zvukový záznam mimořádného jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 29. 9. 2006 | MP3 2,2MB ZDE

Vše se totiž - podle vyjádření nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké i ministrů nové vlády - dělo na příkaz orgánů činných v trestním řízení, v souladu s demokraticky přijatými a stále platnými zákony České republiky. Státní zástupce je nezávislý, soudce též. Neustálé zpochybňování tohoto faktu politiky ODS ohrožuje vážným způsobem základní instituty demokratického státu a anarchizuje společnost. Podezření, že se neznámý pachatel, redaktor Radiožurnálu který se pohybuje v prostorách parlamentního studia ČRo, dopustil spolu s neznámými pachateli, kteří měli přístup k tajné zprávě plukovníka Kubiceho, trestného činu, je důvodný i pro státního zástupce. Jinak by nenařídil mimo sledování telefonů používaných redaktory i prostorový odposlech místností redakce Českého rozhlasu ve Sněmovně. I novinář či ministr vnitra je občan jako každý jiný. I ministr musí počítat s tím, že skončí "v teplákách". Už jeden ministr se o tom přesvědčil a dnes pravomocně odsouzen sedí, druhý ministr čelí dlouhodobě trestnímu stíhání nyní.

Vyzrazování dokumentů, které jsou v režimu státních tajemství, není veřejnou službou, ale porušením zákona - minimálně zákona o Českém rozhlase. Zvláště, pokud je redakce, jako každé jiné médium, zodpověná za pravdivost zveřejněných informací. Dnes už snad nikdo nepovažuje Radiožurnálem zveřejněnou Kubiceho zprávu za pravdu, nic než pravdu, aby jejímu zveřejnění dopomáhal Bůh a veřejný zájem. Český rozhlas zveřejnil prefabrikovanou soustavu lží a polopravd, částečně vyrobenou agenty tajné služby vydávajícími se za policisty, která vážným způsobem zasáhla do života mnoha lidí - tzv. Kubiceho zprávu.

BL 8. 9. 2006, Š. Kotrba: Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo ZDE

Zveřejnil ji, aniž uvedl zdroj získání tohoto dokumentu. Dokument poškodil řadu osob - včetně tehdejšího premiéra, rodiny Kočků nebo dívky, kterou měl podle plukovníka Kubiceho Paroubek zneužívat. Učinil tak v rozporu s Pravidly předvolebního vysílání, které stanovil pro všechny stanice ČRo generální ředitel. Role šéfredaktora Pokorného je nesporná, protože jedině on je oprávněn dle Statutu a Kodexu Českého rozhlasu pozastavit a nebo zveřejnit kteroukoliv informaci na vlnách či internetových stránkách jím řízené stanice. Odpovědnost se tomu říká... A to i trestněprávní. Proto je i šéfredaktor Pokorný podezřelý ze spáchání trestného činu.

Autor je členem Rady Českého rozhlasu. V tomto příspěvku vyjadřuje svůj osobní názor.

                 
Obsah vydání       29. 9. 2006
30. 9. 2006 ODS projevuje totalitní tendence a Česká televize ji v tom podporuje Milan  Valach
1. 10. 2006 Bílý dům v krizi ohledně "lží o válce v Iráku"
30. 9. 2006 Elektrárna špiní skoro tolik jako všechna auta
30. 9. 2006 Pákistánská rozvědka "se podílela na bombových atentátech v Bombaji"
30. 9. 2006 Saša Vondra zřejmě není příliš populární mezi Čechoameričany v New Yorku
30. 9. 2006 U nás v Brazílii Josef  Mikovec
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán
29. 9. 2006 Britská armáda požaduje stažení britských vojsk z Iráku
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Helena Šulcová není moderátorkou Radiožurnálu Jan  Pokorný
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
29. 9. 2006 Kuba povede Hnutí nezúčastněných zemí Karel  Wichs
29. 9. 2006 Nepohodlní hrdinové Václav  Dušek
29. 9. 2006 ■ ■ ■ Sylvia  Rychlá
29. 9. 2006 Letní dětský tábor "za Ježíše!"
29. 9. 2006 Americký novinář obvinil Bushe ze zatajování informací
29. 9. 2006 Jeden nekorektní ... a jeden korektní
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové
29. 9. 2006 Velká menšina, o které se nemluví Uwe  Ladwig
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství
29. 9. 2006 Dopis Městské policii v Praze Jaromír  Kohlíček
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
29. 9. 2006 Na trh přichází elektronická čtečka knih
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...
29. 9. 2006 Ruský dluh? Nemluvme už o tom! Martin  Ondreját
29. 9. 2006 Žasnu Boris  Cvek
29. 9. 2006 Brazilské zápisky Josef  Mikovec
27. 9. 2006 Chávez: Zlý sen svetového diktátora Hugo  Chávez
27. 9. 2006 Rasismus a terorismus - každodenní problém Uwe  Ladwig
28. 9. 2006 Západ ve válce proti terorismu prohrává
28. 9. 2006 Nuly a nuda Alex  Koenigsmark
27. 9. 2006 Jak se (ne)opakují dějiny Martin  Škabraha
27. 9. 2006 "Nikdy jsme nebyli svobodnější!"
27. 9. 2006 "Zpráva" Transparency International? Nebrat! Stanislav  Křeček
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
26. 9. 2006 Zneužití jména České televize - pozor na neznámé   
26. 9. 2006 Reakce managementu ČT na prohlášení odborářů k logu televize   
22. 9. 2006 Stav médií je iba prejavom fungovania spoločnosti Igor  Daniš
20. 9. 2006 Výzkumníci Factum Invenio se nic nenaučili Josef  Baxa
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Technická novinka ve vysílání zápasů v kopané na obrazovce ČT   
12. 9. 2006 Švédská veřejnoprávní televize kritizovaná vlastními novináři za chamtivost Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Princip známe, ale co je příčinou? Bohumil  Kartous
7. 9. 2006 Žurnalistická škola v počátcích Miroslav  Polreich
2. 9. 2006 Média a politika v ČRo 6   
25. 8. 2006 Opravdu může za všechny problémy v ČT David Borek? Jan  Richter

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...   
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
26. 9. 2006 Zelený fašismus Milan  Valach
26. 9. 2006 2007: 1 000 000 000 000 -- poprvé přes bilion Michal  Rusek
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...   
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík
22. 9. 2006 Porušení zákona v Kladně potvrdil ÚOHS   
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba