24. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 9. 2008

Boris Johnson, nový konzervativní primátor Londýna, podpořil plány na vytvoření bezdrátového přístupu na internet (wifi) po celém Londýně. Umožní to Londýňanům používat internet prostřednictvím wifi zadarmo.

Johnson zveřejnil své plány v souvislosti s návrhem britského premiéra Gordona Browna poskytnout 300 milionů liber chudým rodinám v Británii, aby si mohly koupit počítače a broadbandový přístup k internetu - vědci totiž zjistili, že má-li rodina v domě internet, děti mají ve škole daleko lepší studijní výsledky.

Boris Johnson zdůraznil, že chce z Londýna vytvořit "město wifi". "Zastávám názor, že je přesvědčivý argument, že je nutno pomoci lidem, kteří nemají přístup k informační technologii. Musíme vytvořit město, kde se budete moci připojit na internet, kdekoliv budete. Funguje to v jiných částech světa, proč proboha ne tady?"

V současnosti poskytují firmy jako The Cloud přístup na internet prostřednictvím wifi na území celých měst v řadě evropských míst, včetně Amsterdamu, Stuttgartu a Londýna. Manchester a San Francisko patří k několika městů, které jednají o možnosti poskytovat přístup k internetu prostřednictvím wifi zcela zadarmo.

V Praze obdobný přístup selhal, neboť se komerční provozovatelé údajně obrátili se stížností na Evropskou unii a ta přístup na internet zdarma prý zakázala, protože by prý něco takového "poškozovalo soukromé podnikatele".

Zdroj v angličtině ZDE

24. 9. 2008

Příprava na americké prezidentské volby je v podstatě několik měsíců trvajícím kabaretem, připomínajícím českou zkušenost s mávátky a transparenty za socialismu. Symboly jsou samozřejmě jiné a místo srpu a kladiva se vše odehrává před vlajkou s hvězdami a pruhy. Ale i tak se při pozorování amerického davu vtírá tristní myšlenka, že Američané těm frázím o vůdcovství a světlé budoucnosti hned za obzorem opravdu věří.

24. 9. 2008

Vědci zaznamenali důkazy, že se už začal uvolňovat do atmosféry z mořského dna v Arktidě skleníkový plyn, který je dvacetkrát nebezpečnější než kysličník uhličitý.

Jak dochází k oteplování arktického regionu, obrovské množství metanu, uloženého na dně moří, probublává mořem k jeho povrchu.

K tomu též tento ruský zdroj ZDE

Michael Marčák: Ne, mně studená válka nevadí.
24. 9. 2008

24. 9. 2008

Václav Bělohradský v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že politická kultura neměla v tomto kulturním prostoru podmínky pro to, aby se vůbec zrodila. V reakci na "povedenou" konspirační hru novinářů a s politiky ODS velmi trefně řekl, že žádný člověk zde za posledních sto let nepobíral důchod ve stejném státě, v jakém se narodil. To jistě postihlo všechny narozené ve dvacátém století, ale pravda je, že diskontinuita státního zřízení v česky mluvícím regionu je kromě vývoje umocněna různými zvraty, z nichž vycházely nové státní celky. A to měl taky Bělohradský, v reakci na mediální pochybnosti o "politické kultuře" kompromitace, diskreditace a likvidace, na mysli. Nezbývá dodat, že ani při trvání České republiky, které se nyní zdá být vcelku neohrožená, k vývoji toho, čemu se říká "politická kultura", jen tak nedojde.

24. 9. 2008

Pákistánský prezident Asif Ali Zardari požádal amerického prezidenta Bushe, aby změnil politiku, která se považuje za příčinu jednoho z nejhorších masakrů na pákistánském území.

Doufáme, že Spojené státy změní svou politiku, protože toho je zapotřebí," konstatoval pákistánský velvyslanec v Británii Wajid Shamsul Hassan poté, co bylo 53 osob usmrceno a více než 250 lidí zraněno při atentátu hotelu Marriott v Islamabádu.

Argumentoval, že rozhodnutí Bushovy vlády dovolit, aby americké jednotky pronásledovaly své nepřátele z Afghánistánu do Pákistánu bylo kontraproduktivní, protože "oni neusmrcují cenné cíle, zabíjejí civilisty".

Pákistánský velvyslanec v Londýně poukázal na to, že pákistánský prezident získal podporu britského premiéra Gordona Browna pro svůj požadavek, aby Američané nepronikali na pákistánské území.

Kdo spáchal atentát proti hotelu Marriott v Islamabádu není známo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 9. 2008

Ruský premiér Vladimir Putin a prezident Dmitrij Medveděv dosáhli v září, po ozbrojeném konfliktu v Gruzii, rekordní popularity. Podle nezávislého střediska premiérovi vyjádřilo přízeň 88 % a prezidentovi 83 %. To je ovšem běžný, populistický jev po každé válce. Totéž se např. stalo Margaret Thatcherové po válce o Falklandské ostrovy. Chcete-li zvýšit popularitu, jděte do války! :) V Rusku k tomu přistupuje napravení dlouholetého komplexu méněcennosti.

Утро: Война подняла Медведева и Путина на новый уровень ZDE

24. 9. 2008

Americký prezident Bush se neodklonil od svého známého způsobu vyjadřování, od své rozčílené netrpělivosti vůči údajným nedostatkům jiných světových politiků, vlád a institucíá, když přijel do New Yorku, aby tam přednesl v OSN svůj osmý a poslední projev.

Bush neprojevil ani zbla výčitek svědomí vůči vlastní politice. Nechoval se defenzivně, přestože v minulých dnech se rozložila celá řada amerických finančních institucí, ani v souvislosti s pokračující válkou v Iráku. Namísto toho opakoval známé apely, podle nichž je třeba "rozšiřovat hranice svobody", odsuzovat teroristy a trestat země, které jim poskytují útočiště.

24. 9. 2008

ŠOK│ V úterý sestřelili pákistánští vojáci americký bezpilotní letoun 8 km od pohraniční vesnice Angor Adda a 3 km od afghánských hranic. USA ztrátu špionážního prostředku popřely ústy plukovníka Marka Wrighta, mluvčího Pentagonu. CIA odmítla situaci komentovat.

24. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Osud lidí se někdy zdá být nespravedlivý, kdo by o tom nevěděl? Že je ale jen jeden vinen, když spekulace nefungují, to je absurdním názorem Hilmara Koppera. Ten nedává vinu bankéřům, kteří prodávají velice spekulativní papíry, ale kupcům, jimž bylo řečeno, že mohou vydělat hodně peněz. Tento názor je ovšem u Koppera pochopitelný pro toho, kdo ví, že Kopper kdysi býval šéfem Deutsche Bank. "Krutý, ale férový (Hart, aber Fair)" se jmenuje televizní pořad, v němž tenhle bývalý bankéř vystoupit a v němž šlo o světovou finanční krizi a riskantní jednání bankéřů i jejich zákazníků. Pro mne se ten pořad stal popudem k mé dnešní poznámce.

23. 9. 2008

tisková zpráva týdeníku A2

Dva lidé ze skupiny, která v noci na 6. září 2008 na dálnici D1 ve směru z Brna do Prahy poskvrnila růžovou barvou desítky billboardů, ale i reklamy na mostech a obří poutače uprostřed polí, poskytli první rozhovor kulturnímu týdeníku A2. V něm uvedli, že se akce účastnilo až padesát lidí.

24. 9. 2008

"Je možné, že na tuto chvíli budou historikové pohlížet jako na zásadní bod obratu v historii dolaru," konstatoval David Owen z instituce Dresdner Kleinwort. Je fakt, že se hospodářská situace radikálně a navždy proměnila, píše v deníku Daily Telegraph Edmund Conway.

24. 9. 2008

V neděli 21.září 2008 zemřela v jedné pražské léčebně pro dlouhodobě nemocné Jaruška, dvaaosmdesátiletá stará paní, která poslední rok a půl svého života prožila čekáním mimo domov, upoutaná na lůžko. Čekala ona, čekali příbuzní, čekali lékaři a trpělivě vyčkával i ten, který už z našeho pragmatického života téměř vymizel.

23. 9. 2008

Byla jsem překvapena, že se ve zpravodajství mluví o tom, že Sam Parnia obdržel velký grant na to, aby zjistil, zda lidská duše opouští při smrti lidské tělo - zda vědomí přežije, když už mozek přestal fungovat. Parnia a jeho kolegové po světě umístí na platformu u stropu operačních sáků v nemocnicích obraz, který nebude viditelný zezdola, ale který by byl vidět, pokud by - při předsmrtné zkušenosti - pacientovo vědomí opustilo své tělo, píše Sue Blackmorová a vyjadřuje v této věci skepsi:

22. 9. 2008

Z kontrol úřadů práce a orgánů celní správy u zaměstnavatelů podle MPSV vyplývá, že každý čtvrtý až pátý cizinec je u nás nelegálně zaměstnáván. Jestliže tedy nyní v ČR legálně pracuje zhruba 310 tisíc cizinců, dojdeme jednoduchými počty k cca 70 tisícům "nelegálů". To odpovídá počtu obyvatel severočeského Mostu.

Jak se tito lidé do této situace dostali a jak žijí?

22. 9. 2008

Nová totalita v ČR:

Městský soud v Praze podpořil úřední zákaz průvodu iniciativy

tisková zpráva

Městský soud v Praze podpořil úřední zákaz průvodu iniciativy FreedomNotFear.cz. Podle advokátky organizátorů průvodu Heleny Svatošové nedodržel zákonnou lhůtu na přípravu a jednání tak proběhlo bez účasti iniciativy. Organizátoři proto podávají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Jednání o zákazu průvodu proběhlo už v pátek, s předvoláním zaslaným e-mailem den předem. Soudní řád správní přitom zaručuje desetidenní lhůtu na přípravu jednání," říká advokátka Svatošová. "Nyní čekáme na písemné rozhodnutí, pak podáváme opravný prostředek k Nejvyššímu správnímu soudu," dodává.

22. 9. 2008

Statistiky dokazují, že oba čeští prezidenti jsou ve srovnání se svými komunistickými předchůdci skrblíky v nakládání s institutem milosti prezidenta republiky. Zatímco soudruzi prezidenti rozdávali milosti po stovkách a navíc hýřili amnestiemi, páni prezidenti vystačí s desítkami, a Václav Klaus dosud nikdy nevyužil práva vyhlásit amnestii. Platí to i v případě Václava Havla, kritizovaného za tzv. podivné milosti, ovšem Václav Klaus nakládá se svým právem milosti tak opatrně, že je povznesl -- obrazně řečeno -- až na úroveň "božské milosti".

22. 9. 2008

Nechci v tomto příspěvku jakkoliv komentovat veškeré výroky a úvahy, které se týkají toho, co se nejčastěji nazývá krizí finančních trhů. Je toho příliš mnoho, vyjadřuje se kde kdo a konec konců tak chci učinit i já. Myslím si, že nejlépe je se podívat na to, co že se to vlastně nachází v krizi. Tvrdí se, že to jsou finanční trhy. Pokud se podívám na prazáklad významu slova trh, tak naleznu v mnoha jazycích slova, která zní velice podobně a řada jazyků má výrazy naprosto odlišné.

tygřice Isabella
23. 9. 2008

Je otec ve svých třech letech už pohlavně zralý?

Přesně osm let trvalo, než komerční média dostihla multimediální tým Českého rozhlasu. Televize Nova spouští přímý přenos porodu mláděte tygřice. Gratulujeme.

Divácky unikátní zážitek nabídne ode dneška svým návštěvníkům zpravodajský server TV Nova tn.cz ve spolupráci s libereckou ZOO. Po několik týdnů bude v přímém přenosu sledovat předporodní chování bílé tygřice Isabelly, následný porod a první momenty života tygřích novorozeňat.

Český rozhlas nabídl v roce 2000 přímý přenos porodu mláděte nosorožce ze zoo v Dvoře Královém. Senzace ve vědeckém světě neměla sice tak hebký kožíšek, jako mladý tygr, nesla zato celosvětové označení Mládě milénia a dívali se na něj nadšenci v Česku i přírodovědci až z Austrálie a Ameriky. Bylo to v pořadí čtvrté mládě severního bílého nosorožce narozené v zajetí a byl to historicky první porod v přímém videopřenosu, přenášený po internetu do celého světa. Samička později dostala jméno Fatu. Pokud nyní televize Nova přispěje k záchraně byť jen jediného vzácného zvířete, patří jí za tento vpravdě veřejnoprávní počin dík.

23. 9. 2008

Radio Wave pokračuje. A s ním i koncerty zadarmo, vystoupení nejslibnějších českých kapel v karlínském studiu A.

Po prázdninové přestávce přichází další z pravidelných koncertů Radio Wave Live Sessions, který proběhne 27. září v karlínském Studiu A od 20.00 hodin. Tuto indie-post hardcorovou partu, jak se sami označují, si můžete živě poslechnout premiérově na www.wave.cz nebo si přijít jednoduše zatančit přímo do studia.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2008 Americký dolar bude zřejmě obětí sanace bank, kterou chce provést americká vláda   
24. 9. 2008 O prosazení nespravedlnosti, neboli Když dva spekulují a jen jeden bude zachráněn Uwe  Ladwig
23. 9. 2008 Americký plán na záchranu bank vyvolává pochybnosti   
22. 9. 2008 Finanční krize: Komu se dá věřit ?!? Ladislav  Žák
22. 9. 2008 Kapitalismus vždycky ví, jak problém vyřešit Milan  Kohout
22. 9. 2008 Udělá americká vláda sama bankrot?   
22. 9. 2008 Gordon Brown se chce zachránit globální iniciativou proti finanční krizi   
22. 9. 2008 Finanční krize: pořád řešíme zástupné problémy   
20. 9. 2008 Číňané kupují Rotschilda   
20. 9. 2008 "Horší nás teprve čeká"   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2008 Ach, zapomněl jsem Angelo  Ambrogini (Poliziano)
10. 7. 2008 I to je blues   holger
9. 7. 2008 Když kvetly hlohy Petr  Hrbáč
8. 7. 2008 Srpnové pozdravení Petr  Hrbáč
7. 7. 2008 Letní motiv Petr  Hrbáč
4. 7. 2008 ve vesnici zapalují ohně Petra  Placáková
3. 7. 2008 Kalikrů kalikým Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
27. 6. 2008 (osamocená) Jan  Borna

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Jedenásty september: Ideologické vytváranie historickej diskontinuity Peter  Vittek
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek