14. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2008

Další osud Evropské unie a Lisabonské smlouvy je jedním z nejfrekventovanějších témat politických diskusí těchto dní. Několik statí zveřejnily i Britské listy. V řadě z těchto článků se objevila sporná argumentace a mýty, které vyžadují obsáhlejší rozbor.

14. 7. 2008

Americký prezident George Bush a ministr financí Hank Paulson se o víkendu účastnili intenzivních rozhovorů s bankovními regulačními úřady ohledně toho, jaké rozhodnutí přijmout o osudu amerických hypoték na domy a byty v hodnotě více než 5 bilionů dolarů. Vážně ohrožena je budoucnost dvou největších finančních institucí, které garantují půjčky na nemovitosti.

Hodnota akcií bank Fannie Mae a Freddie Mac, které společně ručí za americké hypotéky v hodnotě přibližně 5,2 bilionů dolarů, v pátek vážně poklesla, protože se obě finanční instituce těsně přiblížily k bankrotu.

14. 7. 2008

Za poslední tři roky se prý zvýšil počet žadatelů za přepážkami o čtyřicet procent, přitom se o ně stará stále stejný počet policistů. Takovéto informace si můžete přečíst už od vzniku České republiky. Kuriózní vylepšení poměrů na cizinecké policii, která šikanózními frontami před svými několika přepážkami "reguluje" už patnáct let počet legálních migrantů, chce nyní vyřešit předseda AV ČR Václav Pačes. Chtěl by na akademii zvláštního policistu pro tyto záležitosti. Zákon totiž nezná pojem "dlouhodobý pobyt za účelem vědeckého výzkumu" a vědce řadí mezi ostatní žadatele o práci. Etický problém nepřijatelnosti zacházení státu s žadateli o práci z ciziny si zoufalý Pačes nepřipouští, i když mnohdy i ukrajinský zedník má vysokou školu, ale smůlu na zaměstnavatele. Pačes hledá "privatizační" řešení. Koupíme si svého poldu. Legálně. (ŠOK)

Týden: Mozky ve frontě. Také vědci stepují na cizinecké policii ZDE

BL 4.7.2008, Štěpán Kotrba: Fronty před cizineckou policií jako odvrácená strana otevřené náruče ZDE

4. 7. 2008, JČ: Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům ZDE
22. 1. 2008, Zuzka Bebarová-Rujbrová: Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR ZDE
Šikana cizinecké policie jako TÉMA BL

Pozn. JČ: Existují však země, které se k žadatelům o vízum chovají slušně. Aspoň v případě turistického víza, zdá se, existuje velmi přijatelné řešení. Máte-li přátele např v Rusku, kteří by vás chtěli navštívit v České republice, mohou se bez problémů vyhnout ponižujícím frontám před českými úřady. Stačí, aby zažádali ve Finsku o schengenské vízum, které obdrží bez problémů, od zdvořilých a nápomocných finských úřadů. S schengenským vízem mohou pak bez problému navštívit i Českou republiku, bez ohledu na její nelidskou Cizineckou policii.

14. 7. 2008

Třebaže jsem na druhé straně barikády, musím se ohradit proti adjektivu "nelidská" ve vztahu k české cizinecké policii, jež Jan Čulík použil v poznámce k článečku "Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce".

"Vědecké" řešení by jistě ráda použila množina českých firem, které se marně snaží domoci toho, aby mohly na svá pracoviště přivést rychleji pracovníky z ciziny, když Češi prostě k dispozici nejsou. V pružném postupu jim ale primárně nebrání Cizinecká policie, která jen dělá práci, již ji přikazuje obluda snad už čtrnáctkrát novelizovaného a stále tlustšího zákona. Ten není darem policejního orgánu (ó, jak by administraci pobytu pro cizince slušely civilní instituce!!), ale darem zákono-dárců. A ti se při projednávání dalaších a dalších vylepšení normy vůbec nebrání lhostejnosti vůči cizincům, či latentní xenofobii. Hospodským náturám je dokonce sympatické, že poslanci, jakkoliv neoblíbení, hážou "přivandrovalcům" klacky pod nohy. A páni poslanci si tak pomáhají k menšímu propadu své popularity.

Cizinec je u nich podezřelý už tím, že není našinec. Jakkoliv v zásadě platí, že imigrant musí akceptovat normy a zvyky hostitelské země, pokud v ní chce žít, je možné i od něj získat hodnoty, jichž se nám nedostává. K tomu ale musí být společnost otevřená a nakloněná ochotě k takovému poznání. Páni poslanci k něčemu takovému nepřispívají skoro vůbec. Stát s jejich přispěním vydá na sport ročně dvě a půl miliardy. Na integraci čtyř set tisíc cizinců do české společnosti dává STOKRÁT méně.

Cizinecká policie je prostě jen výkonným zrcadlem zákona. Nenadávejme na to zrcadlo: ukazuje-li křivou hubu většiny českých zákonodárců, není to jeho vina. (Autor je jednatelem OS Most pro lidská práva v Pardubicích)

Pozn. JČ: Ano. Kápové v nacistických koncentračních táborech také dělali jen to, co jim přikazoval zákon. - Pokud zákon přikazuje nelidskou praxi, slušný člověk se na ní nepodílí.

K tomu dodává Milan Daniel: Cizinečtí policisté tu volbu zajisté mají, ale na vytváření prostoru pro jejich práci a tedy produkci těch mizerných zákonů se podílela většina českých voličů tím, že si dnešní zákonodárce zvolila. Znamená to, že ti voliči nejsou slušnými lidmi? Přece věděli koho volí a s jakým programem. Když jim tam progresivní řešení imigrační problematiky nechybělo, tak si nemohou stěžovat na praxi, již označujete jako nelidskou.

Jiří Paroubek v informačním bulletinu ČSSD
14. 7. 2008

Kdyby to nebyla tragická pravda, pak by to musela být ta největší PR intrika Topolánkova poradce Marka Dalíka. Jak si představuje Jiří Paroubek ideální mediální komunikaci, předvedl v nejnovějším vydání interního "informačního" bulletinu ČSSD. Obsesivní zaujatost mýtickým protivníkem Miroslavem Šloufem, paranoidní obviňování bývalého tiskového mluvčího, dnes redaktora deníku Právo Ovčáčka (stejně obviňoval z úniků informací jeho předchůdkyni - dceru poslankyně Orgoníkové, v současné době je stejně obviňována i Ovčáčkova nástupkyně Květa Kočová, za chvíli nebude v Lidovém domě nikdo, mimo Dimuna a Tvrdíka), zkreslené informace o vlastní manželce v rubrice Radio Jerevan - všude jen sebechvála a sebestřednost. Ačkoliv je strana kolektiv lidí, toto je bulletin samotného Velkého předsedy. Já, já, já, jenom já...

Žena nechť není jen poctivá, ale nechť i tak vypadá.

Gaius Iulius Caesar

Činy moudrých lidí diktuje rozum, méně moudrých zkušenosti, nevědoucích nutnost, činy zvířat příroda.
Čím je kdo lepší, tím méně je schopen podezírat jiné ze špatnosti.
Sténání se někdy povoluje muži, a to zřídka, kvílení však ani ženě.

Marcus Tullius Cicero

informační bulletin ČSSD 6/2008 ZDE

14. 7. 2008

Když 14 července 1789 dorazil ve večerních hodinách do Versailles posel se zprávou ze padla Bastila a že je v rukou „ozbrojené chátry“ (populace armée), Ludvík XVI se zeptal : „Mais, c’est une révolte ?“. Vévoda de Liancourt odpověděl : „Nón Sire, c’est une révolution“. Pan vévoda chtěl krále uklidnit : žádná „vzpoura“, žádné „spiknutí“, pouze „revoluce“.

14. 7. 2008

ANALÝZA

Raketová mediální smršť posledních dnů byla poučná. Hlavně celodenní pořad ČT. Přinesla i některé drobné upřesňující informace, ale především poučila, jak pracují spin doktoři. Tak jsme se dozvěděli od slečny Riceové, že ten "náš" radar může spolupracovat s Aegis. Hned tu máme nejen nejistých 10 antiraket (možná ani nejsou potřeba), ale dalších několik desítek kdykoliv k dispozici. Za situace, když víme, že sila pro antirakety jsou kompatibilní s raketovými nosiči Minuteman, počet hlavic se povážlivě přehupuje přes sto a mohou být i jaderné. Kde jsou ta tvrzeni, že 10 antiraket proti Rusku nic neznamená?

14. 7. 2008

"Uzdravujte, neválčete!", je výrok otevírající nadějnou budoucnost. "Chceš-li mír, připravuj válku", patří temné minulosti. Úvaha jednoho důchodce - občana ČR nad jedním projevem premiéra ČR

Díky internetu jsem měl možnost seznámit se s projevem premiéra M.Topolánka, který přednesl v úvodu 5. konference o protiraketové obraně : Výzvy v Evropě (5th International Conference on Missile Defence: Challenges in Europe) , která proběhla ve dnech 8. - 11. 7. 2008 v hotelu Hilton Praha. Šokovalo mne, že se v projevu plně přihlásil k latinskému přísloví "Si vis pacem, para bellum" -- "Chceš-li mír, připravuj válku". Podle něho je prý málokterý výrok tak pravdivý po celá tisíciletí. Nutno však podotknout, že neuvedl skutečnost, že pro minulá tisíciletí byly opravdu války všech druhů typickým projevem a představovaly milióny zbytečně zmařených lidských životů.

Na výše zmíněné konferenci, která zůstala (úmyslně!?) stranou zájmu většiny médií v ČR, bylo přítomno více jak 400 účastníků, z toho cca 10 z Česka, píše čtenář Rudolf Vondřich.

14. 7. 2008

JU│ ŠOK│ Bývalý náčelník štábu raketových vojsk strategického určení generál Viktor Jesin nyní v reakci na podpis smlouvy mezi USA a Českem o radaru americké protiraketové obrany v Brdech komentuje v ruském internetovém deníku Nezavisimaja gazeta možná vojensko technická opatření Ruska, která by mohla být odpovědí na rozmístění radaru PRO v ČR a antiraket v Polsku. V pré řadě zmiňuje instalaci raket Iskander M či Iskander K v Kaliningradské oblasti. Britské listy přinesly první informaci o této možnosti v červnu 2007.

14. 7. 2008

Írán se pokusil podvést svět předstíráním, že zkouší novou, dalekonosnou raketu, schopnou zasáhnout Izrael. Přitom to byly deset let staré rakety krátkého doletu, tvrdí američtí špionážní analytikové.

14. 7. 2008

Kauza Jiřího Čunka dávno přerostla hranice jeho osobní záležitosti a stala se zrcadlem mravnosti politických elit. Jen z počátku v ní byla nejdůležitější otázka, zda se šéf lidovců ještě jako starosta Vsetína skutečně dopustil mravního poklesku přijetí "všimného" za prospěch, který výhodným nákupem obecních bytů získala společnost H & B Real. Daleko závažnější otázky se vynořily později, kdy bylo Jiřímu Čunkovi sděleno obvinění: je přípustné, aby trestně stíhaný občan byl ministrem a místopředsedou vlády? A má politik právo, aby v zájmu budování své osobní kariéry zatěžoval vládu svými problémy? Od vypuknutí jeho aféry do dneška jsme byli svědky několika resignací členů zahraničních vlád, leckdy kvůli podezřením méně závažným, než v jeho případě. Praxe ale ukázala, že laťka mravní přísnosti je v našem politickém prostředí zatím nastavena tak nízko, že přítomnost obviněného ve vládě snad vadí části občanů, ale politici se s ní dokáží kvůli stabilitě svého postavení smířit.

14. 7. 2008

Nové očkovací látky proti nemocničním superbakteriím, které každoročně způsobují smrt tisíců osob v britských nemocnicích, budou k dispozici do deseti let. Konstatoval to ve své výroční zprávě hlavní zdravotník britské vlády profesor Sir Liam Donaldson. Podle něho bude očkování pacientů proti nákaze MRSA a clostridium diffcile "velký pokrok". Očkovací látka proti clostridium difficile bude k dispozici do pěti let, očkovací látka proti MRSA do pěti až deseti let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 7. 2008

OTEVŘENÝ DOPIS

Dobrý den pane Foldyno, před několika dny jsem se opět vrátil z jednoho ze svých pobytů v Bosně a Hercegovině a s velkým překvapením jsem narazil na Váš článek "Pravda a lež o "genocidě" ve Srebrenici", který si, abych tak řekl, "bere do úst" srebrenické události. Je mi známo, že máte pokrevní a rodinné vazby na Srbsko, Váš článek rozhodně nevybočuje z řady těch, které se snaží relativizovat mamutí úlohu četnické zvěře ze Srbska i Bosny na začátku oné příšerné války, píše čtenář Jan Čihák.

14. 7. 2008

ŠOK│ K plotu z žiletkového zátarasu, který armáda natáhla okolo kóty 718 v Brdech, přibude na stejném místě další plot. Armáda uznala námitky přírodovědců a myslivců, že žiletkový drát zabíjí zvěř, která ve vojenském újezdu žije. A tak z obou stran tohoto víc než metr vysokého zátarasu přidělá ještě elektrický ohradník, který by měl zvěř zaplašit. Taková ochrana nebyla ani za socialismu na přísně střežené státní hranici s kapitalistickými zeměmi...

ČT24: Plot kolem kóty, kde má stát radar, zabíjí zvířata ZDE

12. 7. 2008

Opakovaně chválím v tomto listě dramaturgii karlovarského filmového festivalu, která je na tomto relativně provinčním, a proto pro obyčejné lidi dost přístupném festivalu vlastně to jediné cenné. Všechny ty nesmysly, jimiž jsou v ČR v době festivalu zahlcovány české sdělovací prostředky, banální rozhovory s herci (kteří se v ČR tak často a mylně považují za filozofy), neobjevné a mnohomluvné žvanění moderátorů před promítáním filmů ("Přeji vám hezký zážitek" jsem slyšel snad stokrát), řeči v médiích o "celebritách", spekulace o tom, kdo dostane jakou cenu (poroty jsou složené z omylných lidí a kompromis o tom, jakou cenu jaký film dostane, bývají na festivalech důsledkem politických čachrů; hodnotu filmu prokáže čas, nikoliv nějaké poroty) -- nic z toho nemá žádný smysl. Divák to prostě musí ignorovat.

13. 7. 2008

Hrst vizuálních dojmů z fotoaparátu Emmy Čulíkové - Karlovy Vary posledních dní. FOTOGALERIE

Karlovy Vary 2007 FOTOGALERIE

14. 7. 2008

Česká televize přinesla v poslední době hraný film a dokument na podobné téma -- jak se zacházelo s uměleckými předměty těsně po porážce Německa.

10. 7. 2008

Přesně ve vynikající tradici žurnalisticko-politického stylu, který známe u nestora polských filmových režisérů Andrzeje Wajdy od jeho filmu Popel a démant (1958) až po Muže z mramoru (1977) a do určité míry i Muže ze železa (1981), natočil Wajda poctu svému zemřelému otci, který byl jedním z několika tisíc polských armádních důstojníků, které v roce 1940 zavraždila NKVD v Katyni.

14. 7. 2008

Zprvu to ve mně pořádně hrklo, když jsem se dozvěděl, že odpůrce radaru, většinu občanů ČR (68%), platí za jejich odpor Rusové, Arabové, Číňané, a nedej bože Židé a Palestinci. Začal jsem se bát, protože já s radarem souhlasím. Ale až potom, co jsem byl seznámen s přísně utajovanými skutečnostmi. To bych si přece nedovolil odporovat. Jsem přece poslušný občan, vím dobře co, se má a patří, a hlavně odkud vítr fouká. A tak si říkám: "No tohle, řádí zde ruské, arabské a čínské rozvědky a ty o tom nic nevíš. Nebo nechceš vědět!!" Že zde řádí americké rozvědky, to dobře vím, neboť v televizi se to agenty FBI, CIA a TP (teplé vody) jenom hemží, ale že by zde slídily a uplácely nás čínské, arabské a ruské zpravodajské služby? To mne zprvu zarazilo. Dokonce jsem si myslel: "Kteří blbci s tím přišli? To mají být ti chytřejší z nás, kteří rozhodují bez nás, o nás, a za nás blbé občany? To je sprosté, vždyť mně nikdo žádné prachy nedal, a jsem proti radaru?"

12. 7. 2008

Doporučuji Vaší pozornosti článek Marka Skovajsy v dnešních LN/Orientace "Jak si vlastně stojí česká demokracie". Je to podstatně fundovanější než hysterické stesky a paušální negace v textech velké části Vašich přispěvatelů, píše Vilém Prečan.

12. 7. 2008
Aktivita občanů je příliš slabá a jejich postoje k politice příliš lhostejné na to, aby výsledek mohly zvrátit.

Vilém Prečan nás upozornil na článek Marka Skovajsy v sobotních Lidových novinách "Jak si stojí česká demokracie". K článkům v angličtině, na něž autor odkazuje v LN, se ještě vrátíme. Pro mě je článek pana Skovajsy nepříliš přesvědčivý. Jádrem jeho článků je totiž spoléhání se na různé žebříčky "kvality české demokracie". Takovéto žebříčky jsou vždycky sporné (hodně bychom se například mohli smát různým pokusům o hodnocení kvality britských univerzit) nakonec pan Skovajsa sám upozorňuje na problematičnost jednoho výzkumu, podle něhož se demokracie v ČR dostala daleko do popředí. Každý ví, že hodnocení organizace Transparency International nelze považovat za nosné, protože její průzkumy většinou jen zjišťují, jaký mají tazatelé ohledně korupce v jejich zemi dojem, nic víc. A Freedom House je americká vlivová organizace, jejíž závěry neznamenají bohužel už vůbec nic; totéž by se dalo namítnout proti hodnocení "kvality demokracie", které provádí americké ministerstvo zahraničí.

12. 7. 2008
Jan Richter, Czech Radio - Radio Prague

The Czech Republic is known for its liberal attitude towards marihuana, ranking top of the European ladder in the number of people who smoke pot. But a court in the town of Tábor, South Bohemia, recently bucked this trend when it handed a fifty-two year old woman a two month suspended sentence for growing and using marihuana as medicine.

14. 7. 2008

fejeton určený zejména pro homo digitalis

Termín slaboproudařů nepochybně pochází od slova "sdělovat" ... tedy NĚCO, NĚKOMU, NĚJAK. Zajímavé je, jak se v poslední době ukrutně snažíme maximalizovat komfort šíření tohoto sdělení (= JAK); všemi způsoby co nejvíce rozšiřovat okruh subjektů, kterým je sdělení určeno (= KOMU); ale jak stejně intenzivně zapomínáme na kvalitu obsahu (= CO).

12. 7. 2008

Více než 12 000 laptopů týdně, tedy cca 637 000 počítačů ročně, ztratí cestující na amerických letištích. 65 procent těchto počítačů si jejich majitelé už nevyžádají. Většinou ztrácejí cestující počítače během bezpečnostní rentgenové prohlídky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 7. 2008

Tisková zpráva

V souvislosti s informacemi o týrání a otřesném zacházení s pacienty v LDN v Chittussiho ulici v Praze 6, zveřejněnými v deníku MF Dnes ve dnech 7.-11.7.2008, podala poslankyně Evropského parlamentu Jana Bobošíková dne 11.7.2008 na policii České republiky, Lipanská 16, Praha 3 dvě trestní oznámení.

První na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu týrání svěřené osoby. Druhé oznámení se týká podezření ze dvou trestných činů -- ublížení na zdraví z nedbalosti a ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Toto oznámení směřuje ke konkrétním osobám. Jsou jimi generální ředitel VZP a statutární orgány této pojišťovny, se kterým má LDN v Chittussiho ulici uzavřenou smlouvu. "Upozorňuji, že za činnost VZP v jejích statutárních orgánech zodpovídají i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Ing. Lucie Talmanová nebo poslanci Parlamentu ČR MUDr. Boris Šťastný, Petr Tluchoř, Mgr. Michal Hašek a další", zdůraznila Bobošíková.

"Doufám, že celá záležitost nebude právě proto, že v ní figurují známá politická jména, odložena k ledu. A že i samotné vyšetřování přispěje k tomu, aby se pacientům v LDN dostalo lidského zacházení a zodpovědným přestal procházet okázalý nezájem o činnost organizací, které řídí", uzavřela Jana Bobošíková.

11. 7. 2008

Články zlobící se na lotrovská média v Česku, jako třeba ten Jakuba Rolčíka "Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes", jsou stále aktuální a odkrývání goebbelsovských lží těchto médií není nikdy dost. Nejlépe se může člověk bránit proti lžím a manipulacím, zkoumá-li co nejpečlivěji receptury z ďáblovy kuchyně.

Ještě podstatnější než analyzovat, jakými argumenty chce moc občany svázat do kozelce absolutní bezmoci, je analyzovat schopnost občanů, naši schopnost, se proti tomu bránit. A dosavadní kroky, které za tím účelem byly vykonány. A v tomto bodě je celý dosavadní průběh diskusí kolem radaru poněkud zneklidňující.

12. 7. 2008

DOKUMENT

Přinášíme plný text dokumentu v podobě, jak ho vydala ČTK 9. 7. 2008.

11. 7. 2008

RUSKO O RAKETOVÉ OBRANĚ:

tisková zpráva ruského Ministerstva zahraničních věcí

Vyjádření ruského ministerstva zahraničních věcí k podepsání americko-české dohody o rozmístění prvků americké globální raketové obrany na území České republiky.

8. července 2008

Podepsání této dohody jako takové bylo oznámeno předem a nebylo pro nás překvapením. Na základě záminky o imaginární raketové hrozbě z Íránu prosazuje americká vláda tvrdošíjně politiku umístění třetí základny raketové obrany v Evropě. Je pozoruhodné, že se to všechno děje v situaci vážných rozporů v české společnosti a, samozřejmě, nepřidává to nic k bezpečnosti České republiky ani Evropy jako celku.

11. 7. 2008

Sedíte-li v restauračním zařízení s velkoplošnou obrazovkou, na níž se odehrává nějaký přitroublý seriál nebo sportovní utkání, bude tato obrazovka vždy znovu přitahovat váš zrak, i když vás sport vůbec nezajímá, seriály z hloubi duše nenávidíte a u stolu popíjíte se svými nejlepšími přáteli. Podobně se to má s listem Mladá fronta Dnes, který mezi českými mainstreamovými médii patří k těm "nejmainstreamovějším": jeho stranická zaujatost a bezostyšný politický aktivismus urážejí, přesto však opakovaně přitahují pozornost kriticky myslícího, pro tuto chvíli však zkoprnělého, čtenáře.

10. 7. 2008

Otevřený dopis Václavu Havlovi

Je komunismus stejné zlo jako nacismus, patří mu symetrické místo v historické paměti i v aktuální politice?

Signatáři pražské deklarace Svědomí Evropy a komunismus se domnívají, že ano. Následující text oslovuje předního signatáře této výzvy a pokouší se o shrnutí protiargumentů.

10. 7. 2008

ANALÝZA SOUDNÍHO PŘELÍČENÍ

Kdysi jsem sám sebe přesvědčoval, že nebudu komentovat rozhodnutí soudu do jeho nabytí právní moci. To aby nebyl soud ovlivněn mediálními výroky a mohl rozhodovat bez tlaku - jen dle zákona a práva. Případy ingerence rozvědky a její PR operace do soudního líčení, známá jako kauza Srba, kdy rozsudek byl definován ještě před započetím soudu veřejným míněním, byly varovné. Zelená je teorie, šedivě dementní strom života.

Nyní zveřejňuji úplný zvukový záznam právě skončeného soudního přelíčení s Libuší Bryndovou, vedený u okresního soudu v Táboře samosoudcem Mgr. Martinem Prokopem, a to v situaci, kdy ještě rozsudek nenabyl právní moci. Ten byl totiž směsicí tragické mladické soudcovské nezralosti: nekompetentnosti v posouzení věcné stránky případu a neznalosti pojmů, logiky i praxe. Neschopnosti pochopit odborné názory lidí desetkrát moudřejších než on sám a cenit si jich při vytváření právního názoru i stanoviska k věci samé. Zároveň byl tragikomedií kulturní odlišnosti obžalované, do této diletanty ovládané společnosti se nehodící, tragické bezmoci argumentace obhajoby tváří v tvář systému ovládanému farmaceutickým průmyslem a mediálního zděšení přítomných novinářů z výsledné frašky, která se spravedlností a hledáním pravdy měla pramálo společného. Jak ten mladý muž v taláru mohl ukončit studia obojího práva, bůh suď. A přitom se ve středu u soudu tak snažil...

6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
24. 6. 2008 Ubohý pořad na ČRo 6 Eliška  Svobodová
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
27. 5. 2008 Hezký zbytek dne ve společnosti České televize aneb co se do ČT 1 nevešlo   
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann

Írán RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Mnoho řečí, ale otázka "Proč radar?" stále nezodpovězena Lubomír  Peške
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
9. 7. 2008 Missile defense deal Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Opakuji, že jste lhář, pane Topolánku, a ohrožujete občany -- a tady je další důkaz Jan  Neoral
7. 7. 2008 Kvůli radaru 20 hektarů lesa padne, 85 hektarů prořídne, přiznal Bursík Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2008 Spojené státy se rozhodly odstranit Severní Koreu ze seznamu darebáckých států   
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2008 Americké volby: Obama plánuje poslat dalších 10 000 vojáků do Afghánistánu   
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   
13. 6. 2008 Irácko-americké rozhovory se dostaly do slepé uličky   
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude   
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
11. 7. 2008 "Jsme otevřeni konstruktivní debatě, ale v případě vybudování základny v ČR zajistíme vlastní bezpečnost vojenskými prostředky"   
11. 7. 2008 Russia on the signing of the Czech-US treaty on missile defence   
11. 7. 2008 Polsko požaduje pro antirakety od Ameriky lepší podmínky   
10. 7. 2008 Je možné změnit názor na radar? Jan  Burian
9. 7. 2008 Paní Riceová, už víte, kdo 11. září 2001 zaminoval a odstřelil "sedmičku"? Martin  Gřeš
9. 7. 2008 Stydím se za představitele své země Pavel  Novotný
9. 7. 2008 8.7. 2008 = Den hanby Miroslav  Pořízek
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
9. 7. 2008 Martin Bursík věří protiraketovému štítu více než americký Kongres Ivan  Větvička