12. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 3. 2008

< Titulní strana dnešního deníku Independent. Proč o této situaci nepíše stejným způsobem MFD?

Je mimořádně deprimující, že jedinou významnou mezinárodní akci ohledně Darfuru v poslední době podnikla jen čínská vláda. Čína reagovala na to, že se Steven Spielberg minulý měsíc odmítl účastnit Olympijských her, a tak Liu Guijin, čínský velvyslanec v Chartúmu, veřejně kritizoval súdánskou vládu za eskalující útoky proti civilistům. Je jednoduché bagatelizovat toto gesto jako pouhá slova zaměřená k neutralizaci mezinárodního hněvu způsobeného čínskou podporou genocidní súdánské vlády. Avšak alespoň Peking na veřejnou kritiku reagoval.

K tomu: Independent: Darfur se vrátil do pekla. Děti jsou znásilňovány. Domovy pleněny. Vesnice podpalovány. Tisíce lidí prchají před leteckým bombardováním. Západní vlády - nezájem (anglicky) ZDE

Sloupek
Edgar Lee Masters

Tiskárna Clarion v Spoon Riveru byla demolována,
mě nadehtovali a posypali peřím
za otištění těchto slov v den, kdy v Chicagu věšeli
anarchisty:
"Viděl jsem krásnou ženu s obvázanýma očima,
stála na schodišti mramorového chrámu.
Obrovské zástupy kráčely kolem
a prosebně k ní zvedaly tváře.
V levici třímala meč.
Mávala tím mečem
a zasáhla někdy dítě, jindy dělníka,
ženu, která potratila, nebo šílence.
V pravici držela váhy;
na misku vah kladli mince ti,
kterým se podařilo vyhnout ranám meče.
Černě oděný muž předčítal z rukopisu:
"Nedbá, kdo před ni předstupuje."
Tu jakýsi mladík v rudé čapce
přiskočil a strhl jí obvaz.
A hle, pod slizem jejích víček
uhnily řasy,
oči samy pokrýval mléčný hlen,
šílenství zmírající duše
bylo vepsáno v její tváři --
Zástupy však již spatřily, proč měla obvaz."

z knihy Spoonriverská anthologie, Světová četba sv. 144, SNKLHU Praha 1957. Přeložili Jiří Kolář a Zdeněk Urbánek. Mezi svých Deset básní vybral Jan Kadubec

12. 3. 2008

Všimli jste si toho, že když pan Paroubek jel na návštěvu Sýrie, byl z toho poprask? A nyní Česká republika odpustí Sýrii polovinu dluhu, za což je odpovědná současná exekutiva. A to je v pořádku.

Média jsou opravdu už utržená ze řetězu, míní Jan Kyncl.

12. 3. 2008

Reaguji na článek „Cenzura, či zmatek v modrých hlavách?“ ze dne 9.3.2008, který stručně popisuje názorný způsob účelové prezentace či neprezentace témat, která jsou nepříjemná pro politiku současné vlády.

Internetový server Aktuálně přinesl v únoru a březnu 2008 několik velmi zajímavých článků (ca. 10, slovy deset) ohledně utajovaných aktivit pár čímanů z Ministerstva zdravotnictví. Jedná se o pokus převést za nevýhodných podmínek majetek (nemovitosti – některé zámky) patřící pod Ministerstvo zdravotnictví na společnost Terabet (datum z výpisu dne 15.10.2007, hlavní majitel společnost TERA WORKS LIMITED - 184 334, Nikósie, Ifigenias, 7 4th floor Strovolos, P.C.2007, Kyperská republika). Podle mého názoru tento názorný pokus o převod (či spíše test veřejnosti a médií) dává tušit, jak moc může být pro pány Julínka a Cikrta a některé finanční skupiny důležitý převod zdravotních pojišťoven a fakultních resp. krajských nemocnic na akciové společnosti.

12. 3. 2008

Více než třicet let poté, co uprchla z komunistického režimu, získala Martina Navrátilová znovu české občanství. Argumentuje, že je příjemnější žít v dnešní České republice než v Americe za prezidenta George Bushe, píše britský deník Independent.

Navrátilová, která emigrovala z Československa r.1975 poté, co ji československý režim tehdy odepřel právo účastnit se profesionálního tenisového turnaje v USA, vyhrála devětkrát Wimbledon a je považována za snad největší světovou tenistku. Po šesti letech života v USA získala začátkem osmdesátých let americké občanství.

12. 3. 2008

tisková zpráva Greenpeace

Americký radar, který má být umístěn v České republice, by pro svůj nedostatečný dosah nedokázal zaměřit střely, které by podle obav některých zemí měly být případně odpáleny z Íránu, a je proto neúčinný. Tyto závěry zkoumání funkčnosti a dosahu plánovaného radaru představil minulý týden v Berlíně profesor vědy, techniky a národní obrany Theodor Postol z (MIT) Massachusetts Institute of Technology na setkání Německé fyzikální společnosti (DPG).

12. 3. 2008
Komentář ke stati Pavla Urbana "Nekompatibilní logika Milana Valacha"

Pavel Urban ve stati Nekompatibilní logika Milana Valacha uvádí důvody proč podle jeho názoru Homo economicus existuje. Uvedeme část teorie a několik experimentů dokazujících, že se lidé jako Homo economicus ( tzn. člověk ekonomicky, tedy v úzkém slova smyslu racionální) nechovají. Naopak: mohou-li, pak tvrdě, za cenu vlastních ztrát, trestají ekonomicky racionální, tedy sobecké parasity. Z těchto experimentů lze vyvozovat, že lidé, mohou-li, jsou obvykle altruističtí. Nadto máme tyto druhy chování do značné míry v mozcích „zadrátované natvrdo“, tj. evolučně a kulturně dané. Omlouváme se za technický jazyk, který je v části o neuronálních korelátech kooperace. Není ho možné obejít. Pro nelékaře jsme přidali zjednodušující poznámky.

Text je nepatrně upravená kapitola knihy Koukolík, F. Sociální mozek. Karolinum, Praha 2006. ISBN 80-246-1242-9, EAN 9788024612423

12. 3. 2008

"Na co zíráš?!," syčí na mě Josef. Nedivím se tomu zlostnému tónu. Je třeba co nejrychleji zmizet z Opavy - i s dokumenty o 31. tankové divizi "spřátelených vojsk" a zbraněmi, pro něž jsme sem přišli. S každou další minutou nečinnosti je méně pravděpodobné, že nějakou sabotáž vůbec provedeme, natož že vyvázneme živí...

Jenže já jsem najednou nalomený -- konsternovaný tím žalostným obrazem a ozvěnou mrtvolného chroptění.

12. 3. 2008

tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže<úp>

Zatímco pozornost médií těchto týdnů poutají jiné krize v Africe, humanitární situace v Somálsku se nadále znepokojivě zhoršuje. Protrahovaný ozbrojený konflikt zintenzivnil vlnami těžších bojů, a to nejen v hlavním městě Mogadišo, ale též jinde v zemi. Statisíce lidí prchají. Jejich špatnou situaci umocňuje dlouhodobý nedostatek vláhy. Životní náklady strmě vzrostly, takže si mnoho lidí nemůže koupit ani jídlo či jiné základní potřeby.

12. 3. 2008

V úterý 11. března zemřel na následku úrazu ve věku 76 let autor Britských listů, právník JUDr. Miloš Štěpánek. Pohřeb se koná v pondělí 17. března v 11 hodin v krematoriu ve Strašnicích. Rodině i pozůstalým vyjadřuje redakce Britských listů hlubokou účast. Miloš Štěpánek byl energickou, přemýšlivou a podnětnou osobností. Našim čtenářům bude chybět.

Články Miloše Štěpánka ZDE

12. 3. 2008

Bylo to před sněmovními volbami. Předák občanských demokratů Topolánek strašil voliče "varovnou" vizí geopolitických změn v srdci Evropy. Posunem České republiky na východ od ráje euroatlantické civilizace, vyhraje-li sociální demokracie spřažená s komunisty. Pochopitelně, byl to bluf, jemuž přizvukoval lidovec Kalousek nicneříkající frází o "předstírané demokracii". Malovali předvolebního čerta na zeď, s nímž se od vzniku samostatného Česka mohla srovnávat, či jím dokonce inspirovat jedině hysterická mobilizace praotce ODS Klause před volbami roku 1998. Obnášela volání po zákroku vůči socialistům, kteří ohrožují mladou a křehkou demokracii návratem předlistopadových poměrů. Zrcadlově podobná politická agitace bohužel pravděpodobně zabírala též roku 2006. Což stojí za úvahu, neboť mezitím prošla řádka let běžného vládnutí levice a náš stát mezitím zakotvil ve flotile Evropské unie a Organizace severoatlantické smlouvy.

12. 3. 2008

Európa sa musí pripraviť na boj o zmenšujúce sa množstvo prírodných zdrojov. Očakávať možno aj vlny klimatických utečencov a energetické vojny. V stávke je aj konflikt s Moskvou, tvrdí správa, ktorú by na jarnom summite Rady mal predstaviť Javier Solana.

K tomu: "Klimatické změny mohou vyvolat konflikt s Ruskem"

12. 3. 2008

L`IMMIGRATION DU QUEBEC

Kapitola 1 - Nový začátek

Tlustá černá čára. Přesně to jsem udělala ve svém životě. Obrovskou tlustou čáru, před kterou jsem nechala 22 let prožitých v Československu, 14 let v České republice a začala jsem od začátku. Z malebné zemičky uprostřed Evropy jsem se vydala za oceán do druhé největší země na světě nacházející se v severní části Severní Ameriky. Země, která na severu hraničí se Severním ledovým oceánem, na východě s Atlantikem, na západě s Tichým oceánem a na jihu a severozápadě s USA. Mým novým domovem se stala Kanada. Říká se, že na každém konci je krásné to, že něco nového začíná. Tak v mém případě to platí na 100 procent. A aby to byl začátek se vším všudy, přiletěla jsem dokonce posledním letem Českých aerolinií do Kanady. Ano, 17. ledna 2008 se uskutečnil poslední let OK 108 z Prahy do Toronta s mezipřistáním v Montrealu.

12. 3. 2008

Svým novým seznamem smrtelných hříchů dělá římská církev ve skutečnosti krok zpět do středověku. Právě ve středověku totiž byla římská církev jakýmsi garantem společenských hodnot a norem, a to bylo pro křesťanství zhoubné. Pochopitelně církev, a tím myslím konkrétní kněží a laiky, se má angažovat ve společenských otázkách, nemá je však svazovat s věčností (čili Posledním soudem).

Věčnost není definována tím, co naše společnost na začátku 21. století potřebuje (a já se spíše kloním k tomu, že bych zastával hodnoty, které Vatikán ve svém novém seznamu smrtelných hříchů prosazuje).

12. 3. 2008

Bydlím pár kilometrů za Prahou v dosahu integrované městské dopravy zvané Ropid. Protože po poslední reorganizaci (rozuměj zdražení) mi žádný řidič příměstského autobusu nebyl schopen sdělit, jakou jízdenku si mám zakoupit, rozhodl jsem se dopátrat toho sám průzkumem webových stránek společnosti ROPID (vřele doporučují ).

Je to daleko složitější záležitost, než by se na první pohled zdálo. Tarifní pásma jsou definována od středu Prahy směrem ven. Vzhledem tomu, že bydlím v 2. tarifním pásmu, mohlo by mne, člověka prosté mysli, napadnout, že budu potřebovat 2 pásmovou jízdenku. Chyba lávky, je zapotřebí jízdenky šestipásmové. Důvod ? Do 2. pásma vede přímočará cesta přes následující pásma: P,P,0,8,1,2 (přitom P se někdy označuje jako P1 či P2, 8 jako B).

Na jednoduchý dotaz, jsem od vedoucího marketingu ROPID dostal následující srozumitelné vysvětlení (viz níže), píše čtenář Pavel Drs.

12. 3. 2008

Zrušení stravenek dotovaných z veřejného rozpočtu je spravedlivé, uvědomíme-li si přesně, jak funguje transfer peněz dnes: Státní rozpočet vybere od (všech) občanů peníze, a aby mohl jednu skupinu pracujících zvýhodnit, skrze zaměstnavatele jí -- a pouze jí -- dá určité výhody.

11. 3. 2008

Rozhovor s Janem Sternem

Perverze a neuróza jako největší filosofická témata současnosti. Západní civilizace regredující k orál-análnímu stádiu. Psychoanalýza jako princip osvobození společnosti. Takové teze předkládá ve svých knihách Jan Stern, naposledy v knize Totem, incest a odkouzlení buržoazie. Co je předpokladem takového osvobození? Dospět, potlačit to "Dítě", které v nás je cíleně probouzeno a pěstováno.

Dokáže obhájit všechny své provokativní postoje, které ho zároveň staví do pozice výrazného intelektuálního terče? Následující rozhovor na to možná odpovědět nedokáže, určitě ale stojí za pozornost. Pokud se nebojíte...

12. 3. 2008

Festival Jeden svět je zameraný na ochranu ľudských práv a slobôd a ktorý práve teraz prebieha po celej ČR. Motto tohtoročného festivalu je boj proti diktatúram. ČT, ktoré tento festival mediálne podporujú, však možno v eufórií boja proti zlu tentoraz zosobnenému v diktátoroch a diktatúrach a možno aj trošku naschvál prehliadli, že aj v takzvanom "slobodnom" a "demokratickom" svete je tej slobody a demokracie pre bežného občana poskromne. Iba tak si viem vysvetliť, že si nevšimli, že na pozadí anketnej otázky „Koho byste zvolili prezidentem světa?“ podsúvajú na svojich stránkach svojim čitateľom namiesto celosvetovej demokracie vlastne vznik globálnej diktatúry, píše čtenář Marian Orávik.

12. 3. 2008

mluví Štěpán Kotrba ve svém článku "Rudolf Kučera o sobě šíří nepravdu", když mluví o "nechvalné činnosti sudetských Němců za okupace i po válce". Je jistě korektní mluvit o činnosti německých obyvatel Sudet před druhou světovou válkou a mluvit o tom, jaká je konkrétní vina toho či onoho sudetoněmeckého občana, který podlehl zločinné nacistické ideologii, na rozbití státu.

Stojí za to zvážit okolnosti, za kterých této ideologii většina českých Němců propadla, a mít zejména na mysli i tisíce těch, kteří jí nepropadli a statečně jí oponovali -- například sociálních demokratů -- abychom neupadli do barbarského posuzování podle principu kolektivní viny.

Je však přinejmenším neinformované mluvit o nechvalné činnosti těchto německých obyvatel, kteří totiž značně vystřízlivěli ze svých pangermánských snů již v prvních měsících po Mnichovu, kdy si reálně sáhli na to, co nacismus opravdu znamená, a je zejména krajně trapné mluvit o jejich činnosti po válce, když na nás, Češích, leží stín dosud oficiálně nereflektovaných nechvalných zvěrstev, kterých se někteří Češi na Němcích dopouštěli.

12. 3. 2008

V současnosti se tlačí do popředí "boj za uznání "třetího odboje". Od roku 1989 občané získali zkušenost a pochopili, že peníze se musí obstarávat jakoukoliv cestou. A tak se například stále více lidí soudí o kde co, i když jsme zatím nedosáhli stavu za oceánem. Myslím si, že současný tlak na uznání třetího odboje je prvopočátkem a jednou z forem takového budoucího obstarávání si peněz, renty za účast ve třetím odboji. Otázkou však zůstává, jak třetí odboj charakterizovat a definovat, píše čtenář Jiří Novák.

12. 3. 2008

Místostarostka a poslankyně Mazuchová (ČSSD) si stěžovala na Britské listy na zasedání zastupitelstva

Zasedání zastupitelstva města Unhoště konané 25. února 2008 zamítlo dva návrhy na konání referenda o sloučení škol, které podal přípravný výbor přibližně 900 místních občanů, převážně rodičů obou škol. Neuvěřitelné začíná vyplouvat na povrch. Rada provedla zápis nového právního subjektu do obchodního rejstříku ještě dříve, než o věci rozhodlo zastupitelstvo. Teprve na onom zasedání 25. 2. schválilo zastupitelstvo zřizovací listinu nové příspěvkové organizace. Do dokumentace předložila posudek o ceně nemovitostí, starý tři roky. Starosta Záboj na přímou otázku po podezřele nízké ceně nemovitostí v dokumentaci odpověděl, že je to jedno. Není prý taxativně uloženo, že při schvalování nové zřizovací listiny je nutno nových oceňování nemovitostí...

Zápis z 8 . zasedání zastupitelstva města Unhoště konaného dne 25.února 2008 ZDE

12. 3. 2008

Únava ze Sarkozyho

Vypadá to jako revize Sarkozyho prezidentského vítězství. Po deseti měsících od velkého triumfu čelí Nicolas Sarkozy, a s ním celý Svaz pro lidové hnutí (UMP), první volební korektuře na úrovni měst a obcí, která může být rozhodně zlým znamením na cestě. Levice je před 2. kolem tuto neděli 16. března optimistická a odhodlaná. Vrací se Francie zpět doleva? V minulé části jsme se věnovali vítězství levice v Paříži. Pokud ale levice někde skutečně triumfovala, stalo se tak v Lyonu. "Collomb dal Perbenovi KO," napsal konzervativní list Le Figaro.

12. 3. 2008

Zemřel Radovan Lukavský -- Pan herec a velký člověk. O mrtvých jen dobře, se říká. Proto všechny nekrology tak nějak zapomněly na tu část jeho historie, která se dneska nenosí. Radovan Lukavský byl opravdu v poválečných letech typem komunistického klaďáka, jak napsal pan Řezáč.

11. 3. 2008

Český červený kříž:

V loňském roce zahájila v ČR -- konkrétně ve městech Brno, Zlín a Ostrava, nyní i Olomouc a Pardubice, činnost společnost Sanaplasma -- farmaceutická společnost s ústředím ve Švýcarsku. V uvedených městech zřizuje centra odebírající krevní plazmu, která je jako farmaceutická surovina zpracovávaná ve Švýcarsku na léčiva.

Odběry krevní plazmy jsou výhradně placené, za získání nových klientů je nabízena finanční odměna.

Český červený kříž v této souvislosti prohlašuje, že placené odběry krevních složek jsou v rozporu s tendencí prosazovanou dlouhodobě v EU i ve světě, dle níž získávání krve a krevních složek má být založeno na dárcovství bezplatném.

11. 3. 2008

Způsobovat sociální nerovnost či být obscénně bohatým je smrtelný hřích

Pokud nebudete recyklovat tašky z umělé hmoty, dostanete se na věčnost do pekla, varuje Vatikán, který vypracoval seznam nových sedmi smrtelných hříchů pro naši dobu. K nim patří i hřích znečišťování životního prostředí. Nový seznam smrtelných hříchů zveřejnil Monsignor Gianfranco Girotti, blízký papežův spolupracovník a šéf Apoštolského soudního dvora. "Hříchy včerejška", lenost, závist, obžerství, chtivost po majetku, chtíč, hněv a pýcha, mají podle něho "velmi individualistický rozměr".

Nových sedm smrtelných hříchů má přimět věřící, aby si uvědomili, že jejich neřesti mohou mít záporný dopad i na společnost.

"Dnešní hříchy mají sociální rezonanci stejně jako individuální," konstatoval Girotti. Mezi tyto nové hříchy patří genetické modifikace, provádění experimentů na lidech, znečišťování životního prostředí, způsobování sociální nespravedlnosti, způsobování chudoby, být obscénně bohatým a brát drogy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 3. 2008

POKRYTECTVÍ FESTIVALU JEDEN SVĚT

V českých městech pod záštitou Člověka v tísni právě probíhá 10. ročník festivalu o lidských právech Jeden svět. V rámci projekce bude odvysílán nejeden zajímavý dokument, to je bezesporu. Nicméně ty opravdu nejpalčivější problémy ohledně porušování lidských práv ve světě zůstanou s velkou pravděpodobností opět opomenuty či bagatelizovány.

Vysvětlení může být nasnadě. Člověk v tísni úzce spolupracuje s přední americkou organizací National Endowment for Democracy (NED), jež je známá svými interferencemi do záležitostí suverénních zemí a porušováním mezinárodního práva. Tato organizace byla s fanfárou založena v roce 1983 prezidentem Ronaldem Reaganem v době, kdy v Centrální Americe, konkrétně v Nikaragui, Guatemale a Salvadoru, zuřila vyhlazovací válka, vyhlášená Reaganovou administrativou coby tažení proti terorismu, tedy populárnímu levicovému odporu, včetně katolické círve, a civilistům, jež si vyžádala na čtvrt milionu lidských životů.

V době, kdy NED spatřila světlo světa se v těchto zemích s přímou Reaganovou podporou odehrával takový horor, který naše země nezažila ani v 50. letech 20. století, dokonce ani za nacistické okupace.

11. 3. 2008

"Na reformě musíme vydělat všichni," prohlašoval hrdě pan premiér Topolánek minulého roku. Dnes má na daňovou reformu asi každý svůj názor podle toho, jak si spočítal, že na ní vydělal. Přesto malé opakování z počtů nemůže škodit.

Člověk, který vydělává měsíčně 20 000 Kč, má sice na výplatní pásce nyní o 38 Kč měsíčně více, ve skutečnosti však do státní pokladny zaplatí více než předtím. Je to pochopitelně kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. S každou tisícikorunou utracenou za potraviny dáváte do státní kasy o čtyřicet korun více než loni. Spočítal jsem si, že za všechny produkty, u nichž byla zvýšena sazba DPH z 5 % na 9 %, zaplatím o více než dvě stě korun měsíčně navíc na DPH.

Porovnat platy a odvody před reformou a po reformě můžete pomocí finanční kalkulačky ZDEZDE

11. 3. 2008

Ešte pred rokom sa všetci navážali do ruskej demokracie. Vladimír Putin ju vraj deformuje, lebo rozmýšľa o treťom volebnom období. V súčasnosti sa im nepáči, že sa v novodobých dejinách Sovietskeho zväzu a Ruska uskutočnili voľby, výsledkom ktorých je po prvý raz civilizované odovzdanie moci.

Teda nie ako výsledok a dôsledok úmrtia alebo intríg v Kremli. Rusko si zvolilo nového, v poradí tretieho prezidenta. O dva mesiace sa Dmitrij Medvedev (42) ujme úradu. Keď Vladimír Putin prijal v roku 2000 moc od mocensky neschopného a ľudsky chorľavejúceho Borisa Jeľcina, prvé čo začal, bolo veľké upratovanie.

12. 3. 2008

Voľby prezidenta neboli úplne slobodné a spravodlivé, aj keď sa víťazom stal ten, koho si želala jasná väčšina.

Zhodli sa na tom administratívy mnohých západných krajín, aj pozorovateľské misie organizácií monitorujúcich demokratické mechanizmy na celom svete. Ozvali sa aj hlasy, ktoré tvrdia, že Rusko sa vzďaľuje od demokratických princípov, čoho potvrdením mal byť aj priebeh prezidentských volieb. Vinník, ktorý túto krajinu zle nasmeroval, sa volá Vladimír Putin. Lenže...

12. 3. 2008

Ottawa je hlavním městem Kanady, a tedy v ní sídlí federální vláda. Tu tvoří politici a jednou z jejich činností je navrhovat a schvalovat zákony. Musí při tom přihlížet k mnoha okolnostem, aby nenadělali více škody než užitku, však to znáte z vlastní zkušenosti. Kanada je ještě větší než Česká republika, vždyť se před mnoha lety tradovalo, že byla naše celá stará vlast rozlohou tak velká jako společná rozloha dvou největších kanadských jezer. Kanadské zákony tedy platí na velké rozloze "od moře k moři", jak říká jedno zdejší logo. A na sever až k dalšímu zamrzlému moři. Zákony zde platí pro lidi nejrůznějšího původu, od Prvních národů až po nejčerstvější přistěhovalce.
 

11. 3. 2008

Únava ze Sarkozyho:

Všichni čekají na 2. kolo. Levice a odpůrci Nicolase Sarkozyho, prezidenta a předsedy Svazu pro lidové hnutí (UMP), zvedají hlavy. Nic ale není v boji o francouzské radnice zatím rozhodnuto předem: po 1. kole voleb uplynulou neděli 10. března, je možné říci pouze tolik, že levice celkově uspěla dosažením skóre 47, 5 procent proti 40 procentům.

10. 3. 2008

Základy stupidologie

"Na výši IQ je stupidita nezávislá. Máme zato, že nejefektivnější bývá, jsou-li jejími nositeli a tvůrci lidé mocní, jejichž IQ je vyšší než 140"

František Koukolík, Jana Drtilová

Kapitoly jsou z knihy Koukolík, F., Drtilová, J. Život s deprivanty II. Základy stupidologie. Praha, Galén, 2002. Rukopis byl dokončen v roce 2000. Citovaná literatura pochází převážně z devadesátých let minulého století. Výzkum mezi tím pokročil, což kniha nepostihuje.
Současnější fakta a souvislosti v tomto směru najde motivovaný čtenář v knihách Koukolík, F., Drtilová J. Vzpoura deprivantů. Nové, přepracované vydání, Galén, Praha 2006; Koukolík, F. Sociální mozek, Karolinum, Praha 2006; Koukolík F. Proč se Dostojevskij mýlil? ( O vědomí, empatii, altruismu, lásce, zlu a religiozitě), Galén, Praha 2007.

František Koukolík, Jana Drtilová: Iracionalita ZDE

František Koukolík, Jana Drtilová: Racionalita ZDE
František Koukolík, Jana Drtilová: Propaganda a logické klamy ZDE
12. 3. 2008

K sérii článků Františka Koukolíka a Milana Valacha)

Milan Valach v zajímavém článku nastínil kritiku existence specifického modelu lidského chování a racionality, který dominuje současnému (neoklasickému) paradigmatu ekonomie, souhrnně a široce nazývaného homo oeconomicus, tj. člověka maximálně racionálního, jehož jedinou činností a tím i smyslem života je jednat v duchu oné racionality --- maximalizovat svůj (subjektivně definovaný) užitek. Člověk se chce mít lépe a lépe (opět v duchu racionality); a aby vytouženého cíle dosáhl, vhodně volí (samozřejmě že racionálně) prostředky k jeho dosažení. Tyto předpoklady lidského chování jsou plně srovnatelné s tvrzeními jako: "Ranní ptáče dál doskáče." nebo "Přej a bude ti přáno!" Nikdo (v rámci neoklasického paradigmatu) nám neříká, zda se opravdu člověk tímto způsobem chová, a ani se nezabývá důvodem a smyslem tohoto modelu chování.

11. 3. 2008

České firmy zachraňují zaměstnanci svými nereálně malými platy

S Vaší poznámkou a průměrné mzdě a platinovém peru nelze než souhlasit, píše Aleš Dvořák. Můžu srovnávat na základě svého tříletého pobytu v UK. Ceny v ČR jsou mnohdy vyšší než v Británi a úroveň služeb je v některých sektorech naprosto tragická - za zlatý hřeb bych asi vybral bankovní sektor a jeho poplatky za...???? (proto taky zde nemám účet a otvírat si jej ani nebudu). (V Británii neplatí občan žádné bankovní poplatky, pokud je jeho účet v plusu, pozn. red.)

V současné práci se mě hodně lidí ptalo, že to muselo být pěkné vydělávat v Anglii před 4 lety 100 000 Kč měsíčně, ale že se to teď už nemůže vyplatit. Vyplatí se to stále, protože si lidé zde neuvědomují, že za jednu libru si v Anglii koupím (zatím) víceméně totéž, co před 3 lety. V ČR si za korunu totéž, co před 3 lety nekoupíte (koupíte méně), a když si navíc započtete posílení kurzu...

Z Británie jsem se vracel s pocitem, že se situace v ČR změnila, ale téměř po roce zde se mi tato iluze zcela rozpadla. Jistě, podle statistik jsme na tom velmi dobře, HDP roste, nejsou lidi, ale stejně všichni spokojeně utrácejí. Paradoxně však nevidím moc ochoty lidi adekvátně ocenit, přičemž vidím i důvod. Zaplaťte pořádně lidi, které nutně potřebujete, a Vaše exportně zaměřená firma díky současné síle české koruně půjde do kytek, nebo nebude vydělávat 10 mil. ročně, ale jen 1 milion (v tom lepším případě). Ještě bych doplnil, že jsem v práci 11-12 hodin denně a na telefonu nonstop.

11. 3. 2008

Jaký je pohled vybraných pramenů mezinárodního práva na klíčové aspekty izraelsko-palestinského konfliktu a jaká je opodstatněnost palestinského požadavku na vlastní stát? Z prezentovaných Rezolucí Valného shromáždění a Rady bezpečnosti OSN, Článků Charty OSN a Ženevských konvencí je možné vysledovat, že je izraelský územní zábor podle mezinárodního práva nelegální a Izrael tedy nejedná v jeho souladu. Pokud by měl Izrael tyto prameny mezinárodního práva respektovat, pak by se měl z těchto území okamžitě stáhnout a přenechat je plně v rukou tamějších správních orgánů.

11. 3. 2008

Premiér Topolánek otevřel Pandořinu skříňku – otázku školného jako další „vklad“ k oklešťování sociálního státu. Ministr školství Liška přispívá nyní námětem tzv. odloženého školného.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Američané na své základně v ČR nebudou podléhat českým soudům   
7. 3. 2008 Radar: Odstupující píárista Klvaňa si stěžoval na Britské listy v ČT24 Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   
26. 2. 2008 Protesters Against US Radar in Czech Republic to Greet Czech Prime Minister at the White House   
26. 2. 2008 Mějme sílu a odvahu myslet...   
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc