8. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 10. 2008

Co se pokradmu šuškalo už celé léto na sinologii,ví dnes i novináři. I tzv. velké orientalistické obory, jako je arabistika nebo sinologie, jsou z důvodu nedostatku peněz před zrušením, před nímž je -- s trochou nadsázky, stále věřím -- prozatím zachránil Langrův příslib desetimilionového přilepšení. Ty samozřejmě nepůjdou na přímou podporu daným oborům, nýbrž jimi bude zalátována jedna z mnoha děr fakultního rozpočtu.

Upřímně řečeno, pro toho, kdo se aspoň trochu orientuje v situaci na FF UK, to nemůže být překvapením. Kolega Bílek z bohemistiky ji na stránkách A2 a na Britských listech popsal velmi přiléhavě, takže nám ostatním ulehčil práci -- ačkoli ve svém článku mluví o čínštině a arabštině jako o oborech, kterým je věnováno z hlediska jejich významu pro stát více pozornosti, ve skutečnosti je stav většiny pracovišť na fakultě podobný, tyto nevyjímaje.

8. 10. 2008

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden přicestovala do Sankt Petěrburgu na setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Hlavním tématem jednání byl německý postoj k rozšíření NATO, zejména ve vztahu k Ukrajině a Gruzii. Merkelová dala na společné tiskové konferenci jasně najevo, že se Německo staví proti členství obou zemí v NATO a že bude i proti tomu, aby k němu nastoupily cestu. Protože NATO operuje na základě konsenzu, kterýkoliv členský stát může účinně blokovat kandidaturu na členství.

8. 10. 2008

Pavlína Bolfová je mluvčí ČNB a Ludwig Poullain býval bankéřem. Jestli se oběma dá věřit, je velice pochybné. Oba mě ale přiměli k tomu zase něco napsat o finanční a hlavně o hospodářské krizi.

8. 10. 2008

JohnMcCain směřuje téměř určité k porážce v prezidentských volbách, protože američtí voliči už přestali důvěřovat Republikánům v hospodářských otázkách, varoval v úterý čelný republikánský stratég.

Steve Lombardo, který se podílí na republikánských prezidentských kampaních už od roku 1992, varoval, že by John McCain mohl vyhrát pouze v tom případě, že dojde k významné externí události - například k teroristickému útoku - anebo že by Obama musel udělat nějakou obrovskou chybu.

"Pokud nedojde k nějaké vnější události, dynamiku tohoto závodu určuje téměř stoprocentně finanční situace zde v USA i globálně, a to pracuje pro Baracka Obamu," řekl Lombardo.

V Lombardově memorandu, které získal list Guardian, se praví, že John McCain prohrál prezidentské volby dne 15. září 2008 - dva dny po bankrotu banky Lehman Brothers, kdy řekl na politickém shromáždění na Floridě: "Podstata ekonomiky je opravdu silná."

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 10. 2008

Osmaosmdesátiletý bankéř Ludwig Poullain, mimo jiné v letech 1967-1972 předseda bankovního konsorcia DSGV, očekává, že finanční krize bude mít ještě závažnější důsledky než dosud. Státní zásahy nejsou tím správným řešením, pomáhají pouze hazardérům. Požaduje, aby si bankéři vzpomněli, kvůli čemu tu jsou - k tomu, aby hospodářství zajistili likviditu.

7. 10. 2008

JU│ Pod tímto názvem uvádí víkendové číslo Izvestijí obsáhlý rozhovor s generálplukovníkem Leonidem Ivašovem, prezidentem Akademie geopolitických studií, který ještě před několika lety řídil na ruském ministerstvu obrany oddělení zahraninčích vztahů. Je to také reakce na některé výroky amerických politiků zejména pak kandidátky na viceprezidenta S. Palinovou, která prohlásila, že nevylučuje válku mezi Ruskem a USA. Ivašovovy názory na řadu otázek odrážejí názory ruských politických elit a stojí jistě za to seznámit se s nimi podrobněji.

8. 10. 2008

Island oznámil, že si půjčí 4 miliardy euro od ruského ministerstva financí. Rozhodl také, že znárodní svou druhou největší banku, Landsbanki, a své největší hypotéční bance Kaupthing, poskytne půjčku ve výši 400 milionů liber.

Hrozba finanční suverenitě Islandu je považována za největší krizi, jaké čelí nějaká země od doby, kdy úvěrová krize začala před 14 měsíci.

Ruský velvyslanec na Islandu, Viktor Tatarincev, informoval islandskou centrální banku, že Rusko tuto půjčku poskytne, avšak ruský náměstek ministra financí Dimitrij Pankin uvedl, že se Rusko dosud nerozhodlo, zda tuto půjčku dá Islandu k dispozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 10. 2008

Mám úspory v bance Icesave

11. 9. 2001 odpoledne můj bratr Jindřich zrovna nakrajoval narozeninový dort mojí sestry Jarmily, když se náhle objevil táta s dramatickou novinou o největším teroristickém útoku všech dob. Trvalo mi dobrých pár minut než jsem tomu vůbec uvěřila a i pak se mi to zdálo strašně vzdálené, jako něco, co se nás netýká, píše Jana Vodičková.

8. 10. 2008

Britský premiér Gordon Brown ve středu přislíbil vládní pomoc britským zákazníkům islandské internetové banky Icesave. Konta asi 300 000 britských vkladatelů byla zmrazena poté, co byla mateřská firma této banky, islandská banka Landsbanki, tento týden islandskou vládou znárodněna.

8. 10. 2008

GEOPOLITICKÉ PŘÍLEŽITOSTI EKONOMICKÉ KRIZE NA ISLANDU

Hrozící státní bankrot Islandu a ruská pomoc, která by měla stabilizovat místní banky, které mají zahraniční dluhy v hodnotě 12násobku islandského HDP, mohou mít i překvapivou geopolitickou dohru. Islandská vláda znárodnila Landsbanki a chce prodat zahraniční dcery islandských bank. Zafixovala kurz měny k euru. Požádala ale také ruskou vládu o pomoc ve výši čtyř miliard eur. Ruský ministr financí Alexej Kudrin prohlásil, že se k islandské žádosti staví "pozitivně"... Pokud poskytne Rusko půjčku v hotovosti, je to jiná situace, než kdyby Islandu prodalo malou část dluhu USA v Rusku. Třeba se slevou... Hotovost by mohla znamenat zásadní vychýlení geopolitické rovnováhy v Arktidě.

Hatf-3 / Shaheen-I / M-11
8. 10. 2008

Nebýt rusko-gruzínského konfliktu o Jižní Osetii, politické události v Pákistánu by se asi staly hlavním tématem zpráv v zahraničních rubrikách. Pákistánský prezident Parvíz Mušarraf se rozhodl pod tlakem vládních vítězů opustit funkci a budoucnost země je nejasná. Objevují se některé znepokojivé otázky: Hrozí další vojenský převrat? Nebo se dostanou k moci islamisté, kteří změní dosavadní proamerický kurs?

A všechny straší otázka nejdůležitější: Kdo vlastně kontroluje pákistánský nukleární a raketový arzenál?

8. 10. 2008

Čulík je amatér, Kotrba a Dokulil nemají soudnost

Je s podivem, že Britské listy, které se neustále ohánějí novinářskou etikou a pasují do role arbitra ve všech sférách veřejného života, dokáží poslední dobou polykat antinovinářské doušky z pera Štěpána Kotrby. Byl jsem u tohoto člověka zvyklý na kritickým aparátem zásobované články, jakkoli občas trochu podezřele děravé co se týče zveřejňovaných materiálů, někdy prostě chyběl pohled z ,,druhé strany". Tyto spisky byly vždy neseny, někdy více, jindy méně obratně na vlně vnitřního přesvědčení a patosu pisatele, píše Lukáš Zelenka.

7. 10. 2008

Jaderný fyzik Leo Szilard jednou poznamenal, že pád sovětského systému nakonec způsobí i pád systému amerického. Řekl, že ve struktuře o dvou prvcích jsou vzájemné vztahy a závislosti takové, že jeden bez druhého nemůže přežít, píše William Pfaff na serveru thetruthdig.com.

Tento komentář jsem slyšel od přítele a nejsem s to vysvětlit argumenty, které Szilarda vedly k jeho tvrzení. Je ale možné výrok přeložit do politického jazyka - a hned vidíme výsledek v oblasti financí nebo válčení. Myslím, že Szilard poukázal na to, co koncem studené války prohlásil jeden velmi inteligentní protivník Spojených států. Bývalý šéf sovětského Institutu pro USA a Kanadu Georgij Arbatov řekl americkému spolupracovníkovi: Provedeme něco opravdu hrozného. Vezmeme vám nepřítele.

8. 10. 2008

Ministři financí Evropské unie schválili v úterý odpoledne celoevropskou záruku pro vklady do výše 50 000 euro. Ministři, kteří se sešli v Lucembursku, přislíbili těsnou spolupráci v boji proti bankovnímu chaosu a vydali prohlášení: "Likvidita finančního systému bude zajištěna všemi úřady ve snaze zachovat důvěru a stabilitu."

Začalo se jednat o zárukách pro vklady až do výše 100 000 euro, ale pro některé země to bylo příliš vysoké. Británie právě schválila garance pro vklady do 50 000 liber - 64 000 euro. Připouští se, že některé země EU přijmou vyšší záruky pro vkladatele. EU má co nejdříve vypracovat návrhy "na podporu konvergence mezi jednotlivými národními zárukami."

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 10. 2008

USA:

Znepokojení ohledně stavu čelných amerických bank způsobilo, že akcie na Wall Street klesaly už pátý den navzdory tomu, že Federální rezervní banka oznámila, že chystá snížení úrokových měr.

Index Dow Jones poklesl v úterý o 508 bodů na 9447. Dále klesala důvěra investorů ve finanční instituce jako Morgan Stanley, Merrill Lynch a Bank of America. Každá z těchto finančních institucí ztratila pětinu své hodnoty.

Za poslední týden poklesl americký index akcií o 1400 bodů, akcie ztratily 13 procent své hodnoty.

Mezinárodní měnový fond zvýšil svůj odhad ztrát amerického bankovního systému na 1,4 biliony dolarů. Konstatoval takél, že globální banky budou v příštích několika letech muset získa 675 miliard dolarů nového kapitálu.

Americká asociace hypotéčních bank oznámila, že americké hypotéční banky v průměru přišly o 560 dolarů za každou hypotéku, přijatou během loňského roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 10. 2008

Americká vláda typicky přichází dočasně o mezinárodní vliv těsně před ukončením svého funkčního období. Avšak málokdy poklesla globální prestiž a moc Washingtonu tak hluboko jako v nynějších posledních týdnech vlády George Bushe, píše z Washingtonu v deníku Guardian reportér Simon Tisdall.

>
Michael Marčák: Móc dobře jim to ten Klaus vysvětlil, jen škoda, že jim ještě nevnutil tu jeho kuponovou privatizaci, to bychom měli Ameriku definitivně na lopatkách.
8. 10. 2008

8. 10. 2008

BRITÁNIE:

Britský premiér ve středu oznámí, že použije až 50 miliard liber státních prostředků ke koupi podstatného množství akcií v britských bankách. Je to nejnovější zoufalý pokus obnovit důvěru ve finanční systém, míní deník Guardian.

Rychlý pád hodnoty akcií Royal Bank of Scotland a HBOS přiměly britskou vládu urychlit plány částečného znárodnění bankovního sektoru, který se v úterý v Británii octl na pokraji kolapsu. Britská vláda chce za tyto peníze zakoupit preferenční akcie v britských bankách (jejich držitelé mají větší vliv než držitelé normálních akcií), Chce posílit jejich kapitálové postavení a dokázat zákazníkům, že po znárodenění bankl Northern Rock, Bradford & Bingley a záchranně banky HBOS už banky neudělají úpadek. Britská vláda také oznámí, že vytvořila nouzovou kapitálovou rezervu, která má odstranit ochromení finančních trhů. Úřad britského premiéra v úterý večer zdůrazňoval, že ve státní správě nezavládla panika, navzdory kolapsu hodnoty akcií britských bank.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 10. 2008

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih v utorok oznámil, že bezpečnostné zložky jeho krajiny zatkli skupinu údajných islamských militantov, ktorí sú ale v skutočnosti napojení na izraelskú tajnú službu, píše internetový portál britskej BBC.

SME/BBC: Na americkú ambasádu v Jemene útočili izraelskí špióni ZDE

8. 10. 2008

Rusko dnes začalo stahovat své vojáky z takzvané bezpečnostní zóny kolem Jižní Osetie. S odvoláním na velitele ruských mírových sil generála Marata Kulachmetova to oznámila agentura ITAR-TASS. Odsun by měl být dokončen během čtyřiadvaceti hodin. ... Bezpečnostní zóny, které Rusko utvořilo podél hranic Jižní Osetie a druhé gruzínské separatistické oblasti Abcházie, zasahují do hloubky asi šesti kilometrů na nezpochybňované gruzínské území. Stahování ruských sil z bezpečnostních zón, kromě Jižní Osetie také z Abcházie, má být podle mezinárodní dohody dokončeno do 10. října.

ČTK: Rusko stahuje vojáky z bezpečnostní zóny v Gruzii ZDE

8. 10. 2008

Vláda potřebovala vyfutrovat podporu radaru v Brdech, a tak si najala Herzmanna, aby jí dodal argumenty.... Project Manager Factum Invenio Žaneta Zábranská potvrdila Britským listům, že se jednalo o exkluzivní zakázku pro ministerstvo zahraničí.

Téma je stejné, jako v průzkumu veřejného mínění Factum Omnibus a nejnovější data prý ukázala, že těch, kteří si přejí radar, přibývá. To už agentura Factum Invenio tvrdila jednou na začátku srpna 2008 po podpisu česko-americké dohody a přitom to nebyla pravda...

Jiné průzkumy tyto spekulace nepotvrdily. Dvě třetiny obyvatel ČR se stále staví negativně k uzavření smlouvy o výstavbě amerického radaru - i podle tohoto průzkumu. Ministerstvo ve své zprávě navíc zamlčuje souvislosti. Tvrdí, že Factum Invenio k tomuto tématu realizovala dotazy naposled v prosinci 2007, a opomnělo zmínit výsledky ze srpna 2008. Nicméně jaká otázka, taková odpověď. V květnu také proběhl průzkum, který na zakázku ODS vypracovala agentura SC&C a v něm také se výsledky také lišily od všech ostatních dat... Odborníci tehdy kritizovali průzkum SC&C na objednávku ODS jako zmanipulovaný sérií návodných otázek.

V neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce se místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) o nejnovějším průzkumu Factum podřekl, aniž by byla agenturou vydaná tisková zpráva. Údaje znal pouze Vondra. Tiskovou zprávu s výsledky Factum nevydalo dodnes. A to fatálně diskredituje Herzmanna.

8. 10. 2008

Hodni by byli mrskánie

Reakce na článek "Za světovost obdobnou gramotnosti pětiletých Angličanů?!"

Jan Hus: "Hodni by byli mrskánie, jenž mluvie odpoly česky a odpoly německy"

Souhlasím s Janem Čulíkem v tom, že každý jazyk má právo upravit si výslovnost cizího slova, jak se mu zlíbí (mám-li zachovat přesnost jazyka, nejde o právo, ale o zákonitost, a ty má jazyk stejně striktní jako přírodní jevy). Mluvíme zde o tom, jak si široký proud mluvčích různého vzdělání, sociálního a krajového původu poradí se slovem, které je mu cizí, jak si je "ohne", začne je používat v řeči a jak nakonec slovo vpluje i do kodifikovaného jazyka.

Vasilij Petrovič Grjazev
8. 10. 2008

ŠOK│ 1. října 2008 ve věku 81 let zemřel světově proslulý návrhář zbraní, zakladatel moderního unifikovaného systému pro malé ráže automatických zbraní, malých kanónů a granátometů, hlavní konstruktér kanceláře Výzkumného ústavu s kódovým názvem NII-61 Točmaš a zbrojovky KPB Tula, Vasilij Petrovič Grjazev.

Jeho řešení vzniklá před půl stoletím se používají dodnes.

8. 10. 2008

DIY karneval/Freedom not Fear se objevil v neděli v hlavním večerním zpravodajství na ČT. Reportérka Veronika Švihelová o něm informovala v rámci přímého vstupu z festivalu Freeze Fest. Reportérka mimo jiné shrnuje spor DIY karnevalu s pražským magistrátem. Ten nejprve zakázal první trasu, ale druhou již vzal na vědomí. K vysvětlení, proč tomu tak bylo, si Švihelová přizvala mluvčího magistrátu Daniela Častvaje.

Na reportáž ČT se můžete podívat ZDE

8. 10. 2008

Stejně jako titulek,míní čtenářka Martiny Kodešová. "A to zcela nestydatě," dodává pisatelka. "Nedalo mi to, abych si nepřepočítala, kolik stával v sedmdesátých letech takový docela běžný "nedělní nákup", jak tomu říkáte. Počítejte se mnou."

8. 10. 2008

Altruistický pracovník firmy Google vymyslel systém, který bude blokovat - anebo alespoň se vás zeptá, zda skutečně chcete odeslat - email, který jste napsali v opilosti a jehož odeslání budete pravděpodobně druhý den ráno litovat.

Mail Goggles, kteroužto službu bude možno nastavit na pozdní večerní hodiny a na víkendy, požádá autora emailu, aby zodpověděl několik jednoduchých matematických otázek, než email odešle. Jednoduché sčítání a násobení se musí provést v rámci určitého časového limitu.

Před třemi lety byl donucen tiskový poradce premiéra Tonyho Blaira Alistair Campbell se (jakž takž) omluvit, poté, co poslal pozdě večer do BBC email tohoto znění: "Jděte do prdele a vysílejte o něčem důležitém, vy kreténi!" napsal do pořadu Newsnight.

V následujícím mailu se Campbell "omluvil", že s blackberry neumí moc zacházet a že výše zmíněná věta "byla zřejmě trochu emocionální, ale jistě máte smysl pro humor".

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 10. 2008

Problematikou, které se věnuje přes deset let, se bude Komorous zabývat i nadále. Spolu s lékařem Tomášem Zábranským z adiktologického centra 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy povede vládní protidrogový program, který bude součástí programu ministerstva vnitra u příležitosti předsednictví EU....

iDnes: Drogám se budu věnovat jako civilista, oznámil Komorous ZDE

8. 10. 2008

Vědecká rada České společnosti pro kybernetiku a informatiku soudí, že urychlené zavedení elektronických vinět místo tištěných dálničních známek bez odborné recenze a navazujících telematických aplikací je nesystémovou inovací, která povede pouze ke ztrátám pro veřejné finance. Vědecká rada proto důrazně doporučuje v roce 2009 elektronické viněty místo dálničních známek nezavádět, tento projekt dopracovat , podrobit odborné recenzi a nejprve otestovat formou pilotního projektu.

Autor, Jiří Kofránek. je předsedou Vědecké rady České společnosti při kybernetiku a informatiku

7. 10. 2008

úterý 20.00: Akcie britských bank v úterý vážně poklesly. Vládnou totiž obavy, že britské finanční instituce budou potřebovat pomoc vlády.

Akcie banky HBOS poklesly o 42 procent, akcie Royal Bank of Scotland o 39 procent, Barclays o 9 procent a Lloyds TBS o 13 procent.

Britský premiér jedná s guvernérem Anglické banky o finanční krizi.

7. 10. 2008

Kdo je vinen a komu máme věřit

Že je světová ekonomika globální, to dnes ví každý školák: jen čeští ekonomičtí experti, politici , doboví žurnalisti a jiní dobře placení lháři si U Nás dovolí tvrdit něco jiného. Ve světě globální ekonomiky je snadné mít pravdu s truismem, že "vše souvisí se vším" nebo že "svět je komplexní" (rovná se propojený a složitý) respektive je hezké zasnít se nad motýly, kteří mávnutím křídel v Hongkongu sníží rating České spořitelny.

7. 10. 2008

Demokracii bychom už měli. Na každého se však nedostalo.

7. 10. 2008

Strach. To je jediné slovo, které charakterizovalo v pondělí světové finanční trhy. Nikdo nechtěl kupovat akcie a nikdo zase nechtěl nikomu půjčovat peníze, píše deník Independent.

7. 10. 2008

tisková zpráva

Vzhledem k probíhajícím turbulencím na vyspělých finančních trzích Česká národní banka sděluje veřejnosti, že situaci a vývoj na českém finančním trhu podrobně sleduje a vyhodnocuje a že v současné době není důvod ke znepokojení.

7. 10. 2008

Aneb hláskuj písmenka a ignoruj fonetiku slabik!

Nechť mi společnost STUDENT AGENCY promine, ale není to mou vinou, že se tentokráte svezu jejím prostřednictvím ne zcela kale, na agenturou neinzerované lince, navíc zřejmě načerno. Za to nemohu, že v těchto dnech se dostalo právě tomuto podniku ne zrovna záviděníhodné pozornosti médií. Raději zkusím hned na jiné úrovni poněkud zažehlit možný, ne zrovna optimální dojem. Sám jsem totiž nejednou využil služeb této dopravní společnosti ke své plné spokojenosti. --- (Následně budou zmínky zachycující výslovnost uváděny v zalomených závorkách.)

7. 10. 2008

Stovky Romů přijely 27. září do baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, aby se zúčastnily tradiční romské pouti. Její letošní, desátý ročník sestával z mše sloužené páterem Františkem Líznou a knězem Jiřím Rousem, ale hlavně z festivalu romských souborů.

7. 10. 2008

Kapitalismus dosáhne toho, že kapitál bude alokován do té nejhorší možné investiční příležitosti v Eurozóně

Zdánlivě nevinné a logické opatření na obnovení důvěry, kdy Německo (poté co tak učinilo Irsko), poskytlo státní garance na veškeré vklady, bude mít celou řadu vedlejších, leč dramatických následků. Ano, dojde k obnovení důvěry i v ty, kteří si to skutečně nezaslouží, neboť absence důvěry v soukromé firmy (většinou oprávněná, leč pozdě) bude nahrazena důvěrou v udatnost Německého daňového poplatníka (vcelku oprávněnou).

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2008 Vláda znárodní britské banky za 50 miliard liber od daňových poplatníků   
8. 10. 2008 Šťastná to země, šťastná to paní Bolfová, aneb Bohužel ekonomická krize už není před vraty ČR Uwe  Ladwig
8. 10. 2008 Akcie klesaly pátý den   
8. 10. 2008 Američtí voliči už nedůvěřují Republikánům ohledně hospodářství, varoval čelný republikánský stratég   
8. 10. 2008 Island žádá Rusko o půjčku ve výši 4 miliard euro   
8. 10. 2008 Evropská unie schválila záruky vkladatelům   
8. 10. 2008 Britská vláda ochrání zájmu vkladatelů v bance Icesave   
7. 10. 2008 ČNB: Žádná krize nehrozí   
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
7. 10. 2008 Pád indexu Dow Jones by mohl ohrozit globální trhy   

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2008 Orientální obory v objetí ministerstva vnitra Lukáš  Zádrapa
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
4. 10. 2008 Chargé d'affaires Ladislav  Žák
3. 10. 2008 Olympijská válka Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Černomořská flota znovu v boji Ivan  Zajac
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   

Pákistán RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
23. 9. 2008 Další pohraniční incident mezi Pákistánem a USA   
22. 9. 2008 Paranoia nikdy nepřináší mír, ale vždycky jen válku Štěpán  Kotrba

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
22. 9. 2008 Obětí Mnichova byla i Milada Horáková Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Bahrajn a El Baradei vyzvali k vytvoření globální energetické organizace   
3. 10. 2008 Kdo v Čechách vydělá na úspoře tepelné energie? Ladislav  Lašek
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2008 Válka proti Talibanu se nedá vyhrát, varoval britský armádní šéf   
2. 10. 2008 Příběh špiónky, která chtěla zabránit válce   
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
26. 9. 2008 Ruská rozvědka je mocná Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu   
26. 9. 2008 USA: Pokus o předpověď Ladislav  Žák
26. 9. 2008 Švejk znovu v ruské uniformě Milan  Daniel
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Kontrarozvědka: "Ruští špioni se snaží v ČR vyvolat odpor proti americkému radaru"   
25. 9. 2008 Iniciativa Ne základnám odmítá spojení se zpravodajskou činností Ruské federace   
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek