15. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 5. 2007

Arogance českých politiků dosahuje vrcholu. Své pohrdání občany, které považují za nezodpovědné a v podstatě hloupé stádo ovcí, se již ani nesnaží příliš skrývat. Podle nich nejsme schopni rozhodovat o vlastní zemi, a tak toto právo přisuzují jen sami sobě, a to včetně práva na faktické postoupení části území České republiky cizí armádě a rozhodnutí o našem podílu na dalším kole světových závodů ve zbrojení.

Sloupek
Petr Borkovec

Říkala, že se propadl hrob.
To musela prasknout ta rakev, řekla.
Řekla, že pět koleček písku bylo málo.
Ale vlastně řekla -- ty nevidíš, že klesl hrob,
nejsi tady, abys řekl, to ta rakev.
Nezasypal jsi to.

Přivezla jsem ti naše rajský, řekla,
chutnají úplně jinak.
Ale vlastně řekla to své -- nevíš, kudy domů.
Chutnáš jinak, řekla.

Rovnal jsem těch šestnáct výčitek, znamení, svědků
na meziokní nad sklepními schody,
s jednou nohou ve vzduchu
bral splasklé a vypoulené skvrny.

Pokládal je, zelenobílá rajčata
s bledě červenými klíny, plná kazů,
v závanech tělové teploty
a dbal, pomalý, lehký a pečlivý,
aby se nedotýkala a abych každé
zvedl a pustil alespoň dvakrát.

z knihy Vnitrozemí, Fra 2005 vybral Tomáš Fürstenzeller

15. 5. 2007

Technická odpověď tazateli s lidově srozumitelným přirovnáním...

Jinými slovy, lidově - mám nějaký výkon vysílače, "nacpu ho do impulzů" a mám větší výkon v jediném impulzu a když ten impulz pak vysoce směrovou anténou dále "nacpu" do velmi úzkého paprsku, dostanu tam ještě víc výkonu (podobně funguje "šajn z baterky"). Čím větší reflektor, tím víc světla dostanu do velmi malého bodu. Zbytek výkonu se parazitně vyzáří do nežádoucích bočních směrů a dozadu (laloky) -- v podstatě jde o ztráty (baterkou si taky nesvítím jen na objekt, ale též na svoje boty)...

15. 5. 2007

"Amerika nezaplatí pouze svými mrtvými. Pentagon se snaží umlčet ekonomy, kteří předpovídají, že několik desetiletí péče o zraněné bude stát neuvěřitelných 2,5 bilionu dolarů". Informuje o tom článek britského magazínu New Statesman z 12. března 2007.

X band radar - HQ USPACOM
15. 5. 2007

Ukázka z knihy Mezinárodní politika Oskara Krejčího

Nakladatelství Ekopress přichází v tyto dny na trh s třetím upraveným a rozšířeným vydáním mimořádně úspěšné knihy Mezinárodní politika (ISBN 978-80-86929-21-7, 3. aktualizované a rozšířené vydání, 744 stran; 19 map, 80 tabulek, 38 schémat, 19 grafů) od spolupracovníka Britských listů, univerzitního profesora Oskara Krejčího.

Jako příklad hledání intelektuální orientace zahraniční politiky mocností může posloužit v 6. kapitole zmiňovaný vývoj sovětských názorů na otázky války a míru, ale také svár mezi konzervativním a liberálním myšlením v USA v době studené války. Složitější je zmapování doktrinálního a strategického myšlení, přičemž je nutné mít i na paměti, že se v dokumentech často doktrinální a vojensko-strategické úvahy i pokyny úzce prolínají. Jako příklady aktuálního stavu doktrinálního a strategického myšlení lze uvést Bushovu doktrínu z roku 2002, která byla upravena v roce 2006, ale i politicko-vojenskou strategii NATO z roku 1999, která Bushovu koncepci předznamenala. Pozoruhodné je srovnání těchto dokumentů se zahraniční doktrínou Evropské unie z roku 2003.

15. 5. 2007

(Ferdinand Marek 1881 -- 1947)

Začátkem tohoto měsíce uplynulo šedesát let od smrti prvního rakouského vyslance v Československu Ferdinanda Marka, který byl v roce 1945 zavlečen do Sovětského svazu a zde v moskevské butyrské věznici zemřel. Patřil mezi stovky obětí sovětské kontrarozvědky "Směrše", které těsně po ukončení války byly bez vědomí našich úřadů zatčeny jako "kontrarevolucionáři nebo nacističtí zločinci"a poslány do gulagů a věznic.

Michael Marčák: Poslyš, synku, že ty nejsi Jánošík, že ty jsi Topolánek !
15. 5. 2007

15. 5. 2007

Ve středu 9. 5. 2007, kolem osmé hodiny večerní, šel pan Tomáš se slečnou Nikolou Jaselskou ulicí. Zhruba u čísla popisného deset spatřili u nějakého automobilu s kouřovými skly stát kufřík. Nikde nikdo okolo. Kufřík vzali a zjistili, že zjevně obsahuje spis superhledaného "zločince" Radovana Krejčíře. Zde vznikla Tomášova osudová chyba, když kufřík rovnou nezahodil, nebo se ho jakýmkoliv jiným způsobem okamžitě nezbavil. Naopak kouzlu představy o snadném výdělku podlehl a začal spekulovat jak na to. ... Ve čtvrtek večer si takhle Tomáš vařil doma pervitin, když si policisté přišli zpátky pro kufřík. Ten jim pochopitelně s příslibem, že nikdo o ničem neví vydal. Strávil noc na Policii na Příční a má rozebraný telefon. Vypadá to s ním bledě, byl už jednou v kriminále, má podmínku a teď zase tohle..

"Skutečný" příběh kufříku je na www.informacezbrna.cz, píše redaktor Marek Adámek ze serveru "Informace z Brna". Odtud to dostala Sabina Slonková. Poprvé zde byly také publikovány další dva existující okopírované listy dalších spisů z kufříku z Jaselské ulice. Další fotokopie s největší pravděpodobností neexistují a tak je snad nebezpečí úniku informací z citlivé kauzy zažehnáno.

14. 5. 2007

Někdo odstranil z internetových stránek ČRo Kubiceho zprávu

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR vyšetřuje podezření ze spáchání trestného činu vyzrazení utajovných skutečností, zjišťuje, jakým způsobem se dostala Kubiceho zpráva na veřejnost, a probírá se všemi okolnostmi zveřejnění této zprávy. A jako "na potvoru" veškeré zveřejněné části Kubiceho zprávy z internetových stránek Českého rozhlasu zmizely. Kdo a kdy je nechal zmizet, není alespoň v tuto chvíli jasné, ale ten, kdo rozhodl o jejich znepřístupnění čtenářům, musí mít strach z toho, že dokumenty odhalují o Kubiceho případu víc, než je zřejmé na první pohled. Odhalují.

15. 5. 2007

Michael Hauser a kol., Sociální stát a kapitalismus

Vydal Socialistický kruh, a.s., vytiskl Svoboda servis v Praze 2007

3 části, 306 str.

Motto: "Sociální stát už dávno není samozřejmostí, ale mnohé jeho instituce nadále existují. ...můžeme prohlásit, že sociální stát, který dával naději na postupné vyřešení sociální otázky a na harmonii vztahů mezi prací a kapitálem, je minulostí." (recenzovaná publikace, str. 73)

Péčí nakladatelství Socialistický kruh a Svoboda servis byla vydána velmi podnětná a inspirující publikace "Sociální stát a kapitalismus". Je koncipována jako sborník statí a vystoupení řady odborníků, zabývajících se příslušným tématem. Velkou výhodou takového přístupu je, že je možno prezentovat široký rejstřík názorů pokrývajících různé aspekty problematiky související s pojmem sociální stát, takže v předložených textech můžeme objevit řadu velmi fundovaných ekonomických, sociologických, historických i politologických komentářů.

15. 5. 2007

Lehce lascivní titulek skrývá o to smutnější konstatování. Výprodej know-how České televize dostoupil takové výše, že si její "špičkový" (sic!), nicméně nejsledovanější politický komentátor musí přivydělávat v reklamě. Možná televize natočí i klip a bude to teleshopping podle všech pravidel. A hrát bude Eva a Vašek, jak poznamenávají cyničtí čtenáři na diskuzních fórech. Kupte si péro Václava Moravce, třebas na prezentaci v úterý 22. května od 14.30 v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu a České televize v Praze 2 na Vinohradské 13. Budou s logem pořadu Otázky Václava Moravce a produkuje je instituce veřejné služby. Vzkazuje vám to nová ředitelka marketingu vaší, tedy České televize. Maskováno je to jako autogramiáda, nicméně je to propagační akce psacích potřeb značky Cross. Snobská pera, snobské gesto na průvodní fotografii i snobské chování dobře vycvičené loutky - prostě opravdová celebrita - karikatura sebe sama i svých ideálů.

Kdeže loňský Kodex je... Já chci hrnek na kafe s Janečkovým uchem.

Informaci včetně luxusně výpravné pozvánky přinesl Reflex ZDE

15. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Biskupka Dr. Margot Käßmannová se dá rozvést. A svět se nezboří, a dokonce ani ne svět německé evangelické církve.

15. 5. 2007

Vysvětluje animace na stránkách BBC ZDE

15. 5. 2007

Pan František Řezáč píše:

"Ale ve všech školách, úřadech, nemocnicích atd., se pořád čeká na zestárnutí jako na hlavní "kádrový předpoklad". Proto třeba slibovat nápravu ve školství je čirý klam, o policii nemluvě. K chirurgickému řezu se nikdo neodváží, vždy se prosadí status quo a spokojenost s málem, alespoň trochu jistým. Pokud se latentní generační konflikt nevyřeší, nelze čekat od mladých nic než pasivitu anebo zoufalý protest."

Dojem pana Řezáče chápu. Pokud někdo vstoupí například do budovy Národní knihovny, může nabýt dojmu, že omylem vstoupil do domova důchodců. Je to opravdu první dojem. Nicméně zestárnutí není "kádrový předpoklad" v tom smyslu, ve kterém se mu jeví. Je pravda, že státní zaměstnanci jsou odměňováni za každý rok služby zvýšením platu, ale toto zvýšení činí kolem 100 korun měsíčně za rok služby - tedy za rok služby si státní zaměstnanec může navíc měsíčně zaplatit v hospodě dvě kávy. Jedná se o zvýšení platu, které můžeme nazvat v lepším případě symbolickým, v horším případě urážlivým.

15. 5. 2007

Když nás bolí hlava, tak co, vezmeme tabletku proti bolesti. Podvedli jsme tím tělo, jež nám skrze bolest vzkázalo, že něco není v pořádku. Odstranili jsme symptom a přestali pátrat po příčině, která bolest způsobila. Příště to uděláme stejně, jen nakoupíme více tablet.

Studenti nejeví zájem o určitý předmět a zhrzený učitel vyčte žákům jejich nezájem o studium, neúctu k rodičům, kteří jim dopřávají, co jim na očích vidí, a hazard se svou budoucností. Napětí v hodinách narůstá, otrávení studenti provokují k dalším výčitkám a učitel láteří, že za ty peníze... I on řeší symptomy a nepátrá po příčině. Možná by ji objevil, kdyby se zeptal kolegů, proč je v jejich hodinách tak živo.

15. 5. 2007

POZVÁNKA

V pondělí 14. května přijede na pracovní návštěvu Prahy italský premiér Romano Prodi.

Iniciativa Ne základnám ve spolupráci s iniciativou Presidio Permanente No Dal Molin zvou k vyjádření nesouhlasu s jeho bezpečnostní politikou ten samý den ve 14,30 na Hradčanské náměstí. Prodiho vláda se v únoru tohoto roku tajnou dohodou zavázala realizovat společně s USA systém protiraketového deštníku NMD, jehož radarová základna má být postavena v České republice.

15. 5. 2007

Tak se nám náš milý pan redaktor Kotrba zase "rozjel" a doporučil nám výstavu "Těla". Proti gustu žádný dišputát, ale nechápu, proč při tom cítil tak nutkavou potřebu desetkrát (!) se otřít o "církevní tmáře".

14. 5. 2007

" Plzeňská krajská organizace Strany zelených (SZ) odmítla radarovou základnu, kterou chtějí Američané postavit ve vojenském újezdu Brdy," píše ČTK ZDE, Plzeňský deník to v pondělí přinesl na titulní stránce jako hlavní zprávu dne, informuje František Řezáč.

K tomu též: IDnes

Ministr zahraničí Schwarzenberg však tvrdí, že česká vláda (v podstatě bez mandátu a navzdory nesouhlasu většiny občanů) americký radar prosadí i před odpor některých členských zemí NATO; ZDE. Je to ideologická zabedněnost a pošetilost. Malá Česká republika nikdy nemůže vyjednávat se supervelmocí Spojených států jako rovný s rovným. Čeští politici jsou hloupí, že nevyužívají při vztazích k USA mezinárodních evropských struktur. Je s podivem, že česká vláda prosazuje stavbu radaru přesto, že ji ODS neměla ve svém volebním programu. Jak ospravedlňuje toto své rozhodnutí? (JČ)

14. 5. 2007

tisková zpráva

USNESENÍ - "Krajská organizace Strany zelených Plzeňského kraje odmítá výstavbu radarové stanice Spojených států amerických na území České republiky "

USNESENÍ - "Krajská organizace Strany zelených Plzeňského kraje na své konferenci dne 12.5. 07, coby nejvyšší stranický orgán Plzeňska, vyzývá Republikovou radu Strany zelených, aby podnikla veškeré kroky k odmítnutí výstavby radarové stanice Spojených států amerických na území České republiky "

USNESENÍ -- PROTINÁVRH USNESENÍ - Roman Černík: - schválen -

"Výzva KK SZ Plzeňského kraje všem Základním organizacím SZ" - Vyzýváme a žádáme všechny základní organizace Strany zelených o vyjádření formou usnesení ZO SZ o souhlasu či nesouhlasu s plánovanou radarovou stanicí USA v České republice.

14. 5. 2007

V úterý 15.5. bude od 16.00 v Rokycanech beseda beseda o radaru - sál sokolovny v Rokycanech podle mluvčího rokycanské radnice Jana Englera první náměstek ministerstva obrany Martin Barták, první náměstek ministerstva zahraničí Tomáš Pojar a první náměstek hejtmana Plzeňského kraje Václav Červený, informuje Zdeněk Paul od plzeňských zelených a pokračuje:

V budově bývalého okresního úřadu na náměstí TGM 145 v Příbrami se ve středu 16. května od 16.30 hodin bude konat beseda s občany o záměru vybudovat v Brdech radarovou základnu. Besedy se účastní např. Ing. Petr Bendl, hejtman Středočeského kraje, MVDr. Josef Řihák, starosta Příbrami, MuDr. Martin Barták, 1. náměstek ministryně obrany, nebo Bc. Tomáš Pojar, náměstek ministra zahraničních věcí. Všichni jste srdečně zváni k vyjádření vlastního názoru!

14. 5. 2007

tisková zpráva Strany zelených

Krajská rada Strany zelených Plzeňského kraje podporuje aktivity občanů měst a obcí v okolí Vojenského výcvikového prostoru Brdy, které usilují o vypsání místních referend k otázce umístění amerického radaru.

Zelení vždy prosazovali otevřené projednávání důležitých společenských otázek společně s občany. Referendum vnímáme jako standardní prostředek moderní demokratické společnosti. Proto také Strana zelených na Plzeňsku podporuje naplnění Ústavy České republiky a přijetí zákona o všeobecném referendu. "Není nám lhostejná současná situace kolem amerického radaru, která se stává prostředkem k populistickému zviditelnění, jak lze u některých politiků a politických stran dnes vidět i na krajské a komunální úrovni," říká předsedkyně Krajské organizace Radana Kottová. "Ve schválení všeobecného referenda vidíme naplňováním našeho volebního programu Kvalita života, " dodává Kottová. Krajská rada v Plzni oceňuje občanskou aktivitu, která vedla obec Trokavec a Vísky k využití místního referenda. Vyzýváme též i vedení ostatních dotčených obcí, aby zvážila možnost vyjádření se svých občanů v místním referendu k tak závažné záležitosti, jež dlouhodobě ovlivní jejich prostředí. Rada krajské organizace Strany zelených Plzeňského kraje

Zdroj: ZDE

15. 5. 2007

Někdy je dobré počkat s publikací tiskových zpráv několik měsíců, aby se tak prověřilo, zda obsahují fakta nebo jen floskule. K čemu vedlo sloučení kontrarozvědky s rozvědkou, vidíme dnes. Na zemi se povalující taška s klíčovými spisy, které policie vede na uprchlého podnikatele Krjčíře, jejíž obsah si kopírují brněnští feťáci zrovna v tu chvíli, kdy zvlášť dobře utajená delegace zástupců policejního prezidia a ministerstva spravedlnosti , kriminalistů z protikorupční služby, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a žalobců z vrchního státního zastupitelství odlétá do Johanesburgu - to je typická ukázka stavu, ve kterém se nachází stát. Řediteli sloučených tajných služeb je to jedno, i když právě on je povinnen vědět. Skoro vše. "Každé slovo, které nyní řeknu k této kauze, snižuje šanci Česka na vydání," řekl minulý čtvrtek serveru Aktuálně.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil... |koš

tisková informace stínového ministra vnitra ČSSD Františka Bublana z 10. 1. 2007

Jmenování ředitele BIS současně ředitelem ÚZSI s sebou nese několik vážných právních problémů. Účinností zákona č. 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů se od 1. ledna 2007 tyto právní problémy ještě dále rozšiřují.

14. 5. 2007

Úpravy křižovatky u Národního divadla a přeložení cyklotrasy A1 z Národní do přilehlých ulic se dočkáme už brzy, neboť k zabití cyklisty tam zajisté dojde v nejbližší budoucnosti.

Praha se žene za svými 450 kilometry cyklostezek a cyklotras, které, jak hlásaly předvolební plagáty primátora Béma, tu mají být do roku 2010. Inu bylo by to dobré, to ne, že ne. Horší je, že ten běh je během přes mrtvoly, a to doslova.

Celá ta záležitost s cyklotrasami se pražské radnici vymyká z rukou. Co čert nechtěl, lidi ty cyklotrasy začali používat. Zdá se mi, že mnohé pražské radní a projektující inženýry ani v tom nejhorším snu nenapadlo, že by po jimi navržených cyklostezkách a cyklotrasách mohl někdo jet, natož pak že by ten cvok snad jel na kole.

14. 5. 2007

Nejen katoličtí tmáři a ultrakonzervativci z ODS a KDU-ČSL, ale i všelicí okrašlovači mravů veřejných, morální exhibicionisté a bulvární pisálci se plamenně rozhořčují nad výstavou anatomických preparátů lidských těl, kterou pod prostým názvem Bodies - Těla naaranžovali uprostřed Prahy - tam, kde doteď zpívali jen Zlatí slavíci. Organizátorům výstavy v paláci Lucerna nelze upřít odvahu ani brilantní nápad, spojený se samozřejmou snahou vydělat. Ale kdo z kurátorů dnešních galerií se nepokouší o šokující atraktivitu, lákající návštěvníky? Smrt je lákavé téma. Smrt je jedním z posledních tabu dnešního světa. Ale copak stejně nevydělávala Národní galerie na morbidním moralisticky-didaktickém tématu výstav , jako byla ta s názvem Memento mori - smrt jako brána k věčnosti ve výtvarném umění ve spolupráci s Muzeem Šumava?

Smrt je smutnou, ale nezbytnou součástí života. Výstava je reflexí smrti v moderní době. Poznání lidského těla, stejně jako poznání vesmíru a tajemství hmoty vždy bránili pouze církevní tmáři, zastánci názoru, že Země je placatá, nad ní je nebe a milosrdný Bůh a pod ní všezatracující peklo.

14. 5. 2007

Nositelů vystavovaných těl se nikdo neptal, zda chtějí rozřezaní pobíhat za míčem

Jindy oceňuji schopnost Štěpána Kotrby nenechat se strhnout proudem a nabízet jiné úhly pohledu, nebo se šťourat v něčem, co jiného nenapadne, svým posledním článkem mě ale poněkud zklamal a dá se říci i naštval, píše Jan Potměšil. Vadí mi, jak hned v úvodu článku emotivními výrazy denuncujete kohokoliv, kdo by chtěl nesouhlasit s výstavou "Bodies" přirovnáváním k tmářům, mravokárcům apod., a preventivním útokem znemožňujete kohokoliv, kdo by snad měl jiný názor než Vy.

Dále pak pokračujete stylem "pejsek a kočička vařili dort", kdy mícháte dohromady vědecký zájem o tělo, voyerizmus (i) našich předků, vlastní preference a náboženské/ateistické (či antiklerikální) zaujatosti a údajné postoje Vašich potenciálních odpůrců, kteří by i dnes zřejmě chtěli tvrdit, že země je placatá a mužům chybí jedno žebro.

14. 5. 2007

Komerční a bulvární přístup převálcoval všechno

Fotografie exponátů z výstavy Bodies, jak je cituje ve svém článku Štěpán Kotrba, jsou skutečně obscénní. Šokující na nich je právě bezostyšná bulvární a komerční manipulace s individuálním lidským tělem. Nejpozoruhodnější na těch exponátech je totiž právě kontrast mezi individuálním lidstvím a jeho naprostou degradací uvedením těl do triviálních kontextů. Je to znásilnění: ti lidé nechtěli, aby po smrti někdo zkroutil jejich těla tak, že by předváděli, že kopou do míče nebo dirigují neexistující koncert.

Nepopírám, že může být zajímavé a objevné vidět strukturu lidského těla. Mám však velký problém s likvidací individuálního lidství za účelem banálních komerčních účelů. Toto nakládání s lidskými těly se přece rovná brutální likvidaci mrtvol v nacistických koncentračních táborech, když byly například bez skrupulí házeny na náklaďáky. Je to totalitní přístup, o to hrůznější, že je efektivnější než komunistická či nacistická státní ideologie, o níž se nakonec prokázalo, že je dlouhodoběji neživotní - tento totalitní přístup má silný a životný katalyzátor - komerční impuls.

Nemám nic proti pitvání lidských těl - to však normálně dodržuje základní civilizační zásady piety. Na této výstavě, jakkoliv je anatomicky snad objevná, mě šokuje drsná trivializace lidských těl, jímž jsme v naší civilizaci dosud většinou projevovali určitou základní úctu.

Některé věci se prostě nesmějí dělat. Tato výstava je asi tak obscénní jako rozhodnutí vyrobit z Mozartova Rekviem pro komerční účely jeho "rockovou" verzi.

14. 5. 2007

Monitor Jana Paula

Kdesi jsem se dočetl toto, že: "Vysoušení je jedna z nejstarších a nejoblíbenějších metod úpravy jídla. Už ve starověkém Egyptě to byla jediná cesta, jak uchovat maso, ovoce a ostatní v sušeném stavu. Nejvíce však využívali tuto metodu Indiáni, kteří sušili maso na kamenech na slunci bez jakékoli jiné přípravy. Postupem času osídlováním kontinentu ( a vyhubením indiánů, pozn.autora), později vynaleznutím elektrické energie si lidé mohli uchovávat potraviny v chladicích boxech. Jerky' v současné době přechází do kategorie pochutin jako jsou bramborové lupínky, pražené oříšky a ostatní. S tím rozdílem, že je nejenom chutné, ale i zdravé a výživné. Požití 25g balení hovězího Jerky nahrazuje požití 60g hovězího steaku se všemi prospěšnými nutričními hodnotami".

Nevím, co může nahradit výstava těm, kteří ji navštíví, každopádně ne vysychající kůru mozkovou, pak jde, pane Radku Mikulo, jen těžko, aby česká Policie aplikovala nějaké právo...Prostě jednou sežereme sami sebe...Yellow Submarine...we are jerky!

14. 5. 2007

tisková zpráva programu GARDE EPS www.eps.cz.

Společnost Baumax ČR s.r.o. v jedné ze svých prodejen používala osobní dotazník, ve kterém po uchazečích o zaměstnání vyžadovala uvedení údajů, které jsou diskriminačního charakteru. Zjistil to Úřad práce hlavního města Prahy, když na základě upozornění právníků programu GARDE Ekologického právního servisu provedl šetření v této společnosti. Přestože úřad práce zjistil porušení zákazu přímé diskriminace, neudělil společnosti Baumax za nedodržení zákona žádnou pokutu.

14. 5. 2007

S lehkým pobavením sleduji čerstvou kauzu policejní šikany Mladých sociálních demokratů a aktivistů Socialistické solidarity při zadržení na demonstraci pravicových extremistů. Dosavadní mediální vývoj případu se, což je v Česku častým jevem, drží dobrých tradic nechtěné pitoreskní frašky. Loňský incident Kateřiny Jacques s policistou Čermákem zřejmě položil základy novému politickému koloritu -- s kvetoucími stromy a květinami se probouzí i skutečná angažovanost členů politických stran. Ti vyrážejí -- zatím pravděpodobně jen jednou ročně -- do ulic, aby zde spáchali nějaký hrdinský čin.

K tomu jim nejlépe slouží demonstrace neonacistů, na jejichž zavržení se většinová společnost alespoň povrchně shodne. Při těchto akcích jim zdárně sekunduje pomatená a nesvéprávná česká policie, kterou nezcivilizoval ani téměř dvacetiletý vývoj v relativně demokratických podmínkách.

14. 5. 2007

Moclikrát v dějinách milovali jsme upřímně naše básníky? Raději nepátrat. Vybráni snad samotným bohem prý sloužili i posluhovali za odměnu finanční či výhody metálu. V dobách nedávných stávali v hradním ajnclíku a přijímali ruličky -- s obsahem národní či aspoň zasloužilí. Po revolučním malém třesku hned spěšně vraceli (ne všichni) ta krásná ocenění a natahovali na sebe podobu využitých veličin zlými a mstivými rudochy. Co se nepoklonkovali ti mistři velkého slova a myšlenek (a další umělci i všeumělci), co všelijakých hovadin napsali, jak se krčili v kancelářích ideologických tajemníků -- úsměvy služebných blbů dodnes vtisknuty v budovách určených k vládnutí a ovládání.

14. 5. 2007

Ve čtvrtek 10. května 2007 pokračovalo u Krajského soudu v Praze obnovené trestní řízení proti Rostislavovi Roztočilovi, původně odsouzenému v r. 1985 v nepřítomnosti k výjimečnému trestu za vraždu bohatého egyptského vědeckého aspiranta jménem Nabil El Kallini Mohamed. Spolu s ním byli odsouzeni další tři muži, kteří byli stíháni vazebně. K vraždě mělo dojít koncem ledna 1975 na mostě Štěpán poblíž Obříství.

(Autor je členem Spolku Šalamoun)

14. 5. 2007

Česká rocková skupina Kabát nepostoupila do finále Velké ceny Eurovize. Jeden televizní redaktor, který se pravidelně zabývá kulturou, příčinu neúspěchu české kapely vysvětlil tak, že problémem prý nebyl samotný Kabát, ale skutečnost, že si Češi popletli fóra. Vyslat právě tuto hard-rockovou skupinu na Velkou cenu Eurovize, což je přehlídka popu, je prý jako vyslat hokejové mužstvo na soutěž v krasobruslení.

14. 5. 2007

Jak básníci neztrácejí naději, 2004, režie Dušan Klein

V porovnání s Koncem básníků v Čechách (1993) je toto páté pokračování příběhu "sympatického lékaře" Štěpána Šafránka žijícího na českém maloměstě jako příběh volnější, epizodičtější a více než na komentář k společenské situaci se soustřeďuje na mezilidské vztahy a především na poněkud banální problémy středního věku (cynismus, ztráta iluzí, únava, opotřebovanost vnímání i lidských vztahů a vznik nových lásek). Přesto však si film zachovává filozofii, jaká vládla mezi lidmi v Československu v době komunistické normalizace. Argumentuje, že ani v době ekonomicky úspěšného postkomunismu se nezměnily zásadní principy fungování české společnosti.

Další ukázka z knihy Jana Čulíka "Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let", která vyjde před Vánocemi v nakladatelství Host.

14. 5. 2007

Konec básníků v Čechách, 1993, režie Dušan Klein

První postkomunistické pokračování životního příběhu mladého lékaře Štěpána Šafránka (viz Kleinovy filmy z osmdesátých let Jak svět přichází o básníky, 1981, Jak básníci přicházejí o iluze, 1984 a Jak básníkům chutná život, 1987) je možná poněkud stereotypním zobrazením české skutečnosti, nicméně však tento zábavný příběh. který je zároveň ironickým komentářem o prvních letech postkomunismu v Československu/České republice, obsahuje značné množství informací o tom, "jak to tehdy chodilo". Protože film potřebuje být populární, programově zaznamenává, aspoň v hrubě černobílých rysech, skutečnosti, které jsou pro dobového diváka relevantní a které se ho musejí týkat. Právě v důsledku své všeobecné popularity tak přispívá k vytváření povědomí o tom, jaké byly charakteristické rysy prvních let života v českém postkomunismu.

Ukázka z knihy Jana Čulíka "Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let", která vyjde před Vánocemi v nakladatelství Host

15. 5. 2007

Podrobnosti ZDE

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Přinesou Američané s radarem do ČR nový, zázračný zdroj elektrické energie? Jan  Neoral
15. 5. 2007 Protestní hnutí občanů - hlasujte pro referendum Milan  Valach
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
14. 5. 2007 Plzeňští Zelení odmítli americký radar, Schwarzenberg ho prosadí i přes odpor v NATO   
14. 5. 2007 Veřejnost má právo se vyjádřit k radarové stanici USA   
14. 5. 2007 Diskuse o radaru v Rokycanech a v Příbrami   
14. 5. 2007 Usesení plzeňských Zelených: Jsme proti základně a chceme referendum   
11. 5. 2007 Občánku, a co teď?   
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
10. 5. 2007 Zabraňme vzniku autoritativního režimu v ČR prostřednictvím prodejných médií Milan  Valach

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   

Školství RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)