26. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 4. 2007

Putin: Suspendujme dohodu o omezení konvenčních armád v Evropě

Ruský prezident Vladimír Putin navrhl ve čtvrtek, aby Rusko jednostranně suspendovalo realizaci Smlouvy o konvenčních silách v Evropě, dokud ostatní signatáři tento dokument neratifikují.

Uvedl to ve svém výročním projevu k národu v ruském parlamentě.

Putin také kritizoval příliv peněz ze zahraničí, které jsou zneužívány k zasahování do vnitřních ruských záležitostí.

Putin také obvinil státy NATO, že zneužívají nynější situace a zvyšují svou vojenskou přítomnost v blízkosti Ruska.

Spojené státy chtějí v Polsku umístit deset antiraket a radar v České republice. Rusko se proti tomu ostře staví, připomínají internetové stránky BBC.

Sloupek
Marcela Gunázerová

ze všech azimutů co šly kolem
zbyl jen ten nad uhelným dolem
a tak bych řekla: mazut nad mazut

no tak mě lásko suď!
netluču u sousedských vrat
že všechno bylo na potrat

a že jsem měla vstřícné hroty
zůstaly klíče
do samoty
a obraz náměsíčních krajin

v pondělí mrtvé

zajím

do Britských listů poslala autorka

26. 4. 2007

Připravila Poradna pro občanství, občanská a lidská práva a Multikulturní centrum Praha

Do Poslanecké sněmovny dorazila v dubnu 2007 další rozsáhlá novela zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu (Sněmovní tisk 191, ZDE. V desítkách stránek textu této novely je i řada změn, které by měly velice negativní dopad na život cizinců a jejich českých rodinných příslušníků, jakož i na standard lidských práv v ČR.

Jedná se zejména o následující tři navržené změny zákonů:

26. 4. 2007

Zasloužil si vyhodit, nepatří k žádnému klanu

Zajímavě argumentuje Miloš Čermák v deníku Hospodářské noviny, že Štěpán Kotrba byl z Rady Českého rozhlasu "odejit" na základě srozumění poslanců nejrůznějších politických stran, protože je neřízená střela, "odjištěný granát". ZDE. "Nebezpečný může být [Kotrba] každému, kdo se nachomýtne v jeho blízkosti. Své by o tom mohli vyprávět členové sociální demokracie, jíž je Kotrba členem," míní Čermák. (Věcná chyba: Kotrba své členství ČSSD po dobu působení v Radě ČRo suspendoval.)

Tento druh argumentace mě fascinuje. Jak může být kdokoliv (třeba Kotrba, nebo jakkoliv "neřízená střela") nějakému politickému seskupení nebezpečný, pokud se to seskupení chová eticky a otevřeně? Nemohu si pomoci, ale z argumentace Miloše Čermáka mi vyplývá, že čeští politikové hrají na uzavřeném písečku hru, o které nemá veřejnost vědět, a proto jsou pro ně nebezpečné "neřízené střely" typu Štěpán Kotrba, protože zveřejní všechno, co by podle spikleneckých srozumění zájmových skupin v parlamentě i jinde mělo být utajeno.

Neměl by novinář, jako je Miloš Čermák, právě takovéto whistleblowers v zájmu demokracie hájit?

Opravdu nevím, jak by mohl "odjištěný granát" Kotrba být nebezpečný někomu, kdo se důsledně chová otevřeně, poctivě a eticky.

Jako by Čermák argumentoval: Z vyhození Kotrby nemusíte být, vy levičáci, smutní, protože Kotrba nepatřil ani k vašemu klanu. Byl "odjištěný granát", neochoten se spolčovat, a tak mu ostrakizace právem patří. My v teplíčku hovoříme jen se "svými", kteří neohrozí naše zájmy.

Zajímavé je, že Čermák píše o tom, jak se Kotrba neformálně vybavoval a vybavuje s kýmkoliv, nezaznamenává však, že se systematicky v Radě ČRo stavěl na obranu digitálního rozvoje vysílatelů veřejných služeb a že po jeho odstranění z Rady hrozí reálné nebezpečí postupného rozkulačení Českého rozhlasu. Také je pozoruhodné, že už vůbec Čermáka nevzrušuje poněkud "netradiční" způsob, jímž bylo v parlamentě předjednáno jeho odvolání z Rady.

Čermáka kupodivu také nevzrušuje protiprávní funkce v ODS u dvou osob v Radě ČRo, na něž Kotrba poukázal, a tak bylo doporučeno jeho odvolání z Rady, nikoliv jejich. :)

26. 4. 2007

Neuvěřitelně propagandistický pořad, jímž veřejnoprávní Česká televize přesvědčuje českou mládež, aby přijala základnu, najdete ZDE, upozornil Martin Škapík.. Nenechte si ujít, tento pořad skutečně stojí za to. Je vším, co veřejnoprávní televize být nemá. Pro skupinu mladých lidí, zastávajících skeptický postoj vůči americkému radaru, si pozvala Česká televize "přátelského vojenského odborníka", který je přesvědčuje, jak bude ta základna pro Českou republiku dobrá. Pořad je naprosto nevyvážený: odpůrce základny, který by dětem vysvětloval protiargumenty, ČT už do pořadu nepozvala.

26. 4. 2007

26. 4. 2007

Veřejnoprávní televize a rozhlas se nám ztrácejí před očima. Poslední dny byly opravdu bohaté na události, které zajímaly hodně lidí, píše Monika Binke.

Z internetových serverů jsme se dozvěděli, že postup při zveřejnění Kubiceho zprávy nebyl podle zákona. Všichni víme, kdo má v něm prsty a komu měl posloužit. Liška podšitá se nám všem směje do obličeje z televizní obrazovky.

Dále bych vyzdvihla zprávu, že sociální demokraté a komunisté neprosadili návrh, aby poslanci a senátoři nesměli být zároveň placenými členy místních a krajských zastupitelstev. ČSSD tvrdí, že obě funkce nelze vykonávat souběžně, vždy se něco musí ošidit. ODS oponuje. ZDE. Opět ani jedna z televizí neinformovala.

Neméně důležitá informace o které média neinformují, že si Češi zvykli řešit své záležitosti pomocí známostí a protekce ZDE

Další potvrzení toho, že vysoké platy a funkce nejsou za kvalitu, ale za korupci.

A nakonec nesmíme zapomenout ani na protikuřácký zákon. Jeho zpřísnění, jak se Prima zmínila, bylo podpořeno i přes nesouhlas ODS. Nova o tom neinformovala vůbec. ČT měla jiné "favority", proto jen krátce poinformovala, aniž by cokoli řekla, kdo jak hlasoval.

Doporučuji na internetu zhlédnutí všech tří večerních zpráv a udělání si vlastního úsudku.

Také nesmíme zapomenout na "kamarádský pokec" Jana Tuny a ministra Julínka v Pressclubu Frekvence 1, kde jsme se dozvěděli, že vlastně ty poplatky nejsou přece žádné peníze.

Po tomto dnu mi nezbývá, než doporučit všem, kterým tento nedemokratický stav nevyhovuje, aby začali vydávat samizdaty.

Nezapomínejme, že skoro dvě třetiny lidí nemá přístup k internetu. Nemají šanci si přečíst Britské listy nebo zprávy na zpravodajských serverech, o kterých už pak rozhlas a televize nemluví nebo mluví zkresleně.

Jediná možnost je tyto zprávy tisknout a rozdávat těmto lidem.

26. 4. 2007

Spory o to, zda je možné na cyklostezku na pražské náplavce dát vzhledem k historickému charakteru města i jiný typ dlažby než kočičí hlavy, skončily poněkud svérázně. Z náplavky se udělalo parkoviště. Odsouhlaseno, vyznačeno, automobily zaplaveno. Zatímco všude v západní Evropě se města snaží omezovat počet parkovacích míst v centru a raději vytvářet pěší zóny, pruhy pro cyklisty a sázet zeleň, Praha statečně razí cestu přesně opačnou.

26. 4. 2007

Rád bych reagoval na text Bohumila Kartouse "1000 korun za podpis petice? Nezbláznil jste se??", který referoval o požadavku Jaroslava Kubery (ODS), podle kterého by měla existovat platba 1000 korun za podpis pod petici. Podle všeho totiž nejde jen o "slovní průjem" politika, který rychleji mluví než myslí. Pan Kubera je předsedou velice důležitého ústavně-právního výboru Senátu a přitom proti petičnímu právu občanů vystupuje opakovaně a vadí mu i jiné projevy demokracie ve společnosti.

26. 4. 2007

O uměleckém školství, část 5.

Umělecký kritik by měl sloužit zase jen kritice, nikoliv jako obhájce a promotér umělce, jeho díla, či nějakého jednoho typu, nebo směru umění. To jsou myslím etická hlediska. V minulém textu zmiňované manažerské schopnosti současné kritiky, považované dnes v této oblasti bohužel za rozhodující prvek, za přednost a kvalitu, se projevují v používání jinotajů, sofismat, snahou vnutit veřejnosti názor, etablovat na domnělém žebříčku úspěšnosti konkrétního umělce i s jeho uměním.

26. 4. 2007

Hovoří-li se o tak řečené "Kubiceho zprávě", je pro normálně myslícího člověka zcela na místě, býti z toho jelenem. Dostává se mu znovu a znovu zcela odlišných informací:

Komise státních zástupců konstatuje, že zpráva neodpovídá tak docela skutečnosti. Její autoři ovšem na svém sdělení trvají.

26. 4. 2007

Toto je důvod vytáhnout do ulic. Kdo to ale zorganizuje? Redakce BL má pochopitelně svázané ruce. Jestli se ale najde někdo jiný s dostatečným přehledem a vlivem a oznámí tady místo, datum a hodinu, já tam přijdu, píše Pavel Mareš.

Pozn. JČ: Nejde o osobní případ Štěpána Kotrby, ale, podle mého názoru, o vážnou precedenční věc. Byl bych ochoten přijmout argumentaci Kotrbových odpůrců, že nějakým způsobem opravdu "porušoval zákon", avšak muselo by to být na základě důkazů a veřejného jednání podle platných předpisů.

Kotrbovo vyhození z Rady na základě soukromého, kuloárového jednání a "předjednání věci s poslanci" bez jakékoliv dokumentace a aniž by byla obviněné osobě dána možnost se hájit, je v tradici totalitního státu. Zdá se tedy, že se totéž může stát komukoliv, a případ Štěpána Kotrby je také varováním všem ostatním členům jakýchkoliv regulačních orgánů, jmenovaných parlamentem, aby drželi hubu a krok.

26. 4. 2007

Reakce na článek Josefa Krause Americké zabíjení ve Střední Americe je nutno vidět v kontextu"

Když pominu, že název článku mi připadá zvrácený,(titulek byl redakční, pozn. red.) rád bych uvedl několik upřesňujících fakt o amerických otevřených či skrytých zahraničních intervencích. V případě Guatemaly je jednoznačně zapotřebí zmínit počátek celého konfliktu; Guatemala byla několik prvních desetiletí 20. století "soukromým písečkem" americké korporace United Fruit Company (UFC), která zde vlastnila většinu banánových plantáží, představovala největší moc v zemi a dala tak vzniknout termínu "banánová republika", píše Daniel Falta:

26. 4. 2007

Kupředu! Která?

26. 4. 2007

Tento článek jsem psal v rámci polemiky, která probíhala počátkem loňského roku jak v akademických kruzích, tak i na stránkách MF Dnes. Protože článek nebyl přijat k otištění v Akademickém bulletinu ani v MF Dnes a domnívám se, že obsahuje nadčasové myšlenky, posílám je nyní k diskusi v Britských listech právě teď, kdy již nemůže ovlivnit přijetí žádných grantů pro příští rok. V MFD vyšel 27. 1. 2006 článek, ve kterém pracovníci Akademie věd poukazovali na řadu zejména byrokratických obtíží při získávání, obhajování a vyhodnocování grantů, které jim ztrpčují skutečnou vědeckou práci. S většinou jejich názorů souhlasím, ale přesto si myslím, že to, že grantový systém je celkově špatný, je nutno hledat zcela jinde než v byrokracii na ministerstvech a grantových agenturách. Nynější grantový systém tak, jak je nastaven, vede ke konzervativnímu způsobu myšlení a vlastní vědu (spíše její další rozvoj) nepodporuje, jak se pokusím objasnit na následujících řádcích a uvedených příkladech.

26. 4. 2007

Letos má všechen benzin v Kanadě používaný jako pohonná látka obsahovat 5% etanolu a v r. 2010 bude obsahovat 10%. Americký prezident G. W. Bush žádá, aby bylo v USA během příštích 10 roků nahrazeno 20% benzinu etanolem. Odkud jej vzít? Základ jeho výroby je všeobecně znám. Jedná se o obyčejný líh čili alkohol, který se získává kvašením a následující destilací. V Brazílii se vyrábí z cukrové třtiny kdežto v severní Americe se kvasí kukuřice. Jiným průmyslovým zdrojem jsou brambory

26. 4. 2007

Dne 26. dubna 1988 zemřel ve vězení na následky brutálního týrání vrchlabský "advokát chudých", právník amatér Pavel Wonka. Za jeho smrt dosud nebyl nikdo potrestán.

26. 4. 2007

Pane Kartousi,

se všemi argumenty, které uvádíte ve své odpovědi, plně souhlasím, je tu však ještě jeden aspekt který nikdo nezmiňuje: zřízení americké základny na našem území je naprosto nevratné. Nemyslím si, pokud by tomu tak nebylo, že by ještě kdekoliv na světě nějaké americké základny na cizích územích existovaly - že by Japonsko, Itálie, Německo po zkušenostech s americkou soldateskou se americké vojenské přítomnosti na svém území již dávno nezbavily? ptá se Jiří Šlouf.

Tím chci říct, že jakýkoliv odpor proti základnám je více než legitimní a je třeba aby si lidé uvědomili že po zřízení základny není již cesta zpět. V této souvislosti počínání našich představitelů lze srovnat snad pouze se zvacím dopisem Bilaka a Indry - dnes je však situace o to horší že to komunistickým režimem hlásané - na věčné časy a nikdy jinak- bude v tomto případě poněkud delší.

Silně mne deprimují nazory lidí, které slyším kolem sebe. "Vždyť co , na každém letišti je přeci také radar a nic se neděje". Pokud by však hrozilo nebezpečí, že bude rušeno vysílání NOVY, pak by asi Praha počtu protestujících nestačila.

26. 4. 2007

Je mnoho důvodů proč chtít mít americký radar na území státu ve kterém žiju, zrovna tak jak je mnoho důvodů proč nechtít, píše Jiří Šíma. Čtu si různé debaty a články a přemýšlím, jaký bych k této věci měl zaujmout postoj já. Jsem si vědom, že to, jaký zaujmu já postoj, je něco, co celou věc ovlivní jen málo (možná díky tomu, že ho zveřejním víc než postoj jiných lidí), ale přece jen, není to nic, co by věc případně změnilo.

Mám pocit, že po tom co jsem prožil a viděl (je mi 50 let) bych k takové věci nějaký postoj měl mít. Proč? Ani nevím. Vyrostl jsem v době, kdy mít nějaký postoj bylo v případě, že ho člověk prezentoval na veřejnosti něco jako hrdinství. Ale také mít postoj a neprezentovat ho nějak na veřejnosti bylo něco jako "víte jak to mám, ale chápete, že s tím nemůžu ven". A taky mít jiný postoj a ..., ale co si budeme povídat, tak to zkrátka je.

26. 4. 2007

Pravda je, že poslanec Svoboda byl (dle vlastních slov) o blahodárném vlivu amerického radaru XBR v Brdech přesvědčen již před svou cestou na Marshallovy ostrovy. V této souvislosti tedy myslím, že nebylo třeba ani otvírat rozhovory o jakýchkoliv číselných údajích v libovolné měně, a to i bez účinků MK ULTRA.

Více by mě však zajímalo, do jaké míry se naši poslanci pídili po osudu "původních obyvatel" ostrova Kwajalein, přesídlených hromadně na 66 akrů původně pustého ostrova Ebeye.

Zajímalo by mne též, do jaké míry se zajímali naši poslanci o osud "původních obyvatel" ostrova Kwajalein, jimž do této doby byl z USA vyplácen pronájem jejich pozemků na Kwajalein (jež jim není dovoleno obývat - zřejmě aby nedělali ostudu při nějaké té parlamentní návštěvě - a tedy užívat komfortu americké smetánky na jejich pozemcích usídlené) ve výši 16 milionů dolarů i přesto, že se již několik let pokoušejí pomocí svých 3 zástupců v Senátu USA a slavného amerického advokáta vymoci zvýšení této částky na 21 milionů dolarů.

Docela by mě zajímalo, jaký osud tedy čeká původní obyvatele ostrova Kwajalein, až odstěhují Američané radar, vyrabují zařízení ostrova (revitalizovaného původně USA dotací 4 miliard dolarů k obrazu obslužného personálu radaru) a jejich obyvatelé ze začnou vracet na své vybetonované pozemky, z nichž již patrně dlouho nebudou míti žádný užitek ani prostředky na sanaci půdy pro potřebu zemědělství, či jinak praktického způsobu obživy neužitečných pozemků.

Docela by mě zajímalo, do jaké míry se pídili naši poslanci po osudu původních obyvatel poté, až USA i radar odkráčí do ČR, kde nebudou muset (slovy "oznamovací nóty USA" i ujišťování našich českých vládních úředníků) platit američtí vojáci žádný pronájem a ušetří tedy 16 (resp. 21) milionů dolarů ročně, aby "původní obyvatelstvo" ostrova Kwajalein pochcípalo bez prostředků na svých vybetonovaných pozemcích, jež patrně USA nebudou sanovat za své vlastní peníze.

Kdyby se totiž naši (patrně tedy ne MK ULTRA uklidnění) poslanci zajímali o výše zmiňované skutečnosti, pak by si také zřejmě byli schopni spočítat osud našich českých "původních obyvatel", jimž však (již z titulu rozhodnutí Vlády ČR) nebude vyplácena žádná kompenzace v podobě 16 (resp. 21) milionů dolarů ročně, takže nebudou mít šanci ani na malý potenciální start, jako "původní obyvatelé" ostrova Kwajalein, až budou nuceni sanovat užitečné bazény, výdělečné tenisové kurty či golfová hřiště po odchodu amerických vojáků jednou za 50 let.

Kdyby se totiž naši (čímkoliv uklidnění) poslanci pídili po výše zmíněných skutečnostech, patrně by je zajímalo, jak a zda-li budou naši čeští "původní obyvatelé" vesnic Míšov, Trokavec či Strašice podobně "přesídleni" do bezpečné vzdálenosti od amerického ráje radarové základny (jako v Kwajalein), aby tam při nějaké příští další parlamentní návštěvě náhodou nedělali ostudu (jako oněch, do slumů 66 akrů Ebeye uklizených 12 tisícovek vlastníků půdy na ostrově Kwajalein), když budou zase USA chtít někomu vnutit svou "ochranu", tentokrát však třeba už ne zdarma, jako u nás, ale za peníze, jež budou plynout z kapes daňových poplatníků jiné "ochraňované" země do kapes jejích "ochranitelů"...

Na pozapomenutý článek z týdeníku Euro, nyní na vládním serveru Radar Brdy, vás chce upozornit Hugo Fibiger.

26. 4. 2007

Byl jsem velmi překvapen, když jsem v seznamu signatářů PNAC nalezl jméno, které vám asi moc neřekne, nezajímáte-li se důkladněji o německou politickou scénu. REINHARD BÜTIKOFER je předseda Strany Zelených ( jeho stránka je ZDE ).

26. 4. 2007

Reakce na článek Milana Špinky "Antifašismus -- nástroj novodobé inkvizice Alain de Benoist, zakladatel Nové pravice, je jednou z osob inspirujících Jeana Thiriarda, zakladatele hnutí Mladá Evropa. Thiriard podporuje ultrapravicové organizace po celém světě, mj. též poskytl know how a finanční podporu ruským nacionálním bolševikům (docela nedávno soudně rozpuštěným) pod vedením Eduarda Limonova.

V linii Niekisch, Yockey, A. de Benoist si zahráváte s velmi sofistikovaným neonacismem.

26. 4. 2007

Útok na de Benoista namísto diskuse nad jeho názory se dal čekat, ale pan Dolejší mi svou odpovědí plnou nesmyslů přesto vyrazil dech: jeho "Jean Thiriard" se ve skutečnosti jmenoval Jean Thiriart a rozhodně nemůže podporovat "ultrapravicové organizace po celém světě", neboť je už dobrých 15 let po smrti. Zmiňovanou Mladou Evropu založil již jako zralý muž na počátku 60. let, kdy bylo de Benoistovi, jenž ho měl údajně ovlivňovat, asi tak osmnáct...

Domnívám se také, že Ernst Niekisch, který byl nacisty odsouzen roku 1937 na doživotí za "velezradu" a na svobodu se dostal až v roce 1945, mimochodem úplně slepý, by se panu Dolejšímu za spojování své osoby "s velmi sofistikovaným neonacismem" pěkně poděkoval, píše Milan Špinka.

26. 4. 2007

(O třech mediálních bublinách)

V Jihoafrické republice nám zadrželi uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ukázalo se, že malíř Bohumil Samuel Kečíř nikdy neexistoval. V pražském Divadle Komedie hrají už druhou sezóny hru Bash od údajně geniálního amerického dramatika.

Co mají všechny tři události společného? Určitou mediální bublinu. V prvních dvou případech právě splasklou, ve třetím případě doposud (alespoň v České republice) pyšně nafouknutou.

26. 4. 2007

tisková zpráva

Čeští fašisté se nyní pokoušejí překroutit historii ve svůj prospěch -- policii potlačující dělnické protesty nazývají bojovníky proti teroristům, dělníky bojující za svá práva pracujících pak označují za levicové teroristy.

26. 4. 2007

Reakce na článek Daniela Veselého "Guatemala a Salvador: Skrytá hrůza vypovídá"

Jako jedním z prvních příkladů americké zvůle nám zde uvádí občanskou válku v Řecku, kde byly pokusy o radikální společenské změny rozdrceny fašistickou mašinérií s pomocí USA. Daniel Veselý si očividně neuvědomuje, že poválečný vývoj v Řecku byl určen již na Jaltské konferenci v únoru 1945, kde USA, Velká Británie a SSSR již byly dohodnuty na rozparcelování Evropy na východní a západní sféru vlivu. Stalin tehdy souhlasil se zařazením Řecka do západní sféry a postupně přestával podporovat Řecké komunisty. Nebýt toho, tak by obětí bylo mnohem více, než kolik nám zde udává Daniel Veselý. O žádnou fašistickou mašinérii podporovanou USA, která by měla masakrovat lidi, kteří se pokusili o společenské změny, se tu nejednalo, píše Josef Kraus.

25. 4. 2007

Bylo nebylo. Kdysi, těsně po pádu komunismu, vládla idealistická představa, že se v Československu podaří vytvořit duální veřejnoprávně-komerční vysílací systém v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, stejný, jaký existuje ve Velké Británii, kde veřejnoprávní BBC konkurují komerční podniky, jenže na rozdíl od českého prostředí, kde se nad rozhlasem a televizí veřejné služby primitivnější mediální aktivisté ušklíbají a myslí si, že budoucnost mají mít jen komerční vysílatelé, kteří ovšem především v českém prostředí v zájmu zisků drsně své vysílání redukují na toho nejkonvenčnějšího a často nejprimitivnějšího společného jmenovatele, je BBC v Británii skutečnou autoritou, laťkou a pro komerční podniky nedostižným vzorem.

25. 4. 2007

ŠIKANA:

Tak například natolik běžný úkon jako je vyzvednutí doporučeného dopisu na poště. Vystojím frontu a když paní za přepážkou podám oznámení o uloženém psaní se svým průkazem azylantky hned vidím, jak se změní výraz její tváře. Pečlivě začne průkaz prohlížet, v jejím pohledu se zračí podezření a nedůvěra. Ačkoli je v průkazu jasně vyznačena jeho platnost, povolení k trvalému pobytu a mé rodné číslo, paní volá svou kolegyni a spolu opět průkaz studují a radí se, jestli mi vůbec mohou psaní vydat. Mě se na nic neptají. Když se proti tomu ohradím a upozorňuji je, že mám plné právo s tímto průkazem dopis vyzvednout, hned vidím jak se po zaslechnutí mého "cizího" přízvuku změní i pohledy lidí ve frontě za mnou. Opět tatáž nedůvěra a podezření. Možná si říkají: Co asi ta cizinka nemá v pořádku?

Chtěla bych vám povědět něco o tom, jak vypadá každodenní život azylantů v České republice. Jsme s manželem a třemi dětmi z Čečenska a před dvěma a půl lety jsme dostali azyl. Den získání azylu byl pro nás velmi šťastným dnem. Žili jsme tehdy v uprchlickém táboře v Kostelci nad Orlicí. Pracovnice Odboru azylové a migrační politiky nám při předání rozhodnutí o azylu moc gratulovala a oznámila nám: "Ode dneška jste lidé, kteří mají úplně stejná práva jako čeští občané s jedinou výjimkou, že nemůžete sloužit v armádě a účastnit se voleb." Tehdy jsem si myslela, že to je přesně to, co potřebujeme, abychom začali nový a klidný život v této zemi.

25. 4. 2007

Chci se připojit k panu Hoškovi a podpořit jeho článek o cestování. Také já cestuji hromadnou dopravou -- autobusovou i vlakovou. Přestože vlastním řidičský průkaz, za volant usedám jen v nouzi nejvyšší, neboť se na našich silnicích bojím. V hromadné dopravě žádný strach nemám, třebaže vím, že i tady se stávají dopravní nehody, ale nehoda se mi může přihodit i doma ve vlastním bytě a nemusím kvůli tomu cestovat.

Způsob cestování si vybírám podle délky a cíle cesty a podle toho, s kým cestuji. Většinou volím ČD. Cestování je mnohem pohodlnější a na rozdíl od autobusů má mnoho dalších předností.

25. 4. 2007

VAZALSTVÍ:

V úterý přiletěl americký ministr obrany Robert Gates do Varšavy, aby zde vyjednal podporu pro americkou protiraketovou obranu v Evropě. Jde vlastně o takovou spanilou jízdu Evropou. Po zastávce v České republice, Ruské federaci a Polské republice jej čeká ještě návštěva Spolkové republiky Německo. Cílem jeho cesty je přesvědčit nepřesvědčené o dobrých úmyslech americké protiraketové obrany.

V tomto příspěvku nechávám stranou zda tato obrana je pro Evropu prospěšná, nebo zda jde o nepřátelský tah vůči Ruské federaci a Čínské lidové republice a zaměřím se na další zajímavý fakt, píše Zdeněk Vopat:

25. 4. 2007

HOVOŘÍ PRIMÁŘ:

Nedělní otázky Václava Moravce jsem zhlédl na internetu a nechal si nějaký odstup. Trochu jsem očekával analýzu stran formy i obsahu od povolanějších. Protože jí zatím nikdo nenapsal, pokusím se popsat svoje pocity z tohoto pořadu.

Nejprve snad stran novinářské práce. Z mého subjektivního hlediska byla zcela jasná servilnost a "nadržování" ministrovi a náměstkovi. Oponenti byly přerušováni, odváděni od myšlenky či seděli v hale Rondo, aniž by mohli získat adekvátní prostor. Většinu mediálního prostoru tak dostalo oficiální stanovisko ministerstva, které známe, a případné námitky odborníků a pohledy z dalších úhlů byly slyšet málo a přerušovaně zcela hloupě a formálně agresivním komentátorem.

25. 4. 2007

Že dcera pana Zörklera má potíže jako matka samoživitelka se dvěma dětmi najít zaměstnání, nikoho nemůže překvapit. Každý z nás zná desítky takových případů. Ano, mít dítě v ČR je katastrofální handikap. Ale jinde ve světě to není zpravidla lepší. Nedělní Observer přinesl zprávu, že jenom letos přijde o práci kvůli svému těhotenství v Británii na 30 000 žen, takže moje kamarádka, kterou kvůli tomuto prohřešku, vyhodili z nejmenované pražské nemocnice (nahlas to samozřejmě nikdo neřekl) není zdaleka sama. Jsou země, kde zaměstnavatelé posílají zaměstnankyně pravidelně na vyšetření ke gynekologovi a ty těhotné jdou ihned na dlažbu. Jak vidno, není to není to pouze česká specialita a jinde to může být dokonce horší.

25. 4. 2007

Bylo by chybou "svobodná" média, jakými je třeba MF DNES, přehlížet. Ve skutečnosti jsou ukázkou, jak se perfektně a vskutku profesionálně se dělá propaganda. Propaganda, která po několika letech z myslících občanů po létech uhněte stádo ovcí, které si do svého čela ve "svobodných" volbách zvolí vlastní řezníky.

Do nebe volající vymývání mozků českých občanů z dílny největšího "českého" periodika překročilo další stupeň. Zástupce šéfredaktora MF DNES Viliam Buchert ve svém komentáři "Uvadlá Tour de France" ze dne 23.4. zasadil "smrtící úder" sociálnímu státu ve Francii a vlastně i Francii samotné.

Hlavním hříchem Francouzů je podle Bucherta skutečnost, že "s takovým nepochopitelným odmítáním a tak strašně nepružně zareagovala na globalizaci ve světě...", což v překladu z tohoto orwellovského newspeaku znamená prostě to, že tamní politici se se svými občany stále ještě moc "párají". Polehčující okolností v očích českého novináře nejsou ani, jak sám přiznává, výborné veřejné nemocnice či dobře fungující školky zadarmo. A 35 hodinový pracovní týden? Ten už teprve ne!

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2007 Je "prozření na Kwajalein" součástí psychoanalytické terapie, manipulace mysli nebo maňáskovým divadlem v pestrých kulisách? Hugo  Fibiger
26. 4. 2007 Americký radar v ČR z mého pohledu   
26. 4. 2007 Jak "veřejnoprávní" Česká televize vymývá mozky dětem   
25. 4. 2007 Jak se české televize zase zostudily   
25. 4. 2007 Novinářský mor v České republice   
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Jak můžete souhlasit se stavbou americké základny, pane poslanče?   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2007 Kar Marcela  Gunázerová
24. 4. 2007 * * * Petr  Fiala
20. 4. 2007 Rúbaj, synku   
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 XVIII. Otakar Dobromil Kárek
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý