9. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 3. 2007

S explicitním souhlasem amerických a britských úřadů provozovala americká CIA výslechové a vazební středisko pro osoby, podezřívané z terorismu, v bývalé polské škole pro rozvědčíky ze sovětské éry ve vesnici Stare Kiejkuty v severním Polsku. Vyplývá to z informací od britských a polských špiónů, kteří byli seznámeni s činností tohoto střediska, píší Larisa Alexandrovna a David Dastych na stránkách alternet.org.

Sloupek
Vladimír Holan

To je ta chvíle, kdy oheň v krbu
je třeba přikrýt popelem...
Udělají to ruce tvé staré matky,
ruce, které se třesou, ale ruce,
jejichž třesení je stále ještě mírou
ubezpečení... Zkolébán jimi usínáš
a je ti dobře... Obyčej, teplo, slast a klid,
důvěrnost dechu s něčím až rajsky zvířecím,
to obdarován být i darujícím,
když ztratíš sama sebe:
popírají, že by ti bylo přes čtyřicet.
A vskutku, zavzlykáš-li k ránu,
pak je to jenom proto,
že dítě se ze sna nikdy nesměje,
ale vždycky jen pláče....Dítě!

Ze sbírky Bolest (1965) vybral Michal Černík.

Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

9. 3. 2007

Britské listy fungují už téměř 11 let a za tu dobu si vytvořily svůj -- stále se rozšiřující -- okruh čtenářů. Jak by se tato skupina čtenářů dala charakterizovat z hlediska sociodemografických parametrů, o tom se zatím můžeme pouze dohadovat. Připravili jsme proto anonymní dotazník, který obsahuje otázky zjišťující sociální zařazení čtenářů. Pokud tedy máte chvilku čas, vyplňte dotazník a přispějte k objasnění zatím pouze mlhavé představy o čtenářích Britských listů, tedy sami o sobě. Vyhodnocení dotazníku zveřejníme, výsledky využijeme ke zpřesnění inzertního dosahu Britských listů.

Děkujeme.

Dotazník  ? 

Pozn. JČ, pondělí 0.00: Od minulého pátku, kdy jsme zveřejnili tento dotazník, odpovědělo více než 5000 čtenářů. Výsledky jsou nesmírně zajímavé, v mnoha ohledech potvrzují to, co jsme o skladbě čtenářské obce Britských listů tušili, v některých ohledech přinášejí zajímavé otázky, s nimiž se obrátíme na naše čtenáře. Výsledky ankety zveřejníme i analýzu, případně diskusi k nim.

11. 3. 2007
< Šéf britských konzervativců David Cameron vysazuje v Londýně stromy v rámci Konzervativní Zelené akce

Miliony lidí, kteří cestují letecky do zahraničí, budou platit daň z letecké dopravy podle toho, jak často létají. Vyplývá to z nových plánů britských konzervativců na boj proti globálnímu oteplování.

Cestující leteckou dopravou dostanou každoročně individuální příděl leteckých kilometrů, které budou nezdaněny, a pokud tento příděl překročí, budou muset z dalších cest letadlem platit daně. Stínový ministr financí Konzervativní strany George Osborne konstatoval, že Konzervativní strana také uvažuje o zavedení DPH na letecké palivo pro lety v Británii, případně o dani z každého letu, uvalenou na letecké společnosti.

Osborne zdůraznil, že nové ekologické daně, navrhované Konzervativní stranou, budou vyváženy daňovými škrty jinde. Činitelé Konzervativní strany také s potěšením oznámili, že bývalý americký viceprezident a ekologický aktivista Al Gore tento týden pronese na zasedání stínové britské konzervativní vlády projev o tom, co dělat proti globálními oteplování.

Podobnosti v angličtině ZDE ZDE

10. 3. 2007

Pět bilionů rublů (190 miliard dolarů) bude určenou na vybavení ruské armády a ruského námořnictva nejmodernějšími zbraněmi. Částka bude vydána do roku 2015, uvedl v pátek ruský prezident Putin, informovala tisková kancelář RIA Novosti.

Ruský prezident uvedl na ceremonii při příležitosti udílení vojenských cen v Kremlu, že globální situace diktuje potřebu zlepšit strukturu ruské armády.

"Nemůžeme si nepovšimnout neustálých pokusů řešit mezinárodní kontroverze silou, hrozby mezinárodních konfliktů, terorismu, eskalece místních konfliktů a šíření zbraní hromadného ničení," zdůraznil ruský prezident.

Dodal, že velká část výše uvedených finančních prostředků bude určena na nákup nejmodernějších zbraní a vojenské techniky, na vojenský výzkum a na zbrojní průmysl.

Putin zdůraznil, že Rusko podporuje vznik globálního bezpečnostního systému.

Rusko nedávno ostře kritizovalo navrhované plány umístit prvky americké protiraketové obrany do Polska a do České republiky. Minulý týden Spojené státy vyvolaly další bezpečnostní obavy v Rusku, když se vyjádřil jeden činitel z Pentagonu, že by si Washington přál umístit radarovou základnu také na Kavkaze a na Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 3. 2007

Americký prezident George Bush zahájil ve čtvrtek pětidenní návštěvu Latinské Ameriky ve snaze zlepšit pověst Washingtonu v tomto regionu a omezit vliv venezuelského prezidenta Hugo Chaveze.

Mezi policií a maskovanými demonstranty docházelo k násilným střetům ve finanční čtvrti města Sao Paolo, kam prezident přicestoval nejdříve. Demonstranti házeli na policii kamením, která střílela gumové projektily a užívala slzného plynu. Chodci prchali z ulic, naplněných kouřem a mezi policií a demonstranty vznikly otevřené potyčky. V oblasti došlo k několika hlučným explozím.

9. 3. 2007

Londýn se stal poslední dobou centrem pro nejbohatší obchodníky a finančníky světa. Analytikové odhadují, že pracovníkům londýnských finančních institucí bylo v minulých týdnech vyplaceno na prémiích celkem 17 miliard dolarů. Více než 4200 pracovníků finančních institucí v Londýně dostalo prémie, každý ve výši alespoň 2 milionů dolarů, a to k svým platům, které, jak píše americký deník Washington Post, se už prohýbají pod váhou nul.

Mark Alexiou, vlastník módního nočního klubu Pangaea v londýnské čtvrti Mayfair svědčil o tom, že jeden z jeho nedávných zákazníků, bankéř, chtěl zaplatit účet za večerní koktaily, ve výši 36 000 dolarů, svou úvěrovou kartou. Elektronická autorizace karty však selhala, a tak zasáhl jeden bankéřův kamarád a bez problémů zaplatil tento účet příteli svou vlastní kartou.

10. 3. 2007

Topolánkův útok proti obnovitelným zdrojům selhal

tisková zpráva Greenpeace

Brusel/Praha, 9. března 2007 - Evropská unie dnes učinila patrně nejvýznamnější rozhodnutí týkající se ochrany klimatu od doby, kdy byl schválen Kjótský protokol o omezování emisí skleníkových plynů. Rozhodla totiž, že do roku 2020 chce snížit emise skleníkových plynů o 30 %. Greenpeace toto rozhodnutí vítá. Za velký úspěch pak považuje přijatý závazek EU zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 20 % do roku 2020. Rozhodnutí bylo přijato navzdory úsilí českého premiéra Mirka Topolánka, který se společně s francouzským prezidentem Chiracem neúspěšně snažil závazný cíl pro obnovitelné zdroje torpédovat.

9. 3. 2007

Když jsem byl malý kluk, přistěhoval jsem se spolu s rodiči a starší sestrou do nádherného domu blízko českobudějovického náměstí. Prostorný byt se nám všem líbil, stejně jako klenuté podloubí, takže řeči o podivném chování pana domácího jsme nějakou dobu nebrali vážně. Prý se snaží zalíbit až moc, šuškaly partaje a významně u toho pokyvovaly hlavou. Ale nám se úsměv pana domovníka plný ochoty ze začátku moc líbil.

9. 3. 2007

Čelní Demokratičtí poslanci v americkém Kongresu hodili ve čtvrtek rukavici prezidentu Bushovi tím, že zveřejnili návrh zákona, obsahující rozvrh odchodu amerických jednotek z Iráku.

Bush vyslal minulý měsíc do Iráku dalších 21 500 vojáků navzdory rostoucí opozici v USA proti irácké válce.

Plán Demokratů požaduje, aby byly všechny bojové americké jednotky staženy z Iráku nejpozději do srpna 2008. Čelný kongresový Demokrat David Obey zdůraznil, že plán bude znamenat "uspořádané a odpovědné ukončení" americké účasti na irácké "občanské válce".

Avšak George Bush bude zřejmě toto gesto ignorovat a je velmi pravděpodobné, že americké jednotky zůstanou v Iráku nejméně do konce Bushova funkčního období v listopadu 2008.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 3. 2007

EU usiluje o modernizaci pracovního práva, odbourání zbytečné byrokracie a sjednocení podmínek pro podnikatel v celé EU, což by mělo vést k podpoře malých a středních podniků. O tom, jak to dokázat , diskutovali podnikatelé s evropským komisařem Špidlou v Praze.

Podnikatelé, družstevníci a živnostníci kritizují nárůst byrokracie a překážek pro podnikání. Podle předsedy Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a předsedy Svazu českých a moravských výrobních družstev Jana Wiesnera je hlavním cílem Zelené knihy otevřít debatu mezi všemi zúčastněnými stranami a podpořit tak úsilí o dosažení rovnováhy mezi flexibilitou a jistotou pro všechny.

9. 3. 2007

Dvoudílný televizní film německé veřejnoprávní televize ARD ve spolupráci s ARTem "Die Flucht" (Útěk) z období II. světové války vyvolal nebývalou diskusi, která skončila politickým skandálem. Děj byl zasazen do konce roku 1944, kdy východopruské hranice překročila Rudá armáda a tamní německé obyvatelstvo před ní prchalo na západ do vnitrozemí. Nacistické vedení se tak provinilo dalším zločinem, kdy bezbranné ženy, děti a starce zanechalo osudu a nuceně nasazené zavlečené cizince a zajatce hromadně vraždilo stejně jako své dezertující vojáky, kteří se snažili zachovat si holý život. Hitlerovští vůdcové, kteří vyzývali k boji "do posledního nadechnutí", se rychle ztráceli, zatím co pomstou vedená Rudá armáda nemilosrdně pustošila dobyté území a znásilňovala ženy.

9. 3. 2007

tisková zpráva Strany zelených

Na nádvoří břevnovského kláštera by měla být v pondělí 12. března pokácena alej 16 lip, jejichž stáří je od 60 do 250 let.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu MHMP vydal souhlas s pokácením těchto 16 stromů, aniž by požádal orgán ochrany přírody o souhlasné stanovisko.

9. 3. 2007

"Skutečný život je setkáním." -- Českojazyčné servery připisují tuto větu (v poněkud upravené podobě) většinou Martinu Buberovi; anglickojazyčné servery ji porůznu spojují s několika význačnými anglosaskými mysliteli.

9. 3. 2007

Aneb jakými řečovými projevy nás denně obšťastňují i celostátní média

Snad už je opravdu načase občas upozornit na to, jak média beztrestně a zcela suverénně -- bez sebemenšího ostychu! -- prezentují zaplevelenou dikci českého jazyka. Zkusme nezapomínat na to, že jak dnes mluvíme, tak budeme zítra také psát! Jazyková kultura se za posledních šedesát let značně zhoršila. Asi bychom se nad tím neměli horšit, kdyby šlo jen o soukromé debaty. Jde-li o oslovení širší veřejnosti, bývala k tomu vždy rezervována oficiálnější forma projevu. Mluvčí se cítil zavázán mluvit kultivovaně k širšímu jazykovému společenství. Teď málem každý i "do éteru" hovoří jen tak, jak "mu (jí) zobák narost'". --- Asi nemá dnes smysl lámat si moc hlavu nad tím, že dnes a denně běžně člověk slyší stále spíše pražštinu než spisovnou verzi češtiny; snad zčásti s výjimkou zpravodajství (v reportážích už to je opět značně slabší). Všimnu si teď jen jednoho verbálního nešvaru, který bují po celá desetiletí.

9. 3. 2007

Fabiano Golgo opět otevřel téma homosexualita a společnost. Jisté je, že lidská sexualita je záležitost složitá k pochopení. Proč se nám například líbí více blondýnky, než brunetky, nebo je to naopak? Různé výzkumy nám říkají, že minoritní část obyvatelstva je sexuálně zatížena na osoby stejného pohlaví. Podle výzkumů je to 4% část obyvatelstva.

9. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Angela Merkelová jako bojovnice za ochranu životního prostředí, Ursula Gertrud von der Leyen jako bojovnice za umožnění výchovy malých dětí v jeslích, a "černí" křesťanští konzervativci mají nyní souhlasit s cíli, o které vlastně dříve usilovali "zelení" a "červení" politikové z odpovídajících stran.

9. 3. 2007

(Tajná válka za závojem)

Designu je dnes stále více věnována větší pozornost. Povrchnost letí. Bez designu si nedokážeme představit náš sociální životní exteriér, ani interiér. Architekti se snaží vytvořit atraktivní vzhled navrhovaných staveb. Návrháři nábytku a všech věcí denní potřeby, dbají především na líbivý vzhled. Módní návrháři a zvláště výrobci aut, dbají pečlivě na dokonalý design, neboť šaty dělají člověka a auto je jeho dnešním tělem a egem. Módní věci jsou čím dále tím více ošklivější.

9. 3. 2007

Chystá se revoluce?

Zatím se solární panely u nás příliš neujaly. Přitom se stále hovoří o nutnosti hledat nové cesty jak v hledání a uplatňování především zdrojů elektrické energie, tak -- mnohem zakřiknutěji -- o nezbytnosti energiemi šetřit. Pořídit si solární panely je nemalá investice, leč brzy se vyplatí. Zatím si takové panely pořizují lidé spíše někde ve Středomoří než někde u nás. Za stávajících podmínek se zatím stále přednostně používají solární panely jako kouzelný prostředek přeměny sluneční energie v teplo. Přeměna slunečního záření v elektřinu není zatím v malém měřítku ekonomická. Zatímco pro přeměnu v teplo konverze probíhá nejčastěji v kovovém absorbéru, z něhož pak teplo odebírá nějaké teplonosné médium, v solárních panelech k získávání elektrické energie se jako materiál k výchozímu zahřívání nepoužívá kov, nýbrž krystalický křemík. Ten je ovšem drahý a poměrně těžký.

8. 3. 2007

Co si představuje americký velvyslanec:

Jak již jistě víte od vašich nejvyšších státních představitelů, zahajují Spojené státy podrobnější rozhovory s Českou republikou a Polskem o možném rozmístění prvků americké pozemní protiraketové obrany.

Spojené státy se domnívají, že prvky protiraketové obrany v Evropě jsou přínosné, protože mohou ochránit většinu Evropy proti balistickým raketám středního až dalekého dosahu a Spojené státy proti mezikontinentálním balistickým raketám vypuštěným ze Středního východu. Zmíněné předsunuté rozmístění amerického systému protiraketové obrany nabídne Evropě takovou ochranu, která doposud neexistovala. Přestože Spojené státy a Česká republika nyní vyjednávají o umístění specializovaného radaru na českém území, máme na paměti, že konečné rozhodnutí bude výhradně na České republice.

Domnívám se, že česká účast na protiraketové obraně by se mohla stát příležitostí pro vedoucí roli České republiky při zajišťování obrany a bezpečnosti Evropy. A to by mohlo být prospěšné pro všechny. Hluboce oceňuji odpovědné a zasvěcené úsilí, které ČR věnuje -- bilaterálně i multilaterálně -- současné situaci ve světě a uvědomuje si svoji roli při obraně Evropy a Severní Ameriky proti budoucím hrozbám. velvyslanec USA v ČR

Richard GRABER

Zdroj: ZDE

Domnívám se, že o vedoucí roli jsme toho v minulých letech slyšeli dost, podotýká František Procházka.

8. 3. 2007

Na univerzitě, kde mi dávali čestný doktorát, mají jen 70 % studentů, spousta domů -- dřevěných, přízemních, bez pořádných základů -- je buď úplně zničena, nebo ještě neopravena.

Velké hurikány byly v letech 1959, 1965, 1969, 1992, 2005, z čehož velkou souvislost s globálním oteplováním nevidím.

Svou neopakovatelnou atmosféru, která je kombinací francouzského, kreolského, mexického, afroamerického (jak oni teď politicky korektně říkají) a teprve na posledním místě amerického vlivu to ale má.

Bydlíme v krásném, starobylém hotelu Monteleone, ve Francouzské čtvrti, který se pyšní tím, že tu psali svá díla E. Hemingway, T. Capote, T. Williams a W. Faulkner. To je opravdu hezká společnost.

Guvernérka Louisiany i starosta města New Orleans jsou oba demokraté, nevěří příliš tomu, že si s tím vším poradí trh, a proto usilují o co největší dotace z Washingtonu. Od evropských způsobů chování to příliš odlišné není.

Zdroj: ZDE

Už dlouho jsem se takhle nezasmál, konstatuje Jakub Žytek.

8. 3. 2007

Amnesty International pořádá v sobotu 10.3. od 18:00 demonstraci za dodržování lidských práv v Tibetu před Velvyslanectvím Čínské republiky v ČR, Pelléova 18, Praha 6. Podrobnosti ZDE

9. 3. 2007

Na svůj poslední poslední příspěvek, publikovaný v Britských listech s více jak ročním odstupem (publikace poezie není zahrnuta), 16.2. 2007, jsem zcela atypicky neobdržel žádnou reakci od čtenářů, a tak jsem se rozhodl, že na některé příspěvky, publikované v Britských listech v posledním roce, budu naopak reagovat já:

8. 3. 2007

Ve středečních Lidových noviných dostala redaktorka Radka Kvačková místo na titulní straně, aby se ve svém komentáři vyjádřila k případu Karla Bicana, pražského biskupa z Československé církve husitské, který se pokusil přimět k pohlavnímu styku muže, jemuž pomáhal po propuštění z vězení navrátit se do společnosti.

8. 3. 2007

Tajnosti v jednání s americkou vládou a ignorování volených zástupců naznačují, že v Česku vzniká režim, který je mimo parlamentní kontrolu připraven vytvořit výlučnou vazbu na jednu mocnost.

Současná debata o umístění amerického radaru na českém území odhaluje nebezpečné tendence v české demokracii -- utajování bezpečnostích rozhodnutí a svévolný výklad ústavy vládou. Debata ukazuje, jak je česká bezpečnostní politika vzdálena od polistopadových proklamací o nutnosti demokratické kontroly nad armádou a bezpečností země. Vypovídá také o tom, že vládní představitelé si buď nejsou vědomi rizik, které by přinesla smluvní vojenská vazba na Spojené státy nebo o těchto rizicích odmítají informovat veřejnost.

8. 3. 2007

Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí za ODS, si s letošním jarním úklidem pospíšil. Jako dobrý odeesák chce vyházet ze svého resortu sociální dávky, které ČSSD teprve od ledna zavedla.

Ještě velice dobře si pamatuji, jak po celou dobu loňského vládí-bezvládí ODS v boji o voliče slibovala, že na zvýšený rodičovský příspěvek a porodné nesáhne.

Jen co se ale Nečasova zadnice pevněji zabořila do ministerského křesla, začal jednat v duchu pravicové tradice a na sliby zapomněl. Už v dubnu chce předložit vládě návrh změny vyplácení obou zmiňovaných dávek. Již od září by nový zákon mohl platit. ODS tak vráží podpásovku nejenom svým voličům.

8. 3. 2007

Obsáhlý článek Václava Chyského o moderním národu a o rozstříhaném koberci výborně zapadá do módního názorového rámce, který se navíc vyhovuje konextu přednášky, z níž předložený text vychází. Ostatně tomu napovídá i soupis literatury, v němž se nacházejí převážně díla vůči kategorii národa negativně přednaladěná. Nemám tolik času, abych mohl s článkem polemizovat v celistvosti, pouze bych zde rád zproblematizoval některá tvrzení a upozornil na opomenutí (ať už záměrná či náhodná). Nemůžu a ani nechci zde nahrazovat povolanější odborníky v roli kritiků v současnosti převládajícího názoru historiků na povahu moderních národů a na národnost jakou takovou vůbec. Neotřelým, poučeným, a přitom srozumitelným způsobem to dělá např. prof. A. Stich v dobře dostupné knize Jazykověda -- věc veřejná. Budu tedy mluvit coby laik, jehož jedinou kvalifikací je upřímný zájem o dějiny a o starší českou literaturu.

8. 3. 2007

V článku "Před rekodifikací trestního řádu I" (Britské listy 7. 3. 2007) poukazuje Zdeněk Jemelík na zastaralost českého trestního práva. Zmiňuje např. neúnosný stav vládnoucí v přípravném řízení, nad jehož zákonností vykonává dozor státní zástupce. S autorem lze souhlasit v tom, že přípravné řízení, tedy vlastní vyšetřování by od počátku mělo probíhat pod dohledem soudu. V závěru článku autor napadá stávající právní úpravu zastupování obhájci v trestním řízení, kde může obhajovat pouze advokát, přičemž argumentuje tím, že monopol a jím vyvolaný nedostatek konkurence vede mnohdy ke snížení úrovně služby (tedy obhajoby). Podle autora by poučený laik nedostatek právnického vzdělání vyvážil starostlivostí a větším pracovním nasazením. Jako advokát nechci v žádném případě autora za jeho názor "ukamenovat", což autor od advokátů a státních zástupců -- jak sám na konci svého textu uvádí -- tak trochu očekává. Přesto se k některým naznačeným problémům pokusím v krátkosti a bez přílišné právní terminologie vyjádřit.

8. 3. 2007

Zaujalo mne prohlášení pan Špačka, bývalého tiskového mluvčího našeho bývalého prezidenta a rovněž bývalého disidenta Václava Havla. Prohlášení vesměs jednoduché, až prostomyslné -- jsem slušně vychován, podporuji americkou základnu na našem území. Ve stručnosti řečeno, Spojené státy jsou našimi přáteli a pokud nás přítel o něco požádá, je slušností mu vyhovět, píše Marian Štěpánek.

Rád bych pana Špačka požádal o vysvětlení jeho postoje; abych věc přenesl do obecně pochopitelné roviny (tzn. do roviny argumentace páně Špačkovy), pokusím se obě strany personifikovat. Říkejme tedy Spojeným státům pan Novák a České republice pan Čech. Představme si je jako sousedy, kde se předmětem jednání nestává radar (k čemu by panu Novákovi také byl, že?) ale dejme tomu žumpa. Řekněme, že se panu Novákovi zdá jeho stávající žumpa malá; musí se často vyvážet a po letech navíc i nepříjemně páchne. Podlehne naléhání své rodiny a rozhodne se pro vybudování žumpy nové, větší. Rozvine se tedy následující, nám všem v lecčems povědomý příběh:

7. 3. 2007

Zřejmě každý sebekritický historik a historička, zvláště pak ti, kteří se zabývají dějinami 19. a 20.století, by tento páně Peňásův výrok ochotně podepsali. Soudobé dějiny jsou plné příkladů, kdy výuka dějepisu více či méně vědomě sloužila k modelování poslušných občanů ochotných nadšeně padnout a hlavně zabíjet za vlast (za Boha, za národ, za třídu), když k tomu dají elity povel. Když pracujete v oboru, je dobré si uvědomit, že zacházíte s výbušninou...

V Britských listech se v jednom dni objevily dva podnětné články z oblasti historie, skvělý projev na téma národ a nacionalismus pana Chyského a zajímavá polemika pana Šlechty, která, ač podle mého názoru nešťastným, přesto však podnětným způsobem poukazuje na klíčové problémy "vytváření" a výuky dějin.

7. 3. 2007

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyhlásil náročný legislativní program. Významný je jeho záměr předložit sněmovně nový trestní řád. Úmysl je to jistě bohulibý, protože v současnosti se naše trestní řízení podřizuje zákonu z r. 1961, novelami různě poflikovanému. Jím bylo kodifikováno přizpůsobení našeho trestního řízení sovětským zvyklostem, zahájené v 50. letech minulého století. Až do té doby se naše trestní právo vyvíjelo v kontextu evropského právního vývoje a zachovávalo si spojení se svými kořeny, které vězely až v minulosti rakousko-uherského právního řádu. Současná zamýšlená rekodifikace je tedy velkou výzvou, abychom se vrátili k principům trestního řízení demokratického právního státu, které ctí "staré země" EU i země anglosaského práva.

7. 3. 2007

Milý pane Ladwigu, s radostí odpovídám na dotaz, který obsahují poslední řádky vašeho článku "Marxisté všech zemí, nemýlíte se"?

Svou odpověď začnu dvěma příběhy. Jsem novinář a editor knih a v letech 2004 -- 2005 jsem měl možnost zúčastnit se a spoluvést kolem padesáti rozhovorů v pořadu dr. Milana Hanuše Pamětníci pro Český rozhlas 6. Mnohé z nich byly vedeny s lidmi, kteří byli v letech 1968 -- 1969 členy odborných týmů, jež byly zřízeny jako odborné zázemí pokusu o reformu tehdejšího stavu československého hospodářství, politiky a ideologie.

Patřil mezi ně i docent Jiří Hermach, který ve filosoficko-politologickém týmu Radovana Richty vedl práci na výstupním textu, jež měl určit podklad k ideovému směřování naší budoucí státní politiky.

7. 3. 2007

Od humanity přes národnost k bestialitě (Franz Grillparzer, 1791 -- 1872 )

8. květen 1945 nesmíme oddělovat od 30. ledna 1933. Kdo však před minulostí zavírá oči, stane se slepým vůči přítomnosti (Richard von Weizsäcker 8. května 1985 při příležitosti 40. výročí konce 2. světové války)

To, co humánní civilizovaný národ odlišuje od barbarského, není jeho nevina, nýbrž zacházení se stinnými stránkami a problematickými aspekty historie (Erazim Kohák, český exilový filozof)

(Předneseno při příležitosti setkání Ackermann--Gemeinde 15. -- 16. listopadu 2003 v Oesede, Georgsmarienhütte u Osnabrücku, pro publikaci rozšířeno).

Vazene dámy a pánové,

děkuji vám za příležitost, že se dnes mohu spolu s vámi zamyslet nad neblahou doktrínou etnických čistek. Výslovně bych rád zdůraznil, že se mezi členy Ackermann-Gemeinde cítím jako mezi krajany. Byli jsme krajany v Čechách a na Moravě, ale tato skutečnost byla vlivem nacionalistické ideologie obou stran za posledních 150 letech stále více a více potlačována. Mnozí z nás odhalují teprve se zpožděním, když již nežijeme ve společné vlasti, jaké společné kulturní kořeny nás staletým soužitím spojují.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2007 Po letech u maminky Vladimír  Holan
7. 3. 2007 Bez názvu Zuzana  Vítková
6. 3. 2007 7 modeliek Michal  Habaj
2. 3. 2007 Rány egyptské Jiří  Staněk
1. 3. 2007 17 Jiří  Studený
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
26. 2. 2007 Milostben Štefan  Moravčík
23. 2. 2007 I když Vladimír  Holan
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš