2. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2007

CITÁT DNE:

V tuhle chvíli dělat referendum, kdy už ten příslib v podstatě zazněl, z České republiky, myslím, že to je prostě od České republiky neseriózní.

Petr Bendl, místopředseda ODS, v televizi Nova, 3. února 2007. VIDEOKLIP ZDE

K tomu poznamenává čtenář Tomáš Poláček: Myslím, že Bendl reagoval na kroky bývalého ministra obrany pana Tvrdíka. Který, jako ministr obrany a člen vlády, místo pro základnu na půdě ČR sám nabídl a podle IHNED dokonce slíbil, že "že konečné rozhodnutí učiní vláda a parlament. " což je v přímém rozporu s tím co nyní ČSSD hlásá.

Reakce Jana Čulíka: Pane Poláčku, jestliže předchozí sociálnědemokratická vláda nehorázně slíbila něco cizí mocnosti, aniž by se předtím zeptala občanů - například ve volbách - jak víte, tak o základně tajně všechny vlády vyjednávaly s Američany už od roku 2002 a občanům drze lhaly, že tak nečiní, nová vláda má vynikající příležitost se od této nehoráznosti s příchodem do funkce distancovat. Argument, že "musíme dělat to, co dělala předchozí vláda", je poněkud nezvyklý.

Sloupek
Kateřina Komorádová

Sluneční kotouč rozhodiv své zlaté vlasy
doťapkal až na konec bazénu a skočil. Tisíce kapek
se rozprskly okolo a se zvonivým chichotem tříštivě
narážely na hranatá těla hodin.
Zrnka písku si brumlala Osudovou, brčka obcovala
s plátkem citrónu, zatímco
dubový list se převlékal do plavek. A do toho --
Zakryješ zrcadlo. Prý jsem moc mladá.
A pravidelná.
Krásná, tajemná, nesvá.
Jednoduchá, a přece složitá.
Často nepochopitelná.
A pokaždé neuchopitelná.

A dál? Objevil se řezník a stáhl mě z kůže. Zaživa.
Za bílého dne, snad jsi to i viděl.
Mouchy na mě sedaly a
dělaly na mně takový ty
svoje malinkatý hovínka.
Piková dáma probodla levé ucho hříchu,
naše hvězda vybuchla gejzírem touhy,
obraz na stěně právě slízal rozsypaný vitriol.
Mně začaly kořeny prorůstat do betonu,
tělo se obalovat kostičkovaným listím
- protože já kostičku miluju -
a ve vlasech se usídlil krkavec.
Ano, krkavec; to on mi svým tupým drápem
vyškrábal oči,
to on mi zobákem vyťukává do morku kostí
tvoje naléhavé SOS,
to on je mou nadějí...

do Britských listů poslala autorka

4. 2. 2007

Radko Kubičko z ČRo 6 mě v pátek požádal, abych se pro jeho pořad Média v postmoderním světě vyjádřil k dvěma vystoupením z konference o novinářské práci, kterou loni na podzim uspořádal Syndikát novinářů - jde o vystoupení Alexandra Mitrofanova z deníku Právo a Martina Komárka z Mladé fronty Dnes, v transkriptu jsou ZDE a ZDE. Byl jsem šokován nízkou úrovní obou příspěvků.

Příspěvek Alexandra Mitrofanova je mnohomluvný a prázdný. Uplyne celá řada minut, autor mluví, aniž by se jeho šedá hmota mozková jakkoliv pohnula, a k první myšlence se dostane až tak v třetím, čtvrtém odstavci textu. Hlavní myšlenkou Mitrofanova příspěvku je pochybnost nad tím, co má člověk dělat, když se v redakci novin dostane pod tlak politické strany. Odpověď je ovšem jasná - tomu tlaku se slušný novinář nikdy nemůže podrobit a musí ho zveřejnit. Pokud tlak pokračuje, musí z novin odejít.

U Martina Komárka mě zaujala tato formulace:

Nikdy nemohu připustit, že mohou někoho poškodit komentáře, protože komentáře jsou názory.

Aha, tak když napíšu, třeba že Paroubek je pedofil, tak ho to nepoškodí, protože je to "názor"? Zajímavý postoj u "čelného komentátora".

V ČRo 6 jsem k tomu v pátek řekl v rozhovoru s Radkem Kubičkem toto:

4. 2. 2007

Podle páteční analýzy OSN bude do roku 2100 na světě daleko tepleji. Co to bude znamenat? zeptal se v sobotu deník Independent:

+2.4 C: Korálové útesy téměř úplně zahynou

V severní Americe vzniknou prachové pouště ve státech na vysokých planinách, kolem Nebrasky. Zlikviduje to také chovatelství dobytka na rančích. V pěti státech USA, od Texasu na jihu až po Montanu na severu, vzniknou písečné duny.

Zrychlí se stoupání hladin moří, vzhledem k tomu, že ledová vrstva v Grónsku začne nezadržitelně tát. Bude to znamenat, že národy, žijící na atolech zmizí pod hladinou, stejně jako oblasti v deltě velkých toků. V Peru roztají v Andách ledovce a 10 milionů lidí bude trpět nedostatkem vody. Oteplující se moře zlikviduje Velkou korálovou bariéru. Korálové útesy budou v tropických mořích téměř všude zlikvidovány. Po celém světě bude čelit zkáze třetina všech přírodních a rostlinných druhů.

3. 2. 2007

Co se děje v normálním světě:

Posuďte sami

Musíme se ptát na to, čím to je, že od roku 1990, kdy byl vytvořen protokol z Kjóta na základě raných analýz IPCC, nedošlo ke globálním politickým opatřením v této věci. Mou odpovědí na to je, že jsme neměli vedoucí roli od USA po celé to období. Byli jsme obětí pozoruhodného vlivu jediné instituce, American Enterprise Institute, a jediného člověka., Raymonda Lee, bývalého ředitele ropné firmy Exxon Mobile. Síla těchto lobbistů a jejich vliv je něco, co mě skutečně překvapuje. Je to jako lobbování, které dělaly tabákové společnosti. Byly to pokusy destabilizovat vědecký konsensus o tom, že kouření způsobuje rakovinu.
Sir David King, hlavní vědecký poradce britské vlády

Britská vláda oznámila v pátek dopoledne, že rozšíří kopie Gorova filmu "Nepohodlná pravda" do všech anglických škol. Globální oteplování bude od nynějška součástí výuky v předmětu zeměpis.

Západní sdělovací prostředky informovaly o zprávě IPCC o globálním oteplování poněkud jinak než česká média, v nichž například uvedl dr. Pretel z klimatického oddělení Českého hydrometeorologického ústavu, že prý zpráva tvrdí, že je z devadesáti procent "velmi pravděpodobné" že lidská činnost "přispívá" ke globálnímu oteplování, nikoliv jak uvádějí všechny ostatní informační zdroje, že je "z devadesáti procent velmi pravděpodobné, že lidská činnost globální oteplování způsobuje".

Pro srovnání, jak se o této zprávě informuje v zahraničí, uvádíme překlad prvního z četných bloků britských médií k této problematice, jíž hned po zveřejnění zprávy, v pátek v poledne, věnoval 20 ze svých 30 minut známý a silně sledovaný pořad rozhlasu BBC "World at One". Prosím, posuďte rozdíly mezi českými médii a západním způsobem informování o tomto tématu, sami. |

4. 2. 2007

Ruské úřady zachránily stovky rybářů, kteří lovili ryby v otvorech, vysekaných v ledu, na krách v moři u ostrova Sachalin. Kry se oddělily od pevniny a silný vítr je začal hnát na moře. Letošní zima v Rusku je velmi mírná a v oblasti Sachalinu se nevytvořil dostatečně silný led. Místní lidé, navzdory varování úřadům, však dále jezdí na zamrzlé moře rybařit s automobily a nákladními vozy, přesto, že je led často méně než 15 cm silný. V minulých dnech se do vody probořila celá řada nákladních vozů a ruské úřady z vody vytáhly více než 30 vozidel. Dva lidé v minulých dnech zahynuli.

"Všichni sem jezdí, tak my to děláme taky," řekl rybář Vladimír, který na krách rybaří už od dětství. "Samozřejmě, že je to riziko, ale jedeme v kolejích od předchozích vozidel a zdá se to bezpečné."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

4. 2. 2007

"Hele, vy tady dneska hlídáte, anebo jdete někoho zavřít?" ptá se poradce policisty před sídlem Tonyho Blaira v Downing Street č. 10 v tomto kresleném komentáři karikaturisty Matta, který vyšel v neděli v týdeníku Sunday Telegraph ZDE

3. 2. 2007

NEDOROZUMĚNÍ:

Píše nám anonymní čtenářka:

Dlouho jsem hledala nějaké informace o vlivu radaru na zdraví obyvatel (okolo žijících) a po dlouhém hledání jsem našla na internetu několik zpráv, které by se daly možná využít při kampani PROTI US radaru u nás ...:

Zdar Vaší práci, snažím se pomáhat PROTI RADARU, co to jde :)

Anonymní čtenářka si samozřejmě může dělat, co chce, ale jde o zásadní nedorozumění, pokud si někdo myslí, že Britské listy jsou proti výstavbě americké základny v ČR anebo pro ni.

Britské listy se snaží přinášet v této věci relevantní kritické informace. Velmi nás mrzí, že se nám nepodařilo od nikoho získat přesvědčivou argumentaci pro výstavbu americké základny v ČR - pokud by ji někdo předložil, rádi ji zveřejníme.

Máme velkou obavu, že předem se rozhodnout, že je něco správné či špatně, a pak proti tomu nebo pro to bojovat, to je přesně to, co dělají mnozí čeští novináři. Vede to k absolutní izolaci od reality. (JČ)

4. 2. 2007

Děkuji, že existuje to globální oteplování. Jinak bych se už z té raketové základny úplně zbláznil. :o) píše Karel Stehlík

Pobavila mě reakce Jana Čulíka, který tvrdil, že BL nejsou pro radarovou základnu ani proti ní. Promiňte, ale BL jsou militantně proti základně. Jen si projděte všechny tyto články (minimálně polovina z nich je demagogických) - ZDE

BL jsou perfektní službou pro všechny levicové aktivisty. To je dlouhodobě známé. A pak chcete nějaké pravicové názory pro základnu? Proč by pravičák chodil na levicový deník? Boris Cvek se odvážil a napsal velice kvalitní článek, na který se vzápětí nahrnula "skupina levicově zaměřených autorů" s rozhořčením, že jim někdo kazí "nastavený protiradarový kurs", který v BL jednoznačně a absolutně převládá. Prostě, u Vás to nemají pravičáci vůbec lehké. A není to zásluhou Jana Čulíka.

Reakce Jana Čulíka: Myslím si, že to není pravda. Nezapomínejte, že já nejsem vystavován českým sdělovacím prostředkům, a tak mě neovlivňují bláboly v MFD - nejsem vystavován propagandě českých médií a posuzuji, co se děje, v širším kontextu.

Kromě toho nevím, proč by to v BL měli mít lehké pravičáci či levičáci - veškeré publikované názory jsou vystaveny otevřené konfrontaci. Každý autor musí počítat s tím, že jeho názor bude zpochybňován v diskusi. Pokud se někdo takové konfrontace bojí, vypovídá to jasně, jak asi nosný je jeho názor.

Jak víte, mně osobně je nějaká základna zcela jedno, zdá se mi zvláštní, jak obě strany v podstatě technickému či mezinárodnímu politickému problému přisuzují různé nesmyslné místní české konotace, případně historizující konotace komunista-antikomunista.

Nejde o to, že by se k problému základny měli vyjadřovat "pravičáci", proboha, nejde o ideologický boj, ale jde o to, aby někdo předložil nestranné, objektivní technické informace pro základnu. Bohužel, nikdo to dosud neudělal, a za takové situace by v normálním prostředí - v normální západní zemi - média reagovala přesně tak jako Britské listy.

Mně na "problému základny" připadá velmi sporné jen to, že vláda jedná bez mandátu a aniž by bývala měla základnu v předvolebním politickém programu - je absolutně nepřijatelné, že čeští politikové o základně jednali už od roku 2002 a přitom veřejnosti lhali, že žádná taková jednání neprobíhají. V normální zemi by takoví politikové museli pro ztrátu důvěry odstoupit. Politik ve funkci totiž nemůže lhát, to je základní zásada demokratického provozu. Může jistě mlžit, a mnozí to dělají, nemůže ale tvrdit něco, co je prokazatelně opak skutečnosti.

Spíš než základnu bych poukazoval na demokratický deficit v České společnosti. S tím se ale nic nevyřeší, protože občanstvo je pasivní a zdemoralizované, jak dokazuje minimální počet účastníků demonstrací proti základně - zjevně nemá pocit, že by mohlo cokoliv ovlivnit. Anebo se hlavně zabývá nákupy v Lidlu...

Karel Stehlík dodává: Deficit demokracie není moc dobrý. Ale já považuji tuto vládu za dobrou a líbí se mi její program. Stejně tak jsem pro radarovou základnu na našem území, tak mi to až tak nevadí.

Poznámka JČ: Myslím si, že souhlasit s vládou, která dělá - nedemokraticky - věci, které se mi líbí, je cesta do pekla. Nejzávažnější je přece forma, nikoliv obsah. Když budete tolerovat nedemokratické metody u něčeho, co se vám líbí, spláčete nad výdělkem až na základě tohoto precedentu začne vláda - nebo jiná vláda - dělat něco, co se vám nelíbí.

4. 2. 2007

Chtěl bych reagovat na poznámku pana Stehlíka, že "BL jsou perfektní službou pro všechny levicové aktivisty. To je dlouhodobě známé." Myslím, že takový náhled na BL může mít asi jen ten, komu vadí vaše liberalita a demokratičnost. Osobně považuji váš web za současně nejnezávislejší v České republice. Pro úplnost dodávám, že jsem příznivcem pravice, píše Ondřej Langr.

Některé články přesně vyjadřují mé postoje, s jinými zásadně nesouhlasím a to je dobře - uvažující člověk by si měl sám umět vybrat, co je pro něho dobré, který argument je podložený a čemu bude věřit.

Chtěl bych jen podpořit vaši redakci, aby se dále snažila být naprosto nestranná a zveřejňovala tak články všech názorových skupin, které jsou alespoň trochu kvalitní; dělá tak velkou službu naší společnosti, respektive všem, kteří se nenechávají rádi krmit strannými masmédii, kteří se necítí v bezejmenném davu dobře.

4. 2. 2007

V židovské tradici existuje svátek Tu bi švat -- nebo také chamiša asar bi-švat, anglicky psaný jako Tu Bi'Shevat , hebrejsky ט"ו בשבט, česky Nový rok stromů, který se slaví od starověku (tedy asi 2000 let) ve znamení začínajícího jara v Erec Jisrael. Svátek probouzející se přírody. Slaví se patnáctý den měsíce ševat, který tento rok připadá právě 3. února. Svátek přírody. Svátek z dob, kdy se ekologie ještě nevyučovala na školách. Oslava sounáležitosti člověka přírody. Člověk a jeho země. Člověka a jeho rozkvétající naděje. Člověk a stromy, které se nalévají mízou a kvetou. Proto je Tu bi-švat svátkem naděje, že život vítězí nad smrtí.

2. 2. 2007

Prý je z devadesáti procent pravděpodobné, že lidská činnost přispívá ke globálnímu oteplování podle nejnovější zprávy IPCC, konstatoval jeden zjevně prodejný a zbabělý český vědec v pátek dopoledne v jednom z českých rádií, informoval nás Martin Škabraha.

Je to lež.

Světová média přinášejí konstatování vědců zcela bez pochybností. Globální oteplování je způsobováno člověkem, zdůraznila celá řada čelných vědců, kteří se podíleli na vypracování této zprávy, v pátek v poledne v rozhlase BBC. Není o tom pochyb; formulace o tom, že je "z devadesáti procent VELMI PRAVDĚPODOBNÉ" byla podle rozhlasu BBC do zprávy včleněna z diplomatických důvodů.

Jeden z čelných vědců z Oxfordské univerzity, který se na vypracování zprávy přímo podílel, upozornil v pořadu The World at One v rozhlase BBC, že v současnosti jsou už klimatické změny natolik vážné, že ovlivňují regionální změny a lidé už konkrétně změny cítí ve svých bydlištích. Hlavní vědecký poradce britské vlády zdůraznil, že údaje o tom, že člověk způsobuje globální oteplování jsou známy už od počátku devadesátých let a důvodem, proč se proti nim nezačalo jednat už dávno, je to, že Spojené státy v této věci neprokázaly vůdcovství, které od nich svět očekával. Poukázal na to, že za to může jediný člověk, dlouholetý generální ředitel americké ropné společnosti Exxon, a zdůraznil, že v důsledku obrovské lobbistické moci velkých amerických společností je pozoruhodné, že jediný člověk může ohrozit budoucnost planety.

Vědci mimo jiné varovali, že pokud svět nezačne provádět razantní opatření proti globálnímu oteplování, do konce století se jižní Evropa a Středozemí stane neobyvatelným. Další podrobnosti přineseme později.

Informace v angličtině ZDE

IPCC report: Climate Change 2007: The Physical Science Basis ZDE

Podrobnosti z dnešní tiskové konference v Paříži, spolu s rozhovory s čelnými vědci v angličtině BBC WORLD AT ONE
Patriot PAC-3
2. 2. 2007

Vojáci a ministři neodpověděli uspokojivě poslancům na jejich otázky

"Je ČR připravena, když nás požádá například Čínská lidová republika o umístění části svého systému, také v rámci světové bezpečnosti vyhovět?" zeptal se poslanec KSČM Exner ministra zahraničí Schwarzenberga, generála Štefky a ministryně obrany Parkanové. "Až budeme za naši svobodu třikrát vděčit Číně nebo Brazílii a budeme s nimi mít tak pevný spojenecký svazek jako s USA, tak to milerád podpořím," zareagoval Schwarzenberg.

Takovou podobu měla diskuze členů vlády, která nedoporučuje referendum o umístění americké vojenské základny na českém území, s poslanci Parlamentu, kteří by měli rozhodnout. 31. 1. 2007 pro poslance ze čtyř gesčních výborů připravili o radaru hodinovou prezentaci s diskuzí. Legitimním otázkám se ale odpovědí nedostalo. Takže nevíme, jakým právem se budou řídit vojáci na této základně či při pohybu po českém území. Nevíme, jaká bude odpovědnost USA při rušení radiového spektra či odpovědnost za incidenty. Kdo bude chránit radar? Snad ne česká armáda ve vlastní režii? Nevíme, jaký typ energetického zdroje bude napájet nepřerušitelné zdroje radaru i systémů obsluhy a zda to bude kompaktní jaderný reaktor či ne. To, co víme, vypovídá o této vládě. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar ujistil, že Česko nebude - na rozdíl od Polska - žádat ochranu raketami Patriot PAC-3.

Žádost Polska o zesíelnou ochranu vlastního území v sobě obsahovala jedno skryté poselství - nebezpeční, které v sobě základna nese, je větší, než přiznávají čeští naivní optimisté. Čeští politici a generálové tedy lidem lžou, tvrdí-li jim, že základna bude chránit Evropu a Česko samotné. Nebude. Protože to by Polsko nežádalo o instalaci několika baterií protiraketového systému PAC-3 na ochranu vlastního území, jestliže základnu povolí . Rusko navíc považuje chystané základny americké protiraketové obrany v Česku a v Polsku za ohrožení své národní bezpečnosti a přijme proti nim protiopatření. "Naše odpovědi budou asymetrické, ale vysoce účinné", řekl už i prezident Putin. Varování před druhou sudenou válkou nelze přehlédnout ani ignorovat. Otázka energetické bezpečnosti Česka, do této chvíle nezávislého na amerických válečných úspěších v kolonizaci ropných zdrojů v Iráku i jinde tak dostává poněkud jinou, méně příjemnou dimenzi.

2. 2. 2007

Vyšetřování z korupce v britské vládě

Vyšetřování údajné korupce v úřadě britského premiéra Tonyho Blaira ho prý "neodradí od normální práce". Tony Blair to uvedl v pátek ráno v britském rozhlase, kdy si stěžoval na "rušivou a obsesivní" pozornost, kterou média věnují vyšetřování podezření, že britská vláda udělovala státní vyznamenání za finanční půjčky Labouristické straně.

(Psáno pro ČRo6)

2. 2. 2007

ANALÝZA

NATO je prezentováno státníky, médii, ale i odbornou akademickou veřejností jako vojenský bezpečnostní pakt, který dle své zakládající listiny (Washingtonská smlouva) zajišťuje společnými silami bezpečnost svých členů a to dokonce v případě vojenského napadení. V těchto deklarativních a jako by nezpochybnitelných tvrzeních je spatřována podstata tohoto vojenského seskupení. Bohužel není tomu tak. NATO je organizací bez jakýchkoliv závazků a to zvláště a právě s ohledem na textaci článku 5 Washingtonské smlouvy. Má to svoji logiku. Ta vychází z americké bezpečnostní a politické strategie.

Členové NATO přijali však jen jediný závazek, a ten je vyjádřen v článku 1. Washingtonské smlouvy. Cituji: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů , urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoliv způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů". Žádný jiný závazek smluvní strany z této smlouvy na sebe nepřevzaly a nejsou ničím jiným také vázány.

2. 2. 2007

Klimatické změny, jichž jsme svědky po celém světě, byly "velmi pravděpodobně" způsobeny člověkem, konstatuje Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC).

Výrazem "velmi pravděpodobné" míní panel větší než devadesátiprocentní pravděpodobnost.

Avšak z nové studie, zveřejněné těsně před zprávou mezivládního panelu, vyplývá, že jeho dosavadní analýzy byly zřejmě příliš konzervativní. Z výzkumu mezinárodních vědců vyplývá, že teplota a hladiny moří rostou měrou, která byla ve zprávě z roku 2001 označena za maximální, anebo ještě rychleji.

První část zprávy IPCC z roku 2007 bude zveřejněna v pátek dopoledne v Paříži.

2. 2. 2007

Vědci upřesnili propočty globálních změn klimatu

tisková zpráva hnutí Duha

Pokud jednotlivé vlády i mezinárodní společenství podniknou opatření, která rázně omezí exhalace skleníkových plynů, svět se vyhne razantním výkyvům podnebí. To je podle českých ekologických organizací hlavní bod souhrnné zprávy, kterou dnes Mezivládní panel pro změny klimatu publikoval v Paříži.

2. 2. 2007

Třebaže Spojené státy zaznamenávají stále další ztráty v Iráku, zdá se, že Bushova administrativa neustoupí od svého záměru vést vztahy s Íránem k vojenskému střetu. List Jerusalem Post informoval 30. ledna 2007, že do oblasti Blízkého východu připlouvá Suezským průplavem sedmičlenná skupina amerických válečných lodí. V únoru tak budou mít Spojené státy v oblasti na 50 válečných lodí, z toho dvě letadlové. Jde o nejvyšší koncentraci námořních sil od invaze do Iráku v roce 2003.

2. 2. 2007

Generál Balujevskij exkluzivně pro čtenáře ATM a Britských listů

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Nezávislý vojensko odborný měsíčník ATM - Armády, technika, militaria ve svém únorovém čísle, které je v prodeji ode dneška, zveřejnil rozhovor s náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace - prvním zástupcem ministra obrany Ruské federace armádním generálem Jurijem Nikolajevičem Balujevským.

Generál v něm odpovídá na sedm otázek, které mu redakce ATM zaslala v závěru minulého roku prostřednictvím tiskové služby ruského ministerstva obrany. Čtenářům Britských listů nabízíme texty rozhovoru v ruském originále i v překladu do češtiny.

2. 2. 2007

Asi před rokem jsem napsal článek o modré šanci pro zdravotnictví. Ten článek se nelíbil mnoha našim pravicovým občanům. Za ně za všechny mi na stránkách Britských listů odpověděl pan Bláha ve svém článku pod sugestivním názvem "Nesmírně se těším na modrou šanci". V článku napsal doslova: "Jsem pro to, aby takoví pozdechali na zápražích nemocnic. Alespoň se pročistí genofond národa".

Netrvalo to tak dlouho, ani se ještě nestačila realizovat modrá šance ODS a už nám umírají lidé na zápraží nemocnic.

Třiapadesátiletý bezdomovec zemřel 25. ledna poblíž hlavní brány do Fakultní nemocnice v Olomouci poté, co z ní byl po opakovaném ošetření na oddělení urgentního příjmu vyveden ochrankou. Jak bylo později zjištěno, byl vážně nemocný. Příčinou jeho smrti bylo zřejmě selhání srdce v důsledku celkového vyčerpání organismu.

2. 2. 2007
Reakce na článek Miroslava Prokeše "Ekologická politika KSČM aneb Audiatur et altera pars"

Pane Prokeši, dovolují si Vás upozornit, že titulky některých textů na BL uvedených mým jménem jsou dílem redakce BL a nikoli mým. Není tady mým tvrzením, že "KSČM žádnou ekologickou politiku nemá", ale jde o básnickou licenci redakce. Konkrétně šlo o můj e-mail panu Petru Brezinovi odeslaný bez diakritiky (CC panu Čulíkovi), který redakce BL oháčkovala a opatřila titulkem dle svého uvážení. S dokumenty KSČM (stejně jako dalších stran) ve vztahů k ZP jsem seznámen a považuji je za velmi nekvalitní, zhruba na úrovni 80. let minulého století. Čeští komunisté jsou dle mého opravdu nejantiekologičtější politickou silou v Česku, což je v konkurenci ekofobní částí ODS opravdu nelichotivá vizitka.

2. 2. 2007

Používání asbestu je v Evropě dávno zakázáno

Tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) - regionální pobočky Plzeň

ČOI selhala, proto vyzýváme Tescomu: Zastavte nelegální prodej termosek s nebezpečným azbestem!

Regionální pobočka STUŽ dnes vyzvala vedení firmy TESCOMA, aby respektovala české i evropské právo a přestala vyrábět a prodávat termosky obsahující nebezpečný azbest. Zákaz prodeje několika typů termosek TESCOMA vydaly koncem roku 2006 italské úřady poté, co v nich laboratorní testy prokázaly rakovinotvorný azbest (1). Následně byly tyto výrobky staženy z prodeje také v České republice, na Slovensku a v Řecku. Ačkoli i laboratorní analýzy vzorků odebraných Českou obchodní inspekcí potvrdily obsah nebezpečného azbestu, ČOI koncem ledna v rozporu se zákonem umožnila návrat výrobků s azbestem na pulty českých obchodů (2).

2. 2. 2007

Jaro bude v Paříži patrně horké. Nástupce prezidenta Jacquesa Chiraca se tři měsíce před volbami zdá být rovným dílem rozdělen mezi Nicolasem Sarkozym, předsedou pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP) a Segolène Royalovou, předsedkyní Socialistické strany (PS). Oba mají potenciál, alespoň podle výzkumů veřejného mínění, kde se pohybují mezi 35-25 procenty, utkat se společně ve 2. volebním kole. K tomu jsou ale nutné dva fantomatické předpoklady.

2. 2. 2007

Reaguji na článek pana Maděry "Poučení ze schizofrenie". Předně bych chtěl jako češtinář uvést na pravou míru inkriminovaný citát: "Jsme přesvědčeni, že dostatečně informovaný a poučený lid dokáže rozhodnout odpovědně a správně." Slovo "poučený" má to tiž dva významy a v tomto kontextu jde zřejmě o význam "informovaný", čímž se za sebe řadí dvě synonyma a věta se stává mírně vykloubenou, asi jako kdybychom napsali: "Plot byl korodující a rezavějící."

2. 2. 2007

DOKUMENT K ZAMYŠLENÍ

Václav Havel
Vystoupení Václava Havla u Městského soudu v Praze s novináři Necenzurovaných novin Petrem Cibulkou a Lubošem Vydrou, 14. prosince 1993

Údajné seznamy údajných spolupracovníků StB mají veskrze nejasný původ, jsou plny různých chybných údajů, ba leccos nasvědčuje tomu, že jsou dílem obratných desinformátorů z řad StB, a to jak těch, kteří je po léta sestavovali, tak těch, kteří je dali k dispozici tisku. Rozhodl jsem se proto vyzvat všechny příslušné úřady, aby pátraly po jejich původu a pohnaly k odpovědnosti všechny, kdo přispěli k jejich zveřejnění.

Celou věc považuji za jeden z největších úspěchů StB, které se podařilo na dlouhá léta zamořit ovzduší demokratického státu, zmobilizovat všechnu spodinu, jejíž největší radostí je ubližovat jiným, cynicky jí nabídnout jako dobově příhodnou záštitu prapor bojového antikomunismu, zneurotizovat společenské klima a posléze zproblematizovat základní hodnoty, na nichž by měl být právní a demokratický stát založen.

Přinášíme vám názor bývalého prezidenta z doby, kdy od sametového převratu a 17. listopadu nebylo sedmnáct let, ale jen čtyři. Tehdy ještě vnímala hlava státu řadu lidských tragédií, provázejících "demokratický" převrat v Československu ostřeji, než nyní. Nemusím nejspíše zdůrazňovat, že řeč, pronesená v soudní síni dramatickým hlasem politika - dramatika nikdy nedošla naplnění. Václav Havel nikdy nepodnikl jediný krok, aby "pohnal k odpovědnosti všechny, kdo přispěli ke zveřejnění estébáckých seznamů". Ani nemohl. Dnes už je veřejným tajemstvím, že ten, kdo tak učinil, David Eleder, je sám mrtev. Za nejasných okolností se utopil v roce 1992 v Chorvatsku. Rok před tím, než Václav Havel pronášel svou řeč před soudem... Politik - dramatik se stejně nijak neangažuje v úklidu tragédií a omylů po "své" revoluci. Zůstala po něm na téma seznamů agentů jenom tato řeč. Archiv Z se do státního archivu nevrátil. Je to řeč člověka, který se setkal se zlem. Mohla by být mementem i poučením pro mnohé jeho bývalé obdivovatele a přátele, ze kterých se stali až dlouho poté pohodlní komunistobijci - třeba pohodlně rozvalení v senátních křeslech, kde hrají skautské hry o demokratičnosti či nedemokratičnosti současné KSČM. | koš

2. 2. 2007

SIROMACHA

1.

Zatmění slunce není noc. Frau Šanovský-Schönauer vyráběla bramborový salát, ten jednoduchý, německý, s octem, cibulí a kyselými okurkami, a zpívala si při tom.

Zpívala:

"Es war im Böhmerwald,
wo meine Wiege stand
in altem schönen Böhmerwald..."

Když zaslechla přes domovní dveře hlasy, utřela si ruce, navlékla čistou zástěru a šla se podívat, koho si to gnädigste přivedla, jednak proto, že byla zvědavá, jednak proto, že slíbila panu Ulmanovi, že mu vždycky bude hlásit, kdo pana doktora navštívil.

Irene přivedla do vily Mon Repos Malvínu, Somra, manžele Štechrovy a Sabinu, ale Vincenc, kupodivu, doma nebyl, i když to měly být její narozeniny. Napadlo ji, že pozve i Komarovského, konečně, byl to přece Laškův přítel, avšak Rus nebyl doma, nebyl ani v obchodě, telefon nebral a zřejmě zase na několik dní záhadně zmizel.

2. 2. 2007

Škoda, že Britské listy věnují pozornost pouze bulvární zprávě Observeru -- a ne podstatě toho, o čem Luzius Wildhaber v několika svých interview nedávno mluvil. Úzký výběr zdrojů neomlouvá, zvláště ne v tak důležité oblasti, jakou jsou lidská a politická práva, píše Vladimír Rott.

Přikládám tedy překlad přehledu interview Luzia Wildhabera se Swissinfo / NZZ, kde tato epizoda neměla místo. V o něco obsáhlejších interview jak s NZZ tak s Tages-Anzeiger se L.W. sice zmínil o těžké otravě v Rusku, která ho málem stála život, ale "jenom" na okraji. Jakkoliv to patří k folklóru nových členů, nebylo ani to že o vlásek ušel smrti, důležitější než jako ilustrace podmínek, vskutku poměrně tvrdých, panujících v jistých zemích Rady Evropy a propastných rozdílů mezi lidmi čítajícími 800 milionů.

2. 2. 2007

"...v tom množství zásilek a lidí podílejících se na jejich zpracování, mohou vyskytnout i nějaké nepravidelnosti. Žádný systém není úplně dokonalý a vždy jde jen o to při zajišťování chodu toho kterého systému, se k té dokonalosti maximálně přiblížit," píše pan Mahďák. S tím se dá souhlasit. Jen je třeba se podívat na to, zda jde v daném systému opravdu o "nějaké nepravidelnosti" a jak je to s četností jejich výskytu.

Popsal jsem jeden konkrétní případ. Text byl poslán České poště a paní Marcela Kadlecová z informačního pracoviště s.p. Česká pošta jej postoupila k vyřízení odboru kontroly. Do BL jsem jej zaslal především proto, že mé zkušenosti nasvědčují tomu, že řada věcí tvoří spíše rutinu činnosti některých složek České pošty. Konkrétně balíková pošta, která doručuje zásilky v Praze 2, zásadně dává do schránek až II. výzvu, tu první jsem ještě nikdy neviděl.

2. 2. 2007

Opravte si prosím zásadní hrubku v článku "Wenzela Lischky" ohledně Komenského, který žil v letech 1592-1670, čili kolonizace Ameriky byla za jeho času již v plném proudu.

A co víc, dnes jen málo lidí ví, že "dostal lano" přímo od Harvardské univerzity, aby se stal jejím prvním prezidentem. V té době samozřejmě ještě neměla takovou prestiž oproti institucím na evropském kontinentu, upozorňuje Michal Brož.

Pozn. red.: Opraveno.

2. 2. 2007

Na zasedání Přípravného výboru naší Negativní strany v hospodě U Hajzlíků jsme řešili závažný problém týkající se naší české povahy. Naše národní povaha je fakt úplně zoufalá. Místo, abychom si vážili těch nejlepších z nás, tak jim uboze závidíme, pomlouváme je a chováme se k nim odmítavě. Jsme malodušní, bledneme závistí a prachobyčejně trucujeme. Nenávidíme nejlepší z nás, místo abychom si jich vážili a snažili se dosáhnout stejného úspěchu jako oni.

Jiné národy jsou na tom mnohem lépe. Vezměme třeba příklad takového Američana, jako byl Thomas Alva Edison. Vymyslel žárovku a dnes s ní svítí celý svět. Své pokusy často dělal v ústraní - třeba za jízdy v nějakém mizerném vagonu. Napřed byl zdrojem posměchu, ale potom si ho začali všichni vážit. Nebýt toho, že byl v Americe, tak bychom dnes svítili ještě loučemi, nebo vůbec.

2. 2. 2007

Francouzský prezident Jacques Chirac se vyjádřil, že Írán, který by měl jaderné zbraně, by nebyl "příliš nebezpečný", ale o 24 hodin později tyto výroky vzal zpět.

2. 2. 2007

(Ludvík Vaculík publikoval v Lidových novinách 30. 1. 2007 poslední slovo "Ano, nebo ne?", ve kterém vyjádřil svůj souhlas s umístěním "protiraketové základny".)

Pavel Verner musel Ludvíka zklamat, je pro radar. Zato Vaculík nepřekvapil, jeho názor by byl představitelný i bez nějakého článku. Překvapil směrem své úvahy: jakého jsme členy spolku, v němž neseme spoluodpovědnost? Leda snad spolku ochotných, těch, kteří nekriticky dělají vše, co vidí Velkému Bratru na očích. Vaculík si zjevně nevšiml, že americký radar není záležitostí NATO.

2. 2. 2007

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám podporuje protest občanů z okolí vojenského újezdu Brdy proti zřízení vojenské základny USA a proto ve spolupráci s nimi připravila na sobotu 3.2.2007 od 14 hodin protestní shromáždění v obci Jince.

2. 2. 2007

Aneb mnohem snadnější je kategoricky soudit než adekvátně rozhodnout!

Pro čtenáře to bude jen další možný příklad na nesnadné téma, jak si optimálně počínat, když nedisponujeme úplnou informací. Pokud jde o samotnou informaci týkající se zatím nekonkretizovanému případu, s největší pravděpodobností bychom o něm vůbec nic nevěděli, kdyby samotní rodiče počátkem ledna 2007 nesvěřili svůj rozhodovací problém a jeho už uskutečněné řešení internetově přístupnému blogu.

Představme si, že se nám narodí děvčátko, u něhož se vzápětí zjistí, že mu z neznámých důvodů nefunguje mozek.

2. 2. 2007

Když jsem se pokoušel najít něco společného, co propojuje myšlenkové pochody všech zastánců umístění americké základny na našem území, dopracoval jsem se k několika myšlenkám, které považuji za samotné kořeny motivující rozhodování těchto lidí. Troufám si proto tvrdit, že každý, kdo se i po těch nejobjektivnějších úvahách rozhodne PRO, činí tak na základě následujících nejniternějších preferencí.

2. 2. 2007

  • Ve volebním programu zelených pro poslanecké volby v roce 2006 byl mimo jiné i požadavek zlepšit podmínky zvířat v hospodářských chovech. Stejný slib se ocitl i v programu první Topolánkovy vlády, v prohlášení trojkoaliční vlády ODS, SZ a KDU-ČSL už ale tento závazek není. Proč po vládním spojení se zelenými zlepšení podmínek zvířat v hospodářských chovech z programu zmizelo?

    Martin Bursík: Když jsme podruhé dávali dohromady program koalice, tak jsme jako zelení identifikovali pět oblastí, které jsme viděli jako problémové a u nichž jsme měli ambici jít výrazně dál než při prvním vyjednávání. (...) Kvůli tomu jsme pak ale neměli prostor jít třeba do tématu, jako je ochrana přírody nebo i ochrana zvířat proti týrání. (...) My jsme vyřešili problémové okruhy a v tomhle žádný problém není. Nemyslím si, že by absence jedné věty ve vládním prohlášení měla působit problém.

  • Na podzim roku 2005 jste mi řekl, že se vám nelíbí, jak vedení SZ v čele s Janem Beránkem a Jakubem Patočkou hodně táhlo zelené ke spolupráci s ČSSD. Říkal jste mi, že budete jednat s každým, po volbách to ale vypadalo, že se jednoznačně orientujete na ODS. Když to zobecním, tohle byl asi i důvod, proč Petr Uhl vystoupil ze Strany zelených.
  • Bursík: Já nevím, já jsem se k tomu zatím nevyjadřoval a moc se mi do toho nechce ... Petr Uhl se tím, že je v Radě ČT, sám rozhodl neovlivnit politický vývoj, nešel do žádných funkcí, nepřevzal žádnou odpovědnost a jen to komentoval z pozice řadového člena. Mám pocit, že Petr Uhl si do Strany zelených projektoval nějakou svou představu role zelených v politice, kde zelení budou přirozeným partnerem sociální demokracie - a to se nestalo. A víc s tím polemizovat nehodlám.

    Jan Stejskal zveřejnil rozhovor s Martinem Bursíkem ZDE

    K tomu: Milan Daniel, Petr Uhl vystoupil ze Strany zelených

    Petr Uhl, "Vážení členové Strany zelených!

    1. 2. 2007

    Sibtain Bokhari byl právníkem, specializujícím se na lidská práva, působícím v městě Lahore v Pákistánu. Byl šiitou v sunnitské oblasti, kde má silný vliv wahhabský extremismus a pravidelně dochází k teroristickým útokům na mešity a na příslušníky menšiny V roce 2001 přijel do Británie na konferenci o lidských právech. Po svém návratu do Pákistánu byl obviněn z toho, že je stoupencem Tonyho Blaira a britský špion. Jeho kanceláře byla vypálena, jeho manželka ztratila zaměstnání a na jeho dům házeli kamení studenti z místní madrasy, píše v deníku Independent známý britský labouristický poslanec Austin Mitchell.

    1. 2. 2007

    Včerejší oznámení (31. 1. 2007) pana ministra Langera v médiích o tom, že se chystá mé odvolání, není pro mne překvapením. Překvapující je pouze způsob komunikace přes média a potom důvod. Pan ministr je nespokojen s mou prací, přestože výsledek auditu Testcom, který sám objednal, neshledal žádná pochybení. Jsem přesvědčen, že jeho rozhodnutí nejen že přímo souvisí s absurdním rozsudkem v kauze Testcom servis, ale především s dopisem, ve kterém jsem pana ministra v nedávné době upozorňoval na podivné manipulace jeho úřadu s veřejnými zakázkami na poskytování služeb KIVS a Integrátor. Přesto, že jsem v něm žádal odpovědi na otázky a instrukce k dalšímu postupu, do dnešního dne jsem nic neobdržel.

    V Praze, 1. 2. 2007

    Dušan Chmelíček, ředitel Testcom v. r.

    1. 2. 2007
    odpověď Miroslavu Šutovi na sérii článků Česko-ruské jádro komunistického pudla, Komunisté životní prostředí nechrání, KSČM žádnou ekologickou politiku nemá, Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně jako volné pokračování mého příspěvku z mezinárodní konference komunistických, dělnických a levicových stran Antikomunismus a (ne)udržitelný život

    Vždycky jsem si vážil doktora Šuty jako odborníka na toxické látky. Když jsem se nedávno s celou Komisí strategie životního prostředí připojil k jeho kampani za schválení politiky REACH a oslovil jsem poslance Evropského parlamentu za KSČM, napsal mi: "Dobry den, dekuji za info i Vasi aktivitu. Bylo by fajn, kdyby e-mail prispel k tomu, ze by se KSCM podarilo odstranit rozpory mezi volebnimi hesly a faktickou politikou alespon ve veci REACH :-)". Dokonce mi poslal i novoroční přání.

    Stačilo však několik vět, v nichž jsem nezatratil jadernou energetiku, aby pan Šuta začal vidět rudě. A když rudě, tak už to vzal šmahem ode mne přes Putina ke Stalinovi.

    1. 2. 2007

    Holandská liberální poslankyně Sophie in't Veld uvedla, že nejde o to, že by člověk byl zaměřen proti Americe -- americké zákony na ochranu soukromí jsou přísnější než obdobné zákony v EU. Potíž ale je, dodala, že americké zákony neplatí v Evropě a v žádném parlamentě jednotlivých evropských zemí, ani v Evropském parlamentě neprobíhá demokratická debata o těchto amerických opatřeních.

    Europoslanci vyjádřili znepokojení nad způsobem, jímž Spojené státy shromažďují informace od občanů Evropské unie, které mohou být použity k identifikaci osob, podezřívaných z terorismu.

    1. 2. 2007

    Blíže neidentifikovaní agenti jsou v Německu terčem stíhání za to, že neprávem uvěznili Khaleda al-Masriho a způsobili mu vážná zranění, uvedl mnichovský prokurátor Christian Schmidt-Sommerfeld. Dodal, že zatykače byly vydány před několika dny.

    Al-Masri, německý občan libanonského původu byl unesen v prosinci 2003 na srbsko-makedonské hranici a dopraven letadlem CIA do Kábulu, kde byl týrán. Byl propuštěn v Albánii v květnu 2004 poté, co si CIA uvědomila, že zatkla nesprávnou osobu.

    31. 12. 2006

    V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    4. 2. 2007 Britské listy - perfektní služba pro všechny levicové aktivisty   
    4. 2. 2007 Petr Bendl: Referendum uspořádat nemůžeme, protože jsme základnu Američanům už slíbili   
    3. 2. 2007 Britské listy nejsou ani proti americké základně v ČR, ani pro ni.   
    2. 2. 2007 Nestačí pouze říkat jsem pro Stanislav A. Hošek
    2. 2. 2007 Protestní shromáždění občanů v Jincích   
    2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
    2. 2. 2007 Základna: Česko nemá chránit ani baterie Patriotů, jak to požadují Poláci Štěpán  Kotrba
    31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...   
    31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
    31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
    3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
    3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
    2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
    20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
    1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

    Čína RSS 2.0      Historie >
    20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
    20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
    18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
    17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
    12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
    10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
    9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
    8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
    6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

    Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
    12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
    11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
    11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
    8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

    Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
    3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

    Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
    31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
    16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
    9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
    9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
    29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
    25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
    3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
    7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
    14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
    19. 4. 2006 Miliony uprchlíků jsou skryté oběti západní "války proti terorismu", varuje OSN   

    Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
    11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
    10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
    9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
    9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
    8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
    6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
    5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
    5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
    4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

    Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
    29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
    21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
    19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
    15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
    14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
    11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
    29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
    22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

    Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
    23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
    27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
    27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
    26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
    25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
    24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
    23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
    23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
    23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
    23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
    22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
    22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
    20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
    16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
    16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
    16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
    16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
    6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
    29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
    15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
    11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
    10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
    8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
    8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
    26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
    26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

    Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
    23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
    19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
    4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
    22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
    21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
    14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
    8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
    5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
    30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark

    Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
    31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
    22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
    2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
    19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
    17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
    16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
    6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
    1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
    26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
    14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
    14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
    3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
    26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
    25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
    22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
    22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

    Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
    21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
    22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
    6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
    7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
    6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
    6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
    5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
    5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
    23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
    21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

    Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
    20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
    2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
    31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
    31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
    30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

    Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2007 Milenkou Salvadora Dalího Kateřina  Komorádová
    1. 2. 2007 Žalm 27 Ivan  Diviš
    31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
    30. 1. 2007 Ešte raz Luboš  Bendziak
    28. 1. 2007 Terra incognita František  Hečko
    26. 1. 2007 2 Ivo  Fleischmann
    25. 1. 2007 Zázrak Tomáš  Koloc
    24. 1. 2007 Na postupu Vladimír  Holan
    23. 1. 2007 Čerešňa Lubomír  Feldek
    22. 1. 2007 Píseň o nejbližší vině Jan  Skácel

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    4. 2. 2007 Co bude znamenat oteplování   
    4. 2. 2007 Rusko zachránilo více než 300 rybářů   
    3. 2. 2007 BBC informovala o zprávě o globálním oteplování poněkud jinak než česká média...   
    2. 2. 2007 Globální oteplování "velmi pravděpodobně" způsobil člověk   
    2. 2. 2007 Dramatickým výkyvům podnebí lze zabránit   
    2. 2. 2007 Lidé způsobují globální oteplování Jan  Čulík
    27. 1. 2007 Americká strategie proti globálnímu oteplování: obří zrcadla ve vesmíru   
    26. 1. 2007 Gorova Nepohodlná pravda rozzuřila amerického evangelikála   
    17. 1. 2007 Nepříjemná pravda v kině Světozor   
    15. 1. 2007 Downing Street: Bush prý začne jednat proti globálnímu oteplování   

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
    29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
    27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
    27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
    25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
    24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
    23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   
    17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
    16. 1. 2007 Impérium chystá úder Daniel  Veselý
    16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous

    Školství RSS 2.0      Historie >
    19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
    15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
    11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
    8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
    8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
    3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
    3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
    2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
    7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
    5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous