1. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 2. 2007

Jak Blairova vláda zachází se svými stoupenci

Sibtain Bokhari byl právníkem, specializujícím se na lidská práva, působícím v městě Lahore v Pákistánu. Byl šiitou v sunnitské oblasti, kde má silný vliv wahhabský extremismus a pravidelně dochází k teroristickým útokům na mešity a na příslušníky menšiny V roce 2001 přijel do Británie na konferenci o lidských právech. Po svém návratu do Pákistánu byl obviněn z toho, že je stoupencem Tonyho Blaira a britský špion. Jeho kanceláře byla vypálena, jeho manželka ztratila zaměstnání a na jeho dům házeli kamení studenti z místní madrasy, píše v deníku Independent známý britský labouristický poslanec Austin Mitchell.

Pákistánská policie mu nijak nepomohla Tak Bokhari přivezl svou rodinu do Británie, do města Grimsby a do tří dnů po svém příjezdu v září 2003 požádal o politický azyl.

Britské úřady jeho žádost odmítly. Argumentovaly, že Bokhariově rodině poskytne ochranu pákistánská policie. Bokhari se odvolal prostřednictvím různých právníků, ale reakcí britských úřadů byla policejní razie při úsvitu v červnu 2005, kdy byla celá rodina umístěna do deportačního střediska.

Tou dobou jsem se o případ Bokhariovy rodiny začal zajímat já, píše labouristický poslanec Austin Mitchell v deníku Independent.

Podařilo se mi vyreklamovat rodinu z deportačního střediska, vrátili se do Grimsby a já jsem začal připravovat argumentaci na jejich obranu.

Všechny čtyři Bokhariho děti, ve školách v Grimbsy, byli vzorní žáci. Rodiče se stali členy školské správy, byli to vzorní občané a všichni je měli rádi. Ministr pro imigraci McNulty odpověděl, že to je sice všechno moc krásné, ale jejich věci to nijak neprospívá. Odmítl také veškeré mé důkazy o Pákistánu a o tom, jak nebezpečné by bylo pro ně se vrátit, i když jsem pak od jeho podřízeného omylem dostal interní informaci, z níž vyplynulo, že dokumenty psané v urdštině nebyly pro státní úředníky vůbec přeloženy do angličtiny. Možná pan ministr umí urdsky, ale spíš bych myslel, že se na ty dokumenty vůbec nepodíval, píše Austin Mitchell.

V říjnu 2006 oznámil nový ministr Liam Byrne, že Bohkariho rodina bude z Británie deportována. Odmítl se se mnou setkat, ale já jsem na setkání trval. Chtěl jsem s ministrem hovořit o přistěhovaleckých mladých lékařích v Británii. Požádal jsem o schůzku v červnu 2006.

Došlo k ní v prosinci 2006. Ministr Byrne "přišel pozdě, vypadal, že ho věc nesmírně nudí, a odešel předčasně." To jsem o schůzce napsal do parlamentního časopisu. Neměl jsem to dělat.

Druhá ranní razie proti rodině Bohkariů se konala 9. ledna 2007 v šest hodin ráno. Proti žadatelům o azyl se používá těchto razií běžně. Jsou zlovolné a kruté, ale je to dobrý způsob, jak chytit děti, než odejdou do školy. Veřejné protesty přiměly na Novém Zélandě v roce 1984 labouristickou vládu, aby ranní razie proti imigrantům zakázala. V Británii Blairova sociálnědemokratická strana používá těchto nájezdů každý den.

Paní Bohkariová zatelefonovala přítelkyni, ale telefon byl vypnut. Přítelkyně přišla k jejich domu, ale nebylo jí s rodinou Bokhariových dovoleno promluvit, policie je odvlekla. Bokhario hlasitě protestoval a museli ho fyzicky "zkrotit". Sousedi byli šokováni -- rodina je v ulici populární a nelíbil se jim hluk.

Bokhari je diabetik, ale na policii si to nikdo nezkontroloval a když upozorňoval policii, že potřebuje inzulín, nikdo mu to nevěřil. Inzulín zůstal v ledničce. Do vazebního střediska, bez jídla a bez inzulínu, byli dovezeni v 18 hodin téhož dne. Následujícího dne Bokhariho odvezli, doufal jsem, že na léčení, i když rodině nebylo sděleno, kam ho vezou, a až za tři dny byl do vazebního střediska vrácen s mnoha pomhožděninami.

Konečně se mi podařilo setkat se s ministrem Liamem Byrnem, který se měl se mnou sejít před ranní razií a nyní potřeboval alibi. Vysvětlil jsem mu, že děti z Bokhariho rodiny jsou malí Angličané a neměli by být odesláni do cizí země.

Byrne chladně naslouchal, přislíbil, že o případu bude uvažovat. Týden mi v obavách telefonovali Bokhariové s tím, že je mají deportovat do Pákistánu letadlem dne 22. ledna 2007 ve 20.25. Byrnova kancelář mě ujistila, že je to formalita a že se deportace neuskuteční, pokud nedal ministr poslední slovo. Řekl jsem to rodině a ti tomu uvěřili, stejně jako já. Velká chyba.

22, ledna v poledne mi zatelefonoval nejstarší syn. "Dnes večer ve 20.25 nás deportují." Telefon se odmlčel. Později zatelefonovala paní Bohkariová, že všichni dostali pouta a byli odvezeni na letiště do Heathrow. Okamžitě jsem se obrátil na ministra. Není přítomen. "Kdo řídí tohle ministerstvo?" Jeho tajemník mi řekl, že ministr o věci dosud nerozhodl, a slíbil, že se mnou pojede na Heathrow. Poslední hovor byl z letadla. Bokari křičel, paní Bokariová a všechny děti plakaly. Letadlo odletělo ve 20. 25.

Ministerstvo poslalo fax, že ministr rozhodl, že bude rodina deportována, až ve večerních hodinách, kdy byla moje kancelář už uzavřena, a email jsem od něho dostal až následujícího dne. Chytře zařízeno, O tři dny později dorazili Bokhariové do Lahore, jejich dům byl pomalován křesťanskými kříži a v domě bydleli squatteři.

Je zjevné, pokračuje poslanec, že Úřad pro kontrolu imigrace nikdo neřídí a jeho pracovníci si dělají, co chtějí, aby se počet deportací co nejvíce zvýšil. Ministr s tím souhlasí, poslancům lže a předstírá, že jim naslouchá, nic ale nedělá. Možná traumatizace dětí je poučí, aby do Británie už nejezdily, až vyrostou.

Možná, že Labouristická strana dostane hlasy od té spodiny, která zahltila internetové stránky deniku Grimsby Telegraph sprostými útoky proti jejich měkkému, imigranty milujícímu, geriatrickému, pitomému poslanci. Možná, že pro Labouristy bude nyní hlasovat daleko více fašistů, namísto všech svobodomyslných liberálů, které toto odradilo. Nevím. Vím, ale jak se cítím. Mám silný pocit hanby.

Některé nedávné deportace z Británie

  • V srpnu 2005 byla deportována Věra Kačepa a její čtyři děti z Malawi.
  • V únoru 2003 se v deportačním středisku oběsil na tkaničkách od bot Michail Bodnarčuk, 42, den předtím, co měl být deportován na Ukrajinu.
  • Hussein Nasseri, homosexuální žadatel o azyl z Íránu, se v červnu 2004 zastřelil ve svém autě v Eastbourne. Bylo mu odmítnut azyl, navzdory tomu, že svědčil, že bude usmrcen, pokud se vrátí domů . V Íránu je homosexualita zákonem zakázána a trestá se smrtí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       1. 2. 2007
1. 2. 2007 Jak Blairova vláda zachází se svými stoupenci
2. 2. 2007 Tonyho Blaira podruhé vyslýchala policie Jan  Čulík
1. 2. 2007 Německo honí agenty CIA
1. 2. 2007 Evropská unie znepokojena převodem informací o svých občanech do Ameriky
1. 2. 2007 Rusové se mě pokusili otrávit, tvrdí švýcarský soudce
1. 2. 2007 Prohlášení Dušana Chmelíčka, ředitele Testcomu
1. 2. 2007 Británie zatkla devět osob, které údajně chystaly teroristický únos
1. 2. 2007 Proti proudu Petr  Němec
1. 2. 2007 Ochrana životního prostředí, průmysl a politika, aneb Co umožní, aby dál rostly zisky? Uwe  Ladwig
1. 2. 2007 Žalm 27 Ivan  Diviš
1. 2. 2007 Poučení ze schizofrenie
1. 2. 2007 "Dostatečně informovaný a poučený lid"? Někdo možná dezinformuje Rudolf  Převrátil
1. 2. 2007 Pošta není spolehlivá služba
1. 2. 2007 Ekologická politika KSČM aneb Audiatur et altera pars Miroslav  Prokeš
31. 1. 2007 Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně Miroslav  Šuta
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...
31. 1. 2007 Evropa se obává amerického útoku na Írán
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
31. 1. 2007 Balistické rakety už nejsou v Česku dávno ! Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko
31. 1. 2007 David Ray Griffin, Nový Pearl Harbor Nikola  Čech
31. 1. 2007 Poslední zhasne! Jan  Stejskal
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
29. 1. 2007 Česká republika je jediným státem EU, který nepodporuje činnost Mezinárodního trestního soudu
30. 1. 2007 Několik poznámek k diskusi o základnách Michael  Kroh
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce