16. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 8. 2006

Muslimští voliči konstatují, že jsou rozhněváni, že britská vláda -- a Bushova vláda -- používají výraz "islámský terorismus". Proč islámský? Podívejte se na Severní Irsko. Kdo tam kdy hovořil o "křesťanském terorismu"?

Když britská vláda minulý čtvrtek oznámila, že se jí podařilo zmařit obrovské teroristické spiknutí, sdělovací prostředky byly zaplaveny vlnou skeptických reakcí od čtenářů, diváků a posluchačů. O týden později zkoumal list Guardian, zda jsou lidé ještě stále takto skeptičtí.

Proč nejdou nějaké české noviny do ulic mezi lidi a nezeptají se jich stejným způsobem, co si myslí oni - o raketové základně, o neexistenci nové české vlády, o efektivnosti politiků, o nezaměstnanosti, o diskriminaci starších lidí v zaměstnání? Pozn. JČ

Sloupek
Jan Štolba

V prudce osvětlené výkladní skříni nebylo nic
jiného než tři pohozené cihly.

Jan Štolba, * 1957. Spisovatel a hudebník. V minulosti vystřídal řadu povolání od sanitáře po opisovače not. Publikoval kritiky a fejetony v Literárních novinách, žije střídavě doma a v zahraničí. Vydal básnické sbírky Čistá vrána (Paříž 1987), Bez hnutí křídel (1995) a Nic nemít (2001), prózy Provazochodcův sen (1995) a Město za (1997).

Ze sbírky Nic nemít, Host, Brno 2001 vybral Štefan Švec, fotografika Š. Kotrba

16. 8. 2006

Jedna cestující byla zadržena, poté, co let z Londýna do Washingtonu byl odkloněn do Bostonu kvůli incidentu na palubě.

Dopravní činitelé konstatovali, že asi šedesátiletá žena byla zatčena po údajné konfrontaci s posádkou letadla. Vzala si do letadla - zakázaný - krém na ruce - a zápalky. Letadlo doprovodily na letiště v Bostonu dvě stihačky. Zprávy, že žena měla také šroubovák a "poznámky zmiňující se o al Kajdě" byly dementovány. Letadlo přistálo v Bostonu ve 14.20 světového času. Nenette Day, mluvčí americké FBI v Bostonu, konstatovala, že žena zjevně trpěla klaustrofobií a začala během letu dělat výtržnosti. Případ nemá žádnou souvislost s terorismem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 8. 2006

Poslední kapitola konfliktu mezi Izraelem a Palestinou začala poté, co izraelské síly unesly dva civilisty, jednoho lékaře a jeho bratra, z pásma Gazy. Incident, o němž se ve světě, s výjimkou tureckého tisku, téměř neinformovalo. Následujícího dne Palestinci zajali dva izraelské vojáky a navrhli jednání o jejich výměně za osoby vězněné Izraelci -- podle odhadů je jich v izraelských celách na deset tisíc.

16. 8. 2006

Ehud Olmert, izraelský premiér, byl donucen v pondělí přiznat "nedostatky", k nimž došlo při vedení 34 dny dlouhého konfliktu v Libanonu a zahájil úsilí o své politické přežití, píše Donald Macintyre, reportér listu Independent, z Izraele a pokračuje:

Olmert to přiznal během bouřlivého zasedání izraelského parlamentu, když přišel tváří v tvář zdrcujícím výsledkům veřejného mínění, podle něhož si většina izraelského obyvatelstva myslí, že válka v Libanonu nedosáhla vůbec ničeho, anebo velmi málo.

16. 8. 2006

Vytvořili poušť a říkají tomu mír. Srifa -- nebo to, co kdysi bývalo vesnicí Srifa -- je místem, kde byly domy proměněny v placky, zdi byly rozmetány, zůstaly jen trosky, hladovějící kočky a mrtvoly, které nikdo nevyhrabává, píše Robert Fisk v listu Independent a pokračuje:

Ale je to také místo vítězství pro Hizbollah, jejíž bojovníci chodili v pondělí zkázou s výrazem vítězících hrdinů. Takže kdo je vinen touto pouští? Šiitské bojůvky, které vyprovokovaly tuto válku -- anebo izraelské letectvo, které zničilo jižní Libanon a usmrtilo tolik jeho obyvatel?

16. 8. 2006

V současném vleklém řešení--neřešení obtížné povolební situace uniká mnohým z nás se zřetele, že ať již vyjednávání dopadnou jakkoli, měla by tu nakonec být silná demokratická opozice.

16. 8. 2006
Tisková zpráva Greenpeace

Vláda dnes bude projednávat informativní zprávu MŽP o přípravě Národního alokačního plánu (NAP) pro období 2006 -- 2008. Smyslem plánu, který se připravuje v rámci evropského systému obchodování s emisemi, má být snižování emisí oxidu uhličitého, který je nejvýznamnějším skleníkovým plynem. Podle předložené zprávy, kterou má Greenpeace k dispozici, však průmyslové podniky společně s MPO a MŽP doporučují další zvyšování povolených emisí . Celkově by podle uvedeného doporučení měly emise stoupnout oproti roku 2005 o více než 15 miliónů tun (cca 16 procent) . ČR přitom již loni způsobila skandál tím, že si prosadila přidělení povolenek vysoce překračující její skutečné emise. Pokud bude svůj postup letos opakovat, hrozí, že získá v Evropě pověst podvodníka.

16. 8. 2006
tisková zpráva Ministerstva životního prostředí

Se stavem přípravy návrhu Národního alokačního plánu na rozdělení povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů pro roky 2008 -- 2012 [1] se dnes seznámila vláda. Ministerstvo životního prostředí nyní ověřuje podklady o potřebě emisních povolenek od průmyslových svazů, které indikují zájem o větší množství povolenek, než v předchozím období. Při zpracování definitivního návrhu ale MŽP samozřejmě zohlední skutečnost, že systém obchodování s povolenkami má sloužit především k tomu, aby se množství škodlivin v ovzduší snižovalo.

16. 8. 2006

Tisková zpráva Ligy lidských práv, Gender Studies, o.p.s., a organizace Vzájemné soužití

V pondělí 14. srpna 2006 představily zástupkyně tří nevládních organizací v sídle Organizace spojených národů v New Yorku stínovou zprávu k třetí periodické zprávě České republiky k plnění Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW).

Výbor pro odstranění všech forem diskriminace žen vezme obsah jejich vystoupení, v nichž zmínily klíčová témata dokumentu, a vlastní text zprávy v úvahu při projednávání vládní zprávy, k němuž dojde ve čtvrtek 17. srpna 2006.

16. 8. 2006

Novou menšinovou vládu ODS, která vzniká díky dohodám se sociální demokracií, čeká řada obtížných politických rozhodnutí. Nelze vyloučit, že některá ohrozí její existenci.

Na politické scéně se postupně vyjasňuje, byť obsazení některých funkcí má přídech dočasnosti. Sněmovna má nového předsedu a další funkcionáře, Strakova akademie čeká na nového pána, Mirka Topolánka. Velké strany začaly spěchat, neboť situace permanentního vládnutí-nevládnutí by je mimo jiné mohla poškodit v podzimních senátorských a komunálních volbách. Vládnout této zemi nebude lehké.

Angela Merkelová
16. 8. 2006

Sotva spolková kancléřka Angela Merkelová opustila hranice své země a vydala se na horskou túru do italských Dolomit, vznikl v lůně její strany nikoliv nečekaný střet o dalším profilu její vlády. Důvodem je, že po vzniku velké koalice se sociálními demokraty v Berlíně unionisté podle politologů kupí jednu chybu za druhou a vládní tým Merkelové se jeví jako slabý. Její věrní voliči jsou znejištěni a řada vedoucích činitelů CDU, kteří pátrají, jakou cestou se vydala, bubnuje na poplach.

16. 8. 2006

Světová katastrofa jménem AIDS

V r. 2004 si Kanada vysloužila chválu celého světa jakožto první země, která využila nového mezinárodního patentového zákonodárství, které by mělo dovolit vyvážet do chudých zemí zoufale potřebné a při tom cenově dostupné léky proti chorobě AIDS. Někteří kritici říkali, že nový zákon nic nezmění. A skutečně, od té doby nevyvezla Kanada ani jedinou tabletku.

16. 8. 2006

Na přjetí zákona, který by odškodnil nevinné oběti bankovní tuneláže - drobné střadatele - čekají okradení klienti bank jak na smilování. ČNB byla proti jeho přijetí jako "nesystémového", prezident Klaus se nechal slyšet, že ho "opravdu, ale opravdu" nepodepíše. Parlament naznal (až napotřetí, na své úplně poslední schůzi 23. 5. 2006) v rámci projednávání návrhu poslanců Michala Haška, Michala Krause a Jiřího Dolejše na novelu zákona 178/2005 Sb. o zrušení Fondu národního majetku, že oběti nejsou spolustrůjci a střadatelé nemohli za podvody gründerské doby budování kapitalismu bez tváře. Změnu, navrženou poslancem Doktorem odsouhlasil. Pro se vyslovilo 142 poslanců, proti 3. Senát zákon po bouřlivé rozpravě schválil také a odeslal zpět. Jenže ouha. Dlouho ležel v přihrádce podatelny a dlouho ho neměl kdo podepsat. Teprve nový předseda sněmovny Vlček splnil včera ústavou nárokovaný krok a zákon se na své pouti posunul na Hrad. Klienti zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň zřejmě dostanou dodatečně odškodnění až do výše čtyř milionů korun.

Nyní je to jen na prezidentovi. Udělá Václav Klaus z okradených klientů bank rukojmí, aby ani trochu špíny neukáplo na naleštěný průběh ekonomické transformace žebráků na DIKy a DIKů zpět na žebráky kupónovou privatizací a útěkem ekonomů před právníky? Pak už by se třebas neměl čím chlubit v Davosu či na své pouti po amerických univerzitách... Pokusit se přitom o otestování parlamentní "většiny" 100:100 opětným projednáním sněmovnou nemůže, neb zákon by se projedával v nové sněmovně od začátku znovu. Fond národního majetku by tak možná přežil své tvůrce... Nejspíš tedy prezident během příštích čtrnácti dnů sedne za stůl, nasliní tužku a...

16. 8. 2006
Do začátku " topné sezóny " pro bezdomovce zbývá ještě čas náhubky odstranit. Nikdo z nás neví, kdy se v jejich kůži sám objeví.

Léto pomalu končí a tak jsem si vzpomněl na naše spoluobčany, kteří jsou v zimě bez přístřeší. Letošní zima byla tak tuhá, že dokonce magistrát Prahy nechal na Letnou postavit pro bezdomovce vytápěné stany. Kromě toho snad spoluzajišťoval s humanitárními organizacemi jakousi minimální pomoc.

Pamatuji si, jak jsem v zimní noci proti novému zimnímu stadionu hovořil se dvěma bezdomovci, co leželi na poklopu betonové šachty pro vstup do teplovodného kanálu, tzv. tepeláku.

16. 8. 2006

Žilo bylo někdy před dávným čtvrtstoletím jedno malé středoevropské království, kde panoval spokojený lid pod moudrým vedením komunistické strany a jejího ještě moudřejšího generálního tajemníka. To království mělo také svého premiéra a ten se jednoho krásného dne vydal na cesty po světě, aby on a jeho družina viděli, jak se to dělá jinde. Stranická a vládní delegace pod vedením člena předsednictva ÚV KSČ a předsedy vlády ČSSR soudruha Lubomíra Štrougala se tomu tenkrát oficiálně říkalo.

Zatímco podle Václava Šaška z Bířkova rytíři krále Jiřího dorazili z Čech až na konec světa směrem k Západu a spatřili Atlantik, vydali se soudruzi podle ČTK směrem na Východ a tak dorazili až do Země vycházejícího slunce. A tam spatřili, že podniky, které hospodaří s úvěrem se zdají být činorodější než ty, které hospodaří se státem dotovanými fondy. Po návratu do srdce Evropy slovo dalo slovo, usnesení usnesení a kde se vzal, tu se vzal objevil se nový hrdina ekonomického rozvoje ČSSR, úvěr SBČS.

15. 8. 2006

Pokračující chaos na britských letištích

Asi 10 000 zavazadel bylo ztraceno na britských letištích

Asi 10 000 zavazadel nedorazilo na místo určení spolu s cestujícím od doby, kdy začala v Británii minulý týden protiteroristická opatření, uvedla letecká společnost British Airways. Asi polovina z nich stále čeká na britských letištích na dopravu na místo určení.

Cestující na třech nejrušnějších britských letištích čelili v úterý už šestému dni chaosu a rušení letů.

Letecká společnost British Airways zrušila 41 letů z Heathrow a 11 z Gatwicku, levná letecká společnost Ryanair zrušila 8 letů ze Stansteadu.

Firma British Airways konstatovala, že se rozhodla zrušit lety v neděli, na základě "prozatímní směrnice" od provozovatele britských letišť BAA, která doporučovala snížit počet letů o 20 procent.

Směrnice byla v pondělí večer zrušena a to přililo oleje do ohně stále ostřejší kontroverze mezi leteckými společnostmi a správou britských letišť. Willie Walsh, generální ředitel společnosti British Airways, konstatoval, že jeho firma bude žalovat správu letišť BAA a bude požadovat finanční odškodnění.

"Od 11. září 2001 ví každý v tomto průmyslovém odvětví, že mohou nastat časy, kdy bude zapotřebí mimořádných bezpečnostních opatření,"řekl Walsh listu Daily Mirror. "Avšak když k té chvíli došlo, BAA neměla připravený plán na to, aby udržela Heathrow v provozu. Fronty na bezpečnostní prohlídky se vinuly kolem všech terminálů jako zlý sen v Disneylandu."

15. 8. 2006

Londýnská letiště:

Mary Henley, její partner a jednoroční dcera letěli v pátek z londýnského letiště Heathrow do Bruselu a v sobotu večer se vrátili do Londýna.

Při pátečním odletu z Londýna byla rodina požádána, aby vložila své klíče i mobilní telefony do svých kufrů.

"Zavazadla do Bruselu nedorazila, ale chápali jsme, že existuje problém, a situaci jsme vyřešili jinak. Ale když jsme se v sobotu vrátili do Heathrow, letiště bylo stále v chaosu - bylo to horší, než když jsme odjížděli.

Po několik hodin jsme se marně snažili získat svá zavazadla. Pak jsme museli nechat náš automobil na letišti, protože klíče k autu byly v kufrech, jak nám bylo nařízeno. Stáli jsme frontu na taxíka - který nás stál 60 liber (asi 2500 Kč), cestovali jsme domů s dítětem, které brečelo, a v noci v sobotu jsme museli u bytu rozbít okno, protože oboje naše domovní klíče byly také v kufrech, jak nám bylo nařízeno."

16. 8. 2006

Žádné seriozní médium nevydává kompletní tisková prohlášení politiků

Článek "Paroubek už má Kmenty plné zuby" je dalším příkladem toho, jak Štěpán Kotrba odmítá pochopit, že jeho členství v ČSSD odjímá takovýmto článkům veškerou důvěryhodnost. Název toho článku je velmi manipulativní, nejenže je bulvární a vulgární ("plné zuby"), ale, a to je nejdůležitější, slovo "už" navozuje, že Kmenta dělá chyby opakovaně.

16. 8. 2006

Fanatismus je špatný rádce. Kdyby si onen "ombudsman", jak sám sebe domýšlivě nazývá Fabiano Golgo, dal tu práci a podíval se do archivu Britských listů, zjistil by, že publikují mnoho tiskových zpráv mnoha různých subjektů. Amnesty International, různé české neziskové organizace i politické strany či politické nebo ekonomické lobbistické skupiny. Nazelenalé, narudlé, namodralé. Ze státních institucí nejen Úřad vlády, ale například i MPSV či ministerstvo zahraničí. Výběr podléhá redakční schizofrenii týmu Čulík-Kotrba a zveřejnění není automatické. Britské listy se řídí jediným pravidlem a jiné si nedají vnutit: jsou deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. Jinými slovy: najdete v nich mnohdy právě to, co nenajdete jinde.

Najdete zde proto i odkaz na "poslední slovo" americko-českého magazínu Fleet Sheet ze včerejška, které se náhodou doslova shoduje s názorem autora tohoto článku. Sloupek má titulek The Kmenta method, a editor v něm píše na adresu "reportéra" Mladé fronty Dnes:

Potřebujete-li dobrý politický skandál, komu zavoláte? Samozřejmě Jaroslava Kmentu. ...

Kmentova metoda je jednoduchá: Na titulní straně MFDnes se tisknou policejní informace, bez ohledu na to, jak jsou spolehlivé. Čtenáři věří alespoň polovině toho, co čtou, a oběť je buď zlikvidována, anebo dostane signál, že by měla raději začít spolupracovat.

Plné znění Fleet Sheet: The Kmenta method - v angličtině ZDE

No řekněte, protřebuje to komentář nebo vysvětlivku ?

16. 8. 2006

Čelný labouristický ministr:

John Denham, jeden z nejvýznamnějších labouristických poslanců, který nemá vládní funkci, podpořil v úterý požadavek, aby Británie neotvírala své dveře pro imigranty z Rumunska a Bulharska, kteří tam budou hledat práci.

Denham, předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra a bývalý náměstek ministra vnitra, požadoval "pauzu", než bude osobám z Rumunska a Bulharska povoleno hledat v Británii zaměstnání. Rumunsko a Bulharsko se stanou členy Evropské unie 1. ledna 2007.

16. 8. 2006

Se zájmem čtu v tuto chvíli Britské listy, kde se rozproudila debata na základě názoru pana Provazníka, že Britské listy jsou "levičáckým" listem, který publikuje názory, jejichž východiska a závěry lze snad nalézt jen úzkém kruhu periodik či tiskovin, které se vyznačují jednostranným ideovým pohledem na život a jsou spíše běžné v úzce zájmově vymezeným spolku než v otevřeném médiu. Můj názor na toto teď nebudu zveřejňovat, jen by kopíroval názory několika autorů, jenž byly publikovány v minulých dnech.

16. 8. 2006

Překvapuje mne, že některé čtenáře i autory pohoršuje, že vůl se nazve volem, fízl fízlem a rozvratná centrála americké zpravodajské služby filiálkou CIA, jak tak učinil Josef Vít. Od výletu pánů Bubeníka a Pilipa na Kubu, kdy si předem šli jako hloupí agenti z béčkových filmů pro instrukce, peníze a adresy "kontaktů" právě do sídla "nestátní" pobočky State departmentu s názvem Freedom House, odkud je pohodlně sledovali agenti kubánské rozvědky až do Havany, je skutečnost o pravých cílech Domu svobody, založeného v roce 1941 Eleanor Rooseveltovou, asi tak stejně známá, jako charakter Ceeli Institutu, který sídlí v pražské Grébovce. O obou případech filiálek "zájmové sekce" Spojených států amerických už Britské listy psaly. Nahodlaly a nehodlají do roztrhání těla hájit sovětské/americké národní zájmy.

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

16. 8. 2006

Strnulost a nehybnost politiky před rokem 1989, kdy se sice čas od času sešel Husák nebo Štrougal s nějakým zahraničním politikem, ale jinak se principiálně nic zajímavého nedělo a vlastně ani dít nesmělo, je plně srovnatelná s dobou dnešní. Znovu můžeme velmi výstižně označit přední politiky nelichotivě jako "vládní garnituru", znovu je nahoře jen početně velmi omezená skupina vlivných, která se u moci "demokraticky" střídá. Před klienty médií je rozehrávána nejedna hra, jejímž cílem je pouze odpoutat pozornost, věci důležité skrýt. -- Právě to je skutečná schopnost mocných, dokázat odvést pozornost od podstaty.

16. 8. 2006

Jak je vůbec možné aby v demokratické společnosti vznikal takový koordiovaný odpor proti iniciativě, která prosazuje řešení v rámci všech pravidel demokracie?

V úterý 15.8.2006 vyšel v deníku 24hodin článek o pondělním protiraketovém pochodu Prahou. V úvodu článku se píše:

"Občanská iniciativa mladých komunistů Ne základnám uspořádala v pondělí pochod proti výstavbě protiraketové základny USA v Česku."

Toto je další z mnoha ukázek, jak jsou v Česku zneužívána média k politické propagandě a k dezinformaci obyvatelstva. V této jediné větě lze najít hned dvě dezinformace.

16. 8. 2006
Pár drobných poznámek a odpovědí na Golgovy otázky

Není to "tričko" ani "mikina", ale bunda kubánských sportovních reprezentantů. Na zádech má velký nápis Cuba, ale dalo se to poznat už zepředu podle barev. Takže ji zřejmě nekoupil na černém trhu (hahaha!), ale dostal z pravidelné každoroční dodávky pro kubánské sportovce od fy Adidas. Kubánci, kterým byla fotografie z Juventud Rebelde určena především, tyhle dresy dobře znají (nejen) z mnoha sportovních přenosů v televizi, a Fidel si tu teplákovou bundu vzal zřejmě proto, že je to pro rekonvalescenci pohodlnější oděv než uniforma, píše Jan Křeček z katedry mediálních studií na FSV UK.

16. 8. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kolem 2:00 vpadli do čtvrti Dulajm američtí vojáci doprovázení černě oděnými šíitskými kolaboranty. Místní lidé vylezli na střechy svých domů a odtud na ně začali střílet, přičemž několik Američanů a jejich slouhů zabili. Američané odpověděli vypálením řízených střel, zničili tři domy a zabili rodinu Hadždže Ghadbána ad-Dulajmího. Dalších 26 místních lidí zatkli, mezi nimi i ženy a děti, které násilím vyvlekli z domů, některé ženy i prostovlasé. Všechny odvezli neznámo kam. Těla šesti členů Dulajmího rodiny vyprostili sousedé z trosek domu. Novinářům Američané znemožnili pod pohrůžkou zatčení pořizovat fotografie.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Libanon
15. 8. 2006

Andrew Buncombe napsal 14. srpna v Independentu, že Bush vidí válku v Libanonu jako předehru k útoku na Írán. Opírá se přitom o zjištění Seymoura Hershe, publikovaná téhož dne v magazínu The New Yorker.

Podle Hershe byla Bushova administrativa s předstihem informována o izraelských přípravách k válce v Libanonu a dala jim zelenou. Plány byly hotovy dávno předtím, než došlo k únosu dvou izraelských vojáků, který byl označen za oficiální důvod zahájení vojenských operací ze strany Izraele. Leccos opravdu nasvědčuje tomu, že únos nebyl skutečným důvodem zahájení války. Smrt více jak stovky Izraelců totiž nevedla k vysvobození zajatých vojáků a je otázka, zda jsou unesení v tuto chvíli vůbec ještě naživu.

15. 8. 2006

Jak vznikají komentáře v českém tisku? Vypadá to, že vznikají za domácí úlohu ve formě úvahy na téma "Protiraketová základna", kterou jeden vymyslel a ostatní opsali. Drobnými rozdíly se nenechejte mást, každý snad někdo ve škole opisoval a pro ty nejpoctivější bych jen uvedl, že když se opisuje domácí úloha, je třeba změnit věci tak, aby to nebylo moc nápadné. Když se opisuje v matematice, horší žák udělá nějakou malou botu, aby nebyl v podezření kvůli bezchybnosti, ve slohu se změní většinou jen slova, protože na obsahovou změnu není většinou dost důvtipu.

Kdo to vymyslel a kdo opsal se často nedá zjistit. Hodnověrně zjistit se to nedá ani u českých komentátorů.

15. 8. 2006

Pokud prohlásím, že v Česku je početná vrstva obyvatel podrobena teroru a diskriminaci, může se to zdát nadnesené. Bohužel tomu tak není, je to smutný fakt.

Občany postižené paraplegií a pohybující se na vozíku společnost zohledňuje, a i když situace není ideální, roste počet bezbariérových přístupů do veřejných budov i obchodů. Nikoho by nenapadlo úmyslně jim ztěžovat život umělými překážkami. Stejně tak nikdo úmyslně nevytváří překážky pro slabozraké a nevidomé a lidé jim pomáhají handicap překonávat. Tisknou se pro ně knihy Brailovým písmem, pořizují nahrávky, zprostředkovává se přístup k počítačům. Je to tak správné a jakékoliv počínání, které by jim znesnadňovalo existenci, je hanebná neslušnost.

Zcela jiná situace je u lidí se sluchovým postižením.

15. 8. 2006

Liberalismus jako učení svobody má v celé své šíři delší, známnější a zpracovanější tradici a větší přesah do praktické politiky než zelení. Zformoval se v 19. století jako ideologie měšťanské, obchodnické střední vrstvy, střetající se s pozemkovou šlechtou a absolutistickými panovníky. Je odrazem sporu na konfliktní linii mezi městem a venkovem, zřetelného již v prostředí středověkých stavů a umocněného začátkem průmyslové revoluce.

15. 8. 2006
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Psychologové a genetikové se sice rozcházejí v údajích o tom, kolika procenty se genom, tj. soubor genů, typický pro každého jednotlivce, podílí na vývoji lidského zárodku (většinou uvádějí rozmezí 50-80%), ale shodují se v tom, že je tento podíl stejně významný jako podíl výchovy a prostředí a že se promítá jak do našich vnějších znaků, tak do našeho temperamentu a do naší inteligence. Za pravdu jim dává i obecná zkušenost: Běžně předpokládáme, že syn automechanika zdědí otcovu zručnost a že dcera devadesátileté matky se rovněž dočká vysokého stáří, i když nás skutečnost vyvede někdy nepříjemně z omylu. Dědičné vlivy tedy mohou být jak příslibem, tak přítěží, zejména pokud jde o dispozice k některým zákeřným chorobám.

15. 8. 2006

Případná menšinová vláda Občanské demokratické strany, kterou by podporovala, sociální demokracie, bude chtě nechtě podezírána z toho, že se opírá o novou opoziční smlouvu. Veřejnost by bylo by v podstatě nemožné přesvědčit, že se taková vláda neopírá o neprůhledné zákulisní dohody.

K podezření, že takové dohody existují, by vedla především skutečnost, že ČSSD v současnosti drží v ruce karty, s nimiž může usilovat o mnohem solidnější výsledek, než je menšinová vláda ODS.

15. 8. 2006

Čas od času je slyšet nářky nad neutěšenou situací české literatury, jejíž část je před čtenářem buďto zapírána, nebo znicotněna tendenčními odsudky novodobých inkvizitorů a samozvaných cenzorů.

Nezastírejme si však, že ani v samotném společenství spisovatelů není idea scelení nijak zakořeněna. Polistopadová - pravdaže teoretická - příležitost spojit všechny tři proudy národní literatury, totiž literatury disentu, exilu a zjednodušeně takzvané literatury normalizační, zůstala jen zbožným přáním snílků. Vždyť - kým je spisovatel? Žijící klasik říká, že nejjistější způsob, jak se spisovatelem stát - je nešťastné dětství.

16. 8. 2006

Podcasting je nastupující služba, která zatím nemá až tak masivní odezvu u posluchačů, ale její popularita roste každým dnem. Jde o nabízení multimediálních souborů přes exporty, které se načítají do speciálních programů na straně uživatele. Tyto soubory si posluchač může stáhnout na všechny možná dostupná zařízení (PC, MP3 přehrávač, ale zároveň si je i vypálit na CD).

Ve světě se už stává čím dál populárnější podcasting video souborů. Britská veřejnoprávní stanice BBC spustila koncem července test bezplatného vysílání zpravodajských pořadů televizní stanice BBC News pro přijímače iPod.

15. 8. 2006

Nejsme ovce - od úřednické přepážky k občanské samoobsluze - díl 1.

Redakční úvod: Tento seriál je ohlédnutím autora za deseti lety činnosti týmu, který připravoval a dílčím způsobem i realizoval rámec Státní informační politiky, Koncepce rozvoje informačních systémů veřejné správy a dalších dokumentů a přispěl tím k celkovému rozšíření informatizace ve všech oblastech veřejné správy.

Dá vám nahlédnout do útrob systému státu, možností pohodlného elektronického zdravotnictví, komfortní inteligentní dopravy a a elektronického mýtného, bezplatného dálkového studia univerzit či stoprocentně účinných systémů zabezpečení automobilů před krádeží. Klíčovým termínem je knowledge society - znalostní společnost. Jelikož většina potřebných kroků byla už učiněna a zbývá už jen střípky pospojovat do úhledného puzzle, je možné osvětlit i uvažování tohoto týmu nad možnými riziky ztráty občanských svobod, které by mohla nevhodná modifikace systému a nerespektování informační bezpečnosti a transperentního zacházení s daty přinést. Díky zlému záměru, neznalosti úředníků či arogance politiků nových vlád. Bezpečnost by se mohla změnit v noční můru.

Pod pláštíkem neokonzervativní ideologie "boje proti terorismu" dnes eskalují požadavky BIS či rozvědky na "revizi pravomocí" - čti pokus o získání nekontrolovatelné moci nad informacemi i lidmi - a tak bychom se mohli lehce nadít i vytvoření dokonalé elektronické diktatury, proti které byla StB nevinným hraním dětí na písku. Prefabrikované denunciační zprávy, kao byla ta Kubiceho, by se staly čtivými romány pro voyeury a byly by díky utajeně získaným informacím až příliš podobné literatuře faktu. K nerozeznání od pravdy. Až na to, že by pravdivé nebyly. DEzinformační hry se s inforamční převahou hrát dají... Informace bez kontroly přinášejí moc a moc bez kontroly přinese ještě více informací. Toto je svět, ve kterém žijeme my a žil v něm i mrtvý mafián Mrázek.

Autor tohoto článku se už jednou pokusil odvrátit hrozící nebezpečí - nadměrnou kumulaci dat, plynoucí z extenzivních požadavků zpravodajské služby a policie na sčítání lidu v roce 2001, kdy jinak neškodné a "služebné" technologie byly blízké zneužití jen proto, že nebyly záměrně zachovány požadavky na transparentní bezpečnost zpracovávaných dat. Soukromá iniciativa tehdy vzniklá byla společným krokem čtyř osob a jmenovala se

Nejsme ovce.

Jochen Hellbeck
11. 8. 2006
U autorů těchto deníků existovala hluboce niterná, morální dimenze jejich touhy patřit do společnosti, jíž jsme si dříve, bez studia těchto deníků, nemohli být vědomi. Viděli jsme jen politickou stránku věci a mysleli jsme si, že to určuje všechno. Domnívali jsme se, že sovětští občané se většinou vůči obecnějším cílům revoluce stavěli cynicky. A teď tyto dokumenty ukazují, jak angažovaně se tito lidé stavěli vůči své komunitě i vytváření světové historie.

Německý historik Jochen Hellbeck, působící na Rutgers University ve Spojených státech, vydal pozoruhodnou novou knihu, která na základě studia deníků obyčejných občanů, žijících v Stalinově Rusku dosti podstatně přehodnocuje naše porozumění mentalitě tehdejší společnosti. S dr. Hellbeckem hovořil Jan Čulík v italské Sieně.

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Dezinformací proti iniciativě NE základnám není nikdy dost Tomáš  Franke
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
14. 8. 2006 Referendum o americké základně potřebuje informace, ale pravdivé Jiří G. Müller
14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Protiraketová základna USA jako symbol změny Milan  Valach
11. 8. 2006 Americká základna v ČR ? NE !! Zdeněk  Bárta
11. 8. 2006 Promiňte, ale už není čas na referendum? Tomáš  Franke
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
11. 8. 2006 České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968 Jan  Žižka

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli   
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání   
16. 8. 2006 Dopis osmnácti   
15. 8. 2006 Dětí se ptejte Ondřej  Ivanek
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
14. 8. 2006 V Libanonu vešlo v platnost příměří   
12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN   
11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
10. 8. 2006 Izrael schválil hlubší ofenzívu   

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Hrozba "teroristických útoků": Lidé nevěří britské vládě   
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow   
15. 8. 2006 Příběhy postižených cestujících   
14. 8. 2006 Ty absurdní lži o Západě a o islámu   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
14. 8. 2006 Britská vláda snížila bezpečnostní opatření na britských letištích   
13. 8. 2006 Vedoucí britští muslimští představitelé: "Britská zahraniční politika činí Británii terčem útoků"   
13. 8. 2006 Británie: Letecké společnosti kritizují letiště Heathrow za chaos   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Násilné útoky a demokracie   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Loučení, vzpomínka Jan  Štolba
15. 8. 2006 Při dechovce Vít  Slíva
14. 8. 2006 Dívka Fráňa  Šrámek
11. 8. 2006 Duše chce vzpomínat František Emanuel Zelenka
10. 8. 2006 A tak tu stojím... Kateřina  Komorádová
8. 8. 2006 Rukověť kadeta kurýrní služby Daniel  Hradecký
7. 8. 2006 Infantilní Bolek  Hrušenský
3. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
2. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc