15. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 8. 2006

Pánové, vzpamatujte se...!

Jak vznikají komentáře v českém tisku? Vypadá to, že vznikají za domácí úlohu ve formě úvahy na téma "Protiraketová základna", kterou jeden vymyslel a ostatní opsali. Drobnými rozdíly se nenechejte mást, každý snad někdo ve škole opisoval a pro ty nejpoctivější bych jen uvedl, že když se opisuje domácí úloha, je třeba změnit věci tak, aby to nebylo moc nápadné. Když se opisuje v matematice, horší žák udělá nějakou malou botu, aby nebyl v podezření kvůli bezchybnosti, ve slohu se změní většinou jen slova, protože na obsahovou změnu není většinou dost důvtipu.

Kdo to vymyslel a kdo opsal se často nedá zjistit. Hodnověrně zjistit se to nedá ani u českých komentátorů.

Pravda, někteří z nich jsou sice ve slohu poměrně zdatní, jiní se svou úřednickou povahou plácají svůj upachtěný projev jak se dá, ale otázka kvality, která je většinou dobrým vodítkem při odhalení komplotu s domácími úlohami, se v tomto případě použít nedá. Jsou to totiž jen klišé, že se člověk musí přemáhat se čtením mezi začátkem a koncem, což se ve své podstatě rovná oblasti mezi předpokladem a závěrem. Mělo by to tak být. Tady ovšem chybí jakýkoliv střed, který by měl být u komentáře důležitý pro svou myšlenkovou povahu. Něco se čte lépe kvůli vloženým slangovým výrazům, něco hůře kvůli nízkému nadání nebo nechutně ideologizovanému jazyku, ale všechno to má cenu akorát na balení salámu. A to už se dneska vlastně nesmí, takže opravuji: stojí to za nic.

Kdo to vymyslel je tak možné odhadnout pouze podle data, kdy který z nich domácí úlohu odevzdal. První tak učinil 27.7. léta páně 2006 Robert Čásenský v MF Dnes, následoval Jiří Hanák 4.8. v Právu, jako třetí přinesl DÚ Ondřej Neff 7.8. v Lidových novinách a poslední přišel se svým opisem 8.8. Jan Macháček v Hospodářských novinách. Zda to ale všechno vymyslel ten první nedá se přesvědčivě doložit, na přípravu měli všichni spoustu času, protože Britské listy přinášejí informace o zamýšlené protiraketové základně v ČR už několik měsíců, vlastně roků, takže si pánové mohli počíst.

Nyní musíme malinko odbočit od popisu této nepříjemnosti v rámci naší malotřídky a uveďme, co by asi měla obsahovat úvaha na zadané téma "Protiraketová základna". Vezměme v potaz, že téměř každý člověk je z hlediska protiraketové základny naprostým laikem, nic o ní neví a má psát o něčem takovém úvahu.

To je pak ale pravděpodobně nejlepší, když předmětem úvahy nebude samotná protiraketová základna, ale předpoklad toho, abychom mohli vůbec o protiraketové základně něco říct. To by mělo určitě stát na prvním místě. Hned na druhém, jelikož se jedná o záležitost širokého dosahu (nejen doslovně) a významu, která přesahuje relativně často se měnící politické zájmy, měla by stát myšlenka o tom, že je nutné všem nejen poskytnout informace, ale také dát možnost se vyjádřit. Na třetím místě a na závěr by měl patrně zaznít apel na politiky, aby tyto skutečnosti respektovali a snažili se je naplňovat.

Nic takového ovšem v inkriminovaných opsaných domácích úkolech nenajdete. Na prvním místě všude stojí nepochopitelný zájem mít protiraketovou základnu. Kdo by nechtěl být jako malý válečníkem, řeknete si jistě, ale tato léta u všech pánů už dávno pominula (ačkoliv samozřejmě zůstala, co si budeme nalhávat). Platí to, co se pravilo o předpokladech úvahy o protiraketové základně, tedy že pánové o ní nic nevědí. Nedostatek znalostí právě zakrývají skutečně nestravitelná klišé o historii a významných letech českých moderních dějin a o potřebě kamsi se hrdě řadit, aniž bychom vlastně dost dobře věděli kam. Jak známo, nevědomost posiluje přesvědčení.

Je možné, že odtud se mohou myšlenky přízemních lidí začít ubírat jiným směrem. Jako by nevědomost byla tím uzlem, který může změnit chod logiky. Je-li na jedné straně logicky správné, když chceme rozhodnutí z nevědomosti předejít poskytnutím informací, je na druhé straně pro přízemně uvažujícího člověka snadnějším řešením, když předejde rozhodnutí z nevědomosti omezením rozhodovací pravomoci. Je to přece daleko jednodušší jak pro mě (nemusím shánět informace a publikovat je), tak pro všechny ostatní, kteří by se tím pak třeba museli zabývat. A když už by neměla být rozhodovací pravomoc veřejnosti omezena, měla by být dobře zhnětena do potřebné formičky (viďte, pane Hanáku).

I apel na politiky se tím pádem radikálně proměnil. Pochopitelně teď nemůže být důležité to, aby politici veřejnosti své kroky směřovali k odpovědnému rozhodnutí veřejnosti, ale musejí, chtě nechtě, vzít všechnu tu těžkou odpovědnost na sebe. Většina jich sice také neví, co to ta protiraketová základna vlastně je, ale za předpokladu dobré vůle všech pánů komentátorů můžeme uvažovat v pozitivním smyslu alespoň o tom, že by po politicích chtěli, aby se se vším dobře seznámili. Takhle se nutnost seznamovat se s tím omezí na stovek lidí a veřejnost může zachovat pokoj a klid, média nevyjímaje. Jinými slovy, tři by chtěli po politicích "státnické činy" a jeden alespoň "masivní nasazení politiků v přesvědčovací kampani" (proč si vlastně "neudělat" takové malé referendum?).

Není to všechno podle kopíráku, to zase ne. Můžeme ostatně předvést ukázky, hezky podle data odevzdání DÚ s malým komentářem:

Robert Čásenský, MF Dnes: "Nezbytnou výbavou skutečného politika je totiž také odvaha a ochota přijmout odpovědnost i za nepopulární kroky. " To jistě ano, ale rozhodně nestojí na prvním místě. Na prvním místě stojí požadavek naplňovat podstatu demokracie.

Ondřej Neff, Lidové noviny: "Náš stát, coby státní útvar, se nikdy nebránil a národní čest pak zachraňovali stateční jednotlivci. Ne národ, ale jeho vůdci byli v kritických chvílích opatrničtí, až zbabělí. Nyní půjde o to, jak se zachovají naši vůdci teď, v hlubokém míru, kdy výmluva na "nedozírné následky" by byla směšná. Čekáme na postoj premiéra, na postoj prezidenta." No no no, to jsme se ale nechali unést. Kdopak to čeká na postoj premiéra a prezidenta? Zástup lidu?:)

Jan Macháček, Hospodářské noviny: "Mají-li čeští politici vizi a jasný názor, měli by o něm přesvědčit i občany. To je i příklad základen. Chce to ale tu vizi, odvahu a námahu. Zkrátka práce pro elitu." Ano, pan Čásenský psal o tomtéž. Chce ale opravdu ovlivňování veřejného mínění ve prospěch nějaké věci vizi, odvahu a námahu? Nestačí pár líných novinářů?

Jiří Hanák, Právo,: "Referendum by si vyžádalo i masivní nasazení politiků v přesvědčovací kampani.(...) Proto jsem pro americkou základnu v Česku, schválenou referendem." Referendum by si určitě vyžádalo masivní kampaň, ale pro Kristovy rány, proč by jejím smyslem mělo být přesvědčování a ne informovanost? Potřebuje snad autor zmanipulovat veřejné mínění, aby si potvrdil vlastní ničím nepodložené přání?

Nu, jak je vidno, formálně se od sebe apely liší, ale při bližším zkoumání se konečně nalezne velmi přesvědčivý důkaz o tom, že se přece jedná o opsané DÚ. Pokud totiž nebudeme přísně dbát větné posloupnosti jednotlivých závěrů a úsudků pánů komentátorů, lehce dojdeme k závěru, že se vlastně jedná o jeden jediný text, který byl podle potřeby rozkouskován na několik dílů. Při rekonstrukci jsme dostali tento výsledek:

"Referendum by si vyžádalo i masivní nasazení politiků v přesvědčovací kampani. To je i příklad základen. Náš stát, coby státní útvar, se nikdy nebránil a národní čest pak zachraňovali stateční jednotlivci. Ne národ, ale jeho vůdci byli v kritických chvílích opatrničtí, až zbabělí. Nezbytnou výbavou skutečného politika je totiž také odvaha a ochota přijmout odpovědnost i za nepopulární kroky. Nyní půjde o to, jak se zachovají naši vůdci teď, v hlubokém míru, kdy výmluva na "nedozírné následky" by byla směšná. Čekáme na postoj premiéra, na postoj prezidenta. Mají-li čeští politici vizi a jasný názor, měli by o něm přesvědčit i občany. Proto jsem pro americkou základnu v Česku, schválenou referendem. Chce to ale tu vizi, odvahu a námahu. Zkrátka práce pro elitu."

Jak vidíte, podařilo se nám sice rekonstruovat původní text, ale kdo ho vymyslel a kdo ho opsal se stále zjistit nepodařilo a asi ani nepodaří. I když, upřímně řečeno, není to úplně jedno?

                 
Obsah vydání       15. 8. 2006
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík
15. 8. 2006 Jak by Írán (ne)zaútočil na USA Karel  Dolejší
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow
15. 8. 2006 Příběhy postižených cestujících
15. 8. 2006 Diskriminace a teror: špatně slyšící v Česku Ivo  Antušek
15. 8. 2006 Při dechovce Vít  Slíva
15. 8. 2006 Michael  Marčák
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Britské listy pro Paroubka Fabiano  Golgo
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
15. 8. 2006 Určující vlastnost české společnosti : zloba a nenávist k odlišnostem Jan  Polívka
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
15. 8. 2006 Země živitelka a její konopí
15. 8. 2006 Drahý Fideli Josef  Provazník
15. 8. 2006 Kam směřuje kočka? Miroslav  Kodet
15. 8. 2006 Poupratujme si pred vlastným prahom a dajme pokoj Kubáncom. Kuba si, ... no! Andrej  Sablič
15. 8. 2006 Adidas z Vietnamu Petr  Wagner
15. 8. 2006 Dědicové talentu Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
15. 8. 2006 Dětí se ptejte Ondřej  Ivanek
15. 8. 2006 Když byl Izrael ještě socialistický stát Břetislav  Olšer
15. 8. 2006 "Zelenání" proevropské liberální pravice Pavel  Pečínka
14. 8. 2006 Zákon a my: Sobota je učiněna pro člověka a ne člověk pro sobotu Zdeněk  Bárta
14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Šťastně pochodovat v davu Jan  Čulík
11. 8. 2006 Jak psali deníky za Stalina Jan  Čulík
11. 8. 2006 Revolution on My Mind Jan  Čulík
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
14. 8. 2006 Referendum o americké základně potřebuje informace, ale pravdivé Jiří G. Müller
14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Protiraketová základna USA jako symbol změny Milan  Valach
11. 8. 2006 Americká základna v ČR ? NE !! Zdeněk  Bárta
11. 8. 2006 Promiňte, ale už není čas na referendum? Tomáš  Franke
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
11. 8. 2006 České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968 Jan  Žižka
10. 8. 2006 Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? Štěpán  Kotrba
9. 8. 2006 Neprůchodná cesta Milan  Dubský
9. 8. 2006 Česká debata o protiraketové základně: pozdě a chybně   
9. 8. 2006 Američané nás nevpustí do USA bez víz, ale základnu v ČR chtějí   
9. 8. 2006 Americké protiraketové základně v ČR Ano!   
8. 8. 2006 Rád bych se zasmál taky, kdyby bylo čemu Jan "Matt" Hájek