16. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 8. 2006

Pohádka o toulavém úvěru

Žilo bylo někdy před dávným čtvrtstoletím jedno malé středoevropské království, kde panoval spokojený lid pod moudrým vedením komunistické strany a jejího ještě moudřejšího generálního tajemníka. To království mělo také svého premiéra a ten se jednoho krásného dne vydal na cesty po světě, aby on a jeho družina viděli, jak se to dělá jinde. Stranická a vládní delegace pod vedením člena předsednictva ÚV KSČ a předsedy vlády ČSSR soudruha Lubomíra Štrougala se tomu tenkrát oficiálně říkalo.

Zatímco podle Václava Šaška z Bířkova rytíři krále Jiřího dorazili z Čech až na konec světa směrem k Západu a spatřili Atlantik, vydali se soudruzi podle ČTK směrem na Východ a tak dorazili až do Země vycházejícího slunce. A tam spatřili, že podniky, které hospodaří s úvěrem se zdají být činorodější než ty, které hospodaří se státem dotovanými fondy. Po návratu do srdce Evropy slovo dalo slovo, usnesení usnesení a kde se vzal, tu se vzal objevil se nový hrdina ekonomického rozvoje ČSSR, úvěr SBČS.

Dosavadní investiční, rozvojový a další fondy zmizely do nenávratna a propadliště dějin a na bilancích podniků se zjevil úvěr a za ním stát jako velmi hodný věřitel plný porozumění. Tento stav dokázal přečkat i podivuhodnou přestavbovou šarádu zvanou Zákon o státním podniku, ale delimitace SBČS po sametové revoluci ho dostala na lopatky.

Úvěry hodného státu se dostaly do nově vytvořených komerčních bank, tedy do Komerční, Investiční a Všeobecné úvěrové. Tyto instituce již nemohly být tak hodné jako stát a těžce zkoušené podniky dostaly další ránu v podobě nových podmínek splácení úvěrů i dalšího financování. Z úvěru se stal pro banky řádný obchod a pro podniky mimořádná černá můra. A byla to můra taková, že tak trochu bránila v rozletu i nové hrdince, přímo symbolu ekonomického řádu malého, ba ještě menšího, polovičního království, kde pořád vládl lid, nicméně nevedla ho ani strana ani generální tajemník, ale demokracie. Ta heroina se jmenovala privatizace.

Nebylo na ní samo o sobě nic špatného, kdyby se neodívala do roucha spasitelova a nebyla vydávána za bílou krávu. A teď téhle světici hrozilo, že se nechytí a to ani na parkovištích u hraničních přechodů na Západ. Protože to, co se mělo prodávat, bylo tak zadluženo, že by to nikdo nemusel chtít. Trochu času se získalo rozdělováním a přerozdělováním poukázek zvaných kupóny, ale nakonec bylo třeba přijmout jasné řešení. Základní byly dvě. To první bylo v zásadě inverzní k tomu z osmdesátých let. Prostě návrat z úvěrů k fondům a pohledávky bank tak prostě kapitalizovat. Toto prosté řešení ovšem smrdělo starými strukturami, socíkem a dokonce i zdravým rozumem a tak bylo smeteno dřív, než se o něm mohlo zodpovědně uvažovat. Kupředu, zpátky ni krok. A je jedno, zda pravá nebo levá...

Proti tomuto řešení bylo na stole druhé, za kterým stála jiná politická parta, která hlásala, že nová česká ekonomika může povstat pouze jako Fénix z popela starých zadlužených podniků, které zhynou v nelítostném žáru hromadných bankrotů. Prostě podobně jako Lenin tvrdil, že nový svět stojí na sovětech a elektrifikaci, tak tito noví adamité volali po očistném žáru bankrotů a následné privatizaci.

Ekonomiku viděli jako jeden veliký bazar konkursních podstat, kde není pro kupce kam plivnout. Bylo by to zábavné, kdyby to nebylo tak vážné. Za této situace došlo ke kompromisu v duchu zdravého rozumu a došlo k vytvoření Konsolidační banky, která vykoupila staré dluhy plus mínus za větší půlku nominálu. A tak se stát stal částečně znovu oním hodným dlužníkem a podniky mohly přežít a hledat nové vlastníky bez toho, že by je čekalo jen uzavření a rozprodej na součástky.

Konsolidační banka se stala vítaným odkladištěm i při privatizaci velkých bank a tak do ní postupně doputovala v podstatě i ta menší půlka starého dluhu, která zůstala v bankách. Každá řeka jednou skončí v moři, praví Písmo, a tak nakonec i staré dobré "Štrougalovy praúvěry" skončily jako jeden muž v Konsolidační bance. Cestami různými i nevyzpytatelnými, pokud ovšem nebyly náhodou splaceny.

A vše završilo vykupování špatných úvěrů IPB na základě státní garance pro ČSOB. Je i s odstupem času obtížné pochopit, proč tenkrát stát při řešení IPB nepreferoval její převedení přímo na Konsolidační banku, ale jsem přesvědčen, že není daleká doba, kdy se dozvíme víc, než ideologicky podbarvené politické floskule.

Poté politici zjistili, že masivní privatizace skončila a není už co prodávat a získávat tak penízky do stranických i rodinných kasiček. A tu se velká hromada pohledávek v konsolidační bance stala rázem vítaným obchodním artiklem. Něco jako vyhořelé jaderné palivo, když dojde uranová ruda.

Nicméně montovat se do banky a státní k tomu je přece jenom tak trochu "kách"... A tak se z banky stala agentura, ta už tak nedotknutelná není, a ta měla natolik výrazné politické vedení, že o následných krocích nemohlo být pochyb a úvěry a pohledávky z nich vyplývající se opět vydaly na cestu do světa. Začaly se prodávat.

Ale to už všichni dobře známe.

Zbývá dodat, že harmonii politických dohod jen občas narušily turbulence na politické scéně a v neposlední řadě i ohlášený konec ČKA s ním stále rostoucí aktivita zaměstnanců agentury, kteří si chtějí na poslední chvíli přivydělat buď přímou účastí na nějakém kšeftíku a nebo naopak tím, že upozorňují diskrétně na to, že by také mohli nějaký ten dohodnutý obchod zhatit. Prostě, každý dělá, co může a pak to vypadá tak, jak to vypadá...

Ne nadarmo se říká, že blížící se konec nějaké lhůty zvyšuje tvůrčí aktivitu a činorodost vůbec.

O tom, jak to vypadá, jsem se pokusil napsat minulý týden v článcích Pandořina skříňka a ČKA v roli řezníka. Takže se dá říci, že ten dnešní článek je něco jako první epizoda Hvězdných válek. Sedm let tučných už bylo. Jak to dopadlo, víte. Omlouvám se za možné nepřesnosti i tón článku, který rozhodně nemá ambici něco zlehčovat, znevažovat nebo dokonce kritizovat. Jsem bytostně přesvědčen, že cesta podnikových závazků od vládního usnesení z časů hluboké totality až k letošnímu letnímu zatýkání byla dlážděna výhradně dobrými úmysly a odbornými stanovisky.

                 
Obsah vydání       16. 8. 2006
16. 8. 2006 Hrozba "teroristických útoků": Lidé nevěří britské vládě
16. 8. 2006 Let Londýn-Washington odkloněn do Bostonu
16. 8. 2006 Dopis osmnácti
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání
16. 8. 2006 Opozice je stejně důležitá jako vláda Petr  Pithart
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2
16. 8. 2006 Klima: O konečné podobě alokačního plánu proběhne veřejná diskuse
16. 8. 2006 Práva žen v ČR projednávána v New Yorku
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Jak se řekne Sarajevo německy Richard  Seemann
16. 8. 2006 Právě probíhá v Torontu mezinárodní konference Miloš  Kaláb
16. 8. 2006 Loučení, vzpomínka Jan  Štolba
16. 8. 2006 K něčemu přece jen předseda Sněmovny je... Štěpán  Kotrba
16. 8. 2006 Projekt na nenápadnou likvidaci bezdomovců v centru Českých Budějovic Jan  Jiroušek
16. 8. 2006 Pohádka o toulavém úvěru Ladislav  Žák
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow
15. 8. 2006 Příběhy postižených cestujících
16. 8. 2006 Kotrba papouškuje premiéra Fabiano  Golgo
16. 8. 2006 Britské listy publikují řadu tiskových zpráv Štěpán  Kotrba
16. 8. 2006 Nepouštějte do Británie přistěhovalce z Rumunska a z Bulharska
16. 8. 2006 Josef Vít překračuje limity politické korektnosti Jan  Bím
16. 8. 2006 Freedom House JE filiálkou americké vlivové diplomacie, tak co je na tom nekorektního? Štěpán  Kotrba
16. 8. 2006 Nová "opoziční" smlouva, volby 2008 a zelení Michal  Rusek
16. 8. 2006 Dezinformací proti iniciativě NE základnám není nikdy dost Tomáš  Franke
16. 8. 2006 Fidel a Adidas
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
15. 8. 2006 Diskriminace a teror: špatně slyšící v Česku Ivo  Antušek
15. 8. 2006 "Zelenání" proevropské liberální pravice Pavel  Pečínka
15. 8. 2006 Dědicové talentu Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
16. 8. 2006 Podcast v BBC a Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
11. 8. 2006 Jak psali deníky za Stalina Jan  Čulík
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce