16. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 8. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kolem 2:00 vpadli do čtvrti Dulajm američtí vojáci doprovázení černě oděnými šíitskými kolaboranty. Místní lidé vylezli na střechy svých domů a odtud na ně začali střílet, přičemž několik Američanů a jejich slouhů zabili. Američané odpověděli vypálením řízených střel, zničili tři domy a zabili rodinu Hadždže Ghadbána ad-Dulajmího. Dalších 26 místních lidí zatkli, mezi nimi i ženy a děti, které násilím vyvlekli z domů, některé ženy i prostovlasé. Všechny odvezli neznámo kam. Těla šesti členů Dulajmího rodiny vyprostili sousedé z trosek domu. Novinářům Američané znemožnili pod pohrůžkou zatčení pořizovat fotografie.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 16. července 2006

Muhammadí

Ve městě se ráno objevila americká obrněná vozidla s dánskými protiislámskými karikaturami na dveřích. Kolona schválně pomalou rychlostí projížděla po široké ulici města a pak zamířila do starého vojenského tábora ve čtvrti Askarí v Hítu.

Ozbrojené akce

V 8:00 přepadli partyzáni policejní hlídku ve Fallúdže, zabili čtyři policisty, zmocnili se jejich zbraní a zapálili jejich pickup.

Ve čtvrti Jarmúk na jihu Mosulu ostřelovali partyzáni z minometů americkou hlídku, zničili obrněné vozidlo Bradley, zabili jednoho vojáka a tři zranili.

Jižně od Latífíje zaútočili partyzáni na auto se čtyřmi členy šíitských milic a všechny zabili.

Při útoku partyzánů na kontrolní stanoviště sil Magháwir v okrsku Ša'b ve východním Bagdádu bylo poškozeno hlídkové vozidlo, zabiti tři kolaboranti a tři zraněni.

Ostřelování

Asi šest minometných střel zasáhlo štáb sil Magháwir v hotelu Buhajra na jihu města Sámarrá; další čtyři střely dopadly na sídlo těchto sil v centru téhož města.

Čtyři minometné střely ráže 60 mm, vypálené organizací Džajš ar-rášidín, zasáhly soustředění amerických sil v Júsufíji.

Bombové útoky

Výbuch bomby na hlavní silnici severně od Latífíje zneškodnil Humvee americké hlídky a zranil čtyři vojáky v něm.

V 11:00 zasáhla exploze u Džadíríjského mostu americké Humvee, zneškodnila je a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

Kolem 19:00 zasáhl v Bagdádu výbuch bomby kolonu iráckého kolaboranta opouštějící tzv. Zelenou zónu a mířící do okrsku Karradá. Zničil jeden ze šesti automobilů; informace o dalších následcích výbuchu nebyly dostupné.

Při explozi na hlavní silnici severně od Džazírat al-Chálidíja zničila bomba Humvee z americké kolony a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Atentáty

V Mosulu zabili partyzáni dva členy proamerické šíitské milice známé jako organizace Šahíd al-mihráb, vedené Ammárem al-Hakímem, synem vůdce strany SCIRI.

V Rijádu u Kirkúku zasáhla exploze bomby kolonu brigádního generála tzv. Irácké národní gardy Rijáda ad-Danúka, zneškodnila jeho auto a generála spolu se dvěma průvodci vážně zranila.

Pondělí 17. července 2006

Ramádí

Okupační vojáci zatkli v 6:00 ve čtvrti Ta'mím šajcha Náfího Kurdího, imáma mešity Ahmada ibn Hanbala a tři z jeho bratrů. Na protest proti jeho zatčení vyšli obyvatelé čtvrti do ulic protestovat a žádat, aby byl šedesátiletý šajch neprodleně propuštěn.

V poledne zasáhla americká letadla dům v Azízíji v centru Ramádí, zničila jej, zabila v něm tři osoby a sedm zranila. Mezi zraněnými byly dvě děti a tři ženy.

Sámarrá

V 6:00 vyhlásili Američané v celém městě zákaz vycházení, který trval až do večera. K vyhlášení došlo údajně z "bezpečnostních důvodů", obyvatelé sami prohlašovali, že ve městě byl relativní klid, a proto smysl zákazu nechápali.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Ámil na západě Bagdádu zastřelili dopoledne partyzáni dva členy Brigád Badr.

Dva členové šíitských milic byli ráno zastřeleni v Abú Ghurajb.

Ve fallúdžské čtvrti Džawlan zasáhl ruční granát pěší hlídku amerických a loutkových vojáků, zabil jednoho Američana a dalšího spolu s jedním loutkovým vojákem zranil.

Večer došlo ve východní části Fallúdže ke střetu partyzánů s okupačními vojáky, v němž byla poškozena dvě americká hlídková vozidla, zabit jeden Američan a čtyři zraněni. Ve čtvrti Nazal v centru města došlo k útoku na hlídku loutkové národní gardy, při němž bylo zničeno jedno vozidlo, tři gardisté zabiti a dva zraněni.

Ostřelování

Britský štáb na mezinárodním letišti v Basře zasáhly za svítání čtyři rakety Kaťuša středního doletu, způsobily škody na budovách a vojenském vybavení a zranily několik vojáků. Čtyři minometné střely ráže 120 mm dopadly na další britský štáb v okrsku Barrádíja v Basře.

Sedm minometných střel ráže 82 mm dopadlo na americkou základnu v Jathribu, největší v oblasti severně od Bagdádu.

Bombové útoky

Výbuch bomby ve fallúdžské průmyslové zóně zasáhl kolonu tzv. národní gardy, tři gardisty zabil a dva zranil. Poškodil také několik aut zaparkovaných v okolí.

Pod americkou kolonou explodovala bomba na hlavní silnici západně od Rawy, zničila Humvee, tři vojáky v něm usmrtila a zbývající dva těžce zranila.

V mosulské čtvrti Núr a v průmyslové zóně došlo během dne ke dvěma explozím bomb. První zasáhla americko-iráckou hlídku a zneškodnila obrněné vozidlo Bradley, druhá zničila Humvee a zranila čtyři Američany.

Kolem 18:00 došlo v centru Bajdží k explozi silné bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zničeno Humvee, ve kterém na místě zemřeli čtyři vojáci. Ostatní vojáci střelbou rozháněli shromážděný dav, aby se nikdo neodvážil hořící vozidlo s mrtvými fotografovat.

Večer zničil výbuch bomby na hlavní silnici u vjezdu do Baghdádí Humvee z americké kolony, jehož čtyřčlennou posádku zabil.

Úterý 18. července 2006

Kurdové ztloukli kolaboranta Ammára al-Hakíma

Kurdský dav v Irbílu ztloukl botami Ammára al-Hakíma, syna vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma. Ammár al-Hakím se dostavil spolu s dalšími předními činiteli SCIRI a "prezidentem" separatistického Kurdistánu na slavnost otevření nové ulice v centru města, pojmenované po Muhsinovi al-Hakímovi, vůdci Brigád Badr. Navzdory rozsáhlým bezpečnostním opatřením a rozmístění velkého počtu pešmergů začali místní Kurdové házet po mladém Hakímovi a jeho doprovodu svou obuv. Rozezlen reakcí mas se Hakím rozhodl odejít, ale kurdští představitelé ho přesvědčili, aby vydržel do konce slavnosti a slíbili mu, že všichni útočníci budou zatčeni. Pešmergové pak pozatýkali přes 50 osob, tedy každého, koho uviděli jen s jednou botu nebo bosého.

Ájatolláh Sístání podpořil Hizballáh v jeho boji proti "Izraeli"

Šíitský ájatolláh Alí as-Sístání vydal ráno prohlášení, v němž odsoudil sionistickou vojenskou operaci proti Libanonu a vyzval svět k akci, která by tuto agresi zastavila. Jak oznámil nadžafský korespondent Mafkarat al-Islam, ájatolláh tímto prohlášením reagoval na výzvu Sajjida Hasana Nasralláha, generálního tajemníka Hizballáhu, jenž naléhavě vyzval všechny muslimy, aby stanuli po boku Hizballáhu proti sionistickému útoku.

Kúfa

Na zdejším náměstí Mastar explodoval v 7:30 mikrobus naložený výbušninou, kolem něhož se shromáždili stavební dělníci, čekající na práci. Výbuch podle oficiálních zdrojů zabil 53 a zranil 105 lidí.

Sebevražedný útok

V Ubajdí u Qá'imu se mezi americkými vojáky pěší hlídky náhle objevil muž, jenž na sobě odpálil vestu s výbušninou. Výbuch usmrtil dva Američany a šest zranil.

Ozbrojené akce

Při útoku partyzánů na policejní hlídku byl v západomosulské čtvrti Muthanna jeden policista zabit a dva zraněni. Ve čtvrti Tahrír na východě města zastřelil dopoledne ostřelovač vojáka z americké hlídky.

V ba'qúbské čtvrti Tahrír došlo k útoku partyzánů na policejní stanici, při němž byl zabit policejní důstojník a čtyři loutkoví policisté zraněni včetně dalšího důstojníka. Při akci padl jeden z útočníků a další utrpěl zranění.

V Rabí'i u syrské hranice zneškodnili partyzáni ve 12:55 americké obrněné vozidlo.

Ve 13:30 zničili Iráčané při útoku na americký konvoj na silnici z Mosulu do Bagdádu jeden kamion.

Bombové útoky

Exploze bomby v Kirkúku zničila ráno hlídkové vozidlo tzv. národní gardy, jednoho gardistu usmrtila a tři zranila.

Policejní hlídku zasáhla bomba v Hawídži, zničila jedno vozidlo, zabila čtyři policisty a pátého zranila.

Ve 14:00 zničil výbuch bomby u mostu jižně od Latífíje dva americké vojenské kamiony. K akci se později přihlásila odbojová organizace Džajš ar-rášidín. Současně se přihlásila k instalaci další bomby, která přesně ve 20:00 v Júsúfíji zničila americké Humvee a usmrtila celou posádku.

Odpoledne došlo na severozápadě Mosulu k explozi silné bomby pod americkou kolonou, která zneškodnila obrněné vozidlo a jeho pětičlennou posádku zabila nebo zranila.

V Arab Džabbúr na jihu Bagdádu zasáhl odpoledne výbuch bomby americkou kolonu, zničil Humvee, zabil dva vojáky a dva zranil.

V Durá na dálnici z Bagdádu do Hillá vybuchla ve 23:00 bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a jeho posádku usmrtila nebo zranila.

Další bomba zasáhla ve stejnou dobu v Ghazálíji cisternu okupačních sil s pohonnými hmotami, zapálila ji a kompletně zničila, a zabila jejího řidiče. K oběma akcím se přihlásila Džajš ar-rášidín.

Atentáty

V Bagdádu postavili partyzáni na dvoupatrovém mostu přes řeku falešný zátaras, u něhož zastavili auto s velitelem Brigád Badr Abú al-Hasanem, donutili ho vystoupit a zastřelili ho společně s jeho pěti průvodci.

V Díwáníji ležící 120 km jihovýchodně od Bagdádu zastřelili partyzáni tamního velitele Brigád Badr Abú Alího al-Akráwího a dva jeho strážce.

Středa 19. července 2006

Ramádí

Během několikahodinové ranní razie ve čtvrti Súfíja na severu města prohledali Američané přes 30 domů a pozatýkali nejméně 50 osob různého věku.

Bagdád - Mahmúdíja

Během 24 hodin bylo na různých místech Bagdádu nalezeno celkem 20 těl mučených a zabitých sunnitů.

V Mahmúdíji zabili šíitští sektáři během posledních tří dnů 43 sunnitů. Řada z nich byla vyhnána ze svých domů a na ulici před nimi za účasti sil Magháwir zabita.

Ozbrojené akce

Při útoku na americkou kolonu na dálnici mezi bagdádskou Ridwáníjí a Abú Ghurajb zničili partyzáni ve 12:30 americké transportní vozidlo plné vojáků.

V Durá zastřelil ostřelovač na kontrolním stanovišti dopoledne dva příslušníky sil Magháwir.

Při útoku na kontrolní stanoviště v jihozápadním Kirkúku zabili ráno partyzáni šest loutkových vojáků a sedm zranili, některé těžce. Kolem poledne zahájily americké a loutkové síly v této části města v rámci odvetných akcí vojenskou operaci.

Ostřelování

V ranních hodinách ostřelovali partyzáni v Ámiríjat al-Fallúdža dvě policejní stanice, které zasáhlo celkem sedm minometných střel.

Bombové útoky

Exploze bomby v západním Kirkúku zneškodnila ráno Humvee a zranila tři americké vojáky.

V centru Kirkúku kromě toho ráno explodovalo před oblíbenou kavárnou auto naložené výbušninou, jehož výbuch zabil dva civilisty a 12 zranil.

Ve vesnici Šáhiríja u Kirkúku zneškodnila bomba americké Humvee a zranila čtyři vojáky v něm. Také u Rijádu asi 25 km jihozápadně od Kirkúku došlo k explozi, která poškodila americké obrněné vozidlo.

Na dálnici severně od Júsufíje zasáhl výbuch bomby kolonu amerických cisteren, jednu zničil a usmrtil jejího řidiče.

U Technologické univerzity v jihovýchodním Bagdádu zasáhla exploze zaparkovaného auta policejní hlídku, usmrtila jednoho policistu a dva civilisty a zranila dalších 18 osob, z toho dva policisty.

Ve 22:00 zneškodnil výbuch bomby v Durá americké Humvee a jeho posádku zabil nebo zranil.

Atentát

Kolem 10:00 přijeli partyzáni ve třech automobilech k domu generálmajora Fachrího Abd al-Husajna z loutkového ministerstva vnitra ve čtvrti Dáwúdí v centru Bagdádu a zastřelili jeho, jeho řidiče a čtyři členy stráže.

Čtvrtek 20. července 2006

Fallúdža

V Karmě nedaleko Fallúdže bylo ráno na břehu Tigridu nalezeno osm mrtvých těl. Jednalo se o místní civilisty, zaměstnané na americké vojenské základně. Ve Fallúdže bylo nalezeno tělo kapitána Abbáse Muhammada, kapitána místní loutkové policie.

Boj u Ramádí

Večer se partyzáni střetli severovýchodně od města s americkými silami. Když boj trval už půl druhé hodiny, přiletěly Američanům na pomoc dva vrtulníky, partyzánům se však podařilo jeden z nich nad vesnicí Súra sestřelit.

Bagdád

Nedaleko bagdádského Madínat as-Sadr byla objevena těla pěti mladých sunnitů, poznamenaná mučením a usmrcená kulkou do hlavy.

V převážně šíitském okrsku Šu'la explodovalo kolem 17:00 auto naložené výbušninou. Usmrtilo 24 lidí, vesměs mužů, z nichž většina patřila k Mahdího armádě.

Hawídža -- Rijád

Večer uzavřeli američtí vojáci a jejich iráčtí přisluhovači obě města ležící jihozápadně od Kirkúku, začali prohledávat domy, obchody a zemědělské usedlosti a všude zatýkat. Současně rozdávali letáky vyzývající místní lidi, aby jim pomáhali proti al-Qá'idě. Podle sdělení

rijádského muchtára (starosty) Muhammada al-Ubajdího bylo celkem zatčeno 43 lidí, mezi nimi i 15letí chlapci, američtí okupanti a iráčtí kolaboranti kromě toho prohledávané domy vykrádali.

Irácké loutkové síly přiznaly, že v posledních dnech ztratily v oblasti těchto dvou měst 31 vojáků.

Ozbrojené akce

Kolem 19:00 zaútočili partyzáni v bagdádské Ámiríji na kolonu čtyř amerických Humvee a jedno zneškodnili.

Ve 21:40 najela na dálnici v Ghazálíji na bombu americká kolona. Na kolonu pak ještě zaútočili partyzáni; během boje byla zničena cisterna s naftou.

Ostřelování

V 5:00 zasáhlo pět raket americkou základnu v Qá'imu. Byl to již čtvrtý útok na tuto základnu za poslední týden.

Pozdě večer zasáhly čtyři rakety Kaťuša "Camp Eko" polských okupačních vojáků, ležící 5 km jižně od Díwáníje. Podle policie způsobily v severní části ležení rozsáhlý požár, který se Poláci hodinu snažili zdolat vlastními silami, ale pak byli nuceni přivolat na pomoc irácké hasiče. Kromě toho rakety způsobily ztráty mezi polskými vojáky a jejich asijským pomocným personálem.

V 19:00 byl nedaleko Mahmúdíje sestřelen americký vrtulník Apache. K zásahu se přihlásila organizace Džajš ar-rášidín.

Bombové útoky

Silná bomba zasáhla v Ámiríjat al-Fallúdža kolem 7:00 americkou hlídku a zcela zničila jedno Humvee. Další exploze tu zasáhla policejní hlídku a způsobila mezi policisty vážné ztráty. O něco později vybuchlo u kontrolního stanoviště uvnitř zdejšího obytného komplexu auto naložené výbušninou.

Ve 12:45 zničil výbuch bomby v bagdádské čtvrti Ámil hledačku min a usmrtil její posádku.

Auto naložené výbušninou explodovalo v centru Kirkúku vedle policejní hlídky, zranilo šest policistů a čtyři civilisty.

Podobné auto vybuchlo v Bajdží u restaurace Má Šá'Alláh, kde se obvykle stravují loutkoví policisté a další bezpečnostní zaměstnanci ve službách okupantů. Výbuch usmrtil tři policisty a 12 dalších lidí a devět zranil.

Pokus o atentát

V 9:30 došlo v Mosulu k explozi silné bomby před kolonou zdejšího guvernéra Durajda Muhammada Kalšumy. Zasáhla guvernérovo vozidlo, v němž zabila tři strážce, guvernér sám však zůstal nezraněn.

Pátek 21. července 2006

Humanitární katastrofa v Ramádí

Charitativní organizace pečující o sirotky oznámila, že následkem blokády města a okolních vesnic je 9 000 zdejších dětí vystaveno nebezpečí smrti. Ředitel organizace dr. Fawwáz Hamád uvedl, že téměř dva měsíce trvající blokáda znemožnila přísun léků, potravin, elektřiny a vody, takže děti mladší pěti let jsou v nebezpečí života. Vyzval humanitární organizace, islámské i mezinárodní, k akci na záchranu ramádských dětí. Během těchto dvou měsíců zemřelo 189 dětí při bombardování. Zabito bylo 78 žen, 35 těhotných žen zemřelo, protože se nedostaly do nemocnice. Američané buldozery zničili 100 hektarů polí a přímo ve městě zabrali 76 domů. V dalších 214 domech ubytovali své vojáky nebo do nich umístili štáby.

Bagdád

Loutkový režim vyhlásil opět, již popáté, zákaz vycházení v převážně sunnitských částech města od 11:00 do 19:00, aby tak sunnitům znemožnil účast na pátečních modlitbách.

Na skládce odpadků ve východní části města byla ráno nalezena těla čtyř mučených a zabitých sunnitů. Jednomu z nich bylo pouhých 17 let.

Ba'qúba

Kolem 2:00 vpadli do čtvrti Dulajm američtí vojáci doprovázení černě oděnými šíitskými kolaboranty. Místní lidé vylezli na střechy svých domů a odtud na ně začali střílet, přičemž několik Američanů a jejich slouhů zabili.

Američané odpověděli vypálením řízených střel, zničili tři domy a zabili rodinu Hadždže Ghadbána ad-Dulajmího. Dalších 26 místních lidí zatkli, mezi nimi i ženy a děti, které násilím vyvlekli z domů, některé ženy i prostovlasé. Všechny odvezli neznámo kam. Těla šesti členů Dulajmího rodiny vyprostili sousedé z trosek domu. Novinářům Američané znemožnili pod pohrůžkou zatčení pořizovat fotografie.

Sobota 22. července 2006

Dudžajl

Policie nalezla ve městě mrtvoly šesti mladých sunnitů, pravidelných návštěvníků mešity Mu'allimín, které před několika dny unesli členové šíitské eskadry smrti. Svědky jejich únosu bylo několik lidí, kteří o něm informovali policii.

Mahmúdíja

Americké a loutkové síly vpadly do několika domů ve čtvrti Šuhadá a vyvolaly srážku s místními lidmi. V boji bylo zabito šest loutkových vojáků, zraněno dalších osm a tři Američané. Zneškodněna byla také tři vozidla loutkových sil.

Sebevražedný útok

V mosulské čtvrti Arabí najel fidáí s autem do americko-irácké hlídky a zničil dvě hlídková vozidla. Protože vojáci místo výbuchu okamžitě uzavřeli, nedal se zjistit rozsah jejich ztrát.

Ozbrojené akce

Ráno podnikli partyzáni v bagdádské Sajjidíji útok na policejní kontrolní stanoviště, poškodili dvě hlídková vozidla, zabili jednoho policistu a čtyři zranili.

V centru Ramádí zastřelili ostřelovači amerického vojáka a jednoho kolaboranta.

Ostřelování

Kolem 20:00 zasáhlo několik minometných střel americký štáb na okraji Tal Afáru, odkud svědkové slyšeli pět explozí.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby pod americkou hlídkou zranil v západní části Bagdádu dva Američany a zneškodnil jejich Humvee.

Na hlavní silnici severně od Kútu vybuchla bomba pod kolonou loutkové armády, zničila vozidlo, zabila jednoho a zranila několik kolaborantů.

Konvoj kamionů se zásobami pro americké základny najel na bombu u mostu jižně od Latífíje. Výbuch zcela zničil jeden z nich a těžce zranil jeho řidiče.

Americká vojenská kolona narazila na bombu na hlavní silnici mezi Hadíthou a Haqláníjí. Výbuch zneškodnil Humvee a zabil nebo zranil pět vojáků v něm.

Na tržišti v Ba'qúbě zneškodnil výbuch bomby policejní vozidlo a zabil jeho tříčlennou posádku.

V Jathribu zničil výbuch bomby jeden z kolony amerických kamionů a zabil jeho řidiče.

Neděle 23. července 2006

Fallúdža

Kolem 18:00 přiletěl do města vojenským vrtulníkem velitel amerických okupačních sil generál George Casey, doprovázený iráckými loutkovými ministry obrany a vnitra, aby zjistil příčinu rostoucích amerických ztrát ve městě. Počet útoků odboje na americké a loutkové síly a s tím související počet zabitých a zraněných vojáků se totiž znovu dostal na úroveň, na níž byl před druhou bitvou o Fallúdžu na přelomu let 2004 a 2005.

Bagdád

K explozi auta naloženého výbušninou došlo v Madínat as-Sadr uprostřed tržiště, usmrceno bylo 38 lidí a dalších 71 zraněno. O něco později vybuchla před radnicí v Madínat as-Sadr další bomba, zabila dalších deset lidí a 19 zranila, některé z nich vážně.

Pět minometných střel dopadlo na sídlo Mahdího armády v bagdádském okrsku Sáb al-Búr.

Ozbrojené akce

V Ramádí zničili partyzáni při přepadu kolony loutkové armády dvě transportní vozidla, zabili šest a zranili sedm vojáků.

Na silnici východně od Karmy nedaleko Fallúdže usmrtil ostřelovač vojáka z americké hlídky.

V Musajjibu zaútočili partyzáni na policejní stanici, šest policistů zabili a dalších šest zranili.

Na hlavní ulici v Mušáhadě přepadli partyzáni americkou kolonu, zneškodnili dvě vozidla a zranili čtyři vojáky.

Večer zastřelil ostřelovač v Hítu amerického vojáka z pěší hlídky.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby v centru Fallúdže zničila americké Humvee a zabila nebo zranila čtyři vojáky v něm. Střelba ostatních Američanů po okolí zranila pak dva civilisty.

V centru Mosulu zničil ráno výbuch bomby jeden kamion z amerického konvoje směřujícího na vojenskou základnu a vážně zranil jeho řidiče.

Kolona sil Magháwir najela ráno na dálnici u Ghazálíje v západním Bagdádu na bombu, jejíž exploze zneškodnila pickup, zabila jednoho a zranila tři kolaboranty.

V bagdádské Azamíji došlo k výbuchu bomby pod kolonou tzv. Irácké národní gardy, která zničila transportní vozidlo Hino a zabila nebo zranila deset gardistů.

Další kolona tzv. Irácké národní gardy narazila na bombu na dálnici severně od Júsufíje. Výbuch tu zničil hlídkové vozidlo, usmrtil čtyři gardisty a dva zranil.

K podobnému útoku na loutkovou hlídku došlo v centru Karmy u Fallúdže, bylo při něm zničeno Humvee a zabito nebo zraněno pět vojáků.

Pod americkou hlídkou explodovala ráno bomba na hlavní silnici jižně od Baládu, úplně zničila Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva zranila.

Odpoledne zasáhl další americkou kolonu výbuch bomby v Tádží, zničil Humvee a zabil nebo zranil šest Američanů v něm.

Polední exploze auta na hlavní ulici Kirkúku zničila policejní vozidlo a čtyři civilní auta, zapálila několik obchodů a usmrtila 21 osob z toho dva policisty. Dalších 10 civilistů bylo zraněno.

Bomba uložená na okraji silnice nedaleko velké chálidíjské mešity zasáhla kolonu osmi amerických Humvee, jedno zcela zničila a čtyři vojáky v něm usmrtila.

Exploze bomby na dálnici severně od Fallúdže zasáhla americkou hlídku, zneškodnila Humvee a zranila dva vojáky.

Při explozi bomby v Saqlawíji bylo zničeno Humvee patřící hlídce tzv. národní gardy, tři gardisté v něm zabiti a dva zraněni.

Pondělí 24. července 2006

Sebevražedné útoky v Mosulu

Ve zdejší čtvrti Chadra najel fidáí na mostě autem do americké kolony, zcela zničil jedno Humvee a zabil nebo zranil pět vojáků.

O něco později narazilo auto řízené dalším fidáím ve čtvrti Adan do kolony tzv. národní gardy, zničilo dvě vojenská vozidla, zabilo šest gardistů a pět zranilo.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Askarí v severní části Díwáníje zničili partyzáni při útoku na americkou kolonu jedno Humvee a druhé poškodili.

U Sámarrá zaútočil oddíl partyzánů na konvoj více než dvaceti cisteren s ropou, patřících soukromým společnostem pracujícím pro okupační a loutkové síly. Donutili jejich řidiče sjet na prašnou cestu a zastavit, načež celý konvoj zapálili.

Ostřelování

Šest raket Kaťuša středního doletu dopadlo ráno na britskou okupační základnu na mezinárodním letišti v Basře. Útok způsobil přerušení domácí i mezinárodní letecké dopravy.

Osm těchto raket zasáhlo také americkou základnu na severu Díwáníje.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly ráno v Mahmúdíji na štáb Mahdího armády, kde způsobily materiální škody.

Bombové útoky

Ve čtvrti Salám v centru Tal Afáru vybuchla bomba pod pěší hlídkou loutkové armády, zabila jednoho z vojáků a dva zranila.

Další loutková hlídka narazila na bombu v centru Jathribu asi 70 km severně od Bagdádu. Výbuch zničil transportní vozidlo, zabil čtyři a zranil tři vojáky v něm.

Také v bagdádském okrsku Mansúr se stala loutková hlídka terčem bomby, která zneškodnila vozidlo a tři vojáky zranila.

Exploze bomby pod americkou kolonou zničila v 19:30 v Ramádí Humvee, v němž zabila nebo zranila pět vojáků.

Atentát

Núrí al-Džafarí, vedoucí činitel strany Da'wa v Ba'qúbě a okolí, byl ráno v Buhrízu zastřelen partyzány.

Úterý 25. července 2006

Smrt vězeňkyně v Abú Ghurajb

Nadžíja Ahmad Aftán al-Džuhálí z kmene Mahámida, která byla devět měsíců držena v této nechvalně známé věznici, ve své cele za podezřelých okolností zemřela. Za svítání ji nalezli asijští pomocní zaměstnanci věznice; okupační představitelé její smrt ani nepopřeli, ani nepotvrdili. Uvězněna byla na základě obvinění, podle něhož v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu údajně bodla amerického vojáka.

Podle údajů zdroje z řad pomocného personálu věznice v ní umírá každý měsíc čtyři až pět vězňů, jejichž těla jsou v tichosti předána rodinám, ale jejich smrt není nijak oznamována. Příčinou smrti je zpravidla "špatné zacházení" amerických vojáků s nimi.

Sebevražedný útok

V centru Baghdádí vjel fidáí s cisternou naloženou výbušninami do amerického štábu. Mohutná exploze zničila celý objekt a nejméně šest vojenských vozidel; usmrtila nebo zranila přes 30 Američanů. Okupační síly odpověděly okamžitým vyhlášením striktních bezpečnostních opatření.

Ozbrojené akce

V Mušáhadě zaútočila skupina partyzánů na americkou kolonu jedoucí do Bagdádu, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Ve čtvrti Ba'th na východě Mosulu zastřelil ostřelovač jednoho z vojáků americké hlídky.

Podobně v Chálidíji zasáhl a usmrtil partyzánský ostřelovač loutkového vojáka na pozorovatelně vojenského ležení u Siddíqíjského mostu.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 82 m zasáhlo štáb loutkové armády v Júsufíji.

Čtyři podobné střely dopadly na tábor amerických a loutkových vojáků v Džazírat al-Chálidíja.

Bombové útoky

Ráno došlo na silnici vedoucí z Kirkúku do Bagdádu k sériové explozi několika bomb pod konvojem amerických kamionů se zásobami pro armádu, která zničila dva kamiony, zabila jednoho řidiče a tři další zranila.

V Chálidíji zneškodnil výbuch bomby Humvee americké hlídky a zranil v něm čtyři vojáky, dvě z nich těžce. Další bomba zasáhla v tomtéž městě americko-iráckou hlídku, usmrtila jednoho loutkového vojáka, dalšího spolu se dvěma Američany zranila.

V mosulské čtvrti Jarmúk zneškodnil výbuch bomby americké Humvee a zranil dva vojáky.

Americké obrněné vozidlo zneškodnila odpoledne bomba na dálnici v Júsufíji.

Na hlavní silnici severně od města Isháqí zneškodnil výbuch bomby transportní vozidlo Hino loutkové armády, usmrtil dva vojáky a čtyři zranil.

V okrsku Zujúna na jihovýchodě Bagdádu narazila na bombu policejní hlídka. Výbuch zničil její dvě vozidla, zabil čtyři policisty a sedm dalších zranil.

Večer explodovala pod americkou hlídkou bomba v jihobagdádském okrsku Haswa, zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky v něm.

Středa 26. července 2006

Bagdád

Po nezdaru "bezpečnostního plánu" tzv. premiéra Málikího se po městě znovu rozmístily americké síly. Námořní pěchota obsadila Ámiríji, Durá, čtvrť Džihád, Ghazálíji, Azamíji, okrsky Ša'b a Mansúr. Američané vystřídali během rána loutkové síly na kontrolních stanovištích, kde prohledávali osobní auta a kontrolovali doklady.

Ramádí

Večer vypálili a úplně zničili američtí vojáci v centru města 13 obchodů, mezi nimi obchody s potravinami a elektronikou, aniž podali nějaké vysvětlení. Majitelům i hasičům přitom zabránili v hašení a v zachraňování zboží.

Amára

Britští vojáci obklíčili ráno čtvrti Džumhúríja, Husajn, Mahmúdíja a Saraj ve východní části města. Jejich obyvatelé popadli své zbraně a na Brity zaútočili. Během boje byl zničen jeden dům a několik dalších poškozeno. Další podrobnosti nebylo možno zjistit.

Sebevražedný útok

Ráno najel na mostě Suwajs západně od Mosulu fidáí do americké kolony, zcela zničil obrněné vozidlo a zabil nebo zranil pět vojáků v něm.

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů ráno podnikla útok na zaměstnance základny loutkové armády v západní části Mosulu, čtyři z nich zabili a sedm zranili.

V Šahrabánu přepadli ráno partyzáni policejní stanici, zabili velitele místní policie a jeho tři strážce a zranili další tři policisty.

Na severním okraji Dudžajlu zaútočili partyzáni na policejní kontrolní stanoviště a zabili sedm policistů.

Při útoku na kolonu tzv. národní gardy zničili partyzáni dvě vojenská vozidla, zabili čtyři a zranili sedm gardistů.

V Hítu nedaleko hlavní nemocnice zabil ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Ostřelování

Za úsvitu zasáhly dvě rakety Kaťuša středního doletu britský štáb v hotelu Šatt al-Arab v centru Basry.

Bombové útoky

Výbuch bomby v Rijádu severozápadně od Kirkúku ráno zneškodnil džíp tzv. Irácké národní gardy, zabil tři a zranil dva gardisty.

Pod americkou kolonou jedoucí do Baládu vybuchla bomba na hlavní ulici v jižní části Dulu'íje, zničila zásobovací vozidlo a zranila dva vojáky.

Další americká kolona narazila na bombu v Džurf an-Naddáf 10 km jihovýchodně od Bagdádu, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a vážně zranila tři vojáky.

V Abú Ghurajb explodovala bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila její hledačku min a zranila dva vojáky.

Čtvrtek 27. července 2006

Okupanti v Qá'imu zničili abbásovský palác

Američtí vojáci zničili buldozery více než tisíc let starý areál z doby prvních Abbásovců (762-833), označený varovnými tabulkami jako kulturní památka, a zřídili si na jeho místě fotbalové hřiště.

Jak upozornil Mafkarat al-Islam, Američané už v Iráku zničili sedm historických objektů z doby Abbásovců, která byla dobou rozkvětu arabské islámské kultury. Jedním z nich byl palác abbásovských chalífů v Saqlawíji, dalším bojiště asi 30 km západně od Fallúdže, kde Chálid ibn al-Wálid svedl vítěznou bitvu proti Peršanům. Zničeny byly dále pevnosti v Aná a v Hítu.

Bagdád

V okrsku Karradá explodovala kolem 10:15 dvě auta naložená výbušninou. Terčem tohoto útoku byl zřejmě nově zřízený štáb Brigád Badr u šíitské mešity Záwija; podle místních lidí kromě dvou explozí dopadlo do okolí štábu několik střel. Zabito tu bylo 34 lidí a dalších 101 zraněno; většinou šlo o badristy. Mezi mrtvými byli dva Íránci; íránský vyslanec v Bagdádu později tyto útoky odsoudil.

V Durá nalezli loutkoví vojáci čtyři mrtvá těla, patřící podle dokladů totožnosti sunnitům. Na všech byly patrny stopy mučení a byli usmrceni střelnou ranou do hlavy.

Kolem 13:00 propukl požár v budově tzv. ministerstva vnitra v centru města. Zasáhl všechna podlaží. Jeho příčina nebyla jasná, podle svědků však budovu nezasáhla střela ani nebyla terčem ozbrojeného útoku.

Tal Afár

Američtí vojáci za svitu provedli ve čtvrtích Saraj, Sa'd, na tržišti a v dalších částech Tal Afáru razie, při nichž zatkli minimálně 56 osob ve věku 15-60 let. V jednom z městských parků při razii objevili zahrabané minometné střely a munici.

Ozbrojené akce

Gruzínská vláda přiznala, že při útoku partyzánů na kontrolní stanoviště v okrsku Charnabát v Ba'qúbě obsluhované gruzínskými vojáky bylo šest z nich zraněno, z toho dva těžce.

Ostřelování

Šest raket zasáhlo za svítání americkou leteckou základnu v Habbáníji. Zasažení základny o něco později přiznali sami Američané, ovšem bez uvedení podrobností. I tak šlo po dvou měsících o první případ, kdy vůbec ostřelování svého zařízení připustili.

Dvě minometné střely zasáhly dopoledne bagdádskou tzv. Zelenou zónu, kde podle policie způsobily jen materiální škody.

Bombové útoky

Ráno zasáhla v Mosulu exploze miny hlídku loutkové armády, jednoho vojáka usmrtila a tři zranila. Další exploze, způsobená bombou ukrytou v bedně rajčat, poškodila americké vozidlo, v němž zabila jednoho vojáka a čtyři zranila. Jeden ze zraněných přišel při výbuchu o zrak.

Večer došlo v rezidenční částí Díwáníje k výbuchu bomby pod kolonou salvadorských okupačních vojáků. nejméně tři z nich byli výbuchem usmrceni a několik dalších zraněno. Vojáci pak střelbou kolem sebe zabili nebo zranili pět civilistů, mezi nimi i malého chlapce.

Pozdě večer vybuchla bomba pod americkou kolonou na silnici z Tádží do Kirkúku, zničila Humvee, zabila dva vojáky a třetího vážně zranila.

Únos

Pozdě večer unesli v Kirkúku ozbrojenci člena pešmergské milice Karzána Gházího před jeho domem v okrsku Qádisíja.

Pátek 28. července 2006

Ramádí

Při další vlně zatýkaní zatkli Američané v různých částech města 63 lidí ve věku mezi 20 a 50 lety, které označili za "podezřelé".

Bagdád

Také tentokrát byl na dobu od 11:00 do 16:00 vyhlášen v sunnitských částech Bagdádu zákaz provozu motorových vozidel. Již po šesté tak bylo jejich obyvatelům znemožněna či aspoň ztížena účast na pátečních modlitbách.

Sunnitská mešita al-Alí al-Azím se ve chvíli, kdy její imám pronášel kázání, stala terčem minometné palby. Střely usmrtily pět věřících a několik dalších zranily.

Ba'qúba

Zákaz vycházení od 11:00 do 16:00 vyhlásily ráno v rámci "preventivních bezpečnostních opatření" americké síly také v Ba'qúbě. Ve skutečnosti šlo také tady o to, znemožnit obyvatelům účast na pátečních společných modlitbách.

Ozbrojené akce

U vesnice Buwajr na silnici z Mosulu do Tal Afáru zničil útok partyzánů ve 12:30 Humvee z americké kolony.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly v 18:00 soustředění amerických vojáků v Júsufíji.

Bombové útoky

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že ve 3:00 zničila její bomba v Bagdádu americký kamion s vojenským vybavením a v 8:00 v bagdádské čtvrti Ámil americké Humvee. Kromě toho další bomba této organizace ve13:30 zničila v Júsufíji americké Humvee.

V 10:00 zasáhla silná bomba v Basře tank britské kolony, zneškodnila ho a zranila v něm čtyři vojáky, jednoho z nich vážně. K akci se přihlásily Salafíjské brigády Zubajra ibn al-Ulúma.

Asi ve stejnou dobu explodovalo v Rutbě auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla kolona sedmi amerických obrněných vozidel. Exploze dvě z nich zničila. Rozsah amerických ztrát nebylo možno přesně zjistit.

Sobota 29. července 2006

Ramádí

Kolem 17:00 podnikla americká letadla nálet na vesnici Bú Dhijáb severně od Ramádí, při němž byly zničeny čtyři domy, zabito dvanáct vesničanů a čtyři zraněni. Mezi mrtvými byly tři ženy a čtyři děti, z nichž jedno se narodilo předešlého dne.

Ozbrojené akce

Při útoku na policejní hlídku ve čtvrti Askarí v Díwáníji zemřeli ráno dva policisté a čtyři byli zraněni.

Kontrolní stanoviště tzv. národní gardy se ráno stalo terčem útoku partyzánů v Kirkúku. Byl při něm zabit policejní nadporučík a další tři policisté zraněni.

V Chálidíji vpadli američtí vojáci v doprovodu loutkových sil do čtvrti Sinn adh-Dhubbán s úmyslem prohledávat domy obyvatel, které podezřívali z napomáhání odboji. Partyzáni se s nimi pustili do boje, těžce zranili dva Američany a tři loutkové vojáky a poškodili dvě vojenská vozidla, aniž sami utrpěli nějaké ztráty. Poté, co se stáhli, vojáci oblast uzavřeli a během razie sebrali nejméně 22 osob ve věku od 17 do 50 let.

V Saqlawíji podnikli partyzáni promyšlený útok na americkou kolonu pěti vozidel. Když kolona zastavila u naoko položených dvou falešných bomb, zahájili na vojáky soustředěnou palbu, která trvala 20 minut. Během nich bylo nejméně šest Američanů zabito a další zraněni. Zbytek kolony zachránil přílet amerického vrtulníku.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 82 mm zasáhlo základnu amerických a loutkových vojáků v Latífíji.

Bombové útoky

V Mosulu ráno zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zneškodnil vozidlo a zranil dva vojáky.

Exploze bomby v Bajjá na západě Bagdádu zneškodnila Humvee, v němž zranila čtyři vojáky, dva z nich těžce.

V okrsku Báb aš-Šarqí v centru Bagdádu došlo k explozi uprostřed zástupu dělníků, čekajících na práci, z nichž dva zabila a deset zranila.

Na východním okraji Fallúdže vybuchla kolem poledne bomba pod americkou hlídkou několika Humvee a jedno zneškodnila. Protože vojáci okolí výbuchu ihned uzavřeli a stříleli po každém, kdo se přiblížil, nepodařilo se zjistit rozsah amerických ztrát.

Iráčtí Palestinci žádají o pomoc Hizballáh

Irácká komunita Palestinců se obrátila na libanonský Hizballáh se žádostí, aby u šíitských Brigád Badr a Mahdího armády dosáhl zastavení vražedných útoků proti nim. Mnozí z nich byli od roku 2003, zvláště pak v posledních měsících, uneseni a zavražděni, řadu dalších šíitské milice vyhnaly z jejich domovů. Sektářské gangy kromě toho hrozí Iráčanům, kteří Palestince zaměstnávají v obchodech nebo dílnách, že jim podniky vypálí, pokud palestinské zaměstnance nepropustí. Proto je mezi Palestinci mnoho nezaměstnaných.

Vedení SCIRI jednalo tajně s "izraelskou" delegací

Irácká organizace pro průzkum a dozor Mi'mar zjistila, že vůdce strany SCIRI Abd al-Azíz al-Hakím a jeho syn Ammár se ve dnech 10.-13. července 2006 sešli se sionisty z okupované Palestiny, kteří do Iráku přicestovali s falešnými pasy a pod falešnými jmény. Jejich jedná ní se konala v Bagdádu, Babylonu a Nadžafu a probíhala s vědomím a za součinnosti loutkové vlády Núrího al-Málikího.

Mi'mar oznámila, že jeden z "Izraelců", jenž použil jméno James R. McClaine, je ve skutečnosti důstojníkem "izraelské" rozvědky se specializací na Irák a jmenuje se Jicchak Binfalak. Další člen delegace David Martin se ve skutečnosti jmenuje Elijahu a pracuje v průzkumu. Jméno třetího se organizaci zjistit nepodařilo, byl však v sionistických diplomatických službách a pracoval na "iraelském" vyslanectví v Jordánsku se specializací na náboženské záležitosti.

Neděle 30. července 2006

Bagdád

Jak oznámila západní média, Američané přesunují "z bezpečnostních důvodů" do Bagdádu dalších 3 700 vojáků. Irácká organizace Mi'mar oznámila, že Američané mají k tomuto opatření o důvod více, neboť po současné americko-sionistické agresi vůči Libanonu a Palestině dále vzrostlo nepřátelství Iráčanů vůči americkým okupačním silám.

Mi'mar současně sdělila, že šéf strany SCIRI Abd al-Azíz al-Hakím se účastní akcí, směřujících k vyhlášení zvláštního "jižního regionu" Iráku a roztržení dosavadního jednotného státu na tři části. Kromě toho získala informace, že Hakím jako sluha Washingtonu a Tel Avivu spolu s dalšími iráckými šíitskými představiteli zaslali několik poselství zástupci velitele Hizballáhu Ná'imu Qásimovi, v němž žádali, aby Hizballáh propustil zajaté sionistické vojáky.

Sebevražedné útoky

V 11:20 zasáhl v Saqlawíji odboj několika minometnými střelami americký štáb v budově místního Technického institutu. Krátce nato najel fidáí autem do brány štábu, kde se odpálil a způsobil mezi americkými vojáky ztráty.

O deset minut později najel v Saqlawíji další fidáí do amerických vojáků shromážděných kolem obětí prvního útoku. Exploze jeho auta způsobila další americké ztráty; celkem bylo usmrceno 15 Američanů.

Automobil řízený fidáím najel do policejní hlídky ve čtvrti Sumár v centru Mosulu. Exploze usmrtila čtyři policisty včetně podplukovníka a lehce zranila jednoho civilistu. Tento údaj potvrdil zdroj z nemocnice, kam byli mrtví převezeni, ačkoli policie tvrdila, že zemřela pouze jedna osoba a čtyři utrpěly zranění.

Ozbrojené akce

Před svítáním zaútočili partyzáni ve fallúdžské čtvrti Dubbat ručními granáty na americkou hlídku, zneškodnili Humvee a zranili několik vojáků.

Při útoku na americkou kolonu bylo ráno v 9:30 u Rabí'e blízko syrské hranice zničeno americké Humvee. Provedení útoku oznámila organizace Armáda mudžáhidů.

Několik partyzánů zaútočilo v bagdádské Ámiríji na dva členy bezpečnostní služby loutkového ministerstva vnitra. Zabili je, zmocnili se jejich zbraní a zmizeli.

V Hadíthě usmrtil ostřelovač jednoho vojáka z americké hlídky.

Ostřelování

Dvě rakety Grad středního doletu zasáhly dopoledne americkou leteckou základnu v Isháqí, jednu z největších v Iráku.

Čtyři minometné střely ráže 60 mm zasáhly v Hadíthě americký štáb, usazený v bývalé školní budově.

Bombové útoky

Exploze na hlavní ulici Júsufíje zneškodnila ráno obrněné vozidlo Bradley a vážně zranila čtyři vojáky v něm.

V Jathribu zasáhla ráno exploze bomby americkou hlídku, zničila jedno její vozidlo, dva vojáky zabila a dva vážně zranila.

Další americká hlídka narazila na bombu na dálnici v Durá. Také tady bylo úplně zničeno Humvee a čtyři vojáci zabiti nebo zraněni.

Na dálnici u Džazírat al-Chálidíja asi 80 km západně od Bagdádu zneškodnil výbuch bomby jeden z kolony kamionů se zásobami pro americkou armádu a zranil jeho řidiče.

Policejní hlídka se stala terčem bomby v bagdádské čtvrti Mansúr. Ve zničeném vozidle zemřel jeden policista a tři byli zraněni.

Ve čtvrti Intisár na západě Mosulu zasáhl dopoledne výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy, zneškodnil pickup, zabil jednoho gardistu a dva vážně zranil.

K podezřelému bombovému útoku došlo na silnici mezi Hillou a Kútem. Zasáhl autobus s civilisty, úplně jej zničil, tři cestující usmrtil a 35 zranil, některé vážně.

Pondělí 31. července 2006

V amerických věznicích v Iráku bylo zavražděno 719 zajatců

Nezávislá irácká organizace Mi'mar oznámila, že získala dokumenty a svědectví, potvrzující informace o tom, že od počátku okupace bylo v amerických věznicích po celém Iráku bez soudu zavražděno 719 osob. Řada z nich zemřela proto, že jim byly odepřeny potřebné léky, další následkem mučení. 400 bylo zastřeleno po mučení. Organizaci se podařilo vypátrat místa, kde byly oběti pohřbeny a slíbila jejich příbuzným, že učiní všechno, aby pachatelé těchto zločinů byli potrestáni.

Sebevražedné útoky

Automobil řízený fidáím najel na boční silnici u Mosulu do kontrolního stanoviště kurdských pešmergů, stanoviště zcela zničil, zabil čtyři pešmergy a dalších deset, mezi nimi dva důstojníky, zranil.

Kontrolní stanoviště amerických vojáků u hlavního vjezdu do Rawy si vybral jako terč další fidáí. Výbuch jeho auta zcela zničil dvě vojenská vozidla a zabil nebo zranil minimálně devět Američanů.

Ozbrojené akce

V Karmě východně od Fallúdže zasáhl výbuch bomby kolonu tzv. národní gardy a zničil jedno Humvee. Stojící kolonu pak přepadli partyzáni, zničili další Humvee, zabili sedm gardistů a šest zranili. Dva útočníci byli při útoku zraněni, ale dokázali po akci odejít spolu s ostatními.

Ve východní části Hítu zasáhl ostřelovač amerického vojáka hlídkujícího na hlavní ulici čtvrti Džámija a usmrtil ho. Američané nato uzavřeli celou čtvrť a při razii zatkli 17 místních lidí, obviněných z napomáhání střelci.

V 16:00 přepadli partyzáni nedaleko Ramádí na dálnici vedoucí z Ammánu do Bagdádu šest automobilů GMC, v nichž se vracelo 37 příslušníků sil tzv. ministerstva vnitra z výcviku v Jordánsku. Všech 37 osob, příslušníků 4., 5. a 6. pluku sil se sídlem v Nadžafu, bylo zajato.

Ostřelování

Čtyři silné minometné střely ráže 100 mm zasáhly ráno štáb loutkových sil v Tal Afáru. Kromě kouře stoupajícího z objektu pozorovali místní lidé také sanitky odvážející do nemocnice zraněné vojáky.

Dvě rakety S-5 středního doletu dopadly na štáb amerických a loutkových sil v Sámarrá.

Bombové útoky

V 9:00 zasáhla v Hillá americkou hlídku exploze bomby, při níž shořelo celé Humvee, čtyři vojáci byli zabiti a pátý zraněn.

Východně od Ramádí zneškodnil a zapálil výbuch bomby tank z americké kolony, v němž čtyři vojáci utrpěli vážná zranění.

V Sámarrá došlo na hlavní ulici k výbuchu bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zneškodněno Humvee a několik členů jeho posádky zraněno.

Auto naložené výbušninou vybuchlo ráno ve čtvrti Sumár na jihovýchodě Mosulu vedle projíždějící policejní hlídky. Výbuch zničil hlídkové vozidlo, dva policisty usmrtil a tři zranil.

Americká hlídka projíždějící Haqláníjí narazila na hlavní ulici na bombu, která zničila Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky.

Únosy

Kolem 16:00 unesli v Bagdádu ozbrojenci, pravděpodobně povstalci, předsedu Americko-irácké obchodní komory společně s jeho deseti strážci.

Kolem 20:00 unesli v Ba'qúbě partyzáni člena Brigád Badr Sálima aš-Šamarího, který spolu se svými bratry, rovněž badristy, pracoval jako agent loutkového režimu v ba'qúbské části Džurf al-Milh. Všichni bratři přišli do Iráku se svými íránskými manželkami na jaře 2003 po okupaci země, usadili se v Ba'qúbě a prohlašovali se za mírumilovné civilisty. Brzo však vešlo ve známost, že jsou příslušníky Brigád Badr. Šamarího bratři se nyní před partyzány skrývají.

Zdroj: www.albasrah.net/pages/mod.php?header=res1&mod=gis&rep=rep" target="_blank" class="btn">ZDE

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 8. 2006
16. 8. 2006 Hrozba "teroristických útoků": Lidé nevěří britské vládě
16. 8. 2006 Let Londýn-Washington odkloněn do Bostonu
16. 8. 2006 Dopis osmnácti
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání
16. 8. 2006 Opozice je stejně důležitá jako vláda Petr  Pithart
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2
16. 8. 2006 Klima: O konečné podobě alokačního plánu proběhne veřejná diskuse
16. 8. 2006 Práva žen v ČR projednávána v New Yorku
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Jak se řekne Sarajevo německy Richard  Seemann
16. 8. 2006 Právě probíhá v Torontu mezinárodní konference Miloš  Kaláb
16. 8. 2006 Loučení, vzpomínka Jan  Štolba
16. 8. 2006 K něčemu přece jen předseda Sněmovny je... Štěpán  Kotrba
16. 8. 2006 Projekt na nenápadnou likvidaci bezdomovců v centru Českých Budějovic Jan  Jiroušek
16. 8. 2006 Pohádka o toulavém úvěru Ladislav  Žák
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow
15. 8. 2006 Příběhy postižených cestujících
16. 8. 2006 Kotrba papouškuje premiéra Fabiano  Golgo
16. 8. 2006 Britské listy publikují řadu tiskových zpráv Štěpán  Kotrba
16. 8. 2006 Nepouštějte do Británie přistěhovalce z Rumunska a z Bulharska
16. 8. 2006 Josef Vít překračuje limity politické korektnosti Jan  Bím
16. 8. 2006 Freedom House JE filiálkou americké vlivové diplomacie, tak co je na tom nekorektního? Štěpán  Kotrba
16. 8. 2006 Nová "opoziční" smlouva, volby 2008 a zelení Michal  Rusek
16. 8. 2006 Dezinformací proti iniciativě NE základnám není nikdy dost Tomáš  Franke
16. 8. 2006 Fidel a Adidas
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
15. 8. 2006 Diskriminace a teror: špatně slyšící v Česku Ivo  Antušek
15. 8. 2006 "Zelenání" proevropské liberální pravice Pavel  Pečínka
15. 8. 2006 Dědicové talentu Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
16. 8. 2006 Podcast v BBC a Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
11. 8. 2006 Jak psali deníky za Stalina Jan  Čulík
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005