14. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2005

Když se Sovětský svaz rozpadl, Uzbekistán neměl skoro vůbec žádné zdroje. Během sovětské éry byl totiž naprosto závislý na Rusku. Když získal Uzbekistán nezávislost, vznikla obrovská krize. Finanční, hospodářská, politická. Nebyli jsme schopni fungovat jako nezávislá a suverénní země. Následoval kognitivní proces, proces získávání znalostí, jak řídit zemi, jak nakrmit lidi, jak jim poskytnout zaměstnání. Bylo to nesmírně obtížné. I dodnes je to těžké.

Britské listy hovořily s občanem Uzbekistánu, jehož totožnost musí zůstat z bezpečnostních důvodů utajena - Uzbekistán je diktatura.

Sloupek
Karel Toman

Ve spirále jsme kroužili
kol stromu zapovězeného.
Ty plody voněly v plamenech slunce
a my měli hlad.

Ve zracích ženy plálo pokušení
a ruce se jí třásly touhou.
- Ty moudrý hade, tebe miluji.
Pověz nám více o zlém bohu.

Proč o hladu nás nechá bloudit?
Proč vůni nejprudší dal plodům,
když nám je zakázal?

Rci svému bohu, jak ho nenávidím!
I my jsme bohové? Dík, filozofe.
Má snědá Evo! Tělo sametové!

z knihy Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy (Brevíř milostné poezie od Máchy ke Šrámkovi), Dokořán, Praha 2003 vybral Štefan Švec

14. 7. 2005

Šéf zpravodajství BBC: Fox News nestojí ani za pohrdání

Jeden přispěvatel Fox News konstatoval po londýnských atentátech, že "BBC funguje téměř jako zahraniční registrovaný agent organizace Hezbollah a dalších džihádistických organizací". Na internetových stránkách společnosti Fox News je komentář s titulkem "Jak Jane Fondová a BBC ohrožují vaše životy". Píšu tohle v budově, která se stala obětí útoku irských teroristů. Moji kolegové a já žijeme ve městě, které se snaží vzchopit z ran, které mu byly uštědřeny minulý týden. Pokud mohu naši obvyklou nestrannost na okamžik odložit, výroky na Fox News nestojí ani za pohrdání.

Došlo ke kontroverzi ohledně toho, jakých výrazů používáme - zejména ohledně otázky, zda BBC zakázala užívání slova "terorista". Žádný takový zákaz neexistuje. Je pravda, že toto slovo je sporné v některých kontextech v našem zahraničním vysílání, a proto je oficiálně doporučeno, aby ho novináři používali s opatrností. Avšak slova teror, terorismus a terorista užíváme a užívali jsme ho i ve svém zpravodajství ve čtvrtek.

Novinářská práce je životně důležitou součástí celonárodní reakce na terorismus: informovat poctivě a přesně o tom, co se stalo, a poskytnout lidem znalosti k tomu, aby pochopili svět, v němž žijí, napsal šéf zpravodajství televize BBC Roger Mosey v deníku Guardian a pokračoval:

13. 7. 2005

Je zjevné, že londýnští atentátníci chtěli, aby jejich jména vešla ve známost. To, že u jejich mrtvol byla jejich přesná identifikace, nemohlo být náhodné, píše Jonathan Freedland v listě Guardian. Tito lidé byli na své činy hrdi. Ale co to znamená?

To, že tito muži chtěli zabíjet a zemřít, je samo o sobě strašné. Že, jak se zdá, to byli lidé, narození a vychovaní v Británii, je ještě horší. Zejména britští Asijci to budou považovat za velmi deprimující. Všichni se na ně budou dívat s podezřením. Londýnská policie právem apelovala, aby lidé neobviňovali ani nepodezřívali celé komunity. Ale nebezpečí ostrakizace je velké.

14. 7. 2005

Muslimští obyvatelé severoanglického města Leeds jsou šokováni, že osobami, podezřívanými z násilných útoků na londýnskou veřejnou dopravu z minulého čtvrtka, byli místní mladíci. Všichni je dobře znali a nikdo si o nich nemyslel, že by to mohli být extremisté. Například dvaadvacetiletý britský mladík asijského původu Shehzad Tanweer, jeden ze čtyř mužů, kteří při londýnských útocích zahynuli, velmi rád hrál v místním parku se svými přáteli onu snad nejangličtější hru - kriket. Byl to sportovní mladý muž, který jezdil v mercedesu svého otce a měl v Leedsu mnoho přátel.

(Vyšlo ve čtvrtek v Lidových novinách)

14. 7. 2005
Imán al-Saadúnová
z al Basrah přeložila Eva Cironisová

Posílám tento dopis britským lidem a zvláště obyvatelům Londýna. Celé hodiny jste prožívali chvíle zoufalé úzkosti a hrůzy. Během těch hodin jste ztratili člena své rodiny nebo přítele a my bychom Vám ve vší úctě chtěli říci, že se rovněž rmoutíme, když končí lidské životy. Nelze ani vypovědět, jak moc nás bolí, když vidíme zoufalství a žal na tváři druhého člověka. My jsme takovou situaci prožili -- a stále každý den prožíváme -- protože Vaše země a Spojené státy vytvořily alianci k útoku na Irák.

Premiér Vaší země Tony Blair řekl, že ti, kdo výbuchy připravili, tak učinili ve jménu islámu. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila exploze za akt terorismu. Rada bezpečnosti OSN se sešla a událost jednomyslně odsoudila.

Ráda bych se Vás zeptala, svobodní britští lidé, dovolte mi otázku: V čím jménu byla na naši zem 12 let uvalena blokáda? V čím jménu byla naše města bombardována mezinárodně zakázanými zbraněmi? V čím jménu britská armáda zabíjí a mučí Iráčany? Bylo to Vaším jménem.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
14. 7. 2005

Po koncertech ve světových metropolích majícími za úkol upozornit na bídu v Africe byly stránky novin po několik dní zaplněny nadějnými i skeptickými články zamýšlejícími se nad způsobem, jak odstranit chudobu ve světovém měřítku. Tyto články byly nahrazeny eufórií nad volbou Londýna jakožto příštího olympijského města, ale tato eufórie byla rychle vystřídána úvahami, proč právě v tomto městě došlo k teroristickým útokům.

14. 7. 2005

Obvyklá cesta nějakého dopisu, který obden vyndávám ze schránky, je následující: Dopis dám našim tříletým dvojčatům. Obálku většinou popadne hbitější Daniel, a provázen Davidem, spustí, že jede, jede, poštovský panáček...Oba dva poštovského panáčka ještě párkrát přezpívají stereo a pak dopis jako předají. Na dopis z úterka by se ale písnička o poštovském panáčkovi moc nehodila. Obálka bez razítka, bez známky, doručená tedy ne poštovským, ale nějakým tajemným panáčkem osobně, ještě k tomu za uzamčené dveře našeho domu, na obálce natištěné jen mé jméno a bydliště... V obálce text, snad pravý, od Jakuba Patočky, adresovaný zřejmě spolupracovníkům z Hnutí Duha. Jinak nic.

Velmi jsem se podivil. Patřím totiž k té páté koloně ve Straně zelených, která v zájmu Bezpečnostní informační služby, americké probushovské agentury US AID, dodnes aktivní Státní bezpečnosti, Českých energetických závodů, trockistických struktur, Ivana Breziny, či konkurenčních velkých stran již delší dobu rozvrací stranu zevnitř, jak občas píší někteří stoupenci Jakuba Patočky a Jana Beránka.

14. 7. 2005

Nevím, zda je zcela správné ze strany pana kolegy JUDr. Kryma, tajemníka ČAK, hovořit o netrpělivosti, když je sice pravda, že problematikou, na kterou upozorňujete, se ČAK zabývá, ovšem dlužno podotknout, že se jí zabývá po mnoho let, aniž by z toho ovšem zatím vzešel nějaký viditelný výstup (např. upřesnění etického kodexu advokacie). Je ale také pravda, že podstatná část viny je na státní legislativě. (Zde bychom se ale asi měli více věnovat tomu, aby účast ČAK jako profesní organizace těch, kteří mají bohaté zkušenosti s aplikací právních předpisů z různých oborů, v legislativním procesu hrála významnější roli než doposud).

14. 7. 2005

Dokonce si můžeme pro vlastní klid vypočítat, do jaké míry máme mírně či víc nad "váhou". Neboť s věkem přibývá nejen let, ale jako u dřeva letokruhů přibývá nám lidem taky na objemu kolem pasu.

Samozřejmě že to víme hnedle všichni. Když se blíží zima, docela přirozeně o nějaké to kilečko se nám zvýší naše váha, anebo --- pardon --- hmotnost. Naopak tomu je, když se blíží léto; když začnou prvá podletní vedra, na tučnější a kaloricky bohatší jídla už nemíváme takovou chuť. A taky si chceme vylepšit "figuru" do plavek a na korzování u mořských pláží...

14. 7. 2005

Jděte a studujte II.

Vážený pane,

přál jste si, abych uvedl seznam logických chyb, jichž jste se dopustilve svém článku. Rád Vám vyhovím, píše Pavel Kohout:

14. 7. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Mafkarat al-Islam v 10:40 přinesl oznámení tzv. irácké vlády, že před krátkou chvílí byl za své návštěvy Bagdádu zabit zástupce Alího as-Sístáního, jehož úkolem bylo dohlédnout na postup při tvorbě ústavy. Byl zastřelen na dálnici v předměstí Durá při návratu do Nadžafu. Jeho jméno žádný ze zdrojů neuvedl.

Nad Baládem se odpoledne podařilo sestřelit vrtulník, který se roztrhl a zřítil u vesnice Bú Hišmá východně od města. Námořní pěchota pak vesnici obklíčila a pátrala po posádce, ale bezvýsledně.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
13. 7. 2005

Bosenští muslimové většinou slaví Vánoce

Válka se už nemůže opakovat, ale ne proto, že by lidé překonali ten problém, ale proto, že Evropská unie v tomto regionu velmi silně zasahuje. Myslím, že to bude velmi dlouho trvat, než bude dědictví války překonáno. Alespoň celou generaci. Protože zvěrstva, spáchána během války, na všech třech stranách, byla tak obrovská, že to na lidi mělo obrovský vliv.

V Olympii v Řecku hovořil o životě v současné Bosně s politologem Damirem Kapidžičem Jan Čulík.

13. 7. 2005

Jako na středověkém hradě to houkalo minulý týden v Parlamentu, neboť mediální legislativa hrozila jako loupežník jedněm bohatství vzít a druhým je dát. Proč vlastně takový povyk? Jde totiž o to, jak bude v nejbližších dvaceti letech vypadat česká mediální krajina. Zda se budeme dívat na dvěstěpadesátéšesté pokračování portugalské telenovely na jednom z deseti kanálů televize Nova, nebo s napětím sledovat multimediální show o příčinách a důsledcích vln tsunami při pohybu zemských ker na vzdělávací stanici Leonardo Českého rozhlasu. Zda reklama bude všudypřítomná a od vysílání nerozeznatelná jako na televizi Óčko, nebo zda prášek, co vypere dočista všechno, bude moci pouze někam a pouze někdy.

psáno pro podnikatelský týdeník Profit

13. 7. 2005

Pomalu, ale jistě roste odpor proti představě Západu, že je předurčen, aby vedl svět. O slovo se hlásí také Afrika, Asie i Rusko.

Patří ke koloritu summitů G-8, že je provázejí pouliční protesty, které někdy vyústí v násilí. Vůbec poprvé však došlo v době konání summitu k teroristickému útoku, který si vyžádal desítky mrtvých. Otázka je, zda tomu tak bylo naposled. Nejde pouze o to, zda budou také příští summit G-8, který má projednávat příští rok v Petrohradě otázky energetické bezpečnosti, demografie a vzdělávání, doprovázet výbuchy bomb. Mnohem důležitější je, zda summity G-8 v sobě nemají zakódovánu přitažlivost k takovémuto násilí.

I když lze jednání summitu G-8 ve skotském Gleneagles pokládat v diplomaticko-sociální rovině za úspěšné, tato schůzka symbolizovala pouze jeden pól světa. Sešly se tu nejbohatší či nejmocnější státy.

13. 7. 2005

Británie:

středa 14.00: Britská policie ve středu uvedla, že zjistila totožnost čtvrté osoby, podezřívané z bombových atentátů, při nichž minulý týden při útocích na londýnskou veřejnou dopravu přišlo o život nejméně 52 osob.

Tento čtvrtý muž, stejně jako tři předchozí, se narodil v Británii a žil v okrese West Yorkshire. Policie se domnívá, že byl přítelem ostatních atentátníků a žil na první pohled obyčejným životem v oblasti kolem města Leeds.

Ostatními třemi osobami, které jsou podezřívány ze spáchání atentátů a které při nich zemřely, byli Mohammed Sadique Khan, 30, z Dewsbury, a Hasib Hussain a Shehzad Tanweer, 22, z Leeds. Přátelé a rodinní příslušníci tvrdí, že neměli tušení, že se tito muži stali extremisty.

U tělesných pozůstatků atentátníků v autobuse na Tavistock Square, kde zemřelo 13 osob, a na místech explozí v lonýdnském metru, byly nalezeny jejich osobní identifikační průkazy, uvedla policie. Všichni čtyři měli dosud zcela čistý trestní rejstřík. Nijak se dosud nepodíleli na žádném známém teroristickém hnutí. Policie nyní hledá osoby, které celou sérii atentátů připravili, protože usuzuje, že tito muži je zorganizovat nebyli schopni.

V úterý byla také v Leeds nalezena výrobna bomb, avšak policie se domnívá, že tito čtyři mrtví muži by bývali neuměli naplánovat tuto operaci ani zkonstruovat bomby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 7. 2005

Vášnivá polemika mezi Ivanem Brezinou na jedné a jeho oponenty Karlem Vaníčkem a Milanem Grusem na druhé straně, která v Britských listech proběhla v nedávné době, je jen dílčím odrazem daleko rozsáhlejší, mimořádně zarputilé diskuze o směřování, argumentaci a cílem environmentálního hnutí. S vědomím, že jednoduché odpovědi na složité otázky neexistují, se pokusím do problému vnořit hlouběji. Problematika je ovšem tak rozsáhlá, že přesahuje možnosti jednoho článku, a proto dnešní text považuji jen za vstupní.

Upálení Mistra Jana Husa
13. 7. 2005

Dá se předpokládat, že naprostá většina lidí by na uvedenou otázku odpověděla jednoznačně: samozřejmě že to byl hrdina, vždyť pro svoji pravdu neváhal obětovat život. Neúnavně kritizoval zlořády v tehdejší církvi a ta ho proto nakonec odsoudila k trestu smrti, poněvadž jeho čisté křesťanství nemohla strpět.

13. 7. 2005

Mein Gott, vsadil bych si, že prezident Klaus udělí Karlu Gottovi státní vyznamenání, takže doufám, že mě sázkařská mafie (aby v tom nebyl Rejžek sám) vyslyší. Příležitost k atypické sázce není každý den a rozhodně na tom neprodělají.

69 poslanců a mezi nimi takové hvězdy jako Škromach, Sobotka, Filip a Bufalo Langer, vystupující pod pseudonymem intelektuál s koltem u pasu) vyzývá prezidenta peticí, aby nebral ohled na zamítavé rozhodnutí parlamentu stran toho, zda by pan Gott nemohl slavnostním aktem nabýt státního významu.

13. 7. 2005

Omlouvám se čtenářům, že do třetice píši o tom samém případu, ale má to své důvody. Jednak jde o případ, který lze považovat za vcelku typický. Z řady jiných vybočuje pouze tím, že je podrobně sledování a že tedy úřední selhání jsou identifikována, nikoli vzápětí ponořena do zapomnění. Jinak lze mít za to, že není ničím mimořádný a simultánně takových záležitostí třeba jen v samotné Praze probíhá víc. Možno jej tedy považovat za vzorek a náš vhled do něj za určitou, snad dokonce i poněkud reprezentativní sondu.

Ale ještě něco mne nutí opět o této záležitosti psát. Je to další aktuální vývoj případu.

Korespondence s ministerstvem životního prostředí ZDE

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2005 Mediaprint&Kapa Pressegrosso versus akcionáři PNS Petr  Vidomus
30. 6. 2005 V této zemi vládne absolutní sociální smír. My nevíme, co jsou stávky. Jiří  Paroubek
30. 6. 2005 Jaký je rozdíl mezi myšlenkou a údem? Alex  Koenigsmark
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"   
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík
7. 7. 2005 Zelenka's new film brings a tear to our laughing eye Ema  Čulík
7. 7. 2005 The City of the Sun lies under some patchy cloud Ema  Čulík
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"   
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous
20. 6. 2005 Digitalizace: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík