14. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2005

Dopis dcery Iráku britskému lidu

Imán al-Saadúnová
z al Basrah přeložila Eva Cironisová

Posílám tento dopis britským lidem a zvláště obyvatelům Londýna. Celé hodiny jste prožívali chvíle zoufalé úzkosti a hrůzy. Během těch hodin jste ztratili člena své rodiny nebo přítele a my bychom Vám ve vší úctě chtěli říci, že se rovněž rmoutíme, když končí lidské životy. Nelze ani vypovědět, jak moc nás bolí, když vidíme zoufalství a žal na tváři druhého člověka. My jsme takovou situaci prožili -- a stále každý den prožíváme -- protože Vaše země a Spojené státy vytvořily alianci k útoku na Irák.

Premiér Vaší země Tony Blair řekl, že ti, kdo výbuchy připravili, tak učinili ve jménu islámu. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila exploze za akt terorismu. Rada bezpečnosti OSN se sešla a událost jednomyslně odsoudila.

Ráda bych se Vás zeptala, svobodní britští lidé, dovolte mi otázku: V čím jménu byla na naši zem 12 let uvalena blokáda? V čím jménu byla naše města bombardována mezinárodně zakázanými zbraněmi? V čím jménu britská armáda zabíjí a mučí Iráčany? Bylo to Vaším jménem.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Co říkáte zabití více než dvou milionů dětí? Co říkáte znečištění vody a země ochuzeným uranem a jinými smrtícími látkami?

Co říkáte tomu, co se stalo v iráckých věznicích -- v Abú Ghurajb, Camp Bucca a mnohých dalších vězeňských táborech? Co říkáte mučení mužů, žen a dětí? Co říkáte přivazování bomb na těla vězňů a jejich odpalování? Co říkáte zdokonalení metod mučení používaných v iráckých věznicích -- trhání končetin, vypichování očí, pálení kůže cigaretami a používání cigaret k zapálení vlasů na hlavě? Hodí se slovo "barbarský" pro popis chování Vašich vojáků v Iráku?

Můžeme se zeptat, proč Rada bezpečnosti neodsoudila masakr v Ámiríji a to, co se stalo ve Fallúdže, Tal Afáru, Sadrově městě a Nadžafu? Proč se svět dívá, jak jsou naši lidé zabíjeni a mučeni a neodsoudí zločiny proti nám spáchané? Jste vy lidské bytosti a my něco nižšího? Myslíte si, že jen Vy můžete cítit bolest a my ne? Ve skutečnosti jsme to my, kdo si je nejvíce vědom toho, jak silná je bolest matky, která ztratila své dítě, nebo otce, který přišel o svou rodinu. Víme velmi dobře, jak je bolestné ztratit toho, koho milujeme.

Neznáte naše mučedníky, ale my je známe. Vy si je nepřipomínáte, ale my je oslavujeme. Vy pro ně nepláčete, ale my je oplakáváme.

Slyšeli jste jméno malé dívenky Hannán Sálih Matrúd? Nebo chlapce Ahmada Džábira Karíma? Nebo Sa'ída Šabráma?

Ano, i naši mrtví mají jména. Mají tváře, příběhy a vzpomínky. Byly doby, kdy byli mezi námi, smáli se a hráli si. Měli své sny právě tak jako Vy. Měli před sebou zítřky. Ale dnes spí mezi námi a není zítřku, v němž by se probudili.

Nechováme nenávist k britskému lidu nebo k lidem celého světa. Tato válka nám byla vnucena, ale my teď hájíme sami sebe. Protože chceme žít v naší vlasti -- svobodné irácké zemi -- a žít podle svého, ne podle toho, jak si to přeje Vaše nebo americká vláda.

Nechť rodiny zabitých vědí, že odpovědnost za čtvrteční londýnské ranní bombové útoky leží na Tonym Blairovi a jeho politice. Zastavte válku proti našemu lidu! Zastavte každodenní zabíjení páchané Vašimi vojáky! A svou okupaci naší země!

Zdroj: al Basrah ZDE

                 
Obsah vydání       14. 7. 2005
14. 7. 2005 O životě v Uzbekistánu
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"
13. 7. 2005 Co to znamená, že atentátníci byli Britové?
14. 7. 2005 Zmatek v hlavě čtyř britských mladíků Jan  Čulík
14. 7. 2005 Dopis dcery Iráku britskému lidu
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
14. 7. 2005 Nový přístup profesora Prahalada jak odstranit problém globální chudoby Miloš  Kaláb
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
14. 7. 2005 Etický kodex advokáta? Jaroslav  Štemberk
14. 7. 2005 Spasí nás dieta? Miloš  Dokulil
14. 7. 2005 Nepovažuji vás za blbce, jste pouze fachidiot
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005
13. 7. 2005 Damir Kapidžič: Mám muslimské kořeny, ale piju alkohol Jan  Čulík
13. 7. 2005 Strašidlo mediální digitalizace 2010 Štěpán  Kotrba
13. 7. 2005 Nebezpečný narcismus Západu Oskar  Krejčí
13. 7. 2005 Policie identifikovala čtvrtého atentátníka
13. 7. 2005 Od vědy k ideologii, od světlých zítřků k temné budoucnosti Milan  Černý
13. 7. 2005 Mistr Jan Hus - národní hrdina nebo nebezpečný náboženský fanatik? Petr  Sláma
13. 7. 2005 Sázka Bohumil  Kartous
13. 7. 2005 Nezákonné kácení Pod Vyšehradem a postoj úřadů potřetí Petr  Kužvart
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce