1. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2005

Ve Vatikánu v sobotu zemřel papež Jan Pavel II. ve věku 84 let. Jeho papežské funkční období patřilo k nejdelším v historii.

Předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross
1. 4. 2005

Hlasování skončilo v 13:05. Proti vládě Stanislava Grosse hlasovali jen poslanci ODS a lidovci, tedy 78 poslanců (Vilém Holáň je nemocen), 76 poslanců vládu aktivně podpořilo (nemocen je Antonín Macháček), zdrželo se 44 poslanců - 41 komunistů a tři poslanci z US-DEU. Zdržel se Svatopluk Karásek, Taťána Fischerová a Robert Vokáč, starosta Hlinska. Vzhledem k nepřímé podpoře kabinetu od KSČM se předpokládá, že podají demisi ministři Bureš (nestr. ČSSD), Mlynář (US-DEU), Buzková (ČSSD) a Němec (US-DEU). Demisi zvažuje i Martin Jahn (nestr. ČSSD) Odejít chce i ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD). V klubu nejsilnější vládní strany panuje nad tímto vývojem situace většinová spokojenost. Se setrváním ve vládě jakkoliv podporované komunisty měl problém i ministr kultury Dostál (ČSSD).

Očekává se, že minimálně stopadesát státních úředníků, nominovaných do funkcí ve státní a veřejné správě lidovci bude muset odejít do opozice také. Nejspíše se to bude týkat i tajemníků obcí a detašovaných pracovišť státní správy, kde zastávají exekutivní funkce s mandátem své strany. Poslanec Karas včera Britským listům ve Sněmovně řekl, že nastalý vývoj považuje za tragédii a že je mu tohoto stavu "strašně líto". Sdělil zároveň, že předseda strany svůj postup s polslanci nekonzultoval. "Snad to má předseda vymyšleno... My držíme basu", prohlásil.

"Tuto kaši jsme vám, vážení kolegové a také vážení občané, neuvařili my", prohlásil ve Sněmovně předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik těsně před veřejným jmenným hlasováním o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě . "Nebudeme ji tady také za někoho chladit, vylizovat, nebo dokonce jíst. Jsem přesvědčen o tom, že odchod od hlasování by byl projevem nezodpovědnosti, projevem zbabělosti. Kdosi tady vyzýval, aby nám náleželo na osudu této země a jejích občanů. Nám na osudu této země a jejích občanů velmi záleží. Záleží nám i na tom, aby - a to znovu zdůrazňuji - byť nepodporujeme vládu sociální demokracie, pořád ještě KDU-ČSL a pořád ještě Unie svobody, tak nám záleží na tom, aby levice v České republice dokázala perspektivně najít společný krok nikoliv pod jednou střechou, jak se tady ozývaly také různé bonmoty, ale jako levice kooperující. Nám záleží na tom, aby se tady upravilo prostředí proti korupci, proti zlodějně, proti lumpárnám, ale také třeba proti tomu, aby horních deset tisíc si žilo na úkor dolních deseti miliónů."

Pá 21:30 - Vládní krize pokračuje. Unionisté považují za nejlepší řešení politické situace demisi celé vlády. Pokud tak kabinet Stanislava Grosse neučiní, Unie svobody-DEU vládu opustí. Po více než pětihodinové diskusi o tom rozhodl republikový výbor US-DEU. Ministr informatiky Vladimír Mlynář prohlásil, že podá demisi zítra ráno. Unionisté svůj návrh na demisi celé vlády předloží na nejbližším zasedání kabinetu, tedy nejpozději ve středu. Předseda Unie svobody-DEU Pavel Němec uvedl, že Mlynářův úmysl podat demisi už teď je jeho osobní rozhodnutí, on jako ministr spravedlnosti a ministr obrany Karel Kühnl se budou řídit rozhodnutím své strany. Unionisty by mohla ve vládě nahradit na postu ministra spravedlnosti Jitka Kupčová nebo Zdeněk Koudelka, na postu ministra obrany Miloš Titz a na místo ministra informatiky by mohl nastoupit Sobotkův a Grossův vrstevník Karel Březina či Grossův poradce pro informatiku Miroslav Forman.

Prezident Václav Klaus podmiňuje demisi ministrů a jmenování jejich nástupců veřejným slibem premiéra Stanislava Grosse, že s rekonstruovanou vládou předstoupí před parlament s žádostí o důvěru. Podle ústavy to ale není nutné. Předseda vlády se k ničemu takovému prozatím nechystá.

So 09:57 - Ministr informatiky Mlynář podal demisi. Písemně ji doručil na Úřad vlády. Grossův kabinet je tak už bez čtyř ministrů. Demise dosud nepřijal prezident.

2. 4. 2005

Povelikonoční vládní mazanec zrudl --- z přesvědčení, anebo hanbou?

Už dvě hodiny vím, jak to dopadlo. Ta krize, která hlasováním v Parlamentě ČR nebyla definitivně zažehnána, již od počátku naznačovala, jak to při tom příslovečném "lámání chleba" nakonec dopadne. Bez ohledu na to, kdo všechno má a v jaké míře z našich čelných politiků ono známé "máslo na hlavě", pak jakmile se jednou vyhrotily vtíravé dotazy na premiérovu adresu (na něž ne zrovna šťastně reagoval), muselo být jasné, že tohle hřmění stěží může skončit dobře.

Karol Wojtyla, Jan Pavel II.
1. 4. 2005

Reuters, DPA, CNN -šok- Papež Jan Pavel II. je podle Vatikánu v kritickém stavu. Italská média před několika hodinami dokonce oznámila, že už zemřel. Italská televize Sky uvedla, že večer ztratil vědomí. Zprávu rozšířila agentura Reuters a televize CNN, které se informaci nepodařilo ověřit. Vatikán ale takové tvrzení dementoval a prohlásil, že mozek a srdce Svatého Otce dosud fungují. Podle informací Reuters Alert News ještě "stihl" jmenovat 17 nových biskupů a arcibiskupů a přijal rezignaci šesti biskupů. Papež je ale v bezvědomí a jeho stav je beznadějný. Vatikán dramatické zhoršení stavu Jana Pavla II. potvrdil. Zhoršila se situace jeho ledvin a srdeční činnosti, krevní tlak je na minimu. Oznámil to dnes večer vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls. Podle agentury DPA byla uzavřena bronzová vrata Svatopetrského chrámu, což symbolizuje papežovu smrt.

So 16:00 Vrata vatikánského chrámu se opět otevřela. Vatikán namísto věřících obsadili turisté. Podle náznaků prohlášení jednotlivých církevních představitelů za zdmi Vatikánu už začal boj o to, kdo z konkláve vyjde jako příští hlava katolické církve. Očekává se, že smrt Karola Wojtyly oznámí oficiálně zítra - v neděli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Vy dva mi chcete vyslovit nedůvěru ?!
1. 4. 2005

Patrick Joseph Buchanan: Smrt Západu
2. 4. 2005
Patrick Joseph Buchanan: Smrt Západu - Jak vymírání obyvatel a invaze přistěhovalců ohrožuje naši zemi... a civilizaci, ISBN 80-204-1103-8, Mladá fronta, Praha 2004, 400 str., 329,00 Kč, orig: The Death of the West - How Dying Populations and Immigrant Invasions ... and Civilization, Thomas Dunn / St. Martin's Press, New York, 2002, 308 pgs.

Počátkem letošního roku se objevil v našich knihkupectvích český překlad knihy známého amerického ultrakonzervativního komentátora, katolického politika a publicisty, Patricka Josepha Buchanana - "Smrt západu". Autor , narozen v roce 1938, se svým osobitým způsobem vrací k staré myšlence úpadku západní civilizace. Zařazuje se tak do proudu kulturního pesimismu. Mezi kritiky odcizení společnosti své přirozené podstatě patřil již Jean Jacques Rousseau či Friedrich Nietzsche. Koncem 19. století se ale rozvíjí především myšlenka kulturní katastrofy západního civilizačního okruhu.

2. 4. 2005

Je to opravdu smůla... být v naprosté neoblibě u národa, mít na svém kontě řadu kauz od případu manželů Stodolových (není bývalý ministr vnitra za tento skandál zodpovědný?), přes myslím to upřímně, kauzu Přibyl, kauzu Kořistka, prohrané senátní i krajské volby, až k velice podivnému stavu financí jeho rodiny, a teď, když se mu podařilo získat těsnou většinou křeslo řádného předsedy ČSSD, Grossova vláda končí.

1. 4. 2005

Americké výzvědné organizace se "absolutně mýlily" při "téměř všech svých úsudcích před válkou v Iráku ohledně iráckých zbraní hromadného ničení. Konstatovala to ve čtvrtek večer ve své konečné zprávě komise, kterou jmenoval americký prezident George Bush.

1. 4. 2005

Co si asi říkal domorodý dřevorubec na Velikonočním ostrově, když někdy kolem roku 1500 n. l. kácel poslední strom? Myslel si, "aspoň, že mám nějakou práci", "k čemu ty stromy vlastně jsou", nebo "co se s námi teď stane"? Tuto a další podobné otázky si klade autor nové knihy o rozpadu společností americký zoolog, biohistorik a enviromentalista Jared Diamond. Takový úhel pohledu je podle něj nutný, máme-li porozumět ekologickým problémům současného světa v celé jejich složitosti a obzvláště pokud je chceme přežít. Tím také vyčnívá nad celou řadu dalších prací, které se nás snaží vyburcovat k aktivismu katastrofickými scénáři.

1. 4. 2005

Monitor Jana Paula

Je konečně jaro, čas lásky, čas změn. Vždycky, když v tuto dobu projíždím českou krajinu, narážím všude kolem sebe na zvláštní druh českého kutilství, na kácení stromů. Všimněte si toho, bez kácení to u nás prostě nejde, s výsadbou je to horší. Vždycky k tomu mají kompetentní kutilové pádné důvody, nazývají to třeba obměnou porostu, mě se to ale z velké části zdá být jen pouhé úředně posvěcené vandalství.

1. 4. 2005

Terri Schiavo, žena s vážným poškozením mozku, která strávila posledních 15 let svého života připojena k lékařským přístrojům, ve čtvrtek po odpojení těchto přístrojů zemřela. Bylo jí 41 let.

Její případ byl v americké historii nejdelším soudním sporem o právo zemřít. Zemřela třináct dní poté, co byla potřetí za poslední čtyři roky odstraněna její vykrmovací trubice.

1. 4. 2005

Masarykovo muzeum v Hodoníně vydalo v tyto dny malou brožurku brněnského filozofa Miloše Dokulila: Zpětné zrcadlo Masaryk? (72s. 55Kč, masarykovomuzeum.hod@iol.cz). Zdá se mi, že zajímavým způsobem zapadá do rozvíjejícího se proudu diskusí o povaze "naší nynější krize" obecně a kvalitách Čechů zvláště.

Vládní krize, úpadek prestiže politiků i demokratické politiky jako takové, vyvolávají vášnivé spory o charakteru českého národa.

1. 4. 2005

Současná civilizace tržního hospodářství nemůže fungovat bez dodávek energie. Zatímco světové zásoby zemního plynu vystačí ještě na řadu desítek let, zásoby ropy pomalu spějí ke svému vyčerpání. V roce 2002 se vědělo asi o tisíci miliardách barelů ropy, které ještě bude možné vyčerpat. Ve stejném roce spotřeboval celý svět 28,46 miliard barelů ropy. Kdyby se světová spotřeba ropy nezvyšovala (v posledních letech se zvyšuje zhruba o 360 miliónů barelů ročně), vystačily by zásoby z roku 2002 ještě na 33 let. USA spotřebovávají ročně zhruba 7 miliard barelů ropy, Evropa 5,5 miliardy, Rusko 2,5 miliardy, Čína 1,7 miliardy a Česká republika 61 miliónů barelů ročně.

31. 3. 2005

V roce 1979 se Sadám Husajn stal iráckým prezidentem díky krvavému vnitrostranickému puči ve vládní straně BASS. Hned po nástupu k moci dal uvěznit velký počet odborářských předáků a tehdejší odborovou federaci GFTU proměnil v nástroj své politiky. Tehdy také došlo k mnoha popravám a zatčením nezávislých odborářů, kteří odmítali stát se kolaborujícími loutkami Sadámova režimu. GFTU se stala součástí represivního aparátu diktátorova režimu, její členové donášeli na dělníky a kanceláře oficiálního odborového hnutí se proměnily ve vězeňské cely a mučírny.

31. 3. 2005

Není to tak dlouho, co BBC odhalila, že Spojené státy měly tajný plán, jak se po pádu Sadáma Husajna zmocnit irácké ropy. Černé zlato se neokonzervativním "jestřábům" nakonec nezdařilo získat, ale to nijak neznamená, že nadále nedochází k obdobným pokusům o tunelování jiných iráckých přírodních zdrojů a průmyslové infrastruktury.

Foto: David Bacon
1. 4. 2005
přeložila Bushka Bryndová

Po pádu režimu Sadáma Husajna většina iráckých pracujících doufala, že získají nazpět svobodu a svá ztracená práva. Nejdůležitějším z těchto práv bylo právo na nezávislé odbory. Vládním výnosem vydaným v roce 1987 Sadámův režim přeřadil většinu iráckých pracujících do kategorie státních zaměstnanců. Jednalo se především o zaměstnance velkých státních podniků, které tvoří srdce ekonomiky celé země. Získáním tohoto statutu ztratili právo na zakládání odborových organizací i na kolektivní vyjednávání se zaměstnavateli. Avšak ani po okupaci Iráku nebyl tento výnos bývalé vlády zrušen. Je stále ještě platný, zatímco nad zaměstnanci a továrnami, na nichž závisí jejich obživa, se vznáší Damoklův meč privatizace. Pod okupační správou byl zachován starý zákaz zakládání odborů a snížily se mzdy, zatímco v zemi se zvýšila nezaměstnanost.

Pro irácké pracující to byl jasný signál, že svržení Sadáma Husajna jim nepřineslo svobodu.

1. 4. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V noci z úterý na středu sestřelil odboj nad vesnicí Džasása u Chálisu americký vrtulník Cobra. Podle sdělení vesničanů byl zásah raketou Strela přesný a stroj se ještě ve vzduchu roztrhl. Ostatky posádky nalezli Američané za svítání asi o 500 metrů dál. Hned poté začali prohledávat domy a pozatýkali řadu obyvatel Chálisu, které odvedli na svou základnu v Ba'qúbě. Zbytky vrtulníku odvezli už v noci za přísného utajení.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Michael Marčák: Ono nebude tak zle, máme minimální mzdu, záchranou sociální síť a vyhazovací nůž
31. 3. 2005

1. 4. 2005

Přesně před šesti lety - 1. dubna 1999 byla z kanadského Severozápadního teritoria vyčleněna nová oblast Nunavut, což v eskymáckém jazyce Inuktikut znamená doslova "náš domov". Teritorium velké asi jako Západní Evropa přešlo pod správu původních obyvatel -- Inuitů. Snaha původních obyvatel vládnout si v této nádherné zemi se však potýká s velkými problémy převážně mladých lidí. Ty nejzávažnější, jako vysokou sebevražednost, alkoholismus, drogy, nezaměstnanost a sexuální obtěžování se z této izolované oblasti za 6 let vlády Inuitů vůbec nepodařilo vymýtit.

1. 4. 2005

V článku Milana Valacha "Fidel Castro versus Fabiano Golgo" mne zaujala následující pasáž:

1. 4. 2005

Papež Jan Pavel II. utrpěl vážné srdeční problémy a jeho zdravotní stav je vážný, uvedl Vatikán.

Trpí vysokými horečkami, způsobenými infekcí. Po infekci močových cest došlo k septickému šoku a ke kolapsu krevního oběhu, řekl vatikánský mluvčí. Ve čtvrtek obdržel papež poslední pomazání. Podle pozorovatelů je to známka toho, že se blíží ke konci dlouhá vláda tohoto papeže.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bohuslav Sobotka
31. 3. 2005

Ještě ani neutichly ohlasy na velikonoční sjezd sociálních demokratů a už zde máme zase několik důkazů o tom, jak to strana (respektive její představitelé) myslí doopravdy. Je to právě nové vedení, které nechce vést tuto stranu ani doleva, ani doprava, ale dopředu. Je to právě nové vedení, které předkládá do vlády dokumenty, nad kterými lze jen kroutit hlavou. Právě nad nimi lze přemýšlet, kam vlastně směřují.

31. 3. 2005

Předpokládám, že jejich slova museli v posledních dnech zaslechnout i ti největší ignoranti. Velikonoce (stejně jako Vánoce) jsou totiž obdobím, kdy většina médií dává možnost k vyjádření různým církevním představitelům. Nejen vysokým hodnostářům, ale farářům a kazatelům ze zapadlých vísek. Nechci se nikoho dotknout, ale mám neodbytný pocit, že k pomyslnému otevírání dveří nedochází z opravdového zájmu, ale spíš z povinnosti . Nadsazeně to lze přirovnat k začátku houbařské sezony, to se na obrazovkách, v éterech a na potištěných papírech objevují mykologové.

1. 4. 2005

Nechci se zapojovat do diskuse o "Šifře mistra Leonarda" - i když četnost, s níž se v článku Jana Lipšanského objevuje slovo "zednář", je pro mě varovným znamením vedoucím k otázce, zda vycházel z hodnověrných nebo podjatých zdrojů. Rád bych jen přátelsky upozornil, že dynastie, které vládly říši Franků, se v českém jazyce nejmenují "Merovingiani" a "Karolinci", ale "Merovejci" a "Karlovci". Zrovna od autora, který se v jiném příspěvku ptá "Bude se v Česku mluvit a psát česky?" , bych očekával větší respekt k pojmům, které jsou součástí nejen české odborné historické terminologie, ale popravdě řečeno i základního historického vzdělání každého z nás. Merovingian se totiž v češtině objevuje pouze jako jméno postavy z filmu Matrix Reloaded...

1. 4. 2005

Ačkoli jsou volby ještě daleko (i když člověk nikdy neví), bylo by vhodné, aby se lidé seznámili s programem strany, která má velkou šanci volby vyhrát. ODS svůj program vystavila na internetu na svých stránkách. Přesto se o něm stále málo mluví. Média mají více starostí o to, jak přišel premiér ke svému bytu, než o naši celou budoucnost. Modrá šance je schopna předělat celý náš život od základu. Všechno, čeho bylo dosaženo za minulých sto let, se otřásá v základech. Na modrých obzorech je návrat k počátkům kapitalismu vylepšený o globalizaci.

1. 4. 2005

... Základní příčinu omezení svobodného rozvoje je kapitalistický výrobní způsob

Text programového prohlášení frakce sociálně-demokratické levice podrobil Radim Valenčík zdrcující kritice a konstatoval, že jde o "levicově líbivý" dokument, ovšem mimořádně nekvalifikovaný. Současně se pokusil o jakousi alternativu založenou na známé tezi Karla Marxe z Komunistického manifestu, že svobodný rozvoj člověka a jeho individuality se může naplnit jen za společenských podmínek, ve kterých se svobodný rozvoj jednotlivce stává předpokladem svobodného rozvoje ostatních.

1. 4. 2005

Dobrá rada

Vem rozum do hrsti! mnohý hude
ale co potom ve tvé hlavě zbude?

 

Otázka: co je to homo erectus?
Odpověď: fuj, zase porno!

 

Nedůvěra k důvěře -- ví vůbec někdo, o čem se má hlasovat?
Sen... -- Rozpadly se vlády, rozpadly se strany -- jak potom vesele zvonily hrany...
S komunisty? Nikdy!! Kromě v jedné kauze: když pomohli zvolit prezidentem Klause
Dobrá zpráva pro ctitele bohatství: zlaté tele bylo naklonováno!

Vzkaz -- rozumným voličům

zvedněte zadky, k urnám spějte --
anebo potom nenadávejte
Starší úslovníky ZDE
31. 3. 2005

Jan Čulík uspořádá seminář s promítáním třídílného filmu Adama Curtise z televize BBC The Power of Nightmares (Moc nočních můr) o tom, jak si američtí neokonzervativci a islámští fundamentalisté vyhovují a jak se hledali, až se navzájem našli, v a4-nultém prostoru v Bratislavě na náměstí Slovenského národního povstání 12, v budově Domu umenia (Národné osvetové centrum), v úterý 5. dubna 2005 od 16 do 19 hodin.

Klement Gottwald
1. 4. 2005

60. výročí ukončení II. světové války

V roce 2005 si připomínáme 60. výročí událostí, spojených s ukončením 2. světové války. K nim patří také výročí jmenování první československé poválečné vlády a přijetí jejího programu dne 4. dubna roku 1945 v Košicích.

Při posuzování souvislostí přijetí tohoto programu jsou stále diskutovány i následující otázky: Byly výsledky moskevských jednání konsensem mezi představiteli politických stran zúčastněných na jednání nebo šlo v podstatě o diktát KSČ a prosazení jejího programu? Jakou úlohu ve skutečnosti sehrál prezident E. Beneš ? Mohly delegace ostatních politických stran prosadit své vlastní představy o poválečném uspořádání republiky, popřípadě do jaké míry ?

1. 4. 2005

DOKUMENT

Faksimile části dopisu komunistů Anežce Hodinové-Spurné do Londýna, v němž hodnotí průběh moskevských jednání před ustavením Košického vládního programu

Do Londýna dovezl tento dopis ministr Masaryk.

1. 4. 2005

DOKUMENT

přijatý 5. dubna 1945 v Košicích

I

Po více než šesti letech cizácké poroby přišel čas, kdy nad naší těžce zkoušenou vlastí vzchází slunce svobody. Na své slavné vítězné cestě na západ osvobodila Rudá armáda první části Československé republiky. Tak bylo umožněno díky našemu velkému spojenci, Sovětskému svazu, že na osvobozené území se vrátil prezident republiky a byla zde, opět na domácí půdě, vytvořena nová československá vláda.

Nová vláda má býti vládou široké Národní fronty Čechů a Slováků a tvoří ji představitelé všech sociálních složek a politických směrů, které doma i za hranicemi vedly národně osvobozenecký zápas za svržení německé a maďarské tyranie. Nová vláda považuje za svůj úkol, aby po boku Sovětského svazu a ostatních spojenců dovedla tento zápas do konce, do úplného osvobození republiky, přispěla všemi silami českého a slovenského národa k plné porážce hitlerovského Německa a učinila první kroky pro vybudování nového, šťastnějšího života našich národů v osvobozené vlasti.

Rusko 1941 - 45 Útok
1. 4. 2005

očima Zelmy, Trakmana, Ustinova a dalších

Doba, kdy krev nebyla rudá, neboť se fotografovalo na černobílý film. Svět zažloutlých dokumentů, svět pamětníků, svět 2. světové války, svět vzpomínek a nepochopení, svět bolesti a svět nenávisti. Svět naší společné paměti. Za čtyřicet let senilnějících oslav slavných vítěství, plných márnic a udatných bojovníků jsme si zvykli ignorovat vnucovanou podobu historie. Kulkou mezi lopatky, nebo lopatkou mezi kulky... Okleštěná, propagandisticky převařená hmota historie se slila v nechuť. Zapomnění. Nepochopení. Za patnáct let "svobody" poté vyrostla celá jedna generace, která neví nic o tom, jak se umírá za vlast. Neví už nic o tom, co je to vlast. Japonská fabrika, francouzskej obchoďák, katolickej kostel, vykácenej les, mexická hospoda či rozpadlá silnice?

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruských fotografů dostáváte možnost poznat černobílý svět velké lásky i velké nenávisti. Poznáte tváře lidí, kteří šli na smrt a věděli přitom proč. Otevíráme vám možnost vidět východní front 2. světové války očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

Stalingrad během blokády 1 2 3 4 5

Rusko během 2. světové války 1 2
Michael Marčák: Párkrát jsem dostal namísto peněz pár facek, mám je v daňovém přiznání uvést jako ostatní příjem?
31. 3. 2005

30. 3. 2005

Etický kodex Policie ČR

V lednu 2005 vydala Policie České republiky vlastní Etický kodex. Text kodexu je sice veřejný, slovník s výkladem pojmů k němu byl doposud tajný... Policii trvalo dost dlouho, než si pod tlakem Britských listů uvědomila absurditu situace a zjednala nápravu.

Vyjadřovat se k absurditě stavu, kdy je Etický kodex prakticky bez návodu k použití zveřejněn a příslušná výkladová pravidla jsou dostupná jen s enormními obstrukcemi a dokonce se strachem oslovených řadových policistů nejrůznějších útvarů poskytnout součinnost při informovaní o vlastních povinnostech z důvodů možné výpovědi, snad ani není nutné.

30. 3. 2005

Nejvyšší americký generál v Iráku schválil používání vyšetřovacích technik, které zahrnovaly užívání spánkové manipulace, stresových technik a psů k "využívání strachu Arabů", vyšlo ve středu najevo.

Memorandum, které podepsal generálplukovník Ricardo Sanchez, schválil 29 výslechových technik, včetně 12 technik, které překračovaly limity ve vlastní armádní polní příručce, a čtyři, o nichž bylo přiznáváno, že zosobňují riziko porušení mezinárodního práva, Ženevských konvencí anebo přijaté normy týkající se lidského zacházení z vězni.

31. 3. 2005

Lietaer, Bernard: "Budoucnost peněz", (2003, Košice, paradigma.sk)

V súčasnosti sú knižné pulty zahrnuté rôznymi ekonomickými učebnicami a príručkami typu "ako rýchlo zbohatnúť" a pod. Na druhú stranu čitateľ, ktorý chce ísť do hĺbky ma tiež čoraz lepší prístup ku kvalitnejšej literatúre. Musí ale vedieť selektovať to, čo za prečítanie stojí. Aby si vybral spomedzi najrôznejších titulov a potom neľutoval svoju voľbu, prichádza do kníhkupectva väčšinou vybavený základnými informáciami a tom, čo konkrétne hľadá. Pri hľadaní sa neraz inšpiruje recenziami, ktoré mu poskytnú akýsi náhľad na daný titul. Aby sme mu v jeho hľadaní trochu pomohli, predstavme si knihu Bernarda Lietaera o trendoch vo vývoji peňazí, ktorá za prečítanie určite stojí.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
1. 4. 2005 Kutilové ze Svaté Hory u Příbrami Jan  Paul
1. 4. 2005 Ti, kteří přežili Dominik  Lukeš
31. 3. 2005 Zajímavá ekonomická publikace Marián  Belko
30. 3. 2005 Rozhodný krok do neznáma Oskar  Krejčí
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
30. 3. 2005 Generál schválil extremní vyšetřovací metody   
30. 3. 2005 Kdo si hraje, nezlobí Jan  Sýkora
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 K čemu jsou politikům občané Milan  Valach

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 Microsoft a Evropská unie dosáhly dohody   
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Křesťanští demokraté dokáží nalézat kompromisní řešení Miroslav  Kalousek
26. 3. 2005 Desatero společného vítězství Zdeněk  Škromach
26. 3. 2005 Ptejme se, proč jsme tam, kde jsme Zdeněk  Škromach

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě František  Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost   
21. 3. 2005 O Fidelově bohatství a o sociálních zázracích Fabiano  Golgo