20. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2005

Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty

K článku Filipa Sklenáře.

Nemohu při přemýšlení o tomto článku na téma zbytečnosti Palachovy oběti nevzpomenout známého Lecova aforismu: Vždycky se najde eskymák, který pro obyvatele Sahary vypracuje směrnice, jak se chovat v době velkých veder.

Palachův čin byl pro nás vrstevníky výrazem beznaděje z národní tragedie, zoufalství tak hrozného, že je nebylo možné unést, a protestu proti tomu, co se s národem stane. Většina nás, jeho vrstevníků, to tak chápala. Ten čin nepatřil mezi herostratovské s jeho omezenou megalomanií -- spíše mezi skutky braní viny na sebe za jiné v kristovském smyslu.

Ani sám jako pamětník si už nedokážu vybavit ten hrozný pocit ze ztráty všeho smyslu v jeho propastnosti. Asi jako když se s úlevou probudíte ze zlého snu a pak zjistíte, že realita je ještě horší. Po krátké nadějné (a nejen pro ČSSR, jak svědčily mezinárodní ohlasy Pražského jara) epizodě osmašedesátého roku která slibovala přinést vše, v co jsme ani nedoufali. Svět měl být skvělý, pak přišla nevyjádřitelná frustrace, stále sílící, jak jsme postupně chápali do jakého temna se probouzíme.

Svět už nebyl stejný po vraždě a utajování vrahů Kennedyho a už vůbec nebyl stejný po invazi, alespoň ne pro nás. Nejděsivější byla bezvýchodnost situace, zločinná hloupost takzvaně spřátelené mocnosti a zrada ostatního světa.

Co ale dělat? Emigrovat mohlo pár tisíc občanů, pak by stejně přestal být o Čechy zájem - a mnozí ani nechtěli a nemohli.

A kam emigrovat - do svobodných zemí, s jejichž tichým jidášským souhlasem invaze proběhla? Bojovat? Ale proti komu? Skutečných zrádců byla hrstka - i v tehdejší KSČ osmdesát procent členů nesouhlasilo se vstupem vojsk. Takže bojovat proti lidem, kteří si myslí v podstatě to, co vy, jen se bojí víc o děti, nebo jsou méně stateční?

Vyhazovat mosty, aby se ještě zhoršila doprava, a ničit těch pár fungujících fabrik, aby se tehdy nevelká vzdálenost mezi západním světem a republikou ještě více zvětšila? Ignorovat současnou kulturu, aby do temnoty nevnikl ani paprsek a to všechno ve stínu jaderných hlavic v Karpatech ale i na Brdech, které mohly během několika vteřin zničit svět?

Zakládat partyzánské bojůvky na horách, které se dají vojenským "gazikem" přejet za pár minut? Mstít se sami na sobě za zlou omezenost jiných? A disidentství? Každý nebyl schopen žít životem Magora z "Plastiků" s jeho mentalitou a každý neměl ochotné příbuzné v zahraničí.

Ostatně dopad působení disidentů na rozpad normalizačního režimu byl minimální. Jeho přínos pro zúčastněné byl nejspíše v prvních místech v řadě při dělení prebend po změně režimu. To nemá být omluva jakési kolektivní viny, (ta pohrdavě vymezovaná Šedá zóna nakonec Říši zla rozložila, kdyby měli mocní spoleh na své lidi, k pádu moci v SSSR a tzv. lidových demokraciích by nedošlo) ale vysvětlení pro toho, kdo bez podobné zkušenosti vynáší soudy o tom, co se v té situaci mělo nebo nemělo.

Pro nepochopení toho, oč šlo, je proto dost nepřijatelná autorova věta "Když se lidé chtějí v tiché vzpomínce shromáždit nad hrobem mladého romantika, který hrozným způsobem ukončil svůj život pro nic za nic, je to samozřejmě jejich věc. Přišlo by jich ovšem mnohem méně, kdyby je tam média nepozvala. Smutné je spíše, že už nám ten mladý muž, jehož smrt byla symbolem hranice na které shořelo všechno lepší ze světa, ve kterém jsme doufali žít, nestál za vzpomínku.

Druhá věc je nesnesitelná lehkost s jakou se autor vypořádává s tím, o čem asi moc neví a nedal si ani práci s pochopením. Bohužel asi odedávna cesty historie k horšímu ovlivňovali a problémy dělali ti, kterým bylo hned všechno jasné.

Není ale nic snazšího, než být chytrý na cizí účet. Skutečnou cenu má jen poznání, ke kterému se člověk prodere obrazně řečeno přes vlastní pot, slzy a krev. Někdo se s tím už trochu narodí -- ale to většinou nebývají ti, kdo rychle a snadno formulují, někomu to přijde dřív, někomu později a někomu možná vůbec.

Zřejmě ve společnostech, kde šlo o každodenní snahu zachránit si holý život, boj o živobytí, s nepřáteli, divou zvěří, nepřipouštěli mentálně nedospělé k poradním ohňům zejména proto, že si rod či kmen nemohl dovolit plané krasořečnění, když šlo o přežití. (Otázka je, zda v podobné situaci nejsme také my, jako země, společnost či globální vesnice a zda jedním z důvodů našeho zániku nebude dusící deka informačního smogu vytvářeného mnohohlavou saní různých filistrů (a dnes ještě spíše filistryň, abychom byli politicky korektní), která znemožní, aby bylo přijato nějaké rozumné rozhodnutí.)

Ale přiznám se, že nevím co s tím; to, co chce někdo vyslovit, mělo by nejspíš být vysloveno. Ale mělo by na to být také zodpovězeno.

Protože Palach zemřel i pro ztrátu jara, ve kterém bylo jednou z nejčastěji citovaných myšlenek "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale udělám všechno pro to, abyste to mohl říkat." Symptomatické je, že v poslední době je tuto větu slyšel ojediněle a nikdy z míst, která by měla být této základní ideje demokratického státu domovem nebo i strážcem.

Zato je k vidění mnoho přičinlivé flexibility k moci a penězům vykazované různými rozumbrady a nejen ze sdělovacích prostředků, tak konformních vůči současnému režimu, že by z nich každý dřívější ideologický tajemník byl blahem bez sebe. Není k vidění ale příliš ochoty udělat si trochu problémy s tím nejhorším, co i v dnešní společnosti nepochybně existuje a co není ani pořádně definováno, protože je samozřejmě výhodnější sbírat bezrizikové body za statečné analýzy dávno odehraných bitev.

Svá jara a své srpny si prodělává asi každá generace, i když ne v tak zdrcující podobě. A stejně tak ve vztahu k nápravám třeba není nutné hned autodafé, jen trocha odvahy spálit si prsty. Nesmiřitelnost s nepřijatelným šlendriánem společnosti, jdoucí až za hrob, protože v něm slušný člověk nedokáže žít, to lze také chápat jako jeden ze stálých odkazů Palachova činu, který byl ve svém sebeobětování sice hrozný, ale už vůbec ne obludný.

                 
Obsah vydání       20. 1. 2005
20. 1. 2005 Prodej českých zbraní mimo veřejnou kontrolu pokračuje
20. 1. 2005 "Zbraně jsou úplně stejný obchodní artikl jako třeba rohlík" Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Kolektivní vina a nesnášenlivost vůči "cizím vírám a kulturám" Jan  Čulík
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Obludárium humanitních věd a arogance přírodních vědců Štefan  Švec
20. 1. 2005 Podle iDnes je ODS usměvavá... Bohumil  Kartous
20. 1. 2005 Michael  Marčák
20. 1. 2005 Diagnóza ČSSD: Nejde o spor pravice a levice uvnitř strany Radim  Valenčík
20. 1. 2005 Gross postrádá charisma, sociální demokracie procenta Robert  Vašíček
20. 1. 2005 Svět se obává nové Bushovy éry
20. 1. 2005 Kuba plánuje zakázat kouření ve veřejných prostorách
20. 1. 2005 Smutek, rozptýlený v esejích František  Hrdlička
20. 1. 2005 Je ten systém "švarc", anebo "Schwarz"? Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Kdo zabíjel víc, křesťané nebo muslimové?
20. 1. 2005 Korán je rozporná a nesnášenlivá kniha
20. 1. 2005 Komerční Nova nebude vysvětlovat súry dopodrobna
20. 1. 2005 Rozdíl mezi zpravodajstvím a publicistikou
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
19. 1. 2005 Český pocit méněcennosti a nadřazenosti a vnější svět Bohumil  Kartous
19. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 7. ledna 2005
19. 1. 2005 Český obchod se zbraněmi má k transparentnosti stále daleko Karel  Dolejší
19. 1. 2005 Michael  Marčák
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
19. 1. 2005 Liberálové všech zemí, spojte se! Budeme kouřit! Josef  Provazník
19. 1. 2005 Kam směřuje sochařství na Umprum ? Jan  Paul
19. 1. 2005 Firma zvířat Filip  Rožánek
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Kolektivní vina a nesnášenlivost vůči "cizím vírám a kulturám" Jan  Čulík
20. 1. 2005 Smutek, rozptýlený v esejích František  Hrdlička
20. 1. 2005 Podle iDnes je ODS usměvavá... Bohumil  Kartous
20. 1. 2005 Prodej českých zbraní mimo veřejnou kontrolu pokračuje   
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Obludárium humanitních věd a arogance přírodních vědců Štefan  Švec
19. 1. 2005 Český obchod se zbraněmi má k transparentnosti stále daleko Karel  Dolejší
19. 1. 2005 Český pocit méněcennosti a nadřazenosti a vnější svět Bohumil  Kartous
19. 1. 2005 Firma zvířat Filip  Rožánek
19. 1. 2005 Kam směřuje sochařství na Umprum ? Jan  Paul
19. 1. 2005 Choroba hlouposti a závisti Václav  Dušek
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
18. 1. 2005 Michal Zítko: "Knihy se pronásledovat nemají" Filip  Sklenář
18. 1. 2005 Pentagon získává nekontrolovatelné pravomoce nad tajnými vojenskými operacemi v zahraničí   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Je Palachova oběť hodná následování? Filip  Sklenář
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
20. 8. 2004 Pražské jaro 1968 z pohledu dnešního třicátníka Boris  Cvek
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
23. 2. 2004 Kde to žijem !?! Tomáš  Koloc
4. 12. 2003 Ano, buďte aktivní Petr  Jánský
22. 10. 2003 Znovu: Jsou myšlenky, za které je záhodno umřít?   
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
18. 4. 2003 Byl vstup Václava Havla do politiky v roce 1989 pokrytecký? Kathryn  Murphy
18. 4. 2003 Was Václav Havel's entry into the political sphere in 1989 hypocritical? Kathryn  Murphy
7. 4. 2003 Monitor Jana Paula : Další živé pochodně jako devalvace mýtu obětní smrti Jan  Paul