16. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 3. 2005

středa 17.00: Světová banka potvrdila, že americký prezident George Bush nominoval svého náměstka ministra obrany, Paula Wolfowitze, ředitelem této globální finanční instituce.

Wolfowitz si za ministra obrany Donalda Rumsfelda vysloužil pověst jako pentagonský jestřáb. Silně podporoval americký útok na Irák.

Sloupek

Podle všeho, tedy kromě hrdinné obrany prezidenta pocházející z podstranické ODS, bylo rozhodnutí o věkové nezpůsobilosti desítek justičních čekatelů k výkonu soudce pravděpodobně chybné. Soudím tak podle jednohlasně odmítavé reakce ze strany odborné veřejnosti, což lze považovat za dost pádný důkaz.

Ta reakce byla nejen odmítavá, ale také vypadala jako velice překvapeně, co že to ten český prezident dělá. Soudy si totiž své čekatele vychovávají, takže neposvětit tento vztah obligátním podpisem se jeví jako rozmar stařičkého mocnáře. Navíc paradoxní proto, že se Václav Klaus sám rád obklopuje mladými a nadějnými lidmi, třebas nedosáhli magické věkové hranice.

Je to touha zasahovat do legislativních procesů ovlivňováním jejich důsledků? Těžko říct, český prezident má pech na soudy všech stupňů.

Motiv se tedy zdá být nejednoznačný. Stejně tak není úplně jednoznačné, jestli je dobré mít nejmladšího soudce pětatřicátníka. Otázka morálních a osobnostních kvalit, které asi stojí za onou blíže nespecifikovanou "vyzrálostí", je pochybná sama o sobě a de facto je na dosažené věkové hranici nezávislá, protože rozmezí, ve kterém se individuum mění z nezralého na vyzrálé, může být třeba desetileté, patnáctileté nebo libovolně dlouhé. Jestliže se tedy nedá stanovit věk, a stejně rozostřeně ani hranice určitého věkového rozmezí, pak se nedá považovat zdůvodnění nízkého věku za smysluplné. Vždyť soudci se přece nestávají náhodně vybraní lidé z libovolné množiny, ale dlouhodobě připravovaní kvalifikovaní jedinci, kteří museli učinit celé řetězce závažných kroků, rozhodnutí a zkoušek, než se rozhodli soudci stát.

Celá věc má pochopitelně další rozměry, kterých se při takovém generalizujícím aktu dá nalézt řada. Jestliže totiž odkážeme zájemce o soudcovské povolání nad hranici třiceti pěti let -- jak si to přeje český prezident -- pak se asi bude muset česká justice vyrovnat s faktem, že ti, kteří se mezitím etablují v soukromém sektoru nebudou mít žádnou motivaci k přechodu do sektoru veřejného. Můžeme oprávněně předpokládat, že to budou dobří právníci. O místo soudce se tak budou ucházet právníci sice vyzrálí, ale ne příliš dobří. A z toho bude plynout i pozdější poměr sil při soudních procesech.

Z hlediska samotných povahových vlastností by jistě bylo dobré zjistit, kolik zájemců o talár je už mezi studenty právnické fakulty. Pokud může být něco zárukou skutečného vztahu k odpovědnosti, pak to je jistě autentická vůle, která není ovlivněna až případným nezdarem v advokacii. Nabízet proto smysluplný kariérní program, tedy motivovat autenticky rozhodnuté uchazeče, proto může znamenat důležitější prvek ve snaze zabezpečit soudcovský stav proti snižování kvalit soudců, než stanovovat věkové hranice.

Samotný věk sebou ostatně nenese žádnou záruku osobnostních kvalit, stejně jako očividně nenese nimbus autority starého Říma ; ačkoli je jistě mnoho úctyhodných osobností v Senátu, dohromady jsou na tom s respektem společnosti dost zle. Oproti tomu se úplně červenají mladistvé tvářičky možných jednadvacetiletých poslanců.

Ale je zřejmě zbytečné unavovat posluchače dalšími úvahami a soudy, pravděpodobně jsou všechny bezcenné. Jejich autor zatím nedovršil - a v roce 2005 nedovrší - ani hranice třiceti let.

Psáno pro ČRo 6

16. 3. 2005

Stručné shrnutí spisu zn. 25T 136/2001 vedeného OS pro Prahu 7

"Ač tedy skutková zjištění soudu obsahují zčásti i údaje, které nenaplňují znak trestného činu, byl obviněný správně uznán vinným tímto trestným činem."

Pozoruhodná historie o tom, jak se můžete stát obětí soudu.

16. 3. 2005

Případ Petra Partyka

Není mi srozumitelné lpění na byrokratické liteře zákona. Nejlépe se to ozřejmí na extremním příkladu: Představme si, že by v době, kdy ještě platil trest smrti, byl nějaký obžalovaný odsouzen k popravě. Pak by se sice zjistilo, že je nevinný, ale popravu už by nebylo možno zrušit, protože obžalovaný zmeškal lhůtu k podání odvolání. Zní to absurdně, viďte. Proč tedy posílat do vězení člověka, jehož vina podle znaleckého posudku nebyla prokázána?

Soudce Rudolf Šídlo shledal pražského právníka Petra Partyka vinným z trestného činu pomluvy za to, že údajně publikoval na internetovém fóru urážlivé výroky proti komunálním úředníkům. Je to dalším důkazem zneužitelnosti paragrafů v trestním řádu, postihujících tzv. verbální trestné činy.

Psáno pro ČRo 6

Michael Marčák: Nevypadá to dobře, pane, jeden soudce už tam lítá v oranžovým taláru
16. 3. 2005

16. 3. 2005

V úterních LN se objevila úsměvná argumentace prezidentova poradce Jiřího Payneho, který odkazuje prezidentovo rozhodnutí na Aristotelovu představu "vyzrálosti" z Etiky Nikomachovy.

Aristotelés, který žil v době ustálených společenských zvyků také pravil, že "příroda sama již provedla rozdělení tím, že bytosti téhož druhu učinila jednak mladými, jednak starými, a tu se sluší, aby jedni z nich poslouchali a druzí vládli. Pokud měl Payne na mysli také toto Airstotelovo moudro (a nemohl nemít), pak bychom se zřejmě měli oprostit od zbytečného civilizačního nánosu a vrátit se do dob, kdy platila jednodužší schémata společenských vztahů.

Jinými slovy, bude prezidentův poradce schvalovat otroctví proto, že tak učinil Aristotelés? Možná by se mohl poohlédnout po současnější literatuře.

16. 3. 2005

DOKUMENTY

Britské listy přinášejí v originální, elektronické podobě nejdůležitější dokumenty nadcházejícího "velikonočního" sjezdu sociální demokracie. V tuto chvíli je ještě nemají ani sami delegáti...

16. 3. 2005

"PR Dády, to je malorážka", píše Vladimír Fuksa, "proti Tlusté Bertě, kterou pro Šárku Grossovou odpálila Zuzana Pšenicová ve Večerní Praze. Doporučuji. Vyšlo to nejen ve Večerní Praze, ale v mnoha dalších titulech Deníků Bohemia (Ostrava, Zlín, Olomouc, Střední Čechy, Brno)."

16. 3. 2005

DISKRIMINACE ŽEN:

Britské státní zdravotnictví čelí od pondělka podstatným finančním problémům poté, co se podařilo odborovému svazu Unison, svazu sdružujícímu zaměstnance veřejných podniků, vysoudit historicky dosud největší odškodnění pro platově diskriminované zdravotnické zaměstnankyně.

16. 3. 2005

"Osobnosti" nás žádají, abychom ignorovali, že Castro porušuje lidská práva

Znamená to, že když Spojené státy nerespektují lidská práva, například v táboře v zálivu Guantánamo, že by mělo být dovoleno Fidelu Castrovi, aby činil totéž?

Michael Marčák: Táta říkal, že je lepší být vyčůranej, než vzdělanej
16. 3. 2005

Ministr dopravy Šimonovský
16. 3. 2005

SKANDÁLNÍ PRŮTAHY PŘI ZAVÁDĚNÍ ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO

Současná vládní krize dovedně skryla celou řadu důležitých rozhodnutí. A tak potichu, ve stínu mediálních přestřelek politiků, vypsalo Ministerstvo dopravy výběrové řízení na projektového manažera výkonového zpoplatnění (elektronické mýtné). Nabídka stočtyřiceti milionů za vytvoření alibi a přenesení osobní zodpovědnosti pracovníků ministerstva na bedra nepostihnutelné soukromé firmy se nese v duchu obdobných aktů, kdy "renomovaná poradenská firma" za štědrý poplatek vytváří dostatečně neprůhledný mezičlánek ve financování a rozhodování .

Autor text poskytl Britským listům, neboť ty už totiž před časem poukazovaly na podivný lobbing bývalého ministra Peltráma u současného ministra Šimonovského...

Doprava, telematika a elektronické mýtné jako TÉMA BL TÉMA BL
Stalingrad během blokády 1943 - portrét Georgije Anatoljevjana Zelmy jeho kolegou
16. 3. 2005

očima Georgije Zelmy

Pionýr ruské dokumentární fotografie, Georgij Anatoljevjan Zelma (Uzbek, 1906 -1984) se narodil v Taškentu. Začal fotografovat na deskový aparát se skleněnými negativy 13 x 18 a později používal kinofilmový reportážní přístroj Leica. Zpočátku se zaměřoval na proměnu střední Asie ve dvacátých a třicátých letech. Válka ho dovedla do obleženého Stalingradu.

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruského fotografa otevíráme možnost vidět 2. světovou válku očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

ilustrační foto: Rusko, 1941 - Útok
16. 3. 2005

Blíží se květen a v něm šedesáté výročí konce II. světové války. V pondělí byla v Plzni otevřena putovní výstava dobových fotografií nazvaná Lidé, kteří zvítězili ve válce. Po Plzni bude výstava otevřena v Praze, v Brně a dalších městech. Je to výstava unikátních historických fotografií z bojů na východní frontě, tak jak je zachytili váleční dopisovatelé tiskových agentur. Pár všedních obrázků o obyčejných lidech, bojujících a umírajících v boji proti agresorovi. Výstava ukazuje hrdinství obyčejných lidí a vojáků. Vidíme velitele-hrdiny, ale i obyčejné vojáky. Vidíme ženy, které bojovaly a umíraly stejně jako muži. U většiny obrázků je jméno hrdiny a poznámka "padl tam a tam" a datum.

16. 3. 2005

Firma British Telecom zavádí dvě iniciativy, které mají zamezit podvodům při vytáčení internetového dialupového připojení, jejichž prostřednictvím byli mnozí telefoní uživatelé okradeni o tisíce liber.

Od května si uživatelé internetového dialupového připojení budou moci ze stránek British Telecomu stáhnout zadarmo software, který zabrání počítačům, aby se připojili na telefonní čísla, která uživatel předem neschválil.

Lidem se do počítačů dostávají po telefonních linkách podvodné programy, které nahrazují normální dialupové připojení drahými telefonními čísly v zahraničí.

Michael Marčák: Když  sleduji naši politickou scénu, souhlasím se zákazem interupcí. Ti nejlepší se vůbec nenarodili.
16. 3. 2005

16. 3. 2005
polemika "do zdi" s článkem "Rebel, který ochutnal moc" s podtitulem "Příběh Milana Knížáka", zveřejněném v týdeníku RESPEKT 10/2005

V Respektu vyšel velký článek Petra Třešňáka o Milanu Knížákovi. Knížákovo stanovisko však v následujícím čísle neotiskli, naopak, přidali další protiknížákovskou glosu. Tak jsem aspoň pro Vás, tedy pro pro pár známých a soudných, sepsal tuto filipiku.

Britské listy bez problémů otiskují tuto reakci, a jsou připraveny otisknout i reakci Milana Knížáka, pokud ji zašle...

16. 3. 2005

Telka Miloslavy Kodoňovej

Režisér verejnoprávnej televízie nedávno v nemenovanom denníku vyjadril "vďaku za každých nových Mojsejovcov", lebo, ako sa nazdáva, divák našich televízií potrebuje asi "kladivom do čela", aby sa konečne prebral a pochopil. Toto emotívne vyznanie môže človeku na chvíľu uľaviť, každý máme v sebe kúsok masochizmu, lenže márna nádeje snaha. Keď sa raz bulvár trhne, správa sa ako cunami. Kladivom po hlave zinkasujú iba ak tí nepraví, a keďže sú v zdrvenej menšine, nik, okrem nich samých, si to nevšimne, dnes až naveky.

16. 3. 2005

Reforma soudnictví napomůže reformě myšlení občanů, ale kterým směrem?

Téměř každý občan v ČR je již v určité míře podle výsledků průzkumů veřejného mínění přesvědčen o potřebě něco reformovat. Soudnictví nemůže být výjimkou. Vlastní rekodifikace práva je však věcí zdlouhavou, a tak někteří soudci začínají soudní reformu tzv. zdola, průlomově laděnými rozsudky, doprovázenými ideologicky vyhraněným zdůvodněním, které by zřejmě mělo napomoci navést některé dosud rozkolísané občany na tu "správnou" cestu.

To, že se již daří tento nesporně ušlechtilý cíl realizovat, mne okamžitě napadlo, když jsem zaslechl v úterý 8. 3. v televizi odůvodnění rozsudku, kterým zamítla litoměřická soudkyně žalobu občana Krejzy, který byl (podle jeho názoru) nucen ke sponzorskému daru 55 000 Kč, bez kterého by nepřijali jeho matku do roudnického domova důchodců. Tuto vpravdě průlomovou událost jsem si pak následně vyhledal v periodikách, z obavy, že bych něco mohl snad zkreslit.

16. 3. 2005

Arcibiskup z Westminsteru, kardinál Cormac Murphy-O'Connor, hlava katolické církve v Anglii a ve Walesu, učinil tento týden bezprecedentní krok tím, že se distancoval od politiky Labouristické strany a doporučil katolickým věřícím, aby podpořili plány britských konzervativců na zkrácení doby, po kterou jsou legální potraty.

Cormac McMurphy-O'Connor se také vyjádřil, že si není "tak jist", že britská Labouristická strana stále ještě podporuje dělnickou třídu.

Michael Marčák: Mohu vás ujistit, pane, že váš případ není nikterak zpolitizovaný
16. 3. 2005

16. 3. 2005

Může být církev jednotná bez ohledu na denominaci, či konfesijní vyznání? Jaká je samotná podstata jednoty? Předložím jeden biblický text, protože ten má pro tuto úvahu zásadní význam. Po jeho přečtení a porozumění budeme moci lépe porozumět myšlence jednoty. Text je zaznamenán v 2. knize Mojžíšově 24:7 ′Potom vzal (Mojžíš) Knihu smlouvy a předčítal lidu. Prohlásili: "Poslušně budeme dělat všechno, o čem Hospodin mluvil."′

16. 3. 2005
tisková zpráva Svazu Bělorusů v zahraničí

Svaz Bělorusů v zahraničí, sídlící v Praze, se obrací na českou veřejnost s naléhavou výzvou o podporu běloruských politických vězňů v boji proti diktatuře Alexandra Lukašenka. Následující výčet represí je pouze malým zlomkem toho, co jsme se dozvěděli od našich přátel a z nezávislých běloruských zdrojů.

16. 3. 2005

V čase, keď si celý svet pripomína Medzinárodný deň žien a v New Yorku je 43. zasadanie Komisie pre postavenie žien OSN, slovenská vláda a jej minister sa vyznamenali krokmi, ktoré nemajú nič spoločné so zdravým rozumom.

16. 3. 2005

Slovenská vláda zaslala do sídla Organizácie spojených národov oficiálnu správu, v ktorej uvádza nepravdivé údaje.

Ide o správu k 10. výročiu prijatia Pekinskej akčnej platformy. Keď sa povie Peking, v málokom to evokuje pozitívny obraz ľudských práv. Výnimkou sú aktivistky ženského hnutia, pre ktoré Peking od konania IV. celosvetovej konferencie žien v roku 1995 symbolizuje historickú úlohu v pokroku za zrovnoprávnenie postavenia žien.

Michail Gorbačov
16. 3. 2005

Nástup Michaila Gorbačova k moci

11. marca 1985 politbyro ÚV KSSZ si zvolilo na čelo Michaila Gorbačova. Hoci mal už vtedy 54 rokov, v tomto zbore starcov budila dojem mladíka. Po smrti Brežnevových nástupcov Andropova a Černenka vznikal v radoch KSSZ stále silnejúci tlak, že by politbyro malo na svoje čelo zvoliť niekoho mladšieho, ktorý by dokázal iniciovať politiku zameranú na vymanenie krajiny z ekonomickej, politickej a hodnotovej krízy.

16. 3. 2005

Kríza sociálnej demokracie nie je v premiérovi, ale v hnutí

Prečo je Gross v sociálnej demokracii a nie v Únii slobody? Existujú nejaké rozlišovacie znaky vedúce k jeho identifikácii so sociálnou demokraciou okrem boja za iné "športové" mužstvo? Obsahujú jeho idey a stanoviská špecifický rys, ktorým môže osloviť sociálnu demokraciu alebo verejnosť? Určite nie, tento človek trpí iba krátkodobými reakciami na rôzne situácie. To ho pravdepodobne donieslo k sociálnej demokracii a nie k inej strane. To nie je ale problém iba Grossa, ale ide ideovú krízu naprieč celou sociálnou demokraciou v celom svete.

Ak Miloš Zeman hovorí o kreténoch a šedých myšiach, má úplnú pravdu.

16. 3. 2005

Bez jediného mrknutí oka přiznávám, že jsem si zakoupil knihu ex-premiéra Miloše Zemana "Jak jsem se mýlil v politice", a to i přesto, že jsem nikdy nebyl jeho příznivcem. Zatímco jeho bývalí soupeři a souputníci hledají mezi řádky skrytá poselství a snahy vyřídit si osobní účty s kdekým, pro nás obyčejné smrtelníky je to zajímavá sonda do hloubi duše jednoho z nejvýraznějších českých politiků v našich novodobých dějinách.

16. 3. 2005

POVÍDKA NA STŘEDU

Seshora, z Vlčí skály, působila krajina ploše. Táhla se pod ním jako lehounce zvlněné moře, žluté žitné vlny proudily pozvolna k západu, vybělené cesty se kroutily jako mořští hadi, vzdálené kopce se rozpouštěly v mlze....

Jako vždycky, pomyslel si Pavlíček, a udělal dva kroky kupředu, skoro až k okraji srázu. Ještě kousek -- a spadl by, otřásl se. Jako vždycky, řekl si pro sebe, polohlasem; nevěděl, jestli ho to má těšit, ale spíš to bylo tísnivé.

Cynthia Beth Rubin:  Lily Scroll 1994
16. 3. 2005

POZVÁNKA

Prostřednictvím projekcí ukázek své digitální grafiky, videí, projektů zabývajících se virtuální realitou a prací pro web autorka představí vývoj své dlouholeté práce v oblasti digitálních médií. Zvláštní pozornost věnuje virtuálnímu prostředí "Stopy historie / Layered Histories", na němž pracovala s americkým hudebním skladatelem Robertem J. Gluckem a které je až do 27. března přístupné v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze (U Staré školy 3, Praha 1) v rámci cyklu "Židovská přítomnost v současném vizuálním umění". Více informací o autorce a její práci lze získat na internetové stránce.

Prezentace proběhne v angličtině, ve čtvrtek, 17. března 2005 v 17.00, v aule Akademie výtvarných umění v Praze, U Akademie 4, Praha 7.

ANP: Cedrová revoluce
16. 3. 2005

Nenásilným politickým revolúciám sa zvyknú dávať nežné mená. Od karafiátovej v Portugalsku pred 30 rokmi až po tú najnovšiu -- cédrovú -- v Libanone. Optimisti v nich vidia spontánne riešenia nahromadených kríz. Skeptici riadenú živelnosť. Kto má pravdu?

Staré príslovie hovorí, že bez vánku sa ani lístok nepohne. S nekrvavými prevratmi sa v ostatných rokoch akoby roztrhlo vrece. Zdá sa, že prvá vlna z prelomu 80. a 90. rokov, ktorá povalila železnú oponu v strednej a východnej Európe, má po desiatich rokoch sériu erupčných dozvukov. Tie sa po predvlaňajšej Američanmi vedenej invázii do Iraku rozšírili aj na Blízky Východ. V povedomí verejnosti sa dlho pestovala mienka, že bývali prirodzené a nepripravované.

16. 3. 2005

Každý priemerne zarábajúci občan bude musieť dôchodkovej správcovskej spoločnosť (DSS) zaplatiť za 40-ročnú dobu sporenia vyše 100tisíc korún. A to aj v prípade, že mu DSS peniaze nezhodnotí, či dokonca ho zlou investíciou o ne pripraví. Podľa zákona totiž poplatky musí platiť každý klient. Príjem DSS je to jediné, čo zákon garantuje.

O tento výhodný biznis dnes súťaží 8 firiem. Od júla 2006 budú pokračovať len tie, ktoré získajú aspoň 50tisíc klientov. Na dôchodkové sporenie odvádzate 18 % z vymeriavacieho základu, zamestnanec z hrubej mzdy. Prispieva na to zamestnávateľ i zamestnanec. Ak sa rozhodnete vstúpiť do nového systému, 9 % zostane v Sociálnej poisťovni (1. pilier) a 9 % dostanú DSS (2. pilier).

Stanislav Gross
15. 3. 2005

Předseda sociální demokracie dokončil svou zprávu pro nadcházející velikonoční sjezd. Gross v ní kritizuje i odborné komise. Jeho kritika kvality práce odborných komisí ČSSD, za něž odpovídá jeho vnitrostranický rival místopředseda Zdeněk Škromach, je kritika člověka, který teorii nikdy neholdoval a jakýkoliv koncept, jež přesahuje rozměr příručky na rychlé zbohatnutí, přenechává svým poradcům. Proto stěží zná dokumenty, které předchozí sjezd schválil jako strategické dokumenty - resortní doktríny a dlouhodobý program ČSSD. Stěží jim rozumí. I když za jejich tvorbu byl odpovědný minulému sjezdu strany on sám...

K čemu ale dnes teorii? K čemu "nečitelné" programy? Selský rozum přece stačí. Případně jednoduché heslo. Myslet upřímně.

Když přišel premiérův poradce, poslanec Jan Mládek na zasedání gremia odborných komisí pro ekonomickou strategii s představou, že se sociální demokracie vzdá požadavku na zavedení Tobinovy daně, odborná komise jej vypískala. Chabě se pokoušel v jeho prospěch argumentovat další z ekonomických liberálů, Mertlíkův bývalý spolupracovník Jiří Havel, jasná většina odborníků však řekla Mládkovi, že s tímto nápadem by se uplatnil v jiné politické straně lépe. Nejlépe pak v ODS. Pokud tento názor ekonomických expertů či odborníků z odborů je pro sociálního demokrata Grosse "nemoderní" a "do minulosti zahleděný", nechápu, o čem a s kým by se mohl bavit na zasedání Socialistické internacionály či Evropské socialistické strany, kdyby alespoň rozuměl řečníkům. Evropská levice není střižená podle příruček Grossovy manželky.

15. 3. 2005

Není zvykem, že by se členové spolku Šalamoun zastávali soudců a ani já nemíním nadpis tohoto článku úplně doslova. Nicméně soudím, že rozpoutávání vášní a neobjektivní kritika nejsou tou správnou cestou k vyvolání zájmu veřejnosti o nápravu poměrů v české justici. Proto jsem se rozhodl reagovat na článek "Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky", který uveřejnil mnou jinak vážený Jan Čulík v Lidových novinách dne 10.března 2005. Předesílám, že text považuji za zavádějící. Překvapil mě, protože znám Jana Čulíka jako přísného šéfredaktora, který po autorech požaduje seriozní přístup k námětu a informacím.

Psáno pro Lidové noviny a Britské listy

10. 3. 2005

Dávejte si pozor, co někde řeknete nebo třeba napíšete na internetu. Anebo to vůbec říct či napsat nemusíte, odsouzeni za "verbální trestný čin" můžete být stejně. Jak dnes podrobněji informují LN na straně 2, právníkovi Petru Partykovi soud podle kontroverzního trestního paragrafu o pomluvě v minulých dnech vyměřil trest v délce 75,5 dne vězení za to, že údajně publikoval kritické výroky na internetu - a to přesto, že mu to vůbec nebylo dokázáno. Podle statistik Ministerstva spravedlnosti ČR byly za posledních sedm let k nepodmíněným trestům za pomluvu odsouzeny ještě další dvě osoby.

15. 3. 2005

Monitor Jana Paula

Křížky podél českých silnic a dálnic se svíčkami a květinami rostou jako houby po dešti, proč asi? Pozůstalým připomínají poslední místo pobytu jejich blízkého na tomto světě, těm, kterých se to netýká, jejich konečnost. A tak někdo odvrací tvář, někdo to přehlédne, obvykle nestačí v té rychlosti nic registrovat, jiný se možná na chvíli přece jen zamyslí, ale pak mávne rukou, není to jeho problém. Ti, kteří u křížků zastavují, už vědí své.

Mirek Vodrážka: Performance Dopis Olze
14. 3. 2005

Co prozradil euroatlantický dopis

Neofeministická esej o pornografii adresovaná Václavu Havlovi, Alexandru Vondrovi a Martinu Šimečkovi

Koncem září 2004 byl zveřejněn otevřený "euroatlantický" dopis, v kterém se stovka mezinárodních osobností obrátila na představitele mnoha států, na vlády Evropské unie a NATO, aby upozornila Západ na politiku ruského prezidenta Putina, který využívá antiteroristických opatření k podkopávání demokratických hodnot a nebezpečně posiluje vliv tajných služeb. Text byl ideologicky koncipován jako morální dopis "politiků a intelektuálů", kteří ve jménu "pravdy" apelují na západní mlčící a selhávající vůdce. Pod dopisem najdeme taková politická jména jako Madeleine Albrightová, John McCain, Richard C. Holbrooke, Václav Havel, Saša Vondra nebo intelektuální jména jako Francis Fukuyama, Andre Gluckmann, Jacques Rupnik, Adam Michnik, Martin Šimečka.

V minulosti různé koalice "politiků a intelektuálů" vždy vyvolávaly oprávněnou nedůvěru a kritickou reakci počínaje věhlasným dílem Juliena Bendy s příznačným titulem "Zrada vzdělanců" a konče historickou poznámkou Marshalla McLuhana, který upozorňoval, že intelektuálové vždy působili jako prostředníci a pojítko mezi starými a novými mocenskými strukturami. Nejznámější skupinou byli řečtí otroci, kteří po dlouhou dobu sloužili jako vychovatelé a důvěrníci římské moci.

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 Jednota mezi katolíky a protestanty je možná Karel  Sýkora
16. 3. 2005 Jeden irelevantní názor Bohumil  Kartous
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
15. 3. 2005 Všechny cesty vedou na hřbitov, některé ale rychleji Jan  Paul
15. 3. 2005 Moc obrazů, obrazy moci a dnešek Robin  Ujfaluši
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
14. 3. 2005 Tradiční pedagogika versus moderní Radek  Sárközi
14. 3. 2005 Coming out Alex  Koenigsmark
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
14. 3. 2005 Podzim demokracie a politická pornografie Mirek  Vodrážka

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 Žijeme v dobe, kde verejné prostredie je infikované liberálno-konzervatívnou agendou Igor  Daniš
16. 3. 2005 Modleme se: aféry Grosse a chiméra Šimonovského Václav  Jirovský
16. 3. 2005 Nejdůležitější materiály pro jednání XXXII. sjezdu ČSSD   
15. 3. 2005 Gross je ostuda každého Čecha! Radek  Sárközi
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
11. 3. 2005 Lišáci a jiní bez vinice Václav  Dušek
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož
11. 3. 2005 Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen Irena  Ryšánková
11. 3. 2005 Nevěřme, že se nedá dvakrát vstoupit do stejné řeky Jaroslav  Doležal
8. 3. 2005 Zbrojení, ne klid zbraní Oskar  Krejčí

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš
3. 3. 2005 Rozšířené vysílání ČT na internetu   
2. 3. 2005 Rada guvernérů BBC má být zrušena   
2. 3. 2005 Británie: BBC bude financována z koncesionářského poplatku dalších deset let   
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček