Sunday Times:

Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni

20. 7. 2004

Česká republika zavedla zákaz na používání železných klecí pro pacienty v psychiatrických ústavech poté, co vyšetřování listu Sunday Times vyvolalo mezinárodní vlnu protestů. Nátlak na Českou republiku však bude pokračovat, protože klece dosud nebyly zakázány v ústavech sociální péče pro děti.

Pětiletý Vašek Knotek, jehož našla v kleci reportérka listu Sunday Times, má smůlu. Žije v jednom z četných ústavů sociální péče, které spadají nikoliv pod správu ministerstva zdravotnictví, ale pod správu ministerstva sociálních věcí, a to neplánuje odstranit klece ze svých institucí, jichž je tam asi 650.

Stoupenci této české metody odmítli kritiku a získali podporu od Václava Klause, českého prezidenta. Ten veřejně zaútočil na ministra zdravotnictví za to, že ustoupil "populistickým" požadavkům.

List Sunday Times se znovu v neděli 18. července zabýval případem klecí v českých ústavech:

Česká republika zavedla zákaz na používání železných klecí pro pacienty v psychiatrických ústavech poté, co vyšetřování listu Sunday Times vyvolalo mezinárodní vlnu protestů. . Nátlak na Českou republiku však bude pokračovat, protože klece dosud nebyly zakázány v ústavech sociální péče pro děti.

Autorka knih o Harry Potterovi charakterizovala umisťování dětí a duševně handicapovaných pacientů jako "mučení" a požadovala, aby se s touto praxí skoncovalo.

Reakce na apel Rowlingové byla téměř okamžitá. Minulé úterý vydal Jozef Kubinyi, český ministr zdravotnictví, příkaz, aby byly všechny železné klece z psychiatrických klinik po celé zemi odstraněny a aby síťové klece byly zlikvidovány do konce roku.

"To je od pana ministra odvážný krok," řekla Rowlingová. "Avšak zároveň je zapotřebí, aby byly dány k dispozici finanční prostředky a školení, aby mříže nahradila lidská forma péče."

Ministr se zmínil o apelu Rowlingové jako o poslední kapce, která ho přiměla podepsat tento příkaz, a potvrdil, že užívání klecí v jeho zemi - která je ode května členem Evropské unie - je v nesouladu s praxí v "civilizovaných západoevropských zemích".

Když bylo užívání klecí odhaleno, Rowlingová konstatovala, že byla "zděšena tak, že se to nedá vyjádřit slovy" touto praxí a protestovala u českého velvyslance v Londýně. "Už sama představa, že by měl být člověk celý den uzavřen v kleci stačí k tomu, aby z toho měl dospělý noční můry," dodala.

I když toto rozhodnutí povedel k odstranění 100 klecí z psychiatrických klinik, pětiletý Vašek Knotek, jehož našla v kleci reportérka listu Sunday Times, má smůlu. Žije v jednom z četných ústavů sociální péče, které spadají nikoliv pod správu ministerstva zdravotnictví, ale pod správu ministerstva sociálních věcí, a to neplánuje odstranit klece ze svých institucí, jichž je tam asi 650.

Stoupenci této české metody odmítli kritiku a získali podporu od Václava Klause, českého prezidenta. Ten veřejně zaútočil na ministra zdravotnictví za to, že ustoupil "populistickým" požadavkům.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2004