21. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 1. 2009

Izrael přiznal pod sílícím tlakem, že jeho vojáci možná užívali v Gaze bílého fosforu v rozporu s mezinárodním právem. Nejvíce postižena byla hlavní budova OSN v Gaza City, která byla 15. ledna zasažena třemi střelami bílého fosforu. Tatáž munice byla použita téhož dne při střelbě na nemocnici al Quds v Gaza City. Palestinští lékaři svědčí o tom, že léčili desítky případů, které vypadaly jako fosforové popáleniny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 1. 2009

KOMPLETNÍ INAUGURAČNÍ PROJEV BARACKA OBAMY:

Barack Obama

Národ nemůže prosperovat dlouho, pokud dává přednost jen těm, kdo jsou bohatí.

Úspěch našeho hospodářství vždycky závisel nejen na velikosti našeho hrubého domácího produktu, ale na tom, jak daleko naše prosperita dosáhla; na naší schopnosti poskytnout možnost realizace každému ochotnému srdci -- nikoliv z charitativních důvodů, ale proto, že je to nejbezpečnější cesta k společnému dobru.

Možná čelíme novým problémům. Nástroje, jimiž je budeme řešit, jsou možná nové. Ale ty hodnoty, na nichž náš úspěch závisí -- tvrdá práce a poctivost, odvaha a férovost, snášenlivost a otevřenost novým věcem, loajalita a vlastenectví -- tyto věci jsou staré. Tyto věci jsou pravdivé. Jsou tichou silou pokroku během naší historie. To, čeho je tedy zapotřebí, je návrat k těmto pravdám. To, co se od nás teď očekává, je nová éra odpovědnosti -- aby uznal každý Američan, že máme povinnosti vůči sobě, vůči svému národu a vůči světu, povinnosti, které nepřijímáme neochotně, ale radostně, pevni při vědomí, že není nic, co tak uspokojuje ducha, co tak definuje náš charakter, než to, když se věnujeme těžkému úkolu s plným nasazením.

Vážení spoluobčané!

Stojím tu dnes a mám pocit pokory před úkolem, který je před námi. Jsem vděčen za důvěru, kterou jste ve mne vložili. Jsem si vědom obětí, které přinesli naši předkové. Děkuji panu prezidentu Bushovi za jeho službu národu i za velkomyslnost a spolupráci, kterou projevil během této výměny stráží.

Čtyřiačtyřicet Američanů dosud proneslo prezidentskou přísahu. Její slova byla pronesena během přílivu prosperity i tichých vod míru. Avšak občas je přísaha pronášena uprostřed shromažďujících se mraků a zuřících bouří. V těch chvílích Amerika pokračuje nikoliv pouze v důsledku schopností či vize těch, který zastávají vysoký úřad, ale proto, že my, občané, jsme zůstali věrni ideálům svých předků i našim zakládajícím dokumentům.

Tak tomu zatím vždy bylo. Tak to musí být i s touto generací Američanů.

Že jsme se octli uprostřed krize, to teď všichni dobře chápeme.

21. 1. 2009

Ze záhadných důvodů publikoval server iDnes jen stručné výňatky z Obamova inauguračního projevu. Proč? Srovnejte, co iDnes považuje za důležité ZDE s kompletním Obamovým projevem zveřejněným v Britských listech ZDE

21. 1. 2009

Bývalá hlavní zahraničněpolitická komentátorka deníku Times Bronwen Maddox Obamův projev rozebrala. Shrnujeme:

21. 1. 2009

Obamova inaugurace:

Obamův inaugurační projev byl ostrou změnou, otevřeně se jím distancoval od dosavadní vlády, píše v deníku Guardian Naomi Wolf. Tento signál byl jasný a úmyslný. Byl to daleko více konfrontační projev, než jaké bývají v Americe inaugurační projevy.

21. 1. 2009

Podle deníku Daily Telegraph vznikly velké rozpory mezi komentátory ohledně Obamova inauguračního projevu.

"Bylo to, jak když pejsek a kočička pekli dort. Zklamání," napsal John B. Judis v časopise New Republic. Podle něho byl Obamův projev "nezvykle abstraktní" a odehrával se "v podsvětí mezi inspirujícím řečnickým výkonem a politickou argumentací". Projev se prý "skládal z chaosu témat výzev a výroků, které měly vyvolávat potlesk, aniž by se přímo mluvčí věnoval krizi, jíž země čelí."

21. 1. 2009

Jen pouhých několik hodin poté, co se stal prezidentem, Barack Obama požádal, aby zastavily svou práci tribunály, které soudí osoby z Guantánama za údajné válečné zločiny. Tento krok povede k zrušení celého tohoto vězení.

21. 1. 2009

Legenda pod tímto kresleným komentářem zní: "Tak jo. To už bylo dost naděje, jdu do práce."

20. 1. 2009

To, že dnes ve světě vládne nestabilita, vytváří při nástupu nového amerického prezidenta do funkce jedinečnou příležitost pro tvůrčí diplomacii, argumentuje v britském deníku Independent bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

21. 1. 2009

FINANČNÍ KRIZE SE PROHLUBUJE:

Jonh McFall, předseda parlamentního výboru pro finance, požaduje kompletní znárodnění britských bank Lloyds a Royal Bank of Scotland poté, co hodnota akcií obou bank raadikálně poklesla, libra klesla na nejmenší hodnotu vůči dolaru za posledních sedm let a trhy prodávaly vládní obligace. Trh neprojevil důvěru v rozsáhlou záchrannou akci britské vlády ve prospěch britských bank.

21. 1. 2009

Zpravodajský servis IDNES rozeslal zprávu "Izrael dokončil stahování z pásma Gazy. Vojáci zůstali na hranicích pro případ zásahu. Útok na Gazu začal poté, co Hamas v prosinci odmítl příměří.". A já se snad potísící ptám - kde je novinářská etika tohoto média? Dojem ze zprávy je jasný - za poslední válku v Gaze může Hamas, co na tom, že Izrael v dané době opakovaně porušil podmínky dohodnutého příměří. Je mi zle z tak markantního porušování etického kodexu novináře, který mj. říká, že novinář je povinen nepřipustit, aby zprávy byly deformovány zamlčením důležitých dat, píše Marek Kocan.

Pozn. JČ: Server iDnes zveřejnil jen jeden, a to zaujatý názor. Seriozní médium uvádí názory obou, případně všech protikladných stran.

21. 1. 2009

Dobrý den,

respektuji levicové názory v BL, ale prosím, abyste nelhali, v článku pana Tupáčka "Pohroma Julínek..." se kromě jiných hloupostí píše: Cikrt, vystudovaný farmaceut s mládím zaníceného svazáka s odkazem na nějaký mně neznámý server, kde se uvádí, že jsem byl zanícený svazák a že to vědí moji kolegové z fakulty.

Je to absolutní pitomost, naopak ocitl jsem v čele studentů naší fakulty v době sametové revoluce, byl jsem po listopadu 1989 předsedou studentské komory akademického senátu fakulty a později i celé univerzity.

Prosím kritizujte mne, jak je vám libo, ale nelžete, věřím ve vaši serióznost a že uvedete info na správnou míru.

Na žvásty o propojení s farmaceutickým průmyslem jsem si už zvykl a když si vystačíte s plky pana Ratha, je váš problém, ale prosím neurážejte mě označním "zanícený svazák".

Děkuji za pochopení, zdraví Tomáš Cikrt

Barack Obama
20. 1. 2009

NA UVÍTANOU

Dnešní inaugurační projev Baracka Obamy by měl napovědět, jak bude vypadat změna, kterou nový prezident slíbil v předvolební kampani. Protože Obama sliby nešetřil ani pokud se jedná o zahraniční politiku, z Česka budou jeho vystoupení s napětím sledovat jak přívrženci výstavby vojenské základny USA, tak i její odpůrci. Pravda je, že dosavadní informace o tom, že nový prezident podpoří, nebo naopak zastaví výstavbu radaru v Brdech, byla nepřesná: Obama žádné stanovisko nezaujal ani po zvolení, ani během kampaně.

21. 1. 2009

Umělecké dílo se utváří v kontextu, do něhož je zasazeno. V případě Entropy Davida Černého, oné "provokativní" instalace, byl kontext dopředu velmi dobře znám. Politická objednávka, politický akt, politické rozhodnutí, politická instituce, politické téma, politická materie, politické publikum, to všechno jsou zásadní úrovně kontextu, v němž autor tvořil.

20. 1. 2009

Myslím si, že už o Entropě bylo řečeno všechno, musím však stručně reagovat na příspěvek Bohumila Kartouse, který se diví, že se nám Černého instalace s Andrewem Stroehleinem líbí.

Nechci se pouštět do sáhodlouhých teoretických konstrukcí, ani do analýz politického kontextu. Je to prosté: Černého instalace mě pobavila. Zasmál jsem se. Proč? Je přímočará, jednoduchá a jasná a provokace promyšleně, přitom jednoduše a drze zpochybňuje nacionalistickou pompéznost a snaží se zkratkou vyjádřit nejvýraznější charakteristickou slabost jednotlivých zemí. Provokace, které jdou na tělo, jsou vždycky cenné, protože vedou k přemýšlení. A zvlášť tato, která zasáhla celou Evropskou unii najednou.

Je mi úplně jedno, jestli je autor eurofil či euroskeptik, pravičák či levičák. Instalace je v tradici zpochybňování pompéznosti a stereotypů a způsobem, jímž byla vytvořena, je nesmírně efektivní a účinná. Tedy zdravá. Ať žije David Černý!

20. 1. 2009

KUB│JČ│ - Díky internetu (THE NEW YORK TIMES: Obama's Inaugural Address) bylo možné ve chvíli, kdy v českém TV zpravodajství líčili barvu kabátu první dámy USA, či menu na recepci pro zvané, nalézt v textu Obamova inauguračního projevu následující tezi. Která jistě zaujme nejenom neocons v Čechách.

21. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Automobilový průmysl má velké problémy s poptávkou a bude mít zřejmě problémy ještě větší. Vlády ve Spojených státech, ve Francii a v Německu uvažují o tom, jak v téhle době pomoci před jinak hrozícím propouštěním. Že v Německu politikové v této situaci zase jednou jednali příkladně, o tom něco v téhle poznámce...

21. 1. 2009

Nalezneme-li opuštěný psí výkal na chodníku, zajisté mu nevyčítáme, že je to jeho svobodné rozhodnutí. Nezlobíme se dokonce ani na psa, který jej vyloučil ze svého trávicího traktu, ale na jeho pána. Pokud jsme zodpovědní občané zatížení totalitním myšlením ohlížejícím se na celou společnost, nenápadně onen výkal z chodníku odstraníme, aby jiný občan do něj nešlápl.

Činíme tak nenápadně proto, aby z nás ostatní kolemjdoucí neměli nelíčenou legraci a posměch. Dále tak činíme proto, že víme, co je to za hroznou lapálii, když doma odstraňujeme z podrážky zarputile zašlapaný psí exkrement.

21. 1. 2009
stanovisko k návrhu vlády na nový systém péče o ohrožené děti

Vláda se rozhodla udělat revoluci ve všem. Podle hesla po nás potopa aneb ať nezůstane kámen na kameni. Ztráta preferencí velká, je třeba přijít se sociálními opatřeními ve prospěch ohrožených dětí. V souladu s vládní tradicí jsme se dověděli že se sníží počet dětí v ústavech, zvýší se počet pěstounských rodin a počet terénních sociálních pracovníků, kteří budou vyhledávat problémové a ohrožené rodiny a pracovat s nimi.Moderně se tomu říká "sanace" rodiny. Obecné má být převráceno v konkrétní v červnu letošního roku. A protože doba žádá být akčními, tak MPSV předloží Akční plán.

Některé obecně navržené změny lze považovat za krok správným směrem. Jenže to by vláda nesměla přijmout opatření, která naopak zvýšila počet dětí, ohrožených chudobou.

20. 1. 2009

Inaugurace nového prezidenta je v USA (dokonce nejenom tam) obrovskou podívanou. Vzhledem k neustávající záplavě záporných údajů o americké ekonomice se ovšem, slovy jednoho zpravodaje, četní Američané ptají: Kolik bude stát tento mejdan? Krátká odpověď: zřejmě víc než 150 milionů dolarů. Jde o nejnákladnější inauguraci amerických dějin. (Když se veřejnost dověděla při první inauguraci George W. Bushe, že stála 42,3 miliony, byl Bush tvrdě kritizován. Tehdy ovšem, říkají obhájci té dnešní, vtom neyly započítávány náklady na bezpečnost.)

20. 1. 2009

Romové a policie. Po celé generace se obě skupiny navzájem chápaly většinou jako nepřátelé. Strážník zbystřil, když uviděl Roma, pokud Rom spatřil uniformu, tušil, že to pro něj nevěstí nic dobrého. A potkat Roma mezi muži zákona? To si donedávna uměl představit málokdo. Časy se ale mění. Ve snaze zlepšit vztahy mezi Romy a Neromy se státní policie pokouší do svých řad některé Romy přilákat.

21. 1. 2009

Umění je pro mne něco, co vzbuzuje emoce. Někdy pohladí, někdy pobouří, ale vzbuzuje emoce. Dnes a to "pravé" i za stovky či tisíce let. Plastika v Čechách má velkou tradici. Gutfreund, Moravec, Moravcová například, píše Petr Wagner.

Díla pan Davida Černého uměním nejsou. Nalakovat tank na růžovo byl ve své době hezký nápad dnes po něm neštěkne pes. Stejně Viselec nebo Kůň.

Entropa se nehodí ani do galerie a ve mně osobně nevzbuzuje emoce absolutně žádné. Škoda, že se neozval třeba Jan Paul.

Pan Černý možná by se hodil do Dikobrazu, ale v síních umění místo nezaujme. Ono totiž udělat blbost, která nikoho přede mnou nenapadla, uměním být nemusí. A v jeho případě ani není.

21. 1. 2009

Podle některých komentátorů je současná plynová krize ukázkou ruské síly. Rusové dávají najevo, jak je na nich Evropa závislá a ani k tomu nepotřebují zbraně. Ve skutečnosti je tomu naopak. Současná krize ukazuje, jak je Rusko zoufale slabé.

21. 1. 2009

Občané, nedivte se, že jde u nás všechno od mínus pěti k mínus desíti. Je to tím, že jste špatně volili. Můžete ovšem volit, jak chcete a dopadne to vždycky stejně mizerně, když volební systém je špatný! Proto je nutné nejprve změnit volební systém, a potom již půjde všechno snadno a hladce.

20. 1. 2009

TÉMATA PRO NOVÉHO AMERICKÉHO PREZIDENTA

Jako v případě útoků z 11. září i v případě antraxových útoků se americká vláda pokusila z útoků obvinit Irák. 26. října 2001, zveřejnily ABC News zprávu, že antrax, použitý k útokům obsahoval bentonit, který k výrobě antraxu používal výhradně Irák, s tím, že její pravdivost potvrdili 3 experti a že analýza byla provedena „ve Fort Detrick v Marylandu a jinde“. Informaci přezvaly další media. Po dvou týdnech ale laboratoř ve Fort Detrick, kde mělo, podle ABC News, mimo jiné, dojít k tomuto odhalení, oznámila, že k útoku byl použit kmen antraxu Ames, který byl vyroben v USA.

21. 1. 2009

ZAMYŠLENÍ K VÝROČÍ

To už je 20 let -- kdy jsem se aktivizovala jakožto signatářka HOS. Tedy Hnutí za občanskou svobodu, které vzniklo 25.10.1988. Svoboda se (díky všemu) dostavila. Už nás nesbírají policajti při veřejném proslovení názorů, odlišných od těch vládních. Už nás před významnými dny nezavírají do cel předběžného zadržení, abychom nemohli podnikat jakékoliv akce. Ta demokracie k nám už přeci jen víc nakukuje. Možností zvolit si. To je velká změna. Kéž by jsme se tu demokracii naučili důkladněji. Opravdu přemýšleli, koho že volit, a nenechali se jen ovlivňovat mediální propagandou, neboť je jasné, že ti nejbohatší mají i propagaci nejsilnější. A ovečky jí stále podléhají... píše čtenářka Jaroslava Richterová.

21. 1. 2009

Úvaha Přemysla Janýra v Britských listech mě vede k polemice s jeho názory. Staví koncept národa na kvalitě souladu mezi politikou státu a jejího odrazu ve společnosti. Za pozitivní příklad mu slouží Švýcarsko, my hrajeme roli příkladu opačného. Staví růst pevné struktury nad flexibilitu, danou vyhrocením polarit mezi mocnými a ne/mocnými. Dokládá jej růstem napětí mezi skupinami (u nás) -- a pozitivní expanzí, sjednocením "směrů napětí" v případě států se zavedenými "technikami moci". A opírá svůj názor o historii jazyků, míní Jan Konas.

20. 1. 2009

Můj pradědeček se jmenoval Břetislav Hladký a byl evangelickým farářem ve sboru Neratovice – Libiš, ve stejném sboru, kam patřil i Jan Palach. Pradědeček jej křtil. O Palachovi se u nás v rodině čas od času hovořilo. Snad i proto, že ho nikdo blížeji neznal. Neznal ani bezprostřední pohnutky jeho sebeoběti. Mohli jsme jen tušit.

Americká armáda v severním Afghánistánu
19. 1. 2009

ANALÝZA

"V roce 2054 postačí celý obranný rozpočet Spojených států k nákupu jediného letadla. O to se bude muset dělit letectvo a námořnictvo; každá z těchto složek je bude mít na tři a půl dne v týdnu, s výjimkou přestupného roku, kdy je na ten jeden den navíc dostane námořní pěchota", konstatoval před pětadvaceti lety Norman R. Augustine. Bývalý šéf koncernu Martin Marietta, který měl za sebou i několik let práce v Pentagonu a jehož lze označit za pionýra v oblasti výzkumu strukturálního odzbrojování, tento svůj bonmot označil jako "první zákon nadcházející zkázy nebo poslední zákon ekonomického odzbrojení." V materiálech věnovaných národní bezpečnosti USA patří teď odkazy na Augustinovy vtipy k tomu veselejšímu čtení.

19. 1. 2009

To je úsudek čelného klimatologa z NASA Jima Hansena. Ten minulý týden varoval, že jen bezodkladná akce nového prezidenta může zastavit drtivé klimatické změny, které nyní ohrožují Zemi.

Rychle se zvyšující emise uhlíku už způsobují, že taje led na pólech. To hrozí, že vzniknou globální záplavy, dojde k široké likvidaci přírodních druhů a podstatnému narušení existujících vzorců počasí. Hansen poukázal na to, že současná koncentrace uhlíku v atmosféře je už nyní vyšší, než aby se dalo zabránit nezastavitelnému globálnímu oteplování. Přesto však koncentrace dále stoupají.

19. 1. 2009

Mám před sebou další kontroverzní publikaci, která se dostala na český knižní trh. Jedná se o poměrně velmi dobře technicky provedenou knihu Adolf Hitler -- Akvarely, vydanou nakladatelstvím Ing. Radomír Fiksa -- Sowulo Press. Nejprve je třeba konstatovat, že pan inženýr Fiksa řadu lidí provokuje už vlastním názvem svého nakladatelství. Sowulo je 16. runa germánského futharku prostého (v podstatě runová abeceda, název je podobně jako u názvu abeceda odvozen od prvních znaků). Vyslovuje se jako české S. Původně to je jedna z velmi příznivých run. Oslavuje světlo a teplo jako entity pro člověka příjemné a potřebné. Za existence nacistického Německa se ale bohužel stala ve svém tuplovaném spojení symbolem organizace SS a pokud se nemýlím, tak ve své jednoduché podobě i jakýmsi symbolem Hitlerjugend, která měla tuto runu na výstrojových opascích.

19. 1. 2009

Někteří komentátoři nebo tzv. analytici se domnívají, že izraelská invaze do Gazy není signálem pro nastupující americkou administrativu. Dovoluji si nesouhlasit: je to naopak velmi výrazné "poselství" ani ne tak Obamovi samotnému jako postoji, který je mu připisován.

V červenci 2007 napsal nastávající prezident ve známém časopisu Foreign Affairs: "Dnes více než jindy musíme usilovat o zajištění trvalého urovnání konfliktu tak, že v míru a bezpečí budou vedle sebe žít dva státy." Je však příliš mnoho náznaků, že Izrael nemá zájem na dosažení řešení v podobě dvou států.

19. 1. 2009
reakce na článek Ivana Větvičky „Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní“

Autor článku s obdivuhodnou otevřeností vystihl poměry některých technických oborů. Správně například poukazuje na to, že řada českých vědeckých a průmyslových institucí figuruje na seznamu firem, které by mohly profitovat na americkém systému protiraketové obrany (PRO). (Poznámka ŠOK: a taky profituje...) Výsledkem je, že odborníci z výše uvedených firem do radaru „příliš nešťourají“ a budou zřejmě mlčet, i když se ukazuje, že prosazovaný systém PRO je velkým fyzikálním nesmyslem.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2009 Toto je cena a příslib občanství Barack  Obama
21. 1. 2009 Nový tón. Opustil falešný optimismus   
21. 1. 2009 Co Obamův projev znamená   
21. 1. 2009 Komentář deníku Daily Telegraph   
21. 1. 2009 Bloggeři a komentátoři nejednotni ohledně Obamova projevu   
21. 1. 2009 Proč nevydala iDnes Obamův projev celý?   
20. 1. 2009 Obama, radar a globální nula Oskar  Krejčí
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
20. 1. 2009 Inaugurace Štěpán  Steiger
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2009 Izrael přiznal, že možná používal bílý fosfor v rozporu s mezinárodním právem   
19. 1. 2009 Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století   
19. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění II. Alex  Koenigsmark
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Informace o stovkách mrtvých dětí a desítkách žen a tisících raněných v Gaze v českých médiích chybí -- Proč?   
19. 1. 2009 Organizace Hamas se zapřísáhla, že se znovu vyzbrojí   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky   
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2009 Požadavek: Znárodněte britské banky   
20. 1. 2009 Kissinger: Svět musí vytvořit nový světový pořádek   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
14. 1. 2009 Právno-ekonomické aspekty tranzitu plynu cez Ukrajinu Juraj  Slabeycius

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Jak přežít širokospektrální "blackout" Jaroslav  Boudný
9. 1. 2009 Ruský spor o cenu zemního plynu a jeho tranzit s Ukrajinou se vyostřuje   
9. 1. 2009 S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi... Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
16. 12. 2008 Ropa ze zdrojů OPEC začne docházet za 11 let, z ostatních ropných polí za 3-4 roky   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger
22. 12. 2008 Jediným problémem s Afghánistánem je... Jan  Čulík
22. 12. 2008 Ženy, Afghánistán a lidská práva Petr  Wagner

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
31. 12. 2008 Tři oříšky nejen pro Popelku, neboli O iracionálnostech konce roku Uwe  Ladwig
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
25. 11. 2008 Jak kdo hlasuje o Lisabonské smlouvě v plénu Ústavního soudu Michal  Škop

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice   
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík