5. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2008

BBC: Česká republika vzkazuje EU:

Česká vláda zahájila novou PR kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí o tom, že ČR zanedlouho převezme předsednictví Evropské unie, píší internetové stránky BBC.

7. 9. 2008

Kamiony, odpady, alternativní zdroje -- to a řada dalších podobných témat jsou nepochybně záležitosti, kterých se může týkat kompromis mezi Bursíkovou stranou, která si zřejmě z taktických důvodů stále říká Strana zelených a vůdčí silou lžikoalice, ODS. Za možnost vládnout se Topolánek s Bursíkem rád na nějakých těch ústupcích, jež potom Bursík může prezentovat jako své úspěchy, rád a bez větších problémů dohodne.

Kerč, vlajková loď Černomořské flotily do roku1997, Loď projektu 1134B Berkut B / loď třídy Nikolajev (NATO Kara)
7. 9. 2008

Venezuela a Rusko, uspořádají v listopadu společné vojenské cvičení v Karibském moři. V sobotu to podle agentury Reuters oznámil vysoký představitel venezuelského námořnictva Salbarore Cammarata. Podle něj se cvičení uskuteční od 10. do 14. listopadu a spolu s venezuelským letectvem a námořnictvem se do něj zapojí několik ruských lodí a asi 1000 ruských vojáků. Cammarata také zdůraznil, že je to poprvé, co se plavidla ruské flotily zapojí do námořních manévrů v Latinské Americe. Cvičení patrně znepokojí Spojené státy, jejichž vztahy s Moskvou ochladly v důsledku gruzínské krize. Moskva si stěžuje na přítomnost plavidel NATO v Černém moři, které po skončení ozbrojeného konfliktu dodávají do Gruzie humanitární pomoc.

Reuters/ČTK/ČT24 : Venezuela a Rusko uspořádají společné manévry v Karibiku ZDE

iDnes: Rusko pošle vojáky do Karibiku. Zatím jen na cvičení ZDE
5. 9. 2008

KD│ Gruzínský deník Rezonansi 4. září zveřejnil otevřený dopis podepsaný osmdesáti organizacemi a osobnostmi veřejného života vyzývající úřady k široké veřejné diskusi o příčinách srpnové války s Ruskem. Zprávu o tom v angličtině přinesl server Civil Georgia.

5. 9. 2008

Spojené státy od roku 2001 vedly válku v islámském světě. Hlavní operační prostory leží v Afgánistánu a Iráku, nicméně politicko-vojenská ohniska se rozprostírají napříč islámským světem, od Mindanaa až k Maroku. Situace k 7. srpnu 2008 byla následující, píše analytik organizace Stratfor George Friedman:

5. 9. 2008

Včera jsem potkal kamaráda, vzal mne kus cesty z práce autem (chodím pěšky) a říkal mi, že "už ho tady všechno štve" -- těší se na cestu do USA, jezdí tam pravidelně pracovat jako vysoce kvalifikovaný odborník a je za to adekvátně odměněn (nejen penězi, ale zejména i možností se rozvíjet). Tady v ČR ho čeká vždy jen deziluze, prostě štve ho už "všechno". Je to dost obecný pocit mezi lidmi, kteří podle západní společnosti měli patřit k nejúspěšnějším, ale u nás jsou pohřbeni pod těmi, kdo nahoru vylezli za komunistů a za divokého podvádění v 90. letech. Jiný kamarád mi nedávno říkal s údivem a prozřením: copak se Američan či Francouz chlubí tím, že někoho podvedl, že s něčím "vyjebal"? Tady v ČR je to kritérium úspěchu.

5. 9. 2008

Boris Cvek nemá pravdu, když říká, že "tyto věci nepůjdou ven". Už tam jsou. Včera jsem na BBC World Service slyšela rozbor českého oslazovacího spotu, píše Marie Lipoldová. Dodává: Překládali "My vám to osladíme" v obou možných významech.

Jan Dvořák upozorňuje: BBC si nejen všimla dvojsmyslnosti sloganu, ale vytáhla i citát Václava Klause o tom, jak se česká suverenita v EU rozpustí jako kostka cukru v šálku kavy :) Zdroj v angličtině ZDE

Pozn. JČ: Jestlipak toho, kdo tuto reklamu vymýšlel, napadlo, jaká to bude legrace, když Češi pochopí obojí význam a "hloupým cizincům" to nedojde. Jenže "hloupí cizinci" nejsou zase tak pitomí, spíš naopak... :(

6. 9. 2008

ŠOK│ Ministr zahraničních věcí SR Ján Kubiš rozhodl o vyčlenění 5,6 milionu Sk na humanitární pomoc obyvatelům Gruzie. Posléze vyčlenil další 2 miliony Sk pro obyvatele Jižní Osetie. Česko oproti tomu poslalo peníze pouze do Tbilisi. Namísto politicky aktivistických skupin, jako je Člověk v tísni, Slovensko distribuuje prostředky prostřednictvím Medzinárodní organizace pro migraci (IOM).

Bob  Woodward
6. 9. 2008

Deník Washington Post dnes informoval o knize novináře Boba Woodwarda, známého z kauzy Watergate. Píše v ní, že USA sledovaly a odposlouchávaly iráckého premiéra Núrího al-Malíkího a další irácké politiky. To poukazuje na nedostatek důvěry a vrhá stín na vztahy s americkými zpravodajskými službami, prohlásila dnes irácká vláda. Mluvčí vlády Alí al-Dabbagh dodal, že Irák požádá Spojené státy o vysvětlení.

Bob Woodward: The War Within - A Secret White House History 2006-2008, Simon & Schuster, 2008, ISBN-10 1416558977, ISBN-13 978-1416558972

CBS: Woodward On Top Secret Military Capability ZDE

Washington Post: New Woodward Book: 'The War Within' ZDE
Guardian: White House spied on Iraq leaders, says Bob Woodward book ZDE
6. 9. 2008

Americký viceprezident Dick Cheney se v pátek na Ukrajině setkal s nejednoznačným přijetím. Nadšení premiérky Julije Tymošenkové pro členství v NATO ochablo, vřelým stoupencem aliance zůstal jen prezident Viktor Juščenko. "Cheney jí řekl, že nynější vývoj událostí v Rusku je pro Ukrajinu dobou rozhodujících výzev, avšak Tymošenková se ve svém výkladu soustředila pouze na hospodářské vztahy a řekla, že obě země zůstávají těsnými strategickými partnery," shrnula obsah setkání s ukrajinskou premiérkou Cheneyho mluvčí Megan Mitchellová.

Deník: Cheney sklidil na Ukrajině nadšení i skepsi ZDE

6. 9. 2008

SITA│ Poľská prokuratúra získala dokument dokazujúci tvrdenia, že na území krajiny sa pred niekoľkými rokmi nachádzalo tajné zariadenie americkej Ústrednej spravodajskej agentúry (CIA). V piatok to uviedol poľský denník Gazeta Wyborcza, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje. Tie mali prístup k dvojstránkovému memorandu poľskej tajnej služby, ktoré spísali koncom roka 2005 alebo na začiatku roka 2006 po tom, ako sa v amerických médiách objavili správy o údajnej sieti tajných väzníc CIA v postkomunistických štátoch strednej Európy. Podľa Gazety šéf tajnej služby spomínaný dokument v roku 2006 predložil dvom ministrom vtedajšej konzervatívnej vlády, ako aj poľskému generálnemu prokurátorovi Januszovi Kaczmarekovi. Ten stretnutie denníku potvrdil, odmietol však prezradiť, čo bolo jeho obsahom. Bývalí ministri sa pre Gazetu odmietli vyjadriť.

iHNed: Poľská prokuratúra má dôkazy o tajnom zariadení CIA ZDE

6. 9. 2008

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera prohlásil, že text šestibodového plánu, na kterém se dohodli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv a který následně podepsal gruzínský prezident Michail Saakašvili, je podvrh.

V textu, který podepsal Medvěděv, se prý píše o "mezinárodní dohodě o zajištění bezpečnosti Abcházie a Jižní Osetie", zatímco Saakašvili podepsal dokument o "mezinárodní dohodě o zajištění bezpečnosti v Abcházii a Jižní Osetii". "Autentickým je text podepsaný oběma prezidenty (Sarkozym a Medvěděvem) v Kremlu 12. srpna," prohlašuje Lavrov.

Právo: Saakašvili prý podepsal podvrh ZDE

Pozn. JČ: Může to být nevinná chyba, způsobená překladem do západních jazyků. Neflektivní jazyky jako angličtina totiž nesnášejí řazení genitivů ("zajištění bezpečnosti Abcházie a Jižní Osetie" je jako ono nechvalně známé papalášské "zařízení vyřízení nařízení" a špatný styl postkomunistických byrokratů překladatel zřejmě nahradil pro srozumitelnost jinou předložkou - původní formulace je totiž dvojznačná. Až se ruští byrokraté naučí psát lidsky srozumitelným jazykem, k chybám tohoto druhu docházet nebude, pokud bude původní text jasný a právně jednoznačný.

5. 9. 2008

VÍCE NEŽ 500 ZATČENÝCH

JR│ Osm politických aktivistů bylo zatčeno na základě zákona z roku 2002, Patriot Act, který zásadním způsobem omezuje občanské svobody včetně svobody projevu. Účastníky protestů proti republikánskému sjezdu v St Paul v Minnesotě zatkla policie za to, že protestovali proti dosavadní Bushově politice. Celkem se k "uvítání" účastníků republikánského sjezdu sešlo na deset tisíc protestujících. Státní zástupkyné Ramsey County, Susan Gaertner, obvinila členy "Uvítací komise RNC" ze spiknutí se záměrem vyvolat nepokoje a napomáhat tak terorismu. Obvinění nikdy předtím nespáchali trestný čin, ale teď čelí možným sedmi a půl letům ve věznici.

Smyčka kolem občanských svobod americké veřejnosti se utahuje pevněji a pevněji. Česká republika se do této smyčky cpe sama.

Dick Cheney
5. 9. 2008

JU│ Jak uvádí ruský server Polit.ru, prezident Ázerbájdžánu Ilcham Alijev dal viceprezidentu USA Cheneymu jasně najevo, že Ázerbájdžán nepodpoří návrh na změnu dopravních cest pro dopravu energetických surovin tak, aby obcházely Rusko. Situaci komentoval odborník informačního a výzkumného centra "Panorama" Anvar Amirov – Ázerbájdžán nepodpořil návrh Cheneyho na rozvoj takových cest. Je to spojeno s tím, že z výstavby plynovodu Nabucco žádné přímé výhody Ázerbájdžán nemá.

5. 9. 2008

AB│ Cestou vpřed je pro Evropu návrat k roku 1815, tak zní titulek článku Sira Christophera Meyera v britském deníku The Times. Tehdy Vídeňský kongres rozdělil evropský kontinent na sféry vlivu. Dnes, v 21. století, by podle autora, britského diplomata, bylo zapotřebí něco podobného.

„Ty, kdo si myslí, že v mezinárodních věcech existuje něco jako pokrok – že jsme schopni se poučit z historie – musela gruzínská krize brutálně vyvést z omylu. Můžete nastavit jakákoliv pravidla, abyste do mezinárodního chování vnesli nějakou míru disciplíny, ale pokud budou konfrontována se zuřivým nacionalismem a etnickými vášněmi, nebudou mít ani cenu papíru, na kterém jsou napsána.

5. 9. 2008

JU│ Ruský server Vzgljad se obrátil v minulých dnech na některá západní média a tím, že by je chtěl seznámit video záznamy, které byly pořízeny v bojích v Jižní Osetii a které ukazují zejména ostřelování civilních budov v Cchinvali i stupeň zničení města a další. Reakce těchto médií byla velmi podobná. Sice oceňovala, že jde dokumentární záběry, ale odmítla je odvysílat, neboť se již změnila hlavní témata dne a dnes už by to nikoho z diváků nezajímalo.

Autoři uvádějí, že oslovili CNN, ABC, Sky News, BBC i ARD, ale zatím je to bez jakékoli reakce.

5. 9. 2008

ŠOK│ Zdroje agentury AP tvrdí, že prezident George W. Bush má v úmyslu odstoupit od žádosti Kongresu na ratifikaci dohody s Ruskem o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energetiky (dohoda 1-2-3). Podle agentury "toto nebudou poslední odvetná opatření proti Rusku". Bushova administrativa přitom prezentovala dohodu jako velký úspěch své diplomacie. Umožnila by Američanům, aby získali přístup k údajům o ruských jaderných technologiích, přičemž Moskva by dostala příležitost, aby se stala největším světovým dovozcem a strážcem vyhořelého jaderného paliva, včetně dodávek poskytnutých americkými jadernými elektrárnami. Kromě otevřeného přístupu Ruska na americké trhy, vztahující se k cyklu jaderného paliva a jaderných zařízení obdržely by americké společnosti právo na podnikání v Rusku, dovoz zařízení a vlastních jaderných materiálů. Zejména pro tento program mělo být aktivováno jaderné centrum v Angarsku. Putin vydal koncem minulého měsíce ostrý komentář o tom, že Západ může zapomenout na ruskou podporu pro další kolo sankcí vůči Íránu, které ho chtějí trestat za odmítnutí zastavit obohacování uranu. Rusko naproti tomu hodlá do konce roku dokončit íránskou elektrárnu v Búšéhru.

5. 9. 2008

ROPNÉ DVEŘE SE NETRHNOU

Ruský premiér Vladimir Putin a uzbecký prezident Islam Karimov oznámili, že v blízké budoucnosti bude dokončen nový plynovod pro přepravu zemního plynu od čerpadel v Turkmenistánu přes Uzbekistán do ruské sítě. Strategická stavba by měla být použita pro export plynu do Evropy.

Americký viceprezident Dick Cheney ve stejnou dobu hasí leteckou diplomacií ropný požár na Kavkaze i na Ukrajině, náměstek státního tajemníka George Krol lobbuje v Turkmenistánu u Kurbanguly Berdymuchamedova za Nabucco a Chevron. Začátkem tohoto týdne Berdymuchamedova navštívil turecký ministr energetiky Hilmi Guler, aby vyjádřil zájem o nákup turkmenského plynu.

5. 9. 2008

K pomlčkovému řešení nebo velké koalici směřuje nejspíš v tuto chvíli Ukrajina. Pragmatická vítězka Sorosovy "oranžové" revoluce, zaklínající se doteď "prozápadní orientací" a ochotná podepsat vstup do NATO, pochopila, že lze klid a mír v zemi zachovat pouze bez konfliktů, které není třeba nezbytně vyvolávat. Že není třeba provokovat. A tak Julie Tymošenková po siláckých výrocích prezidenta Juščenka na adresu ruské Černomořské flotily a jejího setrvání v Sevastopolu udělala rázný krok a vydala signál, že ne všichni na Ukrajině se zbláznili.

5. 9. 2008

tisková zpráva

Dnešní poměry v České republice považujeme za demokratické a českou justici za jeden z hlavních prvků právního státu. Právě proto jsme se rozhodli založit Výbor na obranu Marcely Urbanové. Poručice Barbora Bošková a státní zástupkyně Šárka Pokorná, obě z Prahy 1, ji od června trestně stíhají pro výpověď, učiněnou v trestní věci proti Jiřímu Čunkovi, který byl loni stíhán pro podezření z převzetí úplatku. Svědeckou výpověď Marcely Urbanové v této věci označily za nepravdivou. Hrozí jí tři až deset let vězení.

5. 9. 2008

"Zužovat francouzskou obranu v období mezi světovými válkami jen na výstavbu Maginotovy linie je zcela ahistorické", píše Jan Procházka v reakci v reakci na můj článek o Mnichovu. Nemám důvod s tímto tvrzením pana Procházky souhlasit ani nesouhlasit, protože se mého textu ani v nejmenším netýká. Jednoduše: Nikdy jsem nezužoval francouzskou obranu mezi dvěma válkami na výstavbu Maginotovy linie. Nezužoval jsem takto ani francouzskou obranu v letech 1928-1940, kdy byla Maginotova linie realizována. Pokud o tom někdo pochybuje, odkazuji jednoduše na kritizovaný text.

5. 9. 2008

Jan Procházka v článku "Daladier souhlasit s mnichovskou dohodou musel" vznáší dvě zdravě provokující tvrzení, to první je v názvu článku, a to druhé je, že Francie zastavila modernizaci armády (jen) kvůli lidovým protestům proti zbrojení. Zdravě proto, že historik možná uzná za vhodné reagovat a uvést věci na pravou míru, a laik (jako já) se možná s chutí vrhne do studia a osvěží si či doplní znalosti a udělá si obrázek sám, píše Milan Vlk.

5. 9. 2008

Po mnoha letech jsem vycestoval se synem mimo hranice České republiky a nikdy před tím jsem nevnímal takové disproporce jako před týdnem, když jsem se vrátil ze Švýcarska. Vím, že žít v zemi déle a poznat tak její dobré i stinné stránky do hloubky a navštívit ji jen na chvilku, je rozdíl, ale přesto, anebo možná právě proto, lze vnímat velmi dobře zjevné odlišnosti.

5. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

John McCain a Sarah Palinová jsou kandidáty amerických republikánů pro nadcházející prezidentské volby. Na kongresu republikánů byl projev Sarah Palinové přijat s velkým nadšením a na konci poukázal John McCain na to, jak krásná je ta rodina Palinové...

5. 9. 2008

Pokračování polemiky o zrození a smrti socialismu i zradě inteligence

Nezaujaté články o marxismu i ortodoxně-idealistický pohled na historii vzniku SSSR, jako třeba Pavla Janíčka v polemice se mnou, inspirují k zamyšlení nad vážnějšími selháními tohoto učení, aniž by ovšem byl popřen ten základní fakt, že předmět Marxovy kritiky -- kapitalismus -- si vskutku odsouzení zasluhoval a stále zasluhuje.

5. 9. 2008

Jeden politický thriller se zítra odehraje v Teplicích a milovníci sázek si určitě přijdou na své, neboť i dvě strany v názorovém souboji o vedoucí pozici vsadily vše na jedinou vítěznou kartu.

5. 9. 2008

(Nemáme dost jiných starostí?)

V tomto "osmičkovém" roce 2008 Čína mj. také poprvé předstihne v celkových spotřebitelských výdajích (přepočtených na dolary) USA + Eurozónu + Japonsko. V procentuálním růstu vůči předchozímu roku to pro Čínu činí předběžně + 10,8 %; zatímco pro zmíněnou trojici je to jen + 1,0 %. Pokud jde právě o Čínu, tak jenom ten relativní vzrůst spotřebitelských výdajů představuje nemalých 333 miliard dolarů. (V Eurozóně to bude "pouhých" 32 miliard dolarů.) Celkové spotřebitelské výdaje letos v Číně budou obnášet sumu 4,17 bilionů dolarů; nezapomeňme, že tu jde o číslo týkající se miliardy a tří set milionů obyvatel. (Eurozóna přitom v těch celkových spotřebitelských výdajích letos vykáže sumu 5,7 bilionů dolarů. Pro srovnání: v USA to má být 10,1 bilionů dolarů, skoro dvakrát tolik.) Alespoň takto to ohlašuje ve svém posledním čísle časopis Newsweek.

5. 9. 2008

Dovolil bych si krátkou poznámku k článku pana Podláška "Kocáb má státní smlouvu o odchodu ruských vojsk ve vlatstním archívu", píše František Hájek. Pan Podlášek možná zapomněl na to, že v plamenném projevu v parlamentu tenkrát pan Kocáb (maje na starosti odchod ruských vojsk) prohlásil: " ..je nemyslitelné, aby na území suverénního státu byly základny cizí mocnosti...".

Tak mne napadlo, jestli pan Kocáb dnes zastává stejný názor...

Reakce ŠOK: Naposledy zastával Kocáb stanovisko v podobě "váhavého ano". V Událostech Komentářích 23. 10. 2007 přitom poznamenal: "Našim politikům se to bude těžko říkat, protože přeci jenom je to vztah s velmocí, které si nesmírně vážíme, ale já neváhám říct, že tento návrh je nešťastný, ukvapený a prostě aby si tady dvě vojenské velmoci prostě podávaly dveře, to si myslím, že není v zájmu naší republiky."

5. 9. 2008

Soutěže o korunku Miss doprovázené záblesky fotoaparátů, vtípky natěšených moderátorů a prezentací majetných sponzorů zažívá Česká republika už dvacátým rokem. Korunovace missek spolehlivě zaplní hlavní vysílací časy televize, média pak pozorně sledují jak finalistky soutěže odlétají do exotických končin vlnit se na módních přehlídkách, bulvární tisk si spokojeně pomlaskává, jak to jedna hned po vítězství dala dohromady s o dvacet let starším podnikatelem. Pozadí tomu všemu pak obstarávají nepřehlédnutelné reklamní poutače a jména donátorů.

5. 9. 2008

Už dříve mne napadlo, že české předsednictví EU by mohla být buď nuda nebo ostuda. A už to začíná! Pod názvem "Evropě to osladíme" startuje vládní ODS před regionálními a senátními volbami reklamní kampaň vlády k příležitosti českého předsednictví v polovině příštího roku. V klipu budou dominovat hvězdy ze sportu a modelingu, na pozadí "Velká šachovnice", z kostek cukru budou znuděné osobnosti stavět hradby či je budou s blaženým výrazem polykat... , protože v hlavní roli kampaně vystupuje kostka cukru. Český vynález. Ironický kontext dává Česku nálepku, které se asi v Evropě dlouho nezbaví, píše čtenář Ladislav Lašek.

5. 9. 2008

Vysoce si cením článků pana Veselého o zločinech USA. Je dobré to vědět, mluvit o tom, ale také si položit otázku, jak tomu zabránit. Ano, pan Veselý ty zločiny líčí jako čisté zlo, které někdo spáchal jen ze zloby. USA jsou v této optice Satan.

Já se na druhé straně domnívám, že USA a jiné západní státy, které americkou politiku často podporovaly, chtěly svými zločiny řešit problémy, které často nemají a neměly žádné "čisté" řešení,

Čili jestliže řekneme, že tam a tam Američané v důsledku své politiky vyhladili tolik a tolik lidí, měli bychom také vysvětlit problém, který se tím snažili vyřešit, a navrhnout věcně a fundovaně jiná, lepší řešení. Jestliže tohle chybí, stává se z výčtu zločinů USA pouhé moralizování a politická propaganda.

5. 9. 2008

Dobrý den, jsem pravidelný čtenář Vašeho listu a jsem rád, že umožňujete svým čtenářům realistický pohled na světové bytí ze všech úhlů. Některé články, byť mám opačný názor, jsou pro mne minimálně poučné, protože obnažují způsob myšlení lidí, jejichž pohnutky k těmto názorům mi dříve zůstávaly skryty, píše Vladimír Mikeš.

Nicméně, článek Borise Cveka "Holý výčet zločinů USA bez analýzy je pouhým moralizováním a propagandou", mě skutečně zvedl ze židle. Názor pana Cveka, že zločin, pokud je vysvětlen vyřešením jakýchsi "problémů", může být za těchto podmínek snad omluvitelný a psaní o něm je "pouhou propagandou" je skutečně příliš.

Pan Cvek si asi neuvědomuje, že ty "problémy", může mít jaksi každý, a že například problém, že mi brzy dojde ropa, nebo že by bylo dobré si někde postavit základnu, nikoho neopravňuje k zabíjení lidí. Ono to je totiž jenom o hájení národních zájmů "řeznickou" metodou. A to je bohužel právě současný rys zahraniční politiky USA.

5. 9. 2008

Re: "...vysvětlit problém...navrhnout věcně a fundovaně jiná, lepší řešení..." (BC, BL, 5.9.08) Přesně tak! píše Vladimír Rott z Curychu.

Někteří z těch, co se zabývají "conflict resolution" / "peace studies" / "conflict studies" / "peace and conflict studies", jako např. Johan Galtung, nejen že právě tohle - a nejen u USA - popisují, vysvětlují ale i věcně a fundovaně navrhují jiná, lepší řešení.

Škoda, že "se" v Česku o tom "nic" neví. Stejně jako se "nic" "neví" o tom, kdo v politice taková řešení podporuje.

5. 9. 2008

Nejsem sice reformátor zdravotnictví, nicméně pár informací o něm mám. Proto by se pokusil doplnit pohled pana Trávníčka, píše Petr Wagner.

Obecně je pravda, že nejméně peněz a péče čerpá zdravý člověk. Zároveň při dnešním stylu žití na dluh, či jak se moderně říká kredit, je i zájmem občanů být zdraví, pracovat a splácet svoje závazky. Hypotéky, kreditní karty, spotřebitelské úvěry a podobně. Hypotéku z nemocenské nezaplatíte a v nemocnici nebo LDN většina z nás bydlet nechce.

5. 9. 2008

Moskva by mohla odpovědět na rozmístění amerických protiraketových systémů v Polsku a České republice instalací vysoce přesných zbraní a taktických jaderných hlavic v Kaliningradské oblasti. Předseda výboru pro obranu Státní dumy generálplukovník Viktor Zavarzin nicméně nepovažuje za nutné nasadit v Kaliningradské oblasti jaderné zbraně. V reakci na rozšiřování NATO a rozmístění ABM prvků protiraketové obrany v Polsku (185 km od ruských hranic) a Česku by bylo ale podle Zavarzina vhodné vybavit regionální vojenská uskupení moderními přesnými zbraněmi.

5. 9. 2008

V Moskvě byla ve čtvrtek podepsána smlouva o meziparlamentní spolupráci mezi Ruskou Dumou a parlamentem Abcházie. Dohody stanoví vzájemné výměny delegací, postup pro harmonizaci právních předpisů, posílení vzájemně výhodných ekonomických vztahů, rozšíření kontaktů v oblasti kultury, vzdělávání, ekologie a v dalších oblastech. Strany se zavazují k zajištění vzájemného přístupu k finančním prostředkům a informačním databázím. Zároveň vytváří společný meziparlamentní výbor pro kontrolu realizace této dohody. Dohodu podepsal Sergej Mironov, předseda Sněmovny, a mluvčí Parlamentu Abcházie Nugzar Ashuba. Podobná dohoda mezi Ruskem federace a parlamentem Jižní Osetie byla podepsána 2. září. Předseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Michail Margelov si neodpustil komentář: "Doufám, že brzy po podpisu meziparlamentní dohody s Ruskem, která bude předložena ve Štrasburku, dojde k rozšíření Evropy. O Abcházii a Jižní Osetii..."

Газета: Москва подписала первый договор с Сухуми ZDE

Коммерсантъ: Парламенты России и Абхазии подписали договор о сотрудничестве ZDE
Газета: Парламенты России и Абхазии подписали соглашение о сотрудничестве ZDE
5. 9. 2008

POZVÁNKA:

FONTES RERUM, družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia, a Masarykova dělnická akademie, o.s. si Vás dovolují pozvat na seminář:

Ekonomické reformy roku 1968 a jejich vliv na vývoj po roce 1989 (Manažerská revoluce, osvícené centrální plánování, samospráva, či ještě něco úplně jiného?)

který se bude konat v úterý 9. září 2008 v 17.00 hodin v místnosti č. 319 v Klubu techniků, Český svaz vědeckotechnických společností na Novotného lávce 5, Praha 1. Před zahájením semináře bude udělena plaketa Masarykovy dělnické akademie prof. Jiřímu Kostovi a prof. Věnku Šilhánovi.

V diskusi vystoupí:

Jiří Kosta, profesor Goethovy univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, SRN;

Karel Kouba -- profesor Fakulty sociálních věd UK, Praha; Martin Myant -- profesor, University of the West of Scotland, Spojené království;

Miloš Pick -- ekonom, člen Vlasákova týmu, Praha;

Ota Turek -- ekonom, docent, člen Šikova a Vlasákova týmu Praha;

Příspěvek Martina Myanta přineseme v Britských listech začátkem týdne.

4. 9. 2008

ŠOK│ Řekl to Daniel Ortega a potvrdil to jeho náměstek ministra zahraničních věcí Manuel Colonel Kautz. Zprávu vydala tisková agentura RIA včera o půlnoci, vydaly ji Vesti, Vedomosti, ale i turecký Hürriyet či Slovenská tisková kancelář, odkud ji převzala SME . Jen Reuters a Le Monde mlčí a ČTK nic neví. I gruzínské ministerstvo vnitra tuto zprávu potvrdilo. Nicméně Nikaragua zůstala při tomto kroku poměrně osamocena. Skupina ministrů obrany Organizace Smlouvy o kolekttvní bezpečnosti , kteří se dnes před pátečním summitem seskupení setkali v Moskvě, sice odsoudila Gruzii za její agresi vůči Jižní Osetii, nenásledovala však Moskvu v uznání obou zemí. OSKB sdružuje mimo Ruska ještě Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kirgizstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Ruský ministra zahraniční Lavrov byl s výsledkem jednání celkem spokojen...

RIA: Nicaragua to recognize South Ossetia and Abkhazia independence . ZDE

Civil Georgia : Nicaragua to Recognize Abkhazia, S.Ossetia ZDE
Вести: Никарагуа признает независимость Южной Осетии и Абхазии ZDE
Ведомости: Никарагуа обещает признать независимость Абхазии и Южной Осетии ZDE
TASR: Managua: Nikaragua uzná nezávislosť Abcházska a Južného Osetska ZDE
4. 9. 2008

EU-RUSKO-GRUZIE

"Europoslanecký klub ODS nesouhlasí se zneužíváním rusko-gruzínské krize jako politického argumentu k urychlené ratifikaci Lisabonské smlouvy. Proto klub nepodpořil dnešní usnesení Evropského parlamentu k situaci v Gruzii," uvedl europoslanec Jan Zahradil. "Bohužel je tam jeden paragraf, kde se praví, že tváří v tvář současné krizi je potřeba ještě více sjednotit evropskou zahraniční politiku, jak to navrhovala Lisabonská smlouva. Nám ale to využití nebo spíše zneužití gruzínské krize, aby se rozehrávala agenda okolo Lisabonské smlouvy, nepřipadá rozumné," vysvětlil Zahradil...

iDnes: Kterak europoslanci ODS nepodpořili Gruzii, i když původně chtěli ZDE

4. 9. 2008

Rusko stáhne své jednotky z "nárazníkové zóny", kterou vytvořilo v Gruzii, až budou nahrazeny mezinárodními mírovými sbory a až Gruzie podepíše dohody o odmítnutí agrese vůči separatistickým regionům Jižní Osetie a Abcházie, řekl ve středu ruský velvyslanec v Londýně Jurij Fedotov.

4. 9. 2008

BRITÁNIE

V Británii jsou nejvěrnějšími spojenci Ruska příslušníci staré prosovětské levice. Jednodušší přístup je prostě motivován rusofilií. Širší skupina lidí je motivována antiamerikanismem. Když nenávidíte George Bushe, budete přátelsky pohlížet na lidi, kteří mu ztěžují život, jako Vladimír Putin či venezuelský Hugo Chávez. Jenže je to podivné. Pokud někdo kritizuje, že muslimové jsou v Americe pronásledováni, neměla by se nad ruskými mučicími tábory v Čečensku kritikům zlostí vařit krev?

To píše pro Guardian Edward Lucas (1962), středo- a východoevropský korespondent "The Economist" , bývalý šéf jeho moskevského vydání a autor knihy The New Cold War: How the Kremlin Menaces Both Russia and the West (Palgrave Macmillan, 2008, ISBN 0230606121).

4. 9. 2008

Tam, kde je ropa a kde jsou problémy, tam najdete amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. A ten právě přicestoval do Baku, hlavního města Ázerbajdžánu, na krátkou návštěvu Kavkazu. Má navštívit i Gruzii a Ukrajinu, tři státy, které jsou na frontové linii západního úsilí zajistit si asijské energetické zdroje, píše v deníku Times Carl Mortishead.

4. 9. 2008

GRUZIE

Absurdní terminologii užívají západní novináři, když mají nějak nazvat Abcházii a Jižní Osetii. Všichni si nechali vnutit americký, britský a gruzínský termín, deformující patnáct let trvající realitu. "Vzbouřenecký region" nebo "separatistický region" mají jiný význam, než "osamostatnělá autonomní republika". Jenže ta republika má vlastní parlament, vládu, armádu, policii, milici. Včetně letectva. Jak může někdo říkat, že kontroluje území (a integrita území a jeho kontrola vládou je podmínkou mezinárodně právního uznání) jestliže "vzbouřenci" disponují nezanedbatelným vojenským potenciálem, včetně těžkých zbraní, tanků, BVP, bitevních vrtulníků a bitevních letounů?

4. 9. 2008

Viděl jsem ho jen jednou v životě, ale těch několik setkání a rozhovorů během čtrnáctidenního prázdninového pobytu s rodinou ve Vysokých Tatrách před čtvrt stoletím mne výrazně ovlivnilo a otevřelo mi celý nový svět. Uvědomil jsem si v ten moment naprosto zřetelně a jednou provždy, jak je moc spjatá s majetkem, bohatstvím a co znamená mít vliv v místě, vliv který je daný dobrým jménem a majetkem.

„Viete, pán Žák“, řekl mi jednou, když jsme spolu připravovali živáňskou a byli jsme stranou ostatních „to všetko je pekné o tom, že chudoba cti netratí a že majetek nie všetko, ale pamätajte si dobre, čo Vám hovorím, chudobný člověk - hotová opíca.“ Trochu mne to pobouřilo, protože jsem tak trochu od přírody i od rodiny idealista, ale ten člověk mne okouzlil.

4. 9. 2008

Zužovat francouzskou obranu v období mezi světovými válkymi jen na výstavbu Maginotovy linie je zcela ahistorické. Francie se snažila zajistit svou bezpečnost řadou kroků. Na prvním místě to byla diplomacie, ale samozřejmě i potřebná opatření na vyzbrojení armády. Bohužel, všechny tyto její kroky ztroskotaly. K pochopení příčin je třeba se podívat na politickou situaci v Evropě po I. světové válce, píše čtenář Jan Procházka.

2. 9. 2008

Rekordně dosud nejstrašnější film kameramana F.A.Brabce je jeho nové zpracování Máchovy romantické lyricko-epické povídky Máj. Brabcův film je opravdu vážným kandidátem na nejděsnější český film posledních dvaceti let.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"   
5. 9. 2008 Times: Vzhůru do minulosti   
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Civil Georgia: Gruzínská opozice prohlásila, že nastal čas nepříjemných otázek   
5. 9. 2008 Změna agendy   
4. 9. 2008 Rusko vyjmenovalo podmínky pro stažení ostatních svých vojsk z Gruzie   
3. 9. 2008 Proč být kvůli Rusku za pitomce?   
3. 9. 2008 K vyhnání Gruzínců z Abcházie došlo v letech 1992-93 v důsledku občanské války Štěpán  Kotrba
3. 9. 2008 Zcela jiná válka, aneb jak to vidí Rusové   
3. 9. 2008 Medvěděv: Saakašvili je "politická mrtvola"   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Zelení RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Září 2008: normalizace v kostce Boris  Cvek
5. 9. 2008 Dáme vám ochutnat vaši vlastní medicínu   
1. 9. 2008 Guardian: Summit EU zřejmě výraznější sankce proti Rusku neschválí   
1. 9. 2008 Schwarzenbergova jednota Evropské unie Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Ransdorf umravňuje Klause: Priority ekonomické, ekologické a sociální musí být v rovnováze Miloslav  Ransdorf
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
15. 7. 2008 Kaczynski nebude blokovat Lisabonskou smlouvu   
14. 7. 2008 Evropská unie -- náš nepřítel? Michael  Kroh
2. 7. 2008 Krize Evropské unie, aneb Evropa dvourychlostní Uwe  Ladwig
28. 6. 2008 Paroubek: Nepronesený projev k radaru na jednání parlamentu Jiří  Paroubek

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek