22. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 1. 2008

Studenti technických oborů ve svých reakcích pohrdavě ohrnují nos nejen nad studentkou filozofie, ale nad filozofií samotnou. Jak nepraktický obor v současné pragmatické české společnosti, že? Jak hloupá, ukňouraná a hysterická je paní Náhlovská, že si ho zvolila. A tak dále.

1. Povolání středoškolského učitele filozofie je ve většině západoevropských zemí velmi vážené a slušně placené (60 000 - 90 000 Kč měsíčně). Stejně vážení a slušně placení jsou i středoškolští učitelé matematiky, jazyka, dějepisu, přírodopisu atd. Filozofie se v rámci středoškolského školství považuje za poměrně důležitý obor, protože kultivuje vyjadřovací schopnosti studentů - jak ústní, tak písemné, stejně jako jejich logickou argumentaci. Výsledky takového typu vzdělání jsou vidět i jinde: ve stylistické kvalitě odborných článků, v písemném i ústním projevu novinářů a politiků, atd.

Sloupek
Václav Hrabě

Noviny nevyjdou ve zvláštním vydání,
nikdo mi s růžemi nepřijde přát.
Pomlčí důstojně klasici svázaní
o tom, co brzy už musí se stát.

Neshoří hvězdy a nevyschnou rybníky.
V ulicích nebude dechovka hrát.
Kdopak si všimne? Vždyť svět je tak veliký
a třeba zrovna teď má se to stát.

Jednou tě potkám, vím to jistě!
Nevím jen kdy, na kterém místě...
Ať si klidně říkají, že nevím o životě nic -
možná se to stane zítra, možná až za měsíc.
Možná zrovna teď, na tomhle nároží
na mou horkou tvář svou ruku položíš.

Málokdo všimne si našeho setkání.
Někdo snad začne se přestárle smát
až mě na ulici políbíš do dlaní
a řekneš, že se to muselo stát.

ze sbírky Blues pro bláznivou holku, kterou za svého života připravil sám autor

22. 1. 2008

Jsem vysokoškolský pedagog a pokládám za katastrofu, že snad nějaké dvě třetiny studentů prezenčního (denního) studia jsou zaměstnaní. Studium je až na druhém místě. Studenti nemají čas chodit na přednášky a semináře, zaměstnavatelé by je nepustili.

Autor podepsaný jako Pavel Svoboda ve vydání z 20.1.2008 lituje, že on a jeho blíže neurčení společníci někoho (možná slečnu Náhlovskou a jí podobné) nemlátili dostatečně a nepodařilo se jim z půvabných mladých hlav něco vymlátit. Tedy zjevně vymlátit myšlenky. Jeho ideoví inspirátoři kopali do hlav českých studentů ve čtyřicátých letech na Pečkárně. Ze vzpomínky na to vzešel protest 17. listopadu 1989.

22. 1. 2008

Pokud jde o oprátky, nevím do jaké míry pronikla do Evropy zpráva o černošských studentech, kteří se porvali s nějakým bělochem, který jim bránil sedět na školním dvoře pod stromem, který byl pro bílé. U místního soudu jim hrozilo odsouzení až na dvacet let za údajný pokus o vraždu. Byla to tak zvaná Jena Six, Jena, La. (Detaily jsou například ZDE). Celá záležitost hrozila nabýt rozměrů protirasových demonstrací šedesátých let. Všechno to začalo tím, že tři běloští studenti pověsili na strom oprátky, jako výhrůžku. Pak se to trochu urovnalo a škola dala strom porazit - taky řešení.

22. 1. 2008

Jak mnoho, nebo jak málo nám stačí k tomu, abychom si dokázali uspokojivě pojmenovat svět, ve kterém žijeme. Kdyby se někdo někdy odhodlal udělat přehled o počtu pojmů a jmen, se kterými si při pojmenovávání univerza v průměru vystačíme, asi bychom zjistili, že při své relativní civilizační dokonalosti stále uvažujeme velmi primitivně. Navíc se zdá, že období "konce dějin" k tomuto stavu přispívá spíše negativně. Místo toho, abychom pojmenovávali současnost, čím dál častěji se k ní obracíme zády a hledáme pojmenování v minulosti. Metodou zjištění poločasu rozpadu uhlíku jsme sice schopni určit stáří relikvie, ale z hlediska vypořádání se se současností je to vymoženost zcela nepoužitelná.

Slaný
22. 1. 2008

V poslední době proběhla vlna kritiky na poslední projev předsedy KDU-ČSL Čunka, který se kriticky vyslovil proti „nadměrné“ soudržnosti tradiční romské rodiny, která brání jejím slabším či méně zodpovědným členům „padnout až na dno“, čímž nejsou nuceni starat se sami o sebe, a spoléhají tak na příbuzné nebo na stát. Dozvukem této kritiky bylo i obvinění z plagiátorství, když si Jiří Čunek vypůjčil některé myšlenky projevu z prací plzeňských sociologů a antropologů, kteří se romskou problematikou, chudobou a sociálním vyloučením dlouhodobě zabývají a zveřejnil je na jiném kontextu než autoři.

Jelikož patřím k těm, kteří diskuze o „romské otázce“ alespoň z povzdálí dlouhodobě sledují a mají i určité zkušenosti „zevnitř“, rád bych také přispěl svojí troškou do mlýna.

22. 1. 2008

PRÁVĚ DNES: "Cenzura to není"

Dobrý den, Britské listy. Přeposílám vám e-mailovou korespondenci, kterou jsem vedl s firmou Anneca poté, co jsem zjistil, že BL zmizely z Právě dnes. Naprosto nechápu, jaké zájmy to v dnešní době panují, někdy jsem z toho opravdu otráven, píše čtenář Roman Ptáček.

22. 1. 2008

Cena ropy rostou. Zdražuje se, a je přirozené se ptát proč. Ptát se, co lze očekávat v budoucnosti, blízké a vzdálené. Je růst cen důsledkem ekonomických a přírodních procesů - toho, co by popsal ten slimák "Ze života hmyzu" slovy "Je moc slimáčků a málo kapustičky" ? Tedy:

  • Je energie dražší, protože je teď víc aut a méně ropy?
  • Anebo je to důsledek machinací darebáckých států, či darebáckých politiků?

poznámka redakce: Technickým nedopatřením se vytratil jeden z ilustračních grafů nutných pro argumntaci autora. Autorovi i čtenářům se omlouváme a článek přetiskujeme znovu.

22. 1. 2008
reakce na recenzi knihy Jana Čulíka "Jací jsme" z pera Ondřeje Štindla v Týdnu pod názvem "Vševěd jde do kina"

V časopise Týden dne 21. ledna 2008 vyšla recenze na knihu o českém filmu posledních osmnácti let Jací jsme Jana Čulíka, od autora Ondřeje Štindla, bývalého zpravodaje českého vysílání BBC. Autora, který dokáže mimo jiné na úvod recenze filmu Rok ďábla pro Týden napsat větu "Distribuční slogan charakterizuje snímek Petra Zelenky jako "film pro lidi, kteří dokážou slyšet melodie". Jako kdyby se onen distribuční slogan stal součástí díla. Ale film není reklama na film, stejně jako encyklopedie není zaplacená, a tudíž krotká recenze. I recenzování Čulíka pojal Štindl v duchu reklamního sloganu, jenže z jiné doby - účel světí prostředky ve svaté válce proti cizákovi. Jak jinak si vysvětlit titulek recenze "Vševěd jde do kina"?

22. 1. 2008

ŠOK│ SITA│ Slovenský premiér svůj odmítavý názor na umístění amerického radaru v Česku a raket v Polsku nezměnil. Na zasedání Rady Evropy zřetelně deklaroval, že slovenská vláda tuto aktivitu USA odmítá. Rovněž vyzval NATO, Evropskou unii i Radu Evropy, aby o umístění prvků protiraketové obrany diskutovali. "Moja pozícia k radaru aj k raketám je odmietavá. Či bude radar v Českej republike, alebo rakety v Poľsku, záleží od bilaterálnych dohôd s USA. Odmietam tvrdenie, že tieto dohody sa netýkajú tretích krajín, predovšetkým susedných," odpověděl slovenský premiér na otázku z pléna Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

22. 1. 2008
přepis tiskové konference JUDr. Zuzky Bebarové-Rujbrové 16. ledna 2008 o korupci na konzulárních odděleních českých zastupitelských úřadů

Hosty tiskové konference byli předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, předseda Společnosti přátel Mongolska Jiří Šíma, brněnský advokát Mgr. Marek Sedlák a obchodní a marketingový ředitel Pojišťovny VZP, a. s., Mgr. Ivan Dvořák.

22. 1. 2008

MULTIMEDIA V ROZHLASE

Audiovýklad Bible je jeden z dalších multimediálních projektů Českého rozhlasu, který přibližuje poselství Starého i Nového zákona čtenářům i posluchačům. Nejnověji i návštěvníkům internetu. Český rozhlas Online zveřejnil ve spolupráci s Redakcí náboženského vysílání Audiovýklad Bible na svých internetových stránkách.

Základem projektu Audiovýklad Bible jsou dva pořady s náboženskou tematikou. Jednak pořad Ranní Slovo Českého rozhlasu 3 – Vltava, který každou neděli přináší zamyšlení nad jedním z biblických textů, jenž na příslušnou neděli připadá podle liturgického kalendáře, a jednak pořad Českého rozhlasu Plzeň Křesťanská vlna.

22. 1. 2008
Vratislav Filler

Dne 21. ledna vyšla v Britských listech reakce Jana Hlináka na tiskovou zprávu Auto*Matu. Pan Hlinák ve svém textu použil řadu ostrých slov a zavádějících informací, k některým bych se rád vyjádřil.

22. 1. 2008

Článek napadá lidi, co jezdí v Praze na kole, za to, že nemají světla, že jezdí nebezpečně, že odbočují doleva (?), jezdí bez přilby -- a za všechno může Auto*mat. Nikoliv individuální cyklisté. Nikoliv ministerstvo dopravy, které na osvětové kampaně ohledně městské cyklistiky kašle. Nikoliv policie, která si prohřešků nevšímá. Nikoliv město, které sype miliardy do automobilů a pro cyklistiku jako dopravu nedělá nic.

22. 1. 2008
Reakce na článek Lukáše Rázla "Smrt demokracie"

Autor se na jeden výrok Lenina odvolává, aby srovnal jeho lživost s lhaním zástupců přímé demokracie. S druhým výrokem naopak dokazuje, že ti samí zastánci chtějí znásilnit společnost podle svých představ. A nakonec dokonce míchá přímou demokracii s výrokem z Leninova Státu a revoluce. Citované výroky Lenina ovšem nemají co dělat s dnešní realitou.

Nemíním se zabývat bizarní vidinou, co by se stalo, kdyby lid vládl sám sobě. Nevěřím, že taková situace v dnešní době hrozí zemi uprostřed Evropy a sounáležející k Evropské unii. Přímou demokracii chápu v tom smyslu, že občané mají právo na referendum na důležité otázky, které mělo být už dávno zakotveno v ústavě.

22. 1. 2008

ŠOK│ Debatu nad změnou zákona [o shromažďování] by uvítala i policie. "Musíme brát v úvahu, že to je právní norma, která vznikla na začátku devadesátých let, kdy byl zájem dát trochu volnost. Případná revize je ale debatou odborníků, do které se policie samozřejmě ráda zapojí," uvedl náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii Ivan Bílek.

Lidovky: Pospíšil zvažuje změnu ve shromažďování ZDE

22. 1. 2008

Musím se starat. Když je mi přes 65, kdo mně něco dá? Jedině u upoceného podnikatele se potit při práci na černo. Po 15. hodině. K důchodu přidali 350 Kč. Kolik přidali na cenách za elektřinu, plyn, byt, dopravu?

Vnoučatům dám jen svoji přítomnost, když jsou mladí v zaměstnání. Dopoledne, musím k nim jet. Splácejí hypotéku na svůj byt, který možná jejich nikdy nebude. Stačí trošku, třeba virus, nebo zbrklý řidič, nebo jen tak, "padák". Ne zlatý. Nevzpomínám rád, k ničemu to nevede. Ani si nestěžuji, komu také. Nešíříte špatnou náladu. To mi jen chybí, že nikdo nešíří dobrou náladu., napsal čtenář, který se označil jako Nikdo.

22. 1. 2008

Jste - přes občasné a manipulativní zveřejňování vybraných opačných názorů - zcela jasně extrémně levičácký web, který se nestydí uveřejnit ani bláboly psychopata označujícího se jako Nikdo nebo vymyšlené studentky Náhlovské. Mám zcela jasný názor na to, kým je manipulátor Čulík placen, píše anonym.

Pozn. red.: Čulík je placen Glasgow University ZDE

22. 1. 2008
Je pochopitelné, kolik smutného rozhořčení na těchto stránkách vyvolala bezohledná exhibice nějakého slova Svoboda k poznámce slečny Náhlovské o jejích potížích na studiu, píše Alois Michálek.

Těm, pro které se toto individuum jeví jako bezohledné, až kruté, sděluji:

Jeho bezohlednost vyrůstá z ideálů, které přijal jako zjevenou pravdu, která je na tomto světě jednou provždy, a navždy. Nemylte se. U tohoto individua nejde pouze o vidění světa, názor, ale o životní praxi, tedy o čin. Také je zbytečné tomuto pánovi sdělovat, že jeho slova vyjadřují extrémistické postoje, rozumné, nebo nerozumné pravdy, nebo milosrdnou lež.

Tento pán má o věcech o kterých se domnívá že je zná, jasno. Aby to jasno bylo zcela průzračné, přijal i speciální jazyk. A že "jazyk je zaklíněn v realitě" věděl již dávno jeden americký ekonom.

Pán, ke kterému se vyjadřuji by byl jeden z prvních, kteří křičeli ukřižuj, když se před dvěma tisíci lety rozhodovalo jestli toho moudrého, smutného muže, poslat na smrt.

Co je třeba, je pozorně se rozhlížet a pamatovat si. Z "palice" se prý dá vymlátit všechno. I mozek.

22. 1. 2008

DPA│TASR│Novým předsedou Parlamentního shromáždění Rady Evropy se stal na dobu dvou let španělský socialista Lluís Maria de Puig (62) z Katalánska. Ve Štrasburku se o tom rozhodlo ve volbách, ve kterých získal velkou většinu 318 představitelů 47 členských zemí organizace. Nahradí ve funkci René van der Lindena z Holandska. De Puig v projevu řekl, že se chce zasadit za "Evropu občanů".

Český tisk i zpravodajské agentury tuto informaci ignorovaly.

22. 1. 2008

Vážení,

velmi rád čtu Vaše stránky, protože v době, kdy ostatní tiskoviny u nás jsou poplatné vydavatelům, oceňuji jejich serioznost. Chtěl bych Vás požádat< nedopusťe díky vyjádřením pánů Svobody, Hujera či Rezáka, aby se i na Vašich stránkách dostala polemika na úroveň diskuzí na Aktuálně. cz nebo Novinkách.cz.

Právě díky pisatelům vyjadřujícím se v duchu výše uvedených pánů je zde diskuze velice často zablokovaná a pokud probíhá, nedá se číst. Važte si toho, že Vás mají Vaši čtenáři rádi pro objektivitu, která výše uvedeným pánům i přes jejich ohánění se demokracií chybí, píše Vladimír Matějka.

22. 1. 2008

Po přečtení příspěvku pana Matějky "Nedopusťte úpadek diskuse na úroveň Aktualne.cz" jsem znovu několikrát pročetl svůj příspěvek, kterému redakce přidala poněkud bulvarizující titulek "Ufňukanost slečny Náhlovské". Nechápu, co panu Michálkovi připadá na mém článku tak skandální, že mě řadí po bok pánů Svobody a Hujera. Myslím, že jsem se vyjádřil maximálně slušně, a reakce pana Matějky mne uráží, píše Ondřej Rezák.

22. 1. 2008

Martina Náhlovská má skutečný problém: ten však spočívá v něčem úplně jiném, než ve svém slzotvorném příspěvku píše, míní Patrik Sládeček:

22. 1. 2008

Několik faktických poznámek k článku "Ufňukanost slečny Náhlovské" Pokud studentka bydlí na koleji, pak rady typu 'zhasnout světlo a ztlumit topení' nemusí dávat ekonomický smysl, neboť na velké části kolejí je toto zahrnuto v pevné ceně kolejného.

22. 1. 2008

Reaguji na na nářky chudé studentky, slečny Náhlovské. Je příznačné, že se jedná o studentku filozofie, píše Jan Šlezingr.

Jsem student pátého ročníku technické univerzity a nikdy jsem mezi svými spolužáky neslyšel nářky na nedostatek peněz, ačkoli mnozí pocházejí z rodin dělníků pracujících za podprůměrnou mzdu. Nikdy jsme si nemuseli stěžovat na nedostatek příležitostí po ukončení studia. Proč? Studujeme techniku a průmysl v současnosti prahne po nových lidech. Studujeme perspektivní obory, které poskytují šanci si po studiu vydělat. Pokud někdo studuje filozofii, nemůže očekávat, že jeho finanční situace bude růžová.

Je to prostě tak a není na tom nic "špatného."

22. 1. 2008

Při čtení většiny příspěvků si kladu otázku, proč jsou lidé nespokojení, proč jsou nespokojení i ti, kteří rozhodně nespokojení být nemusí a proč jejich myšlenkové pochody vedou až tam, že by se vrátili do komunistického státu.

22. 1. 2008

Nikdy jsem nereagovala na žádné články v novinách, byť jsem s nimi sebevíce souhlasila, či nesouhlasila. Ale téma probírané na této stránce v poslední době často diskutujeme i v práci, kde přicházíme do styku s lidmi, kteří se dostali do tíživé životní situace a finančních potíží, píše Božena Nováková.

22. 1. 2008

Autor psal, že si Vaši věřící kamarádi odplivnou, slyší-li o Britských listech. Proč se místo toho raději fakticky nevyjádří k tomu, co konkrétně se jim nelíbilo v jednotlivých článcích a proč? Britské listy jim to VYDAJÍ - a to je největší plus tohoto deníku. Umožňují názorovou různorodost a to je něco, co mi u ostatních deníků naprosto chybí. To, jestli je tato potenciální různorodost každý den 100% využita, není tak podstatné. Podstatné je, že je to umožněno, píše Martina Kopecká.

22. 1. 2008

Nicolas Sarkozy zvítězil v prezidentských volbách hlavně díky tomu, že sliboval, že «zvýší životní úroveň námezdně pracujících Francie». Na nedávné tiskové konferenci ale prohlásil, že «prezident republiky nemůže nařizovat zaměstnavatelům, aby zvyšovali mzdy». Sarkozy odhalil příčiny těžkostí francouzských námezdně pracujících občanů: Francie je standardní kapitalistickou zemí a v kapitalistické společnosti o platech nerozhoduji prezidenti, nýbrž majitelé výrobních prostředků.

Barbora Tachecí - foto Český rozhlas
21. 1. 2008

Máte možnost číst, co jiní musejí poslouchat:

doslovný přepis dialogu ředitelky Českého rozhalsu 1 Radiožurnálu Barbory Tachecí s posluchači této stanice, 19. 1. 2008 v pořadu Víkendový Radiožurnál, nazvaném Českým rozhlasem "Volejte ředitelce, volejte Barboře Tachecí"
Barbora Tachecí - foto Český rozhlas

ŠOK│ Doslovné přepisy mluveného projevu jsou podkladem nejen pro větný rozbor a a ukázkou schopnosti vyjadřování se ve spisovném jazyce. To by pro každého rozhlasového pracovníka, mluvčího i novináře měl být základ jeho profese. Přepisy jsou dobré ale i pro analýzu logického uvažování a frekvenční analýzu užitého slovníku. Je to krutá deduktivní metoda, počítající s tím, že soustředěnost na obsah sdělení uvolní bariéry myšlení hovořícího více, než by si sám přál. Například se dá dle množství přivlastňovacích součástí věty zjistit, do jaké míry se cítí mluvčí součástí týmu - tím kolikrát řekne v rozhovoru slova "my, naše" a kolikrát slova "já, moje". Jak často dá slovo "já" na začátek věty a použije formulaci zesilující ono JÁ ("Já si myslím" namísto "Myslím si" nebo pouze "Myslím") . Do jaké míry o sobě a svých činech pochybuje, do jaké míry reflektuje názory a připomínky druhých a je ochoten je akceptovat. Připouští vůbec, že by někdo jiný mohl mít pravdu? Do jaké míry vůbec zná spisovný jazyk a do jaké míry používá nářečí, slang nebo dokonce argot. To vše o nás všech prozradí řeč. Barbora Tachecí hovořila tak dlouho, že víc snad už ani nemusí říkat. Měla by možná nadále nechat mluvit jen svého mluvčího... Profesionálního mluvčího. Neměl by jím být ale moderátor Žmolík, který je schopen ze sebe vyžmolit větu "Ředitelka Radiožurnálu, Barbora Tachecí je v tomto okamžiku TEĎ A TADY" a pak začít vysvětlovat, co tím vlastně myslel...

Máte možnost číst, co jiní musejí poslouchat: ředitelku Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Barboru Tachecí.

Štěpán Kotrba: 21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" ZDE

Kodex Českého rozhlasu ZDE

Radiobulvár aneb Radiožurnál podle Tachecí TÉMA BL

21. 1. 2008

Jan Čulík ve svém komentáři k článku Komunistické řeči, které jsme mladé generaci nevymlátili z palic " naznačuje možnost, že jde o dokonalou parodii určitého způsobu myšlení. Parodie ovšem naplňuje svůj účel pouze tehdy, je-li alespoň častečně identifikovatelná.

Obávám se ale, že onen článek byl míněn vážně, protože jeho obsah a slovník se nikterak neodlišuje od projevů, které lze vídat na českých internetových fórech. Svým způsobem jde o novou formu třídní nenávisti. Možná dokonce trestně postižitelnou.

22. 1. 2008

POZVÁNKA

Masarykova dělnická akademie, odbočka Praha Vás zve na přednášku redaktora Českého rozhlasu 6 Karla Wichse na téma Levicové tendence v Latinské Americe . Přednáška se koná v pondělí 4. února 2008 v 17,00 hodin ve Steinerově sále Lidového domu Praha 1, Hybernská 7

21. 1. 2008

Okouzlení kapitalismem vyprchalo. Osmnáct let po listopadu 1989 narůstá znechucení veřejnosti. Zisky firem a platy vrcholových manažerů rostou, životní náklady prostých občanů rovněž. Roste i počet dolarových milionářů ve světě i u nás.

iHNed: Zisky firem šplhají k rekordům ZDE

Novinky: Manazeri ČEZu vydělají miliony na prodeji akcií ZDE
Finanční noviny: ČR - 9. nejrychlejší růst dolarových milionářů na světě ZDE
Finweb: V Česku je téměř 15 tisíc dolarových milionářů ZDE

Politický a právní systém je zneužíván mocenskými elitami k uspokojování jejich sobeckých skupinových a osobních zájmů. Kdo však nepatří mezi ně, ten má jen velmi malou naději, jestli vůbec nějakou, že se dovolá práva, a zcela jistě nemá žádnou, že jeho zájmy budou v tomto zkorumpovaném politickém prostředí vůbec vyslyšeny.

21. 1. 2008

Občas se objeví i optimistické signály, například samotný fenomén Britských listů (opravte mne, považuji-li jej za jedinečný pouze z neznalosti), nebo když do nich ministr zahraničí osobně přispěje velmi věcnou a akceptovatelnou odpovědí na čtenářský dotaz. Takový veřejný prostor je odpovědí na problém nedostatku nebo nemožnosti vzájemné komunikace jak o tom píše Michael Hauser. Ministr Schwarzenberg vysvětluje, že zpráva amerických zpravodajských služeb se týká jen některých aspektů íránského jaderného vojenského programu a ujišťuje, že „MZV ČR využívá informací z různých zdrojů, které pak samo vyhodnocuje a na jejichž základě přijímá vlastní stanoviska“.

Bylo by povzbudivé, kdyby MZV ČR měla k dispozici spolehlivější zdroje, než zpravodajské služby USA a kdyby si utvářela svá vlastní nezávislá stanoviska. Schwarzenbergova odpověď tomu ale příliš nenasvědčuje, samostatný úsudek vypadá jinak.

21. 1. 2008

Nepoučitelná jistota mluveného média

Nejen v rozhlase a v televizi se to hemží výrazy z cizích jazyků, zvláště vlastních jmen je "pohustu". Pokud jde o křestní jména, která zdomácněla také u nás, je kupodivu, že zvláště po roce 1989 se je snažíme vyslovovat především anglicky, i když jméno patří třeba Francouzovi. Psané "Charles" pak zazní jako "čárls" (i když anglicky by to mělo být slyšet spíše jako "čá-lz"); přitom ač Francouz píše toto jméno stejně, vyslovuje je zcela jinak ("šárl"). Což vesměs hlasatelům a "spíkrům", komentátorům i dalším mluvčím nejednou uniká. 17. 1. 2008 se objevilo -- ne poprvé! -- ve zprávách na ČT1 jméno "Robert Gates". Bylo opakovaně z různých úst to křestní jméno čteno "roubrt"!

19. 1. 2008

"Čulíkova kniha o českém filmu je nelegitimní, protože neužil oficiálních zdrojů"

Motto:

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

"Kniha působí grafomanským a poměrně diletantským dojmem. Pohled emigranta pokládám sice v principu za osvěživý, způsob zpracování knihy ovšem za tristní.

Kamil Fila, Cinepur 55

Knihu, která rozčílila české filmové teoretiky, si můžete objednat ZDE

Ve čtvrtek a v pátek se v Praze a v Brně konal "křest" mé knihy o českém filmu za posledních osmnáct let Jací jsme. Akce byla podstatně vydařenější v Brně, kde se konala v nádherné prostoře Domu pánů z Kunštátu v Dominikánské ulici, než v Praze, kde byla zahlcena letkou profesionálních sběratelů autogramů (sbírajících je nikoliv do vydané knihy, o niž neprojevili zájem, ale na podivné zvláštní kartičky :), a to nejen od autora knihy, ale i od přítomných režisérů, Petra Kolihy, Jana Švankmajera a Jiřího Svobody, kteří se o knížce vyjadřovali lichotivě.

Avšak podstatně zajímavější byla akce v Brně.

21. 1. 2008

Agresí elit proti neúspěšným a chudým, se česká intelektuální elita (převážně "pravicově" orientovaná) prakticky nezabývá.

Také jsem byl překvapen mírou primitivismu v reakci pana Pavla Svobody, píše Jaroslav Polák.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Jednou Václav  Hrabě
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal
3. 1. 2008 Spiaca rodina Lubomír  Feldek
2. 1. 2008 Františkovy lázně Antonín  Brousek
31. 12. 2007 Konec je začátek Petr  Koubský

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek