4. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 10. 2006

V červnu 2006 do českých mainstreamových sdělovacích prostředků prosákla informace kterou Britské listy zveřejnily už v červenci 2004, že zástupci MZV a MO ČR již delší dobu v USA projednávají záměr na vybudování protiraketové základny na území ČR.

Americká raketová základna na území ČeskaDo podstaty věci (co by tady mohlo být) bylo zasvěceno jen velice málo lidí, a ti byli od samého počátku vázáni povinností zachovávat tajemství. Tím je dost ovlivněna i doposud probíhající diskuse. Mnoho jejích účastníků v podstatě neví, o co se vlastně jedná, a tak se vyjadřují především z hlediska principů, přesvědčení a vyznání. Stoupenci vybudování základny se však od samého počátku jakoby pohybovali v uzavřeném kruhu -- stále dokola opakují stejné argumenty, a zejména hovoří o íránské hrozbě. Tento argument má ale několik úskalí: historické, vojensko strategické a vojensko technologické.

Sloupek

Ponořím se do tvé syté vůně.
Chytí mě zezadu za vlasy,
Pomalu mi zvrátí hlavu dozadu
a poslové z království za
ostře střeženou hranicí rozumu
provokativně projedou celým územím
až ke konečkům prstů.

Dám si tě na prst
a nechám tě stéct na dlaň.
Stisknu tě až pronikneš mezi prsty
a dolů na zápěstí.

Vezmu tě do rtů
a položím měkce na jazyk.
Pronikneš do něj
a prodchneš ho svou horkosladkokořeněnou chutí,
opájíš jej s nestydatou sebejistotou
a necháváš mě propadnout bezmocnému odevzdání se
ultimátu vlastních hlubin.


Po kapitulaci mi s milosrdnou převahou protékáš hrdlem,
líbáš jej jemnými doteky a odhaluješ poslední místa
dobře skrývaná před světem.

Jsi pozdní sběr toho nejlepšího vína.

Radar u slavkovské Mohyly míru?
4. 10. 2006

Ministerstvo obrany má stavební povolení na výstavbu 3D radaru, a vytvoří tak obyvateli nechtěnou novou dominantu Slavkovského bojiště, pokud se nepodaří tento proces zvrátit podanými správními žalobami. Radar si na tomto místě nepřejí ani příznivci vojenské historie z celého světa. Ministerstvo ani armádu názory lidí, obyvatel země, kteří je platí a které mají bránit, nezajímají. Nechceme být zařazeni mezi ty, kdo brání umístění obranných zařízení NATO u nás z principu. Naopak si jsme dobře, jak jen z médií informovaní lidé mohou být, vědomi jejich významu, ale poukazujeme na nevhodnost volby místa pro výstavbu.

Kdo za to všechno může? Výstavbě se dalo zabránit.

4. 10. 2006

Hlasování o důvěře vládě Miroslava Topolánka se nezúčastnili tři lidovci, kteří odešli ze sálu. Byl to pan Kalousek, Ambrozek a poslanec Šustr. Vlasta Parkanová k tomu uvedla, že ctí názorové rozdíly členů KDU-ČSL s tím, že oni nejsou strana, kde na povel hlasuje poslanecký klub jako jeden muž.

Nevím, zda takto mluvila jen proto, že za panem Kalouskem stojí silná frakce členů KDU-ČSL, nebo zda proto, že v této straně se opravdu ctí pravidla demokracie, a nikoli autokracie, jako je tomu v jiných zdánlivě demokratických stranách, míní čtenář Jaroslav Nový.

4. 10. 2006

Stephen Green, šéf organizace Christian Voice, je britský pravicový náboženský aktivista. Mimo jiné nenávidí homosexuály. George Monbiot však v deníku Guardian chválí rozhodnutí britské prokuratury, která odmítla proti němu zahájit trestní stíhání.

4. 10. 2006

Dne 2.10.2006 odvysílala Česká televize v pořadu Reportéři ČT reportáž k odvolání rektora Borise Jirků.

Pro nezasvěceného čtenáře připomínám, že Boris Jirků byl regulérně a po právu odvolán na jednohlasný návrh Akademického senátu VŠUP prezidentem republiky Václavem Klausem na konci června roku 2006.

4. 10. 2006

Protože jsem dostal rozezlený, ale nevěcný dopis pana Jiřího Davida, v jehož doušce je výhrůžka, že o všem bude informovat i Britské listy, rozhodl jsem se vám poslat scénář inkriminované reportáže.

Nejenže mi Jiří David vkládá do úst slova, která jsem nikdy neřekl, ale především nevyvrací podstatu věci - závěry vnitřního auditu, který posléze potvrdil i audit externí. Závěry auditu navíc nade vší pochybnost potvrzuje i zástupce firmy Belconet, která je v auditu zmiňována, píše Marek Wollner, dramaturg pořadu Reportéři ČT.

4. 10. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ

Tchajwanská firma BenQ hájila v úterý své rozhodnutí zbavit se své pobočky BenQMobile v Německu a propustit 3000 zaměstnanců. Loni v říjnu koupila firma BenQ podnik společnosti Siemens pro výrobu mobilních telefonů. Nyní se ho rozhodla zlikvidovat. Prý to celé "nedopadlo tak, jak Tchajwanci plánovali", konstatovala německá tisková kancelář DPA.

Siemens a BenQ - to je opravdu zajímavý příklad skutečného dnešního ekonomického a politického života, a to nejen v Německu. Člověk by si mohl klást různé otázky v souvislosti se spoluprací managementu obou firem. Píše se o tom ve všech novinách, moc se ale nepíše o plánovacím procesu a o základních důvodech, proč došlo ke spolupráci obou podniků, proč byla tato obchodní transakce naplánována a proč bylo nakonec rozhodnutí přijato.

Václav Klaus
4. 10. 2006

DENÍK JE SONDOU DO DUŠE

Topolánkovi občanští demokraté, stejně jako Kalouskovi lidovci, se svým voličům zapřísahali, že nikdy nepromluví s komunisty ani slovo (pokud bude na blízku někdo, kdo by je slyšel). Kdyby náhodou se jediný občanský či křesťanský demokrat opřel o komunistu (byť by to bylo v nouzi nejvyšší), byl by ve své straně navždy vyřízen. Opravdu?

Prezident Václav Klaus, čestný předseda ODS, odjel na návštěvu Mongolska, Vietnamu a Singapuru a pracovní návštěvu v ruské gubernii Omsk a čínské provincii Šen-si ne proto, aby zde řešil otázku bezplatného vývozu amerických představ o lidských právech, o tibetské autonomii, o zločinech předsedy Maa, Ho Či Mina či Josifa Visarionoviče Stalina, nebo nedejbože vnucoval jako Václav Havel své představy o demokracii druhým zemím humanitárním bombardováním. Václav Klaus jel do Ruska, Vietnamu a Číny udělat dobrý kšeft. Obchod za několik desítek miliard. Dobrý kšeft pro Českou republiku. Dobrý kšeft pro české kapitalisty. Dobrý kšeft i pro české zaměstance. Dobrý kšeft s komunisty, postkomunisty i bývalými komunisty, dnes kapitalisty. A to je dobře. Česká hlava státu ukázala opět po čase, že některé zapšklé ideologické floskule pro politika, který chce být zároveň státníkem, neplatí. S antikomunisty se kšeft udělat nedá...

4. 10. 2006

Nesouhlasím s drsně pragmatickou pochvalou Václavu Klausovi od Štěpána Kotrby, kterému se líbí, že jede do autoritářských zemí "dělat kšeft".

Souhlasím se Štěpánem, že některé země zneužívají agendy "lidských práv" k prosazování svých sobeckých zahraničněpolitických zájmů. I v těch případech, kdy to dělají, však může být jejich politika pro utlačované občany těch zemí užitečná. Myslíte si, že například Spojené státy podvracely komunismus v Československu proto, že jim záleželo na tom, aby byli Češi a Slováci svobodní? V době, kdy jim nevadilo vyvražďování občanů středoamerických republik? Ne Spojené státy bojovaly v Československu proti komunismu, protože se jejich zahraničněpolitické cíle šťastnou shodou okolností shodovaly s českými cíli.

Navzdory tomu, že některé mocnosti dnes zneužívají agendy lidských práv pro své zahraničněpolitické cíle není přijatelné přehlížet mučení či nesmyslné popravování lidí či prodej tělesných orgánů osob, odsouzených na smrt ještě před jejich popravou - jak se to dnes děje v Číně.

4. 10. 2006

Soudím, že nejen pro současného umělce je nutné se soustředit, vymanit ze setrvačnosti, neabsolvovat další závody kdo z koho, kdo rychleji, kdo lépe, kdo více. Je třeba nevystavovat jen kvůli výstavám a neprosazovat se za každou cenu. Je možné rezignovat na stávající systém, vystoupit z vlaku, o kterém už nikdo neví, kam směřuje. Je to ekologie duše, záchrana alespoň ještě nějakého přirozeného uspořádání svých věcí.

4. 10. 2006

Je tu Hájek mluvčí a Hájek matematik. K nim se připojil Hájek, údajný nájemný vrah novináře. Myslím, že když se podařilo sedmé velmoci tak triumfálně obejít politiky s tím, že prezident vyznamená svého mluvčího Hájka, tak proč by to neměli novináři zkusit i s tím dalším Hájkem. Nebo i s tím třetím... A pokud by jim Hájkové došli, tak jen já znám minimálně tři další...

4. 10. 2006

Mezi Moskvou a Tbilisi propukla studená válka.

Veřejné projednávání programového prohlášení vlády Mirka Topolánka i tzv. kauzy odposlechů vyvolalo jistě u mnohých pozorovatelů pochybnosti o užitečnosti parlamentní demokracie. Ostré, někdy až vulgární polemiky, kdy řečníci neposlouchali vystoupení svých stranických odpůrců či z nich vytrhávali slova, která se jim hodila.

4. 10. 2006

Nedůvěra vládě není politickou tragédií, ale důkazem síly demokracie. Nevede k anarchii, pouze otevírá cestu k jiným řešením.

Veřejné projednávání programového prohlášení vlády Mirka Topolánka i tzv. kauzy odposlechů vyvolalo jistě u mnohých pozorovatelů pochybnosti o užitečnosti parlamentní demokracie. Ostré, někdy až vulgární polemiky, kdy řečníci neposlouchali vystoupení svých stranických odpůrců či z nich vytrhávali slova, která se jim hodila.

3. 10. 2006

Menšinový kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) nezískal podle očekávání důvěru nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Ústava České republiky předepisuje vládě předstoupit do třiceti dnů po jejím jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Programové prohlášení vlády České republiky bylo poslancům rozdáno v pátek 29. září. 3. října zasedla Sněmovna. Podle § 81 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení důvěry hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení o vyslovení důvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Předseda ODS Topolánek vypároval podle svého slibu poslankyni ČSSD Lenku Mazuchovou, která je po operaci v nemocnici. Lidovečtí poslanci Ladislav Šustr, Miroslav Kalousek a Libor Ambrozek opustili během hlasování jednací síň a snížili tak kvórum na jistojistě nevolitelný počet. Zbylí lidovci, všichni Zelení a všichni poslanci ODS byli pro, všichni poslanci ČSSD a všichni poslanci KSČM byli proti. Hlasování skončilo poměrem 96:99 v neprospěch Topolánkova kabinetu . Předseda vlády prohlásil, že jeho vláda podá demisi příští středu, a to přesto, že ho předseda Zelených Bursík vyzval v rozpravě, aby jeho vláda podala demisi neprodleně - tak, jak jí to ústava přikazuje. Hlasování skončilo v 18:06.

Projev Mirka Topolánka ZDE

Projev Vlasty Parkanové ZDE
Projev Vojtěcha Filipa ZDE
Projev Miroslava Kalouska ZDE
Projev Jiřího Paroubka ZDE
Projev Martina Bursíka ZDE
přepis a zvukový záznam rozpravy na serveru PSP ZDE
3. 10. 2006

Politici si lezou navzájem na nervy a více a více občanům ve stále větší míře i krkem. Oči pak lezou z důlků všem společně, bez ohledu na to, co, jak a koho volili.

Po každé předvolební kampani, volebním aktu a sečtení výsledků, řeknou novináři (možno zaměnit politology apod.) občanům, zda mohou být s dosaženým výsledkem počínání voličů spokojeni nebo budou hovořit či/a psát o nutnosti opakování aktu - předčasných voleb. Ústava nebyla vždy používána ke správě země, protože by mohla politický vývoj svazovat. Někteří ji chápou obdobně jako návod na mixér. Zatím se zdá, že názorům z podhradí se diví i prezident. Není divu. Však může. V zemi je přece svoboda.

ukládání antirakety do sila
3. 10. 2006

V poslední době se v našich médiích v souvislosti se záměrem vybudovat v Evropě protiraketovou základnu často setkáváme s pojmy protiraketa, antiraketa, obranná raketa či jen raketa. Přitom všichni mají na mysli totéž -- raketu, anglicky nazývanou GBI (Ground Based Interceptor), zbraňový prvek, součást systému protiraketové obrany Spojených států před mezikontinentálními raketami.

Tento článek má přispět k pochopení jejích provozních možností už jen proto, že o ní koluje řada nepřesností a dezinformací, které stěží mohou přispět k vytváření fundovaných názorů a postojů k záměru USA vybudovat svoji protiraketovou základnu v České republice.

Systém GBI není schopen bránit Spojené státy proti vícenásobným bojovým hlavicím a vícenásobným manévrujícím bojovým hlavicím, které mají ve výzbroji strategické raketové síly Ruska. K tomu nebyl systém navržen, ani není za tím účelem budován. Při tom již v současné době státy, disponující jadernými a raketovými zbraněmi vyvinuly a mají k dispozici řadu prostředků, jak jej za relativně malý peníz překonat. Na základě dostupných veřejných informací existují vážné pochyby o správnosti základních předpokladů projektu pokud jde o reálnost hrozeb, před nimiž má Spojené státy a případně i jiné země chránit, i pokud jde o technickou proveditelnost a účinnost navrhovaného obranného systému. Stejného názoru jsou miliony Američanů, kteří se také staví na odpor vůči tomuto projektu. Jejich akce nese název: "Řekni prezidentovi, že nesouhlasíš s iniciativou raketového štítu!" Podstatné je, že výstavba protiraketové základny na našem území z hlediska zajištění obranyschopnosti ČR prakticky nemá smysl.

Ing. Stanislav Kaucký byl analytikem odboru komunikačních strategií a služeb Armády ČR, nyní působí jako redaktor nezávislého vojensko odborného měsíčníku ATM - Armády, technika, militaria

3. 10. 2006

Evropská unie v pondělí přivítala rozhodnutí americké vlády ustoupit a poskytnout od roku 2009 plnou autonomii neziskovým organizacím, které spravují názvy internetových domén.

3. 10. 2006

Pravidelný dokumentární pořad televize BBC Panorama se v neděli večer zabýval obviněním, že papež Benedikt XVI. hrál vůdči roli v systematickém utajování sexuálního zneužívání dětí katolickými kněžími.

Dokumentární film televize BBC zkoumal tajný dokument, který upravuje procedury, jak má katolická církev reagovat na skandály týkající se sexuálního zneužívání dětí kněžími.

Pořad televize BBC tvrdil, že ustanovení tohoto dokumentu, nazvaného Crimen Sollicitationis, vynucoval kardinál Joseph Ratzinger po dobu dvaceti let, do té doby, než se stal papežem.

Pořad televize BBC "Sex Crimes and the Vatican (Sexuální zločiny a Vatikán)" můžete zhlédnout ZDE

3. 10. 2006

Starší mívají s Českým rozhlasem potíže. A mládež? Neodliší jej od soukromých stanic! Servítky si neberou, ač toho moc nevědí. Věří si.

Profesionálové Českého rozhlasu (ČRo) a jejich hosté se 3.-5. října už po šestnácté setkají v Poděbradech na veřejné soutěži rozhlasové tvorby Prix Bohemia Rádio. Přednášet a diskutovat se zde bude podle programu, ale ani na normální posluchače rozhlasu by se při tom úplně zapomenout nemělo.

Stále problematičtější pozici ČRo loni vystihli v anketě žáci a studenti, kteří dle ustáleného místního zvyku poslouchají soutěžní nahrávky v roli publika, protože se jiní zájemci z řad dospělé a nezávislé veřejnosti dostavují jen ojediněle. Vypsali mi svoje názory a hodnocení loňské soutěže a jen některé jsou povzbuzující.

2. 10. 2006

Machismus a domácí násilí:

Obraz Španělska, který líčí pan Molnár ve své recenzi na film Volver od Pedra Almodovara, je neskutečně ahistorický.

Především, svádět machismus na arabskou přítomnost na Iberském poloostrově je těžko doložitelná, i když oblíbená hypotéza, která vždy umožňuje přesunout vinu na zlého cizáka a nehledat chyby v sobě. Či přítomnosti vysvětlíme třeba machismus britský (o ruském ani nemluvě), vezmeme-li v úvahu že žen, které ročně zemřou ve Velké Británii vinou domácího násilí, je podle statistik podstatně více než ve Španělsku?

Alfred Gusenbauer , předseda SPÖ a Marie-Luise Pokorny-Reitter z SPÖ Innsbruck
2. 10. 2006

Výsledek rakouských parlamentních voleb je jednoznačný, skončila éra spolkového kancléře Wolfganga Schüssela a na jeho místo ještě tento týden bude jmenován s velkou jistotou spolkovým prezidentem předseda sociálních demokratů Alfred Gusenbauer.

O vítězi voleb bylo rozhodnuto mezi oběma největšími stranami - lidovců ÖVP a sociálních demokratů SPÖ. Zvítězila ta, která ztratila oproti minulým volbám méně hlasů, a tou byla SPÖ, která pozbyla jeden poslanecký mandát, zatím co lidovci třináct, takže v 183 členné Národní radě mají 68 proti 66.

Alfred Gusenbauer , předseda SPÖ a Marie-Luise Pokorny-Reitter z SPÖ Innsbruck

2. 10. 2006

Obě komory amerického Kongresu právě schválily Zákon o vojenských komisích, který dovoluje mimosoudně věznit na dobu neurčitou osoby podezřelé z terorismu a umožňuje také, aby byly mučeny -- jen to tak nenazývá. Šokující? ptá se v deníku Daily Telegraph konzervativní britský historik z Harvardské univerzity Niall Ferguson. Zvlášť šokující na tom je, že přijatý zákon je kompromisem. Bílý dům původně navrhl ještě něco ostřejšího. Až opozice od tří republikánských senátorů donutila prezidenta Bushe, aby návrh zákona zmírnil. Trošku.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora
3. 10. 2006 Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích Stanislav  Kaucký
3. 10. 2006 Zítra bude vláda rozhodovat o referendu k raketovým základnám Štěpán  Kotrba
22. 9. 2006 Americká základna představuje hrozbu pro Českou republiku Jakub  Rolčík
20. 9. 2006 Polský poker o základnu Štěpán  Steiger
20. 9. 2006 iDnes: Armáda nakoupila nový radar za 1,5 miliardy Štěpán  Kotrba
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2006 Hašení požáru petrolejem už musí pokračovat! Jozef Bohumil Ftorek
2. 10. 2006 Niall Ferguson: Ignorovat Ženevské dohody není dobrý nápad   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
1. 10. 2006 Bílý dům v krizi ohledně "lží o válce v Iráku"   
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán   
29. 9. 2006 Americký novinář obvinil Bushe ze zatajování informací   
29. 9. 2006 Britská armáda požaduje stažení britských vojsk z Iráku   
28. 9. 2006 Západ ve válce proti terorismu prohrává   
26. 9. 2006 Válku proti terorismu s Bushem a Blairem u moci nelze vyhrát   
25. 9. 2006 Saúdové už v roce 2003 prorokovali Bushově válce proti terorismu porážku Štěpán  Kotrba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2006 Elektrárna špiní skoro tolik jako všechna auta   
27. 9. 2006 Teplota Země je nebezpečně vysoká, varují vědci z NASA   
23. 9. 2006 Gorův film Nepohodlná pravda Jan  Čulík
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
22. 9. 2006 Torrent na Nepohodlnou pravdu   
22. 9. 2006 Má Klaus pravdu, protože rozumí klimatologii, anebo proto, že je president? Jiří  Jírovec
22. 9. 2006 Richard Branson poskytne 3 miliardy dolarů na boj proti globálnímu oteplování   
21. 9. 2006 Stát Kalifornie žaluje automobilky, že přispívají ke globálnímu oteplování   
20. 9. 2006 Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon   
20. 9. 2006 "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce Ivan  Brezina

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
20. 9. 2006 Katolická korespondence   
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !   
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně   
16. 9. 2006 Muslimové požadují omluvu od papeže   
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Parlament je dav Oskar  Krejčí
3. 10. 2006 Zítra bude vláda rozhodovat o referendu k raketovým základnám Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...   
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu