Stát Kalifornie žaluje automobilky, že přispívají ke globálnímu oteplování

21. 9. 2006

Nejlidnatější americký stát, Kalifornie, oznámil, že podává žalobu na šest největších automobilek v USA za to, že údajně přispívají ke globálnímu oteplování.

Touto bezprecedentní žalobou obvinil stát automobilky Ford, General Motors, Toyota, Honda, Chrysler a Nissan, že vytvářejí "veřejný problém", který stojí miliony dolarů. Ekologičtí aktivisté žalobu přivítali jako významnou událost v boji proti globálnímu oteplování.

Žaloba tvrdí, že emise z automobilů podstatnou měrou přispívají ke globálnímu oteplování a argumentuje, že automobilky musejí nést zodpovědnost za minulé i budoucí náklady boje proti této krizi.

"Globální oteplování způsobuje vážné škody životnímu prostředí, ekonomice, zemědělství a veřejnému zdraví v Kalifornii, " konstatoval Demokratický generální prokurátor státu Bill Lockyer, který žalobu podal. "Jeho důsledky stojí miliony dolarů a cena stoupá. Je načase, aby byly tyto společnosti pohnány k odpovědnosti, že přispívají k této krizi."

Kalifornie má největší trh s automobily v USA. Každoročně se registruje více než 2 miliony automobilů. Ve státě je registrováno 29 milionů motorových vozidel. Kalifornie agresivně vyžaduje snižování emisí kysličníku uhličitého do ovzduší. Zákon, přijatý v roce 2004, vyžaduje, aby byly emise uhlíku z automobilů sníženy o 30 procent. Automobilky se proti němu brání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006