16. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2005

neděle 22.45, Tomáš Krček: Der Spiegel koriguje, neb Forsa bere své hlášení zpět. Nyní Forsa srovnává výsledky na 222 mandátů pro obě velké strany. Forsa do svých výsledků započítává ony zmíněné převisové mandáty - zatímco tv stanice ARD a ZDF s nimi nepočítají. Jelikož ale dle Der Spiegel má být poměr převisových mandátů 10 (SPD) ku 3 (Union), v konečném spočítání bude počet mandátů stejný.

Ale ráno moudřejší večera.

neděle 22.00: Od Tomáše Krčka v Německu: Der Spiegel hlásí, že SPD podle agentury FORSA podle nových výsledků je už před CDU/CSU. SPD má mít 223 a Union 220 mandátů.

Ale prosím brát s rezervou, teď to bude asi jako před třemi lety, první výsledky byly relativně mírné k Union a potom se jim jejich "vítězství" začalo drobit v prstech. Minule mělo rozhodnout dokonce jen kolem 6000 hlasů, že Schröder nakonec vyhrál. Dnes se ale nejedná o přímé vítězství toho či onoho, nyní jde o cenu útěchy - obě hlavní strany ztratily, Union ale i přes číselně menší ztrátu ztratil podstatně více, neb již velkohubě proklamované a medii stále sugerované vítězství se nekoná, což je pro paní Merkel dozajisté bolestné. Ale prohrála si svými chybami sama. Ale to je jiná, nicméně velice zajímavá kapitola - o tom napíšu zítra.

Informace BBC, neděle 23.30: Křesťanští demokraté Angely Merkelové získali podle prvních výsledku jen minimální náskok nad sociálními demokraty. Podle některých předpovědí budou mít křesťanští demokraté stejný počet křesel jako sociální demokraté. Merkelová zřejmě nebude schopna vytvořit koalici, jakou by si přála, a bude muset možná vytvořit koalici se sociálními demokraty. Schroeder však tvrdí, že získal dost hlasů na to, aby zůstal kancléřem. Je ochoten vstoupil do velké koalice s křesťanskými demokraty pouze pod podmínkou, že zůstane šéfem vlády.

Podle původních odhadů německé televize ARD získali křesťanští demokraté 36 procent hlasů, což je daleko horší výsledek, než se očekával, a sociální demokraté 34 procent.

Propodnikatelští svobodní demokraté získali podle neoficiálních průzkumů, jak voliči hlasovali, úspěšných 10 procent, ale zjevně to nestačí k tomu, aby utvořili vládu s křesťanskými demokraty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

neděle 20.15: K tomu dodává z Německa Tomáš Krček: CDU/CSU se svými 35,2 procenty nedosáhla svého cíle, dokonce ztratila přes tři procenta oproti roku 2002, FDP překvapivě získala o 2,5 více a pendlují kolem deseti procent. CDU/CSU dokonce má jen o 1,2 procenta více než SPD (34 procenta ), jejichž výsledek je velkým překvapením - před pár měsíci byl rozdíl 20 procent ! Strana levice má 8,5 procent.

O možných koalicích se dá hovořit, až budou výsledky jisté - nyní jsou to pouhé spekulace. Ale černožlutá koalice (CDU/CSU/FDP) není možná. To je hlavní zpráva dnešního večera.

Sloupek
Karel Škrabal

Chlastám
Chlastám první ligu
Chlastám a pokud získám titul
budu pořádat přednášky
malým dětem o tom, že už
Nechlastám

ze sbírky Zapalte Prahu! Větrné mlýny, Brno 1998 vybral Štefan Švec

18. 9. 2005

Úřad britského premiéra Tonyho Blaira se pokusil zcenzurovat knihu pamětí bývalého Blairova poradce, někdejšího reportéra BBC Lance Price (47). Ukázky z jeho nové knihy, The Spin Doctor's Diary (Propagandistův deník), která vyjde 26. září v londýnském nakladatelství Hodder, přinesl v neděli týdeník Mail on Sunday.

Kniha podle listu Mail on Sunday líčí nekonečné spory, scény a konflikty mezi ministry a odhaluje cynismus Blairova týmu. Autor knihy Lance Price je přitom stoupencem Blairovy Nové labouristické strany.

  • Na veřejnosti se prý Blair tvářil, že posílá vojáky do Iráku s těžkým srdcem, v soukromí však "budil spíš dojem", že je to jeho první "zkouška krví" a rituál politické dospělosti.
  • Blairova vláda slíbila mediálnímu magnátu Murdochovi, že nezmění svou politiku vůči EU, aniž by ho o tom předem informovala
  • Televizi BBC vláda donutila předkládat předem Blairovy písemně otázky za výsadu ptát se na tiskové konferenci jako první.
18. 9. 2005

Tony Blair odsoudil zpravodajství veřejnoprávní společnosti BBC o hurikánu Katrina jako "nenávistné vůči Americe" a "škodolibé" vůči problémům Spojených států. Informaci přinesl deník Financial Times.

Blair se tak měl prý vyjádřit v soukromém rozhovoru s Rupertem Murdochem, ředitelem News Corporation, která vlastní konkurenční stanici Sky News.

Blairovy výroky hrozí novým konfliktem mezi BBC a britskou vládou po aféře reportéra Andrewa Gilligana ohledně falešných vládních tvrzení, ospravedlňujících iráckou válku, a po nedávné vládní kritice, kterou si vysloužil slavný moderátor rozhlasu BBC Radio 4 John Humphyrs za to, že se ve svém jednom veřejném projevu vyjádřil ostře kriticky o jednotlivých ministrech britské vlády.

18. 9. 2005

Střet civilizací neexistuje:

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw konstatoval, že mezi islámským světem a Západem není podstatnějšího rozdílu. Ve svém projevu na Valném shromáždění OSN zdůraznil, že arabské národy vyvinuly základy matematiky, na nichž je založen dnešní digitální svět.

Straw dodal, že jen "teroristé a kazatelé nenávisti" chtějí, aby si lidé "mysleli, že Islám a Západ jsou neslučitelně odlišné". To je "filozofie nedůvěry a zoufalství", kterou Jack Straw odmítá.

Avšak Straw dodal, že špatné vyhlídky na hospodářský rozvoj omezují politické svobody a vedou u mladých muslimů k široce rozšířeným deziluzím. Arabské národy nyní v technologické revoluci zaostaly.

"Odpovědí nejsou jednoduché stereotypy o nějakém střetu civilizací," dodal Straw.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 9. 2005

"Šokující posílení pravomocí federální vlády"

Příslib amerického prezidenta Bushe znovu vybudovat New Orleans a státy kolem Mexického zálivu, zničené hurikánem Katrina, vyvolaly vlnu nespokojenosti mezi konzervativci v jeho vlastní straně. Jsou šokováni posílením pravomocí federálních úřadů v úsilí odstranit následky katastrofy.

16. 9. 2005

K návrhu nového stavebního zákona

V poslanecké sněmovně se nyní projednává ministerský návrh nového stavebního zákona. Objemná a komplikovaná dvousetparagrafová předloha byla zjevně napsána tak, aby umožnila ještě snazší nakládání s územním plánem a aby umožnila ještě jednodušší kolaboraci místních a regionálních politických elit a jim podřízených byrokratů s velkými investory -- na úkor veřejnosti, vlastníků okolních nemovitostí, na úkor veřejných zájmů na udržitelném rozvoji území, na zdravých životních podmínkách a obyvatelnosti území. Že jde o zjevný pokus takto legalizovat řadu dosud nezákonných nebo pololegálních praktik, že takto vzniká pronikavé korupční prostředí, je na bíle dni.

16. 9. 2005

pátek 21.00: George Bush konstatoval v pátek, že s chudobou a s rasovou nerovností v amerických státech u Mexického zálivu bude nutno skoncovat, až bude oblast po hurikánu Katrina zrekonstruována.

Při dni akcí na počest obětí hurikánu Katrina přislíbil americký prezident, že zlepší sociální strukturu New Orleansu i dalších postižených oblastí. Z kazatelny v národní katedrále ve Washingtonu zdůraznil: "Odstraňujeme trosky po hurikánu, ale musíme také odstranit dědictví nerovnosti."

Analytikové konstatovali, že to byl jeden z nejlepších Bushových projevů, avšak někteří z nich poznamenali, že před zásahem hurikánu Katrina se počet lidí, žijících v chudobě v New Orleansu, za jeho vlády zvýšil.

Bílý dům v pátek oznámil, že obrovské náklady na rekonstrukci postižených oblastí uhradí stát a varoval, že to bude znament zhoršení už tak velkého rozpočtového deficitu Spojených států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 9. 2005

Britská komerční televize:

Ve čtvrtek 15. září se vysílal v britské komerční televizi film 49 Up, první devadesátiminutová část současného pokračování pozoruhodného projektu. V roce 1964 si vymyslel geniální novinář Michael Apted, z tehdy vynikajícího publicistického pořadu World in Action (který v důsledku komerčního zprimitivňování televize už neexistuje) dlouhodobou sérii filmů, pod názvem 7 Up (Sedm a víc). Natočil portréty 12 sedmiletých dětí z nejrůznějších sociálních prostředí Velké Británie. Rozhodl, že britská televize bude sledovat dalším dokumentárním filmem jejich cestu životem opakovaně vždy po sedmi letech.

Nyní se vysílala první část dokumentu s názvem 49 Up - těmto dětem je dnes 49 let. Série filmů je doprovázela životem - současný dokumentární film obsahuje citace z předchozích filmů. Je to dojemný a vynikající projekt, který pronikl hluboko k podstatě lidství, která je definována pomíjivostí a smrtelností. Sledování 12 lidí, procházejících životem, vede každého člověka k podstatnému zamyšlení.

16. 9. 2005

Timothy Garton Ash vypočítal v deníku Guardian šest současných názorů na muslimský svět - které podle něho hovoří výmluvně nejen o současném konfliktu mezi islámem a Západem, ale i o předkladatelích kritiky islámu samotných.

16. 9. 2005

Británie:

Britský ministr vnitra Charles Clarke zveřejnil ve čtvrtek základní zásady nově navrhovaného protiteroristického zákona. Nejkontroverznější je návrh, že osoby podezřelé z terorismu budou smět být vězněny bez soudu až po dobu tří měsíců. Jiný vysoce kontroverzní návrh je vytvořit nový trestný čin "glorifikace terorismu".

16. 9. 2005

(Charita, stát a privatizace)

Dokud ještě máme stát, myslím, že je legitimní se ptát, kde je jeho místo.

V ČR běží za bezmocného přihlížení ministerstva zdravotnictví vlna privatizace, resp. změna vlastnických poměrů na úrovni okresních nemocnic. Deklarovaným cílem nových vlastníků má být dosažení finanční rovnováhy, t.j. zastavení zadlužování nemocnic v důsledku rostoucích, v podstatě světových cen vstupů (materiálu, energií, léčiv atd.) a stagnujících plateb regulovaných pojišťovnami. Úspor je dosud dosahováno, podle odborových zdrojů, téměř vždy také redukcí mezd perzonálu zdravotnických zařízení.

16. 9. 2005

Nejen odchod soudruha Grebeníčka do věčného komsomolu může vážně poškodit KSČM. Existují i jiné, více či méně reálné katastrofické scénáře, které by mohly způsobit konec komunistů v Čechách a na Moravě. Tím méně reálným může být třeba zpochybnění autenticity Marxových spisů nebo vědecké potvrzení neschopnosti člověka žít v sociálně spravedlivé společnosti. Poněkud více straší komunisty blížící se hranice úmrtnosti jejich zdaleka nejsilnějších ročníků. Jak dlouho ještě může průměrně osmašedesátiletý komunista chodit k volbám a platit příspěvky?

31. 10. 2005

16. 9. 2005

Ve své odpovědi Štefanu Švecovi Jan Čulík osvětlil svůj (ale zřejmě zejména zdrojový "západně-intelektuální") přístup k celé problematice politické korektnosti. V jeho základu leží především cosi jako úzkost; je tam předem naprogramovaná pozornost vůči eventuálnímu zneužití čehokoliv. Říká tomu "ostražitost vůči neférovému zneužití podtextů". Není tu místo a ani nemám chuť se zabývat psychologickými úvahami o práci a funkci podtextů a podprahových vnímání a uvažování -- ale jedno chci říci: tato preventivní ostražitost podobně jako ostražitost někdejších bolševických cenzorů může vést k přímo deviantní paranoii. Fundamentalistické americké feministky se k ní už touto cestou dopracovaly.

16. 9. 2005

Myslím, že ta diskuse je přepjatá a oboustranně rasistická:) (ve skutečnosti jsou rasisti všichni kromě mě:)). O Vernerovi není pochyb, ten jeho text sice může ironizovat, ale ironizuje spíš skutečnost v New Orleansu, rasismus Verner nijak nepřekračuje, je v něm zasazen. U Königsmarka (a Švece) nejde ani tak o rasismus jako o snahu ukázat nevhodnou sociální korektnost na stejně nevhodném příkladu. V boxu je totiž běžným pravidlem, že se boxeři identifikují podle barvy trenýrek, protože v případě, že jsou oba běloši nebo oba černoši, není tak úplně snadné je odlišit.

16. 9. 2005

Jsou-li Češi posedlí etnicitou a barvou kůže, je Jan Čulík posedlý hledáním rasismu za každou cenu. Trochu se bojím, aby se mu boj za politickou korektnost nezvrhl v boj za kontrolu myšlení a jazyka.

Na Koenigsmarkovu otázku, jestli je zřetelná a viditelná skutečnost (např. něčí tmavý obličej) neslušná, Čulík neodpověděl. Chci se ho zeptat na pár dalších otázek, a v tomto případě prosím o odpovědi:

16. 9. 2005

Rasismus: Logický zkrat už v titulku

Štefan Švec dal svému článku, polemizujícímu s mým odsudkem rasistických stereotypů, název "Kdyby nebylo důležité, jak lidé vypadají, vypadali by všichni stejně". To není pravda. Lidé nevypadají různě, protože je důležité, jak vypadají, ale vypadají různě ze samovolných fyziologických příčin. My z toho extrapolujeme a děláme unáhlené závěry. Ve třicátých letech byli všichni kriminálníci a zločinci v hollywoodských filmech zjizvení či znetvoření ve tváři, zatímco kladné postavy byly sexuálně atraktivní. Přání bývá otcem myšlenky.

Rád odpovídám na Švecovy dotazy:

16. 9. 2005

Ve své profesi se konkrétně zabývám vlivem individuelní genetické informace na účinky a nežádoucí účinky léků. V dnešní době je mnoho poznatků v této oblasti. Není třeba se přít o to zda jsme všichni stejní. Nejsme. A nejde jenom o tak prostý fakt jako je barva kůže. Lišíme se genetickou a tak enzymatickou výbavou, lišíme se konkrétním metabolismem. A to velmi. Dokonce tak velmi, že některé léky jsou použitelné pouze u určitých etnik či ras. U jiných jsou v lepším případě neúčinné, v horším škodlivé.

27. 9. 2005

16. 9. 2005

Můj přítel Jan Čulík mě napomenul, nevylučuji, že oprávněně, že trvám na středoevropských rasistických stereotypech. Chci jen poznamenat, že si myslím, že na nich netrvám. Doufám, že pravidelní čtenáři mých miniesejů a fejetonů si povšimli, že se snažím ironizovat právě stereotypy -- to jest zjednodušené pohledy na věci.

16. 9. 2005

Rasismus ve Finsku

Zrovna jsem si přečetla Vás příspěvek o rozšíření rasismu v Evropě. Souhlasím s Vámi, že jde o celoevropský problém. Žiji ve Finsku, a teprve tady jsem se s rasismem setkala na vlastní kůži, zároveň, jsem ho pochopila i do hloubky. Problém rasismu je v jednotlivcích, píše Mirka Maattala. V ČR jednotlivcům vadí Cikáni, Vietnamci, ve Finsku např. Rusové, dokonce jsem se setkala i s nehoráznými poznámkami vůči Česku, někteří lidé, ve své omezenosti, nevidí rozdíl mezi Českem a Ruskem, hází nás do jednoho pytle, což se mne bolestivě dotýká.

16. 9. 2005

Dobrý autor si musí být vědom toho, pro jaké čtenáře píše, a dle toho volit slova, aby nevyvolával nenávist.

Pánové Alex Koenigsmark, Pavel Verner a Jan Čulík ve svých článcích o rasismu pravděpodobně neuvážili, že lidé si při poslechu anebo čtení slov a výrazů vybavují v mysli určité pocity a obrazy, které mohou být ( a většinou jsou ) odlišné od pocitů a obrazů v mysli autorů.

16. 9. 2005

Jak vidno, nejen ceny pohonných hmot jsou důsledkem katastrofy v Louisianě. Na stránkách Britských listů se objevila zajímavá polemika ve věci oprávněnosti tvrzení o českém rasismu.

Rasismus je dozajista zavrženíhodný. S tvrzením není třeba polemizovat, nejsme na neonacistickém webu, berme ho tedy coby výchozí předpoklad.Stejně tak jsem ovšem přesvědčen o tom, že snaha o vypjatou korektnost v této otázce je kontraproduktivní.

16. 9. 2005

Blut und Boden?

na rozdíl od VB a USA, děti cizinců, narozené na jejich státním území, nezískávají automaticky státní příslušnost. To ale není jen případ Německa, tento automatismus chybí v mnoha jiných evropských zemích. V takových případech mají dětí státní příslušnost stejnou, jako mají jejich rodiče. Získají-li však rodiče státní příslušnost hostitelské země - což, znovu opakuji, není v případě Německa problém po splnění příslušných podmínek a především při projevení zájmu ( bez ohledu na etnickou příslušnost ), pak získávají i v Německu narozené děti německou státní příslušnost.

Ve svém sloupku se mýlíte, když píšete : "...o všech těch typických, přehlubokých rasistických stereotypech z minulosti, které tak tvrdošíjně přežívají ve střední Evropě (včetně zamerikanizovaného, liberálního Německa, které se však nevzdalo své ideologie Blut und Boden - krev a půda, a dodnes odpírá německé občanství přistěhovalcům, především tureckého původu, kteří na jeho území žijí už desítky let, i jejich potomkům, kteří se v Německu narodili, a jsou tedy Němci.)..."

Margarethe Kaller, Kurt Schmidt a Irmtraud Klein (z leva do prava) v lavicích krnovské synagogy,
16. 9. 2005

V Krnově v českém Slezsku právě (od 10. do 17. září 2005) probíhá další ročník tradičního Česko-německého týdne. Rodáci z tehdejšího okresu Krnov, vysídlení v letech 1945-46 do Německa a Rakouska, přijeli i se svými rodinami autobusem a několika osobními vozy. Organizátory Týdne jsou Slezský německý svaz v Krnově a Město Krnov.

16. 9. 2005

Polemika s článkem Karla Sýkory "Křesťanství a jiná náboženství"

Církev svatá, nejúspěšnější korporace v historii západní civilizace, s relativně velice primitivními komunikačními prostředky vyvinula všechny moderní metodologie propagandy, marketingu, indoktrinace a reklamy jako takové. A když k tomu připočtete, že měli pouze jeden produkt, a to produkt, jehož existence je navíc těžko prokazatelná, musíte smeknout klobouk před úspěchy, kterých dosáhli. McDonalds a ostatní moderní korporace jsou ve srovnání s nimi naprostí amatéři.

Opravdu nevím, pane Sýkora, co vám mám na to říct. Zjevně každý mluvíme o něčem jiném a vycházíme z odlišných předpokladů. Vy se snažíte prokázat, že křesťanství má mimořádné postavení mezi světovými náboženstvími, já si to nemyslím. Vy vycházíte v podstatě z fundamentalistického názoru, že Bible je slovem Božím, já si naopak myslím, že Bible je dílem šikovných autorů, kteří, podobně jako já na počítači, skloubili různé texty dohromady, aby dodali legitimitu svému hnutí. (Na tom není nic špatného, ale pokud je mi známo, Ježíš Kristus po sobě žádné spisy nezanechal.) Obávám se, že i kdybych vám podal neotřesitelné důkazy, tak vás nepřesvědčím, protože vycházíte z víry v dogma, což je pozice, které jsem se vždycky snažil vyhýbat.

Stručně k vašim námitkám...

16. 9. 2005

Považuji za mimořádně významné, že poprvé od roku 1989 se téma nezákonného policejného násilí podařilo pozdvihnout na úroveň celospolečenské diskuse. Jako člověka, který před sedmi lety sepisoval jako dobrovolník občanských právních hlídek svědectví náhodných chodců zbitých na policejní stanici v Ocelářské to subjektivně považuji za důležitou změnu (zvláště když si vzpomenu na tehdejší pocit frustrace a bezmoci vyplývající ze zjištění, že to vlastně nikoho nezajímá).

Pan Schnur se nás pokusil přesvědčit, že policejní násilí na Czechteku je vlastně marginální, politicky zveličenou causou, která má zakrýt "opravdové problémy skutečného světa" (v neposlední řadě ostudného porušování mezinárodního práva současnou americkou administrativou). Zároveň (podle mého skromného soudu trochu perverzně) argumentuje, že "Citlivost k porušování práva by v každém případě měla být nedělitelná: buď je právo vždy a všude a nebo není. Vše ostatní je ideologie, oportunismus či účelovost."

16. 9. 2005

New Orleans:

"Lidé umírali a budou umírat, protože není dost zdrojů, přestože se na katastrofu po hurikánu Katrina nyní vydává desetkrát více peněz než na válku v Iráku"

Nejnovější číslo amerického týdeníku Newsweek přináší článek "Zdravotní krize. Kontaminovaná voda. Nefunkční nemocnice. Zdravotní problémy New Orleansu teprve začínají". Článek popisuje dramatickou zdravotní situaci v hurikánem postižených oblastech.

16. 9. 2005

Jaké jsou vyhlídky na mír na Blízkém východě? Zatím jen mlhavé. Jedna z otázek také zní: "Uvěří obyčejní Palestinci slibům svých politiků na mír nebo budou pokračovat v ozbrojeném boji proti Izraeli?"

16. 9. 2005

Extremně nacionalistická Národní strana protestuje, že nedostala povolení od pražského magistrátu instalovat pro svůj předvolební mítink dne 28. října v Praze zastřešené pódium. Důvody odmítnutí nebyly uvedeny. Další informace ZDE.

16. 9. 2005

Polemika s článkem Davida Formánka -- "Konzumní strategie masírují společnost tak, aby samostatně uvažovala co nejméně"

Jistě aktuální společenské téma, bezesporu hodné hlubšího (spíše sociologického) rozboru, pojal autor jako víceméně laciný odsudek technologického pokroku, namísto patologických rysů "kvantifikace" odsoudil spíše "kvalitu" a svůj postoj tak spíše usměrnil na levicovou kritiku rozevírajícího se prostředí sociálních nůžek a liberálního tržního prostředí, než na konkrétní hledání příčiny toho, proč lidé namísto toho, aby v neděli chodili na podvečerní koncerty vážné hudby, chodí brázdit dlouhé řady regálů do nesčetných nákupních hal husté sítě hypermarketů. Hodlám polemizovat s jednotlivými body jeho analýzy tak, že tato paradigmata či atributy "konzumerismu" jimi ve skutečnosti nemusejí vůbec být, resp. že ta vznesená "obvinění" jsou spíše účelovou kritikou současného liberálního prostředí než věcnou analýzou daného tématu.

15. 9. 2005

Knihovna Libri prohibiti a Český dialog vstoupí brzy do šestnáctého roku svého života. Chceme se proto ohlédnout za uplynulými patnácti lety, které si připomeneme společnou výstavičkou v Jindřišské věži.

Těšíme se na Vás na vernisáži v úterý 20. 9. v 18 hodin.

Kdo nebude moci přijít, může navštívit výstavu jindy. Potrvá celý měsíc.

Za Libri prohibiti

Jiří Gruntorád

Miroslav Grebeníček
15. 9. 2005

DOKUMENT

reakce na analýzy vývoje v KSČM v Britských listech:

stanovisko výkonného výboru okresního výboru KSČM v České Lípě. Soudruhovi předsedovi do ulice Politických vězňů zaslal Miroslav Starý, předseda OV KSČM a Václav Svatek, člen ÚV KSČM za Českolipsko...

Vážený soudruhu předsedo!

Výkonný výbor OV KSČM se na svém jednání 12. 9. 2005, za přítomnosti členky VV ÚV KSČM Mgr. Dany Lysákové a člena ÚV KSČM Ing. Václava Svatka, zabýval výsledky jednání VV ÚV KSČM dne 9. 9. 2005, včetně obsahu internetových stránek senátora Balína, předcházejícího a těsně následujícího mediálního humbuku v Britských listech, Právu, Mladé frontě Dnes, v rozhlasu a televizi.

Výkonný výbor OV KSČM jménem celé okresní organizace vyslovuje jednoznačnou podporu Tvým opakovaným návrhům a požadavkům, které v souladu se závěry VI. sjezdu KSČM směřují k již dlouho potřebným změnám stylu a metod práce ve vedení KSČM a přeměny sekretariátu ÚV KSČM z aparátnického příživnického a na KSČM parazitujícího spolku na efektivní metodické vedení KSČM.

Jsme názoru, že Tvůj případný odchod z čela vedení strany by byl pro KSČM v tuto chvíli vysloveně škodlivý a mohl by zapříčinit i její případné rozbití. Žádáme Tě proto, abys ve své funkci i přes nátlak vydržel a uvědomil si, že máš za sebou naprostou většinu členské základny, která Ti věří.

15. 9. 2005

Čelná britská zbrojovka BAE Systems tajně vyplatila milion liber bývalému chilskému diktátoru Augusto Pinochetovi. Platby pokračovaly až do loňského roku.

15. 9. 2005

Britští zákazníci platí nesmyslně navíc 100 milionů liber ročně na úrocích za předražené nákupní karty supermarketů a obchodních řetězců, varoval britský státní inspekční orgán Komise pro konkurenci. Komise konstatovala, že si přeje, aby na měsíčních výpisech z těchto karet bylo jasně uvedeno, jak vysoké úroky zákazníkům účtují a jaké pokuty jim hrozí, pokud nesplatí každou splátku včas.

Komise konstatovala, že v oblasti nákupních karet, vydávaných obchodními řetězci, řádně nefunguje konkurence a firmy nejsou pod tlakem snížit roční úrokové míry a účtují zákazníkům úrok až 30 procent ročně.

Normální úvěrové karty účtují zákazníkům roční úrok cca 15 - 20 procent ročně a úroková míra anglické centrální banky je 4,5 procent.

Od nynějška budou muset nákupní karty řetězců dodržovat stejné předpisy a jasně publikovat podrobné informace o finančních podmínkách, které nabízejí, stejně jako normální úvěrové karty. Výpisy z normálních úvěrových karet musejí obsahovat informace o úrokové míře a odhad, kolik bude úrok příští měsíc, pokud zákazník zaplatí z dluhu tento měsíc pouze povinné minimum.

"Lidé, zdá se, si opravdu nejsou vědomi, jak vysoké úrokové míry přijímají, když si pořizují nákupní karty obchodních řetězců a supermarketů," konstatoval mluvčí britské Komise pro konkurenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 9. 2005

Je prezident Bush velitelský, rozhodný, žoviální prezident, o němž se dosud tolik napsalo v americkém tisku? Zřejmě ne, protože v časopisech Time, Newsweek i jinde jako by se tento týden provalila stavidla. Američtí novináři Bushe ostře kritizují a píší, co ovšem už museli vědět dávno, konstatuje Dan Froomkin v deníku Washington Post.

Bush je prý chladný, nervózní a nedůtklivý a při rozhovorech se svými spolupracovníky se snadno rozčílí. Křičí na ty, kdo se mu odváží přinést špatné zprávy, a proto je obklopen přitakávající ozvěnou zbabělých podlézačů. Trvá mu dlouho, než pochopí pojmy a myšlenky, které si sám nevymyslel. To bylo prý hlavně důvodem, proč mu trvalo tak dlouho, než reagoval ve věci katastrofy kolem New Orleansu:

15. 9. 2005

Svět, ve kterém nebudou kuřata vězněna v bateriích velkovýkrmen, kde nebudou existovat jatka ani ptačí chřipka, je možný, tvrdí vědci. V budoucnosti se budou prý bifteky pěstovat v laboratoři. Vědci už učinili první kroky, napsal německý týdeník Der Spiegel na základě zprávy doktoranda Marylandské univerzity v žurnálu Tissue Engineering.

15. 9. 2005

V poslední době je jen velmi obtížné vyhnout se v debatách tématu mediální kauzy kolem prodeje Unipetrolu společnosti PKN Orlen. Zejména v rozhovorech s osobami poměrů v České republice méně znalými se velice často setkávám s přímou otázkou, jestli skutečně v celé záležitosti existovaly úplatky. Na přímou otázku přímá odpověď a ta zní v mém případě: "samozřejmě, že nikoliv". Následuje můj výklad o tom, že slovo jako úplatek je velice ošklivé a je vzápětí následováno obludným výrazem korupce. Již slovník socialistického obchodníka na světových trzích znal slůvko provize a tržní hospodářství přineslo pravý rozkvět slovní zásoby na toto téma, převzatý často právě ze zemí a prostředí, ze kterých pocházeli ti, kteří se u mne dožadovali informace o úplatku.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Cizinci mohou dostat v Německu německé občanství, ale... Tomáš  Krček
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
15. 9. 2005 Ženy chtějí dobrovolně zemřít Václav  Dušek
15. 9. 2005 Maso ze zkumavky   
15. 9. 2005 Švýcarsko, konopí a André Fürst Bushka  Bryndová
15. 9. 2005 Tips aren't included... Ladislav  Žák
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Kulhánek: Highlander pro klempířské učně Filip  Sklenář
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta

Rasismus RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Kdyby nebylo důležité, jak lidé vypadají, vypadali by všichni stejně Štefan  Švec
16. 9. 2005 Ironizuji přehánění Alex  Koenigsmark
16. 9. 2005 Vy to vážně necítíte? Jan  Čulík
16. 9. 2005 Pěkná potměšilost, Barva trenýrek, Zasmrádlé rasistické teplíčko Zdeněk  Wognar
16. 9. 2005 Přepjatá korektnost je kontraproduktivní Petr  Freiwillig
16. 9. 2005 Ze zdravotního hlediska nejsou rasy stejné Petr  Wagner
16. 9. 2005 Všeho s mírou Alex  Koenigsmark
16. 9. 2005 Oboustranně rasistická diskuse Bohumil  Kartous
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík
12. 9. 2005 Homolkové, Buldozeři a léčba Harleyem Karel  Dolejší

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   
12. 9. 2005 Bionafta - pouhá náhrada bez řešení problému?   
11. 9. 2005 Británie: Tajný plán omezit prodej benzínu   
9. 9. 2005 Bionafta - řešení? NE Petr  Dvořák

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Štěpánek: Čech a Němec Ivan  Blatný
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek
5. 9. 2005 Jabloňové sady 4 Filip  Sklenář
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik   
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
31. 8. 2005 Z hlubin Otokar  Fischer

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda
6. 9. 2005 Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné Ivo V. Fencl
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly   
5. 8. 2005 Británie: Studentům bude trvat 15 let, než splatí dluh za vysokoškolské studium   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku   
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Děti prý mohou být vegetariány! Bohumil  Kartous
14. 9. 2005 Špatná mapa ve vysílání ČT 1 Roman  Staněk
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye   
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field