11. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
11. 4. 2005

ANALÝZA VLÁDNÍ KRIZE

Čím déle zůstane Stanislav Gross v čele strany a vlády (zní to jako totalitní klišé a shoda není náhodná), tím hůře pro ČSSD, tím lépe pro opozici.

Podle agentury STEM veřejnost sleduje Grossovu aféru pozorně. Není jí to ale nic platné (teď již podle mne), protože politici, především nastávající ex-premiér, hrají své podivné hry o moc a vše, co s ní souvisí (někdy je to i strach z odpovědnosti za napáchané nepravosti), aniž by se starali, co na to říkají občané.

Sloupek

Až dojemný strach mají koaliční "partneři" o to, aby sociální demokracie neprosadila ve Sněmovně zákon o majetkových přiznáních. Ministr unionistické spravedlnosti Němec, který tak rád snídá v drahých restauracích, si přeje tuto "pojistku" vtělit do nové dohody s ČSSD. Nezáleží podle něj na názvu nové smlouvy mezi třemi politickými stranami, ale na obsahu dohody. Sociální demokracie se brání slovu koalice, protože podle Grosse má jít o JEDNORÁZOVOU smlouvu kvůli schválení evropské ústavy a nikoliv o koalici, která by byla vázána společným vládním programem. ČSSD chce své zájmy hájit do konce volebního období sama.

KDU-ČSL i US-DEU jsou podle ČTK připraveny jednat, ale nepřejí si "žádné experimenty a nestandardní politické uspořádání". Žádají jasné záruky, že ČSSD nebude některé zákony prosazovat s KSČM...

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus popsal obsah dokumentu jako výčet mechanismů vládnutí a prosazování zákonů ve sněmovně. Podle něj by měl ale obsahovat i také klíčové programové priority - ratifikaci evropské ústavy, reformu financí či rozpočet na příští rok. Pokud budou jednání úspěšná, Stanislav Gross rezignuje a nahradí ho diplomat Jan Kohout. Ten považuje za prioritu potřebu vyjasnit u Ústavního soudu, jakou formou bude přijata evropská ústavní smlouva, dále daňovou reformu, zákoník práce, zjednodušení legislativy a administrativy a pokračování reforem. Špičky stran se mají setkat znovu v úterý.

Pokud bude KDU-ČSL či US-DEU preferovat své stranické zájmy před stabilitou, prosperitou a evropskou budoucností ČR a takovouto smlouvu odmítne, bude ČSSD v souladu s usnesením sjezdu podporovat nynější vládu, která po rekonstrukci bude pracovat jako menšinová, tvrdí vedení sociální demokracie. Její poslanci totiž mají vážný problém: nechtějí se vázat jakoukoliv koaliční smlouvou poté, co KDU-ČSL už jednu vypověděla a vyvolala tak vládní krizi.

Představitelé ČSSD dostali od sjezdu i sobotního ústředního výkonného výboru své strany mandát vyjednávat, a v případě krachu jednání vládnout dál v menšinovém kabinetu. Gross členům ÚVV předložil pět různých variant vývoje, z jednání odešel s mandátem pokračovat v jednání s dosavadními koaličními partnery.

Za týden by se měl sejít znovu ústřední výbor sociální demokracie a měl by posoudit další kroky. Gross zdůraznil, že v tuto chvíli už žádná koalice neexistuje a ČSSD není vázána jakoukoliv smlouvou. Nejspíš chce prosadit majetkové přiznání co nejdříve, ještě než k jakékoliv dohodě dojde.

Více než koalici připomíná Grossův návrh na novou vládu obsahově koncept opoziční smlouvy s ODS. V kuloárech se nepředpokládá, že by lidovci a unionisté na návrh ČSSD přistoupili. Prozatím to ale vypadá, že na ně je činěn jejich členy a politiky silný tlak, vyvolaný hrozbou silné, programově blízké koalice ČSSD a KSČM.

Komu z politiků by se také chtělo přiznávat majetek a jeho každoroční přírůstek?

10. 4. 2005

Klekat před touto mrtvolou je jako klekat před Leninem

Vatikán není šarmantní Monako pro turisty. Je to moderní, silná moc, šířící pokrytectví a působící krutost. Svým zákazem prezervativů způsobila katolická církev smrt milionů katolíků a dalších osob v oblastech, které zcela ovládají katoličtí misionáři, v Africe i po celém světě. V zemích, kde je nemocí AIDS nakaženo padesát procent obyvatelstva, jsou miliony mladých sirotků bezprostředními obětmi vatikánské kurie.

Je ostudné, že bohatí lidé v Evropě tiše ignorují výstřední učení katolické církve týkající se antikoncepce a nevzbouří se jménem bezmocných chudých v třetím světě, kteří umírají, protože pošetile věří v katolictví. Tito "civilizovaní" katolíci mají krví potřísněné ruce stejně jako Vatikán, který podporují. Jsou jako britští bolševici, kteří hájili Sovětský svaz a jeho vražednou ideologii, přestože mohli učinit tolik, aby jej přiměli ke změně.

Jak si dovoluje Tony Blair pokleknout před mrtvolou člověka, jehož edikty usmrtily miliony lidí, napsala v britském deníku Guardian v pátek, v den pohřbu papeže Jana Pavla II. komentátorka Polly Toynbee.

11. 4. 2005

Organizace na podporu obětí sexuálního zneužívání od katolických kněží odsoudila rozhodnutí Vatikánu určit, aby hlavním celebrantem při mši za Jana Pavla II. byl kardinál Bernard Law.

Kardinál Law rezignoval v roce 2002 na funkci arcibiskupa z Bostonu poté, co byl obviněn, že skrýval sexuální zneužívání dětí, jehož se dopouštěli kněží.

Členové organizace Survivors Network of Those Abused by Priests (Pomocná síť pro osoby, sexuálně zneužívané kněžími) letí do Říma, aby tam při pondělní mši protestovali. Kardinál Law má v Římě celebrovat jednu z devíti zádušních mší za papeže Jana Pavla II.

Michael Marčák: Jsme připraveni se vypořádat s terorismem, komunismem i ruskou rozpínavostí...akorát s tím Kájínkem máme furt nějaký problémy...
11. 4. 2005

10. 4. 2005

Při hodnocení holocaustu dochází etika k závěru (Adorno, Bauman), že na prvním místě musí být vždy lidský život a ne sebevětší a sebekrásnější ideologie.

Proč se říká, že zemřel papež Jan Pavel II. a ne Karol Wojtyla? To je přece jednoduché. Karol Wojtyla přijal své církevní jméno -- Karol Wojtyla se stal Janem Pavlem II. Myslím, že ta změna identity něco znamená, a to nejen pro věřící. Papež byl nejvyšším představitelem katolické církve, byl symbolem určité organizace s druhou nejvyšší mocí, která se v této organizaci připouští. Tato moc je navenek přenášena jako autorita a tato autorita může působit destruktivně. Ale to bych se zase opakoval. Jinak řečeno, smrt papeže by měla otevírat otázky a ne se snažit je zapírat jako "eticky nevhodné" nebo "nedůstojné".

11. 4. 2005

Proti mediální nasládlosti

Chápu kritiky, nemusejí číst to, co nechtějí. A to je právě problém. Média vesměs předkládají čtenářům to, co by měli slyšet a vidět. Věděl jsem docela přesně, co mi bude vytýkáno, ale přesto jsem to napsal. Žijeme v mediálním světě a papežova smrt jim doslova otřásala. Tolik zbožně úcty jsem ze stran medií snad ještě nezažil. Tolik emocionálního a hlavně účelového barvení. ČT dnes např. uvádí celovečerní cyklus "My a papež", o "největším papeži všech dob".

Kdo je to "my"? Já, Vy?

Dopis Pavla Dostála
8. 4. 2005

PODÁ DEMISI HNED?

Ministr kultury Pavel Dostál varuje nezávislý správní orgán a snaží se skandálním způsobem ovlivňovat jeho rozhodování. Ministr se tím naprosto nepřijatelně vměšuje do činnosti RRTV.

31. 3. 2005 odeslal ministr Dostál na oficiálním hlavičkovém papíře ministra dopis Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, ve kterém klade dotazy, žádá vysvětlení a zároveň kritizuje Radu za její správní rozhodnutí ve věci neudělení licence Rádiu Limonádový Joe a Rádiu Sázava. Sekretariát ministra přiznal odeslání ale prohlásil, že "doposud probíhají jednání a do jejich skončení nebudou podávat žádné stanovisko". Včera odpoledne odešel dotyčný dopis všem radním. Sekretariát ministra kultury nechápe, že stejně není o čem jednat, neboť dopis ministra je flagrantním porušením zákona, ministrových kompetencí a jednání by legitimizovalo vměšování exekutivy do rozhodování nezávislého orgánu. Britské listy přinášejí faksimile tohoto dopisu a vyzývají ministra k zaujetí stanoviska a vyvození osobní odpovědnosti.

Předseda Rady Petr Pospíchal potvrdil Britským listům autenticitu dokumentu a uvedl v pátek večer, že Rada se jím jako kolektivní orgán bude zabývat počátkem příštího týdne.

Sobota 9. 4. 2005 Radu pro rozhlasové a televizní vysílání se pokusila lobbovat "dotazem" i poslankyně US-DEU Taťána Fischerová.

Podrobnosti ZDE

Miloš Zeman: Jak jsem se mýlil v politice
11. 4. 2005

Miloš Zeman není postmodernista

Kniha provokativní, erudovaná a většinou bystrá

Miloš Zeman, Jak jsem se mýlil v politice, Ottovo nakladatelství, Praha 2005, ISBN 80-7360-260-1, 344 stran.

Píše mi Michal Rusek, že prý nebylo moudré chválit novou knihu Miloše Zemana, vzhledem k tomu, že Miloš Zeman nedávno doporučil v rozhovoru s Alexandrem Kramerem čtenářům Práva Britské listy "jako jedno z mála českých periodik, které má alespoň snesitelnou úroveň".

Vzhledem k tomu, jakou má v českém prostředí zásluhou zejména sdělovacích prostředků Miloš Zeman pověst, nejsem si zcela jist, zda toto jeho doporučení nebylo spíš kontraproduktivní; kromě toho Britské listy Zeman jistě doporučil kvůli článkům Ivana Davida, jehož Zeman považuje za dobrého analytika. Ani s tímto hodnocením se samozřejmě nemusejí pozorovatelé shodovat. Nechápu ovšem, proč bych se neměl kvůli tomuto doporučení, které pro Britské listy absolutně nic neznamená, pokusit o zhodnocení Zemanovy nové knihy. Jak pravidelní čtenáři Britských listů vědí, nikdy nezakládám své soudy na osobních sympatiích či antipatiích. Snažím se vždycky o nezávislý pohled, padni komu padni. Nemám zapotřebí lézt komukoliv kamsi a zásadně neuzavírám žádná spiklenecká srozumění. Michal Rusek to snad mohl z mých článků za posledních 9 let pochopit.

Michail Gorbačov
11. 4. 2005

Polobulvární britský terestrický televizní okruh Channel 5 nabídne svým mladým divákům tvrdě intelektuální pořady. Rozhodl se odvysílat v hlavním vysílacím čase pětačtyřicetiminutový pořad, v němž bude - rusky - vysvětlovat podstatu a historii komunismu bývalý šéf ruské komunistické strany Michail Gorbačov. Angličtina se v pořadu vyskytne jen v komentáři krátkých spojovacích pasáží. Celý pořad bude s anglickými titulky.

Gorbačovův pořad bude jednou z šesti televizních esejí v seriálu Velké myšlenky, které změnily svět.

11. 4. 2005

Jaromír Štětina je poslancem v Senátu ČR. Jeho postoje by měly být veřejnosti známy. Senátorova reakce na otevřený dopis je bohužel konzistentní s jeho chováním politika i novináře.

článek, který výmluvně vysvětluje Štětinovy postoje ZDE

11. 4. 2005

Supermarket Tesco v úterý zveřejní svou výroční zprávu, podle níž vydělal za poslední rok 2 miliardy liber. Je to ekvivalent více než 250 000 liber za hodinu. Aktivisté nyní požadují, aby byla obrovská nákupní síla velkých supermarketů zákonně omezena.

Charitativní organizace ActionAid zjistila, že ženy v Jihoafrické republice, které pěstují ovoce, které prodává firma Tesco, dostávají jen minimální mzdu a žijí ve velmi špatných podmínkách.

Charles de Gaulle
11. 4. 2005

Minulý týden ve Francii proběhlo finále soutěže Největší Francouz. Během tříhodinového televizního přenosu si diváci podle očekávání vybrali generála Charles de Gaulla. Vysílání poslední části pořadu proběhlo v Senátu, kam se dostavil i syn Charlese, Philippe de Gaulle.

11. 4. 2005

Nedá mi to, abych nepřispěl k "zahuštění" už tak dost vášnivé diskuse, která se rozjela nejen na těchto stránkách v souvislosti s protikomunistickou peticí. Od politických stran toho zas tak moc neočekávám. Už jsem to tu sice někde napsal, ale rád znovu přeříkám, co chci, aby strany měly aspoň náznakem ve svých programech -- a je mi lhostejné, kdo s tím přijde.

Bývalý ministr a současný poslanec Schling spolu s poslancem Macháčkem na sjzdu ČSSD
9. 4. 2005

ANALÝZA ČSSD BĚHEM VLÁDNÍ KRIZE

Motto:
"Nemám rád, když bývalí komunisté
vyčítají bývalým komunistům,
že jsou bývalí komunisté"


Stanislav Gross měl prohlásit, že by byl ochoten k demisi. Mladé frontě (dnes) stála tato informace za alertní varování četnářům na mobily. Postupem času se ukázalo, že Gross podat demisi nehodlá tak docela. Nechá se prý pověřit rekonstrukcí vlády, ve které nebudou žádní vrcholní představitelé stran. Pak odejde a premiérem bude jmenován někdo jiný. S požehnáním prezidenta Václava Klause. Koalice bude spasena a vlastně se nic nezmění. Je to chytré řešení. Tentokrát poradci zafungovali dobře. Nepřečetli si ale ústavu dostatečně pozorně.

11. 4. 2005

ČSSD už delší dobu přijímá prostřednictvím svých vrcholných orgánů rozhodnutí pod tlakem událostí. Pozdě, nedostatečná, ne-li přímo chybná. Jako by chtěla potvrdit slova vyřčená před více než rokem tehdejší předsedkyní pražské organizace Petry Buzkové, že stranu ovládla "těžko prostupná" oligarchie. Pro tu je boj o získání alespoň části "konkurzního zůstatku" přednější, než perspektiva strany.

11. 4. 2005

Odstrašující případ?

V pátek ráno mi došla následující SMS:

"Ta schuzka pada, vsichni kluci se na me vykaslali. Kdyz jsem jim rekl o schuzce, tak z nich nemel nikdo cas. Ja mel snahu neco pro ne udelat, ale kdyz nemaji zajem, tak na ne kaslu. A taky mi volal rano muj sef a rikal, ze at to necham byt nebo si vykoleduji akorat vyhazov, ze mi za to kluci nestoji, abych si kvuli nim delal zle. Tak promin, ze jsem te obtezoval. Ahoj."

Schůzka, kterou jsme s tímto zaměstnancem jedné středočeské soukromé firmy předběžně domluvili, "padla". Zatímco ještě počátkem týdne, když jsme se spolu sešli, byl plný optimismu, protože někteří kolegové už věděli, že jde sondovat možnost vzniku odborů a vítali to, nyní dostal studenou sprchu.

10. 4. 2005

Představa, že Vatikán řekne, že používání prezervativů je nezávadné a v Africe to misionáři a místní klérus jen tak přijme, je trestuhodně naivní. Než někdo začne někoho obviňovat ze smrti mnoha a mnoha lidí, měl by se nejprve zamyslet nad tím, jak reálně funguje život. To je ta bída moderních ateistů, kteří zbrkle mluví o tom, o čem nic nevědí. Ani exkomunikování misionářů a místního episkopátu by nikam nevedlo, vznikla by jen nová církev, místní a zcela ponechaná sobě samé.

K tomu: Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje

Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"

Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí

10. 4. 2005

Absence elementární slušnosti

Jsem zděšen a šokován, když jsem se v den, kdy miliony lidí po celém světě uctívají památku jedné z největších osobností moderní doby, podíval na hlavní titulky Britských listů. Přítomnost je vytvářena prožíváním a reflexí reality nás všech a každý, kdo alespoň trochu chápe hlubší souvislosti, by měl mít odpovědnost, aby přemýšlel nad tím, co působí. Svoboda slova a možnost šířit své názory jistě patří k základnímu mechanizmu fungování moderního světa a mýlil by se každý, kdo by v tomto mém přístupu chtěl najít náznaky volání po cenzuře.

11. 4. 2005
polemika s články Bohumila Kartouse "Zemřel papež, ach jo" a "Dogma, dogma"

Vážený pán Kartous, pokiaľ by Ste pri pohrebe pápeža Jána Pavla II. mlčal a nepísal "sloupek", bol by Ste spravil lepšie. Som ateista a teda pápež ako predstaviteľ cirkvi, ani ako "globálně mediálně vážená osoba" ma nezaujíma, ale Ján Pavol II. spravil niečo, čo si zaslúži moje uznanie. A nielen moje, ale každého súdneho človeka, ktorý vie niečo o jeho učení a o histórii kresťanskej viery.

11. 4. 2005

Nemohu se v poslední době nějak ubránit pocitu, že svět je plný dětí, vylitých společně s vaničkami, ve kterých se až dosud bezstarostně cachtaly. Mezi nejvíce potlučenými bych rád jmenoval nejen politickou kulturu v naší zemi, ale i smrt Terri Schiavové, donekonečna omílaná hodnocení pontifikátu Jana Pavla II, samozřejmě i svěží nápad použít naše přebytky zásob obilí jako palivo a řadu dalších... Jsou ale i příklady toho, kdy si dítě užilo slasti koupání i bez následného volného pádu.

Podstatné na veškerých těchto střetech  zdravého rozumu s realitou je právě ta neuvěřitelná preference nutnosti respektovat jakousi realitu, kterou sice nikdo nepopíše. Ale má tu hodnotu, že před ní musí rezignovat nejen zdravý rozum, ale i morální a etické hodnoty, tradice a snad i přírodní zákony.

10. 4. 2005

Po přečtení článku "Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí - Klekat před touto mrtvolou je jak klekat před Leninem" se mi chce zvracet. A to nejsem věřící člověk. Britské listy by měly mít alespoň trochu soudnosti, slušnosti a etiky. Je to hnus, co tady děláte, píše Mirka Látalová.

11. 4. 2005

Po přečtení pátečního úvodníku BL od Bohumila Kartouse mě docela překvapilo, že se svojí typickou kontroverzí se Britské listy tématu věnují až po týdnu. Konečně tady ale máme pořádný článek, který na osobě Jana Pavla II. nenachází absolutně nic pozitivního! Podle dostupných informací BL je autorem osmadvacetiletý student Pedagogické fakulty MU (mj. obor tělocvik), tedy evidentně člověk nadmíru povolaný na shrnutí a zhodnocení životního díla Jana Pavla II. Nad některým výroky bych se ovšem rád pozastavil a trochu je rozvedl.

10. 4. 2005

Redakce Britských listů tvrdí, že politika Vatikánu v Africe se rovná genocidě. Důvodem tohoto tvrzení je skutečnost, že římskokatolická církev odmítá kondomy a hlásá, že nejsou spolehlivé v ochraně před AIDS (případy, kdy i s použitím kondomu došlo k početí, zná ze svého okolí asi každý -- netvrdím, že stanovisko Vatikánu je správné, ale zcela bez logiky není). Za spolehlivější tato církev prohlašuje sexuální zdrženlivost a manželskou věrnost.

K tomu: Politika katolické církve v pandemické situaci vede ke genocidě

Papež Jan Pavel II.
11. 4. 2005

Na jednu z najväčších osobností 20. storočia a jedného z najvýznamnejších pápežov v dejinách sa dá spomínať rôzne. Môžete o ňom hovoriť hystericky -- ako davy ľudí, ktorí uctievali skôr jeho úrad než jeho osobu. Môžete o ňom hovoriť ideologicky -- ako George Bush, ktorý ho označil za šíriteľa slobody, a Fidel Castro, ktorý v ňom videl kritika kapitalizmu. Môžete o ňom hovoriť zaujato -- ako všetci liberáli, ktorí mu nevedia prísť na meno za jeho konzervatívne etické postoje.

Karol Moravčík, katolícky kňaz, farár v Bratislave-Devínskej Novej Vsi, predseda Teologického fóra
11. 4. 2005

Smrť Jána Pavla II. zasiahla svet nepripravený. Hoci sme všetci vedeli o jeho chorobách, hoci sme si uvedomovali jeho vek, stal sa akoby samozrejmou súčasťou nášho veku.

Možno to bolo nezvyčajnou dĺžkou jeho pontifikátu, možno silou jeho osobnosti, možno kontroverznosťou niektorých tém, ktoré cirkev na Slovensku otvára a ktoré oprávnene vnímajú aj samotní veriaci veľmi citlivo a nie vždy sa zhodujú v názoroch s cirkevnou hierarchiou. Ani cirkev, nech by si to akokoľvek želala, nepôsobí jednoznačne a jednoznačne nepôsobil ani jej doterajší najvyšší kňaz. Ani nemohol, lebo nie sme naprogramované stroje, Boh nás stvoril aj s chybami, nielen s cnosťami. Lebo sme ľudia.

Zosnulého pápeža Jána Pavla II., jeho pôsobenie a vývoj v cirkvi počas jeho pontifikátu hodnotí autor v komentári a v rozhovore s Karolom Moravčíkom, katolíckym kňazom, farárom v Bratislave - Devínskej Novej Vsi a predsedom Teologického fóra.

11. 4. 2005
Africký katolický biskup oznámil, že nepřijme více než 350 000 $ pomoci k osvětě pomáhající obětem v jeho diecézi, neboť pomoc zaslala americká diecéze, která podporovala volby homosexuálního biskupa před dvěma roky.
Stephen Bates, Guardian, 22. 3. 2005, African bishop spurns Aids cash from pro-gay diocese ZDE
"Legální uznání homosexuálních svazků nebo pokládání těchto svazků na stejnou úroveň s manželstvím by znamenalo nejen uznání deviantního chování..., ale rovněž by zatemnilo základní hodnoty, které patří ke společnému dědictví lidstva.... Svolit, aby děti byly adoptovány takovými (homosexuálními) svazky, by současně znamenalo páchat na těchto dětech násilí tím..., že by byly umístěny do prostředí, které je nevede k plnému lidskému rozvoji," pokračuje 12stránkový dokument vydaný vatikánskou Kongregací pro doktrínu víry.
31. července 2003 Reuters, ČTK ZDE
"Nevěra a mimomanželský sex jsou líčeny nekriticky, zatímco kladného obrazu se mnohdy dostává rozvodu, antikoncepci, potratu a homosexualitě. Podobná vykreslování jsou zhoubná pro obecné zdraví společnosti," zdůraznil papež Jan Pavel II. ve svém poselství.
24. ledna 2004 Reuters, ČTK ZDE
Další zpravodajství o názorech katolické církve na gaye a lesby ZDE
Prezident Papežské rady pro rodinu, kardinál Alfonso Lopez Trujillo, prohlásil: "Virus HIV je 450 krát menší než spermie. Spermie může snadno projít "sítem", tvořeným kondomem."
Steve Bradshaw, 9. 10. 2003 Guardian, Vatican: condoms don't stop Aids ZDE
V roce 1996 zorganizoval kardinál Atonga, nejvyšší katolický církevní hodnostář v Keni, symbolické pálení prezervativů na hranici.
13.10.2003, Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje BL
Ve snaze zdůraznit oficiální církevní linii, kardinál Georges Cottier řekl, že kondomy by neměly být používány jako antikoncepční prostředky, protože by mohly povzbudit nemorální sexuální chování a to by nebyl nejlepší způsob, jak zastavit šíření HIV. Ale hrozba AIDS je tak bezprostřední, že "používání kondomů v některých situacích může být považováno za morálně legitimní ".
Sophie Arie, 1. 2. 2005, Guardian, Cardinal says condoms could help to stop Aids ZDE

Boj proti AIDS - Papež (a katolická církev) tvrdí, že jediným prostředkem, který může ukončit tragickou pandemii, je ctnostný život a sexuální zdrženlivost. Odmítá používání kondomů - podle expertů klíčový prostředek v boji proti šíření AIDS. Jan Pavel II. označil chorobu AIDS za "patologii ducha".

Homosexualita - Papež v červenci 2000 před desetitisíci poutníky a turisty na náměstí svatého Petra ve Vatikánu řekl, že pro katolickou církev jsou homosexuální kontakty "v rozporu s přírodním zákonem". Legalizace sňatků mezi homosexuály je podle dokumentu schváleného papežem "proti přirozenému morálnímu zákonu"; papež odmítá také adopce dětí homosexuálními dvojicemi.

Eutanazie - V encyklice Evangelium života z roku 1995 papež varoval, že demokracie, které povolují "kulturu smrti", směřují k totalitě. V prohlášení z prosince 1997 Svatý otec vyzval lékaře na celém světě zásadně nepřistupovat "ke krokům nebo opomenutím, směřujícím k zajištění smrti s cílem vyhnout se bolesti".

Kontrola porodnosti - Papež i doktrína katolické církve zásadně odmítá "nepřirozené" metody kontroly porodnosti formou interrupce, antikoncepce i umělého oplodnění. V listopadu 1996 Jan Pavel II. v dopise určeném vedení vatikánského Institutu pro bioetiku zdůraznil, že kontrola porodnosti ruinuje smysl lidí pro morálku, protože jim dává falešný pocit sexuální svobody. Svatý otec v minulosti v souvislosti s potraty mluvil o "urážce života" a porušení "etických principů" či dokonce o "hrozném zločinu". Antikoncepční prostředky papež výslovně nikdy neodsoudil a to z prostého důvodu, že se o nich nikdy nezmínil.

Klonování - Jan Pavel II. v únoru 1999 odsoudil experimenty s klonováním lidí a zdůraznil, že lidský život a jeho důstojnost musí být ochraňovány. Papežova encyklika Evangelium života z roku 1995 odmítá pokusy s lidskými embryi a veškeré formy umělého oplodnění jako zločiny proti lidské důstojnosti. Podle papeže je využití lidských embryí k výzkumu hřích.

ČTK: Papež Jan Pavel II. budil pozornost i kontroverzními názory ZDE
11. 4. 2005

DVA TISÍCE LET KŘESŤANSTVÍ - HUMANAE VITAE

Encyklika o správném řádu sdělování lidského života, nejen o ovládání pudovosti rozumem...

Papež Pavel VI., 25. července 1968

Ve shodě se zásadami lidského a křesťanského pohledu na manželství musíme ještě jednou prohlásit, že je nutno naprosto vyloučit jako dovolenou cestu pro regulaci porodnosti přímé přerušení plodivého procesu již započatého a zvláště potrat zamýšlený a provedený třeba i z důvodu léčebných.

Stejně tak je vyloučen jakýkoliv zásah, který buď vzhledem k předvídanému manželskému styku nebo při jeho uskutečňování či v průběhu jeho přirozených následků zamýšlí jako cíl nebo jako prostředek znemožnit zplození života.

Šimon z Montfortu
11. 4. 2005

DVA TISÍCE LET KŘESŤANSTVÍ

Historie nám ukázala, že dobrých deset staletí byla církev nepřítelem jakékoli sebemenší lidské spravedlnosti a ani jeden z řady papežů od třináctého století nevyjádřil sebemenší nesouhlas s inkvizicí ani s ostatními krvavými praktikami církve v průběhu staletí, spíše naopak. Učinil tak až Jan Pavel II. vůči čarodejnicím a Husovi - a to ještě nedostatečně.

Církev vždy vedla - naštěstí vždy neúspěšně - válku jak proti svobodě a všem demokratickým procesům, tak proti Darwinovi i Freudovi. Dnes vede válku proti homosexuálům, genetickému inženýrství, plánovanému rodičovství a rovnoprávnosti žen. Nevadí jí zločiny mocných, nevadí jí krev, bolesta a utrpení nevinných.

Má vůbec tato organizace v dnešním světě právo na existenci?

11. 4. 2005

Jako křesťan nemůžu mlčet. Autor v tomto článku pokládá otázku "Má vůbec tato organizace v dnešním světě právo na existenci?".

11. 4. 2005

TV Prima odvysílala 6. 4. 2005 v pořadu Proti srsti reportáž "Lucie" o osudu matky, které otec s pomocí soudů a dalších orgánů již tři roky znemožňuje kontakt s 15letou dcerou, o kterou dříve pečovala bez výhrad ze strany kompetentních orgánů.

Reportáž je zdařilá a lze se na ni podívat na internetu ZDE

Její shlédnutí doporučuji hlavně orgánům, které se na tomto zločinu podílely. O této tragedii jsem napsal řadu článků a vedl jsem ve prospěch rozdělené dvojice obsáhlou korespondenci s orgány státní moci, bohužel bezvýsledně. S touto reportáží nemám nic společného a jsem tomu rád: je zřejmé, že jsem si problém nevymyslel, že jej vidí také jiní lidé.

11. 4. 2005

Na zjazd ČSSD zavítal zo Slovenska aj Róbert Fico, predseda strany Smer -- sociálna demokracia. Fico sa štylizoval a bol štylizovaný do pozície odporcu slovenských pravicových reforiem a pravého sociálneho demokrata. Je to veľmi zavádzajúce.

11. 4. 2005

V úterý 12. března bude veřejným jednáním pokračovat proces proti studentovi Radku Mikulovi ve věci napadení veřejného činitele, kterého se měl dopustit 28. října 2003. Jednání proběhne v budově Obvodního soudu pro Prahu 1 na Ovocném trhu v místnosti č.11 od 13:00.

Podrobnosti o "napadení veřejného činitele" ZDE

Pád Třetí říše
11. 4. 2005

Ne každý film, o kterém se mluví, si zaslouží,aby ho divák opravdu navštívil. O tom jsem se přesvědčil, když jsem zavítal na německý film Pád Třetí říše. Již před jeho návštěvou jsem přemýšlel k čemu byl vlastně natočen? Přinese snad nějaké tajné informace, skandální odhalení či nový pohled na celou tuto nešťastnou epochu sousedního Německa a vlastně celého světa? Po shlédnutí filmu musím říci: další zbytečný film, který stojí za vidění snad jen pro někoho, kdo má v oblibě hlučné a světelné efekty a dojemné scény. /p>

11. 4. 2005

Bible je plná hádanek a různých problémů, které jen čekají na své rozřešení. V této úvaze se pokusím rozřešit problém, kdo hovořil. Byl ten, kdo hovořil Bůh, nebo to byl král David? Zamyšlení samotné nám může také pomoci pochopit problém s různým čtením originálního hebrejského textu Bible.

11. 4. 2005

Autorem této části je Ivan Langer, stínový ministr vnitra. Námětem této modré šance je státní správa a policie. Celou stať uvádí autor příběhem policejní brutality a v tomto duchu se nese celé pojednání.

Podle pana Langra bude politika ODS "postavena na "jednoduchém" principu, že stát musí sloužit, ne vládnout! Stejně je tomu i s jeho zaměstnanci -- policisty a úředníky veřejné správy. Také oni jsou tu pro občany a ne občané pro ně". To je něco, proti čemu nemůže být námitek. Ale mělo by se zdůraznit, že práva i povinnosti občanů se musí pohybovat mezi mantinely, stanovenými státem.

11. 4. 2005

Zatímco světové sdělovací prostředky jsou schopny zaměstnat světovou veřejnost úmrtím pacientky v dlouhodobém komatu, o tom, že jeden stát tohoto světa je okupován cizí velmocí, nemají velký zájem veřejnost informovat. Tak se stalo, že interview Davida Bacona, kalifornského fotografa a novináře, autora knihy o pracovních konfliktech na americko-mexických hranicích, s Hasanem Juma Avadem, prezidentem odborové organizace zaměstnanců iráckých ropných podniků, se objevil jenom na internetu.

Plné znění reportáže Davida Bacona na BL v překladu Bushky Bryndové ZDE

Paul Wolfowitz
11. 4. 2005

Nominácia námestníka amerického ministra obrany Paula Wolfowitza na post prezidenta Svetovej banky vyvolala vo svete búrlivé reakcie.

Zarazení zostali aj najvplyvnejší európski členovia Svetovej banky a pozvali si Wolfowitza na pohovor. Priletel, objasnil a presvedčil. Šlo to rýchlo a hladko. V priebehu necelých troch mesiacov podnikol Washington cez Veľkú mláku tri "ofenzívy šarmom" a všetky dosiahli želateľný čarovný účinok na transatlantických partnerov. Okúzlila ich Condoleezza Riceová, prezident Bush a nakoniec aj takpovediac vlajkonosič neokonzervatívcov Wolfowitz.

11. 4. 2005

Lustrační zákon (mimochodem dosud platný) měl zabránit aktivistům minulosti podílet se na řízení restaurace kapitalismu, což se snad podařilo v případě "drobných grázlíků", kteří se někdy i možná nevědomky zapletli s někdejší státní bezpečností. Opravdové "velké ryby" zaujaly významná postavení v transformovaných (kupónově privatizovaných, rozkradených, vytunelovaných - doplň ad libitum) podnicích.

11. 4. 2005

aneb Provolání Přátel skutečné demokracie

a těch, kterým ještě není jedno, jak to v ČR vypadá.

NEVÍTE koho volit?
JSTE znechuceni současnou situací ve státě?

Zkuste si sami odpovědět na následující otázky a zamyslete se nad následujícími tezemi a proč je dosud ve svých programech neuvádí (eventuelně jen jako předvolební sliby) a v praxi neprosazuje, žádná politická strana. Pokud dospějete k názoru, že některá strana se svým programem těmto tezím přibližuje, běžte ji volit! Pokud si budete myslet, že žádná, založme stranu novou, jako legitimní způsob prosazení své vůle! Hlavně neseďte doma a nečekejte, že se to nějak, možná, změní.

Nezmění !!!

Pochod "petite foule" ("malého davu") stoupenců Hugo Chaveze v Caracasu
11. 4. 2005

Pochod "petite foule" ("malého davu") stoupenců Hugo Chaveze v Caracasu

hm    Takto doopravdy vypadal "petite foule" ("malý dav") stoupenců Hugo Chaveze v Caracasu, jak demonstraci na podporu venezuelské hlavy státu a vůdce "bolívarské revoluce" nazval prestižní francouzský deník Le Monde (11. září 2003). Svůj obsáhlý článek o Venezuele, kde se to podobnými lžemi k úžasu mnoha znalců jen hemžilo, list ovšem zde publikovanou fotografií neilustroval. Autorka statě, Sylvia Kaufmannová, se o dva roky později - po rezignaci šéfredaktora Edwyho Plenela - stala zástupkyní šefredaktora nového. Asi za nehynoucí zásluhy o "objektivní žurnalistiku".

Fotografii z dílny tiskové agentury Venpres, kterou publikoval deník el Diario Panorama, si renomovaný list opozice Tal Cual 23. září 2003 upravil k nepoznání
11. 4. 2005

Fotografii z dílny tiskové agentury Venpres, kterou publikoval deník el Diario Panorama, si renomovaný list opozice Tal Cual 23. září 2003 upravil k nepoznání

hm    Ukázka manipulace venezuelského "svobodného tisku", který s podporou USA, Evropské unie i prestižních nevládních organizací (Reportéři bez hranic apod.) denně bojuje proti Chavezově "diktatuře". Fotografii z dílny tiskové agentury Venpres, kterou publikoval deník el Diario Panorama, si renomovaný list opozice Tal Cual 23. září 2003 upravil k nepoznání (viz dole).

Opoziční soukromá média představují v Chavezově "autoritářské" Venezuele -- včetně televizí a rozhlasových stanic -- nejméně 80 procent titulů na trhu. 11. dubna 2002 tato média podporovala puč proti Chavezovi (spíše však byla přímým nástrojem puče). Ale junta složená z části vysokých důstojníků, představitelů podnikatelského svazu a zkorumpované odborové byrokracie byla po 48 hodinách smetena -- lépe řečeno: strachy se rozutekla před rozhněvanými davy táhnoucími na prezidentský palác.

Oba dva dny až do poslední hodiny venezuelská "svobodná média" (ve skutečnosti většinou filiálky globálních mediálních říší) tuto nezákonnou pučistickou vládu podporovala -- stejně jako státní extajemník USA Colin Powell nebo tehdejší "předseda" EU (a jménem EU!), španělský expremiér José Maria Aznar.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

9. 4. 2005

V únoru 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5650 Kč, v březnu 2005 částkou 4902.17 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2005 Neptej se, komu zvoní hrana -- zvoní tobě Jindřich  Kalous
11. 4. 2005 Bůh buď této bláznivé zemi milostiv Jan  Polívka
11. 4. 2005 Snaha založit odbory se v ČR trestá Petr  Jindra
11. 4. 2005 Jak se Miloš Zeman "mýlil v politice" Jan  Čulík
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík
11. 4. 2005 Může se ČSSD ještě vzpamatovat? Radim  Valenčík
11. 4. 2005 Strach z majetkových přiznání Štěpán  Kotrba
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Ještě jednou o štěstí v umírání Jan  Paul
8. 4. 2005 Jsem (anarchistický) komunista a revolucionář -- zažalujte mě! Ondřej  Slačálek

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2005 Ludské posolstvo Karola Wojtylu Eduard  Chmelár
11. 4. 2005 Papež byl váženou osobou David  Šafránek
11. 4. 2005 Pápež, akého potrebuje svet Braňo  Ondruš
11. 4. 2005 Antikapitalistického papeže neměly Britské listy kritizovat Andrej  Sablič
11. 4. 2005 Vatikán, sex a kondomy   
11. 4. 2005 380 - 2005: Historie plná zločinů proti lidskosti   
11. 4. 2005 Katoliká církev o antikoncepci: Manželství zacíleno k plození   
11. 4. 2005 Marks vzjal zerno u Chegela Ladislav  Žák
11. 4. 2005 Mluvme kriticky o roli katolické církve Bohumil  Kartous
11. 4. 2005 Církev a její právo na existenci v současném světě Karel  Sýkora

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Zelení RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost