8. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bývalý ministr a současný poslanec Schling spolu s poslancem Macháčkem na sjzdu ČSSD
9. 4. 2005

ANALÝZA ČSSD BĚHEM VLÁDNÍ KRIZE

Vždyť jsme se přece tak snažili...

Motto:
"Nemám rád, když bývalí komunisté
vyčítají bývalým komunistům,
že jsou bývalí komunisté"


Stanislav Gross měl prohlásit, že by byl ochoten k demisi. Mladé frontě (dnes) stála tato informace za alertní varování četnářům na mobily. Postupem času se ukázalo, že Gross podat demisi nehodlá tak docela. Nechá se prý pověřit rekonstrukcí vlády, ve které nebudou žádní vrcholní představitelé stran. Pak odejde a premiérem bude jmenován někdo jiný. S požehnáním prezidenta Václava Klause. Koalice bude spasena a vlastně se nic nezmění. Je to chytré řešení. Tentokrát poradci zafungovali dobře. Nepřečetli si ale ústavu dostatečně pozorně.

Gross se prvně pokusí sestavit vládu ze členů původní koalice. "Podlehne". Koneckonců, proč ne, ÚVV jej k tomu může i pověřit. Klíčovým hráčům této hry uvnitř ČSSD totiž nejde o to, aby Gross uspěl, jde jim o přesný opak, anebo je jim to jedno. Pak se dá stejně tak očekávat varianta jiná - to, že ÚVV pověří Grosse, aby dovedl vládu až do řádných voleb -- s reálnou nadějí na 30% vítězství. Pošleme Marušku pro jahody... A budou se dívat, jakou slavobránu si Gross postaví. Zda prolomí tabu doprava k ODS (a k pomalé smrti ČSSD) a nebo doleva ke KSČM (k odchodu svých nejvěrnějších). Anebo zda bude věrně sloužit feldkurátovi Kalouskovi jako dobrý voják v první linii. Sadomasochismus v tomto případě může vést k očistě. První varianta je nejspíše nemožná, Topolánek je chasník s kulema, sukně ve společné domácnosti s Grossem nosit nechce, druhá varianta se nepochybně líbit nebude lidovcům, kteří prahnou po Grossově krvi a chtějí ho vidět klečet jako kajícného flagelanta. Třetí varianta se nebude líbit sociálním demokratům. Hrozby z nedávné doby o selfdestrukci Grossovy vlády cestou nedůvěry vlastních poslanců se mohou naplnit. Přestože se nový předseda klubu snaží, seč může, aby se tak nestalo.

Lidovci ("nejsme lidovci, ale křesťanští demokraté") se zatím chovají vcelku mravně, "vždyť to přece nebyli křesťanští demokraté, kteří způsobili vládní krizi", jak zní další mantra Miroslava Kalouska. Rozbijeme každou koalici..., pravil jeho stranický bratr nedávno ve sněmovně.

Kalousek je zatím konsensuální a v siláckém postoji konzistentní jak med. Je otázka, jak dlouho mu to vydrží. Směnku jeho manželky šetří finanční policie. Firmu jeho rodiny možná čeká totéž. Předseda KDU-ČSL prohlásil, že více ministerstev než tři požadovat nebudou. Tedy vlastně, že nebudou chtít více než dosavadní počet. Křesťanští demokraté jsou jinak ohební až běda. Ale všichni tři lidovečtí ministři podali demisi a na jejich posty už se připravují sociálně demokratické týmy.

Resort dopravy má provádět výběr dodavatele pro technologii elektronického mýtného a má za úkol postavit dálnici D47. Bývalý Grossův pretendent a Barkové známý Tvrdík už raději začal šilhat po ODS. Resort životního prostředí čeká obchod s emisemi. Zahraničí čeká óbrkampaň k evropské ústavě. Debakl té předvstupní propagace Evropy, proamerická sexuální orientace (miluje tu velkou zemi) ministra Svobody a jeho organizační neschopnost prosazovat Unii jinak, než v logice Evropské lidové strany jej dělá nadále nepoužitelným. Bouří se Kavan, bouří se Laštůvka, bouří se i Svobodovi evropští partneři. Česká republika by měla být více evropská, nikoliv více americká.

Mají tedy lidovci ještě nějaká jiná ministerstva, kde by nenadělali více škody než užitku? Nebo daleko více a daleko schopnějších ministrů pod sutanou? Je to jednoduché -- ani Kalousek, ani první místopředseda KDU-ČSL žádné ministerské křeslo neměli. Mít ani nechtějí. Tedy podmínku, že do vlády nesmí nikdo "politicky prominentní" hravě splňují. Ministr Paroubek se svou kousavostí nedávno prohlásil, že konečně na místa lidoveckých úředníků přijdou odborníci.

Unionistický ministr Karel Kühnl při představě, že by musel opustit svůj post, zvyšuje hlas. Koneckonců -- patrně je to poslední vláda, ve které US-DEU byla, a kdo ví, zda bude ještě zanedlouho existovat sama Unie svobody. Gripeny už jsou koupené, Sidewindery dodají Američané zadarmo a AMRAMy si koupit musíme, i kdybychom nechtěli. Stejně si coby povahy holubičí nevystřelíme. Smysl pro spravedlnost Pavlu Němcovi také nedovolí odejít. Při představě, že by měl opustit vládu, omdlévá zděšením. Co by pak dělal se svými mladými poradci? Kdo by je živil?

Lze čekat, že dnešní ÚVV Grosse nejspíše podrží. Natruc. A natruc i samotnému Grossovi. Chtěl to, má to. Lidovci znechuceně odejdou a na unionisty ve vládě jaksi "nezbude místo" . Jeden dodatek ke koaliční smlouvě už podepsali. Ministr Mlynář si zachová tvář pro sběrný dokument o sobě samém, který připravuje Česká televize už několik let, a odejde středem. Všechny počítače ve státní správě si oddychnou... Vláda se stane jednobarevnou.

Je přece tolik odstínů růžové... Od starorůžové, jdoucí do červena až po lila, která šilhá po modři. Poté, co se všichni autentičtí sociální demokraté navzájem vyvraždí ve jménu těch pravých sociálně demokratických idejí, teprve přijde čas levolevé vzájemné podpory šmeralovsky naladěných komunistů, aneb stará dobrá varianta sto jedenáct.

Vzhledem k tomu, že Naděje pro Českou republiku je částečně opsaný program od sociální demokracie (někde i s pravopisnými chybami), dá se toleranční patent pro menšinovou vládu sestavit snadno. Konec pravolevých tanečků a bohumínské usnesení může být klidně i zachováno. Vždyť ty zákony, které chtějí komunisté podporovat, nemohou nepodpořit -- už kvůli svým voličům a slibům o levicových myšlenkách, které se zavázali prosazovat.

Grossovi samému nikdy nedělal problém obrat doleva. Stejně jako doprava. Předseda ČSSD se umí rozhlížet na přechodu silnice do Evropy stejně době, jako diplomat z Bruselu. Kontakty s Miloslavem Ransdorfem se nyní hodí.

Sociální demokraté ale mohou mít v kapse i jiné varianty. "Kdyby něco", mohli by sí odpovědnost za stranu a vládu rozdělit Gross se Škromachem. Starý scénář s jednou změnou -- Škromach předsedou vlády, Gross předsedou partaje. Části sociálních demokratů ještě v pátek tato myšlenka nepřipadla marná. Uspokojila by dnes všechny proudy uvnitř strany a uklidnila by situaci. Ale to byl pátek, dnes je sobota.

Grossův post zřejmě není tak ohrožen, jak to "mediálně" vypadá zvenčí. Část ÚVV může vyjádřit touhu po tom, aby Gross zůstal. Určí mu mantinely v duchu sjezdového usnesení. Gross se pokusí sestavit koaliční vládu za podmínek pro koaliční partnery nepřijatelných. Nebo že by lidovci přistoupili na to, aby ministerským předsedou byl Jan Kohout? Představa druhého Teličky (bývalého komunistu přece lidovci jako premiéra nechtějí, což platí i pro Kohouta...) nebo druhého Dienstbiera musí české katolíky dráždit víc než husité. Miloš Zeman, který se o US-DEU vyjadřuje jako o unii slabomyslných? Nebo kožený konzervativec Jiří Rusnok? Noční můra lidovců i unionistů. Jásala by ODS. Rusnok by Modrou šanci realizoval sám. O Kohoutovi navíc někteří sociální demokraté tvrdí, že předsedou vlády nemůže být už proto, že nikdo nezná jeho názory a z diplomatických kuloárů žádný šepot k jejich uším nedoléhá.

Nicméně Gross se pokusí. Nevyjde to. V tu chvíli to ovšem nebude sociální demokracie, kdo rozbije koalici a dotlačí sociální demokracii do náruče natěšené radikální levice. Sorry, hoši. Se starou koalou to fakt nešlo, dyť jste to viděli... Nejde to. Nepůjde to. Třikrát a dost, hřímají rozhořčení delegáti... 111 bude tímto hotova, i kdyby nikdo neřekl ani slovo. Ať se to komu líbí nebi ne, jak říká sám Gross.

Pavel Dostál a Petra Buzková sice včera na předsednictvu prohlašovali, že pokud budou vlády podporovány komunisty, naplní Václavák, ale na jejich hrozby patrně nedojde. Buzkové by se mohlo stát, že by se na tom Václaváku sešla s řadou lidí, kteří ji znají z mládí a na demonstrace v klíčových okamžicích národa chodí rádi. Nepřipomínejte mi minulost a já vám nebudu připomínat budoucnost, nakreslil v roce 1968 Ivan Steiner do brněnského humoristického časopisu karikaturu, jejíž kousavý politický humor přežil dodnes.

Dostál poněkud zneužívá své dočasné pozice "národní ikony" - po svém onemocnění zhoubnou chorobou se stal mediálním mučedníkem. Ale na svolávání Václaváku už patrně nebude mít sil.

Petra Buzková má ale pádnější důvod pro zachování své politické existence. Navzdory výhrůžkám nejspíše z vlády neodejde, ale bude muset být rekonstruována spolu s ní -- vždyť čím by se živila? Advokacií či finančním poradenstvím? Její kalkul, že by mohla být místopředsedkyní strany a delegáti sjezdu ji budou volit takovou, jaká je, nevyšel. Takovou, jaká je volilo jen několik desítek věrných. Byla poražena Janou Vaňhovou, která zvolila mnohem lepší vyjednávací strategii v předvolební okamžiky. Vaňhová je zkušená komunální vyjednavačka a ví, jak uklidnit region, donedávna ovládaný bouřlivákem Foldynou.

Buzkovou "Standa" už dnes nepotřebuje, Prahu drží pevně v rukou pragmatická kolice Hulínský-Březina-Paroubek, jeho kandidáty podpořila téměř jednotně. Delegátům se Buzková znechutila svým protizemanovským výlevem, jímž komentovala knižní citaci Karla Kryla, o tom, že je coura. Miloši, ty jsi prrrase. Kryl to prý ale řekl ještě burleskněji, než to editoři Zemanovi dovolili po poradě s právníky napsat. Kryl byl upřímný a vážil si pouze lidí, kteří milovali jiné lidi více než sebe. Kryl byl bard dolních deseti milionů a na porcelánu značky Rosenthal nejspíš nikdy nesnídal...

Většina delegátů ale věděla své, neb Buzkové popularita jim připadala nezasloužená ještě dříve, než si na účet její plastické operace dovolil zavtipkovat dnešní předseda klubu Michal Kraus. Po jejím nezvolení na sjezdu se sálem ozval potlesk. Ministryni školství, mládeže a tělovýchovy tedy nezbývá, než cenit zoubky, ale být hodná. Mohla by totiž za to něco dostat -- Evropa je veliká. Koneckonců její dítě již francouzsky umí (jak prozíravá matka) a tak by změna byla bez problémů. V Praze konečně po deseti letech zavládne klid a předsedu strany budou velebit i ti, kteří mu dnes nemohou přijít na jméno. Nepřítel mého nepřítele je přítel. Stranické oslovení.

Koneckonců, proti komunistům v sociální demokracii sociální demokraté zase nic tak nikdy neměli. Proti komunistům v komunistické straně vlastně také ne. Jak pravil Šmeral. A jak pravil podsedický starosta a poslanec Robert Kopecký pro Haló noviny -- nemám rád, když bývalí komunisté vyčítají bývalým komunistům, že jsou bývalí komunisté.

Gross ze svého postu rozhodně nehodlá odejít -- to jen navnadil nadšené lidovce, kteří přestali na chvíli kverulovat. Od Grosse lze ale očekávat cokoliv, neb svá takticko operační schémata promýšlí v grafické podobě včetně variantních řešení po každém kroku. I dá se předpokládat, že by vycouval pod nátlakem lidovců a vyšel jim takto vstříc. Nakonec ale, proč ne -- vždyť se přece upřímně snaží, že... Ale z postu ministerského předsedy nejspíše nepůjde. Od totiž strašně chce být úspěšný. Kvůli tchýni.

Alespoň do voleb.

                 
Obsah vydání       8. 4. 2005
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí
10. 4. 2005 Indonésii postihlo další zemětřesení
10. 4. 2005 Dogma, dogma Bohumil  Kartous
10. 4. 2005 Chce se mi zvracet
10. 4. 2005 Kdo páchá genocidu? Boris  Cvek
10. 4. 2005 Vatikán a antikoncepce Boris  Cvek
10. 4. 2005 Britské listy nechápou odkaz člověka Karola Wojtyly Michal  Rusek
8. 4. 2005 Ministr kultury Dostál lobbuje za Rádio Limonádový Joe Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Jsem (anarchistický) komunista a revolucionář -- zažalujte mě! Ondřej  Slačálek
8. 4. 2005 Výzva k podání trestního oznámení
8. 4. 2005 Jedna poznámka k panu Slačálkovi Boris  Cvek
9. 4. 2005 Michael  Marčák
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Kdo je skutečný demokrat Martin  Mrzena
8. 4. 2005 Proč nezakázat KDU-ČSL Jan  Žižka
8. 4. 2005 Třikrát a dost, katolíci Stanislav A. Hošek
8. 4. 2005 Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí
8. 4. 2005 Český klérus proti Vatikánu Miroslav  Polreich
8. 4. 2005 Miloš Zeman a jeho definice blbosti Jan  Čulík
8. 4. 2005 Jak český tisk zkreslil smysl Zemanovy knihy
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
8. 4. 2005 S Koženým to jde stále ztuha Jan  Sýkora
8. 4. 2005 Jak ovlivnit chování politiků
8. 4. 2005 Zemřel papež, ach jo Bohumil  Kartous
8. 4. 2005 Zlý sen o Janu Čulíkovi Josef  Bouška
8. 4. 2005 Chápu nyní atmosféru politických procesů padesátých let
8. 4. 2005 Hnus tu je
8. 4. 2005 O komunistech jinak Jan  Hruška
8. 4. 2005 Studenti - generační problém? Petr  Wagner
8. 4. 2005 Některé zkušenosti jsou nesdělitelné
8. 4. 2005 Člověk může legitimně odmítat i to, s čím neměl vlastní zkušenost Boris  Cvek
8. 4. 2005 Ještě jednou o štěstí v umírání Jan  Paul
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Poslední věci člověka Miloš  Dokulil
7. 4. 2005 Papež chtěl odstoupit už v roce 2000
8. 4. 2005 Závěť Svatého Otce Jan  Pavel II.
8. 4. 2005 Smrt v přímém přenosu Jindřich  Jůzl
8. 4. 2005 Zase budeme "v peci pálit laciný žito -- aby zdražil chleba" Jaroslav  Pour
8. 4. 2005 Máme svůj vlastní krásný kapitalismus
8. 4. 2005 ...tak jsme se konečně dočkali... Oldřich  Průša
8. 4. 2005 Co je tak špatného na pálení obilí?
8. 4. 2005 Pro pána Jáhna! Vladislav  Černík
8. 4. 2005 Rodiče postavili dětem hřiště, městský úřad ho nyní zlikvidoval
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Modrá šance zdravotnictví Josef  Vít
8. 4. 2005 Čím onemocněl svět podle Ruedigera Dahlkeho Stanislav  Heczko
8. 4. 2005 Čipové cestovní doklady s otisky prstů Martin J. Kadrman
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005
8. 4. 2005 Američtí vojáci v Iráku: 13 000 z nás už zahynulo a 49 000 je zraněno
8. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
8. 4. 2005 Zpáteční lístek do Říma František  Schilla
7. 4. 2005 Lidi v tomto státě, kterým není jedno, v jakém "hnusu" žijí Jan  Čulík
7. 4. 2005 Kde budou lišky dávat dobrou noc? Bohuslav  Sedláček
7. 4. 2005 Čeho jsme se to dožili? Jindřich  Kalous
7. 4. 2005 Papež věrný koncilu Boris  Cvek
7. 4. 2005 Generační problém Josef  Vít
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
7. 4. 2005 Proti rudé hvězdě a proti modrému ptáku Zdeněk  Hrabica
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Ještě jednou o štěstí v umírání Jan  Paul
8. 4. 2005 Jsem (anarchistický) komunista a revolucionář -- zažalujte mě! Ondřej  Slačálek
8. 4. 2005 Miloš Zeman a jeho definice blbosti Jan  Čulík
8. 4. 2005 S Koženým to jde stále ztuha Jan  Sýkora
8. 4. 2005 Kdo je skutečný demokrat Martin  Mrzena
8. 4. 2005 Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí   
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
7. 4. 2005 Proti rudé hvězdě a proti modrému ptáku Zdeněk  Hrabica
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
7. 4. 2005 Lidi v tomto státě, kterým není jedno, v jakém "hnusu" žijí Jan  Čulík
7. 4. 2005 Buďme jednostranní, ale správně Bohumil  Kartous
4. 4. 2005 Je tohle únor 48`? Bohumil  Kartous
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
1. 4. 2005 Kutilové ze Svaté Hory u Příbrami Jan  Paul

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Křesťanští demokraté dokáží nalézat kompromisní řešení Miroslav  Kalousek
26. 3. 2005 Desatero společného vítězství Zdeněk  Škromach
26. 3. 2005 Ptejme se, proč jsme tam, kde jsme Zdeněk  Škromach
26. 3. 2005 Děláme levicovou politiku - politiku realistickou a odpovědnou Stanislav  Gross