2. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2008

Propustila totiž komisaře pro veřejnou bezpečnost Walta Monegana poté, co odmítl vyhodit z práce jejího švagra, svého podřízeného, poté, co se její sestrou rozvedl.

Palinová, která se účastní republikánské předvolební kampaně zdůrazňováním křesťanských, protiiterrupčních postojů, konstatovala:

"Jsme pyšní na Bristolino rozhodnutí porodit dítě a ještě pyšnější na to, že budeme prarodiči." Zdůraznila, že se Bristol a její partner plánují vzít.

Tato skutečnost zmírnila zápornou reakci u sociálních konzervativců v Republikánské straně, kteří jsou znepokojeni pohlavním stykem před svatbou. Zpráva o těhotenství dcery Bristol by mohla posílit obraz Palinové a její rodiny jako typické americké rodiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 9. 2008

Transparentní pokus policie zastrašit aktivisty i novináře

Skupina novinářů " I-Witness Video" natáčí policii při demonstracích, protože policie často zatýká občany a poté si vymýšlí obvinění. Na základě materiálů organizace I-Witness, založených výhradně na videozáznamech, které odporovaly přísežným prohlášením, "vyrobených" policisty, bylo v roce 2004 propuštěno 400 aktivistů z celkového počtu 1800 zatčených osob v St Pauls. Novináři internetového serveru Democracy Now filmují nyní i na Sjezdu Republikánské strany. Pořadatelé sjezdu čelili deseti tisícům demonstrantů, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s válkou v Iráku. Převčírem se policie vloupala do budovy organizace I-Witness, zamířila na ně zbraněmi M-16 a provedla v budově důkladnou prohlídku. Během rozsáhlé akce v metropoli amerického státu Minnesota bylo zatčeno několik desítek demonstrantů, kteří proti policejní akci protestovali, a také tým novinářů ze serveru Democracy Now - novináři Amy Goodman, Sharif Abdel Kouddous a Nicole Salazar a fotograf tiskové kanceláře Associated Press.

Amy Goodman je jednou z nejznámějších a respektovaných novinářek ve Spojených státech. Democracy Now! je celostátní síť syndikovaných veřejnoprávních televizních a rozhlasových stanic , která zahrnuje více než 700 místních rozhlasových a televizních stanic po celém území USA a ve světě.

Video zatčení novinářky Amy Goodman YouTube

Zpráva: Democracy Now!'s Amy Goodman, Sharif Abdel Kouddous and Nicole Salazar Released After Illegal Arrest at RNC ZDE
SME/AP: Polícia zasahovala počas zjazdu republikánov proti násilným demonštrantom ZDE
2. 9. 2008

Ústredná volebná komisia v Bolívii v pondelok zablokovala snahu prezidenta Eva Moralesa o usporiadanie referenda o novej ústave. Podľa rozhodnutia volebnej komisie musí prípadné referendum schváliť parlament. Morales stanovil termín referenda na 7. decembra prezidentským dekrétom. Morales tvrdí, že nová ústava posilní chudobnú väčšinu krajiny, ktorá bola dlhodobo na okraji politického života.

SME: Bolívijská volebná komisia zamietla referendum o novej ústave ZDE

2. 9. 2008

Japonský premiér Jasuo Fukuda (72) včera oznámil svou rezignaci. Řekl, že cílem jeho rezignace je, aby mohl nový kabinet Liberálnědemokratické strany před otevřením dočasného kongresu 12. září vypracovat ekonomickou politiku, která bude vyhovovat státu a občanům. Fukuda jehož popularita za rok poklesla z 60 na 29 procent se snažil oblibu získat nacionalistickými gesty, znovu rozdmýchal nároky Japonska na Kurilské ostrovy, Jihokorejce rozčilil žádostí o navrácení skupiny malých ostrovů Dokto ležících v moři mezi oběma státy, územní nároky vznášel i vůči Tchajwanu. V důsledku opakovaných a rostoucích schodkových rozpočtů se v posledních letech země potýká s výrazným státním dluhem. Japonsko představuje v rámci OECD zemi s nejvyšším poměrem státního dluhu vůči HDP. Ten činí podle oficiálních čísel 147% HDP. Japonsko je ovšem největším světovým věřitelem -- v roce 2007 si tuto pozici udrželo již sedmnáctý rok po sobě. Vláda Liberálů od roku 1999 ovšem přinesla zemi rozsáhlé daňové reformy, spojené se snižováním daní a škrty v sociálním systému.

podrobnosti o japonské daňové reformě ZDE

Po rezignaci premiéra LDS uspořádala naléhavé setkání hlavních představitelů. Opozice požaduje rozpuštění parlamentu a vyhlášení nových voleb.

ČTK: Čelným kandidátem na japonského premiéra zatím Taró Aso ZDE

2. 9. 2008

Evropská unie vyslala na svém mimořádném summitu v Bruselu silný signál podpory Gruzii, zmrazila rozhovory o novém strategickém paktu s Ruskem do doby, než začne Rusko dodržovat podmínky příměří, dojednaného před třemi týdny. Vedoucí představitelé EU požadovali, aby žádná země EU neuznala nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy uvedl, že na Kavkaze jde o vztahy Moskvy se Západem.

2. 9. 2008

Gruzínští představitelé přiznali použití kazetových bomb během konfliktu v Jižní Osetii. V pondělí to oznámila mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW). Ta současně odsuzuje Moskvu z použití stejné munice. Munici kterou použila gruzínská strana, používal v roce 2006 Izrael během války s Hizballáhem v Libanonu.

iHNed: Gruzie použila kazetové bomby v Jižní Osetii ZDE

2. 9. 2008

Vedoucí představitelé opozice v nestabilním regionu Ingušsko odsoudili usmrcení vlastníka internetového portálu, kritického vůči Kremlu. Magomeda Jevlojeva zatkla policie po příletu do ingušského města Nazranu. V policejním automobilu byl zastřelen kulkou do spánku, policie ho pak vyhodila z vozu na ulici.

2. 9. 2008

Již i Hospodářské noviny informují o prudkém poklesu zájmu o hypoteční úvěr. Lidé se konečně začínají probouzet z iluze, že žít na dluh je normální, morální, správné a perspektivní, z iluze, která byla uměle vykonstruována finančníky a zkorumpovanými médii.

2. 9. 2008

Ve svém článku "Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence?" jsem v souvislosti s aktuálním děním na Kavkaze uvedl, že poválečné Spojené státy během studené války napáchaly ve světě více zla než poválečný Sovětský svaz. Obdobně to platí i o uplynulé dekádě. I když Rusko padlo na kolena, stačilo při tom vést ničivou válku v Čečensku. Přestože se mnohým stýská po éře prezidenta Clintona, srovnávají-li ho se současným americkým prezidentem, v průběhu jeho dvou mandátů se Spojené státy dopustily řady nyní polozapomenutých zločinů.

2. 9. 2008

Rekordně dosud nejstrašnější film kameramana F.A.Brabce je jeho nové zpracování Máchovy romantické lyricko-epické povídky Máj. Brabcův film je opravdu vážným kandidátem na nejděsnější český film posledních dvaceti let.

2. 9. 2008

"Otázkou je, co Rusko chce," ptá se Sarkozy

reakce na titulek zprávy Guardianu "Vztahy s Ruskem na křižovatce", přeložené do češtiny jako "EU na summitu suspendovala rozhovory s Ruskem"

O podpoře Gruzie měl Saakašvili nejspíš úplně jiné představy než komentátor Guardianu. Rusko tato evropská křižovatka nezbrzdí. Výsledek "kruciálního" summitu Unie tvoří několik příslibů, několik opatrných, obojetných, podmíněných formulací a jinak nic. Do doby, než Rusko stáhne svá vojska z Gruzie, pozastavuje evropská sedmadvacítka jednání o "důležité" smlouvě, která má prohloubit především vzájemné ekonomické vztahy, které jsou ovšem prospěšné víc pro Evropu, než pro Rusko. Přitom jednání byla zmrazena na téměř dva roky Evropskou unií až do července. Jako první Polsko a potom Lotyšsko vetovaly tyto rozhovory. K čemu je ale vlastně Rusku Dohoda o strategickém partnerství ? Prodá víc ropy či plynu za lepší ceny? Ne. A nic víc Rusko po Evropě nepotřebuje. Na žádných výrazných sankcích vůči Rusku se evropští premiéři a prezidenti neshodli. Protože je podzim a po podzimu buď přijde plyn, nebo zima.

2. 9. 2008
K poznámce Jana Čulíka k článku "Černobílé vidění titulků".

Je pravda, že Rusko narušuje územní celistvost Gruzie. Ale vzhledem k tomu, že vyhrálo válku, kterou Saakašvili zahájil, a kterou evidentně nejméně slovně podporují USA, EU i NATO, byli by blázni, kdyby se nezabezpečili proti dalšímu vyzbrojení a případnému dalšímu pokusu o vyvolání konfliktu. A ať si o Rusku myslí kdokoli cokoli - nejsou blázni. Snad kdyby náš skvělý "demokratický a vyspělý" svět zvolil jiný způsob chování a jednání po tomto konfliktu, byli by Rusové přístupnější vyjednávání. Pochybuji, že by je k tomu přiměly prázdné výhrůžky jim a podpora Saakašvilimu, který vyvolal konflikt, a teď fňuká, že jsou na něj oškliví, píše čtenářka M. Obermajerová.

Michael Marčák: Já bych do toho Německa nelez, soudruhu generále, Češi to určitě voznačej za agresi !
2. 9. 2008

2. 9. 2008

Jak mám rád kreslené vtipy Michaela Marčáka, tak tentokrát je jeho vtip opravdu nevkusný. Ani ne čtrnáct dní po 40. výročí zničení Pražského jara se sovětská stalinská hvězda na tanku těžko spojuje s ruskými tankovými insigniemi v dnešní Gruzii. Kromě toho, pane Marčáku, připomínám, že ani Hitlerovi, ani Medveděvovi, ani Saakašvilimu, ani Džugašvilimu nikdy nešlo o žádné "osvobození trpících", píše Tomáš Koloc.

PRO Izraele: designerská představa o systému THEL
2. 9. 2008

SOUHRNNÝ PŘEHLED

Izrael údajně upouští od své doktríny preventivního útoku a v budoucnu má dávat přednost zejména vhodné obranné taktice, při které využije velmi důmyslný, vrstvený a technologicky propracovaný systém protiraketové obrany. Ten se má stát hlavní jeho prioritou při zajištění obrany země před nepřáteli. "Izrael již nadále nemůže počítat s možností překvapivého zahájení devastujícího preventivního úderu na své nepřátele, jako například na Írán, Sýrii nebo dokonce jednotky Hamásu v Gaze. Izrael, jako demokratický a západně orientovaný stát, už nepočítá s možností zahájení tvrdých útoků na nepřátele, při kterých budou zraněni či zabiti civilisté," prohlásil bývalý generálmajor izraelského letectva Herzl Bodinger v Jeruzalémě na konferenci, věnované horkému tématu americko-izraelské spolupráce v oblasti protiraketové obrany již v roce 2007.

2. 9. 2008

Štěpán Kotrba si asi dělá legraci, když mluví o vůli obyvatel v Osetii a Abcházii. Nezapomněl také na 40% vyhnaných obyvatel z Abcházie? Nezapomněl na vůli Čečny, Ingušska, Tatarstánu a dalších v ruském impériu? Nezapomněl na likvidaci autonomních okruhů v dnešním Rusku? Nebo jen kopíruje ruská média? ptá se čtenář Jan Lánik.

2. 9. 2008

Chodím od metra Roztyly domů podchodem pod ulicí Ryšavého. Je to nevzhledná obdélníková betonová díra, která se vyznačuje tím, že v ní občas nesvítí světlo a je počmáraná jakýmisi neumělými sprejerskými pokusy v podobě černých čar. Před několika měsíci se objevilo u jedné strany podchodu staré auto a jeho mladá posádka začala jednu stranu podchodu proměňovat v opravdové graffiti. Dalo to dost práce, ale bylo to hezké barevné, mělo to strukturu i šmrnc a díky barevnosti bylo najednou v podchodu i více světla.

2. 9. 2008

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, svými krajany tu a tam přezdívaný Petit Nicolas (podle hezoučké postavičky autorské dvojice Sempé/Goscinny), má tu smůlu, že lehounce připomíná Jeana-Paula Belmonda. Tato podoba je samozřejmě jen vnějšková, přičemž francouzskému prezidentu pár belmondovských atributů zřetelně chybí. Na druhé straně má však i on výbornou schopnost pobavit publikum. Účastníci pondělní tiskové konference v Bruselu, jíž Sarkozy předsedal a vévodil, si mohli všimnout, že tak dokáže způsobem, jaký si pamatujeme z filmů zlaté éry francouzské lehké komedie, v nichž zářily Belmondův široký úsměv i bílý oblek.

2. 9. 2008

Je zajímavé pozorovat a číst, kolik odborníků na školství máme, kteří všemu rozumí a hlavně ví, jak učit, jak vychovávat, co je špatně a co možná lepší. Hlavním bodem těchto úvah je však na jedné straně to, jací že to jsou dnes spíše neschopní učitelé nejen na základních, středních, ale i vysokých školách a vůbec všude možně, jak v podstatě téměř všichni snad ani nepřemýšlejí, jak jsou nerozumní ve svém počínání a (jak jsem psala už i já), v podstatě neví kudy kam a jsou v koncích. Na druhé straně pak stojí naprostá neochota učitelů přijmout jakýkoliv názor na jejich profesi, který jen zdánlivě zavání kritikou, to vše spojené s výzvou, ať si to tedy ti ostatní zkusí sami, když jsou tak chytří. Už jen dovětkem k tomu všemu bývá, že také v rodinách není vše v pořádku -- a nakonec ani ve společnosti ne. A jak je řešení vlastně velice jednoduché, jen zapomenout na svá "naučená" klišé.

2. 9. 2008

Čtu si se zájmem článek Petera Weisse „Bitka o šesťdesiaty ôsmy“. Petra znám spoustu let a velmi si ho vážím nejen pro to, jak mu to myslí, ale i proto, jak v minulosti v politice konal. Často bez ohledu na své zájmy hledal zarputile cestu k autentické slovenské levici, až skončil jako pedagog. Myslím, že mohu kdykoliv svědčit, že Peter měl několikrát možnost významně pomoci sobě a své kariéře, ale on zůstal věrný své představě o tom, jak má to, čemu věnuje své úsilí a jméno vypadat a fungovat. Dopadl tak, jak jsem naznačil. Nebyla, není a dlouho nebude doba Weissů. Mnohokrát jsem s ním nesouhlasil, ať již jako s partnerem v jednání nebo později jako s kamarádem, ale jeho názory si vždy zasloužily respekt, i když směřovaly k politické sebevraždě. To nebyla kritika, to byla pochvala.

1. 9. 2008

"Každé potlačené svědomí je špatným svědomím, které se projevuje a realizuje jako nevraživost, podezíravost, jako nezahladitelný resentiment. A výbuchy resentimentu se v dějinách objevují, jak známo, v podobě zavilé nenávisti, surového fanatismu a bestiálního násilí."

Přetisk textu Karla Kosíka "Rozum a svědomí", předneseného na sjezdu spisovatelů v červnu 1967, působí v Právu z 21. srpna 2008 jako nostalgické memento v záplavě zavilé nenávisti. Dva srpnové týdny strávené v izolaci Radiožurnálu a českých novin jsou exkurzí do hlubokých padesátých let, kdy ještě antiimperialistické kampaně vzbuzovaly upřímnou lidovou odezvu. Kdy se ale poštěstil tak zdařilý souběh příležitostí jako válka v Gruzii ausgerechnet na kulaté výročí okupace? Ne, tenhle scénář není od George Orwella ani od Tomáše Klvani, zde se činili profesionálové.

1. 9. 2008

Na konci vakací před učiteli, žáky a studenty i rodiči opět leží břemeno učení nebo výuky. Novináři to vědí, a tak budeme v médiích určitě číst lecjaké výroky o školství. Chci vás několika agresivními myšlenkami poněkud znepokojit tak, abyste si včas našli chvíli k hlubšímu přemýšlení o dnešním českém vzdělávání a o školství i o tom, co se o něm tvrdí. Je tu k ovšem přemýšlení i ruský imperialismus, domácí zkorumpovanost bezvýznamných lokálních politiků v ministerském křesle, hokej a jiná významná témata. Na rozdíl od těchto osudových témat však ve vzdělávání můžete něco udělat vy sami. O budoucnosti totiž rozhodne vedle ohřívání klimatu taky úroveň vzdělávání národa.

David Miliband must stop playing with fire
1. 9. 2008

David Miliband si musí přestat zahrávat s ohněm

Rusko nebude akceptovat mezinárodní právo jako závazné, pokud půjde proti jeho zájmům, o nic více, než jak to činí Spojené státy, jak to ukázaly v Kosovu, Iráku a jinde. Kosovo dalo Rusku významnou postkomunistickou lekci: když Západ může provést invazi do suverénního státu bez požehnání Rady bezpečnosti, proč ne Rusko?

AB│ Na článek Anatola Lievena z listu The Times, na který jsme v Britských listech upozornili pod titulkem Gruzie, Západ a politická nepředloženost (Don't pick a fight you can't finish, Mr Miliband, The Times, 26.8.2008), navázal v témže listě další, který rovněž nabádá britského ministra zahraničí k umírněnosti ve vztahu ke konfliktu na Kavkaze. Snad ještě více ale nabádá Gruzii a malé státy obecně k – řekněme – politickému realismu.

Autor, Lord Robert Skidelsky, je emeritním profesorem politické ekonomie na University of Warwick, autorem životopisu ekonoma J. M. Keynese a dnes působí jako komentátor ruského deníku Vedomosti .

2. 9. 2008

Film Občan Havel jistě mohl být natočen s kritičtějším přístupem. A to i do té míry, že by byl Václav Havel vylíčen jako člověk zcela nevhodný pro úřad prezidenta. Mělo by nám však vadit, že vzniklý film není 100% politicky korektní? ptá se Zdeněk Ručka.

2. 9. 2008

Mně se nelíbí slova jako "mnichovský diktát" nebo "mnichovská zrada", jsou příliš emocionální a spjatá s jednoznačným hodnocením. Navíc jsem velmi skeptický, zda někdo, kdo je "předsedkyní společnosti E. Beneše" může přicházet s nějakým objektivním názorem zrovna na události roku 1938. Historie byla v komunistickém Československu ostatně tou nejzdeformovanější a nejprolhanější propagandou, a nikoli vědou - v tom ohledu článek paní prof. Olivové nepřináší nic odlišného od kázání komunistických učebnic.

2. 9. 2008

Občané ČR v posledních legislativních volbách nedali většinu hlasů liberálně pravicovému programu ODS. Přesto se už dva roky země otřásá pod reformačními kroky pravicové vlády . Ať už jde o oklešťování sociálních práv zaměstnanců, zpoplatnění služeb ve zdravotnictví, ale i ve směřování zahraniční politiky - konfrontaci se zeměmi, které v hledáčku amerických zbrojních monopolů unikají mimo dostřel. Vládní koalice vedená ODS přizpůsobila svým potřebám stranu Zelených. A ty nemají, jak známo, jinde ve světě pravicově-liberální žebříček hodnot. Křesťanští demokraté hrají na více šachovnicích, a každé patové řešení je posunuje blíž hranici nevolitelnosti. Všemi přiživovaná a uměle prodlužovaná aféra jejich předsedy prozrazuje o politické kultuře v této zemi víc, než mediálně infantilní kuřimská story.

2. 9. 2008

Schwarzenbergova jednota Evropské unie - je myšlenkově velmi podnětně a fundovaně sepsaný text, navíc mající ve většině bodů i pravdu, jen nechápu, co tento levicový předvolební pamflet dělá na stránkách nezávisle se tvářícího periodika Britských listů, ptá se Alexander Vojta.

2. 9. 2008
reakce na námitku podjatosti od Alexandra Vojty k článku Štěpána Kotrby "Schwarzenbergova jednota Evropské unie"

Politika je činnost lidí hájících zájmy určité skupiny obyvatelstva, což má většinou za následek, že aby někdo něco dostal, musí se to jinému vzít...

Problém Alexandra Vojty je ten, že nemá komu co vzít a neví o tom, na rozdíl od summitu Evropské unie, který také nemá co komu vzít a uvědomil si to až během tvorby závěrečného dokumentu. Nejhorší politika, která se nedá ani obhajovat a ani akceptovat, je politika, která si nevidí na špičku nosu a z voličů dělá idioty. Pak je jedno, jestli taková politika je pravicová, levicová nebo středová. Není třeba hájit politiku ČSSD, což je v souvislosti s komentářem o gumovém vývoji názorů pseudozeleného ministra zahraničí Schwarzenberga zcela nesmyslný argument. Od samého počátku gruzínské emancipace věděli všichni soudní, že vyostřit situaci ve vztahu k Rusku nelze. Eduard Šavarnadze byl zkušený politik, řídící Gorbačovovu zahraniční politiku v době perestrojky. Znal své partnery i protivníky. Politika mu byla povoláním. Nikdy nebyl tak naivní, jako mladá generace Sorosových stipendistů, která přišla do Gruzie po něm realizovat na zakázku za americké peníze státní převrat, známý jako "revoluce růží".

Boing 747  Korean Air Lines
2. 9. 2008

Nezavisimaja gazeta:

JU│ Ruská Nezavisimaja gazeta se ve svém článku v příloze, která se soustavně věnuje problematice armád, vojenství či rozvědkám vrací k  sestřelení korejského Boeingu, jehož dvacáté páté výročí se připomíná právě v těchto dnech. Přináší další hypotézu toho, co se tam tehdy stalo – v době vrcholící konfrontace mezi SSSR a USA.

Článek je poněkud paranoidní a některými formulacemi připomíná někdejší sovětskou propagandu. I když samozřejmě není vyloučeno, že spekulace ruského listu mohou být pravdivé.

1. 9. 2008

Zajímavý názor vyslovil Štefan Švec v diskusi o filmu Občan Havel, o němž jsem - právem - zveřejnil ostře kritickou recenzi.

Štefan poukazuje na to, že mám k filmu o Václavu Havlovi kritický přístup, protože ho posuzuji z hlediska investigativního novináře. Film Občan Havel však není dokument, je to fikce. Není to film Pavla Kouteckého, ani onoho mladého režiséra, který snímek po Kouteckého smrti dokončil. Film Občan Havel, je dílo, které Václav Havel natočil sám o sobě. Je známo, že Havel Kouteckého na Pražský hrad zval, vždycky tehdy, když usoudil, že je vhodné, aby ho Koutecký natáčel. (Podobně jako i jindy, kdy Havel tahal za scénou za nitky, je i pro tento film nutné, aby bylo pro veřejnost předstíráno, že autorem není Havel, ale někdo jiný.)

1. 9. 2008

Dvadsiaty prvý august 1968 je čierny deň v dejinách Československa i slovenského národa. Cena za opustenie chápania socializmu, aké mali v hlavách najvyšší politickí predstavitelia krajín Varšavskej zmluvy, bola strašná. Nezaplatili ju len reformní komunisti, ale celý český a slovenský národ. Na tom sa pri štyridsiatom výročí tejto historickej udalosti zhodlo celé slovenské parlamentné politické spektrum i prezidenti a premiéri slovenskej republiky a českej republiky.

1. 9. 2008

Šedesát devět let po zahájení druhé světové války byly zveřejněny dokumenty osvětlující cesty, kterými po jejím skončení prchali nacističtí váleční zločinci. Tyto temné kapitoly útěků vysoce angažovaných nacistických vrahů jako Adolfa Eichmanna a Josefa Mengeleho do Jižní Ameriky osvětluje nedávno vydaná kniha rakouského historika Geralda Steinachera. Podle ní se na nich podílel rozhodujícím způsobem Vatikán a Červený kříž.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
14. 2. 2007 O nás opět v Mnichově Oskar  Krejčí
26. 1. 2007 Československá výzbroj byla v době mnichovské krize skutečně dobrá   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Přežije NATO Gruzii? Immanuel  Wallerstein
2. 9. 2008 EU na summitu suspendovala rozhovory s Ruskem   
2. 9. 2008 Zpočátku nabubřelá rétorika a směšný konec Štěpán  Kotrba
2. 9. 2008 Černobílé vidění titulků, aneb k čemu je Moskvě "strategická" dohoda Štěpán  Kotrba
1. 9. 2008 Obsesivní zaujetí bývalým dramatikem Štěpán  Kotrba
1. 9. 2008 V hlbokom žiali za luďmi z Cchinvali Gabriela  Rothmayerová
1. 9. 2008 Sui generis -- nateraz Južné Osetsko Peter  Stupavský
1. 9. 2008 Nejmocnější sedlák zapráská bičem Přemysl  Janýr
1. 9. 2008 K summitu EU: Sankce vůči Rusku jsou dvousečná a hloupá zbraň Štěpán  Kotrba
1. 9. 2008 Guardian: Summit EU zřejmě výraznější sankce proti Rusku neschválí   

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín   
21. 7. 2008 Jak si poradíme bez fosilních paliv?   
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"