9. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 10. 2008

čtvrtek 23.00: Akcie na americké burze ve čtvrtek pokračovaly ve volném pádu: investoři se obávají, že se finanční krize zintenzivňuje. Index Down Jones sice ve čtvrtek dopoledne stoupl asi o 100 bodů, ale do konce obchodního dne se propadl o 521 bodů, tedjy o 5,6 procent, a skončil poprvé od r. 2003 pod hranicí 9000 bodů.

Index Dow Jones celkem poklesl už o 39 procent on svého vrcholu 14 164,53 bodů letos přesně před rokem. Pád akcií vedla firma General Motors poté, co JD Power and Associates předpověděli že se globální automobilový průmysl v roce 2009 "úplně rozloží". Akcie General Motors poklesly ve čtvrtek o 15 procent.

Americká burza se chová značně nestabilně a už šestý den zaznamenala ztráty, zatímco se politikové snaží finanční krizi řešit a přesvědčit banky, aby si navzájem začaly půjčovat peníze, píše Washington Post. Investoři ve čtvrtek odmítli koordinované snížení úrokových měr po celém světě. To podle nich přinese prospěch dlouhodobě, ale není to relevantní pro současnou krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 10. 2008

Jsem jen rozhněvaný vysokoškolský profesor, který učí na "prestižní" fakultě nejstarší středoevropské univerzity v ústavu, kde je průměrný plat učitelů momentálně nižší než je průměrný plat pedagogů v českém základním školství. Všichni přitom víme, že mzdy učitelů na našich základních školách jsou mizerné.

Článek Petra Bílka, který vyšel v týdeníku A2 a v Britských listech 26. 9., se dočkal odezvy i ve velkých českých denících. Právo se o něm zmínilo 7. 10. ve svém článku o finančních poměrech na Filozofické fakultě (z neznámých důvodů k němu slouží jako doprovodné foto studenti před Fakultou architektury ČVUT), o den později a seriózněji reagovala MF Dnes. Zde shrnuje Tomáš Zahradníček smysl Bílkovy úvahy jako varování před krizovou situací humanitních oborů na tradičních filozofických fakultách. Kritizuje glajchšaltovaný přístup k vysokému školství, na které tyto obory doplácejí: "... náročné věci se obyčejně nedají naučit snadno a rychle, nelze je ani vyučovat masově. Stovku manažerů turistického ruchu naděláte za čtyři roky s pár učiteli, ale naučte se stejnými prostředky sto lidí svahilsky a uveďte je k tomu do historie a kultury východní Afriky!"

Uvidíme, zda se kromě novinářů ozvou i příslušní političtí činitelé. Bílkův článek musí působit na čtenáře, kteří neznají poměry na Filozofické fakultě v Praze, vskutku otřesně. Působí tak i na mě, i když učím na téže fakultě a ve stejném ústavu jako Petr Bílek. O věci jsme pochopitelně mnohokrát diskutovali a hledali řešení. Takřka všechna uvedená fakta znám, protože o nich byla řeč na fakultě i na schůzích ústavu. Ale jejich seřazení dává dohromady vskutku kafkovsky děsivou logiku, řetěz neosobní byrokracie a nezájmu, který s ospalou, ale důslednou setrvačností likviduje smysl akademické výuky.

9. 10. 2008

Zahradil v Reflexu:

Rusko se vrátilo na scénu, boj o moc v Evropě zintenzivňuje a evropská integrace je prázdný výraz, míní český europoslanec za ODS Jan Zahradil.

50 procent Němců by neriskovalo konfrontaci s Ruskem, kdyby vznikla válka mezi Moskvou a pobaltskými státy, členy EU a NATO, stěžuje si Zahradil v aktuálním čísle týdeníku Reflex. Němci samozřejmě chtějí dohodu s Ruskem kvůli ruskému plynu a ropě. Takto vypadá evropská "solidarita", stěžuje si Zahradil.

Česká republika má dar, který jí byl nabídnut na stříbrném tácu, jímž může kompenzovat ztráty Lisabonské smlouvy, kterou se ODS nepodařilo zvrátit. A tímto darem je podle Zahradila americká radarová základna. Jakmile bude americký radar vybudován, budeme úplně jinou mocností, budeme strategickým partnerem USA," domnívá se Zahradil a argumentuje: "Radar odstraní hrozbu, že by polovina České republiky padla do rukou ruských fondů, financovaných z ropy a plynu, a druhá polovina byla kolonizována německými podnikateli, kteří by zneužívali nových evropských zákonů k likvidaci svých soupeřů."

Německo podle Zahradila vytvořilo monopol evropské integrace a podporuje svůj plán federalistické EU ve všech nových členských zemích EU, varuje Zahradil. Tomuto tlaku se vymykají jen Česká republika a Polsko, za což je Německo ostře kritizuje.

Máme-li vystoupit s Němci ovládané Evropy a nevrátit se pod ruské jho, potřebujeme protiváhu, totiž americkou přítomnost ve střední Evropě, a tu zosobňuje americká radarová základna, argumentuje Zahradil.

9. 10. 2008

Jak se zdá, finanční krize je v dnešní době nejvíce používaný výraz. Na internetu se dají najít články o padajících bankách, o pádech na burzách s emocionálními fotografiemi zoufalých bankéřů trhajících si vlasy nad rudými čísly. Dole obrácené červené šipky jsou zřejmě důvodem k obavám pro lidi zasvěcené.

Nicméně jak se k tomu celému vývoji máme stavět my, lidé obyčejní, nezasvěcení do podivného světa ekonomických spekulací, my jež nemáme ponětí o tom k čemu je dobrá burza a podobné zhovadilosti, píše Karel Krůpa.

Proto bych chtěl požádat, zda byse zde našel laskavý dobrovolník, který by nám nezasvěceným osvětlil celou situaci ohledně finanční krize. Především, co to pro nás řádové občany znamená a bude znamenat, popř. jak se připravit.

Pokus o vysvětlení od Jana Čulíka: Velmi názorně to vysvětlili v britské televizi dva známí komici John Bird a John Fortune v těchto svých dialozích ZDE. Výstižně vysvětluje ekonom Will Hutton, že podstatou krize je ztráta důvěry ZDE. Německý deník Die Tageszeitung navrhl, co se proti krizi musí udělat ZDE. Názorná je také argumentace Michaela Moora ZDE

9. 10. 2008

Ukazuje se, že zásadním problémem, kolem něhož se nyní točí všechno, bylo rozhodnutí americké vlády nechat padnout banku Lehman Brothers. Lehman Brothers vydal úvěrové papíry v hodnotě - podle odhadů - asi 400 miliard dolarů - a velká část těchto papíru bude splatitelná koncem tohoto týdne. Wall Street se toho děsí - stejně, jako se toho děsí asijské trhy. Nikdo neví, kde tyto ztráty skončí. Je najednou zjevné, že Paulsonův plán nezvládne tento problém zároveň s krizí vzniklou na hypotéčním trhu. A kromě toho existuje nezvládnutelný úkol jak financovat biliony dolarů kapitálových obligací, které začínají být splatitelné v době, kdy mezibankovní trh nefunguje. Británie zřejmě vynalezla způsob, jak toto vyřešit, ale banky v ostatních zemích potřebují tutéž pomoc, spolu s pomocí se rekapitalizovat.

Těm, kdož požadovali rozhodný zásah proti finanční pandemii, se ho ve středu skutečně dostalo. Byl to tak velký zásah, že ho šokované finanční trhy dosud nedokázaly zpracovat. Jejich reakce, částečně vyvolaná pocitem, že krize je nyní mezinárodní a vymkla se jakékoliv kontrole, byla hlubokým zklamáním, píše ekonomický komentátoir Will Hutton.

9. 10. 2008

čtvrtek 11.00: Po středečním globálně koordinovaném snížení úrokových měr se na burzy po světě vrátila určitá míra klidu.

V Londýně stoupl index FTSE o 3,2 procenta. Po záchranném plánu britské vlády v hodnotě 500 miliard liber stouply akcie britských bank: HBOS o 38 procent, Royal Bank of Scotland o 18 procent a Lloyds TSB o 10 procent.

Evropské burzy také ve čtvrtek mírně stouply, německý Dax o 2,7 procent a francouzský CAC o 2,8 procent. Hodnota krachující finanční instituce Dexia stoupla o 25 procent poté, co Francie, Belgie a Lucemborsko oznámily, že ji poskytnou státní záruky.

Americký ministr financí Paulson ve středu večer naznačil, že americká vláda uvažuje o tom, že zakoupí akcie v mnoha amerických bankách, a tak je tím částečně znárodní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 10. 2008

Jak Západ ochabuje, sílí stát. Stát nyní zachraňuje svět financí. Stát se stává konečným spasitelem kapitalismu. Avšak občané západního světa sice požadují ochranu od státu, zastávají ovšem stále cyničtější postoj vůči politice a politikům. Jejich strach roste a jejich důvěra se zmenšuje. Pokud budou státní intervence neúspěšné, výroky, které často pronášejí afričtí politikové - že totiž autoritářské režimy jsou, ve srovnání s chaosem demokracií, daleko stabilnější - se začnou ozývat i v západních zemích. Pád americké burzy r. 1929 vedl k druhé světové válce. Pokud se nám finanční krizi r. 2008 nepodaří vyřešit, zrychlí se úpadek Západu jako síla pro dnešek a jako vzor pro ostatní svět pro zítřek.

Není příliš pozdě zhodnotit první geopolitické poučení z nynějšího finančního maelstromu, píše v deníku Financial Times Dominique Moisi, hlavní poradce v pařížském Institutu pro mezinárodní vztahy.

9. 10. 2008

Pohled do propasti:

středa 0.00: Dosud nejkoordinovanější akce úřadů po celém světě proti úvěrové krizi se minula účinkem a ve středu večer burzy dál padaly.

Akcie na burzách ztrácely hodnotu navzdory rozhodnutí britské vlády sanovat britské banky balíkem v hodnotě 500 miliard liber a navzdory koordinovanému snížení úrokových měr mj. v USA, v Kanadě, v Británii, v eurozóně i v Číně.

Premiér Gordon Brown riskoval důvěryhodnost své vlády, když dal k dispozici obrovské peníze ze státního rozpočtu na záchranu britského bankovního systému.

8. 10. 2008

ŠOK│ Některé země Evropské unie si podle premiéra Mirka Topolánka "hrají" na finanční krizi, dělají v té souvislosti "naprosto neskutečná" opatření a v EU se tak porušuje vlastní pakt růstu a stability. Topolánek ve středu v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas při návštěvě Turecka prohlásil, že Evropská unie nyní projevuje naprostou neschopnost řešit nynější situaci na finančních trzích racionálně. Zdůraznil také, že je připraven na nadcházejícím summitu EU "naprosto tvrdě" vetovat jakékoli návrhy, které "půjdou nad rámec selského rozumu a té situace samotné".

iHNed: Topolánek: Některé země si na finanční krizi jen hrají ZDE

9. 10. 2008

Jak MF Dnes, idnes.cz a Viliam Buchert manipulují veřejným míněním ohledně amerického radaru na českém území

Přestože podpora umístění amerického radaru v Česku stoupla z květnových 24 procent na nynějších 38, pětapadesát procent lidí je stále proti. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio. ... Naopak silný souhlas s americkou přítomností v Brdech vyslovují příznivci ODS (69 procent) a lidovců (54 procent). idnes.cz

A nyní se podívejme do průzkumu, který provedla agentura Factum Invenio na zakázku MZV, zejména to, jak přesně zněla otázka, která byla respondentům položena, píše čtenář z VŠE, který se opomněl představit..

9. 10. 2008
William S. Lind

Členství v NATO zvyšuje tlak na vybudování kapesní armády, případně specializaci na určité zvláštní schopnosti jako čištění vody, které sice slouží Alianci, nikoli však obraně vlasti. Obojí je cestou k vojenské bezvýznamnosti.

Existuje však model, který by v Pobaltí a jiných malých zemích fungoval: Je to irácký model. Namísto vytváření kapesní armády by měli proti okupantovi naplánovat povstání v iráckém stylu. To vyžaduje univerzální milici jako ve Švýcarsku, kde každý občan mužského pohlaví dovede střílet, vyrábět improvizovaná výbušná zařízení a ví, na kterých místech jsou uschovány zbraně. V Pobaltí by mělo jít o venkovskou spíše než o městskou obranu: Rusko totiž může obsadit města, ale nikoliv venkov. "Lesní bratrstvo" přece odolávalo Sovětům až do 50. let.

Nedávno jsem se vrátil z Estonska a z Baltic Defence College, kde ruský protiútok v Gruzii zanechal nervózní atmosféru.

8. 10. 2008

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden přicestovala do Sankt Petěrburgu na setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Hlavním tématem jednání byl německý postoj k rozšíření NATO, zejména ve vztahu k Ukrajině a Gruzii. Merkelová dala na společné tiskové konferenci jasně najevo, že se Německo staví proti členství obou zemí v NATO a že bude i proti tomu, aby k němu nastoupily cestu. Protože NATO operuje na základě konsenzu, kterýkoliv členský stát může účinně blokovat kandidaturu na členství.

9. 10. 2008

Valné shromáždění OSN hlasováním rozhodlo, že deklarace nezávislosti, kterou vyhlásilo Kosovo, bude předložena k posouzení Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Soudní dvůr má vydat poradní, nezávazné rozhodnutí ohledně toho, zda vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku letos v únoru bylo legální.

77 zemí hlasovalo pro toto rozhodnutí, šest proti a 74 se zdrželo hlasování.

9. 10. 2008

tisková zpráva

V pondělí 13. řijna v 20:30 bude Kino Světozor promítat dokumentární film "Zdi" jako součást série "Dokumentární pondělky". Film natočili tři Američané v ČR v roce 2000 a "Zdi" jsou dnes součastí studijních programů o národnostních menšinách na několika univerzitách ve Spojených státech a v Evropě. Přesto film nikdy nebyl veřejně promítán v České repbulice, údajně kvůli kontroverznímu námětu. Jedna se o ostrý pohled na systém zvláštních (nyní speciálních) škol, které navštěvuje především většina romských žaků v ČR.

Dokument sleduje příběh tří romských dětí v jejich boji za plnohodnotné vzdělání. Děj zahrnuje události v Matiční ulici v Ústí nad Labem v roce 1999 i historický přelom v integraci českých škol, kdy se první děti ze zvláštní školy probojovaly na střední školu. Po filmu bude následovat diskuse s producentkou Arie Farnam a komunitním koordinatorem Kumarem Vishwanathanem.

9. 10. 2008

"Máslo 250g: 33,- nikoliv 40,-, Mléko 2l: 35,-" tahle debata je jasná, žijeme v konzumní době, tak předpokládám, že reálné ceny jídla, elektroniky, apod. klesají. Na tom je postaven kapitalismus, píše Petr Matejovič.

O tom ale Š. Kotrba nepsal. Psal o tom, že tehdy bylo samozřejmostí, krýt peníze zlatem. Že se nedaly tisknout jen tak ze vzduchu..

Chcete-li, bavte se o cenách nemovitostí, o bankovních vkladech a úrocích, o sociálních jistotách, důchodech, atd. Lidé nemají na to, aby jen tak koupili byt, zato se jim snadno nakupují kraviny, což jim dává pocit vyšší životní úrovně (už přece nemusíme stát fronty na banány). Chtějí-li ale začít bydlet, tak pokud zrovna nemají bohaté papínky, musí vzít hypotéku. A o tom to je, o neschopnosti hypotéky splácet a o aktuální finanční krizi. O penězích, které nemají žádnou hodnotu.

9. 10. 2008

Transparentní a spravedlivé mezinárodní vztahy jsou klíčem ke stabilitě a míru, řekl ve středu prezident Ruska Dmitrij Medveděv, který schválil návrh francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho spojit hospodářský prostor Ruska a Evropské unie. Úspěšný vývoj v Rusku je možný pouze při transparentních a spravedlivých mezinárodních vztazích. To je slib stability a míru" - řekl Medveděv na konferenci o světové politice ve francouzském Evianu.

9. 10. 2008

Pro nejbližší schůzku NATO v Budapešti bylo jeho vojensko-politickému vedení navrženo vypracovat plány na obranu nových členů aliance s pomocí Ruska. Vedení bloku o to požádal, jak sděluje list The Daily Telegraph, nejvyšší vrchní velitel sil NATO generál John Craddock. Současně Řecko, jako jeden z členů NATO, oznámilo svou žádost o nákup 420 ruských pancéřových vozů BMP-3M. ... Již v roce 1995 uzavřela Moskva s Aténami smlouvu o vojensko-technické spolupráci. Něco takového mezi evropskými zeměmi NATO má Rusko jenom s Francií.

Nězavisimaja gazeta: Moskva vyzbrojuje NATO ZDE

9. 10. 2008

Kupodivu vždycky zrovna jen kritik "je nad věcí" a ví všecko líp"?

Veřejně prezentovaný názor často plodí vzápětí u odlišně uvažujících lidí další text, s možnými následnými, opět všelijak se košatícími interpretacemi. Navíc nositel takové nejednou i značně odlišné perspektivy si mnohdy nečiní sebemenší starost s tím, co asi měl zjevně kritizovatelný autor na mysli. Stačí, že takový čtenář je až umanutý svým viděním souvislostí; a může-li to veřejně ze své bohorovné pozice někomu "nandat", už je "na koni" a zdolává svým nevybíravým "dřevcem" nepřítele. Ne že by se aspoň trochu zamýšlel nad podněty "z druhé strany"; nad tím, proč asi ten jiný člověk uvažuje tak odlišně (že by i zvráceně?). Není to nepodobné tomu, když v Poslanecké sněmovně tzv. "pravice" něco vysvětluje tzv. "levici", anebo naopak. Ti druzí jako adresáti neposlouchají. Už předem vědí, jak budou hlasovat.

9. 10. 2008

O životě člověka rozhodují lékaři denně, svojí profesionalitou, rozhodují o něm v akci, ve chvíli záchrany života a s nadějí na život pacienta, proč by měli rozhodovat o jeho životě tak pasivně, jen pouhým vstřikem smrtící látky? Nechceme po nich tak trochu málo? Zákon o eutanázii naštěstí v Senátu neprošel, zatím a podle mého názoru není tato společnost ani připravena něco podobného projednávat. Má dost starostí s těmi, kteří chtějí žít, jak chceme rozhodovat o těch, kteří už žít nechtějí?

Radola Gajda: Moje paměti
9. 10. 2008

Radola Gajda: Moje paměti - Střet českých legií s rodící se bolševickou mocí, 11. 8. 2008, Jota, ISBN 9788072175840, EAN 9788072175840

Jen se někdy zkuste pozitivně vyjádřit o osobě generála Radoly Gajdy. V naprosté většině případů budete automaticky označeni za fašisty, protože lidé o něm vesměs vědí jen to, že za první Československé republiky vedl Národní obec fašistickou. Někteří pak k tomu iniciativně přidávají ještě vědomost, že kolaboroval s nacisty. To ovšem není vědomost, nýbrž pitomost, jelikož Gajda s nacisty nikdy nespolupracoval, naopak pomáhal odboji. Po válce mu nemohli kolaboraci dokázat dokonce ani komunisté!

9. 10. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ve Spiegel Online jsme se dočetli, že německý ekonomický psycholog Matthias Sutter se vyjádřil, že by nebylo rozumné, kdyby všichni doma začali hromadit zlaté pruty, ale také, žefinanční krize stojí americké penzijní pokladny dva biliony dolarů . Ty výroky mě přivedly k tomu zamyslet se nad zlatech a nad prospěchem, o němž se někdy dá mluvit tepreve po opravdovém ukončení transakce...

8. 10. 2008

Co se pokradmu šuškalo už celé léto na sinologii,ví dnes i novináři. I tzv. velké orientalistické obory, jako je arabistika nebo sinologie, jsou z důvodu nedostatku peněz před zrušením, před nímž je -- s trochou nadsázky, stále věřím -- prozatím zachránil Langrův příslib desetimilionového přilepšení. Ty samozřejmě nepůjdou na přímou podporu daným oborům, nýbrž jimi bude zalátována jedna z mnoha děr fakultního rozpočtu.

Upřímně řečeno, pro toho, kdo se aspoň trochu orientuje v situaci na FF UK, to nemůže být překvapením. Kolega Bílek z bohemistiky ji na stránkách A2 a na Britských listech popsal velmi přiléhavě, takže nám ostatním ulehčil práci -- ačkoli ve svém článku mluví o čínštině a arabštině jako o oborech, kterým je věnováno z hlediska jejich významu pro stát více pozornosti, ve skutečnosti je stav většiny pracovišť na fakultě podobný, tyto nevyjímaje.

9. 10. 2008

Přečetl jsem si článek "Orientální obory v objetí ministerstva vnitra." Možná by bylo dobře doplnit ho o plně znění projektu, který MV na FF UK financuje. Ten je k nahlédnutí ZDE

Pokud je mi známo, jedna se o stejnou verzi, kterou přijala vláda. Podle mého názoru, je znění podporovaného projektu v rozporu s tvrzeními autora článku, ale nechť to posoudí každý čtenář sám, píše Josef Šlerka, místopředseda Akademického senátu FF UK .

9. 10. 2008

Aneb je možné nikdy nenaběhnout na vidle?

Ještě že jsou BL čteny také za oceánem. Jeden pozorný čtenář si kupodivu všiml, že mnou popsaný dialog v závěru článku je příliš silné kafe; takže se podíval, odkud zafoukal vítr autorovi příspěvku a do redakce i autorovi přátelsky dopsal. --- O co tu běží? Napsal jsem před dvěma dny krátký příspěvek o Sarah Palinové. Samozřejmě že jsem nevycházel výlučně z jednoho zdroje. Koneckonců na ty příznačné někdy "vidle" jsem naběhl až v posledních několika (asi třech) ilustrativních řádcích, jimiž by nemělo dojít ke zpochybnění informací předchozích odstavců. Snad čtenáře BL zaujme, jak se mi to přihodilo.

9. 10. 2008

RB OSN právě jednomyslně schválila rezoluci na neomezené použití síly proti pirátům u Somálska. V prostoru zadržené lodi operují plavidla USA a Ruska, blíží se i evropské lodi. Somálská vláda otevřela všem pobřežní vody k potření pirátů.

9. 10. 2008

Nevím, kde nakupujete, pane Kotrbo, ale vaše ceny jsou mnohdy z říše nereálných. Pokud už jste pocítil potřebu zasáhnout (ze mně neznámých důvodů) do mého textu, uvádějte laskavě reálné ceny. Udělala jsem to za Vás, píše Martina Kodešová.


Máslo 250g: 33,- nikoliv 40,-
Mléko 2l: 35,-
Chleba: 17,- nikoliv 19,-
Hovězí ve vlastní šťávě: 36,- nikoliv 86,- (Hamé hovězí ve vlastní šťávě, 415 gramů, pro vaši informaci)
10 rohlíků: 28
Káva standard: 45,-
Kilové kuře: 54,- Přední hovězí s kostí: 85,-, nikoliv 142,-
Těstoviny: 25,-
Kilo brambor: 8,-
Mrkev, cibule, celer: 15,-


Celkem tedy 381,- korun, namísto Vámi bůhvíkde poskládaných 497. A, pro Vaši informaci, můj plat už není 1840,- korun, jako v roce 1986, kdy jsem jako samostatný výzkumný a vývojový pracovník pracovala v energetice, ale 19600,- Mluvím o čistém příjmu. Závěr nechť si každý udělá sám.

9. 10. 2008
povzdech nad čtenářskou reakcí Martiny Kodešové "Kotrbo, lžete!" na článek Štěpána Kotrby "Bankovky jsou kryté zlatem a dalšími aktivy Státní banky československé"

Dnešní česká media lžou jak trhači zubů, ale jen výjimečně se český, dobře smýšlející občan odhodlá k veřejnému morálnímu rozhořčení. Martina Kodešová napadla Štěpána Kotrbu, že "lže nestydatě", protože ve svém článku "Bankovky jsou kryté zlatem a ostatními aktivy Státní banky československé" opomenul do nákupu započítat ceny hovězího ve vlastní šťávě a předního hovězího s kostí před třiceti lety. Zbytek článku, který nás nutí k úvahám o tom, na jakou cestu jsme se to vlastně dali po Listopadu a kam v dnešní světové krizi kráčíme, čtenářka ignoruje.

9. 10. 2008

Presidenta i vládu máme moudřejší, nic občanům raději neslibují

Větu, kterou cituje Štěpán Kotrba, že "Bankovky jsou kryté zlatem a dalšími aktivy Státní banky československé" jsem četl na bankovkách již na počátku let padesátých jako asi desetiletý chlapec a vrtalo mi tenkrát hlavou, co to jsou ta další aktiva. Ale ze všeho nejvíc se mi na bankovkách líbil podpis ministra financí myslím Jaroslava Kabeše, který to vše vlastnoručně stvrzoval. Velice jsem toho pána obdivoval a představoval si ho jako mocného a moudrého muže. Dnes bych řekl, že jsem ho tenkrát považoval za velkého odborníka.

Hatf-3 / Shaheen-I / M-11
8. 10. 2008

Nebýt rusko-gruzínského konfliktu o Jižní Osetii, politické události v Pákistánu by se asi staly hlavním tématem zpráv v zahraničních rubrikách. Pákistánský prezident Parvíz Mušarraf se rozhodl pod tlakem vládních vítězů opustit funkci a budoucnost země je nejasná. Objevují se některé znepokojivé otázky: Hrozí další vojenský převrat? Nebo se dostanou k moci islamisté, kteří změní dosavadní proamerický kurs?

A všechny straší otázka nejdůležitější: Kdo vlastně kontroluje pákistánský nukleární a raketový arzenál?

8. 10. 2008

Pavlína Bolfová je mluvčí ČNB a Ludwig Poullain býval bankéřem. Jestli se oběma dá věřit, je velice pochybné. Oba mě ale přiměli k tomu zase něco napsat o finanční a hlavně o hospodářské krizi.

7. 10. 2008

JU│ Pod tímto názvem uvádí víkendové číslo Izvestijí obsáhlý rozhovor s generálplukovníkem Leonidem Ivašovem, prezidentem Akademie geopolitických studií, který ještě před několika lety řídil na ruském ministerstvu obrany oddělení zahraninčích vztahů. Je to také reakce na některé výroky amerických politiků zejména pak kandidátky na viceprezidenta S. Palinovou, která prohlásila, že nevylučuje válku mezi Ruskem a USA. Ivašovovy názory na řadu otázek odrážejí názory ruských politických elit a stojí jistě za to seznámit se s nimi podrobněji.

7. 10. 2008

Osmaosmdesátiletý bankéř Ludwig Poullain, mimo jiné v letech 1967-1972 předseda bankovního konsorcia DSGV, očekává, že finanční krize bude mít ještě závažnější důsledky než dosud. Státní zásahy nejsou tím správným řešením, pomáhají pouze hazardérům. Požaduje, aby si bankéři vzpomněli, kvůli čemu tu jsou - k tomu, aby hospodářství zajistili likviditu.

7. 10. 2008

Kdo je vinen a komu máme věřit

Že je světová ekonomika globální, to dnes ví každý školák: jen čeští ekonomičtí experti, politici , doboví žurnalisti a jiní dobře placení lháři si U Nás dovolí tvrdit něco jiného. Ve světě globální ekonomiky je snadné mít pravdu s truismem, že "vše souvisí se vším" nebo že "svět je komplexní" (rovná se propojený a složitý) respektive je hezké zasnít se nad motýly, kteří mávnutím křídel v Hongkongu sníží rating České spořitelny.

7. 10. 2008

Jaderný fyzik Leo Szilard jednou poznamenal, že pád sovětského systému nakonec způsobí i pád systému amerického. Řekl, že ve struktuře o dvou prvcích jsou vzájemné vztahy a závislosti takové, že jeden bez druhého nemůže přežít, píše William Pfaff na serveru thetruthdig.com.

Tento komentář jsem slyšel od přítele a nejsem s to vysvětlit argumenty, které Szilarda vedly k jeho tvrzení. Je ale možné výrok přeložit do politického jazyka - a hned vidíme výsledek v oblasti financí nebo válčení. Myslím, že Szilard poukázal na to, co koncem studené války prohlásil jeden velmi inteligentní protivník Spojených států. Bývalý šéf sovětského Institutu pro USA a Kanadu Georgij Arbatov řekl americkému spolupracovníkovi: Provedeme něco opravdu hrozného. Vezmeme vám nepřítele.

8. 10. 2008

Čulík je amatér, Kotrba a Dokulil nemají soudnost

Je s podivem, že Britské listy, které se neustále ohánějí novinářskou etikou a pasují do role arbitra ve všech sférách veřejného života, dokáží poslední dobou polykat antinovinářské doušky z pera Štěpána Kotrby. Byl jsem u tohoto člověka zvyklý na kritickým aparátem zásobované články, jakkoli občas trochu podezřele děravé co se týče zveřejňovaných materiálů, někdy prostě chyběl pohled z ,,druhé strany". Tyto spisky byly vždy neseny, někdy více, jindy méně obratně na vlně vnitřního přesvědčení a patosu pisatele, píše Lukáš Zelenka.

9. 10. 2008

Reakce na článek Lukáše Zelenky

Díky vám jsem si přečetl pár článků Štěpána Kotrby, které většinou nečtu. Zrovna ten příspěvek "Bankovky jsou kryté zlatem..." mi nepřipadl příliš vydařený a také mi vadí psaní ve stylu "dnes už to my všichni víme" , jenže je to prostě reakce jednoho občana na hrozivé finanční problémy současnosti, píše Milan Sova.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2008 Globální snížení úrokových měr nezastavilo pád trhů   
9. 10. 2008 Globální role Západu ochabuje   
9. 10. 2008 Vysvětlete podstatu finanční krize Jan  Čulík
9. 10. 2008 Britská vláda dala světu příklad jak vyřešit finanční krizi   
9. 10. 2008 Burzy se uklidňují   
9. 10. 2008 Americká burza se ve čtvrtek opět propadla   
8. 10. 2008 Vláda znárodní britské banky za 50 miliard liber od daňových poplatníků   
8. 10. 2008 Šťastná to země, šťastná to paní Bolfová, aneb Bohužel ekonomická krize už není před vraty ČR Uwe  Ladwig
8. 10. 2008 Akcie klesaly pátý den   
8. 10. 2008 Američtí voliči už nedůvěřují Republikánům ohledně hospodářství, varoval čelný republikánský stratég   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
4. 10. 2008 Chargé d'affaires Ladislav  Žák
3. 10. 2008 Olympijská válka Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Černomořská flota znovu v boji Ivan  Zajac
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2008 OSN: O nezávislosti Kosova má rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr   
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Pákistán RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
23. 9. 2008 Další pohraniční incident mezi Pákistánem a USA   
22. 9. 2008 Paranoia nikdy nepřináší mír, ale vždycky jen válku Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
10. 9. 2008 Zelený triumvirát Martin J. Kadrman
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
13. 9. 2008 Ptejte se McCaina a Obamy na protiraketovou obranu Philip E. Coyle III.
12. 9. 2008 Důkazy k rozptýlení mlhy, která je soustavně vytvářena nad Brdy Milan  Hlobil, Štěpán Kotrba
10. 9. 2008 Radarové výsledky z ruky   
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Bahrajn a El Baradei vyzvali k vytvoření globální energetické organizace   
3. 10. 2008 Kdo v Čechách vydělá na úspoře tepelné energie? Ladislav  Lašek
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
13. 9. 2008 Asijská podoba státem řízené demokracie Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2008 Ach, zapomněl jsem Angelo  Ambrogini (Poliziano)
10. 7. 2008 I to je blues   holger
9. 7. 2008 Když kvetly hlohy Petr  Hrbáč
8. 7. 2008 Srpnové pozdravení Petr  Hrbáč
7. 7. 2008 Letní motiv Petr  Hrbáč
4. 7. 2008 ve vesnici zapalují ohně Petra  Placáková
3. 7. 2008 Kalikrů kalikým Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
27. 6. 2008 (osamocená) Jan  Borna

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2008 Válka proti Talibanu se nedá vyhrát, varoval britský armádní šéf   
2. 10. 2008 Příběh špiónky, která chtěla zabránit válce   
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
26. 9. 2008 Ruská rozvědka je mocná Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2008 Ministerstvo vnitra "bude přímo financovat malé obory na FFUK"   
9. 10. 2008 Jak čeští politikové likvidují humanitní obory Jiří  Holý
8. 10. 2008 Orientální obory v objetí ministerstva vnitra Lukáš  Zádrapa
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu   
26. 9. 2008 USA: Pokus o předpověď Ladislav  Žák
26. 9. 2008 Švejk znovu v ruské uniformě Milan  Daniel
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Kontrarozvědka: "Ruští špioni se snaží v ČR vyvolat odpor proti americkému radaru"   
25. 9. 2008 Iniciativa Ne základnám odmítá spojení se zpravodajskou činností Ruské federace   
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek