3. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 5. 2007

Proč vláda tedy změkčila normy?

Občané dodnes netuší, že jen Česká republika si (v závěru roku 2000) třináctkrát snížila, čili zhoršila, bezpečnou normu pro záření pro obyvatelstvo. Přitom státy jako Itálie, Švýcarsko, Polsko, si ponechaly původní, přísné limity, právě tak jako i ostatní státy Evropy. Nenapadá vás nic, vzhledem k počátkům vyjednávání pana Tvrdíka o radaru v USA?

Stále po nás politici a armáda žádá nějaké důkazy o škodlivém vyzařování radaru do terénu. Sami tvrdí, že radar absolutně nikam nic nevyzařuje, kromě "tenoučkého paprsku do nebe".

Nehledě na to, že tyto informace by měli předkládat oni občanům a nikoli je žádat jako důkazy od občanů, jsme je přesto odkazovali na americké tabulky MDA, kde je přesně definováno možné rušení TV signálů, rozhlasu, mobilů, ale také i hranice zasahování parazitního vyzařování do určité vzdálenosti.

Vůbec jsme neočekávali, že sami dodají oficielní důkaz o škodlivém účinku radaru a o překročení přípustné hygienické hranice vyzařování radaru, limit hustoty elektrického toku. Ale stalo se:

Sloupek
Barborka Baronová

Přemýšlela, proč si vzal tu kostkovanou šálu. Byl celý pihatý a kostky s puntíkama prostě neladí.

Samozřejmě. Byl to jeho protest proti soudobému módnímu diktátu. To by se dalo omluvit. Ale o čem vypovídalo to, že kromě kostkované šály na sobě nic jiného neměl?

Půjčila mu aspoň pár bílých ponožek, aby jimi strhával pozornost od jistých partií, následkem čehož nezískal přezdívku exhibicionistické prase, ale nevkusný šmejd.

z autorčina blogu vybral Štefan Švec

3. 5. 2007

Motto:

Dvacáté století je poznamenáno rozvojem tří oblastí: růstem demokracie, růstem moci koncernů a růstem propagandy, aby ochránila koncerny před demokracií.

Alex Carey, australský sociolog

V nakladatelství Mladá fronta v roce 2006 vyšla velmi zajímavá kniha od Viktora Farkase Lži za války a v míru aneb Tajná moc tvůrců veřejného mínění.

Kniha Viktora Farkase předkládá čtenáři pohled do zákulisí tvorby veřejného mínění a především do zákulisí mediální a politické manipulace, upozorňuje Rudolf Vondřich:

3. 5. 2007

Proč se debata točí pouze kolem technických vlivů radaru na obyvatelstvo a okolí? Tady je mnohem důležitější faktor, a to je zakotvení americké techniky pod výhradně americkou kontrolou na území suverénního státu. A co ta technika bude zde provádět, na to stát nebude mít žádný vliv. Ví vůbec někdo,co ten radar bude skutečně sledovat? Kdo z Čechů tam bude mít právo vstupu? Proč nemůže takový radar fungovat ale s kompletně českými vojáky? Když se jedná jen o sledování cizích raket, pak to není problém. A zkuste za 10 let později vypovědět tuto smlouvu, a slyším reakce amerických politiků. Vzpomeňte si, jak byli mnozí Češi napadání jen za to, že nechtěli RFE na Václaváku. Jedině celonárodní referendum, a pak přijmu vůli většiny, píše Jaroslav Tínek z Litoměřic.

3. 5. 2007

Den, kdy budou lidé moci používat pilulku, která jim prodlouží život až o 40 procent, se podle deníku Daily Telegraph přiblížil s objevem "genu dlouhověkosti".

Vědci v Americe, kteří studují červy, jsou přesvědčeni, že zjistili základní informaci o jediném dosud prokázaném způsobu jak prodloužit délku života.

3. 5. 2007

Pokusy umlčet blogosféru a zabránit tomu, aby byly zveřejněny údaje, jak odstranit kódování high-definition DVD vyvolaly obrovskou rebelii amerických uživatelů.

Advaced Access Content System Licensing Administrator (AACS), organizace, která chrání autorská práva, rozeslala varovné dopisy provozovatelům internetových serverů a blogů s instrukcemi,aby z internetu vymazali softwarový klíč, který odstraňuje kódování na HD DVD.

Cenzura těchto informací byla poslední kapkou pro uživatele komunitního serveru Digg.

Jakmile správci serveru začali zveřejněný softwarový klíč mazat, tisíce uživatelů serveru ho znovu na stránky umístilo. Charakterizuje se to jako "revoluce jednadvacátého století". Pod silou tohoto útoku server v jedné chvíli zkolaboval.

Zakladatel serveru Digg se nyní rozhodl, že softwarový klíč nebude cenzurovat. Sdělil uživatelům: "Pokud prohrajeme, co se dá dělat, ale alespoň jsme se postavili na odpor."

3. 5. 2007

VÝSTŘELKY POSTKOMUNISMU:

Hrobka Jánose Kádára, posledního šéfa komunistické strany v Maďarsku, se stala terčem útoku vandalů a jeho pozůstatky byly zřejmě ukradeny, konstatují úřady v Budapešti. Prověřuje to policie. Vandalové odstranili mramorovou desku hrobky a vloupali se do Kádárovy rakve.

Na nedaleký památník komunistickým dělníkům napsali vandalové, že Kádár byl "vrah a zrádce a nesmí být uložen ve svaté půdě".

Kádár se stal v Maďarsku vládcem po poražené budapešťské revoluci v roce 1956, avšak během času vytvořil v zemi relativně prosperující a tolerantní a otevřený režim, určitě ve srovnání s normalizačním režimem československým či východoněmeckým. Vládl v Maďarsku 32 let. Kádárovi odpůrci však tvrdí, že jeho oponenti byli mučeni a vražděni. Mnozí občané Maďarska však Kádára považují za největšího maďarského politika.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 5. 2007

Vážení,

domnívám se, že lidé u vesla v ČR jsou bezvýhradně pro splnění všech přání přícházejících z Oválné pracovny Bílého domu. Amerika ví, že tito lidé nemají zajištěno teplé místečko. Dále Bushovi chlebodárci vědí, že to musí stihnout pokud jejich muž sedí v té oválné místnosti. Tím chci říci, že nestačí se soustředit na odmítnutí základny, píše Suhail Abu Nofal. Navrhuji:

1. Zkoumat ústavu ČR, zdá umožňuje, aby se český stát zřekl suverenity části území ve prospěch cizí státní moci, a pokud ne, zažalovat všechny, kdo se podíleli na jednání o umístění základny v ČR bez ohledu na jejich stranickou příslušnost.

3. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Hodně se píše o americké základně v ČR. Několikrát se k tomu vyjádřil i Václav Havel. A byl pro své stanovisko také v BL kritizován. Ale proč by se neměl vyjádřit? Proč on jako člověk by neměl k tomu mít své osobní mínění, zejména proto, že to, co řekl, poukazuje na to, že nejen jako myslitel, ale také jako světoznámý český politik a autor by se možná měl raději předem podívat na to, co vyučoval Sokrates.

Od Sokrata se můžeme dozvědět, že člověk by měl vědět, o čem mluví, když mluví, protože je možné, že ho někdo poslouchá.

3. 5. 2007

O uměleckém školství, část 6.

Vyjdu z předpokladu, že svět a život v něm není ve své podstatě ani dobrý, ani špatný, nemá obsah, je toliko pouze formou, kterou teprve každý tvor, či lidská bytost, každá podle svého individuálního způsobu, naplňuje nějakým smyslem a důvodem své vlastní existence. Jakým způsobem to udělá, takový ho bude mít. Z toho lze jednoduše vyvodit, že život beze smyslu a motivace ve své podstatě žádný smysl nemá, pokud člověk nemá možnost se k něčemu vztahovat, z čehosi vycházet a kamsi pronikat. Pouhá existence je marnost.

Stejně tak v uměleckém díle je obsaženo jenom to, co do něho umělec sám vloží a pokud tam nic nevloží, nic tam také nebude, respektive bude tam nic. Umělec vyjadřuje v díle sebe a způsob, jakým reflektuje svět. Více jednoduše nemůže, jakákoliv imaginace je závislá na schopnosti "prožívat se" ve vnějším prostoru, který člověk vnímá a vůči sobě zaujímá. Pedagogický proces funguje na stejném principu, student obsáhne během studia v každém okamžiku jen to, co subjektivně může a co objektivně dostane, přičemž tento stav nikdy není definitivní.

3. 5. 2007

Rozhovor s p. Havlem a článek p. Cveka mne inspiroval k napsání odpovědi, píše David Zatřepálek.

Pane Cveku a pane Havle. Zkuste mi prosím vysvětlit, proč je radar takovou výhrou. Argumenty máme pohromadě od p. Havla a p. Cvek za nimi, téměř bezvýhradně stojí. Takže postupně:

H: Jsem jednoznačně toho názoru, že tento [americký] radar musí u nás být postaven. Mám pro to celou řadu důvodů. Zdá se mi, že tento projekt přináší posílení bezpečnosti.

3. 5. 2007

Polemika s článkem Petra Kužvarta Mácha a tradice Prvního máje

V našem veřejném prostoru se množí dějinné reminiscence, je však velice politováníhodné, že místo o skutečně prožité a promyšlené poučení z minulosti v celé její složitosti a délce, jehož všeho by bylo u nás třeba jako sůl, se zpravidla jedná o demagogické, zploštěné a ideologicky zneužité polopravdy a mýty, které velmi často vznikly z mýtů minulosti pouhým převrácením hodnotových znamének. Příznačným pro tuto praxi je neustálé přirovnávání spíše banálních případů k "50. letům" či jiným, většinou ne tak vzdáleným událostem, které se stalo tak oblíbeným v poslední době. Ačkoliv mezi výtečníky, kteří se tohoto tance s historizujícími hesly účastní, nechci řadit pana Kužvarta přímo, přesto mi jeho laciná máchovská aktualizace jejich chování připomněla.

3. 5. 2007

Být hulvátem, neomalencem a částečně i potrefeným demencí se u nás v Hulvátově vyplácí. Špičky politického domácího pekla předvádí voličům, že se v chování zase tolik mnoho od dob dinosauřích nezměnilo. A proč také, lidičky? Požehnání voličstva zakládá zvoleným loutkohercům na život bez problémů sociálních, nechá je žít si v nezaslouženém přepychu, stvoří z nich nesnesitelné kreatury chráněné pofidérním zákazem jenom se dotknout imunitně naočkovaného pazdřivce.

3. 5. 2007

Po shlédnutí filmu "Odkrývání tajemství života" jsem si uvědomil, že tady v Česku máme v souvislosti se spornou otázkou evoluce problém s významem jednoho klíčového slova. Stojí proti "evoluční teorii" "teorie inteligentního designu " nebo "teorie inteligentního projektu"ptá se Pavel Kočička.

3. 5. 2007

Když první jezuité začali počátkem 17. století podél řek pronikat do pralesů Paraguaye, zdálo se zprvu, že jakákoli misijní činnost je vyloučena, neboť indiáni se vždy bázlivě stáhli. Kněží si však brzy všimli, že když na svých loďkách zpívali duchovní písně, hned se tu i tam domorodci vynořovali z houštin, naslouchali jim a dávali najevo, že v tomto zpěvu nacházejí obzvláštní zalíbení. Nyní mohli misionáři užasle naslouchajícím indiánům vysvětlit v jejich mateřštině, co zpívali. Vzbudili takový zájem, že indiáni je zvali do jejich lesů a stepí a tam zpívali před starci a vysvětlovali jim smysl písní. Dostali se tak až do krajů, kam dosud žádný Evropan nevkročil, kde Guaraníové a Chiquitos žili uprostřed nedotčené přírody. Domorodci měli dětinskou, důvěřivě přátelskou povahu, a tak už první misionáři, kteří se k nim dostali, hlásili, že viděli "dvakrát sto tisíc indiánů, kteří jsou vhodní pro království Boží". Indiáni se záhy sami začali pokoušet hudební cvičení misionářů napodobovat a pod jejich vedením se s velkým nadšením učili zpívat i obtížné vícehlasé chorály.

2. 5. 2007

Václavu Havlovi:

Posílám svůj komentář k rozhovoru exprezidenta pana Václava Havla v Sueddeutsche Zeitung. Velmi naši vesnici jeho slova rozhořčila. Pokud on se domnívá, že má právo nazvat jednání našich lidí "smrdutým", máme my právo odpovědět mu, co si myslíme o jeho slovech.

Jan Neoral, starosta Trokavce

2. 5. 2007

Zkreslily Britské listy Havlův názor na odpůrce základny? Slovo "miefig", jímž jejich názory charakterizuje v Sueddeutsche Zeitung Havel názory odpůrců základny, by se mělo podle Bohdany Marvalové překládat spíše jako "zapšklý" než "smrdutý". Metafora, podkládající význam slova, je však jasná: miefig" znamená "zasmrádlý", "nevětraný", "tam, kde není čerstvý vzduch", "páchnoucí plísní", "zatuchlý". Některé české slovníky uvádějí také bezpříznakové "ošklivý", "špatný". "Der Mief" je německy zápach, případně vulgárně "smrad". "Miefigen" je "zapáchající". (pozn. red.)

2. 5. 2007

Osobně bych ani nevěřil, že by Václav Havel použil německé slovo 'miefig', píše z Hamburku Němec Uwe Ladwig.

Vlastně myslím, že ten interview byl dělán v češtině a potom překládán.

Potom by byla otázka, co Havel opravdu řekl...

Ale k výrazu 'miefig'.

'Mief' je něco jako pach, ale vlastně míň než smrad. Mief se dá čichat, je to nepříjemné, ale vlastně ještě se nedá říci, že by tam bylo něco silnějšího, co by mohlo být nazváno smradem.

2. 5. 2007

Vít POHANKA, redaktor: Kdybych to měl shrnout, tak americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila už vlastně před tou dnešní schůzkou ruské obavy za absurdní. Doslova řekla, že, teď cituji: "Představa, že deset protiraket v Polsku a několik radarů ve východní Evropě nějak ohrozí ruský strategický odstrašující raketový arsenál je směšná a každý to ví." Konec citátu. Po jednání na tiskové konferenci v podstatě tuhletu myšlenku jenom zopakovala. Na reakci České republiky jsem se zeptal přímo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který na tohle téma promluvil i se svými kolegy.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí: "Já jsem to říkal, že jsem velice pro to, aby se budovala důvěra, že mi je také ale jasné, že, co se dá budovat, se dá také bořiti a že jistá prohlášení prostě důvěru taky boří a o tom bychom se museli opravdu bavit a že ta důvěra o budování důvěry nemůže být jenom z jedné strany, nýbrž tu důvěru musí býti být budována také z ruské strany, což tedy v souvislosti těchto prohlášení různých se mi zrovna nezdá ideální prostředek".

Vít POHANKA, redaktor: V té diskusi, zatím, co byla vyjádřena, má některá z členských zemí nějaké výhrady vůči probíhajícím jednáním Spojených států s Prahou a s Varšavou?

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí: "Vážnější ne. Tedy jenom byly hlasy, že bychom právě se měli snažit o větší budování důvěry v Rusku a tak dále a tak dále a tak dále".

Jan Neoral, starosta Trokavce:

Při tak závažném problému, jakým je prosazování amerického radaru přes vůli většiny občanů do zalidněné oblasti Brd (což může mít v případě chybného závěru či rozhodnutí nedozírné následky pro všechny občany této země), bych očekával, že ministr zahraničí dokáže prosazovaný záměr obhajovat a přesvědčit nás o svých důvodech. Například o nutnosti umístit sem radar v zájmu naší bezpečnosti.

2. 5. 2007

Konec mýtu jedné morální autority

Je zde síla, která by dokázala vzdorovat "spojeneckým armádám" establishmentu a jemu věrných "hlídacích psů", kteří si demokracii vykládají prapodivným způsobem? Pokud ano, musela by přerůst poněkud -- podle veřejného mínění tvořeného mediálním diskurzem - aktivistické ( v českém prostředí to často znamená synonymum pro "nedemokratické", "extremistické", minimálně nežádoucí) hnutí Ne základnám. Je to z velké části vnucená charakteristika, ale toto hnutí není pro tuto společnost autoritou. Není to tedy skutečný představitel sedmdesáti procent těch, kteří si nepřejí, aby zde byla vybudována vojenská základna cizí mocnosti. Zároveň nelze počítat s tím, že se bude moci společnost opřít o zmiňované společenské autority, které dokázaly několikrát během posledních sedmnácti let přitáhnout masu do ulic, většinou kvůli uměle vytvářeným a notně "zpracovaným" událostem.

Společnost je systémem autorit. Autorita přitom musí naplňovat určité společensky preferované hodnoty. Kromě toho mívá často autorita své zosobnění, svého představitele. A právě její představitel je tím, kdo si může samotnou autoritu přivlastnit a transponovat do úplně jiných poloh, než ve kterých se původně nacházela.

Tak nějak se to má s Václavem Havlem.

2. 5. 2007

Paralela mezi Napoleonem III, Castrem a Havlem je tato: Napoleon III. využil ke svému vzestupu dělnické hnutí, Castro hnutí občansko-demokratické, oba skončili jako diktátoři a se svými dřívějšími podporovateli řádně zatočili. Havel využil prostředí českého undergroundu, Charta byla reakcí na represe proti němu. Dnes je Havel zastáncem takového typu establishmentu, kterého se underground štítíl a štítí. (Nejsem příznivcem undergroundu, jak by mi mohl Cvek vzápětí podsunout). Formát Havlovy přeměny z "mladého revolucionáře na starého dvorního radu" (Goethe), je ovšem přiměřený významu jeho prostředí i jeho osobnosti, tedy malý. Podpisy jsem sbíral z principu, nikoli kvůli osobě, takže nemám čeho litovat, kromě té osoby.

Obviňování z komplotu s komunisty má v Čechách tradici. Pokud má někdo názor odlišný od vládního a stejný, jako komunisté, je komunista. To je kouzelný vzorec, který použili na Šaldu i na Černého. Jistý jeho spolubojovník z občanského odboje to dokonce při výslechu hlásil i gestapu: Ich hatte ihn immer fuer einen Kommunisten gehalten... (Viz Černý, Paměti II), píše František Řezáč, Plzeň.

2. 5. 2007

Reakce na článek pana Černého "Jak to bylo s porážkou pracujících v Řecku, ale i jinde", v němž reagoval na určité informace obsažené v článku "Americké zabíjení v kontextu amerického zabíjení"

Dovolil bych si oponovat určitým názorům pana Černého na politické zřízení a občanskou válku v Řecku na konci druhé světové války a po ní.

V důsledku technického nedopatření tělo článku chybělo, opraveno, autorovi i čtenářům se omlouváme, pozn. red.)

2. 5. 2007

Zvědavost ve mně 1.5. 2007 zvítězila nad obavou z možné zdravotní či psychické újmy a tak jsem se vypravil podívat se na ohlášenou prvomájovou demonstraci ultrapravicových radikálů. Z toho, jak se celá situace vyvinula, jsem byl nemile překvapen, píše Tomáš Adámek.

2. 5. 2007

Děkuji za vzpomínku na herce Svatopluka Beneše z pera Tomáše Koloce.

Domnívám se však, že i on podlehl omylu, presentovanému jako axiom ve všech tištěných i elektronických médiích: poslední žijící hvězdou prvorepublikového filmu je Zita Kabátová.

Podle mně však žije ještě Eva Gérová, zapomenutá jen proto, že se počátkem protektorátu vzdala filmové kariéry. V době cca 1936-39 hrála hlavní a titulní role ve více než deseti snímcích, z nichž mnohé se hrají v pamětnických cyklech doposud a jeden z nich (Otec Kondelík a ženich Vejvara, kde hrála Pepičku Kondelíkovou) má právem pevné místo v české filmové historii, míní Miroslav Turek.

2. 5. 2007

V souvislosti se záměrem USA vybudovat v Brdech radarovou základnu by mne celkem zajímalo, jestli jsou na ministerstvu zahraničí lidé (analytici, diplomati prostě profesionálové nedosazeni na své pozice žádnou politickou stranou) mající na věc jiný názor, než má jejich šéf K. Schwarzenberg a kteří si dovolí pochybovat o bezpečnostních důvodech, které prezentuje Bushova administrativa, ptá se Jozef Valiašek

2. 5. 2007

Poskytování almužny chudým lidem se na celém světě považuje za bohulibý skutek. Proč tedy žádají ottawské úřady občany města, aby svou štědrost omezili? Protože velká část obdarovaných nepotřebuje peníze k tomu, aby zahnala hlad nebo žízeň.

2. 5. 2007

Prvotním impulsem byla iniciativa dlouholetého propagátora elektromobilismu v Čechách, Jaromíra Vegra, místo předsedy občanského sdružení a klubu Elektromobily, v této oblasti také našeho bývalého úspěšného reprezentanta na mezinárodních závodech, dnes rovněž v roli dovozce této techniky. A to s cílem oslovit obce a města s návrhem na zřízení veřejných přípojných bodů pro elektrickou mobilitu. Podobně jako tomu je především v německy mluvících regionech Evropy, kde podobná síť v počtu několika set stanic již existuje, např. systém "Park&Charge". Jako první a nepraktičtěji se z oslovených k nabídce postavila rada města Desná v Jizerských horách, potažmo v osobě pana starosty Marka Pietera.

2. 5. 2007

Toto moje poslední perfomance na "Mobius Annual Party" v Bostonu, projevující mou vděčnost Američanům, že postupně osvobozují celý svět, píše Milan Kohout.

< Text zní: CELOSVĚTOVÁ SLUŽBA PRO LÍBÁNÍ AMERICKÝCH PRDELÍ. Pokud jste se narodili v USA, máte právo vstoupit a já vám políbím prdel.

2. 5. 2007

Skupina žen z amerického státu Ohio vyzvala v únoru t.r. všechny ženy z celého světa, aby se připojily k tomuto prohlášení:

Vystupujeme na obranu všech současných dětí a vnuků celého světa a všech následujících pokolení. Chceme, aby všechny děti světa mohly pít čistou vodu, dýchat čistý vzduch a měly dostatek jídla. Chceme, aby všechny měly přístup k základnímu vzdělání, které by rozvíjelo jejich intelekt a k lékařské péči nutné pro zdravý fyzický vývoj. Naším cílem je svět, v němž by všechny děti měly hezký, bezpečný a láskyplný domov. Svět, v němž se nemusí bát násilí ve svém domově, na ulici, ve škole i všude jinde. O takovém světě sníme a za takový svět bojujeme.

Svůj souhlas s prohlášením mají vyjádřit tím, že v neděli 13. května (kdy se v severní Americe slaví svátek matek) budou stát pět minut od 13. hodin místního času v úplné tichosti na nějakém vhodném veřejném místě (např. místní park, škola). Vyzývatelky prosí, aby sebou účastnice vzaly i muže, na nichž jim záleží, a navrhují, aby začátek a konec této akce byl oznámen cinkáním zvonky. Doufají, že tato symbolická akce by mohla sloužit jako začátek dialogu o tom jak změnit svět k lepšímu: "Během těch pěti minut ticha myslete prosím na to, co vy osobně a co my všichni kolektivně můžeme udělat pro to, abychom takový svět vytvořili. Po skončení této akce doufáme, ze spolu s vám blízkými lidmi začnete dialog o tom jak můžeme uskutečnit náš sen."

1. 5. 2007

Jděte k čertu s tím svým trvalým, oficiálním, zastydlým, maloměšťáckým antikomunismem a nálepkováním -- jde jen o průhlednou politickou intriku, o podpásovku, kterou se mohou ukájet jen političtí spekulanti a zakomplexovaná individua, pro které je opožděná zbabělá póza lákavou kompenzací předvčerejších selhání! Iniciativa nekádruje a nevylučuje.

Na rozhlasové stanici ČRo 6 jsem 30. dubna večer slyšel neuvěřitelnou, ale pro oficiální média přímo modelovou podpásovku, jež se ovšem tvářila jako zasvěcená zpráva:

Občanská iniciativa proti základnám (a tedy i proti radaru) je prý podporována KSČM, komunistickou mládeží, Socialistickou solidaritou... a takto pokračoval výčet levicových skupin a skupinek, až skončil tím, že ji podporují také "Vojáci proti válce", tedy organizace sdružující bývalé vysoké důstojníky socialistické armády. Doplněno to bylo sdělením, že jedním ze tří představitelů iniciativy je bývalý agent StB. Vzápětí následoval vstup jakéhosi "politologa z Brna", který sdělení uzavřel, že marginální extrémistické organizace se snaží získávat tímto způsobem širší společenskou podporu, kterou si od tématu cizích základen na našem území slibují...

Dokonale konstruovaná, svou rafinovaností přímo studenoválečnická desinformace! Je přece známo, že přes 70 % občanů je proti radaru.

(Komu vadí nehorázné zneužívání peněz českých daňových poplatníků ve veřejnoprávních médiích k podpoře zájmů cizí mocnosti, nechť napíše stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Věcně uveďte citaci, kdy a kde česká elektronická média (týká se i komerčních médií) porušila zákon vysíláním zkreslených či nevyvážených informací. Stížnost pošlete na adresu info@rrtv.cz. Stránky Rady jsou ZDE)

28. 4. 2007

V březnu 2007 přispělo celkem 110 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17,722.82 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.3. 2007 částku 259,913.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

3. 5. 2007

V Britských listech vyšel minulý týden článek Milana Špinky "Antifašismus -- nástroj novodobé inkvizice".

Panu Špinkovy vadí nadužívání v současné době nepřesně definovaného a stále se rozšiřujícího pojmu fašismus v mediálním diskursu, kde tato nálepka slouží k vyloučení takto označených názorů nebo postojů jako legitimních a k ostrakizaci nositelů těchto názorů, píše Vladimír Neckář. Zároveň neuvádí ani jeden příklad, takže není jasné zda tím myslí používaní termínu islamofascism pro teroristy kteří spáchali útoky z 11. září (a následně některé další teroristické útoky na Bali, v Madridu, Londýně, Beslanu) některými obhájci americké administrativy, nebo kritiky fundamentalistického islámu.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2007 Základny a Havel, aneb Co se naučit od Sokrata? Uwe  Ladwig
3. 5. 2007 Návrh pro odpůrce americké základny   
3. 5. 2007 Proč je radar takovou výhrou?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
3. 5. 2007 Jak se lže v Českém rozhlase   
2. 5. 2007 Od průvodce absurditou světa k medvídkovi Pú Bohumil  Kartous
2. 5. 2007 Proč říkáte občanům, že jsou jejich názory "smrduté"? Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
2. 5. 2007 Pasivita občanů a prodejnost českých médií   
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Venezuela a Hugo Chavez RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Hugo Chávez, nepřítel Martin  Petříček
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
26. 1. 2007 Čo znamená socializmus 21. storočia vo Venezuele? Gregory  Wilpert
15. 1. 2007 Chávez: V čem je problém? Já jsem také trockista, protože revoluce musí být permanentní   
29. 12. 2006 Pražské jaro v Latinské Americe Daniel  Veselý
8. 12. 2006 Chávez, Castro, Bush, Hitler, Stalin... a omyly Fabiana Golga Monika  Hoření
4. 12. 2006 Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál Chavez   
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Mexiko RSS 2.0      Historie >
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
11. 11. 2005 WTO: přehodnotit, zpřesnit, snížit Ludmila  Štěrbová
26. 7. 2005 Kubánský model trvale udržitelného zemědělství Jindřich  Kalous

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý