13. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 4. 2007

Penzisti, studenti a další demonstranti protestovali v sobotu v Moskvě proti vládě Vladimíra Putina na zakázané demonstraci, proti níž bylo vysláno 7000 policistů. Vedoucí představitel protestu, šachista Garry Kasparov, byl zatčen, pokutován částkou asi 1000 Kč a propuštěn.

"Nesouhlasíme, nesouhlasíme," skandovali demonstranti, mávali vlajkami a zablokovali okružní ulici. Nesli nápisy "Toto je naše město!" "Revoluce!" "Pryč s udavači z KGB!" "Nevěřím v Putina!"

Sloupek
Otakar Dobromil Kárek

Čím víc jeho slova planou,
tím dřív řekne nashledanou.

z knihy Rozkošná úsloví národní (1936) vybral Štefan Švec

14. 4. 2007

Americký prezident George Bush v pátek znovu podpořil Paula Wolfowitze, bývalého náměstka amerického ministra obrany a nynějšího šéfa Světové banky, který se octl pod tlakem, aby na svou funkci rezignoval.

"Pan prezident má v Paula Wolfowitze plnou důvěru" uvedla mluvčí z Bílého domu Dana Perino, "dělá vynikající práci." Řekla to v den, kdy se Wolfowitz octl uprostřed vzbouření svých vlastním zaměstnanců, protože zařídil své partnerce Shaze Rizové, vysoce placené místo na americkém ministerstvu zahraničí.

15. 4. 2007
reakce na článek Mladé fronty Dnes z 12. dubna 2007 16:25 pod názvem "Soud neprokázal, že technař najel na policistu"

Vážený pane Kábele, vzhledem k tomu, že u předmětného článku není uveden na serveru idnes.cz autor, obracím se na Vás jako na člověka, který je za něj zodpovědný, píše ing. Ivo Kokrment.

Důvod, který mne vede k tomu abych Vás kontaktoval je nasnadě: jsem onen technař, který měl při CzechTeku 2005 údajně najet na dálnici do policisty. Velice mne znepokojuje, jak nezávislé médium, které navíc relativně objektivně informovalo o zarážejících událostech spojených s CzechTekem v roce 2005, věc vylíčí tak, aby to vyhovovalo politickým vlivům a místy dokonce v přímém rozporu s fakty.

DIY, tekno a c23chtek 2002-2006 jako TÉMA BL

14. 4. 2007

Mafiánská společnost v ČR:

Vznik veřejnoprávních digitálních rozhlasových okruhů, které prosazuje Kotrba, vážně ohrožuje budoucí zisky komerčních rozhlasových společností. Proto musí být Kotrba zlikvidován?

Možná je pan Kotrba ve skutečnosti "trestán" za svou práci někde úplně jinde. Když jsem se v e-mailech během posledních měsíců pár lidí zeptal na to, koho by doporučili jako člověka, který se opravdu do hloubky zabýval problematikou plánovaného radaru, vždy mě odkázali na jméno Štěpán Kotrba. Mnohým odbornostem z toho sice zbla nerozumím, ale po přečtení nějakých článků jsem musel přiznat, že fundovaněji jsem o této problematice ještě nikde nečetl.

A pak co se týká digitalizace médií, myslím si, že jde také v neposlední řadě o obrovský balík peněz z reklamy. Už před nějakými 7 lety začala Frekvence 1 a Evropa 2 (RRM) s vysíláním regionální reklamy a zpravodajství, by't jinak stále vysílají celoplošně. Do regionů tak nasadili pouze obchodní oddělení RRM, jakési stínové vysílací pracoviště a výrobu reklamy.

Čímž bylo k těmto médiím přitaženo mnoho regionálních inzerentů. Časem na to přišla další média. Dnes už je to běžné, ovšem základním předpokladem je digitalizace, píše jeden autor Britských listů, který s komerčními stanicemi spolupracuje. Jeho totožnost je redakci BL známa.

13. 4. 2007

: My máme v Británii dostatečnou vojenskou obranu a nebudeme budovat nějakou novou obranu proti možné budoucí hrozbě z Íránu, jíž bychom vyvolali obrovskou nestabilitu v Rusku a taky v Číně, budování velkého množství nových jaderných zbraní, které dnes ohrožují daleko bezprostředněji svět obecně a Británii konkrétně.

Vybudování amerického protiraketového systému na evropské půdě se, jak se zdá, trochu přiblížilo, informoval ve zpravodajském bloku ve čtvrtek v poledne v pořadu The World at One rozhlas BBC. Polský prezident Lech Kaczynski totiž zastává názor, že by se brzo mělo začít jednat o umístění části systému v Polsku. To zřejmě vysvětluje, proč se Rusko začíná k této věci vyjadřovat stále hlasitěji. Rusko je proti americkému plánu raketové obrany.

Americká vláda chce v České republice vybudovat radar, jímž by sledovala přilétající střely, a v Posku umístit rakety, které by je sestřelily. Účelem má být ochránit Ameriku a její spojence před útoky z Blízkého východu.

Avšak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov publikoval tento týden článek v britském hospodářském listě Financial Times. Napsal v něm, že je nepřijatelné, aby kdokoliv využíval evropského kontinentu jako by to bylo jeho vlastní strategické území. Takže co ho motivovalo, aby tak veřejně vyjádřil znepokojení Moskvy?

13. 4. 2007

Proč je to problém najednou až teď, víc než po půl roce?

Mám velmi nepříjemný pocit z honu na čarodějnice, který se někteří poslanci ODS a jejich sympatizanti snaží rozpoutat proti členu Rady ČRo a spolupracovníku s Britskými listy Štěpánu Kotrbovi. Nejvíce mě znepokojuje, že - podobně, jak tomu v české prostředí bývá často - je tato kampaň zcela bezostyšně součástí politického boje, je cílená a manipulativní. Kontroverze, na níž je založena, se odehrála loni. Nyní byla vytažena, protože Kotrba v Radě ČRo protestoval proti snahám Dany Jaklové (ODS) zabránít Českému rozhlasu v zavádění dalších digitálních okruhů (všechny veřejnoprávní rozhlasy v Evropě budují nové digitální okruhy, podívejte se třeba na stránky BBC) a proto, že Irena Ryšánková kandiduje na členství v Radě České televize. To je třeba znemožnit. Proto ten uměle vyvolaný "skandál".

O co vlastně přesně šlo?

13. 4. 2007

Britské listy zveřejňují příspěvky některých svých autorů, a ti je pak zveřejňují po vzájemné dohodě v jiných médiích. Takovou podobu meziredakční syndikace obsahu má spolupráce s politologem Oskarem Krejčím a týdeníkem Ekonom, Petrem Pospíchalem a jeho úvodníky Literárních novin, vzájemná spolupráce s autory slovenského týdeníku Slovo, Prague Business weekly i Českým rozhlasem 6. Zde publikoval doposud své komentáře šéfredaktor Jan Čulík, který byl v minulosti kmenovým redaktorem této stanice, Bohumil Kartous, Irena Ryšánková, člen Rady Českého rozhlasu Richard Seemann, já i řada dalších autorů.

Ondřej Aust, "Lidem z rozhlasu vadí zásahy radního" ZDE

13. 4. 2007

Na nabídku Britských listů reagovat na článek Štěpána Kotrby " Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička" odpověděl Radko Kubičko takto:

"Bohužel, jako seriozní novinář z média veřejné služby nemohu psát článek ani reakci pro žádný internetový časopis, který se profiloval jako bulvární a neseriozní a na kterém spolupracují zdiskreditované osoby."

13. 4. 2007

S překvapením jsem si přečetl článek Bohumila Doležela nazvaný Pro základnu, který je k dispozici ZDE

Domnívám se, že Bohumil Doležal opomíjí geopolitické souvislosti plánované radarové základny. Text obsahuje také větu, kterou považuji za xenofobní.

13. 4. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLOtázky, vznesené na generála Zbořila, současného ředitele vojenské kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a posléze publikované v článku "Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále !" zůstaly bez jediné odpovědi ze strany armády i ministerstva obrany. Nicméně otázka donutila armádní píáristy zahrnout mnohé odpovědi do dokumentů, které vydali s názvem "Radar Brdy" či jako zvláštní číslo časopisu A-Report. Generálové mlčí a na pomoc si pozvali komunikační specialisty, kteří se ale v radarech nejspíše moc nevyznají... Jak odmítnout a zpochybnit argumenty odpůrců základny? Že z nich uděláte idioty a vložíte jim v brožuře ministerstva zahraničí a krajských úřadů o radarové základně v Brdech do úst otázky, které by nevzneslo při zdravém rozumu ani malé dítě. A na tyto otázky s blahosklonností moudrého a laskavého strýčka Sama odpovíte jazykem pro IQ 80. To dokázali představitelé státu v letáčku pro obyvatele Brd a přilehlých oblastí, který Britské listy zveřejnily jako faksimile. Čtenář Antonín Krása se nespokojil ani s tupými odpověďmi , nazvanými Armádní bulletin pro poslance a senátory či Otázky a odpovědi PRO, nespokojil se ani s informacemi na serveru ministerstva obrany . Již zveřejněné informace vzbuzují další otázky. Ono proč?, kterým dohánějí malé děti k šílenství rodiče, přetrvává tváří v tvář chaotickým a měnícím se informacím. Armádní bulletin pro poslance a senátory o radarové základně jako první, nezdařený pokus o dezinformaci už na serveru ministerstva obrany není. Naštěstí jsem si jej archivovali a z hlubin serveru Britských listů jen tak nezmizí...

13. 4. 2007

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Okresní soud v Tachově v soudním líčení 12.4.2007 zprostil ing. Iva Kokrmenta obžaloby. Ivo Kokrment se účastnil akce Czechtek 2005 a byl policií účelově obviněn z útoku na veřejného činitele poté, co byl sám nezákonně napaden policisty, kteří v průběhu akce psychicky selhali. Po té, co byl Ivo Kokrment takto účelově obviněn, poskytuje mu prostřednictvím právníka Mgr. Matěje Dvořáka právní pomoc nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe), která se takovými případy porušování práva zabývá.

"Poukazovali jsem na nevěrohodnost a logické rozpory ve výpovědích údajně napadených policistu a vážné pochyby o verzi policistu mel očividně soud i statni zástupce." říká právník obžalovaného Mgr. Matěj Dvořák.

13. 4. 2007

Paní Zdeňka Ullmannová upozornila v Britských listech na článek Ivana Mládka, který jsem si okamžitě přečetl a nad nímž mne ani na chvíli nenapadlo, že by nebyl myšlen vážně. Pak jsem se dozvěděl, že podle mínění mnoha čtenářů jde o parodii, o legraci. Jejich argumenty stály v zásadě takto: je to tak absurdní, že to nemůže být míněno vážně. Jenže zdaleka neplatí, že absurdní text = parodie, sranda.

Absurdní je Mein Kampf, absurdní byly žvásty soudruha Jakeše, absurdní je spousta diskusních příspěvků v českých internetových fórech -- a nic z toho nebyla a není parodie! Někomu se snad může zdát, že text záměrně přehání v líčení důsledků míšení ras a náboženství. Jenže tím nijak neukazuje, že takové křížení je normální a běžná věc v lidských dějinách. Neukazuje, že názory o neblahosti míšení ras a náboženství jsou absurdní a nebezpečné. Nedělá si z nich srandu. Pouze vypočítává některé důsledky, jež křížení ras a náboženství prý může mít. Jestliže si čtenář řekne, že tyto důsledky jsou natolik absurdní, že je Mládek nemůže myslet vážně, nechť si přečte třeba Mein Kampf a řekne, zda si myslí, že obsah té knihy Hitler nemohl myslet vážně.

Když Swift psal svůj slavný Modest Proposal (v němž argumentoval, aby se vyřešil hladomor v Irsku pojídáním irských dětí), dovedl v něm ad absurdum anglické vykořisťování irského obyvatelstva, ukázal realitu pod lupou. Mládek nedovádí ad absurdum rasismus, to by udělal tehdy, kdyby ukázal, k čemu rasismus vede. Mládek pouze hlásá některá rasistická přesvědčení, o kterých lze mít za to, že je sám zastává, neboť jakýkoli člověk, včetně Mládka nebo mne, může mít na něco názor, který může mínit zcela vážně, byť by se jiným zdál absurdní, směšný a vymknutý z kloubů. V žádném případě nemůže stačit pouhé vyřknutí nesmyslu k tomu, aby nesmysl byl parodován.

13. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Indická firma Suzlon zamýšlí zlepšit nabídku pro německého výrobce větrných elektráren REpower o € 24 na € 150 za akcii, čímž se hodnota této firmy, kterou chce Suzlou koupit, zvyšuje na € 1,22 miliardy. S touto novou nabídkou chce Suzlon při převzetí německé firmy zvítězit nad konkurenčním kupcem, francouzskou firmou Areva, která zatím nabízela € 140 za akcii.

12. 4. 2007

Podle článku Jany Pergnerové z Práva s názvem " Moravec čelí nařčení kvůli moderování soukromé akce " je Česká televize mediálním partnerem akce Finanční ředitel roku. Na seznamu mediálních partnerství ČT ale tato "prestižní akce" není a nejspíše ani neodpovídá kritériím pro mediální partnerství... Majitelka a zakladatelka společnosti ConPro, která zajišťuje public relations akce Finanční ředitel roku a je partnetrem klubu, Eva Čejková, se přitom - podle stránek své firmy - podílí na výrobě pořadu České televize POKR - POstřehy, Komentáře a Rady pro podnikatele. Tento pořad pro ČT ale připravuje "nezávislá" produkční společnost K.A. Production s.r.o. Karla Arbese. Ta připravovala pro Českou televizi i pořad "Podnikatelský servis" a podle usnesení Rady ČT 64/04/06 má v budově ČT pronajatu kancelář. Pořad podle Karla Arbese propagoval témata soukromého týdeníku Profit na obrazovce České televize... Setkávání finančních ředitelů ani aktivity týdeníku Profit nejsou obecně prospěšnou činností. Vnímá tyto neprůhledné vazby mezi PR agenturou, soukromými mediálními firmami a veřejnoprávní televizí i Rada ČT a Etický panel České televize? Asi ne. Protože Kodex České televize hovoří opět jasně a jednoznačně.

13. 4. 2007

Už je to tady. Tak nám vláda, kterou si Češi tak hystericky vymodlili, prezentovala svůj návrh daňové reformy. Má na ní vydělat každý. Je to pravda. Kalousek vydělá podle úvodníku MF Dnes z 5. dubna na své reformě 9 500 korun čistého, obyčejný člověk korun 38. Je to opravdu to, co jste, milí spoluobčané, chtěli? Že vám před volbami říkali něco jiného? Ano, to dělá každá strana, vždy a všude.

13. 4. 2007

Jaké karty budou na dva týdny ve hře o jeden prezidentský trůn?

V prezidentských volbách ve Francii roku 2002 nastal po 1. kole šok. Kandidát "levice" vypadl pro 2. kolo ze hry. "Levice" nakonec musela svými hlasy podpořit "pravicového" kandidáta, gaullistu J. Chiraca. V letošních volbách se musí nutně zdát, že opět je "ve hře" především soupeření mezi "levicí" a "pravicí". Jenže kde se dva perou, může mít třetí svou šanci. Nelze vyloučit za dva týdny překvapení...

13. 4. 2007

Pan Faimon se věnuje tématu, které dnes slyšíme velmi často: naše zdravotnictví je zneužíváno!

13. 4. 2007

Léky se plýtvá, to vám řekne každý... prý to dokazují statistiky. Ve středečním Radiofóru to autoritativně tvrdil i moderátor František Lutonský, zřejmě aby v pořadu podpořil již tak v převaze zastoupené advokáty reformy. V civilizovaném světě je zvykem taková tvrzení dokladovat (nejlépe citací relevantních zdrojů). Vyzval jsem odpovědné pány v redakci ČRO 1, aby mi poskytli zdroj svých informací, leč marně. Co bychom chtěli? U nás, v jednadvacátém století, mizerných sedmnáct let po revoluci?

13. 4. 2007

Poznámka k článku "Neplýtvejme léky"

Tak pánové z ČRO 1 se přece jen ozvali. Abych byl korektní, po telefonickém upozornění z ČRO 1 jsem zjistil, že mi dnes v 1:01 hod v noci (to už byl článek 4 hodiny v tisku) došel e-mail s odpovědí. Věřím, že zpoždění měly na svědomí nevyzpytatelné e-mailové linky. Tímto uvádím na pravou míru informace v článku a dotčeným pánům se omlouvám.

12. 4. 2007

Už třetí den mám problém s poštou na e-mailové schránce u firmy Centrum.cz. Nejdřív mi spadla jedna schránka, pracoval jsem tedy s druhou, na níž se objevila veřejná omluva za vzniklé potíže, které však pokračují dodnes, a to tak, že do ani jedné e-mailové schránky se už nelze dostat, přičemž kontaktní telefon je neustále obsazený. Považuji to za vrcholnou neprofesionalitu a nezvládnutí situace. Tuto zprávu posílám ze schránky na Seznam.cz, píše Tomáš Koloc a dodává:

Protože jediná pevná linka Centra je neustále obsazena, volal jsem na dvě telefonní čísla, uvedená pod tiskovou zprávou, která říká: "V současné době by mělo vše fungovat, nicméně je pravděpodobné, že uživatelé během dneška ještě zaznamenají dílčí technické problémy". Jsou to jediná další čísla, která jsem našel a patří tiskovému mluvčímu Centra a podpůrné technické firmy GTS Novera, která díky výpadku svého datového centra spoluzavinila poruchu.

Tiskový mluvčí Centra nebere telefon a tiskový mluvčí GTS Novera Pavel Kaidl uvedl, že z jejich strany je závada již odstraněna a že zástupci firmy poskytli Centru radu, aby si rozšířilo komunikaci se zákazníky o větší počet linek.

V tuto chvíli, ve čtvrtek ve 12:30 se při průběžném volání každou hodinu již po dva a půl dne trvání poruchy pro neustálé obsazení linky nelze do Centra dovolat a tiskový mluvčí má buď obsazeno nebo nebere telefon.

Vznáším tedy provokativní dotaz na šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka, který žije v Glasgow, zda by se něco podobného mohlo stát např. ve Velké Británii?

Šéfredaktor Britských listů odpovídá: Tiskoví mluvčí firem jsou v Británii většinou velmi efektivní a vstřícní. Při stížnostech na nefungující internetové služby se člověk nesetkává s obsazeným telefonem. Vyskytne-li se vážná závada, po vytočení čísla služby se uživatel setká s nahranou omluvou, že se vyskytla závada a že se na jejím odstranění pracuje. Při dílčích dotazech nebo pokusech spojit se s internetovou či kabelovou (televizní) firmou však často uživatel čeká u telefonu až půl hodiny (telefonní linka je zadarmo) a při snaze vyřešit problém si ho operátoři předávají od jednoho k druhému. Při tom není zrovna nápomocné, že call centra, která vyřizují stížnosti zákazníků v Británii, jsou většinou v Indii či v Bangladéši a i když se při jednání s operátory zákazník setkává s neuvěřitelnou starosvětskou zdvořilostí, jak z 19. století, indičtí operátoři nemají vždy k dispozici informace britského ústředí a čeká se další dlouhé minuty, než si různé pobočky firmy mezi sebou předají údaje.

13. 4. 2007

Ve čtvrtek v 16 hodin jsem se konečně dovolal mluvčímu Centra, Pavlu Kapalínovi, majiteli jednoho ze dvou telefonů, uvedených pod tiskovou zprávou Centra, toho, který nebyl po celou dobu poruchy neustále obsazen (pro změnu ale zase nebyl po celý den brán). Sdělil mi, že poruchou bylo postiženo 200.000 z milionu uživatelů Centra, a potvrdil mi, že porucha, která odřízla uživatele od jejich mailových schránek skutečně trvá už několik dní (přesněji: od pondělka, tedy čtvrtý den), ačkoli tisková zpráva s názvem "Výpadek napájení v GTS Novera zapříčinil hodinovou nedostupnost serverů Centrum.cz" mluví o nepoměrně kratším časovém úseku. Nebyl mi schopen sdělit, kdy bude porucha odstraněna, pouze, že to bude v řádu dnů.

13. 4. 2007

Dlouhou dobu obracím v myšlenkách slabě se projevující nutkání přispět také svou troškou do mlýna a vyjádřit svůj názor. Je možné, že není tak netypický, jak na první pohled vypadá.

Britské listy čtu téměř denně už mnoho let. (A panu Čulikovi už dlužím docela pěknou částku, děkuji, pane Čulíku, vše nahradím.) Našla jsem je kolem roku 1998, kdy jsem začala používat internet. Je to mé nejoblíbenější čtení, i když mohu říci, že sleduji pravidelně mnoho dalších informačních zdrojů. Od mladí mě velice zajímala politika, dění veřejné. Vždy mě vábilo sledovat, jak se ve společnosti řeší různé problémy, jak mocní a zodpovědní používají tuto jim svěřenou moc.

Vnímám přesně (jak se domnívám), kdo je upřímný dělník na společně/společenské viníci a dře a snaží se, aby nám, jako společnosti, jako lidstvu bylo dobře a kdo sleduje jenom své malé, malicherné a třeba jenom zištné zájmy a moc používá k tomu, aby ukojil své méněcenné touhy. Komu patří mě sympatie, netřeba zvláště objasňovat.

Vaše čtenářská anketa mě poněkud zaskočila. Podle ní, jakožto typický čtenář vašeho listu, jsem dobře situovaný muž v mladém, či starším věku, v lepším zaměstnání.

13. 4. 2007

Veřejný dopis Ondřeji Liškovi, místopředsedovi SZ

Účast SZ ve vládě ČR představuje novou možnost ovlivňování a kultivace našeho veřejného života nikoliv nevýznamnými slovy, ale zákonodárnou parlamentní formou. Protože existuje určitá naděje, že SZ bude usilovat o skutečné reformy, dovoluji se, vážený pane místopředsedo, tímto veřejně zeptat na postoj Váš - a snad tedy i celé SZ -- k důležité vizi, o které se bohužel v hlavních zprávách příliš nemluví. Jsme v této době svědky návrhů, které si kladou za cíl snížit vládní deficit. Aktuální představa MF ČR ve formátu PDF, je ZDE. Můžeme si v ní povšimnout, že nemalé úspory se hledají například v tvrdém omezení výdajů pro rodinu (katastroficky nízká natalita přitom trvá: index pouhých 1,33!), nebo také zvýšením spoluúčasti nemocných při zdravotních prohlídkách či nákupech léků. Pane místopředsedo -- proč se naše vláda nesnaží místo výše popsaných trendů hledat řešení rébusu veřejných financí ve zvýšení efektivity VÝDAJŮ státního rozpočtu? Nemělo by být především toto její prioritou?

13. 4. 2007

V Karlínském parku u muzea v padesátých letech polehávaly a posedávaly desítky cikánských rodin. Lidé se sešli v parku, jako se scházeli kdesi v osadách, v přírodě, v Praze vzali za vděk kouskem městské přírody -- ulice a domy je dusili. Poslali je budovat a žít do Prahy, nepřipravené na město, na jeho nástrahy. Jakási moudrá hlava rozhodla, že jich je na východě republiky příliš mnoho a proto je dobrým jejich rozptyl v regionech.

13. 4. 2007

Z různých českých novinových článků občas vyplývá, že vbrzku budou moci čeští občané cestovat do USA bez nutnosti žádat o vízum. V USA je levný benzin, tedy rozhodně levnější než v České republice, takže to zláká mnohem více lidí, aby ji vypůjčili auto a procestovali tuto velkou zemi s mnoha přírodními krásami. Pro tyto zájemce je určeno upozornění z kanadských novin o tom, do jaké situace se dnes může dostat cizí řidič, který spáchal dopravní přestupek. Důraz je na slově "dnes", kterým se rozumí "dnešní doba", protože to v minulosti bývalo v USA sice tvrdší než v Kanadě, ale ne tak tvrdé, jako "dnes".

13. 4. 2007

Poznámka k noticce o Curtisovi.

Stažením filmu, hudebního díla, obrázku či knihy z webu pro vlastní potřebu český autorský zákon neporušujete a nemůžete se tak dopustit ani občansko-právního deliktu, ani přestupku (o trestném činu nemluvě).

K porušení práv autora naopak dojde např. v případě, kdy

13. 4. 2007

Velice děkují paní Martykánové za článek "Jak se radostně nenávidět".

Přišel mi... tak do noty. Se zájmem jsem sledoval diskusi o problematice přistěhovalectví a s tím související aspekty. Především ten základní, jak se k sobě chovat navzájem, lidé k lidem. Mírně řečeno, některé příspěvky ve mne vyvolaly údiv... děs. Mělo to i svá pozitiva, neb jsem něco mohl zhlédnout druhýma očima i tzv. z "druhé strany" (pro mne největší atraktivita BL). Shodou okolností v posledních dvou letech žiji v zahraničí. Do cílové země jsem přijel s nulovou znalostí jazyka a prokousával jsem se tím od začátku. Prošel jsem si ledasčím i nějakým tím otročením, tím myslím práci mimo místní zákonné normy. (Určitě si nedovedeme ani představit čím prochází dělníci ve třetím světě.) Pracoval jsem s lidmi doslova ze všech koutu planety. Pracoval jsem například , v úzkém kolektivu, s 5 klukama ze Sudánu a já jsem byl ten bělááásek, píše Michal Gigimov.

13. 4. 2007
Fidel Castro Ruz

Nejautentičtějším představitelem systému teroru, který byl ve světě prosazen díky technologické, ekonomické a politické převaze nejsilnější mocnosti, jakou naše planeta poznala, je bezpochyby George W. Bush. A tak spoluprožíváme tragédii samotného amerického lidu a jeho etických hodnot. Jen z Bílého domu mohly přijít pokyny pro rozhodnutí vydané minulý pátek soudkyní Federálního soudu v El Pasu, Texasu, Kathleen Cardoneovou, které na kauci osvobozuje Luise Posadu Carrilese. Prezident sám po celou dobu přehlížel zločinecký a teroristický charakter obviněného. Ten byl ochraňován a obviněn byl z pouhého porušení inmigračních pravidel. Odpověď je brutální.

12. 4. 2007
reakce na poznámku ředitele zpravodajství České televize Zdeňka Šámala na článek "Prodejný Moravec aneb finanční ředitelé se hodí, zvlášť když loni dostal cenu Lambert"

"Šlo o akci důstojnou, prestižní a reprezentativní. Navíc Moravec je externí zaměstnanec ČT, takže v tom střet zájmů nevidím. Střet zájmů u svých podřízených si troufám interpretovat kvalifikovaněji než ledasjaký internetový škrábal," prohlásil Šámal.

Novinky: Moravec čelí nařčení kvůli moderování soukromé akce ZDE

Kodex České televize ovšem hovoří jasně a Šámalovi odporuje. O reprezentativnosti a prestižnosti akcí, na kterých ceny rozdávají politici, se v Kodexu nic nepraví. Že by si ho ani ředitel zpravodajství nepřečetl? Někdy to tak "zvonkajšku vyzerá".... Šámal tak o televizi bezděčně vypovídá víc, než by mu nejspíše bylo milé.

4.6 Tvůrci, kteří pracují pro Českou televizi, musí zachovávat Kodex, i kdyby nebyli zaměstnanci České televize. Tvůrci jsou také povinni dodržovat v oboru obecně uznávané samoregulační profesní a etické standardy svých profesí. ....

11. 4. 2007

Jsem pro rovnost všech národů, ras a náboženství, ale nesmí se spolu mísit. Přísně se tají různí bastardi a zrůdy, které například vznikají v mnohonárodnostních Spojených státech.

Křížením různých etnik vznikají také podivní jedinci, kteří na pohled vypadají normálně, ale zmatená a rozpolcená je jejich duše. Taková individua s rozporuplnými a nesourodými vlastnostmi jsou nepředvídatelná a nevypočitatelná. Znám například jednoho profesora kandidáta věd -- nebudu prozrazovat jaké národnosti je jeho otec a jaké matka --, který sice vyučuje na několika vysokých školách a je čestným doktorem asi na deseti věhlasných světových univerzitách -- ale krade slepice.

Článek Ivana Mládka "Křížením národů vzniknou bastardi", Deníky Bohemia ZDE

Pozn. red.: Čtenáři poukazují, že jde o nedorozumění - že je text naopak protirasistickou parodií. No, proti gustu žádný dišputát. Vkusné to tedy není.

Ve svém článku "Křížením národů vzniknou bastardi", který vyšel 6.4. v Denících Bohemia, se snaží Ivan Mládek zamýšlet nad tím, jak je pro lidský druh nebezpečné, když se navzájem kříží různá etnika.

Jeho vysloveně rasistické teorie, z nichž vycházel ve svých zrůdných vývodech např. i Adolf Hitler, jsou v dnešní multikulturní společnosti a éře rizikových technologií obzvláště nebezpečné.

12. 4. 2007

Čelný britský dokumentarista Adam Curtis, autor filozofujících seriálů The Century of the Self a The Power of Nightmares natočil nový třídílný film The Trap: Whatever Happened to our Dream of Freedom (Past: Copak se stalo s naším snem o svobodě). Vysílal se v minulých týdnech na pokračování na televizním okruhu BBC 2. Film zkoumá naše pojetí svobody, a konkrétně, jak k dnešním představám o svobodě vedl zjednodušený model lidských bytostí jako sobeckých stvoření, podobných robotům. Podrobnosti v angličtině jsou např. ZDE, všechny tři díly je možno si stáhnout z webu ZDE (porušujete tím copyright). Záporně je film hodnocen v britském časopise Prospect ZDE

12. 4. 2007

Rusko připravuje vlastní vojenskou reakci na kontroverzní americký plán vybudovat ve středovýchodní Evropě nový obranný raketový systém, konstatují činitelé z Kremlu. Podle deníku Guardian to vyvolává obavy z nových závodů ve zbrojení jako za studené války.

Kreml uvažuje o protiopatřeních v reakci na rozhodnutí Washingtonu rozmístit v Polsku střely protiraketové obrany a v České republice základnu s radarem. Rusko argumentuje, že toto rozhodnutí "změní světovou strategickou stabilitu".

Moskva nezveřejnila své plány. Avšak experti na obranu poukazují na to, že Rusko pravděpodobně zmodernizuje svůj arzeál jaderných střel, aby bylo obtížnější je sestřelit. Větší počet raket umístí na mobilní odpalovací základny a přesune svou flotilu jaderných ponorek k severnímu pólu, kde jsou v podstatě nezjistitelné.

Rusko také pravděpodobně zaměří své nové rakety typu Iskander*) na americké základny v Polsku a v ČR a zajistí, aby byly základny na dostřel těchto zbraní.

12. 4. 2007

Teherán vstoupil do jaderného klubu. Učinil tak mírovým krokem. Zatím?

Národní den jaderných technologií, který se v Íránu slaví 9. dubna, byl pro prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda vhodnou příležitostí k oznámení, že obohacování uranu dosáhlo v této zemi průmyslové úrovně. Učinil tak na místě k tomuto nejvhodnějším: v jaderném středisku Natanz, kde obohacování uranu probíhá.

Jan Novák foto:Adam Novák
11. 4. 2007

Rozhovor se spisovatelem Janem Novákem o Dědovi, o Mašínech a o Kunderovi

Marie Pásková, Josef Švéda

Vaše nová kniha Děda zase popisuje skutečné příběhy. Tentokrát to není sága rodiny Mašínů, vyprávíte o rodině vlastní. Proč vás tak zajímají osudy rodin ve dvacátém století?
Zajímají mě silné příběhy, a ty jsou většinou tam, kde dějiny trochu skřípnou lidi. Aspoň na našich geografických souřadnicích. A tak se k nim vracím - padesátá léta, válka a podobně. Jsou to příběhy z vlastní rodiny, protože jsem líný, takže se mi nabízejí samy a taky mě to inspiruje. Člověk potřebuje určité vzrušení, aby napsal něco dobrého, a když v něm rezonují pocity, kterých nabyl jako dítě s lidmi okolo sebe, tak si usnadní úkol jako spisovatel.

Ve spolupráci s časopisem Dobrá adresa, foto:Adam Novák

12. 4. 2007
tisková zpráva Britských listů

Podle internetových výzkumů iAudit International a NetMonitor se stabilizovala doposud rekordní návštěvnost Britských listů. Reach - podíl na trhu - mezi internetovými uživateli serverů na doméně .cz si v březnu 2007 udržely na úrovni 3,27 % všech návštěvníků českého internetu v měsíčním průměru.

Počet unikátních návštěvníků stoupl na 154 725, průměrná denní návštěvnost v pracovní dny stoupla na 12 085 unikátních návštěvníků a 15 880 návštěv. Celkem bylo naměřeno v březnu 2007 na všech monitorovaných serverech v ČR 4 738 007 unikátních návštěvníků. Počet zobrazených stran Britských listů dosáhl za březen úctyhodných 1 073 923, což je v pracovní dny průměr 41 251 . Oproti minulému měsíci je to nárůst o 10% a více ve všech ukazatelích. 7% návštěvníků je ze Slovenska, 36% návštěvníků je podle databáze RIPE ze zahraničí.

Přehled vývoje návštěvnosti Britských listů v roce 2006 ZDE
Návštěvnost Britských listů dle iAudit 200701 PDF
Návštěvnost Britských listů dle iAudit 200702 PDF
Návštěvnost Britských listů dle iAudit 200703 PDF
16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Překvapivý text Bohumila Doležala Petr  Nachtmann
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Základny, základny, základny a k tomu ještě přání německých politiků, aneb z čeho se George W. Bush a Mahmud Ahmadinedžád těší Uwe  Ladwig
12. 4. 2007 Nekvalifikované odpovědi v oficiální brožuře o radaru Michal  Mašín
12. 4. 2007 Rusko hrozí novou studenou válkou kvůli raketové obraně   
3. 4. 2007 Michael  Marčák
3. 4. 2007 Postranní laloky budou hlavním předmětem diskuze   
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek