11. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 5. 2006

Inzerát

Hledám policistu, který by byl ochoten mě zmlátit Zn: Nejraději v Praze, přítomnost TV nutná.

Recese? Svým způsobem ano, ale ne tak úplně. Nevím jak jinak upozornit na neřešený problém. Policista Čermák nepochybil zmlácením bezbranné ženy paní Kateřiny Jacques, policista Čermák pochybil v tom, že si vybral nevhodný objekt své zvůle. Kdyby zbil třeba vedle stojící paní, tak se vůbec nic neděje a kdyby to bylo mimo Prahu, tak ani pes neštěkne a na tom se shodneme všichni.

Co mě opravňuje tohle prohlašovat? Je zde taková analogie. Poslechněte si náš příběh, který naprosto nikoho ze zodpovědných lidí nezajímá. A oslovil jsem doslova kdekoho počínaje kabinetem premiéra, regionální politiky, ano ty co dnes před volbami mají plnou pusu blaha nás občanů a schválně říkám náš příběh, protože se netýká pouze mě, ale všech mých spolupracovníků a jejich rodin.

Myslíte si, že kdyby mě ne zmlátil, ale třeba i nějaký policajt zabil a byla u toho kamera, že by snad nastal obrat v naší věci? Ale ne, kam vás vede slepá víra, jsem přesvědčený, že by nepomohla ani smrt člověka, zvlášť když nezastává žádnou státní funkci, protože v tomto státě se dovolají práva pouze lidi, jako paní Kateřina Jacques.

Sloupek
Vladimíra Čerepková

Koberec plakal prach
lampa plakala světlo
nebe plakalo hvězdy
Ptáci létali vesmírem
a v úžasu plakali ten let

z knihy Básně, Torst, Praha 2001 vybral Štefan Švec

11. 5. 2006

10:30 - Po necelých dvou hodinách jednání dospěla vláda velké koalice CDU/CSU a SPD k rozhodnutí zvýšit daně v SRN z důvodu potřeby dostat pod kontrolu vývoj státního deficitu.

Od 1. 1. 2007 se má zvýšit daň z přidané hodnoty z dosavadních 16% na 19%. Současně dojde k zvýšení daňové sazby pro nejvyšší příjmové skupiny z 42% na 45%. Tato daňová sazba se uplatní pro příjmy nad 250 000 EURO (svobodní) a 500 000 EURO (ženatí). Součástí daňových změn jsou i škrty v dalších podporách. Veřejné rozpočty očekávají příjem z těchto opatření ve výši 6,5 miliard EURO za rok. Zatímco návrh na zvýšení DPH je přičítán křesťanským demokratům, tak zvýšení daně z příjmů pro nejbohatší pochází od SPD.

11. 5. 2006

Cítím se lehce zodpovědný za debatu o feminismu, kterou odpálil můj článek bránící ubohé muže před Elisabeth Badinterovou. Polemika začala jako zblblá moucha kroužit kolem lákavé žárovky ženské a mužské "přirozenosti", snad se ji podaří dalším dryáčnickým titulkem posunout aspoň o krok jinam.

Muslimové mají obecně rádi feministky asi stejně jako feministky muslimy. Přesto je feminismus jako islám. Proč? Protože:

11. 5. 2006

9. května 2006, Petrohrad, "Den vítězství"

V úterý jsem byla svědkem toho, jak druhé ruské město křičí a tančí v rámci svých každoročních oslav "dne pobědy" -- dne vítězství, kdy oslavují sovětské vítězství nad fašismem za druhé světové války -- které říkají "Velká vlastenecká válka".

Už čtrnáct dní před tímto svátkem bylo vidět, jak se všude po městě rozvěšují ruské vlajky a taky rudé prapory s jednou zlatou hvězdou v rohu -- což je vlajka, která se zase příliš neodlišuje od praporu, který měla tato země v nedávné minulosti. Na všech možných místech byly také vylepeny plakáty: "Vzpomínáme, jsme hrdi!" a oranžovočerné pásky, připnuté na blůzy a na antény automobilů. Jak jsem chodila městem, připadalo mi to tak trochu podezřelé -- není to všechno vlastně nevhodné? Není to trochu moc, nenaznačuje to náklonnost vůči stavu mysli, kterou tato země údajně před patnácti lety už opustila?

Celý můj život je boj se sionismem. Jeho cílem je vytvoření nového světového pořádku, nadvlády evropské buržoazie. Aby toho mohli dosáhnout, musejí zničit Sovětský svaz. Rusko. Zlikvidovat víru a proměnit ruský národ v kosmopolity bez nacionálního cítění. J.V. Stalin
překlad textu na transparentu ruského demonstranta ►

Antifašisté v Budyšíně
11. 5. 2006

Lužičtí Srbové před otázkou, jak se postavit k hnědé hrozbě

Měsíc stará událost, která se odehrála téměř na dohled od česko-německých hraničních sloupků, kromě jiného poskytuje zajímavé srovnání, jak se k obrodě nacismu staví obyvatelé českého hlavního města a obyvatelé okresního města v Horní Lužici. Britské listy v dubnu informovaly o tom, jak neformální metropole Lužických Srbů zažila manévry, jež městské anály přinejmenším od poloviny minulého století nezaznamenaly.

Zopakuji, že krajský úřad v Budyšíně v pátek 7. dubna zakázal pochod "za svobodu projevu" organizovaný ultrapravicovým Lužickým akčním svazkem proti stíhání tzv. revizionistů snažících se popírat vyhlazování Židů v době Hitlerova režimu.

8. 4. 2006 Štěpán Kotrba: Budyšín zůstal pestrý ZDE

Srbská Lužice - národní obrození v 21. století TÉMA BL

11. 5. 2006

Nedávno kolem mne projelo terénní BMW řady 5 s naprosto černými okny. Řekl jsem příteli, který se mnou seděl u stolečku na zahrádce před vinotékou, že v tom zase sedí některý z těch zločinců. BMW zastavilo, černé okénko sjelo a řidič na mne volal Ahoj. Byl to jeden hudební skladatel. BMW koupil, jak jsem se později dověděl, v bazaru, nabourané a za velmi nízkou sumu...

Posměch okolí mě přiměl k zamyšlení. Jaké opravdu bohaté lidi vlastně znám?

11. 5. 2006

Tematický záběr Štěpána Kotrby je impozantní. Sahá od filosofie, přes ekonomii, právo, geopolitiku až k tak jemným finesám vědeckého poznání, jakými je vliv marihuany na lidský mozek a neurotransmise. Aniž bych se dále uchyloval k sarkasmu ohledně jeho příspěvku "Nezávislá závislost na marihuaně", kde se pokouší zpochybnit vyznění epidemiologických vědeckých prací citovaných panem šéfredaktorem Čulíkem o škodlivosti zneužívání konopí -- poukazem na fakt, že se netýkají MECHANISMU jeho působení -- a tedy závěry lze libovolně desinterpretovat, musím konstatovat, že v tomto případě neznalost neomlouvá, míní Vladimír Línek, místopředseda Sekce pro kognitivní neurologii - Neurologické společnosti JEP, a pokračuje:

11. 5. 2006

Při příležitosti 61.výročí Pražského květnového povstání a Dne vítězství se již tradičně píše o úloze Ruské osvobozenecké armády ROA při její pomoci povstalcům proti německé přesile. Ta, jak známo, je spojena s jménem svého zakladatele sovětského generála A.A.Vlasova, který shodou okolností v letošním roce má dvě kulatá jubilea : narodil se před 105 lety a od jeho popravy v Moskvě uplynulo 60 let.

U nás se po listopadu 1989 znovu otevřela diskuse o úloze tzv. Ruské osvobozenecké armády ROA v Pražském povstání a jejího velitele, který 14.listopadu 1944 se na Pražském hradě postavil do čela založeného Komitétu pro osvobození národů Ruska KOR s cílem "osvobození Ruska ze jha bolševismu". Není bez zajímavosti, že šlo o akci vyvolanou říšským vedoucím SS Heinrichem Himmlerem.

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války TÉMA BL

Roel Vlasova a ROA při osvobození Prahy TÉMA BL
tanky T34 -  1. československá samostatná tanková brigáda - květen 1945
11. 5. 2006

DOKUMENT

◄ tanky T34 - 1. československá samostatná tanková brigáda - květen 1945, Praha

Panu maršálovi Svazu sovětských socialistických republik J. V. Stalinovi

Dnes poprvé po této válce vstupujeme do svobodné Prahy. Pane maršále, spěchám, abych vás seznámil s pocity velké radosti, které v tomto okamžiku prožívá lid Československé republiky ze znovunabyté svobody a s pocity hluboké vděčnosti k národům Sověteského svazu a jeho armádě, která tak významnou měrou napomohla jeho osvobození.

11. 5. 2006

Otázkou boje příslušníků z pobaltských zemí, Běloruska, Ukrajiny a dalších států SSSR po boku hitlerovského Německa se zabývám již delší dobu. Nemám bohužel čas podrobně rozebírat všechny nepřesnosti, jaké autor ve svých dvou článcích ZDE a ZDE uvedl, míní čtenář, který se představil jako Michal Plavec a pokračuje:

Rozhodně autorův přístup nesvědčí o tom, že mu vůbec něco říká kritický historický pohled. Doporučuji přečíst si přinejmenším čerstvě vydanou 1400 stránkovou publikaci Estonia 1940-1945, což je sborník statí estonských, ruských a německých historiků. Je v angličtině, takže je jazykově dostupný. Původcem vydání tohoto sborníku je Estonian International Comission for the Investigation of Crimes against Humanity. Vyšel před dvěma měsíci v Tallinu, třebaže má vročení 2005.

11. 5. 2006
tisková zpráva organizátorů demonstrace

Dne 17.5. pořádáme studentskou demonstraci zaměřenou přímo proti Univerzitě Karlově. Chceme především vystoupit proti stavu okolo ubytovacích stipendií na UK a hospodaření účelových zařízení UK.

11. 5. 2006

Genetické důsledky Černobylu

Nemile mne překvapuje pokus redukovat vážné důsledky katastrofy v Černobylu jen na vyčíslení mrtvých. Následky katastrofy však byly mnohem a mnohem širší a děsivější, což by Vám jistě potvrdily milíony postižených lidí na Ukrajině, v Bělorusku a jinde, píše Miroslav Šuta:

11. 5. 2006

Nemile mne překvapují opakované pokusy dezinterpretovat vědecké závěry o zdravotních dopadech havárie v Černobylu. Tvrzení protijaderných propagandistů o "desítkách tisíc předčasných úmrtí" totiž nejsou podložena ničím jiným, než cynickým záměrem šířit strach.

11. 5. 2006

"No jistě," říká si občan, odchovaný realitou i médii ke skepsi k veličinám a politikům všeho druhu, "no ovšem, paní vrchní ředitelka, paní kandidátka Strany zelených!" A dodává: "kdyby to byl obyčejný anarchista, kterého zmlátí při nějaké té street party nebo technotancovačce, pes by po něm neštěkl. Tahle se předvádí v televizi, píší o ní všechny noviny, padají hlavy nebohých policistů."

Nevrčí jen občan, ulevují si i policajti, protože "ti jen plnili své povinnosti."

Jenže Kateřina Jacques není z té publicity nijak šťastná.

11. 5. 2006
Josef Fronek: Velký anglicko-český slovník - 100 000 anglických hesel a podhesel, více než 200 000 anglických slov a frází a více než 400 000 českých ekvivalentů. stran 1736 ISBN: 80-7335-022-X EAN: 9788073350222, Leda 2006

Po pěti letech práce a dalším roce editorské práce se Josefu Fronkovi, bohemistovi z Glasgow University, který nyní žije v důchodu v Brně, podařilo vydat nový Velký anglicko-český slovník. Slovník byl pokřtěn v neděli 7. 5. hodin na veletrhu Svět knihy v Praze. Má 1700 stránek.

Slovníky Josefa Fronka jsou držiteli několika významných cen. Přinášejí vhled do živé, současné angličtiny a velmi důležité je, že jazykový materiál prezentují na příkladech, tedy často v celých idiomech či větách.

Je symptomatické pro české slovníkářství, že v dnešní době, kdy jsou normálně slovníky dílem velkých pracovních týmů, udělal za posledních více než 10 (spíš 20) let většinu práce v oblasti anglicko-českého a česko-anglického slovníkářství jediný člověk - Josef Fronek. K obrovskému novému dílu blahopřejeme.

François Bayrou, foto: Štěpán Kotrba
10. 5. 2006

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR BRITSKÝCH LISTŮ

Vinárna V zátiší, nedaleko Karlova mostu v Liliové ulici skrývala 6. května večer mezinárodní společnost, která jako by ani neměla zájem o publicitu. Večerní schůzka byla částí toho méně pracovního programu setkání Rady centristické Evropské demokratické strany, na které se od 5. do 7. května sedm evropských politických stran zabývalo perspektivami Evropské unie. Vedle čestného předsedy EDS Romana Prodiho, který nedávno zvítězil v italských parlamentních volbách, se tak v koalici s jeho La Margheritou objevila Cesta změny Jiřího Lobkowicze. Britské listy u příležitosti tohoto setkání požádaly o rozhovor Françoise Bayroua, předsedu francouzské liberální politické strany Union pour la Démocratie Française a kandidáta politického středu na francouzského prezidenta.

Tématem třičtvrtihodinového rozhovoru byla francouzská politika a politika "obnovy středu", kterou Bayrou reprezentuje. Kulisou bylo francouzské NE Evropské ústavě, levicový strach o sociální republiku, krize pravicové Chiracovy vlády a agenda extrémních politických stran nalevo i napravo, které na "zablokované" francouzské politické scéně posilují svůj vliv.

V každé normální zemi se musí dělat koalice. Ve francouzské politice ne. Tam koalice nejsou... Ale jednoho dne i to bude nutné a koalice i zde vznikat budou. Budou muset vznikat a už jen proto, aby se Francie dostala z té krize, ve které se nyní nachází.

21. 10. 2003

Poznámky k návrhu euroústavy

Najskôr úvodné vety z ústavných preambúl dvoch členských štátov EÚ.

Írsko: "V mene najsvätejšej trojice, od ktorej pochádza všetka moc a ku ktorej musia byť -- ako k nášmu poslednému a konečnému cieľu -- vzťahované všetky činy ľudí a štátov, My, ľud Írska..."
Holandsko: "So všetkými, ktorí sa zdržujú v Holandsku, sa v rovnakých prípadoch zaobchádza rovnako. Nikto nesmie byť diskriminovaný pre svoje náboženské, svetonázorové alebo politické názory, pre svoju rasu, pohlavie alebo z iného dôvodu."

Zatiaľ čo prvý citát poukazuje na kľúčové miesto náboženstva v v írskej spoločnosti, v druhom prípade sme svedkami zreteľného odklonu od religiozity v prospech občianskosti. Toto je teda Európa -- aj írsky katolicizmus, aj holandský humanistický univerzalizmus.

10. 5. 2006
Pan ministr se provinil tím, že začal jednat. Zvolil na to poměrně standardní formu, obvyklou v evropských zemích, a to formu neziskových nemocnic. Zjednodušeně tato forma říká: pokud budeš chtít čerpat automaticky peníze z veřejného zdravotního pojištění musíš přijmou naše pravidla hry.

Chtěl bych reagovat na výzvu pana Kartouse a doplnit svůj názor k diskusi o zdravotnictví. Na rozdíl od kolegů nemám problém se pod svoje názory podepsat a nechat je podrobit veřejné oponentuře.

Především, podobně jako v jiných profesích, by jakékoliv problémy -- osobní, firemní, s financováním se v žádném případě neměly dotknout a teď již konkretizuji, pacienta. Můj výkon po stránce odborné i etické musí být zcela bezchybný. To je součást profesionality a já se medicínou živím. Pacienta nezajímá, že mi dítě dělá zkoušky na gymnasium, veřejnost nezajímá, že policistovi Čermákovi je nevěrná manželka. Chce, a to právem, zcela bezchybný výkon. To na okraj a nyní k problémům.

10. 5. 2006

Poté, co jsem napsal článek o zprostředkované zkušenosti s eticky rozporuplným chováním lékaře, jsem se s tímto lékařem osobně sešel. Dozvěděl jsem se hodně zajímavého o názoru jednoho soukromého lékaře o problémech ve zdravotnictví. Sice jsem nezměnil názor na to, že politizace těchto problémů přesáhla a narušila zdravou míru ve vzájemném vztahu lékařů a pacientů, jak se stalo i v popsaném případě, ale daleko více jsem schopen pochopit, že se tento problém projevuje v chování lékařů se snahou dosáhnout větší míry diskuse o skutečných problémech zdravotnictví. Ne o tom, co média dokážou ve své povrchnosti a ve svých tendencích k irealizaci skutečnosti vyjádřit, jako jsou hesla "problémy ve zdravotnictví" "Rath" "ODS" "VZP" "ČLK" "neziskové nemocnice" "akciové společnosti", ale o tom, co skutečně podle nich ohrožuje možnost poskytnout veřejnosti lékařskou péči, která opravdu ochrání jejich zdraví. Zároveň mají návrhy na to, jak ušetřit možná i miliardové položky z rozpočtu resortu zdravotnictví, který je vyživován z veřejných financí.

Proto mě velmi mrzí, že ministerstvo zdravotnictví mělo potřebu umístit zmíněný článek na své webové stránky a udělat z něj propagandu.

10. 5. 2006

V jednasedmdesáti letech podlehl těžké nemoci autor seriálu Přátelé zeleného údolí Jaroslav Müller.

Olomoucký rodák spolupracoval po celý svůj život především s ostravským studiem tehdejší Československé televize. Svou zálibu v přírodní tématice promítl i do literární tvorby. Soubor fotografií, vyprávění a kreseb z roku 1967 pod názvem Lovy beze zbraní se stal předlohou stejnojmenného populárního televizního seriálu.

10. 5. 2006

Sobotní vydání (6. května 2006) deníku MF Dnes přineslo další příkladnou ukázku politické zaujatosti jeho redakce. Jak čtenáři Britských listů jistě vědí, v pátek 5. května vetoval prezident Václav Klaus tzv. zákon o neziskových nemocnicích -- přesně tak, jak se očekávalo. Redakce MF Dnes tuto událost považovala zřejmě za jednu z nejdůležitějších, neboť zprávu o ní (měl bych psát spíše "zprávu") umístila na první stranu sobotního vydání, na nejviditelnější místo hned pod hlavičkou listu.

Nadpis onoho sdělení (skutečně si netroufám označit je za zprávu) neříká ovšem o prezidentově vetu nic. Ze dvou řádek nadpisu se čtenář nedoví to podstatné (že prezident vetoval; nebo že zákon o neziskových nemocnicích se vrací do sněmovny apod.). Ony dvě řádky, jež by měly vystihovat podstatu věci, znějí: "Klaus nutí Paroubka odkrýt vztah s KSČM". Následuje podtitul "Aby porazili veto, spojí se ČSSD 10 dní před volbami s komunisty". Podobně informačně prázdný, leč tendenčně vyhraněný, je i první odstavec textu:

9. 5. 2006

neboli právní stát počesku

Paní Kateřina Jacques je na úřadu vlády vrchní ředitelkou sekce lidských práv. Chtěl bych proto vědět, co paní vrchní ředitelka dělala po Czech Teku (30.7. 2005). Poslala služební cestou svému šéfovi důrazné interní varování před takovými zjevnými, nepochybnými a spolehlivě dokumentovanými policejními prasárnami?

Souhlasím s rozhořčením redaktora Britských listů Štěpána Kotrby ("Politická příživa", Metro, 5.5. 2006). Je vidět, že je opravdu schopen vyhmátnout a důsledně zformulovat podstatu věci -- ovšem jen tehdy, když se zrovna nevěnuje své oblíbené zábavě - vytváření spikleneckých teorií kolem nestátních neziskových organizací a jejich financování.

9. 5. 2006

Nemám osobně důvod sympatizovat s příslušníky České policie, spíše naopak. Viděl jsem dokonce kamarády poznamenané jejich "péčí" o zákonnost při zcela nenásilných akcích. Když jsem si však přečetl prohlášení Strany zelených nazvané "Potřebujeme policii, které můžeme věřit", napadly mě okamžitě výhrady.

Před pár lety, když jsem usedal za volant při řidičské zkoušce, komisař dopravního inspektorátu na zadním sedadle otevřel mé papíry a ironicky prohlásil: "Á, filozof!" Krátce poté jsem byl nucen vyslechnout dlouhou samolibou tirádu o tom, že je vlastně jedno, jestli lidé čtou Platóna a Aristotela, nebo Stalina - prý každá doba sebou nese jiné pindy, člověk to musí zkousnout a hledět si svého... Zrudnul jsem vzteky a jízda se změnila v adrenalinový sport končící zabočením do jednosměrky. Nechci se vymlouvat, ale žvanění komisaře tehdy podstatně přispělo k tomu, že jsem zkoušku dělal napodruhé. Když o tom teď zpětně přemýšlím, nebyl to ten nejhorší způsob, jak nakouknout za oponu Policie ČR...

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa   
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.   
28. 4. 2006 Školství, jeho reforma a volby František  Augusta
28. 4. 2006 Parodie na maturitu II. Bohumil  Kartous
27. 4. 2006 Parodie na maturitu Bohumil  Kartous
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2006 Filosofská Jiří  Krombholz
9. 5. 2006 Restauracím a jídelnám Marcela  Gunázerová
5. 5. 2006 Malá veselá píseň Ivan  Blatný
3. 5. 2006 Radost Jaroslav  Bílek
2. 5. 2006 Hlad po mléce Tomáš  Koloc
28. 4. 2006 Strom Jan  Vladislav
27. 4. 2006 Bázliví milenci Emanuel  Züngel
26. 4. 2006 ■ ■ ■ Jan Katolista Turkyně
25. 4. 2006 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
24. 4. 2006 Je na kohoutech Zbyněk  Hejda

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Kořistka: "ODS zadržuje důkazy"   
17. 4. 2006 Proč budu volit ODS   
17. 4. 2006 ODS a rovnost příležitostí? Josef  Vít
14. 4. 2006 Modrá šance pro ČR   
27. 2. 2006 Chce ČSSD zvrátit mandát ODS z krajských voleb? Boris  Cvek
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
10. 5. 2006 Estonští představitelé oslavují příslušníky Waffen SS Stanislav  Kliment
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Juščenko chce uznat banderovce za účastníky Velké vlastenecké války Stanislav  Kliment
9. 5. 2006 Za co a s kým jsme bojovali   
9. 5. 2006 Target -- Prague, Czech: Jak Američané bombardovali Prahu Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Úmluva vlád ČSR a SSSR o spojenectví proti fašismu a vzniku Svobodovy armády Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Ukrajina: Nejen staří banderovci, ale i současný antisemitismus Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Smutný osud bombardovaného "rodinného stříbra"   
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Rasismus RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2006 Dovolená ve "Slovenském ráji"   
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   
22. 3. 2006 Irácká policie tvrdí, že americká armáda popravila jednu rodinu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !