22. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 5. 2008
tisková zpráva Humanistického hnutí

Jan Bednář, který drží již desátým dnem hladovku proti plánu umístit na našem území proti vůli většiny obyvatel, bez referenda a bez diskuze vojenskou základnu USA má zvýšenou hladinu bilirubinu. Zatímco běžně se jeho hodnoty pohybují v rozmezí mezi 1,7 a 17,4 mikromolů na litr, jeho dnešní výsledky krevních testů ukazují hodnotu 67,8, jsou tedy více než třikrát vyšší než je běžná maximální hodnota. Zvýšená hladina bilirubinu se u něj také projevuje zažloutlým očním bělmem. Podstoupí proto ještě během dneška mimořádnou lékařskou kontrolu.

Sloupek
Kateřina Rudčenková

Vlak duní nocí
dva zadumaní páni
v něm hrají dámu

ze sbírky Ludwig, Klokočí a Knihovna Jana Drdy Příbram 1999

22. 5. 2008

Libye přiznala, že ropa může brzo stát 200 dolarů za barel

Cena ropy dosáhla ve čtvrtek nového rekordu 135 dolarů za barel. Vedlo to vysokého ropného činitele v Libyi k přiznání, že ropa může brzo stát 200 dolarů za barel.

22. 5. 2008

ČTK dne 14. května 2008 na základě informací, které získala z ministerstva zahraničí, uveřejnila velmi pozoruhodnou zprávu, ve které se uvádí, že hlavní česko-americká smlouva o XBR radaru v Brdech zaručí Čechům přednostní ochranu před možným raketovým útokem, pokud by na Evropu například letělo několik nepřátelských balistických raket najednou...

Ve smlouvě není podle české diplomacie přímo zmínka o přednostní ochraně. Logicky to ovšem podle ní vyplývá z toho, že Česko může plány proti útokům ovlivnit ve svůj prospěch.

22. 5. 2008
průvodní dopis agentury Media Tenor k analýze, zpracované na žádost tiskového mluvčího ČT

Media Tenor detailně analyzoval zpravodajské vysílání České televize, které se věnovalo problematice umístění radarové základny v ČR. Do analýzy bylo zahrnuto 586 příspěvků o daném tématu odvysílaných od 1. ledna 2007 do 31. března 2008.

Z analýzy vyplývá, že nejvíce příspěvků o sledovaném projektu přinesly Události před Zprávami ve 12:00 a Událostmi, komentáři. Z regionálních relací referoval o možném umístění základny v ČR nejčastěji Večerník z Čech, ostatní pořady přinesly výrazně méně příspěvků. Nejvíce pozornosti věnovaly Události dané tematice v únoru 2007 (29 příspěvků), v dalších měsících došlo ke kontinuálnímu poklesu až na nejnižší hodnotu v prosinci 2007. K obratu došlo v březnu 2008, kdy se především v důsledku cesty M. Topolánka do USA, pokračujících jednáních a blížícího se summitu NATO v Bukurešti zabývalo projektem 27 příspěvků.

plné znění analýzy vyváženosti tématu výstavby radarové základny v Brdech ve zpravodajství ČT v období 1.1. 2007 -- 31.3. 2008, - Media Tenor PPT

22. 5. 2008

Pokud má být toto ona analýza, slibovaná tiskovým mluvčím ČT Štíchou, jejímž cílem má být přesvědčit nás o objektivitě ČT, klobouk dolů před tím, jak pečlivě se společnost Media Tenor pokusila panu mluvčímu zachránit jeho profesionální čest. Má to však několik háčků, píše Stanislav Blaha.

22. 5. 2008

Bez detailního vysvětlení chápání termínu neutralita kodéry Media Tenoru lze jen těžko hovořit o vyváženosti. Z analýzy, vypracované pro Českou televizi (a tentokráte si opravdu nemyslím, že by zadáním bylo alibi redakce zpravodajství) vyplývá daleko nejvíce metodologický problém.

Zatímco já chápu od samého počátku zájmy jednotlivých skupin jako apriorně determinované v závislosti na jejich politické orientaci, Media Tenor je ochoten i výrokům píáristy Klvani většinově přiznat obsahovou "neutralitu". Výjimku z výše uvedeného tvoří počáteční výroky Paroubka, než se cítil zavázán názory ČSSD a jejích voličů, a Lišky, který bruslí mezi konformitou ministra pravicové vlády radar prosazující a loajalitou člena Zelených, jejichž většina členů a voličů, včetně aktivistických organizací je striktně proti radaru. Výklad k termínu "neutralita" agentura nesděluje. A přitom ona "neutralita" převažuje.

22. 5. 2008

Po pádu východního bloku (hlavně z důvodu totální ekonomické neschopnosti tehdejších komunistů) se dosavadní politická a ekonomická bipolarita změnila v unipolaritu. Jediným světovým hegemonem v politice, vojenství a ekonomii se stalo USA. Ovšem nic netrvá věčně. V tak rychlou erozi moci a postavení světové jedničky však nedoufali ani ti její nejzarytější odpůrci. Příčin je více, tou hlavní je to, že Bílý dům na osm let ovládla ideologie namísto pragmatismu a reálné politiky práce a cílů. Každá ideologie, která se stane jediným měřítkem jednání, je zhoubná a je jedno zda je rudá, hnědá či zelená. Každodenní drobná práce je jistě náročnější než ideologické kecy na piedestalu libovolné barvy.

22. 5. 2008

GEORGE SOROS:

George Soros napsal novou knihu, jmenuje se The Credit Crunch of 2008 (Úvěrová krize 2008). Vysvětluje v ní, co současná finanční krize znamená. Poskytl k tomu rozhovor rozhlasu BBC.

Soros uvedl: "V knize se snažím vysvětlit, co se stalo. V podstatě jde o to, že jsme vybudovali velmi mocný globální finanční systém, avšak založili jsme ho na falešných premisách. Totiž na představě, že trh má tendenci vytvářet rovnováhu a že výstřelky jsou jen náhodné. Tak ale trhy nefungují. Pokusil jsem se vysvětlit pojem odrazu. Jak zaujaté názory účastníků tržních transakcí ovlivňují základní fakta, která trhy mají odrážet. Takže trhy propadají extrémům. A vytvářejí umělé finanční bubliny. To jsem se v knize pokusil vysvětlit.

22. 5. 2008

Komunikační centrum Humanistického hnutí v Bělehradské ulici č. 12/98, kde drží hladovku dva členové Humanistické strany Jan Tamáš a Jan Bednář, se stává "dobrou adresou" pro všechny, kteří na sebe chtějí upozornit v médiích. Počínaje Lubomírem Zaorálkem, přes starostu Jana Neorala, režiséra Zdeňka Trošku, členky skupiny Yellow Sisters po novou místopředsedkyni KSČM Janu Bystřickou. Ta hubnoucím humanistům předala dopis předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa, který vyjádřil jménem svým i členů KSČM podporu Tamášovu a Bednářovu úsilí proti instalaci amerického radaru, avšak zdůraznil přesvědčení, že zdraví a životy obou mužů "mají mnohem větší váhu než arogance a nekompetentnost současné vlády České republiky". Nejspíš se tam půjdu v nejbližších dnech také podívat.

Jan Tamáš a Jan Bednář jsou pod odborným dohledem lékařů, jež doporučil místopředseda ÚV KSČM, poslanec Evropského parlamentu MUDr. Jiří Maštálka, který v pátek 23. května 2008 v podvečerních hodinách také oba muže navštíví, píše dnes mluvčí KSČM Monika Hoření v tiskovém prohlášení. Zatímco Tamáš a Bednář pod lékařskou kontrolou hladoví a aktivisté Greenpeace si užívají prázdninový kemp na vrcholcích smrků v Brdech, kam se pořádají nedělní adrenalinové výlety rodin i s dětmi, Američané podepisují kontrakty na modernizaci budoucího radaru, dřevařské firmy už týden pilně odlesňují vrcholek kóty 718, pily a nákladní auta rachotí lesními tišinami a česká vláda národní zrady podepsala hlavní dohodu o americkém radaru. Nejen že humanistickou výlohu nenavštívil nikdo z jejích ministrů, ale ani si ze solidarity na svém výjezdním zasedání členové vlády oběd neodpustili.

L 410 Turbolet
22. 5. 2008

ČTK│ Kunovický výrobce letounu L-410/420, společnost Aircraft Industries, přešel do vlastnictví ruské společnosti Ural Mining and Metallurgical Company. Předseda představenstva Aircraft Industries Pavel Vach dnes ČTK informoval, že firma PANCO INT prodala ruské firmě jednapadesátiprocentní podíl v dceřinné společnosti Aircraft Industries.

zdroj Finanční noviny ZDE

L-410 Turbolet je dopravní a transportní letoun, určený pro regionální dopravu. Vývoj letounu začal v polovině 60. let pod označením L-400, přepracovaná verze byla představena jako L-410.

22. 5. 2008
tisková zpráva Humanistického hnutí

Humanisté Jan Tamáš a Jan Bednář, kteří drží již desátým dnem hladovku proti radaru, považují včerejší schválení radarové smlouvy vládou za nedemokratické a známku toho, že se vláda vyhýbá diskuzi na toto téma.

"Mám pocit, že v naší zemi došlo ke státnímu převratu. K moci se dostala skupina lidí, kteří prosazují něco, co si většina z nás nepřeje, bez našeho souhlasu a navíc tak činí tajně a nepřipouští jakoukoliv diskuzi. Takhle se nechová demokratická vláda, takhle se chovají diktátoři," pronesl dnes na adresu vlády premiéra Topolánka Jan Tamáš.

Írán
22. 5. 2008
Patrick Seale
Z angličtiny přeložil se svolením agentury AgenceGlobal Rudolf Převrátil

Bitva o hegemonii mezi Íránem a blokem USA/Izrael vytváří znepokojivou situaci pro dynamický rozvoj arabských států – a stejně tak pro uspokojování ropných potřeb Evropy.

Spojené státy a Izrael se snaží poškozovat ekonomiku Íránu, aby ho donutily vzdát se obohacování uranu, což obě země považují za hrozbu své regionální hegemonie. Izrael – sám významná jaderná mocnost – prohlašuje, že jaderný program Íránu pro něj představuje „existenciální hrozbu“ a že proto musí být za každou cenu zastaven, v případě potřeby i silou. Tato konfrontace představuje vážné dilema pro arabský svět, zejména pro Saudskou Arábii a její partnery v Radě pro spolupráci v Zálivu (Gulf Cooperation Council).

22. 5. 2008

Využití ptáků k vojenským účelům

jza/ATM│ Alfred Hitchcock by musel zůstat zkoprnělý a nevycházet z úžasu při pomyšlení, co všechno je dnes možné dělat s živým ptákem. Vědci z čínského výzkumného střediska robotických technologií (součást University v čínském Shandongu) implementovali v únoru loňského roku na tělo "běžného čínského" holuba speciální počítačový chip, který umožňuje jeho dálkové ovládání.

22. 5. 2008

Vnuk samozřejmě nenese vinu za činy svého dědečka. V Americe však kolují pověsti o vazbách Bushovy rodiny na německé nacisty už dlouhá desetiletí. Před časem přinesl britský deník Guardian o tom, že Bushův dědeček Prescott Bush obchodoval s nacistickým Německem až do doby, kdy v roce 1942 americký stát zkonfiskoval aktiva jeho firmy podle ustanovení zákona, zakazujícího obchodování s nepřítelem. Článek se v poslední době stal jedním z nejčtenějších materiálů tohoto listu.

22. 5. 2008

"Ti, kdo se nespravedlivě a sobecky zmocnili bohatství a technologií, jsou odpovědni za 76 % emisí skleníkových plynů nahromaděných od roku 1850"

Vystoupení prvního místopředsedy Státní rady a Rady ministrů Kuby Josého Ramóna Machada Ventury u Kulatého stolu na téma "Udržitelný rozvoj: Životní prostředí, klimatické změny, energie", V. Summit Evropská unie-Latinská Amerika a Karibská oblast, Lima, Peru, květen 2008. - Na Kubě vládne monarchistická diktatura.

Na Konferenci Spojených národů o životním prostředí a rozvoji, která se konala v Rio de Janeiru před 16 lety, varoval Fidel Castro prorocky, že "rizikem zániku v důsledku rychlé a progresivní likvidace jeho přirozených životních podmínek je ohrožen významný biologický druh -- člověk". Čas mu dal zapravdu. Řekněme to jasně: udržitelného rozvoje nebude možno dosáhnout, negativní důsledky klimatických změn nebudou zastaveny ani zvráceny, ochrana životního prostředí pro budoucí generace nebude zajištěna, pokud budou převládat iracionální modely výroby, rozdělování a spotřeby uplatňované kapitalismem. Globalizace neoliberalismu krizi dramaticky zostřila.

22. 5. 2008

Extremně vysoká cena ropy přiměla leteckou společnost American Airlines, aby drasticky omezila svou flotilu letadel, počet pracovních sil i svůj letový řád. Podle deníku Guardian je to známkou bouře, vznikající v globálním leteckém průmyslu.

American Airlines, největší světová letecká společnost, zamýšlí zlikvidovat 75 svých letadel a sníží letos počet přepravovaných cestujících o 11 až 12 procent. Dosud blíže neurčený počet zaměstnanců firmy (celkem jich má 85 000) bude propuštěn.

22. 5. 2008

Pákistánská vláda souhlasila, že stáhne svá vojska a zavede zákon šaria do údolí Swat, které je v posledních měsících postiženou vojenským konflitem s Talibanem. Za to zastaví Taliban sebevražedné atentáty a útoky na vládní budovy.

21. 5. 2008

KNIHA

Tímto titulkem bych velice rád uvedl do Britských listů knihu svého váženého kolegy z Ruska, Sergeje Timofějeva. V listopadu 2006 jsem komentoval v článku Tušení souvislostí jeho práci, která vyšla jak v originále pod názvem Celepalaganie, tak v českém překladu s názvem Tušení cílů. Sergej Timofějev na počátku tohoto roku dokončil svůj několikaletý projekt a vydal na malém cedéčku knihu, kterou nazval slovním spojením Anti-ekonomie, jako paralelu k názvu Engelsovy práce Anti-Dühring.

22. 5. 2008

"Volkstumskampf" ohne Ende?

Tobias Weger: "Volkstumskampf" ohne Ende? Sudetendeutsche Organisationen, 1945 --1955 , Frankfurt am Main, Berlin, Bern, Bruxelles, New York, Oxford, Wien, 2008. 635 S., zahlr. Abb. und Tab. Die Deutschen und das östliche Europa. Herausgegeben von Eva Hahn und Hans Henning Hahn. Bd. 2, ISBN 978-3-631-57104-0 ˙ br.
22. 5. 2008
孩子Drahoušku pospěš
快抓紧妈妈的手maminku vezmi za ruku
去天堂的路ta cesta do ráje
太黑了je tak temná
妈妈怕你obávám se
碰了头že se uhodíš do hlavy
honem
抓紧妈妈的手dej sem ruku
让妈妈陪你走 doprovodím tě tam
妈妈Maminko
我怕bojím se
天堂的路cesta do ráje
太黑je tak temná
我看不见你的手nevidím tvou ruku
自从když ta zřícená zeď
倒塌的墙sebrala sluníčko
把阳光夺走nemohu už
我再也看不见 nikde
你柔情的眸najít tvé něžné oči
  
孩子Drahoušku
你走吧jdi klidně dál
前面的路cesta před tebou
再也没有忧愁je už beze starostí
没有读不完的课本bez otravných učebnic
你要记住Jen si dobře pamatuj
我和爸爸的模样jak vypadáme- já a tvůj tatínek
来生还要一起走 budeme zase spolu v dalším životě
  
妈妈Mami
别担忧neboj se
去天堂的路有些挤cesta do ráje je plná lidí
有很多同学朋友mých spolužáků a kamarádů
我们说řekli jsme si
不哭nebudeme brečet
哪一个人的妈妈都是我们的妈妈každá maminka je naše maminka společná všem
哪一个孩子都是妈妈的孩子každé dítě je drahoušek každé maminky
没有我的日子v těch dnech co přijdou beze mne
你把爱给活的孩子吧dávej svou lásku těm, co zůstali na živu
  
妈妈Maminko
你别哭neplač
泪光照亮不了perličky slz neozáří
我们的路 cestu před námi
让我们自己nech nás
慢慢的走pomalu jít dál
  
妈妈Maminko
我会记住你和爸爸的模样tvář tvou a tatínkovu si dobře pamatuji
记住我们的约定i tu dohodu mezi námi
来生我们还要一起走 budeme jedna rodina i v dalším životě

do češtiny přeložila Xu Weizhu, která teď působí jako čínská ředitelka Konfuciovy akademie na Univerzitě Palackého.

21. 5. 2008
tisková zpráva České televize

Chcete v přímém televizním přenosu a z očí do očí diskutovat se zástupci rozhodujících politických sil v zemi na téma protiraketová obrana a eventuální umístění amerického radaru v Brdech?

Tuto možnost vám nabízejí Otázky Václava Moravce -- v neděli 25. května od 12:00 do 14:00 hodin ve Společenském domě obce Borovno, tedy přímo na místě, asi 3 km od uvažovaného místa výstavby radaru. Sál bude uzavřen po naplnění kapacity.

22. 5. 2008
Karla Ladwigová

Možná to byl záměr autora, možná souhra šťastných náhod, jisté ale je, že kniha Jaroslava Vejvody vpadla do nejžhavější současnosti. Určitá část naší společnosti se totiž stále ještě staví proti uznání III. odboje a bylo třeba překonat silný odpor levice při zřizování Ústavu pro studium totalitních režimů.

22. 5. 2008

Krátce po vyhlášení nezávislosti Kosova se spontánně dala dohromady skupina českých občanů, kteří s tímto krokem nesouhlasili. Ti se rozhodli, že společně zformulují petici, vyjadřující nesouhlas s případným uznáním nezávislosti Kosova Českou republikou. Tito občané tvoří petiční výbor, jehož mluvčím je Ivan Hadrava. Kromě petiční akce uspořádali již skoro dvě desítky demonstrací, které se konaly v Praze na Václavském a Palackého náměstí a před Úřadem vlády ČR. Od vyhlášení nezávislosti Kosova vzniklo peticí několik, ale aktivity této skupiny, především kvůli pravidelným demonstracím, tvoří asi nejvýznamnější a nejviditelnější odpor proti uznání samostatnosti Kosova ze strany občanů České republiky, píše čtenář Karel Hyka

22. 5. 2008

Otevřený dopis Straně zelených

Vážené poslankyně a poslanci Strany zelených,

s krajním rozhořčením jsem přijal zprávu, že Vláda ČR na svém dnešním zasedání v Teplicích rozhodla uznat samostatnost Kosova a navázat s ním diplomatické styky. Podle zpráv médií se "proti uznání nezávislého Kosova při jednání vlády vyslovili lidovečtí ministři." Z toho usuzuji, že ministři Strany zelených hlasovali pro. Ministr zahraničních věcí Schwarzenberg příslušný návrh dokonce předložil.

22. 5. 2008

Rada pro Borise Cveka

Nevím z čeho Boris Cvek usuzuje, že by páně Julínkova reforma měla být pozitivem. Jmenujte mi jednu vyspělou evropskou zemí, kde mají univerzitní a.s, či neziskové a.s.?

Dále, Vám vůbec nechybí důkladná celospolečenská diskuze na toto téma? Vy jste nezaslechl názor profesorů Klenera, Pafka, Hampla, Pačese a dalších - tj. příslušníků skutečné české elity. Ty taky vystrašila ČSSD, to jsou nějací chudáci zmanipulováni?ptá se Jaroslav Polák z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

21. 5. 2008

tisková zpráva Greenpeace

Teplice, 21. května 2008 -- Ze včerejší debaty s občany v Horním Jiřetíně je zřejmé, že premiér Mirek Toplánek bere velmi vážně výhrůžky Mostecké uhelné, a.s., mezinárodní arbitráží. Tou firma hrozí v případě, že by stát odepsal ložisko hnědého uhlí pod Horním Jiřetínem. Z premiérových výroků je patrné, že jinak odpisu zásob hnědého uhlí pod městem nic nestojí v cestě. Podle Greenpeace by premiér neměl těžařům ustupovat a naopak by měl přimět své kolegy ve vládě, aby se na provedení odpisů dohodli. Povinnost odepsat zásoby uhlí za hranicí ekologických limitů těžby uložila státním úřadům vláda svým usnesením č. 444/1991 již před sedmnácti lety, dodnes však nebyla splněna.

21. 5. 2008

Zajímavý příspěvek k diskusi o financování kultury v ČR najdete ZDE

21. 5. 2008

Domácí i mnohé zahraniční komentáře k současné situaci na mezinárodním trhu potravin mají převážně uklidňující tón, směřují k rozptýlení obav a vysvětlují aktuální vysoké ceny obilnin, olejnin, olejů a tuků a některých dalších zemědělských surovin a potravin jako víceméně dočasný konjunkturální výkyv, případně jako důsledek orientace subjektů finančních trhů na komodity a vliv spekulace. Pokračování růstu cen základních zemědělských komodit a z něj vyplývající riziko růstu inflace, zhoršení zásobování potravinami, sociální konflikty a dramatický přírůstek hladovějících a podvýživených obyvatel v sociálně slabých skupinách populace většinou nepřipouštějí. Zneklidňující je, že v této tónině znějí i komentáře a predikce renomovaných mezinárodních organizací.

21. 5. 2008

DOKUMENT

Stanovisko redakce BL: Autor je anonymní, text zveřejněn na několika místech na internetu, koluje ve velkém množství i prostřednictvím emailů. Redakce BL neručí vzhledem k charakteru získání dokumentu za pravdivost, úplnost a objektivitu všech v tomto textu zveřejněných informací. Považuje jej však za závažný. Hodnocení z pera vedoucího tiskového oddělení České lékařské komory posuzuje všechny klíčové aspekty tohoto dokumentu.

Princip je velmi jednoduchý. Chce to založit akciovou zdravotní pojišťovnu, kam bez práce každý měsíc natečou milióny Kč ze zdravotní daně. Potom stačí udržet tyto peníze ve zdravotní pojišťovně. Jak na to? Prostě neproplácet zdravotní péči pacientům a zdravotnickým zařízením. Říkáte, že to není možné? Ale je, díky reformním zákonům ministra Julínka.

21. 5. 2008

EXKLUZIVNĚ

Vysoce výbušný text pod názvem Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví nejprve několik týdnů koloval po internetu prostřednictvím mailové pošty, pak byl umístěn na různé servery (např. stránky Jana Hona www.julinkovareforma.cz , kde jsou další zajímavé informace, jako například Reforma zdravotnictví - Řízená péče Kaiser Permanente přes Třinec do Čech), nakonec byl „zveřejněn“ na serveru Aktuálně.cz v blogu prof. Václava Hořejšího. Vzhledem k tomu, že materiál je kombinací faktů a řídící hypotézy, vyvolal velkou vlnu zájmu nejenom mezi lékaři. Na žádost Britských listů se chci k jeho obsahu vyjádřit.

Jedinou neznámou v teorii z článku Jak ovládnout 220 miliard je chování státu a jeho nynějších představitelů. Není chybou podnikatelů, že chtějí své peníze maximálně zhodnotit a získat co největší podíl na trhu - či dokonce monopol. Jejich chování je přirozené. Záleží na podmínkách a mantinelech, kam až mohou zajít. Proč Julínkovo ministerstvo zdravotnictví tyto mantinely posouvá, nebo je dokonce bourá, vyvolává otázku, zda jde o ideologickou zabedněnost či o úmysl.

21. 5. 2008

Nejvíce diskutovanou a mediálně protřásanou částí dosud zveřejněných kroků ministra zdravotnictví Julínka jsou regulační poplatky. V pozadí a prakticky bez zájmu veřejnosti dochází k alarmujícím dějům, které mohou zlikvidovat soukromé lékaře a svobodu lékařského povolání. Jde o několik let trvající a nyní akcelerovaný vznik tzv. řetězců neboli monopolů.

21. 5. 2008

tisková zpráva Profesní a odborová organizace CZALPA ČSA, která sdružuje přes 500 pilotů letecké společnosti ČSA, se chce stát součástí procesu privatizace ČSA a.s.

20. 5. 2008

V článku o Čestmíru Císaři se praví, že byl na počátku padesátých let tajemníkem KV KSČ v Plzni. Tedy i v době, kdy došlo ke známým událostem kolem 1. června 1953.

V té době mu bylo 33 let a nebyl tedy žádný mladíček. Objasnil svou osobní roli v těchto událostech? Je nepředstavitelné, že by ho aktivní účast mohla minout. Kromě toho by jeho svědectví mohlo objasnit způsoby práce orgánů KSČ na krajské úrovni v oné vypjaté době.

20. 5. 2008

Ve svých Pamětech (2005) píše Čestmír Císař podrobně o antikomunistických demonstracích a násilnostech v Plzni 1. června 1953, které vyvolala necitlivě provedená měnová reforma.

V těchto více než tisícistránkových memoárech, o jejichž prvních cca tři sta stránkách jsem psal ZDE, se Císař důsledně prezentuje jako komunista, nebo aspoň člověk "socialistického" přesvědčení, a argumentuje, že komunistický režim, jak ho připravoval Gottwald, měl prý silně reformistický, sociálnědemokratický ráz. Toto všechno však prý bylo po roce 1948 brutálně převálcováno na nátlak imperiálního Sovětského svazu stalinskými zločiny a excesy. Císař nepopírá, že se na komunistickém režimu podílel jako jeho funkcionář, tvrdí však, že se zločinům a excesům vyhýbal a nikdy s nimi nechtěl mít nic společného. Své Paměti píše ze značným odstupem od dějů, které popisuje, z neangažované pozice, což je konec konců zjevné i z tohoto popisu plzeňských událostí dne 1. června 1953 (JČ):

21. 5. 2008

V roce 2004 před krajskými volbami, letos se budou konat opět, vsadila ČSSD na vyvolávání strachu z plánů ODS týkajících se zdravotnictví -- a volby drtivě prohrála. A stále se zdá, že ČSSD ruku v ruce s odbory, Lékařskou komorou a komunisty nemají po ruce nic jiného než jen strach a obviňování vládní politiky z toho, že je de facto zločinná. Je-li zločinná, nechť se konají právní kroky (a není-li důvěra v právní řád, potřebujeme reformu justice, kterou se ke škodě celé společnosti nepodařilo prosadit Otakaru Motejlovi a o níž se snaží současná vláda včele s ministrem Pospíšilem), ale populismus strachu není účelný.

Immanuel Wallerstein
21. 5. 2008

V příspěvku na konferenci Dědictví Andrého Gundera Franka ( u nás bohužel sotva známého ekonoma a publicisty), konané 11.-13. dubna 2008 na universitě v Pittsburghu, přednesl Immanuel Wallerstein (Yale) svůj názor o tom, co by mělo být agendou levice v příštích 25 letech. Shrnuji v následujícím textu bez komentáře jeho úvahy.

Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008
21. 8. 2014
"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, nyní osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?" (JČ) )

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

21. 5. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Člen parlamentního výboru pro zdraví a životní prostředí Azad Umar Bamarání oznámil, že zdravotní situace obyvatel Madínat as-Sadr je následkem několikatýdenní blokády a amerických útoků katastrofální. Tamní nemocnice a kliniky mají naprostý nedostatek základních potřeb, takže jsou v kritické situaci. Bamarání okrsek navštívil jako člen parlamentní delegace: „Viděl jsem na vlastní oči kritické podmínky v okrsku způsobené vojenskými operacemi.“ Delegace informovala o zjištěné situace ministra zdravotnictví Sáliha al-Hasnáwího; Bamarání vyzval režim, aby co nejdříve zasáhl a zabránil dalšímu zhoršování.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
5. 5. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V dubnu 2008 přispělo celkem 222 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 65 154.03 Kč, příjem z reklamy byl v březnu 2008 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2008 částku 281 504.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   

Tibet RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi   
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?   
30. 4. 2008 Řízená péče ve zdravotnictví - proboha, ne z USA! Petr  Wagner
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 Pondělní vysílání ČT24 o protiraketové obraně   
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Raytheon dostal za úkol řešit zahřívání polovodičů u vysoce výkonných radarů Štěpán  Kotrba
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Vysoká cena ropy přiměla American Airlines, aby z provozu vyřadili 75 letadel   
22. 5. 2008 Americké krize - fámy a pravdy Petr  Baubín
22. 5. 2008 Obavy z nedostatku ropy zvedly cenu barelu nad 135 dolarů   
21. 5. 2008 Cena ropy dosahuje téměř 130 dolarů za barel   
5. 5. 2008 IEA vyhlašuje poplach: Světu bude chybět 12,5 milionů barelů ropy denně   
5. 5. 2008 Írán definitivně odmítl dolar - bude to důvod k válce?   
29. 4. 2008 Fico varuje pred energetickou vojnou v Európe   
28. 4. 2008 Kde ksakru vězí ti ekonomové?   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Evropská komise připravuje krizový plán ropné nouze, firmy uzavírají strategické smlouvy   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2008 Experti: "Spojené státy přehánějí jadernou hrozbu ze Severní Koreje"   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
7. 8. 2007 Nový Zéland a Singapur se paktují s darebáky Zdeněk  Vopat
23. 6. 2007 Severokorejský jaderný reaktor bude "uzavřen do tří týdnů"   
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
13. 2. 2007 Severní Korea "souhlasí s jaderným odzbrojením   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Radarem v Brdech ohrožujete brdskou faunu a flóru   
13. 5. 2008 Jerusalem Post: Bush nabídne Izraeli předsunutý radar k české základně   
13. 5. 2008 Everybody knows - aneb Radar pátrá, radí, rozhoduje Karel  Dolejší
13. 5. 2008 Radare, vítej nám! (imprese) Michal  Kuklík
13. 5. 2008 BigBoard: akcionářská struktura pro paranoiky z Mladé fronty Dnes, aneb kudy teče české pivo Štěpán  Kotrba
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Uhodí-li tě do levé tváře, nastav jim pravou Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková