3. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 10. 2008

Přátelé,

nejbohatších 400 Američanů -- ano, pouhých čtyři sta lidí vlastní VÍCE než všech 150 milionů nejchudších Američanů. 400 bohatých Američanů ovládlo majetek poloviny celé země! Jejich celkový majetek má hodnotu 1,6 bilionu dolarů. Během osmi let Bushovy vlády jejich bohatství vzrostlo o téměř 700 miliard dolarů -- tedy o tutéž částku, jakou nyní požadují pro "záchranu" finančního systému. Proč nedají k dispozici na svou záchranu ty peníze, které vydělali za Bushovy vlády? Pořád jim ještě zbude skoro bilion dolarů!

4. 10. 2008

Moje postoje k "finanční krizi" v USA celkem dobře vyjadřuje Michael Moore v textu "Jak napravit situaci na Wall Street". Sice nesdílím jeho optimistickou víru v dobu, kdy každý bude mít svůj dům, své zdravotní pojištění (v americké realitě) atd., ale je-li ke stabilizaci finančního světa opravdu nutná injekce 700 miliard dolarů z peněz amerického daňového poplatníka (těžko to mohu posoudit, ale jaksi se nemohu zbavit pocitu, že to nebylo úplně správné rozhodnutí), Moorovy návrhy jsou naprosto legitimním stanoviskem k další diskusi.

4. 10. 2008

Americký ministr obrany: Budeme rádi, "když udržíme krok s inflací"

Koncem září média přinesla navzájem nezávislá vyjádření ruských a amerických představitelů o plánech na budoucí obranné výdaje. Viktor Zavarzin, předseda obranného výboru ruské Dumy, řekl agentuře RIA Novosti, že do roku 2011 se vojenské výdaje Moskvy ve srovnání s rokem 2008 zvýší o 45,6%.

3. 10. 2008
Milan Kubek

Minulý týden upozornili lékaři havířovské nemocnice dopisem primátora města Havířova, náměstka hejtmana pro zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ing. Veverku a hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Tošenovského na neúnosnou personální situaci na interním oddělení. Počet erudovaného personálu se snížil za uplynulý rok tak, že nemocnice není schopna zvládat permanentní problémy s péčí o hospitalizované pacienty, s obsazením odborných ambulancí kvalifikovanými lékaři. Míra krize je tak velká, že po odvolání primáře interního oddělení, zůstali na jeho lůžkové části pouze neatestovaní lékaři.

4. 10. 2008

Zní to hrdě a dokonce se dá říci, že podobný titul vždy představoval v civilizovaném světě určitý závazek a záruku určité úrovně chování. Svět se ovšem mění velmi dynamicky a chování chargé d'affaires velvyslanectví Gruzie v Praze Iriny Zhgenti na pátečním setkání Fontes rerum na téma: „Rusko, Gruzie a Kavkaz: nový světový pořádek?“ mne přesvědčilo o tom, že tento hrdý titul může také reprezentovat osobu nejen bez espritu a znalostí základů diplomatické profese, ale dokonce i bez ponětí o elementárním slušném chování.

3. 10. 2008

Aneb opět trochu o té naší suverénní (málo obsažné) povrchnosti

Vím, že jde o nanejvýš citlivé téma. Také proto nejdříve apeluji na to, abychom každý raději -- jako tradičně tesaři -- "dvakrát měřili, a teprve pak řezali" (do autorovy kůže, nesené na trh). Cítím jako nutnost v asi pěti připravovaných příspěvcích dotknout se několika navazujících námětů, sevřených jakoby právě tím klenákem "státnosti"; také snad v návaznosti na naše české evropanství (to až následně). Nejdřív cítím povinnost dotknout se citlivého, leč mnohdy jenom jako klišé vnímanému fenoménu "sv. Václav" .

4. 10. 2008

Ch5E│ Bahrajnský ministr zahraničí Khaled na 27. Valném shromáždění OSN v obecné rozpravě vyzval k vytvoření globální energetické organizace. Khaled řekl, že existují různé druhy energie, jejichž účinnost a dopad na životní prostředí, jsou zcela odlišné, což vyžaduje globální přístup k řízení, ale hospodaření s energií ve světě není uspokojivé.

3. 10. 2008

Ekonomická krize se občanů České republiky netýká, ujišťuje nás vláda a guvernér ČNB. V praxi firem orientujících se na vývoz, jsou však dopady krize pociťovány již dnes. Tam, kde chce vláda od nového roku pomoci montovnám zavedením konceptu tzv. Zelených karet, namnoze zaměstnanost stagnuje, nebo dochází k pozvolnému propouštění. Důvodem je pokles kupní síly v zahraničí a s ním spojený pokles zájmu.

3. 10. 2008

ŠOK│ Ropa, plyn a vojenská bezpečnost byly tématem jednání jednání premiérů Ukrajiny a Ruska Julije Tymošenkové a Vladimira Putina v Moskvě. V otázce ceny ropy a plynu Tymošenková prosila o alespoň pozvolné navyšování cen. Skok z dnešních 190 USD za 1000 m3 na avizovaných 400 USD za 1000 m3 by prý byl pro Ukrajinu šokem... Že by nebyly tématem jednání i prodloužení nájemní smlouvy Černomořské flotily v Sevastopolu, se nechce ani věřit.

Tymošenková a Putin
3. 10. 2008

JU│ Jak uvádí ruské Izvestije, na Ukrajině začíná velký skandál. Prezident Viktor Juščenko a jeho spolupracovníci byli obviněni z pašování zbraní. Izvestie se odvolávají na své články v minulosti, kdy psaly o tom,že ruská letadla byla nad Gruzií sestřelována zbraněmi dodanými z Ukrajiny. Nyní zvláštní komise ukrajinského parlamentu sestavila kompletní seznam zařízení, dodaného do Tbilisi za posledních 10 let. V tomto dokumentu se ukazuje, že rozsah vojensko-technické spolupráce se podstatně zvýšil od roku 2004, kdy v Gruzii začal vládnout Michail Saakašvili.

2. 10. 2008

Tolik bychom měli mezi sebou vybrat a dát to zřejmě bruselské byrokracii, aby z toho platila újmy, které utrpěl evropský bankovní sektor tím, že naprosto vědomě vytvářel finanční prostředky, které nebyly opřeny o jakoukoliv hodnotu, a virtuálně bohatnul a bohatnul a bohatnul. Z tohoto virtuálna si ovšem vyplácel v reálně tvrdých do vlastních, stejně reálných, kapes.

Současná situace je prý pro banky obrovským šokem a určitě se poučí a už to nikdy, ale opravdu nikdy neudělají. A hlavně přijde přísnější regulace. A máme to tady jedním vrzem...

Cchinvali
3. 10. 2008

ANALÝZA

Konflikt v Jižní Osetii jako úvod k rusko-americké strategické konfrontaci?

Srpnové boje na Kavkaze přinesly nejrozsáhlejší a nejvážnější rusko-americkou konfrontaci od jomkippurské války v roce 1973. Ke krizi eskalované gruzínským útokem na Cchinvali došlo i přesto, že na ruské straně se o Saakašviliho přípravách vědělo, byly od jara diskutovány v médiích a Moskva dala jasně najevo, že vojensky zasáhne.

Politika USA i Ruska v regionu v důsledku svéhlavosti gruzínského prezidenta selhaly na celé čáře. Michail Saakašvili se stal gruzínským prezidentem po květnových volbách v roce 2003, v nichž proti oponentům zaznamenal zisk „demokratických“ více než 96 procent hlasů. Těchto voleb se však nesměli účastnit někteří „příliš kritičtí“ pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Nový prezident spoluobčanům kromě vymýcení korupce slíbil především obnovení územní integrity země, která po konfliktech z počátku 90. let ztratila kontrolu nad třemi separatistickými provinciemi - Abcházií, Jižní Osetií a Adžarií. Prezidentův plán počítal sice s postupnou, avšak rychlou reintegrací zmíněných oblastí, které hodlal dosáhnout metodou cukru a biče.

3. 10. 2008

Monitor Jana Paula:

Před časem přinesly Britské listy několik článků věnovaných zdravotní péči starých lidí. Pokud bych uvěřil názoru, že staří lidé svoji předčasnou smrtí šetří státní pokladnu, a z toho vyvodil tendenci lékařů neposkytovat jim plnohodnotnou zdravotní péči, dovedl bych se tím do samého kouta úvah, z něhož by nebylo úniku. Jak snadno člověk volí laciná východiska a jak snadno se jimi dostává do pasti a to nechci. Pokud by to tak bylo, bylo by to zrůdné a tato společnost by si zasloužila odsouzení.

3. 10. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ještě se někteří komentátoři pořád ptají, jestli záchranný plán americké vlády pomůže či nepomůže k odstranění finanční krize. Reakce amerických zákazníků však ukazuje své účinky nejen na tamějším trhu, ale i v Německu a v Japonsku. Ze zdánlivé finanční krize se stala reálná hospodářská krize, a to nejen kvůli klesající poptávce po domech, ale taky po automobilech.

3. 10. 2008

PŘEHLED

Ivan Zajac

Ruská Černomořská flota, jejíž vznik se datuje na konec 18. století, se díky konfliktu s Gruzií dostala do popředí zájmu medií. V rámci vojenského námořnictva Ruské federace (Vojenno-morskoj flot, VMF) se řadí k těm hůře vybaveným, protože v jejích řadách dominují povětšinou starší jednotky. Jejím admirálům tak nezbývá než doufat, že dostanou prostředky na její obnovu.

Novodobá historie Černomořské floty (dále jen ČMF) se začala psát po rozpadu SSSR a získaní nezávislosti Ukrajiny. Hned na jejím počátku se vyskytly dva zásadní problémy. Prvním byly spory o rozdělení floty mezi nástupnické státy. Ty po dlouhých rokováních vyústily v dohodu o padesátiprocentním podílu obou zemí, ovšem s tím, že Ukrajina si ponechá jen 18 % a zbytkem podílu pokryje svoji zadluženost vůči Ruské federaci. Další kritický problém se odvíjel od skutečnosti, že hlavní námořní základna Sevastopol se ocitla na území Ukrajiny a na Černém moři se tehdy nenacházely jiné základny ČMF schopné přijmout větší počet velkých plavidel. Se ztrátou hlavní základny byla většina jednotek schopných plavby převelena jinam.

3. 10. 2008

Aktuální konflikt na Kavkaze podle některých pozorovatelů ukončil éru Nového světového pořádku, který byl počátkem 90. let minulého století nastolen Spojenými státy, poté co vyhrály studenou válku. Na scéně se zabydlují státy s mocenskými ambicemi jako Rusko, Čína, Indie nebo Brazílie. Země Latinské Ameriky vesměs odmítají politický a ekonomický diktát Washingtonu a preferují vzájemnou spolupráci a celkovou integraci jihoamerického kontinentu. Přestože se Spojené státy tento kurz snaží mařit, mají na celkové podobě nově se utvářejícího světa neopomenutelný podíl. Čína na prahu nového milénia je učebnicovým příkladem.

3. 10. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Překvapující série voleb v Latinské Americe v posledních pěti letech přinesla nejradikálnější výsledky v Bolívii, kde byl prezidentem zvolen Evo Morales. Není tomu tak proto, že Morales zastával nejradikálnější stanoviska. Spíše jde o to, že v této zemi, kde většinu obyvatel tvoří původní domorodé národy, byl příslušník jednoho z nich vůbec poprvé zvolen do nejvyššího úřadu. Tato událost sama o sobě představuje hlubokou sociální revoluci, kterou vůbec neuvítali potomkové evropských imigrantů dosud vždy ovládající zemi.

3. 10. 2008

NAD KONCEPCÍ MINISTRYNĚ STEHLÍKOVÉ

Zřejmě kvůli statistickým údajům nárůstu trestných činů spáchaných na dětech či ve světle nárůstu sociálně-patologických jevů, možná z pohnutek mučivého svědomí... A nebo jen kvůli klesajícím preferencím vyrazila vláda kampaňovitě do boje. I proti násilí na dětech. Kampaň před volbami je pořád jen kampaň zviditelňující politiku této vlády před volbami. 150 milionů z peněz poplatníků utratí za reklamu ministerstvo dopravy - namísto opravy silnic. Tak proč nedat pár milionů na kampaň říkající rodičům, že facky nevychovávají...

Počin je to chvályhodný, řada kroků je pozitivních, potřebných, ale stejně nelze návrhům tleskat. Ono totiž není čemu tleskat.

29. 3. 2008 Anna Čurdová: Únosy a týrání dětí ve jménu Boha, policie a soudu ZDE

15. 2. 2008 Anna Čurdová: Kterak nevyplácet příspěvky v nezaměstnanosti, aneb můžete jít do dolů ZDE
15. 1. 2008 Anna Čurdová: Lidové noviny: Účelová lež ministrova redaktora také poškozuje ženy ZDE
23. 12. 2007 Anna Čurdová: Vánoční dárek ministra Pospíšila a jeho kolegyně Stehlíkové ZDE
18. 12. 2007 Anna Čurdová: Baby boom po česku aneb hloupá vláda a partner, který vás uživí ZDE
30. 11. 2007 Anna Čurdová: Jesle jako norma? Ne. Jesle a školky jako pomocná ruka ZDE
29. 11. 2007 Anna Čurdová: Když kritizuju, mám něco i vymyslet aneb jak sladit pracovní a rodinný život jinak, než Topolánkova milenka? ZDE
28. 11. 2007 Anna Čurdová: Hledám služku pro Topolánka. Zn: Musím na schůzi výboru pro slaďování veřejného a rodinného života. ZDE
3. 10. 2008

O pravidelně stoupajících cenách plynu a ropy vědí snad i děti, ale naši politici zřejmě nepovažují trvalé úspory energie za důležité. Preferují spíše malé, zato okamžité zisky do rozpočtu zrušením významné podpory.

2. 10. 2008

Moje upozornění, že bych si Rusko neidealizoval, vyvolalo ve čtvrtek ráno celou řadu reakcí, od přátelských a tolerantních, poukazujících na to, že se státní úřady mnoha jiných zemí, včetně České republiky, chovají neférově a neslušně k vlastním občanům i k občanům cizích zemí, až po protesty, proč kritizuju Rusko, vždyť to vypadá, "jako že píšu jako pan Komárek v MFD". K tomu musím podotknout, že prostě není možno ignorovat realitu jen proto, že informace o ní zneužívá k propagandistickému psaní nějaký zaujatý komentátor či list. Bylo by to přesně totéž, jako když začátkem devadesátých let si zakazovali v Československu tehdejší tržní komsomolci různé rozumné postoje či praxi jen proto, že jich používali i komunisté (pamatujete, jak odmítali "plánování", protože to údajně dělal jen komunistický režim? a tím prohrávali v souboji s novými kapitalistickými konkurenty, protože ti samozřejmě, bez ideologických klapek na očích, plánování používali běžně. Atd.)

Přitom je samozřejmě pravda, jak na to poukazují i západní komentátoři, že v současnosti jsou Rusové v Rusku rekordně nejsvobodnější a nejbohatší a žije se jim nejlépe za mnoho desítek let. To vysvětluje také velkou popularitu Putinovu a Medvěděvovu, píše Jan Čulík.

Níže přinášíme soubor reakcí na poznámku o Rusku:

2. 10. 2008

Z výšin Hradu se rozhostilo podezřele ohlušující ticho, co se týče prvotních a následných (použité pokusy o řešení) projevů nastupující finanční a ekonomické krize.

Zatímco guru makroekonomiky a volného trhu bez přívlastků ještě bojuje s klimatickými změnami, státní sektor se skřípěním zubů sanuje soukromé finanční ústavy. Myslím, že pan profesor vždycky bojuje jinde, než je válka, ale možná jsem zaujatý, píše Jarmil Chládek.

Mám pocit, že právě teď je ta pravá doba k zásadnímu projevu presidenta k světové ekonomické situaci a hlavně k tomu, jaké jsou výhledy na řešení v rámci trhu bez přívlastků a na další život v prosperitě.

Myslím, že tímto projevem by si udělal jméno a možná i nominaci na Nobelovu cenu.

3. 10. 2008

Ruský bombardér, stíněný před radarem a údajně vybavený jadernými zbraněmi, měl možnost proletět ve vzdálenosti "90 vteřin" od britského pobřeží, aniž by ho zaznamenal britský vojenský radar, tvrdí bulvární deník Daily Mail. Podle deníku prý radar britského letectva nakonec letadlo zaznamenal, ale jediné dva páry stihaček, používané pro letecký poplach, byly někde jinde. List kritizuje údajné "škrtů v britském letectvu před čtyřmi lety, kdy prý byly z britského letectva odstraněny čtyři letecké jednotky. Článek působí jako PR zájmových skupin v britském letectvu, které se snaží prosadit více vládního financování.

Britské ministerstvo obrany prý potvrdilo, že k ruskému proletu skutečně došlo, avšak dodalo, že má "mnohovrstevnatý" přístup k odstrašení nepřátelských letadel. "Máme dostatečné množství letadel pro každou situaci," uvedl ministerský mluvčí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 10. 2008

Agentura AFP však přeceňuje význam tohoto opatření pro ochranu civilistů

Agentura AFP s odvoláním na izraelský vojenský rozhlas informovala, že armáda zahájila nákup kazetových zbraní, jejichž submunice je vybavena autodestrukčním mechanismem. Cílem tohoto opatření má být údajně omezení počtu civilních obětí v příštích ozbrojených konfliktech.

2. 10. 2008

KD│ Katharine Gunová si samozřejmě mohla dovolit svědomí - pokud ovšem nenarušovalo její práci pro britskou zpravodajskou službu, píše Norman Solomon v článku pro magazíny Truthout a Perspective, který představuje knihu Marcie a Thomase Mitchellových. Z pohledu úřadů bylo svědomí Katharine něčím asi stejně uchopitelným jako pixel na obrazovce počítače. Během jednoho obyčejného rána však při pročítání emailů svědomí náhle udeřilo -- a změnilo život Katherine Gunové i dějiny.

2. 10. 2008

Stále se vedou debaty na téma, zda nás probíhající krize obejde obloukem, zda ten oblouk bude velký či malý. Nemálo analytiků, kteří už dnes připouštějí, že se něco děje, ještě před pár týdny bylo naprosto v klidu a vypočítávali mnoho důvodů, proč se zde nemůže nic stát.

Nechci zpochybňovat jejich mnohá tvrzení, protože by snad bylo nejlepší si někdy dát tu práci a srovnat jejich výroky v časové řadě a hlavně se podívat na jejich prognózy.

2. 10. 2008

"Spojené státy se utopily v asijské likviditě," sdělil jeden čínský státní činitel Davidu Pillingovi, komentátoru hospodářského deníku Financial Times.

2. 10. 2008

Očarován a zkrušen hloubkou analýz v Britských listech, přispívám do vřavy rezolucí z lidu. Spěchám se svou troškou do mlýna -- neodolatelná fráze, otlemená řeč, hlas --- vichřice podoba!

3. 10. 2008

Když jsem si přečetl poznámku Jana Čulíka ke kresbě Michala Marčáka "Moc bych si Rusko neidealizoval", tak jistě jen shodou okolností to první, co mne napadlo, bylo chování britských úředníků v Doveru, když v polovině devadesátých let zjistili, že jsem z divokého Východu. Nejde totiž ani o britské ani o ruské, ba ani o české úředníky. Jde o to, že Jan Čulík popsal naprosto dokonale obraz byrokrata, kterého potkal v životě asi každý jeden z nás. Myslím, že jeho poznámka by si zasloužila být úvodem k příslušnému heslu ve Wikipedii. Blahopřeji.

A jen tak na okraj: Rusko si netřeba ani idealizovat ani zatracovat. Za prvé je mu to úplně jedno a za druhé úplně stačí, že prostě jenom je.

Pozn. JČ: Není mi jasné, jakým myšlenkovým zkratem čtenáři spojují důvodnou kritiku ruské byrokratické zvůle s jistě existující obdobnou zvůli byrokratů vůči cizincům v USA či v Británii :) To, že někdo kritizuje Rusko, snad proboha neznamená, že tím chválí jiné země :) Pokud vím, tak má poznámka byla ke kreslenému komentáři, v němž se Michael Marčák jako k zachránci obracel k Rusku, nikoliv k USA či Británii.

A protože je to Rusku fuk, nesmíme snad kritizovat to, co je na něm nepřijatelné?

1. 10. 2008

"Trest pro peněz chtivé bankéře", to není záchranný plán

Jestliže Kongres neschválí nějaký podpůrný balík pro finanční systém, banky po celém světě budou dál krachovat a světové hospodářství zcela určitě utrpí hlubokou depresi. Avšak i v tom případě, že by se američtí politikové vzpamatovali a dohodli se na balíku, politikové po celém světě si budou muset pečlivě a konstruktivně rozmyslet své postoje vůči podpoře bank. Pokud se svět má vyhnout stoprocentnímu znárodnění všech bank, zejména v Americe a v Británii, politikové se budou muset přestat chlubit, že chtějí potrestat peněz chtivé bankéře, a budou muset začít podporovat akcionáře i střádaly ve velkých bankách, píše ekonomický komentátor listu Times Anatole Kaletsky a pokračuje:

30. 9. 2008

Prožíváme teď daleko více než finanční krizi. Je to historická geopolitická změna. Dochází k nevratné změně v rovnováze moci ve světě. Éra amerického globálního vůdcovství, která začala během druhé světové války, skončila, míní profesor John Gray.

1. 10. 2008

Navzdory zásadnímu pesimismu ohledně budoucnosti průmyslové civilizace se mluvčí jednoho z proudů americké alternativní spirituality, John Michael Greer, v posledním blogu snaží najít sféry, v nichž by současná finanční krize mohla Americe paradoxně pomoci k vyřešení dosud ignorovaných problémů. Greer načrtl celkem pět okruhů, kde by podle jeho názoru "léčba šokem" mohla prospět. Jsou to:

1. 10. 2008

Dramatická tvorba Václava Havla jistě není originální: je svého druhu velmi dovednou variantou především her jiných, známých v širokém povědomí jako absurdní drama. Celý evropský kontext tohoto fenoménu není jednolitý, obsahuje tvorbu podstatně různých autorů: nejznámější jsou patrně Samuel Beckett (1906-1989), Eugène Ionesco (1909-1994), méně již například Arthur Adamov (1908-1970). Nejblíže má Havlova dramatická tvorba v některých rysech k polemickým pokusům o antihry Eugèna Ionesca, výborného francouzského dramatika rumunského původu. Právě on velmi dovedně rozvinul základní princip, spočívající v repetitivnosti, nebo chcete-li opakování, základních motivů, a nejvíce fráze. Založil tím doslova celý systém...

3. 10. 2008
tisková zpráva

Pražští sociální demokraté jsou znepokojeni stavem ovzduší v hlavním městě. Za jeden z největších problémů považují vysokou koncentraci drobných částeček PM10, jejichž naměřené hodnoty často překračují imisní limity. Podle měření kvality ovzduší je hlavním znečišťovatelem v Praze doprava. Převážná část zdraví nebezpečných částeček PM10 pochází právě ze spalovacích motorů aut, jež brázdí pražské ulice.

3. 10. 2008

25. září 2008 byla založena Mezinárodní komise pro nešíření jaderných zbraní a jaderné odzbrojení (International Commission on Nuclear Non-proliferation and Disarmament). Komisi založily vlády Austrálie a Japonska a opírá se o řadu významných světových politiků a vědců. Komise doufá, že na nejvyšší politické úrovni znovu oživí pozornost věnovanou nešíření jaderných zbraní a jadernému odzbrojení. Tato snaha předchází konferenci, která má za úkol v roce 2010 shrnout výsledky Dohody o nešíření jaderných zbraní (NPT). Cílem komise je zaujmout realistický postoj k mnoha faktorům, které posilují potřebu získávat a uchovávat jaderné zbraně. Tyto postoje budou precizně technicky formulovány, ale zároveň by měli být přesvědčivé i pro politické činitele.

11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2008 A už je ta krize tady, neboli Obavy se uskutečňují drastickým způsobem Uwe  Ladwig
2. 10. 2008 Prostoduché úvahy chudáka Michal  Kuklík
2. 10. 2008 Putin kritizoval Spojené státy za "neschopnost vyřešit finanční krizi"   
2. 10. 2008 Britský premiér pod tlakem Francie i Irska   
2. 10. 2008 Amerika si musí odvyknout finančním dotacím z Číny   
2. 10. 2008 Americký Senát schválil sanační balík, reakce světových burz je nijaká   
2. 10. 2008 Podezřele ohlušující ticho z Pražského hradu   
1. 10. 2008 Americký Kongres zopakoval chyby ze třicátých let   
1. 10. 2008 Velmi špatně   
1. 10. 2008 Může být finanční krize Americe užitečná? Karel  Dolejší

Pákistán RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   
24. 9. 2008 Pákistán považuje americké razie na své území za příčinu islamabádského atentátu   
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
23. 9. 2008 Další pohraniční incident mezi Pákistánem a USA   
22. 9. 2008 Paranoia nikdy nepřináší mír, ale vždycky jen válku Štěpán  Kotrba
19. 9. 2008 Myšlenka včerejška: Kuda do Kabula, gospodin?   
15. 9. 2008 Pákistánci stříleli na výstrahu do vzduchu proti Američanům   

Mexiko RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 12. 2006 Mexiko má dvoch prezidentov Samuel  Kováč
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála
27. 11. 2006 Mexiko: policejní represe posílily síť občanské společnosti Eva  Malířová
6. 11. 2006 Vzpoura v Mexiku Thomas  Franke
30. 10. 2006 Venezuela versus Guatemala: Kdo obsadí místo v Radě bezpečnosti OSN? Simone  Radačičová
15. 9. 2006 Mexiko: ústavní právo na odvolání vlády Eva  Malířová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
22. 9. 2008 Obětí Mnichova byla i Milada Horáková Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2008 Chargé d'affaires Ladislav  Žák
3. 10. 2008 Olympijská válka Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Černomořská flota znovu v boji Ivan  Zajac
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?   
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2008 Příběh špiónky, která chtěla zabránit válce   
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
26. 9. 2008 Ruská rozvědka je mocná Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
24. 9. 2008 Dalš incident ve Vazíristánu: kdy dojde Pákistánu trpělivost?   
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany   
12. 9. 2008 Začarované kruhy Ladislav  Žák
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu   
26. 9. 2008 USA: Pokus o předpověď Ladislav  Žák
26. 9. 2008 Švejk znovu v ruské uniformě Milan  Daniel
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Kontrarozvědka: "Ruští špioni se snaží v ČR vyvolat odpor proti americkému radaru"   
25. 9. 2008 Iniciativa Ne základnám odmítá spojení se zpravodajskou činností Ruské federace   
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek