18. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 12. 2007

ANALÝZA

Baby boom po česku aneb hloupá vláda a partner, který vás uživí

V Česku se narodilo nejvíce dětí za posledních několik let. Česko zažívá baby boom. Tak hlásaly titulky novin a to přece musí být pravda, ne? Hurá, začíná se rodit více dětí a populační krize je zažehnána. Nevymřeme.

Reforma veřejných financí byla dělána citlivě, rodin s dětmi se téměř vůbec nedotkne a záleží na tom, jestli celebrity půjdou příkladem a budou těhotné a budou rodit. Tak dula z plných plic do Práva minulý týden v pátek poslankyně ODS Alena Páralová. Pojďme trochu počítat, co vše potřebuje mladá rodina k tomu, aby byla spokojená a mohla mít spokojené dítě.

Plození dětí je ženskou přirozeností, nikoliv reakcí na ekonomiku. S tím jediným lze asi souhlasit. Děti skutečně nejsou jenom o ekonomice. Měly by být z lásky. Jak romantické a zvlášť jestli ty celebrity půjdou příkladem. A tak se nedivím, že taková Pavlína Babůrková s ekonomickým zázemím rodí jak na běžícím pásu. Vila v Jevanech je velká. Ale že bych si kvůli vzoru Babůrkové pořizovala další robě? Nebo bude tato celebrita vzorem pro sekretářku s měsíčním platem 15 tisíc brutto?

Na ekonomickou realitu vládního konceptu šťastné rodiny se podívejme bez výkyvů sociálních i regionálních.

Důležitý je určitě byt, lepší je samostatný, i když v případě většího bytu to jde i u rodičů. Ale dobře. Bydlení. Tak v Praze se pohybuje, takový normální, docela malý byt okolo dvou milionů. Garsonka za milión, ale ta pro rodinu vhodná není, snad jen k vystudování a početí. Něco jako sociální a nájemní bydlení postupně rušíme, tzv. novomanželské půjčky také. Protože to první uvedené neodpovídá tržním principům, to druhé je sociální inženýrství. Bytů je dost. Hypotéku si vezmi, milý občane, anebo nic. Takže byt okolo dvou milionů v Praze a o něco málo míň třeba v severních Čechách. Jenže, co v takových severních Čechách, když je tam těžko sehnat práci? Statistiky nám sice vykazují klesající míru nezaměstnanosti, ale jsou kraje, kde o práci nezavadíš i když se hodně snažíš. A co někde na vesnici?

A tak vláda přišla s dalším vylepšením. Na druhého rodiče, který je doma, připravila velké slevy na dani. Modrá šance. Prima, říkáte si, ale k tomu a se nedodalo b. Zase se vyplatí jenom vybraným jedincům a ne všem a zároveň.

Ušetřete na daních slibovanou částku, když máte třeba 15 tisíc hrubého... A hlavně: daňové úlevy jsou jednou do roka a co bude v případě dalších reforem? Kdo bude platit sociální a zdravotní pojištění? Co když se partner sebere a odejde? Život není peříčko.

Další modrou inovací pro mladé rodiny je snížení porodného. Prý se nikde neukázalo, že vysoké porodné má souvislost s propopulačními opatřeními. A ani ho nemají ve všech státech Evropské unie... To cituji pro změnu ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. No pravda, porodné nemají, ale mají třeba fungující služby a jiná opatření, o kterých se nám jenom zdá. Porodné je historicky vzniklou částkou. Zčásti bývalo bolestným za porod, zčásti to byl příspěvek státu na výbavičku. Slyšíte? Příspěvek socialistického státu na socialistickou výbavičku a bolestné za porod nového občana. Socialistického občana. I paní Topolánková dostala porodné za svého syna, cvalíka Mirka. Ministerstvo nyní usoudilo, že výbavičku lze podědit, nejlépe po několika dětech předešlých a bolestné patrně vyřeší epidurál (pro muže: injekce na bezbolestný porod). No a když přece jenom budete chtít tu dětskou výbavičku novou, tak je to vaše volba. Svobodná. Ona totiž i ta nejlevnější bohatě přeskočí porodné 13 000. A jako další inovaci pro zdárný populační vývoj přidáme placení v nemocnici, a to i za děti v inkubátorech. To pobyt paní Topolánkové v porodnici s malým Mirečkem byl zadarmo. Tedy, ne tak docela, zaplatili ho všichni občané solidárně. Snad jediný případ solidarity, který se nevyvedl, soudě aspoň podle toho, co z Mirečka vyrostlo.

Tak dál... Abyste mohli zajistit rodinu, a to bez ohledy zda jste žena či muž, potřebujete práci. I paní Topolánková měla práci, a to dobře placenou práci při budování socialismu. Administrativní síly potřeboval jak aparát KSČ, tak i ONV. Pokud možno dobře placenou. Socialistický stát se o své úředníky dokázal postarat... Ne tak ovšem dnes tato vláda. Pokud jste muž, tak snad máte i šanci, pokud jste žena, tak se stále setkáte s praktikami tzv. diskriminačních otázek. Zaměstnavatel automaticky předpokládá, že jako žena chcete děti, máte děti, budete mít děti. A pozor, žena, která má děti a pracuje, je vůbec potencionálně nebezpečná, protože se zaměstnavateli nevyplácí do ní investovat peníze. Neb co když děti budou nemocné... I Mireček býval nemocný a paní Topolánková s ním byla často doma. Zaměstnavatel s tím počítal. Ne tak dnes. U žen je nemocnost dětí handicapem, řešeným dovolenou či babičkami, když jsou. U mužů se vůbec ani nepředpokládá, že by také měli děti. Oni prostě nerodí, tudíž rodiny jenom ekonomicky zabezpečují. Ale co když se mužům rozbije auto?

Náklady na rodinnou pohodu můžeme počítat dál. Finanční náklady na dítě se pohybují okolo 6,5 tisíc měsíčně. Přídavky proto také zkrátíme. Co kdybychom je zneužívaly. Musí být opravdu, ale opravdu adresné. Aby se státní informační systémy plnily utěšeně daty, neb počítačové firmy touží po zakázkách. A samoživitelky? Neměly mít děti. Nebo ať si fofrem najdou partnera, který je uživí.

Co vlastně dítě potřebuje, když roste? Kromě domova a milujícího táty s mámou, když se to povede? No, třeba taky nějaké vzdělání (zkuste dítě vybavit do první třídy), mimoškolní činnost( LUŠ cca 1300,- na půl roku), nějaké kroužky (od 500 až po vyšší částky měsíčně), sem tam by to chtělo nějakou kulturu (ještě že máme ochotnická a loutková divadla, kam se chodí opravdu za babku), nějaký výlet s rodinou, letní tábor atd., atd.

A od nového roku přijdou nejenom šetřící inovace v oblasti rodinné politiky, ale i zdražení všeho, co okolo sebe vidíme. Ještě by mohlo vládu napadnout, že zdraží vzduch a popřípadě zakáže občanům dýchat, když nezaplatí.

Premiér Topolánek se svými manželskými i mimomanželskými dětmi by za baby boom mohl dostat metál, ministr Nečas také. Jenže. Plat poslance, senátora a ministra je přece jenom trochu více než průměrný plat. A i na ten průměrný se těžko dosahuje. A mějte pak děti... Budu se muset zeptat studentů, jestli jim je třeba vzorem Gábina Partyšová či jiná celebrita a jestli je to povzbudilo v tom, že chtějí mít děti, jak si myslí Alena Páralová. Nebo jak si myslí premiérova milenka Lucinka v roli předsedkyně vládního výboru pro slaďování rodinného a profesního života.

Vím, že děti nejsou jenom otázkou ekonomických čísel, ale žijeme ve světě, který je konzumní, ve světě, který obrací hodnoty a peněženky naruby. Ve světě, který ale potřebuje nové generace. Pokud postavíme lidi před tvrdé rozhodnutí, zda si vybrat trh práce či rodinu, pak si vyberou nejspíše trh práce. Chovají se odpovědně. Přiveďte potomka do nejistoty. A udělejte si z něj skoro jediný příjem rodiny... Připadá vám to odpovědné?

Škoda, že se vláda ODS nepodívala do statistik, třeba by přišla i na to, proč máme stále více jedináčků a proč nemáme více rodin se třemi dětmi. Moje kamarádka má od jedné ze svých dcer už dvě vnučky. Chtěli by třetí dítě. A kde je problém, pokud tam není problém zdravotní? Finance. Pokud by odešla na mateřskou, těžko se pak bude vracet do zaměstnání a těžko by pak  manželé chod domácnosti utáhli. Zeť podniká a vcelku úspěšně. Příběh jako vystřižený, ilustrující věrně stav.

Hloupá je vláda, která nepodporuje rodiny s dětmi, hloupá je vláda, která šetří tam, kde nemá. Německá vláda to pochopila. Ta česká stále ještě ne.

Hloupá vláda.

                 
Obsah vydání       18. 12. 2007
18. 12. 2007 Británie opouští Basru, nechává za sebou vraždění a chaos
18. 12. 2007 Už vím, proti komu je americký radar - proti Izraeli Štěpán  Kotrba
18. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
18. 12. 2007 Výbor pro prevenci domácího násilí -- zmizí konečně šikana, slídění a domácí násilí z přestupkových řízení? Jan  Potměšil
18. 12. 2007 Zabezpečení a ochrana dětí, aneb Vinen je i ten, kdo odvrátí oči Uwe  Ladwig
18. 12. 2007 O čem je prezidentská volba? Miloš  Dokulil
18. 12. 2007 Případ znásilněné dívky je ukončen
18. 12. 2007 Baby boom po česku aneb hloupá vláda a partner, který vás uživí Anna  Čurdová
18. 12. 2007 Rozvaha a odříkání je součástí založení rodiny
18. 12. 2007 Globalizace, spravedlnost a univerzální hodnoty: Wallersteinova kritika evropského univerzalismu Rudolf  Převrátil
18. 12. 2007 Protože mě kritizujete, jste slepý, hluchý, nebo komunista
18. 12. 2007 Most Jan  Skácel
30. 11. 2007 Jací jsme
18. 12. 2007 Nové číslo Listů
18. 12. 2007 Internetová videopůjčovna České televize vítá první zákazníky
18. 12. 2007 Ještě k "Budu se soustředit" Jan  Čulík
18. 12. 2007 Čurdová o marihuaně online na serveru Lidových novin
18. 12. 2007 Pozor, had! Miroslav  Bobek
17. 12. 2007 Atomové elektrárny a rakovina Petr  Wagner
11. 12. 2007 Co udělal Paroubek pro vysvětlení Švejnarových kvalit Štěpán  Kotrba
17. 12. 2007 Budovatelské nadšení inženýra Šefary Pavel  Doucha
14. 12. 2007 Občané České republiky -- blbečci s volebním právem Jakub  Rolčík
17. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Čo chce Putin Immanuel  Wallerstein
17. 12. 2007 Kraus na Krause, Švejnar za Klause Bohumil  Kartous
17. 12. 2007 Kauza Adéla Rajdlová -- vizitka neduhů trestního řízení v České republice Zdeněk  Jemelík
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007
17. 12. 2007 Jednání USA -- Rusko: jak je to doopravdy?
17. 12. 2007 Domácí násilí v českých domácnostech: nedostatek dospělosti dospělých Hana  Mudrová
17. 12. 2007 Vlády se střídají, všechno je v pořádku...? Pavel  Janíčko
17. 12. 2007 Likvidace Památníku národního písemnictví je pravděpodobná Petr  Nachtmann
17. 12. 2007 Hrozí popření práce, kterou vytvořily generace literárních vědců
17. 12. 2007 Britské listy v angličtině?
17. 12. 2007 Běda mně, který jsem se opovážil přemýšlet Lukáš  Lhoťan
17. 12. 2007 Udiversum -- Pražský týden mediální diverzity
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
18. 12. 2007 Baby boom po česku aneb hloupá vláda a partner, který vás uživí Anna  Čurdová
30. 11. 2007 Jesle jako norma? Ne. Jesle a školky jako pomocná ruka Anna  Čurdová
29. 11. 2007 Násilí jako komunikační strategie "bezmocných" Jan  Paul
29. 11. 2007 Když kritizuju, mám něco i vymyslet aneb jak sladit pracovní a rodinný život jinak, než Topolánkova milenka? Anna  Čurdová
28. 11. 2007 Hledám služku pro Topolánka. Zn: Musím na schůzi výboru pro slaďování veřejného a rodinného života. Anna  Čurdová
26. 11. 2007 Gladiátoři v cirku se měli šanci bránit, ženy o tuto šanci musí ještě dnes bojovat Anna  Čurdová
15. 11. 2007 Idea princezny a masová manipulace Sandra  Wain
6. 11. 2007 Tři roky po absolutoriu vysoké školy mají ženy o 1000 liber nižší plat než muži   
23. 10. 2007 České ženy o budoucnosti země Zdeňka  Petáková
18. 10. 2007 Náhradní výživné znovu na scéně aneb ODS chce zakázat rozvody Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Čurdová: Talmanová jako "expertka na slaďování"? Anna  Čurdová
3. 10. 2007 Čurdová: ČSSD je na straně samoživitelů a samoživitelek Anna  Čurdová
12. 9. 2007 Poznámečka k volebnímu právu muslimek Lenka  Vytlačilová
10. 9. 2007 Svoboda za peníze je otroctvím Sandra  Wain
30. 8. 2007 Ženy v ČR nemají čas zabývat se svými problémy Klára  Doušová