28. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 3. 2007

Dinesh D'Souza, The Enemy at Home: The Cultural Left and Its Responsibility for 9/11 (Nepřítel doma: Kulturní levice a její odpovědnost za 11. září)

D'Souzova kniha je výmluvným důkazem krize amerického konzervatismu, argumentuje Andrew Sullivan ve své recenzi v časopise The New Republic. Tato kniha má odvahu sledovat logiku konzervatismu Bushovy éry až do jeho nejzazších důsledků. V tomto smyslu je to mainstreamová konzervativní kniha, svým způsobem vizionářská.

D'Souza energicky odmítá kulturní a filozofický modernismus. Je přesvědčen, že hlavní rozdíly v americké politice už nejsou mezi hospodářskou pravicí a hospodářskou levicí. Hlavním rozdílem v jednadvacátém století je rozdíl mezi autoritou a autonomií, mezi politikou založenou na náboženské víře a individuální svobodou.

D'Souza válčí proti modernímu Západu. Kdyby byl nucen se rozhodnout mezi teokratickým řádem, který vynucuje tradiční morálku a světským řádem, který by takovou morálku odsunul stranou, D'Souza podporuje to první. Píše to docela otevřeně: "Ano, raději bych šel na baseball anebo na drink s Michaelem Moorem než s velkým muftí z Egypta. Ale když jde o hlubinnou víru, musím se přiznat, že mám blíž k tomu důstojnému muži v dlouhém hábitu než k tomu nepořádnému člověku v baseballové čepici."

Sloupek
Tomáš Třeštík

Až jednou
a nemusí to být letos
ani v tomto údolí smutného živobytí
Až půjdeš jezerem lopuchů
v pustnoucím parku
a daleko bude všechno ponížení
až samota, ta daň ze svobody
vyvzdoruje ze tvých očí
tak dětsky zpupných
slzu poslední a zbytečnou už
snad řekneš:
"Jeruzalém mi shořel
a v něm chrám mé víry
a to, že už nemůžu dál
to jediné mi dává sílu..."

Z malých neštěstí
skládá se velká naděje
světa

ze sbírky Staré zahrady, Host, Brno 2003 vybral Štefan Švec

28. 3. 2007

Jedním z nejděsivějších poučení, jakého se mi dostalo, je to, že celkem vzato dospělí nevědí, co vlastně dělají. Jako dítě ve škole jsem si mylně myslel, že moji učitelé jsou neomylní, znají všechno, chrání je neviditelné silové pole dospělosti. I jako student jsem se mylně domníval, že lidé, kteří mají významné postavení, jsou "dospělejší" než já - že mají v hlavě nějaký duševní počítač, který je vede k správným rozhodnutím, i když s nimi vždycky nesouhlasím.

K pozdnímu prozření u mě došlo kolem pětadvaceti, na mejdanu, kde jsem mluvil s dívkou asi tak mého věku, která byla učitelkou, a přiznala se mi, že většinou učí žáky to, co se sama naučila z jejich učebnice pouze o týden dříve. Pokud se jí daří být před žáky o jednu kapitolu napřed, je to v pořádku, píše v deníku Guardian Charlie Booker a pokračuje:

28. 3. 2007

Nedávno som čitateľov Britských listov informoval o ansbachskej občianskej iniciatíve proti zámerom Američanov rozšíriť vrtuľníkovú základňu US-Army v regióne Ansbach. Medzitým udalosti nabrali spád. Členovia občianskej iniciatívy sa rozhodli založiť vlastný spolok, ktorý by presadzoval ich záujmy. 23. 3. 2007 o 19.30, sa v hostinci Rangau v Ansbachu-Elpersdorfe konalo verejné valné zhromaždenie, na ktorom bolo prezentované založenie spolku.

27. 3. 2007

Odpověď ministru Schwarzenbergovi

tisková zpráva organizace Greenpeace

Odpověď na dopis ze dne 23. března 2007

Věc: Nóta USA k radarové základně a závazky České republiky

Vážený pane ministře, děkujeme za Vaši odpověď na žádost o poskytnutí nóty USA ohledně umístění protiraketového radaru v ČR ze dne 14. března. Tato žádost byla vedena zájmem o problematiku mezinárodní bezpečnosti, jíž se naše organizace zabývá od svého vzniku v roce 1971. Od té doby jsme měli mnohokrát možnost zjistit, že v podmínkách mezinárodního napětí a závodů ve zbrojení se ochraně přírody a zdravého prostředí zpravidla příliš nedaří.

Jsme velmi potěšeni, že jsme se mohli seznámit s textem neoficiálního překladu předmětného dokumentu, ačkoliv nám není zřejmý důvod, proč jsme nemohli obdržet originální anglický text. Vámi poskytnutý dokument sice není úplný, neboť postrádá obě přílohy evidované v režimu vyhrazené, umožňuje však učinit významné závěry o charakteru a dosahu probíhajících jednání mezi Spojenými státy a Českou republikou. Na základě jeho studia musíme konstatovat, že obavy, jimiž byla vedena naše první žádost, se jeví jako do značné míry oprávněné.

Odpověď organizace Greenpeace na dopis od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ohledně plánované americké základny v ČR.

Schwarzenbergův dopis - faksimile ZDE

Nóta Velvyslanectví Spojených států Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám

28. 3. 2007

Jak se nám ten svět mění a tím nemyslím jen naše nejbližší okolí! Včera jsme nenáviděli cizí vojska na českém území a dnes naši demokratičtí politici zvou jiná cizí vojska, aby si laskavě udělala pohodlí a postavila si základnu podle svých potřeb. Včera se většina lidí v Iráku obávala státních (tedy "Saddámových") bezpečnostních sil, ale ono to bez nich nepůjde. Tak tedy dnešní irácký prezident i ministerský předseda podali návrh zákona, podle něhož by se dřívější členové Husajnovy vládnoucí politické strany, včetně členů obávaných policejních a polovojenských jednotek vrátili ke své dřívější práci.

28. 3. 2007

Činitelé Bushovy vlády na všech úrovních se podíleli na úsilí, řízeném z Bílého domu, potlačovat, odkládat či bagatelizovat zveřejnění výsledků výzkumu o podnebných změnách, z nichž vyplývalo, že by se ukázala politika Bílého domu ve špatném světle, konstatuje nová zpráva neziskové kontrolní organizace Government Accountability Project.

27. 3. 2007

Protestní hladovka, kterou vyhlásil obžalovaný Erguen Uzunoglu 13. března 2007, mohla vyvolat ve veřejnosti dojem, že vinou soudu hrozí další nekonečné protahování trestního řízení, které trvá již dvanáct a půl roku. Ve skutečnosti se vynesení rozsudku neodvolatelně přiblížilo veřejným zasedáním soudu v úterý 27. března na dosah ruky.

Začátek jednání zpestřila polemika mezi panem Uzunoglu a předsedou senátu o tom, zda je možno zahájit řízení, když obžalovanému nebylo doručeno předvolání. Když pak soudce chtěl předvolání doručit, s tím, že to není nezbytné, pan obžalovaný je odmítl převzít. Vzrušení bylo zbytečné: na konci předešlého jednání všichni přítomní vzali na vědomí odročení se všemi podrobnostmi, takže nedoručení předvolání nebylo překážkou zahájení jednání. Takových drobných potyček jsme během tohoto procesu zažili v soudní síni desítky.

27. 3. 2007

Neuvěřitelná "diplomacie"

Mediálně výrazná v uplynulém měsíci byla vyjádření některých představitelů členských zemí NATO (konkrétně např. Německa, Lucemburska nebo Norska) a Ruské federace. Výtky na nedostatek transparentnosti a informování, které v těchto vyjádřeních zazněly ČR odmítá, neboť se nezakládají na pravdě a agresivní ruskou rétoriku odmítá zcela. Většinu uvedených vystoupení MZV interpretuje jako mediální sebeprezentaci konkrétních politiků před domácím auditoriem. A to buď z důvodů ideologických, předvolebních nebo vycházení vstříc očekávání pacifistického elektorátu."

"Ani s pokusy některých zemí a některých poslanců Evropského parlamentu (včetně českých), aby se otázkou zapojení ČR do projektu protiraketové obrany začala zabývat EU, MZV nesouhlasí. Jde o problematiku, která není v kompetenci EU. EU se nikdy problematice protiraketové obrany nevěnovala (...). Stejně tak EU nikdy neprojednávala otázky související s americkou vojenskou přítomností v kterékoliv ze 14 zemí EU, kde má v dnešní době USA své vojenské základny"

Zdroj: ZDE

Mnozí političtí komentátoři, například Lída Rakušanová ZDE, právem poukazují na to, že žádná jednání mezi supervelmocí, jako jsou Spojené státy, a desetimilionovou zemičkou, jako je ČR, nemohou být rovná. Proto - argumentují, pokud by byli čeští politikové aspoň trochu chytří, využili by při jednání s Američany Evropské unie - což je celek, který je aspoň trochu schopen vyvážit sílu USA.

Jenže, jak vyplývá z uvedeného, na ministerstvu zahraničí ČR nejsou vůbec žádní diplomati, kteří by si byli vědomi toho, že mocenské zájmy na světě musejí být vyvažovány, pokud se moje země nemá stát naprostým otrokem. Ne jsou to ideologové, kteří prostě chtějí dnešní americké vládě lézt kamsi, bez ohledu na zájmy své země a bez ohledu na fakta. Dokument, svědčící o takovýchto postojích současného českého vedení je nesmírně deprimující, protože z něho vyplývá, že česká strana se nechce spojit s dobře mínícími evropskými spojenci, avšak ze zaslepených ideologických důvodů prostě udělá pro Spojené státy cokoliv. Bez ohledu na názor české veřejnosti.

Je to nesmírně nebezpečná hra a nedovedu si vysvětlit, proč se čeští diplomaté a politikové takto chovají. Snad to lze jedině vysvětlit čtyřicetiletou zkušeností z komunistického otroctví a přežívajícím přesvědčením, že nevýhodnější českou politikou vůči mocným je nikoliv se spojovat se spojenci, s nimiž nás pojí společný zájem, ale zalézt nejsilnější supervelmoci do zadního traktu co nejhlouběji, naprosto se jí otrocky oddat a doufat, že "vládce nás za naši neomezenou úslužnost po zásluze odmění."

Je to otřesný způsob jak bránit české zájmy na mezinárodním fóru.

26. 3. 2007

Neumí čéésky

Neumí čééésky...
Bolek Polívka ve hře Šašek a královna
Divadlo na provázku, 4. 3. 1983

Z následujícího dokumentu, který má vzhledem k tomu, kdo a kde jej předkládá, překvapivě nízkou „štábní kulturu“ (včetně pravopisných chyb, jež jsme v přepisu textu ponechali), vybíráme pasáže, které nám připadají nejpozoruhodnější. Části doslovně převzaté z ministerského dokumentu jsou uvedeny tučně. Pokud máte zájem o kompletní text, obraťte se na svého poslance...

Dokument má název Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu protiraketové obrany na území ČR - stav k 20.3.2007 . Sněmovně ho předkládá ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

28. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Politická situace v Německu se změnila. Členové levicové strany PDS a Strany práce a sociální spravedlnosti WASG se shodli na spojení obou stran. Vzniká 'Die Linke' 'Levice', a to k nevýhodě německé strany sociálních demokratů a ku prospěchu politických cílů sociálních demokratů. Právě o tento protiklad jde v téhle poznámce -- a také o obavy bývalého německého kancléře Adenauera.

27. 3. 2007

ANALÝZA

Putin dobře ví, že Rusko nemůže vstoupit s Amerikou do nákladných závodů ve zbrojení. Namísto toho chce reagovat asymetricky, že vybuduje nové pozemní rakety středního doletu. Rusku by to umožnilo znovu používat Evropy jako rukojmího.

Podle innsbruckého politologa Gerharda Mangotta "by však něco takového Američanům nevadilo, protože by to státy Evropské unie donutilo, aby začaly používat americký systém raketové obrany a Spojené státy by se staly rozhodným vojenským faktorem pro obranu Evropy na dlouhá desetiletí."

Německá kancléřka Angela Merkelová
28. 3. 2007
Berlín

Německá kancléřka bravurně zvládla oslavy podpisu Římských smluv a vyzvala EU, aby se reformovala. Její hvězdu však může už záhy pohltit šedivá německá realita.

Desítky tisíc lidí v ulicích, na náměstích, v metru. Pět tisíc policistů v plné polní. Sedmadvacet pozvaných členských států, čtyř a půlmilionová metropole původně rozdělené velmoci jako hostitel. Dva pánové jako nejvyšší představitelé vrcholných institucí EU. A na špici celého toho cirkusu jedna nenápadná, pečlivě učesaná žena v oranžovém saku, v černých kalhotách a s broušeným prostým šperkem. To vše bylo k vidění ve slunečné kulise prvního dne letního času, který sebral spáčům jednu hodinu - a posunul Evropskou unii, kdysi šestičlenný a nyní už 27členný svazek států, do druhé padesátky existence.

Hugo Chávez
28. 3. 2007
Martin Petříček
Recenze: Eva Golinger: Bush versus Chávez. La guerra de Washington contra Venezuela. Monte Ávila Editores Latinoamericana, Caracas 2006.

Spojené státy zkoušejí celou řadu prostředků, od finančních po vojenské, aby odstavily venezuelského prezidenta od moci. Zatím bezúspěšně.

Snad jedině „věčný kritik Spojených států“ venezuelský prezident Hugo Chávez má na to, aby ohrozil dominanci USA nad americkým kontinentem. Do karet mu přitom hraje několik okolností: nejen venezuelské ropné bohatství, díky němuž si může leccos koupit, ale také vysoká popularita mezi širokými lidovými vrstvami.

28. 3. 2007

Byl takový vtip: vysloužilí námořníci koupí hospodu a všichni kolem se sympatiemi sledují, jak ji vybavují a zútulňují. - Tak kdy otevřete, - ptají se nedočkavě. - Jak to, otevřete, - diví se námořníci, - my jsme si ji koupili pro sebe.-

Je to podobenství, i když poněkud přízemní, jak je možné naplňovat své sny. (Abych předešel případným námitkám, oni chtěli pro sebe hospodu jako společenskou instituci, ne barák plný chlastu, to je něco jiného). Někdo by si pro sebe koupil knihovnu, někdo fitness studio, pracháči s podstatně uvolněnější morálkou si koupí cokoliv, třeba i vás s celým průmyslovým komplexem a městem, kde žijete, aniž byste o tom věděli, a nikoho to ani nějak zvlášť nezajímá.

28. 3. 2007

EVROPSKÁ UNIE:

"Evropě je padesát. Pojďte a slavte s námi..." říká v televizním spotu, který v posledních dnech zaplavil Německo, ministr zahraničí předsedající země Unie Frank-Walter Steinmeier. Padesát let evropské integrace je již úctyhodným jubileem a Evropská unie tak skutečně důvod k oslavám má. Vždyť přísně vzato je evropská integrace starší než např.česká moderní státnost.

Spolek původně šesti vcelku homogenních států se během oněch padesáti let výrazně rozrostl a i přes značnou vnitřní různorodost, která s každou rozšiřovací vlnou nabývala na síle, tvoří současná Evropská unie v porovnání s okolním světem zcela unikátní projekt, který slouží jako inspirace i dalším regionům planety.

V poslední době se však Evropská unie ocitá často pod palbou kritiky.

(Autor je historik, působí v Berlíně)

27. 3. 2007

Britský premiér Tony Blair naléhá na OSN, aby vyhlásila bezletovou zónu nad Darfurem a vynutila si ji, pokud by to bylo nutné, bombardováním súdánských vojenských letišť, která jsou používána k nájezdům na tuto provincii, informuje deník Guardian.

Tato kontroverzní iniciativa přichází ve chvíli, kdy tvrdí nová tajná zpráva expertů OSN, že Súdán porušil rezoluce OSN tím, že přesunul do Darfuru zbraně, přelétává nad provincií a kamufluje svá vojenská letadla jako humanitární letouny OSN.

28. 3. 2007

Začiatkom marca uverejnil Anthony Giddens v denníku The Guardian komentár zo svojej návštevy v Líbyi a debaty s plukovníkom Kaddáfím. Záver jeho článku je trochu iný, ako by slovenský mainstream od renomovaného sociálneho liberála očakával: ak to Kaddáfí myslí s reformou vážne, môže sa Líbya stať Nórskom Severnej Afriky.

A podľa Giddensa to vážne myslí. Jeho odchod by reforme nepomohol, skôr naopak. Líbya má podmienky na hospodársky rast -- nerastné bohatstvo jej pri súčasných vysokých cenách ropy a zemného plynu dáva dosť zdrojov na investície. Kaddáfího režim sa za posledných pár rokov zmenil z medzinárodného outsidera na partnera európskych politikov .

28. 3. 2007

Zodpovednosť za globálne otepľovanie

"Globálne otepľovanie sa nás netýka a keby aj, nevieme to ovplyvniť." Ľudstvo už vo svojej existencii spravilo niekoľko fatálnych chýb. Takáto úvaha je jednou z nich.

Hoci médiá v uplynulých týždňoch venovali nevídaný priestor globálnemu otepľovaniu a hrozbám s tým spojených, život ide ďalej. Ba čo je horšie, Slovensko ide žalovať Európsku komisiu pre zníženie emisných kvót. Chápem, že mnohí z nás podľahli väčšinovému názoru, že jednotlivec nič nezmôže, táto filozofia je však dlhodobo neudržateľná.

27. 3. 2007

Krize evropské konstrukce skutečně Moskvě umožnila vrátit se k její tradiční diplomacii, jež upřednostňovala bilaterální vztahy s evropskými zeměmi, zejména s těmi, které se v zahraniční politice vyznačovaly proruským, z různých důvodů pevně zakotveným "tropismem": s Německem, jež dováží z Ruska 40% svého plynu a 30% své nafty, s Francií, která se cítí být spřízněna s Ruskem vzhledem ke svým centralistickým, etatistickým a protiamerickým sklonům, a posléze s Itálií, která se příliš nezajímá o legálnost obchodních praktik na ruský způsob.

V tomto kontextu se Rusku podařilo získat první obrovský úspěch: byl jím 9.září 2005 podepsaný kontrakt mezi Gazpromem a německými společnostmi BASF a E.0N o výstavbě plynovodu pod Baltským mořem, který by zásoboval evropské země a zároveň by se zcela vyhnul Ukrajině, baltským zemím a Polsku.

Podle odhadů expertů by výstavba plynovodu po zemi vyšle o třicet procent levněji. Nicméně Gerhard Schröder se nechal přesvědčit argumenty svého přítele Putina.

Ruský prezident Vladimír Putin likviduje svobodu projevu a demokracii ve své zemi, omezuje tržní prvky v ruském energetickém sektoru a plánovitě využívá ruských energetických zdrojů k vytvoření nového světového ruského impéria, argumentuje francouzská pravicová sovětoložka Françoise Thom (publikovala např. ve Scrutonově ultrapravicové Salisbury Review). Český překlad její argumentace, který pořídil Josef Mlejnek, je na euroskeptickém serveru euportal.cz ZDE

27. 3. 2007

Český rozhlas s politováním sděluje, že dne 27. 3. 2007, v den svých osmdesátých narozenin, zemřel rozhlasový režisér Jiří Horčička.

Jeho odchodem ztrácí česká kultura, a také rozhlas, osobnost, která je výrazně formovala.

Jiřího Horčičku dnes od 17:00 připomene Český rozhlas 2 - Praha mimořádným uvedením rozhlasové hry Ludvíka Aškenazyho "Bylo to na váš účet" v hlavní roli s Karlem Hogerem, která získala ocenění v soutěži Prix Italia 1964. Po celý den budou k uctění památky zesnulého režiséra vyvěšeny na budově Českého rozhlasu smuteční prapory.

27. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro ty, kteří nechtějí být souzeni

"Neházejte perly sviním" je jeden z řady těch biblických výroků, které v češtině zdomácněly a běžně se používají v běžném životě - na Googlu jsem našel přes 800 výskytů tohoto rčení. Výrok je srozumitelný všem: znamená neplýtvat něčím vzácným pro ty lidi, kteří nevědí, o co jde a pohrdají tím, nebudou z toho mít žádný užitek. Navíc je unikátnost té věci či myšlenky může natolik rozrušit, že se stanou agresivními vůči tomu, kdo jim tu "perlu" nabízí. Nabízí se ovšem kardinální otázka: Jak poznáme, kterým lidem je zbytečné, či nebezpečné něco říkat?

Kdo je vlastně tou sviní?

27. 3. 2007

Před nedávným časem se na Britských listech objevila řada článků o roli ČLR v současném, a hlavně budoucím světě. Chtěl bych na ně navázat z možná trochu nezvyklého soudku. Zároveň bych rád, aby mnou vykreslený obraz posloužil i jako zrcadlo pro nás, a zvláště pak ty, kteří jsou neochvějně přesvědčeni o nutnosti prosazování současných evropských hodnost do celého světa. Čínská civilizace je ostatně vynikajícím zrcadlem v mnoha ohledech: můžeme na ní testovat, zda nejsou naše univerzální soudy přece jen trochu sebestředné, ať už jde o třeba o jazyk, společnost či náboženství. A to tím spíše, že ČLR si dnes činí nároky na globální spoluvládu a nechce za nikým, ani za USA či EU, zaostávat. Vytváří proto a snaží se prosazovat vlastní alternativy k tomu, co v současné době platí za globální kulturu (a co je ve skutečnosti mdlým odvarem kultur anglofonních).

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 V Ansbachu to vrie Karol  Dučák jr.
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech   
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík
27. 3. 2007 Greenpeace: Jsme znepokojeni   
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!   
26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?   
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý
2. 3. 2007 Trojí bída komunismu III. aneb nacionalismus některých obhájců Marxe Bohuslav  Binka

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   
23. 3. 2007 Globální oteplování -- další fakta a další mýty Pavel  Kalenda
23. 3. 2007 Distancujeme se od Klause   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
14. 3. 2007 Velký švindl globálního oteplování?   
14. 3. 2007 Film Velký švindl globálního oteplování byl švindl   
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2007 Lopuchy Tomáš  Třeštík
27. 3. 2007 Otec v zahradě Petr  Španger
26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
23. 3. 2007 Borovice Vladimír  Holan
22. 3. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
21. 3. 2007 ■ ■ ■ Zuzana  Gabrišová
20. 3. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
19. 3. 2007 Večer Miroslav  Válek
16. 3. 2007 Bez názvu   
15. 3. 2007 Zima Jana  Štroblová

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík