20. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2007

JAKOU HRU S NÁMI HRAJE UŽ PĚT LET PAROUBKŮV PORADCE?

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLPřekvapující dokument se našel v archivu serveru NATOAktual.cz. Dokazuje, že tehdejší ministr obrany Tvrdík byl seznámen s podrobnostmi amerického požadavku na stavbu základny na území České republiky daleko dříve, než kdo tušil. Souhlasil s ním, podporoval ho a lobboval za něj u ostatních politických stran.

Podle zprávy z 2.10. 2002 - tedy daleko dříve, než začala jakákoliv oficiální debata o americké základně a za zády politiků - byl tehdejší ministr obrany ochoten podepsat s USA odhodu o umístění základny výměnou za to, že americké stíhačky budou chránit český vzdušný prostor. Pak rozhodla vláda o leasingu Grippenů.

O týden později prohlásil na témže serveru politolog a analytik Radek Khol z Centra bezpečnostních analýz Ústavu mezinárodních vztahů ministerstva zahraničních věcí, autor knihy Česká republika a Evropská bezpečnostní a obranná politika , že přílišná očekávání od projektu protiraketové obrany a možného rozmístění některých subsystémů na českém území jsou v současné situaci předčasná. Svůj článek nazval Optimistická bublina nebo reálný základ.

Sloupek
Jan Skácel

Když stáhnou po smrti zajíčka,
pověsí na trám kůži
naruby obrácenou.
Tím nahým a mokrým navrch.

Jak deště v říjnu
haraší v průvanu zaječí kožka.
Ve stohu drtí myš drobnými zoubky zrno.
Léto je daleko a sníh,

sníh je tak čistý, až jiskří v očích.
Na mrazu tvrdne krvavá věc.
Ale to dovnitř
zůstává teplé a hebké.

Ze sbírky Smuténka, nakl. ČS,1965, vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

20. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Německý ministr zahraničí je velice zkušený politik a světoznámý diplomat, a přesto kritizoval americký plán na raketové základny ve střední Evropě. Je zajímavé, co jako takový diplomat k tomu řekl. Důležitější se mi ale zdá být, co ve své kritice neuvedl. K tomu bych chtěl něco dodat.

Tomáš Krček cituje Steinmeiera v BL těmito slovy: "Protože umístění amerických systémů by posunulo americké základny blíže Rusku, mělo se předtím s Ruskem taky hovořit". Že Steinmeier rovněž pochybuje o hrozbě íránských raket, to si můžete přečíst v článku « Německý ministr zahraničí kritizuje americké plány na raketové základny ».

Steinmeier mohl v komentáři k raketovým základnám dodat ještě toto:

Zelený oportunismus
20. 2. 2007

ANALÝZA

„Tak nám zabili Stranu zelených, paní Müllerová!“ „Kterou Stranu zelených?“

Z hnutí, které v 60. letech minulého století pomáhalo definovat nový antikapitalistický fenomén zvaný Nová levice, vzešla v Česku strana, která je součástí postsocialistického establishmentu. „Postsocialistický“ v daném případě znamená „kapitalistický v raném stádiu vývoje“, tedy ve svém nejhorším období.

20. 2. 2007

Zajímáme se o to, kdo donášel za starého režimu, místo toho, abychom se zajímali, kdo donáší v současnosti. Není toto důležitější?

Vyhledávání spolupráce s bývalými zpravodajskými službami starého režimu, je pochopitelně dnes "in". Komunisté vyhledávali 40 let u občanů spolupráci s fašisty. Nejvíce z nich ji vyhledávali ti, kteří s nimi úzce spolupracovali. Proto, aby zametli po sobě stopy a upravili si v novém režimu novou cestičku pro sebe. Je pochopitelné, že nový režim musí ve stejném stylu vyhledávat spoupráci se starým režimem. Tak se to dělá vždycky. Je to součást naší "kultury" od nepaměti.

20. 2. 2007

Tak jsem byl ve večerních zprávách veřejnoprávní televize zase varován před komunistickým nebezpečím, které nám hrozí a před kterým se musíme mít stále na pozoru.Moderátorka nám zřejmě neměla čas vysvětlit, v čem ono rudé nebezpečí spočívá a jak nás ohrožuje, ale oddechl jsem si nad skutečností, že nás naši novináři , které platíme z veřejnoprávních poplatků tak aktuálně a pravdivě informují.

. Je na tom Česká televize opravdu tak špatně, že není schopna zaměstnat vzdělané lidi, kteří se aspoň trochu orientují v mezinárodních otázkách, nepostrádají kritické myšlení a jsou schopni vnést do českého, zatuchlého mediálního rybníku nové znepokojující otázky? ptá se Josef Valiašek:

Michael Marčák: Podivné, čekal jsem, že nás okradou - a oni nám půjčili peníze.
20. 2. 2007

21. 2. 2007
Vydavatel nejprestižnějších novin světa NY Times Arthur Sulzberger vyvolal na nedávném ekonomickém fóru v Davosu malé pozdvižení. Podle izraelského deníku Haaretz totiž řekl: "Opravdu nevím, jestli budeme za pět let tisknout Timesy. A víte co? Je mi to jedno." ... Ve světle těchto informací je Sulzbergerův výrok pochopitelný. Nebyl to projev náhlého nihilismu, ale smíření se s faktem, že na internetu bude brzy více peněz. A mediální organizace, jejímž cílem je šířit prvotřídní žurnalistiku, se musí zorientovat v nových podmínkách.

Tak popisuje Adam Javůrek ve vynikajícím a přitom nikoliv přehnaně optimistickém shrnutí reakcí klíčových světových vydavatelů a ekonomů na rozmach internetu nevyhnutelnou převahu online žurnalistiky nad tištěnými médii. O globálních médiích anglicky mluvících zemí to platí o něco méně než o médiích lokálních. Kritickým nejsou náklady na pořízení obsahu v jedné jazykové mutaci, ale náklady na vytištění obsahu a distribuci, což je jednodušší v megapolích a místech s vysokou koncentrací obyvatel na kilometr čtvereční (aglomerace, konurbace). Podle magazínu National Geographic dva ze tří lidí budou v roce 2030 žít ve městech. Paříž s předměstími má už dnes 9.5 milionů obyvatel.

20. 2. 2007

Na rozdíl od českých bank, které zákazníkům účtují poplatky za všechno, dokonce i za příchozí peníze, jsou pro zákazníky většiny britských bank veškeré bankovní služby (včetně vybírání peněz z bankomatů) zcela zadarmo, pokud je zákazníkův účet v plusu, anebo pokud má s bankou domluveno, že může jít do mínusu (za mínusové částky platí relativně velmi malé úroky).

V poslední době si však britské banky mastily kapsy na zákaznících jinak: Účtují jim horentní pokuty, když zákazníkovi omylem klesne účet do mínusu, aniž by si mínusové bankovnictví předem s bankou dohodl. V poslední době se ukázalo, že tyto pokuty (většinou ve výši 35 nebo více liber) jsou podle britského zákona ilegální. Loni v tomto smyslu vydal verdikt britský Office of Fair Trading, Úřad pro spravedlivé obchodování. V bankách to vyvolalo paniku.

Podle britského zákona totiž nesmějí instituce, které půjčují peníze, účtovat zákazníkům více než pouze konkrétní náklady zpracování případů neautorizovaného poklesu konta do mínusu.

20. 2. 2007

Co si o tom myslíte?

Chtěl bych tímto článkem oslovit onkology a širokou lékařskou veřejnost. Sám lékař nejsem a nemohu všechny informace dostatečně kvalifikovaně posoudit. Cítím však zároveň i to, že si je nemohu nechat jen pro sebe. Rád bych zdůraznil, že v tomto článku píši o výsledcích solidního vědeckého výzkumu, nikoli o něčem, co snad není vědecky popsané a vysvětlitelné. Články autorů označených tučně lze stáhnout z veřejného internetu bez jakéhokoli poplatku.

20. 2. 2007

RAKOVINA:

Pan Cvek se pustil do opravdu nelehkého tématu.

Možná, abych nezabředl do obvyklého problému nesrozumitelnosti "lékařštiny" pro laiky, se pokusím definovat pojmy.

20. 2. 2007
Lékař na rozdíl od léčitele nese odpovědnost, je nositelem přísahy a řídí se množstvím pravidel. Jen málo z těchto pravidel směřuje k ochraně práv lékaře - většina je zaměřena na práva a bezpečnost pacienta. Někdy je ale důsledkem těchto pravidel také pacientův pocit, že je jaksi ošizen.

Rád bych doplnil a poopravil tvrzení z článku "Antabus pro léčbu rakoviny?". Předně: autor článku z roku 2003, se jmenuje Shian, nikoliv Shiah. To je ale pouze kosmetický detail a omlouvám se za hnidopišství. (Nejmenuje, chyba je v abstraktu, citujeme podle kompletního článku, kde je to správně, poznamenává Boris Cvek.) Autor končí článek otázkou, jestli nestojí za pokus vyzkoušet disulfiram. Tím hrábl do písečku, který mají mezi sebou pečlivě rozhrabaný farmaceutické firmy a úřady kontrolující bezpečnost a efektivitu léčivých přípravků, píše Martin Kuchařík:

20. 2. 2007

REGULAČNÍ ÚŘAD:

Britské státní zdravotnictví platí farmaceutickým společnostem příliš vysoké ceny za některé léky, konstatoval britský vládní Úřad pro spravedlivé obchodování (Office of Fair Trading). Vydal dlouho očekávanou analýzu, v níž doporučuje, aby byl zreformován systém, který se používá pro nákup léků pro britské zdravotnictví, aby byly jeho peníze na léky vydávány efektivněji.

Regulační orgán vydal své doporučení poté, co zkoumal, zda systém, který omezuje zisky farmaceutických společností z prodeje léků zdravotnictví, je skutečně efektivní.

Některé léky, které se předepisují ve velkém množství, stojí až desetkrát víc než jiné léky, které přinášejí pacientům velmi obdobný prospěch, uvedl regulační orgán. Doporučil zreformování systému, což by údajně ušetřilo až půl miliardy liber. Britské státní zdravotnictví vydává ročně na léky asi 7 miliard liber.

Některé země jako Švédsko, Austrálie a Kanada už zavedly úspěšné systémy, založená na hodnocení cen léků podle jejich hodnoty. Nigel Brooksby, předseda Asociace britského farmaceutického průmyslu uvedl: "Cena léčiv v reálných penězích za posledních 10 let poklesla o 21 procent. Farmaceutický průmysl se nechová ohledně cen léků neodpovědně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák:  Radare, domů !
20. 2. 2007

20. 2. 2007

V roce 2003 přednesl prof. Theodor A. Postol na Kalifornském technologickém institutu přednášku o nefunkčnosti Národního systému raketového obrany USA a podvodech, které mají tuto nefunkčnost zakrýt. Tato přednáška je dostupná on-line ZDE, upozorňuje Jan Burian.

Přednáška je sice již několik let stará, ale stále aktuální, neboť základní technická koncepce raketové obrany USA se od té doby nezměnila.

20. 2. 2007

BRITÁNIE

Budoucímu nástupci premiéra Blaira Gordonu Brownovi se nedaří přesvědčit veřejnost, že bude lepším ministerským předsedou než ekologický konzervativec David Cameron.

20. 2. 2007

V říjnu 2003 zveřejnila nadace The Heritage Foundation analýzu "U.S. Military Assistance for Africa: A Better Solution", v níž James Jay Carafano a Nile Gardiner obhajovali novou vojenskou strategii, která by umožnila USA hrát více prominentní roli na "nejproblémovějším kontinentu". Kromě zvýšené přítomnosti Pentagonu, která by přispěla ke koordinaci bezpečnostních opatření s africkými zeměmi ohroženými terorismem, doporučovali vytvoření podřízeného velení, které zajistí USA nástroj účinného vojenského angažování za současného snižování možnosti přímé intervence. Kromě toho americké jednotky by měly plnit další úkoly související s posílením demokracie či poskytováním humanitární pomoci.

Dnes můžeme říci, že se tato představa rozhodnutím Washingtonu zřídit do r. 2008 nové regionální vojenské velení pro Afriku Africa Command (AFRICOM) naplnila nad očekávaně úspěšně.

20. 2. 2007

Prezident Putin ve svém nedávném mnichovském projevu hovoří o moci, ne však o jejích cílech, poslání, hodnotách a ideovém světě, který usiluje dosáhnout.

Putin potažmo současné Rusko odmítá morálně-mravní základ moderní civilizace, jakoby předcházející civilizace nedospěly ke své "modernosti" (velmi sporný pojem, který v sobě skrývá víc mínusů než kladů) právě na tomto základě. Co ale předkládá místo něho? ptá se Kristián Kaufman.

20. 2. 2007
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Odborníci, kteří se zabývají lékařským výzkumem, nám kreslí optimistické vyhlídky: Díky zdokonalené technologii, manipulaci s nevhodnými geny a rozvoji farmaceutického průmyslu se Evropané (tedy i Češi) dožijí kolem roku 2030 v průměru osmdesáti až devadesáti let, tj. jejich věk se prodlouží o dobrých dvacet let; podle demografů budou tvořit senioři 40 procent populace. Dlouhověkost nebude už omezena jen na oblasti s nedotčenou přírodou (Zakavkazí), ale projeví se i v zemích s nejvyspělejší technickou úrovní. Nedojde-li mezitím k nějaké živelné či jaderné katastrofě, může být tato vyhlídka docela reálná; otázka je, zda nás může skutečně plnit optimismem.

Globální průměrná délka života je dnes 65 let pro muže a 70 pro ženy. Avšak existují velké rozdíly podle zemí; nejdéle žijí ženy v Japonsku, které tam průměrně už dnes dosahují věku 84,6 let, japonští muži se v průměru dožívají věku 77,6 let. V Británii je průměrný věk mužů 75 let, žen 79,9; ve Francii je dnes průměrný věk mužů 74,9 let, žen 82, 4. Zdroj ZDE

Dosáhne člověk nesmrtelnosti? Přehled nejnovějšího vědeckého výzkumu

Vědecký pokrok povede velmi brzo k prodloužení života

Dlouhověkost, myši a červené víno

20. 2. 2007

Asi nejvýznamnější mediální událostí posledního týdne nebylo údajných patnáct či kolik let internetu. Lidem obecným i zákulisím České televize hýbalo prozrazení, že finanční a programový ředitel František Lambert byl před rokem 1989 milicionářem.

A tudíž se stal vrchním ředitelem v rozporu se zákonem. A tudíž musí odejít. A tudíž má generální ředitel Jiří Janeček problém, neboť ho může posléze následovat. Lambert byl milicionářem - do LM nemohl nikdo někoho jen tak zapsat, aniž by to on sám věděl a aniž by souhlasil. Už proto, že se zde zacházelo se zbraněmi na obranu dělnické třídy.

19. 2. 2007

DOKUMENT

Petr Uhl
odpověď člena Rady České televize Petra Uhla generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi na jím zaslaný nástin právního i persnálního řešení situace okolo vrchního ředitele ČT Františka Lamberta

Pane generální řediteli České televize, v pátek 16. února 2007 v 17:02 jsem dostal stejně jako ostatní členové rady ČT Vaši zprávu pro Radu, v níž vyjadřujete své představy o řešení nastalého problému s obsazením funkce vrchního ředitele Františkem Lambertem. Jak dnes známo, chyběl mu k přijetí do funkce chyběl jeden zákonný předpoklad - nepředložil vedoucímu organizace (podle § 5 lustračního zákona) čestné prohlášení mj. o tom, že nebyl příslušníkem Lidových milicí. Předložení tohoto vyjádření, o něž Vás předseda rady požádal, Vám trvalo devět dní, což je příliš dlouhá doba. Zřejmě jste podcenil situaci, do niž jste Českou televizi přivedl.

19. 2. 2007

DOKUMENT

Vladimír Vladimirovič Putin
Užití síly může být uznáno za legitimní pouze v případě, že se o něm rozhodlo na základě a v rámci OSN. A nelze zaměňovat OSN ani za NATO, ani za EU. A až bude OSN opravdu sjednocovat síly mezinárodního společenstva, které skutečně dokážou reagovat na události v jednotlivých zemích, až se přestane přehlížet mezinárodní právo, pak by se situace mohla změnit. V opačném případě se pouze dostane do slepé uličky a těžké chyby se budou jen množit.

Plné znění proslovu ruského prezidenta Vladimíra Putina na 43. mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, 10. 2. 2007

Jsem velmi vděčný za pozvání na tak významnou konferenci, kde se shromáždili politici, podnikatelé, experti a představitelé armády z více než 40 zemí světa. Formát konference mi dává možnost vyhnout se "zbytečnému politesu" a nutnosti hovořit učesanými a slušivými, ale prázdnými diplomatickými frázemi. Formát konference mi umožňuje říct to, co si skutečně myslím o problematice mezinárodní bezpečnosti. A jestliže se našim kolegům moje úvahy budou zdát příliš polemicky zaostřené či nepřesné, prosím Vás, nezlobte se na mne - je to přece jen pouze konference. A doufám, že nám pan Teltschik nerozsvítí "červené světlo" po 2-3 minutách mého proslovu.

20. 2. 2007

Aneb: ještě budeme nadále ve stínu senzačních senzibilů?

Z našeho "informačního" menu ještě nezmizely úvahy o reálných vazbách jedné "senzibilky" na ještě viditelnější divadlo z Ruzyně těchto dnů. V současném medializovaném prostředí se může zdát, že slovní pentle ospravedlní málem jakýkoli ne dost prozíravý čin. Jako kouřová clona okamžitě poslouží třeba odkaz na nesolidnost opozice, která hledá jakékoli "záminky" ke své destruktivní kritice. Lze považovat za přiměřené, že v době, kdy věda je zcela mimo byť jen přibližnou chápavost většiny lidstva, naprosto nepřiměřeně vystrkují své růžky pseudoobory a praktiky, které parazitují na naivitě a nedostatečné soudnosti lidí mezi námi? Kolik už máme "tam nahoře" ve státních orgánech poradců z řad šamanů a senzibilek? Budou na další obdobná místa konkurzy?

20. 2. 2007

aneb jak dělat z lidí hlupáky

Jak jednoduché je zesměšnit člověka nebo překroutit to, co říká. V médiích jsou na to někteří skutečnými experty, jaké jinde nenajdete. Může se to stát pokaždé, když někdo pošle do jakéhokoliv tištěného média svůj text. Výsledek podléhá ediční úpravě, čili zkrácení i kontrole různých překlepů, chyb a podobně. To, co je tedy nakonec zveřejněno, pak ale mívá i úplně jiný název a je povystřihováno tolik věcí, že autor nejednou váhá, zda má takový produkt ještě stále považovat za svůj text.

(Autor je poradcem Václava Klause)

20. 2. 2007

V době, kdy klient českých mobilních operátorů má možnost si vybrat, který z nich je pro něho nejvýhodnější a více méně mezi nimi volně přecházet, se nabízí otázka, jaké možnosti v tomto směru mají klienti českých bank. Především je potřeba se podívat na rozdílnosti. Dnes lze navštívit svého mobilního operátora a oznámit mu, že i se svým telefonním číslem odcházíte k někomu jinému a stávající operátor svého, již vlastně bývalého zákazníka musí, a to ze zákona, i s telefonním číslem propustit. Klient už nic víc dělat nemusí, nikomu změnu nehlásí, pouze ti, kteří mu budou volat se dozvědí, že nyní již volají svého kamaráda do jiné sítě. Snadné, pohodlné, většinou bezproblémové a laciné. Klienti bank tak v současnosti mohou jen závidět.

16. 2. 2007

DOKUMENT

Zpráva generálního ředitele České televize k personálnímu obsazení funkce vrchního ředitele -- pro projednání s Radou České televize

Vzhledem k informacím, se kterými vrchní ředitel České televize pan ing. František Lambert seznámil Radu České televize ve svém písemném prohlášení při příležitosti posledního zasedání Rady České televize dne 7. 2. 2007, tj. vzhledem k problematice jeho údajného formálního členství v Lidových milicích, předkládám Radě České televize následující zprávu spolu s návrhem řešení k projednání. Funkce "vrchní ředitel" uváděná v tomto materiálu zároveň zahrnuje i funkci řízení programových útvarů České televize, protože -- jak víte-organizační změnou byly tyto útvary v minulosti podřízeny vrchnímu řediteli.

V postavení generálního ředitele České televize jsem v dalším postupu a samozřejmě rovněž při zpracování tohoto materiálu veden třemi základními motivy, které spolu vzájemně souvisejí.

19. 2. 2007

DOKUMENT

V roce 1970 byl můj otec vyloučen z KSČ. Od té doby mé životopisy začínaly větou: "Otec vyloučen z KSČ." Po vyloučení byl otec, vzděláním PhDr., nemocen a léčen na psychiatrii, poté se dlouhá léta živil jako betonář. Já osobně jsem se svým otcem od svých patnácti let chodil pravidelně o víkendech na stavbu, abych pomohl rodině vydělat peníze. Kvůli životopisu, který byl výsledkem statečnosti a jednoznačného negativního postoje mého otce ke vstupu sovětských vojsk v roce 1968 do Československa, jsem nesměl studovat mnou vybranou střední výtvarnou školu v Praze ani pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích. Nezbylo mi nic jiného než studovat fakultu strojní v Plzni, kde můj životopis tolik nevadil.

19. 2. 2007

Vědci varují:

Nové studie o Grónsku a o Antarktidě donutily odborný panel OSN k závěru, že je 50 procentní pravděpodobnost, že už "nebude možné zabránit" roztání většiny sněhu a ledu v těchto oblastech, v důsledku skleníkových plynů v atmosféře.

Znamenalo by to, že stoupnou hladiny moří o 4-6 metry.

19. 2. 2007

"Musí se vytvořit plány pro případné mimořádné události." Ivan Langer, Česká televize 18.2. 2007.

Média přinesla zprávy o tom, že podle velvyslance ČR při NATO prý bude Radar částí alianční obrany. Velvyslanec nic takového ve skutečnosti neřekl. Zato toho -- jednou větou -- hodně napovídal Ivan Langer. Celá vláda se snaží jako jeden muž navodit dojem, že radarová základna postavená v ČR jako součást amerického projektu NMD zvýší bezpečnost země a géniovi politického nevkusu se podaří bez nátlaku říct, že v okamžiku, kdy se jednání o základně posunou dál, bude nutné vypracovat plán pro mimořádné situace. Tož já su sice enem takové obyčejné chlap z Hané, ale totok mně nějak neštimuje. Može byt ta zem bezpečná v mimořádných situacijách?

19. 2. 2007

Monitor Jana Paula:

Je mi z toho špatně, politické zločiny špatných rozhodnutí, mající vliv na ekologii, právo i bezpečnost, zůstávají nepotrestány. Není to z mé hlavy, ale pro příklady z historie nemusíme chodit daleko. Mnoho lidí ve funkcích zneužívá moc a ještě pobírají nemalé peníze daňových poplatníků. Jsou společnosti a kultuře když ne nebezpeční, tak rozhodně ne prospěšní.

19. 2. 2007

V našem libém státečku stojí byrokratická smetánka mimo dosah trestu, ale jednoho dne prý dojdou k bráně tam nahoru, budou klepat, žadonit a nebude jim otevřeno. Mám pochybnost, že skvělé úřednictvo tolik zmáhané vysilující prací vůbec vyznává víru -- snad jen jednu, přetrvat v teplém hnízdě a vyvarovat se nevratných chyb. K tomu plnit slepě úkoly dávané samotným bůžkem Neumětelem, dosazeným politickým grémiem vítězné strany -- a jedno jaké!

19. 2. 2007

Minulý týden si policie udělala rozhodně ne mimořádné či spektakulární cvičeníčko o dvaadvaceti mužích a jednom transportéru na Ruzyni. O možném teroristickém útoku prý policii informoval senzibil a policie jednala. Tak to ale nebylo. Od nástupu nového ministra vnitra je totiž systematicky budována nová specializovaná jednotka sdružující senzibily, astrology, média pro styk se záhrobím a další esoteriky. Jednotka nese příznačný název OSUD (Oddělení senzibilních událostí a dokumentace) a transportér na letiště poslali oni. Pravda je, a v tom se skutečnost shoduje s informacemi zveřejněnými v médiích, že o těchto věcech ministr nerozhoduje. OSUD má pravomoc jednat okamžitě a bez souhlasu ministra. Ostatně, co je nějaký ministr proti rozhodnutí OSUDu.

19. 2. 2007

Česi majú pozoruhodný zmysel pre humor. Veď čo si máme myslieť o tom, že hlavné letisko krajiny je obľahnuté políciou kvôli - telefonickému oznamu veštkyne?! Zvíťazil snáď v Čechách už navždy Hrabalov výrok, že neuveriteľné sa stáva skutkom?

19. 2. 2007

Velkou fantazií zřejmě oplýval tvůrce obrazného pojmenování maturity, když ji nazval zkouškou dospělosti. Mladý člověk asi nepřekročí práh dospělosti složením nějaké zkoušky. A to ani v těch civilizacích, které za tímto účelem organizují jiné a nápaditější rituály. Teprve snad projevená schopnost zabezpečit osobní potřeby vlastními silami svědčí o prvních krocích v dospělé etapě života.

Úspěšný start profesní a tím i dospělé životní dráhy bývá přece ovlivněn především mírou tvůrčích schopností ve vybraném oboru, hlubokou vnitřní motivací k soustavnému sebevzdělávání, dovedností aplikace osvojených nezbytných informací, šíří a kvalitou všeobecného a kulturního rozhledu a v neposlední řadě přínosnými charakterovými a volními vlastnostmi.

19. 2. 2007

Všude jsou prvky americké strategické katastrofy

Hicham Ben Abdallah El Allaoui

Pod tímto názvem uveřejnil únorový Le Monde Diplomatique obsáhlý článek, jehož autorem je Hicham Ben Abdallah El Allaoui, zakladatel Institutu pro soudobá studia Severní Afriky, Středního Východu a Asie na Princetonské univerzitě, mezinárodní pozorovatel dvou voleb v Palestině roku 1996 a 2006 a bratranec marockého krále Mohammeda VI. Článek je inspirován přednáškou Allaouiho na Kalifornské univerzitě 29. ledna. Kompletní překlad Rudolfa Převrátila vychází se svolením francouzského časopisu.

19. 2. 2007

SIMPLY CLEVER

Minulý týden jsme se dozvěděli, že Evropská unie chce prosadit záměr na prudké snížení emisí spalovacích motorů tím, že sníží procento oxidu uhličitého v automobilových zplodinách. Na otázku, jak se k tomu postaví automobilový průmysl, speciálně pak mladoboleslavská Škodovka, odpověděl jeden z manažerů firmy Škoda Auto, před časem člen sociálně demokratického vládního kabinetu, jenž odpovídal z funkce místopředsedy vlády za oblast ekonomiky, Martin Jahn.

Sdělil nám, že to bude znamenat, podaří-li se uvedený záměr Evropské unii prosadit, značné zvýšení ceny nových automobilů a zároveň i možný přesun výroby škodovek dále na východ.

Tedy do zemí, kde je levnější pracovní síla, či dokonce mimo dosah eurounijních norem. Tedy za dnešní hranice EU.

19. 2. 2007

Jedním z důvodů, jimiž Spojené státy vysvětlují nutnost vybudovat "nukleární deštník", jehož součástí má být i základna v České republice a v Polsku, je riziko atomového útoku ze Severní Koreje a Iránu. Nyní se ale dozvídáme, jak úspěšné bylo úsilí Spojených států a jiných zemí, takže se Severní Korea dala přesvědčit k tomu, že upustí od dalšího vývoje atomových zbraní a podepsala o tom se zúčastněnými státy vzájemnou dohodu. Zbývá už tedy jen Irán, který zatím neuskutečnil ani pokusný výbuch a vlastně dosud nemá ani dostatečné množství obohaceného uranu.

Jenže tyto problémy jsou zcela podružné, protože důvody udávané pro nutnost výstavby základny nejsou pravdivé.

19. 2. 2007

Němečtí Zelení: Americká provokace ve střední Evropě

Spiegel Online pod titulkem "Obranný systém ve Východní Evropě : Steinmaier kritizuje americké plány" (Abwehrsystem in Osteuropa: Steinmeier kritisiert US-Raketenpläne [Politik, 18:53] - ) píše, že americká vláda narazila se svými plány raketového obranného štítu, situovaného do Východní Evropy, i v Německu na nepochopení. Ministr zahraničí Steimaier vyslovil pochopení pro rozladění Ruska nad tímto projektem. Vedoucí parlamentní frakce Zelených Kuhn hovoří o americké provokaci.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier kritizoval americké plány na raketový systém ve Východní Evropě. "Protože umístění amerických systémů by posunulo americké základny blíže Rusku, mělo se předtím s Ruskem taky hovořit", řekl německý politik německému deníku Handelsblatt. Kvůli "strategické povaze" projektů tohoto druhu se Steinmaier přimlouvá za opatrný postup a intensivní dialog se všemi partnery.

19. 2. 2007

Ačkoliv Marin Bursík "nemá o radaru dost informací", prosadil na víkendovém sjezdu usnesení, jímž umístění radarové základny NATO v ČR neodmítl. Sjezd vyslovil přání, aby vláda projednala požadavek v Radě NATO a EU a aby usilovala o to, aby USA poskytly závaznou garanci, že radar bude začleněn do řízení a vedení aliance. Souhlas s umístěním radaru ze strany SZ sjezd oním začleněním do obranného systému aliance nepodmínil. Možností, že USA takovou garanci neposkytnou, se ani nezabýval. Je proto dost dobře možné, že nastane-li taková -- celkem pravděpodobná -- situace, zklamaní Zelení českou vládu opustí a požádají vládu USA, aby si radar naložila, odvezla zpátky, a rekultivovala prostor na kopci Trokavec. Udělají to ústy Martina Bursíka, nebo Karla Schwarzenberga?

Dost ale smutných žertů. Soudným pozorovatelům je jasné, že se delegáti sjezdu nechali přesvědčit k tomu, aby podpořili lež stejně alibistickou jako neomalenou a sprostou.

20. 2. 2007

POZVÁNKA NA AUTOGRAMIÁDU A POROD KAMBY

tisková zpráva Českého rozhlasu

Znáte Moju, Richarda, Kijivu, Shindu a Kambu - gorily z pražské zoologické zahrady, hrdiny světově úspěšné "tak trochu jiné reality show" Odhalení?

Výpravná publikace, obsahující čtyři sta padesát fotografií, se věnuje i nelehkému životu goril nížinných ve volné přírodě i samotnému multimediálnímu projektu, při kterém byly "herci" sledováni kamerami v pražské zoo. Kniha Odhalení vyšla 13. února a byla pokřtěna v prostorách kavárny Divadla Na Prádle. Kmotry se stali známí herci Tomáš Töpfer a Simona Stašová. Stejně jako je tomu u jiných publikací a předmětů s logem Odhalení, je i výtěžek z prodeje knihy určen prostřednictvím sbírkového konta Odhalení na pomoc gorilám v tropické Africe.

Vydavatelství muselo objednat dotisk zvýšeného nákladu knihy v nejbližším možném termínu, nejpozději do konce února.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Základny a kritika od německého ministra zahraničí, anebo O čem Frank-Walter Steinmeier nemluvil Uwe  Ladwig
20. 2. 2007 Archivní svědectví: Tvrdík chtěl smlouvu s Američany podepsat už v roce 2002 Štěpán  Kotrba
20. 2. 2007 Nefunkčnost amerického Národního systému raketového obrany USA   
19. 2. 2007 Do jaké míry je americký systém protiraketové obrany systémem obranným?   
19. 2. 2007 Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Bursík poškozuje jméno evropských Zelených   
18. 2. 2007 Tamáš promluvil ve Vicenzi   
17. 2. 2007 DNES: Občané, poslanci i ministryně obrany o americké základně v Parlamentu   
16. 2. 2007 Norští Zelení nevědí, proč jsou čeští Zelení ještě zelení   
16. 2. 2007 Úspěch americké raketové obrany v Polsku, aneb Američané litují, že byla zničena Bratislava Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
16. 2. 2007 Pointe du Raz Marcela  Zengrová
15. 2. 2007 II. Marcela  Pátková
14. 2. 2007 Malá nádraží Jan  Skácel
13. 2. 2007 Oddávající Jaroslav  Kovanda
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
7. 2. 2007 Sníh Vladimír  Holan

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek