19. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2007

Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko

"Musí se vytvořit plány pro případné mimořádné události." Ivan Langer, Česká televize 18.2. 2007.

Média přinesla zprávy o tom, že podle velvyslance ČR při NATO prý bude Radar částí alianční obrany. Velvyslanec nic takového ve skutečnosti neřekl. Zato toho -- jednou větou -- hodně napovídal Ivan Langer. Celá vláda se snaží jako jeden muž navodit dojem, že radarová základna postavená v ČR jako součást amerického projektu NMD zvýší bezpečnost země a géniovi politického nevkusu se podaří bez nátlaku říct, že v okamžiku, kdy se jednání o základně posunou dál, bude nutné vypracovat plán pro mimořádné situace. Tož já su sice enem takové obyčejné chlap z Hané, ale totok mně nějak neštimuje. Može byt ta zem bezpečná v mimořádných situacijách?

Začněme u toho, co řekl velvyslanec při NATO. Řekl toho jistě hodně a všechno mělo jedno společné. Jednalo se o osobní názory českého velvyslance při NATO. Je to jistě člověk, který mnohé ví, mnohé tuší a mnohé si přeje, ale přesto se mi zdá, že ani osobní názor takto dobře informovaného člověka mi ani v nejmenším nezaručuje, že budoucnost je narýsovaná podle něj. Velvyslanec Štefan Füle věc vidí tak, že "logika nevede jinam", "z logiky věci vyplývá" a "nepředpokládám, že by nebyla", což je sice hezké, ale v podstatě to nedokazuje vůbec nic. Skutečnost může opravdu následovat velvyslancovu logiku a nenaplnit to, co velvyslanec nepředpokládá, ale budoucnost se tomu taky může vzepřít. Podle nejednoznačných formulací, které pro mnohé znějí jednoznačně, si velvyslanec rozhodně není jist tím, že jeho představy sdílejí v NATO všichni, zejména pak ti, kteří skutečně o věcech rozhodují. Mezi ně velvyslanci nepatří.

S tím souvisí také otázka, kterou klade oznámení předsedy SZ Bursíka (podle jeho autora určitě "jasné" a otázky nevyvolávající), že radar musí být "garantován":

"Žádáme garanci americké vlády o tom, že radarovou základnu vnímají jako součást budoucí společné obrany NATO."

Co to vlastně Bursík říká? On by to asi vykazoval jako "jasná slova", což nepochybně jsou, ale jejich obsah je odlišný od toho, za co jsou vydávána. Výraz "vnímat" mi evokuje vnímání jakéhokoliv druhu, intenzity, důležitosti, hloubky, takže mi neevokuje nic. Žádat garanci na vnímání může skutečně jedině první zelenáč ze všech, to se pan Bursík nesmí zlobit. Jestli to SZ stačí ke štěstí, stačí jí velmi málo. Jsem schopen si představit i nějaké uchopitelné záruky a stejně tak by mě zajímalo, zda by Bursík dokázal své lpění na zařazení radarového systému do obrany NATO vyjádřit jen trochu konkrétním způsobem. Jeho představa je však následovná:

"Budeme s partnery z NATO a EU jednat o jejich názoru a jejich postoj pro nás bude rozhodující."

To prosím není nic, co by se nedalo očekávat. Zbrojní program, který má celosvětový vliv, je pochopitelně nutné projednávat s nejbližšími spojenci. To se samo sebou rozumí, ale co znamená "bude pro nás rozhodující, jaký zaujmou postoj"? To může znamenat tolik, že se tímto postojem budeme řídit a zároveň to také znamená, že se tímto postojem řídit nebudeme. Neexistuje žádný důkaz, který by mohl jednu eventualitu v Bursíkově formulaci potvrdit.

Kromě toho se mi zdá, že Bursík se bude ochotně ptát na názory všech možných partnerů, ale doma jako by se zeptat bál. Jako "vládní politik s odpovědností" patrně zjistil, že referendum je hezký trik do volebního programu, ale v "reálpolitice" je ho potřeba jako šafránu, nebo raději vůbec ne. Učí se rychle, zelenáč.

Obsahově nejplnější proto asi byla tato Bursíkova věta, kterou odpovídal na Zaorálkovu kritiku Strany zelených:

"Nevandrujte do Zelených, starejte se o sebe."

Tady jsem skutečně nabyl přesvědčení, že má Bursík v něčem naprosto jasno:)

A tak nebýt Ivana Langera, snad bychom se o radarové základně nic nového nedozvěděli. Ale protože má Langer novináře rád, otevírá jim svou hostitelskou náruč pěkně zeširoka. Ale i v takovém případě se může stát, že ubohý český novinář zmítaný svou bezvýznamností mine i tento rozložitý přístav. Musíme proto ocenit Langerovu vstřícnost a připomenout, co nám politik s přesvědčivostí doktora z reklamy na plíny naservíroval:

"Všichni si přejeme, aby výhody tohoto protiraketového deštníku mohly sdílet všechny země Evropy."

Jako předkrm to byla velmi volná adaptace stranického usnesení SZ o tom, že se "bude jednat s partnery v NATO o jejich postoji". Možná to Bursík z vrozené stydlivosti nechtěl říct naplno, možná to neumí tak hezky formulovat jako ministr vnitra, každopádně jde asi jen o to přesvědčit partnery v NATO, že by neměli zůstat stát stranou a sdílet raketové sucho, které nám tento deštník láskyplně poskytuje. Zároveň bychom je ale měli připravit na to, že deštníku pravděpodobně bude potřeba. Nutno dodat, že na tuto tiskovou zprávu, kterou vydal Ivan Langer za Stranu zelených, její předseda nereagoval, takže je asi platná. Teď už zbývá jen vyslat apoštoly na všechny břehy Atlantiku, aby "sdíleli" tuto radostnou novinu se všemi.

Ministr vnitra poměrně rychle vyčerpal všechno, co mohl k radarové základně říct. Hlavní chod tak přišel v okamžiku, kdy se už moderátor chtěl oslím můstkem přesunout k otázce na velvyslance NATO, který se měl za alianci vyjádřit k bezpečnostní rizikům výstavby dalších částí systému NMD ve Střední Evropě. Položil tedy Ivanu Langerovi vcelku bezelstnou otázku, u které stojí za to sledovat její přesnou formulaci:

Co by znamenala radarová základna pro bezpečnost země? Chystáte nějakou studii, jaké budou dopady na vnitřní bezpečnost?

Jak je patrno, nechtěl moderátor po Langerovi vědět víc než to, zda bude ministr pro vnitřní záležitosti zkoumat možná rizika, tedy to, zda vůbec nějaká jsou. Zatím totiž vláda ČR tvrdí, že základna zvýší bezpečnost ČR. Pro ministra vnitra se ale všechno jeví velmi odlišně a podle všeho je si už nyní vědom rizik, která vyžadují přípravu:

"Musí se vytvořit plány pro případné mimořádné události."

Langerův "coming out" je dost překvapivý, ale je určitě "fér". Zda bude férový Langer za svou upřímnost ve vládě pochválen, to zase tak jisté není. Určitě to otevírá velký prostor Langerově výřečnosti, kterou asi sám považuje za výjimečnou. Podle všeho s ní ale narazil, aniž si toho všiml. Je totiž únavné sledovat Langera, jak s lišáckým výrazem pronáší své politické banality jazykem perfektně zvládnutého politického kýče, který páchne na sto honů. Langerovy sveřeposti, s jakou bičuje politický kýč do extrémů, si všimli už i čeští novináři, což musí být skutečně silné kafe. Upřímný je patrně jen tehdy, když si to neuvědomuje:).

Citované výroky pocházejí z pořadu Otázky Václava Moravce z 18. 2. 2007

                 
Obsah vydání       19. 2. 2007
19. 2. 2007 Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Vnitro si podmanilo OSUD Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 Německý ministr zahraničí kritizuje americké plány na raketové základny Tomáš  Krček
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit
19. 2. 2007 Putin: "Dobře vidíme, jak se změnil svět, realisticky hodnotíme své vlastní možnosti a svůj vlastní potenciál" Vladimír Vladimirovič Putin
19. 2. 2007 Od Středomoří až po indický subkontinent: Hicham Ben Abdallah El Allaoui
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 To už raději ty komunisty, chtělo by se říci Milan  Daniel
19. 2. 2007 Michael  Marčák
19. 2. 2007 Bursík poškozuje jméno evropských Zelených
19. 2. 2007 Na Ruzyni za celý svet Gustáv  Murín
19. 2. 2007 Jahnovo pozdní přiznání Vojtěch  Filip
19. 2. 2007 Jak vytvořily Spojené státy krizi v Severní Koreji Miloš  Kaláb
17. 2. 2007 Svět morálních jistot a preemptivních útoků jako svět nočních můr Jana  Ridvanová
19. 2. 2007 Uhl Janečkovi: "Snažíte vyhnout se své právní odpovědnosti za porušování zákona a činíte to na úkor České televize a jejího dobrého jména" Petr  Uhl
19. 2. 2007 Lambert: Proč jsem byl milicionářem František  Lambert
16. 2. 2007 Jak vyřešit případ příslušníka Lidových milicí ve funkci vrchního ředitele České televize Jiří  Janeček
19. 2. 2007 SKANDÁL: Česká televize si dělá databázi politické orientace občanů, které zve do pořadu Štěpán  Kotrba
19. 2. 2007 Dům sem, dům tam, nám už je to všechno jedno Jan  Paul
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
19. 2. 2007 Zündel: Pět let na tvrdo pro popírače holocaustu Richard  Seemann
19. 2. 2007 Senzace ve fotbale, aneb Konečně se něco dělá proti fotbalovému chuligánství Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
19. 2. 2007 Podivná kouzla s penězi Václav  Dušek
19. 2. 2007 K čemu ten radar vlastně je? Hynek  Hanke
19. 2. 2007 K výročí Pankráce Krkošky Pavel  Kopecký
19. 2. 2007 Do jaké míry je americký systém protiraketové obrany systémem obranným?
19. 2. 2007 To opravdu není legrace Jan  Polívka
19. 2. 2007 Canaletto v Londýně
19. 2. 2007 Přijeďte do Krnova na festival 70 mm filmu
19. 2. 2007 Americká armáda začala rozmísťovat neviditelné bitevní letouny F-22 Raptor u Japonska
18. 2. 2007 Bývalý generální ředitel BAWAGu ve vídeňské věznici Richard  Seemann
18. 2. 2007 Jak zkrachovalec ke štěstí přišel Tomáš  Vymazal
17. 2. 2007 DNES: Občané, poslanci i ministryně obrany o americké základně v Parlamentu
18. 2. 2007 Príroda v chápaní náboženstva Číny Štefan  Šrobár
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
18. 2. 2007 Tamáš promluvil ve Vicenzi
16. 2. 2007 Debaty o radarech a evropské Ústavě jsou o stejném tématu Lída  Rakušanová
17. 2. 2007 Ó běda bláznivým masopustníkóm - aneb Hus, Luther a chvála internetu Zdeněk  Bárta
17. 2. 2007 Cesta zpět až ke kořenům slev Jiří  Vlasák
16. 2. 2007 K nótě Velvyslanectví USA ve věci radarové základny Pavel  Čámský
16. 2. 2007 Obstojí psychotronická argumentace? Miloš  Dokulil
16. 2. 2007 "Raketový hřebec" z BBC je nyní v Al Džazíře
16. 2. 2007 Leden 2007 opět rekordem ve čtenosti Britských listů - počet stažených stran překročil milion
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Do jaké míry je americký systém protiraketové obrany systémem obranným?   
19. 2. 2007 Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Bursík poškozuje jméno evropských Zelených   
18. 2. 2007 Tamáš promluvil ve Vicenzi   
17. 2. 2007 DNES: Občané, poslanci i ministryně obrany o americké základně v Parlamentu   
16. 2. 2007 Norští Zelení nevědí, proč jsou čeští Zelení ještě zelení   
16. 2. 2007 Úspěch americké raketové obrany v Polsku, aneb Američané litují, že byla zničena Bratislava Uwe  Ladwig
16. 2. 2007 Debaty o radarech a evropské Ústavě jsou o stejném tématu Lída  Rakušanová
16. 2. 2007 Ústava a krátká paměť jejich tvůrců   
16. 2. 2007 K nótě Velvyslanectví USA ve věci radarové základny Pavel  Čámský
15. 2. 2007 Evropští zelení jsou proti raketové základně v Polsku a v ČR   
14. 2. 2007 Kam až sahá arogance Pavel  Čámský
14. 2. 2007 Základna v zemi mrtvých hrdinů   
14. 2. 2007 Nóta Velvyslanectví Spojených států Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám   
14. 2. 2007 Brňáci proti základně