6. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 12. 2007
Pokračování článku čtenářky Ivety Koulové s názvem „My také nechceme sloučení škol a také se nás nikdo neptá“

Referendum je jedním z klíčových nástrojů demokracie a jak se zdá noční můrou většiny politiků na všech úrovních. V očích nemocných mocí je referendum strašák, jemuž je potřeba se velkým obloukem vyhnout. Pokud preference voličů nejsou v souladu se zájmy vedoucí skupiny, běda, když se začnete referenda dovolávat. U většiny nadobyvatel vyvoláte silné rozpaky spojené s náhlou ztrátou paměti. V lepším případě je vám obšírně vysvětlováno, že v některých záležitostech je i ve vašem zájmu, aby rozhodování spočinulo pouze na bedrech osob povolaných, zasvěcených či jinak vyvolených. Ostatně k tomu mají mandát. Vždyť jste si je koneckonců sami zvolili. Počkejte, jak to dopadne. A hlavně do ničeho moc nežvaňte, stejně ničemu nerozumíte, ani nemůžete, nemáte ty správné informace, píše rozhořčená čtenářka, matka dítěte školou povinného a obyvatelka Unhoště Yvetta Popelková.

Sloupek
Vladimír Holan

Na nesmyslnou otázku: "Milujete mne?"
dostáváme nesmyslnou odpověď: "Ano!"
jestliže na tak nesmyslnou otázku
zní odpověď: "Ne!"- jde o nesmyslnost
méně krutou...

Dva v jednom? Kdepak!
Nikdo nechce být třináctý

z knihy Nokturnely, skvosty poezie, svazek 12, vydala Euromedia Group k.s. -- Odeon v Praze roku 2005. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

6. 12. 2007

Je pozemní protiraketová obrana zastaralá?

Představitelé americké Agentury protiraketové obrany informovali o reálném ověřování zcela nové protiraketové obranné koncepce, založené na využití nadzvukových bojových letounů a bezpilotních prostředků, působících ve velkých výškách a vyzbrojených speciálně upravenými původně protiletadlovými řízenými střelami, schopnými dostihnout a sestřelit balistické rakety v počáteční (vzestupné) fázi jejich letu. Vzdušný síťový prvek protiraketové obrany, prozatím nazývaný NCADE (Network Centric Airborne Defense Element) ke své činnosti vyžaduje, aby se letouny-nosiče nacházely ve vzdálenosti kratší, než 160 km od odpalovacích zařízení (podzemních sil) nepřátelských balistických raket. To proto, aby rychlé antirakety stačily stoupající raketu dostihnout během prvních dvou až tří minut letu po odpálení.

6. 12. 2007

Tak nám příslušné americké tajné a jiné služby sdělily, že je to zase poněkud jinak. Írán nebuduje žádné jaderné arzenály. "Darebácký" přízrak, jímž nás od ledna strašila radarová čtyřka Topolánek, Parkanová, Vondra, Schwarzenberg, s poskokem Klvaňou, odborníkem Töpferem, padl.

V červnu tohoto roku jsem veřejně uvedl, že se velmi těším na to, až celá ta servilní huráakce s radarem skončí - a nastínil jsem pravděpodobnou vizi, jak to pak dopadne. Naši politici začnou plamenně vysvětlovat národu, že oni nic, oni muzikanti.

6. 12. 2007

Po letech budování kapitalismu jsme opět na začátku. Zase si máme utahovat opasky. Ovšem podle známého výroku, nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Na počátku 90. let mělo být utahování jen předstupněm všeobecného blahobytu, který nám měla přinést privatizace a soukromé podnikání. Tato světlá vize nám dnes chybí, o světlém příštím již nikdo nemluví.

Ohrožené střední třídy se zmocňuje vztek. Uvěřila ve své většině pravicovým pohádkám o zemi všeobecného blahobytu a nyní se cítí být podvedena. Podvedena a ohrožená, neboť její životní úroveň i společenské postavení doznají a již i doznávají značné úhony. Vedle vzteku se tak rodí strach.

6. 12. 2007

Na demonstraci spojené se stávkou pracovníků ve školství jsem rozdal na 500 letáčků s níže uvedeným textem. Většina kolegyň a kolegů souhlasila s tím, že jedna miliarda pro nás není důvod ke spokojenosti. Když jsem je varoval před tím, že realita je taková, že pro příští rok víc jak miliardu nedostaneme, nevěřili mi. Teď je po stávce, rozpočet je schválen, jednání do Vánoc zřejmě již žádná neproběhnou. Pro vedení odborů jsme posloužili jako "pěšáčci na šachovnici".

6. 12. 2007

Nečtu pravidelně MFDnes již několik let. Připadá mi jako zajímavé noviny, líbí se mi zpracování většiny témat a rubrik. Osobně mi však vadí poslední roky jev, za který považuji často účelově prováděné výběry autorů a článků především v rubrice NÁZORY u určitých ožehavých společenských témat. Jako by hlavní snahou redakce této rubriky nebyla potřeba pokud možno poskytovat čtenářům objektivní či vyvážené informace z různých spekter společnosti formou osvěžujících názorů a příspěvků. Natož nabídnout prostor pro otevřenou diskusi. Snahu redakce Názory MFD v tomto směru vnímám jako pokusy cíleně ovlivňovat veřejné mínění.

Může to být v souladu s cílovými zájmy některých mocenských skupin?

6. 12. 2007

Chystám demonstraci proti útlaku v Saúdské Arábii

Rád bych čtenářům Britských listů oznámil, že jak jsem slíbi, tak činím. Dnes jsem odeslal na magistrát hlavního města Prahy oznámení o svoláni shromáždění před ambasádou Saudské Arábie. Shromážděni nese již dříve oznámený název "protest proti porušování lidských práv, hanobení a deformaci islámu v Saudské Arábii". Přes skutečnost, že hlavním tématem protestu je osud znásilněné dívky, jde symbolicky i o protest proti odsouzení britské učitelky v Súdánu. Žádám tedy všechny čtenáře Britských listů, kterým není lhostejný osud znásilněné dívky a mohou se dostavit, aby se dostavili dne 12. prosince 2007 ve 12:00 před ambasádu Saúdské Arábie, Na Hřebenkách 2371/70, 150 00 Praha-Smíchov.

Váženi čtenáři, svou účastí na této akci vyjádříte nejen svou podporu znásilněné dívce, ale také pomůžete ukázat vládnoucí diktatuře v Saudské Arábii, že nám obyvatelům České republiky není lhostejno, jak zachází se svými občany a že zneužívá pro své politické cíle náboženství. Žádost o bližší informace a případně dotazy zasílejte na mail: lukaslhotan@seznam.cz

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
6. 12. 2007

Jsem rád za příspěvky Patricka Ungermanna a Luďka Tomana, které na mě upřímně řečeno působí jako pramen vody na poušti. Myslím, že se jim ve zkratce podařilo vykreslit problematičnost současné situace. Je bezesporu záslužné na věc upozorňovat, zvlášť když pojetí nacionalismu "bez psí hlavy", o němž píšou, u nás bylo formulováno už v letech 1770--1820. Pan Ungermann cituje Josefa Pekaře, který je rozpracoval ve své filozofii českých dějin na soumračném konci 19. století, kdy ovšem bylo jinými zproblematizováno spolu s celým řádem společnosti a nejistotou dozrávající moderny.

Poučný je v tomto směru spor o smysl českých dějin, jehož textové plody máme z velké části díky nakladatelství Torst publikovány pohromadě.

6. 12. 2007

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Zelená právní guerilla", ve kterém se o Ekologickém právním servisu vyjadřuje:

"Tato činnost smečky mladých právníků za převážně americké peníze povede k jedinému..."

Pan Kotrba ve svém článku rozvinul konspirativní teorii spojující činnost Ekologického právního servisu (EPS), cílenou destrukci české ekonomiky a americké financování tohoto komplotu. Podstatou článku je (ovšem až na druhý pohled), že rozvoj průmyslu a dopravní infrastruktury je dle pana Kotrby vždy správný a jestliže jej někdo zpochybňuje, tak je nastrčeným agentem kdovíkoho (ale určitě z USA). Text je plný útočných tvrzení, ale bez fakt, která by jim měla poskytovat oporu.

Ostatně pan Kotrba se tímto způsobem komunikace na zakázku živí.

6. 12. 2007

tisková zpráva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy české republiky

Výzkum PISA (Programme for International Student Assessment), jinak též Program pro mezinárodní hodnocení žáků je jednou z řady aktivit Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v oblasti rozvoje lidských zdrojů, vzdělávání a školství. V současné době je považován za největší a nejdůležitější mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání.

Výzkum je koncipován tak, aby poskytoval tvůrcům školské politiky v jednotlivých zemích důležité informace o fungování jejich školských systémů.

K tomu: Aktuálně: Problémy s testem PISA. Dětem se za účast v něm platilo ZDE

6. 12. 2007

Návrh nového ministra školství, poslance Strany Zelených Ondřeje Lišky na dekriminalizaci pěstování pro vlastní potřebu a užívání THC je jedním z mála rozumných, které jsem v poslední době zaznamenala a který by mohl změnit doposud tristní situaci ve společnosti.

Sama jsem s tímto názorem poměrně dlouho vnitřně bojovala, ale racionální důvody PRO převážily nad preventivní obezřetností bázlivé matky a iracionálním strachem vyřčeným, nicméně pochopitelným NE. Výsledkem je ANO, ALE... To ALE se týká právě školství, zejména zájmového a nepovinného. Toho, jak školu otevřít dětským přáním a trávením volného času mládeže. Jak z heterogenních a odcizených kolektivů tříd s mnohdy nervózními, špatně placenými učiteli a vychovateli vytvořit partu v čele se zaujatým, kvalifikovaným, informovaným, pro práci nadšeným a dobře zaplaceným kantorem, pro kterého internet a počítač nejsou noční můrou. Přístup mnohých fanatických policistů i politiků – napříč spektrem, stejně jako bázlivých a mnohdy neinformovaných nebo dezinformovaných kantorek, kteří jsou ovlivněni pověstmi o závislosti, kterou THC vytváří, zničilo totiž už dost rodin, když z mladých lidí na prahu dospělosti udělalo vyvrhele a kriminálníky kvůli jednomu jointu. Čert na zdi namalovaný ale ještě nikdy neprokázal existenci Boží. Stejně tak ještě nikdo neprokázal u THC fyzickou závislost. Ale stejně tak nikdo neukázal ve školách učitelům, že si jich bude vážit, když budou mít rádi svou práci i své žáky. Mladý ministr má šanci změnit staré návyky, zlozvyky i předsudky.

K tomu: POZOR! Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob"ZDE

Marihuana a dnešní mládež TÉMA BL

4. 12. 2007

Po chodníku jde skupinka asi dvanáctiletých dětí, jeden z chlapců se oddělil a za povzbuzování kamarádů pokřikuje na vzdálenou silnější dívku sprostá a urážlivá slova. Nedalo mi to, přešel jsem silnici a zamířil rovnou k němu. Když jsem mu chtěl dát ruku přátelsky na rameno, intuitivně prudce cuknul dozadu, čekal ránu. Neboj se chlapče, nepoužívám násilí, říkají mi John a chci se tě jen na něco zeptat. Vyjeveně na mě koukal s otevřenou pusou, ostatní se v rozpacích zastavili a čekali, co se bude dít.

6. 12. 2007

6. 12. 2007

Dovoluji si obtěžovat srdečným pozváním na poslední letošní (možná celkově) veřejnou projekci mého filmu Sikora. Malý osobní marketingový epos, jež se uskuteční příští čtvrtek 13.12. v 17:30 v kině OKO (Fr. Křižíka 15, Holešovice) v rámci Ozvěn 11. MFDF Jihlava. V případě zájmu tam jít mohu předem zajistit umístění na guestlist - tedy umožnit vstup zdarma. Po projekci se uskuteční případná diskuse s režisérem, neb tam musím jít taky, píše Ivo Bystřičan, režisér onoho filmu.

Anotace: Podle převládající liberální ideje je strůjcem svého osudu každý sám. Člověk je zbožím a zvolit si osud také znamená pohybovat se mezi póly prodat se či ne. Komický portrét dramatika a publicisty Romana Sikory předvádí, jak se žije v Brně nechtěným divadelníkům. Před lety vyhrál Radokovu cenu, ale v divadle ho vyhodili i z místa vrátného. Teď zvažuje, jestli přijme práci ve scenáristické manufaktuře komerční televize. V závěru filmu se vydává do rodného Třince a český dokument po letech objevuje obývací pokoj jedné dělnické rodiny.

FAMU 2007, 38 minut

6. 12. 2007
tisková zpráva České televize

Dozorčí komise dnes informovala Radu České televize o prověření smluv, které v minulosti veřejnoprávní televize uzavřela na prodej práv k dílům distribuovaným na DVD. Po prověření všech kontraktů dospěla k závěru, že změny provedené vedením televize ve znění smluv v případě posledních prodejů, např. seriálu 30 případů majora Zemana, přinášejí pro televizi veřejné služby výhodnější podmínky, než tomu bylo v minulosti. Naopak dozorčí komise předchozím smlouvám vytkla, že byly uzavírány způsobem, který České televizi nedával dostatečnou kontrolu celkových výnosů.

6. 12. 2007

Podle informace, kterou získala Krajská organizace Svazu důchodců v Brně, má se Česká republika do konce letošního roku vyjádřit ke stížnosti na regulaci nájemného, kterou do Štrasburku zaslal mj. pod č. 11179/06 Oskar Morawetz, který je vlastníkem domu čp. 1432 v Praze–Holešovicích. Toto číslo mi připadalo povědomé, a proto jsem ho nechal vyhledat v adresáři svého počítače. A skutečně!

6. 12. 2007
Fidel Castro Ruz

Venezuela, jejíž lid je dědicem Bolívarových myšlenek, které překročily rámec své doby, dnes stojí tváří v tvář světové tyranii tisíckrát mocnější, než byla koloniální síla Španělska a čerstvě zrozené republiky Spojené státy, která Monroeovými ústy proklamovala právo na přírodní bohatství kontinentu a pot jeho národů.

Martí tento brutální systém kritizoval a označil ho za monstrum, v jehož útrobách žije. Jeho internacionální duch zazářil jako nikdy předtím, když v dopise, který zůstal v důsledku jeho smrti v bitvě nedokončený, veřejně odhalil smysl svého neúnavného usilování: "...denně mi hrozí, že položím život za svou vlast a za svou povinnost -- protože tak to chápu a jsem odhodlán se o to zasadit -- zabránit pomocí nezávislosti Kuby včas tomu, aby se Spojené státy roztahovaly po Antilách a s novou silou vtrhly na na půdu naší Ameriky..."

6. 12. 2007

JU│ Ruské Izvestie uvádějí, že speciální jednotky policie rozehnaly studentskou demonstraci v Batumi. Stalo se tak ve stejné době, kdy na druhém konci města hovořil na svém předvolebním mítinku bývalý prezident Saakašvili. Oficiální úřady o tomto střetu mlčí. Zásah policie proti studentům se nedostal do televizního vysílání, pouze velitel policistů sdělil, že někteří mladí lidé se chovali nepřístojně.

6. 12. 2007

JU│ Jak oznámil ruský Kommersant, dohodli se Gazprom a Ukrajina na nové ceně plynu na příští rok – měla by činit 179,5 USD za 1000m3. Jednání o nových cenách, jak se uvádí, byla dlouhá – více než 5 hodin. V jejich průběhu chtěla ukrajinská delegace již odejít. Nakonec šel Gazprom na ústupek – slevil ze svého původního návrhu půl dolaru a vyhověl Ukrajině zvýšit tranzitní poplatek o 0,1 USD na tarif 1,7 USD za 1000 m3 na 100 km trasy.

Miroslav Bobek: Proč nehladit ježka
6. 12. 2007

Nakladatelství PLOT vydalo ve spolupráci s Českým rozhlasem Online novou knížku gorilích říkanek Proč nehladit ježka, jejíž hlavní hrdinkou je Moja a její rodina i dalšíc zvířata nejen z pražské zoo.

Křest knížky gorilích říkanek proběhne ve středu 12. prosince 2007 od 17 hodin. S jejím autorem Miroslavem Bobkem a ilustrátorem Pavlem Sivkem se budete moci setkat v restauraci Cihelna Barfly, U Dobřenských 3, Praha 1 - Staré Město (za Náprstkovým muzeem). Kmotry budou herec a skladatel Jan Jiráň a herečka Tereza Šefrnová. Výtěžek z prodeje knihy je stejně jako u dalších titulů s logem Odhalení určen na podporu ochrany goril nížinných v Africe.

5. 12. 2007

Musím znovu připomenout vynikající definici modernismu, jak jsem ji před nedávnem zaslechl v britském rozhlase:

"Modernismus je výrazem pocitu dezorientace, který vzniká, když si lidé uvědomí, že v důsledku bouřlivého společenského vývoje není možno používat zkušeností z minulosti pro orientaci v dnešním světě."

Tento pocit (ač podle teoretiků modernismus skončil už v roce 1950) stále, jak se zdá, nedospěl pro mnoho lidí do České republiky. Staré stereotypy přehrávají mnozí: jak Josef Vít v článku níže (v Rusku nejde o porážku "pravice" a Putin není "komunista" - snad by o tom mohla zabedněnce přesvědčit skutečnost, že proti Putinovu vítězství ve volbách chtěla protestovat především ruská komunistická strana, jeho soupeřka v těchto volbách. Putin je pragmatik, který prosazuje v zemi stabilitu, často i brutálním způsobem vůči oponentům. Většina národa ho podporuje, protože nestabilita devadesátých let a ožebračení velkého počtu obyvatelstva byly nesnesitelné.

V dnešním Rusku nejde o spor mezi "komunismem" a "demokracií", ale mezi pragmatickou stabilitou a nestabilitou. V tomto sporu většina obyvatel podporuje Putina, a tedy stabilitu, a to i na úkor některých demokratických vymožeností.

Je myslím velmi poučné, jak o situaci v Rusku informoval těsně před volbami (v pátek ráno 1. prosince) rozhlas BBC.

Vladimir Putin
5. 12. 2007

Proč se lidé v Rusku často o politiku vůbec nezajímají? píše Ema Čulík z Petrohradu. Mám pro to dvě vysvětlení.   1. Politické události tady byly tak chaotické a tak obrovsky nezvládnutelné, že se lidé naučili starat se o svůj život a nevšímat si chaosu, který vytvářejí vrcholoví politikové.   2. Malý člověk stejně nic nezmůže, si všichni myslí. Bylo jasné, kdo v těchto volbách vyhraje. Nebylo možné, aby Putin a Sjednocené Rusko nevyhrálo.

5. 12. 2007

V článku "Nacionalismus bez psí hlavy" Patrick Ungermann poukazál na absurditu českého politického i společenského života, který vykázal lásku k vlastnímu národu na hanbu za dveře.

Jakpak asi může vypadat společnost, která se řídí tímto krédem? Jakými vlastnostmi pak budou oplývat její politici? A máme se toho, čemu se říká český nacionalismus, skutečně bát?

5. 12. 2007

Caracas, 3. prosince 2007 -- Venezuelské národní volební shromáždění: Proti prezidentem Chavezem navrženým ústavním reformám hlasovalo 50,7% voličů a pro hlasovalo 49,3% voličů. Volební účast činila 56%. Prezident uznal porážku s tím, že navrhované ústavní změny jsou "pro teď ztracené." Přední západní periodika jako New York Times, Guardian a Independent přinesly toho dne vesměs podobné informace. Chavez byl připraven o možnost setrvat v úřadu do roku 2050, jeho program "socialismu pro 21. století" utrpěl porážku a opozice v ulicích venezuelských měst mohutně oslavovala.Volby proběhly podle mezinárodních pozorovatelů bez větších překážek, a byly tudíž shledány legitimními.

5. 12. 2007

POZVÁNKA

ŠOK│ Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Univerzitou Karlovou v Praze a Ministerstvem vnitra pořádá mezinárodní konferenci ke kyberterorismu: CYTER 2007 -- Cyber Terrorism and Crime.

Konference je určena jak pro odborníky v oblasti technologií a počítačové bezpečnosti, tak pro experty v oblasti práva, sociologie, psychologie a státní administrativy, kteří se rovněž stále častěji setkávají s problematikou kybernetické kriminality a v poslední době i fenoménem kybernetického terorismu. Konference proběhne v úterý dne 11.12.2007 od 9:00 do 16:30 ve Velkém sále v 1. patře budovy Ministerstva zahraničních věcí České republiky, Loretánské náměstí 5, Praha 1. V případě zájmu se registrujte nejpozději do 8. prosince 2007. Účast na konferenci je bezplatná.

Více informací o konferenci a registrace ZDE

Eileen Daffern
5. 12. 2007

Moderátorka: Co si myslíte o té obrovské apatické většině? Která se nikdy neúčastní žádných protestů, proti ničemu, ať je to jaderné odzbrojení nebo válka.

Eileen Daffern: Myslím, že si lidi neuvědomují, jak obrovskou mají moc. Kdyby si lidi uvědomili vlastní moc... Oni si ji neuvědomují. Myslí si "Já nic nezmůžu." No, kdyby všichni vyšli do ulic, zmohli by toho opravdu hodně.

Když jsem koncem sedmdesátých let přicestoval z Československa do Británie, setkal jsem se tam s Igorem Hájkem, který na univerzitě v Lancasteru tehdy vyučoval české literatuře, kultuře a historii. Přišel jsem čerstvě z normalizačního Československa s postoji typickými pro dnešní antikomunisty. Slovo "komunista", vysvětloval jsem Igoru Hájkovi, který z Československa emigroval v roce 1969, bylo pro mne synonymem "svině". Hájek mi nerozuměl. Neznal generaci podřadných, úhybných a patologických jedinců, která po invazi Varšavského paktu v československé kolonii převzala moc. Pro něho byl komunista ztělesněním humanismu, slušný člověk, který zamýšlel napravit omyly mládí, kdy z hlouposti a z přehnaného idealismu důvěřoval Stalinovi, a přispěl tak k zavlečení své země do sovětského impéria. Pro Hájka byli komunisté idealističtí jedinci s lidským svědomím. Nechápal jsem to. Každý jsme měli o tom, co znamená slovo komunista, úplně jinou představu, podle svých -- diametrálně odlišných -- zkušeností. Na rozhovory s Igorem Hájkem, blízkým přítelem Josefa Škvoreckého (Hájek sám byl nekomunista) jsem si vzpomněl, když v pondělí vysílal rozhlas BBC rozhovor s Eileen Daffern, třiadevadesátiletou britskou komunistkou a aktivistkou za jaderné odzbrojení, sociální spravedlnost a feminismus, která právě vydala své memoáry. │JČ

Shrnutí tohoto rozhovoru ZDE

5. 12. 2007

Pan Aleš Přichystal se ve své stati dotkl závažného a mediálně vděčného problému čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. Ačkoli s částí jeho vývodů souhlasím (zejména těch, které se týkají příčin zpoždění), nedá mi to, abych nepřipojil také několik kritických připomínek.

4. 12. 2007

Novodobým hrdinou není rytíř, ale manažer. A pokud se všichni shodneme na významu anglického slovesa "to manage" (řídit, spravovat), jsou učitelé vskutku ti nejubožejší a nejchudší manažeři v naší zachmuřené, zkorumpované a permanentně naštvané české kotlině. Dobře jim ale tak, mohou si za to částečně sami: jsou nevýrazní, tiší, nenároční, poslušní, pokorní, inu takové podražené a zakřiknuté intelektuální myši a myšky, prostě učitelíčci. Občas si pobrečí. To ale jen ve chvílích, kdy jim nic nehrozí; když o něco jde (třeba o stávku) a měli by trochu zariskovat, většinou nemají čas anebo chybí potřeba či motivace (případ učitelů -- rentiérů ); většinou prostě zmlknou. Protesty lékařů, strojvůdců, policistů, pošťáků: ó ano. Učitelíčci protestovat? Tohle dětem a jejich rodičům nikdy neudělají, jak by se na ně celá společnost dívala! Sociální inteligence učitelíčků je v tomto případě nadčasová, nadvesmírná.

17. 11. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V říjnu 2007 přispělo celkem 121 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 27808,25 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2007 částku 166 539.96 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek

Český film RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2007 Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě Karel  Březný
6. 12. 2007 Padl hlavní důvod, my lžeme dál... Jan  Neoral
30. 11. 2007 Daj-li medajli reportérovi České televize - a mně se chce něco říct...   
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení   
23. 11. 2007 Námezdný propagandista Tomáš Klvaňa, bojovník proti pravdě o radaru Jakub  Rolčík
23. 11. 2007 Americký radar podpoří komunisty v příštích volbách   
22. 11. 2007 Útočný radar Jan  Teplík
19. 11. 2007 Blížíme se tomu, co bývalo? Jan  Tamáš
18. 11. 2007 Američtí aktivisté protestují proti radaru   
18. 11. 2007 Solidarity with opponents of proposed US military base in the Czech Republic   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
24. 11. 2007 Prezidentský kandidát Dennis Kucinich by v případě zvolení otevřel vyšetřování 11. září Jan  Zeman
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?   
26. 11. 2007 Sen o bohatství Jindřich  Kalous
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Energy Returned/Energy Invested Zdeněk  Wognar

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
17. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Co chce Putin? Immanuel  Wallerstein
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
30. 10. 2007 Plyn z Kaspiku nebude (zatím). Krach projektu Nabucco na obzoru?   
27. 10. 2007 Rusko si bude činit nárok na arktický šelf   
26. 10. 2007 Ruské strategické bombardéry pozdravily summit NATO   
26. 10. 2007 Rusko: Vyzbrojování raketou Topol-M se urychluje   
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 ČT ve svém zpravodajství manipuluje, ať se nevymlouvá   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave   
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave   
14. 11. 2007 Dodržení zákona? Na svatýho Dyndy Štěpán  Kotrba
14. 11. 2007 Jsme pobouřeni manipulací v České televizi   
14. 11. 2007 Osobní priority Václava Moravce, aneb nejen 17. listopad v českých mainstreamových médiích   
7. 11. 2007 Příhoda z ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 11. 2007 Právo: Z komára velbloud aneb normální pronájem předmětem "investigace" Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

Írán RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války