30. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 1. 2007

ANALÝZA

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Poprvé v našich dějinách má být v Česku postavena americká vojenská základna. A to ne ledasjaká: má to být základna, která bude sloužit pro globální cíle a případnou světovou jadernou válku.

I když politici, kteří její výstavbu hájí, tvrdí, že má sloužit obraně Česka a Evropy, nikdy tomu tak nebylo. Jedná se o základnu, která má být součástí Národní protiraketové obrany (NMD, National Missile Defense), což je pouze a jedině program obrany Spojených států.

Sloupek
Luboš Bendziak

Zamilovať sa
ešte raz
tak po rusky
do bledučkej krásavice
Duša nepozná nasýtenie
Nosiť ju v srdci
ako dýku
ako trest
Večer pri ikone
si ticho poplakať

(ze sbírky Zápisky z čudného domu)

v aktuální slovenské stovce poetického blogu Michala Jareše našel Štefan Švec

29. 1. 2007

ANALÝZA

Odbor komunikačních strategií ministerstva obrany zajišťuje PR firmě Boeing

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Jsou věci, které věru nemůže říkat kdokoliv a kdykoliv. Třeba takovýto výrok: "XY byl shledán vinným ze spáchání zločinu... a odsuzuje se...". Ten může legitimně zaznít v soudní síni, pokud ho pronese osoba v taláru, které to bylo zúčastněnými dovoleno. Síla rituálu je dána skutečností, že byl v minulosti za obdobných podmínek již tisíckrát opakován a ještě zajisté mnohokrát opakován bude. Zda význam proneseného výroku nějak odpovídá stavu světa před jeho vyřčením je přitom do značné míry vedlejší. Každý přece ví, že byl-li někdo právě odsouzen, ocitne se silou rozsudku ve vězení, ať je ve skutečnosti vinen, nebo ne.

Český, balkánsky maskulinní premiér krátce po jmenování své druhé vlády a obdržení americké žádosti prohlásil, že radar protiraketového systému přinese pod Říp prestiž, prosperitu a bezpečnost. Zda má tento výrok něco společného se skutečností, je tu opět zajímavé teprve druhotně - tím spíše, že se dotyčný ani nenamáhal podložit své tvrzení nějakou argumentací. Podstatné je, že Topolánek vznesl nárok určovat, co že je dnes pod Řípem Archou úmluvy - a že mu tento drzý, formálně (Ústavou) nikterak nepřiznaný nárok prošel. To, co nás nyní čeká, tedy rozhodně není nějaký rutinní provoz parlamentní demokracie; přímo před námi se začíná odvíjet příběh modročernozelené šance na cestu do Zaslíbené země. Kdo neuvěří, nedojde.

Navzdory těmto skutečnostem se moc pokouší - po mém soudu nadbytečně - ve prospěch základny před veřejností také argumentovat. Děje se tak pravda okrajově, na webových stránkách Ministerstva obrany, ale přece. Následující text je analýzou a komentářem k takřka čtyřicetistránkovému Armádnímu bulletinu o protiraketové základně, který pro veřejnost zpracoval kolektiv autorů Odboru komunikačních strategií MO ČR.

30. 1. 2007

ANALÝZA

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Všechny v titulku uvedené pojmy (a po pravdě řečeno mnohé další) se vejdou do zahraniční politiky i poměrně malého státu, jakým je Česká republika.

Jednání současných českých představitelů s reprezentanty spřízněných zemí velkých a blízkých i jedné ještě větší, ač poněkud vzdálenější, také všechny zmíněné pojmy vynesla do pozornosti zpravodajských médií a tím i občanů. Představitele, tedy pravomocnou vládu, má ČR po více než osmi letech zcela novou, ale předpokládá se, že zahraniční politika demokratických států se změnami vlád zásadně nemění... O tradičních demokraciích to platí, s jistými výkyvy, celkem spolehlivě, nové demokracie o tom musí svět, ba i samy sebe, přesvědčovat.

30. 1. 2007

Završením autorovy argumentace je postoj k referendu. Ten by zasluhoval samostatný rozbor, což se ale vymyká zaměření této stati. Jestliže takto uvažuje většina budoucích politologů, pak potěš Bůh! Konzervativně elitářský obsah je spojen s bolševickou formou "vedoucí úlohy politické reprezentace", pouze namísto jediné strany autor nabízí střídání koncepcí politických profesionálů bez možnosti korekce "nevědomou" veřejností.

Již několik dní probíhá na stránkách "papírových" i elektronických médií vášnivá diskuse o možném umístění jednoho komponentu americké protiraketové obrany -- radaru -- na území České republiky. Kromě odpůrců okolo iniciativy NE ZÁKLADNÁM a levicových politických stran a hnutí se do ní zapojili i stoupenci z řad konzervativců a pravicových liberálů. Velmi mne v té souvislosti zaujal příspěvek mladého studenta politologie Viktora Dvořáka, který výstavbu radaru podporuje.

30. 1. 2007

Neřešíme otázku, zda a proč jedna a jedna jsou dvě. Je překvapující, jak netolerantní je české publikum vůči názorům, které nesdílí. Je překvapivé, jak netrpěliví jsme, abychom došli na konec debaty ještě dříve, než doopravdy začala. Stojíme přitom teprve na prahu základní školy, která by nás měla vzdělat v občanském sebeuvědomování. V přesvědčení, že ona všechna moc opravdu pochází z lidu. Nikoliv moč, jak se tato věta komolila za takzvaného reálného socialismu. V občanské výchově jsme nepostoupili za sedmnáct let ani o píď. Stále uznáváme principy kolektivní viny, ať už se týká lustrací nebo Němců. Stále si myslí někteří z vás, že jedno sto není stejně mnoho jako druhých sto. Téma americké raketové základny a jejího radaru na českém území v sobě integruje několik základních problémových okruhů.

30. 1. 2007

K tomu, aby se význam demonstrace proti americké základně alespoň opticky snížil, lze použít čísla, jež si mediální konzument vyloží jednoznačně. Této manipulace využívala svého času hojně režimní média, zejména Rudé právo a Československá televize. Klasikem je v tomto směru Jiřina Švorcová: "Také u nás se našla hrstka nespokojenců a zrádců..." začala svůj projev k umělcům sehnaným v lednu 1977 za účelem podpory tzv. Anticharty.

Jednoznačně ale vyzní i srovnání.

O počtu účastníků včerejší demonstrace z Václavského náměstí se vyjádřily tři zdroje nezávisle na sobě takto:

  • Česká televize uvedla, že se zúčastnilo 400 demonstrantů
  • Televize NOVA odhadla počet na 1000
  • mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Tamáš sdělil zpravodaji ČTK, že účastníků byly nejméně dva tisíce.

Co myslíte: který z těch tří zdrojů neříká pravdu a proč?

Reakce ŠK: Čtyři stovky lidí mohly být přítomny "pod vocasem" ve chvíli oficiálního zahájení akce. Jeden ze spolupořadatelů demonstrace, pražský zastupitel Miroslav Prokeš, počítal účastníky během trasy pochodu na Karlově mostě. Dopočítal se čísla 910. Na Václavském náměstí podle počtů redaktora Britských listů mohlo být od 1200 do 1500 osob ve chvíli, kdy projevy končily, nepočítéme-li dvacet tajnejch a čtyřicet novinářů. Všechna čísla mohou být tedy správná. Když čelo demonstrace bylo už na Zlatém kříži, poslední voj byl ještě pod sochou sv. Václava. Demonstrace se proplétala mezi turisty a kolemjdoucími.

Ne všem účastníkům jejich nohy dovolily "dlouhý pochod" k magistrátu, k americké ambasádě a ke Strakově akademii. Starší lidé odpadávali na trase, či se neúměrně opožďovali. Jen někteří došli k Úřadu vlády, kde demonstrace ofoiciálně skončila. Zvláštní na demonstraci byla její generační skladba. Většinou dědové a vnuci, někdy i pravnuci... Mezi sedmdesátiletými sedmnáctiletí. Ptali se, diskutovali. Společně. Říkali si pravdy staré půl století. Tatam byla běžná pohrdavost mladých, tatam byla arogance skupinek radikálů. Tentam byl odpor starých vůči "zkaženému" mládí. Humanisté vedle komunistů a demokratických socialistů, anarchisté či revoluční socialisté vede liberálů. Chyběli ale otcové. Že by střední generace byla po frustraci z demonstrací v listopadu 1989 a lednu 2001 ještě stále naprosto znechucená a lhostejná k tomu, kam politické elity kráčí?

Demonstrace proti základně FOTOGALERIE

30. 1. 2007

Jak se zdá, tak nejdůležitějším tématem posledních dnů je instalace americké vojenské základny na území České republiky.

V ohni neobyčejného významu -- ochrany bezpečnosti Česka - spojenců USA a přilehlých galaxií a vesmírů, zcela zanikají zcela podružné otázky jako je zdravotnictví, školství, dopravní infrastruktura, snižování mandatorních výdajů - rozuměj dotace státního rozpočtu prostřednictvím odebrání části naspořených peněz ze sociálního pojištění či zadržování nemocenské rovněž naspořené z neodmítnutelných odvodů.

(Autor je primářem v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.)

30. 1. 2007

Vážená redakce, chápu snahu o vyváženost Vašich novin, nicméně zvažte, zda je nutné tak činit za každou cenu. Argumentace pana Čáslavka pouze kopíruje mediální propagandu, nepřináší vůbec nic nového, je nepodložená, povrchní a nejde k podstatě věci. Pan Čáslavka se domáhá zveřejnění svého stanoviska v novinách, které zřejmě ani nečte, neboť jinak by musel zaznamenat, že debata na stránkách Britských listů se dávno posunula do širších a hlubších souvislostí.

Argumenty, které předkládá, byly podrobně rozebrány a z velké části zpochybněny v mnoha článcích, jež v uplynulých dnech BL přinesly.

Jeho příspěvek tak působí, v záplavě těch dobře připravených a z mnoha nezávislých zdrojů čerpajících, poněkud naivně. Pokud má být pan Čáslavka typickým reprezentantem příznivců umístění radarové základny na našem území, pak jistě má uveřejnění jeho příspěvku v tomto kontextu svůj význam a vypovídací hodnotu, míní čtenář Jan Škorvánek.

30. 1. 2007

Vyjádření Tomáše Čáslavky z iniciativy "Pro základnu", publikovaná v Britských listech dne 29. 1. 2007 pod titulem "Proč je dobré mít v ČR americkou základnu" mne opět utvrdila v přesvědčení, že připravenost české veřejnosti k seriózním diskusím (na jakékoli téma) je bídná.

Je smutné, že zásadní otázky, týkající se různých společenských témat, kladou často reprezentanti názorových a politických uskupení, kteří se pohybují v extrémní části politického spektra, navíc zatížení nepříliš lichotivým obrazem z minulosti, píše Miroslav Jašurek.

30. 1. 2007

Philip E. Coyle, uznávaný americký expert na protiraketovou obranu a bývalý poradce prezidenta Bushe, sdělil české kanceláři Greenpeace, že ČR by měla následovat kanadského příkladu: Nepodílet se na budování nespolehlivého a drahého zařízení, které destabilizuje systém mezinárodní bezpečnosti a uzavírá cestu k řešení problémů kreativní diplomacií. Greenpeace na základě dlouhodobých postojů k zajištění světové bezpečnosti rozhodně odmítá úvahy o umístění komponent amerického protiraketového deštníku na českém území.

Kompletní článek v češtině ZDE

30. 1. 2007

Pouť španělských gayů a leseb 20.stoletím 2

Volné pokračování článku "Homosexualita ve Frankově Španělsku"

30. 1. 2007

WTO - DAVOS:

Jenom okolnosti, za kterých se toto kolečko odehrává, se mění. Po půlroce zmrazených jednání o liberalizaci a pravidlech obchodu si zhruba dvacet ministrů členských států Světové obchodní organizace v Davosu na Světovém ekonomickém fóru opět potvrdilo, že mají zájem o pokračování a ukončení jednání. Ovšem stále je ve hvězdách, jak a kdy.

30. 1. 2007

Rád bych vám, nebo čtenářům Britských listů, položil jednu otázku. Můj otec (55 let) mi tvrdí že hospodářský růst a skutečnost, že se na západě (Německo, Rakousko, Švýcarsko atd...) dělníci, řemeslníci, živnostníci a obecně všichni zaměstnanci a "obyčejní lidé " atd. po druhé světové válce až do současnosti měli a mají lépe je ten, že socialismus a komunismus byla pro kapitalisty konkurenční ideologie a důchody, zdravotní péči, vyšší mzdy atd. mají díky tomu, že se na západě báli úniku pracovníků, dělníků k nám, nebo obecně do zemí komunistického bloku. To je pro něho taktéž důvod, proč jsou komunisté "dobří" a kapitalisté "špatní" a proč je KSČM jeho preferovanou volební stranou.

Vzhledem k tomu že můj otec neuznává jiné argumenty než svoje a v debatách reaguje velmi emocionálně, požádal bych vás o jednoduché a nestranné vysvětlení, jak tomu vlastně je, ptá se Michal Majer:

Odpověď Jana Čulíka:

30. 1. 2007

"The devil is in the details", píše Jan Čulík v Britských listech. Jsem stavební inženýr a proto dodávám: ano, to je bezpochyby pravda a ti, co stavěli třeba jen obyčejný rodinný dům, vědí dobře, o čem je řeč.

Nicméně na začátku si musí každý odpovědět na základní otázku: "Opravdu to chci?", pokud odpovím ano, řeším detaily, které vyplývají z ano, pokud odpovím ne, řeším detaily, které vyplývají z ne. Ale na začátku se "musím" rozhodnout. Nebo také nemusím, ale pak budu řešit zase jiné detaily. A tak dále....

Čulíkovi mezinárodní studenti nechápali, proč česká vláda americkou základnu podporuje. Můžete jim to někdo prosím vysvětlit? požádal Jan Čulík.

To je zajímavá otázka. Takže mě napadlo, že zkusím napsat, co bych tak těm mezinárodním studentům řekl jako obhájce americké základny na českém území. Chci napsat, že já sám osobně nemám na tuhle otázku jednoznačnou odpověď, nejsem ani sveřepý obhájce ani urputný odpůrce americké základny, možná právě proto, že jsem nikde nečetl nebo neslyšel přesvědčivé argumenty pro a proti, pokud vůbec existují, většina toho, co jsem se o daném problému dozvěděl, je podle mě spíš jen propaganda závislá na politických, filozofických a jiných názorech různých lidí. To, co napíšu dál, může být považováno za propagandu či argumenty, jak je komu libo. Pro mě je to pouhý pokus o odpověď na otázku, která mě zaujala. Takže jsem momentálně obhájce americké základny, píše Martin Maděra:

30. 1. 2007
tisková zpráva sdružení Šalamoun

Občanské sdružení Šalamoun se od r. 2004 zabývá pomocí pí. Adéle Rajdlové, odsouzené původně v r. 2004 k trestu odnětí svobody v trvání 10 let za pokus o vraždu v důkazní situaci "tvrzení proti tvrzení", kdy se soud navíc snažil důkazní nouzi překonat nesprávně provedeným vyšetřovacím pokusem a jednostranným usměrněním znalce v její neprospěch. V následném řízení se nepodařilo dosáhnout zproštění viny, protože soudy hájí stabilitu soudního rozhodnutí a myšlenka, že nespravedlivým rozsudkem svévolně ničí život mladé ženy, svědomí soudců nijak netíží.

30. 1. 2007

Libanon udělal další krok ke ztrátě své křehké vnitřní rovnováhy, když v tomto týdnu propukly v Bejrútu demonstrace za odstoupení vlády premiéra Fuada Siniury a předčasné volby. V době, kdy v zemi začala předem avizovaná generální stávka, demonstrující zatarasili hořícími auty, pneumatikami a sutí hlavní komunikace včetně té na letiště. Následné násilnosti si vyžádaly přes sto zraněných a tři mrtvé.

30. 1. 2007
Jak víte, že se právě podporou radaru/základny nestavíte na špatnou stranu?

Jak vím, že se právě svým postojem proti radaru/základně nestavím na špatnou stranu? ptá se Kateřina Jírová.

30. 1. 2007

Se zájmem jsem si přečetl desatero Tomáše Čáslavka ohledně vyvracení "mýtů", které zasévají mezi lid odpůrci této základny. Nechci reagovat na většinu argumentů, kterými zde pan Čáslavka operuje, neboť by to bylo vzhledem k množství článků, které se této problematice podstatně podrobněji na Britských listech věnují, zbytečné. Jeden bod tohoto soupisu "argumentů pro základny" mě však málem povalil ze židle, píše Petr Stratil:

30. 1. 2007

Nemohu si pomoci, ale zamrazilo mne, když paní ministryně obrany Parkanová ve veřejném televizním vysílání prohlásila, že veřejnost je proti americkým základnám na území České republiky jen proto, že je špatně informovaná a že pokud ji bude (vláda) informovat správně, tak nemůže být nikdo, kdo by byl proti... Zvláštní, jak mi to nechutně zavání propagandou, ale na tu zde byli jiní kumpáni, například doktor Goebbels. Nechci věřit, že by se osoba tak ostře hájící výrazy jako demokracie snížila k takovým praktikám, nebo ano? Jak si mám vysvětlit slova paní ministryně, osoby, která by měla v prvé řadě hájit zájmy své vlasti a svých občanů? Že hodlá manipulovat veřejným míněním pečlivě volenými expertizami vyhotovenými na zakázku? Analýzami, které budou situaci analyzovat přesně tak, aby výsledek odpovídal zadání? Asi ano, jistě, pane ministře... Či vlastně ministryně.

30. 1. 2007

ANALÝZA

Zoltan Grossmann, 5. 2. 2002, CounterPunch

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Od té doby, co před deseti lety skončila studená válka, Spojené státy zahájily válku v Iráku, Somálsku, Jugoslávii a Afghánistánu. Tyto intervence byly propagovány jako "humanitární" rozmístění sil s cílem zastavit agresi, svrhnout diktaturu nebo zastavit terorismus.

Po každé americké intervenci se pozornost jak jejích zastánců, tak kritiků zaměřila na spekulace o tom, které země budou další na řadě. Do značné míry nepovšimnuto však zůstalo to, co za sebou americké intervence zanechaly. Když skončila studená válka, Spojené státy byly konfrontovány s konkurencí ze strany dvou vznikajících ekonomických bloků v Evropě a Východní Asii. Ačkoliv Spojené státy byly považovány za poslední světovou vojenskou supervelmoc, měly co do činění s relativním úpadkem své ekonomické síly vůči Evropské unii a východoasijskému ekonomickému bloku sestávajícímu z Japonska, Číny a asijských "čtyř tygrů".

nacistický válečný zločinec Hermann Krumey
30. 1. 2007

Nacistický válečný zločinec Hermann Krumey

"Připadám si jako polobůh"

27. ledna si každoročně připomínáme den památky obětí holocaustu. Při té příležitosti vytanou na mysli hrůzná slova jako Osvětim, Eichmann či SS. Člověk si musí opakovaně uvědomovat, že právě lidé z masa a kostí byli něčeho takového schopni. Tímto krátkým článkem bych chtěl upozornit na jednoho z nich, šumperského rodáka Hermanna Krumeye, předního nacistického zločince s velkým podílem na vyhlazování tzv. méněcenného obyvatelstva.

30. 1. 2007
Prosím diskutující, aby se zdrželi paralel mezi ruskou okupací v roce 1968 a tou nynější věcí s radarem. Jedinou paralelou je to, že o ruské okupaci v roce 1968 rozhodl český (ne slovenský) lid ve volbách v roce 1946, a o nynějším americkém radaru jako pouhém logickém důsledku státní vojenské doktríny po roce 1989 se cinkalo na náměstích klíči v listopadu. Mladší ať si něco přečtou a starší ať neklamou, především sami sebe, píše František Řezáč..
30. 1. 2007

Pane Čulíku, svou poznámku, k mému názoru, jste rozčlenil do tří bodů. Dovolte mi, abych na ně ještě zareagoval, píše Ivo Mareš:

K poznámce 1. - Ano, Československo bylo vazalem Třetí říše a posléze Sovětského svazu. Teď nejsme vazalem nikoho. Nejvýznamnější stát Severoatlantické aliance, stále ještě nejmocnější velmoc ve světě USA(náš spojenec), nás požádal o umístění své součásti protiraketového systému na našem území. Co se týče vojensko-technických věcí, jak bude celý systém nastaven, jestli z toho bude mít výhodu i ČR, to skutečně musí posoudit odborníci. Dále si musí Česká republika říci, zda se chce přidat k boji proti současným hrozbám ve světě, které chcou zničit vše, s čím je spojen "západní demokratický svět". (Co je cílem Íránu nebo KLDR?). A ještě k tomu tzv. zbrojení. Víte, jak Ronald Raegan přispěl k pádu SSSR? Tím, že Sovětský svaz už nemohl finančně zvládat se stejně vyzbrojovat jako USA.

30. 1. 2007

Asi nejvýstižnější komentář k postoji "veřejnosti" k těm základnám u nás je asi, že když se dva perou, třetí se směje. Ti, co se perou jsou ne-zaákladnisti a pro-základnisti a ti, co se smějí, jsou politici a podílníci Boeingu, píše Aleš Suchánek.

Byl jsem velice zvědav na příspěvek od pana Čáslavky s titulem "Proč je dobře mít v ČR americkou základnu" a se zklamáním jsem našel v nejlepším případě cosi na téma "proč to není špatně". A navíc bohužel velmi slabé.

Debata nadále zůstává bohužel v rovině emocí, i když iniciátoři petice pro základny deklarují opak - ZDE

Já bych chápal třeba: Právě díky USA se podařilo vůbec založit samostatnou CSR po 1. s.v. a proto jsme jim neustále povinni prokazovat vděk. Nebo: jedna se o vojenský projekt, který je z podstaty tajný a neveřejný, proto se o něm žádná veřejná debata vést nebude.

Proč Pro-zakladniste argumentují ZDE takovými věcmi, že tu personál základen udělá útratu a že o nás budou doma vyprávět?

30. 1. 2007

Korupce v politice:

Když mám smysl pro morálku, snažím se být slušná, poctivá -- vyvolává to shovívavý úsměv. Proč je ten, kdo nemá problém být nemorální, borec a já působím dojem naivního blba? píše "z chaloupky v Liberci pod Ještědem" Helena Šemberková, tlumočnice, překladatelka a učitelka němčiny:

30. 1. 2007

Generále, ověřte si informace! O nás bez nás. Kde jste, pane Kocábe? Chceme zemřít přirozenou smrtí. Naříkají, vždyť by nemohli do lesa na jahody a borůvky, aneb americký protektorát Čechy a Morava, píše Dagmar Milotová.

Úderné titulky se sypou ze všech médií, jako by se nechumelilo. Jenže ono chumelí. Obrazně i doslova. Přesvědčovací kampaň (za naše peníze) o potřebnosti základy, leč bez možnosti se k této blahodárnosti -- již vládní akcí náležitě poučeni -- vyjádřit... Jak se vám líbí mocný argument, že 200 vojáků už něco sní?

Chápete to?

Nemít svobodu volby, to je bezmocnost. V našem případě historicky naučená. Cosi jako mnichovský syndrom. Žijeme s hlavou v písku? Vládne únava, ze které si neodpočineš? Vítězí umění pověsit své sako na dobově správný věšák, praví klasik.

Měli bychom zčipernět.

29. 1. 2007
tisková zpráva Ligy lidských práv, Amnesty International Česká republika, Člověka v tísni a Českého červeného kříže

29. ledna 2007 - Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu dnes potvrdil obžalobu proti Thomasi Lubangovi, bývalému prezidentu Unie konžských vlastenců. Tímto rozhodnutím může být zahájen historický první případ instituce, jejíž založení 1. července 2002 je považováno za nejvýznamnější událost v mezinárodních vztazích od vzniku OSN.

Česká republika ovšem činnost tribunálu nepodporuje a dodnes ani neratifikovala zakládající Římský statut z roku 1998. "Tímto postojem ukazuje Česká vláda světu svou lhostejnost k obětem těch nejzávažnějších mezinárodních zločinů posledních desetiletí," říká Jan Kratochvíl z Ligy lidských práv.

29. 1. 2007

KAUZA

Ano, docela mrzce jsem si "vypůjčila" titulek Štěpána Kotrby ze 7. března roku 2006, který zněl: "České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie Pendolina".

Tentokrát škoda spočívá jednak ve zhruba 17 milionech, které byly vyplaceny firmě Medistyl jako mimosoudní vyrovnání při vyvázání z naprosto nevýhodné smlouvy, kterou za ČD s.o. podepsal právě Milán Matoušek. Možná se na tento případ podívá i "velký čistič" - ministr vnitra MUDr. Mgr. Ivan Langer. PhDr. Milán Matoušek je uveden na internetových stránkách CEVRO jako jedna z osobností, s touto společností působících.

Celý článek v březnu 2006 mě totiž inspiroval k tomu, abych se začala zajímat a pídit po tom, proč PhDr. Milán Matoušek nesnášel ředitelku plzeňské železniční polikliniky MUDr. Helenu Němcovou.

29. 1. 2007

Aneb není to zároveň jak z deště, tak i pod okap?

Vytčený problém mi poslouží k přemýšlení o tom, co se může v našich hlavách stát, když události vzbudí pozornost svým načasováním; když navíc tu nutně jsou jisté generačně registrované reminiscence; když tu zároveň jsou jinak "jisté" současné mezinárodně-politické souvislosti; a když v takových případech by to byl zázrak, aby si přitom taky někdo nechtěl přihřát svou poťouchlou polívčičku.

29. 1. 2007

Pan Čulík v pátečním vydání Britských listů píše, že by rád publikoval argumenty pro stavbu americké základny v České republice.

Tady je 10 nejčastějších poplašných tvrzení odpůrců základny a jejich vyvracení, píše Tomáš Čáslavka z iniciativy "Pro základnu".

29. 1. 2007

"Proč je hrozba [z] Íránu a KLDR reálná a proč by se o rozmístění [sic, autor myslí "umístění"] základny nemělo rozhodovat v referendu," píše v čtyřdílném článku student mezinárodních vztahů na Masarykově univerzitě v Brně Viktor Dvořák, který zdůrazňuje, že "veřejná debata o tomto problému se vede nevěcně a je plná dezinformací, mlžení či lží, což je případ například občanské iniciativy NE základnám." ZDE ZDE ZDE ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?   
30. 1. 2007 A proč jsem proti já? Pavel  Zoch
30. 1. 2007 Co vy na to?   
30. 1. 2007 Když se dva perou, třetí se směje   
30. 1. 2007 ČR nebude americkým vazalem   
30. 1. 2007 Chcete muset zase chodit na vojnu?   
30. 1. 2007 Pozoruhodné důvody, proč neuspořádat referendum   
30. 1. 2007 Pro referendum   
30. 1. 2007 Pro mezinárodní studenty...   
30. 1. 2007 Publikujte, prosím, jen kvalitní příspěvky stoupenců základny   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
16. 1. 2007 Impérium chystá úder Daniel  Veselý
16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Americká strategie proti globálnímu oteplování: obří zrcadla ve vesmíru   
26. 1. 2007 Gorova Nepohodlná pravda rozzuřila amerického evangelikála   
17. 1. 2007 Nepříjemná pravda v kině Světozor   
15. 1. 2007 Downing Street: Bush prý začne jednat proti globálnímu oteplování   
15. 1. 2007 Lyžování končí   
12. 1. 2007 Palivově nejneefektivnější automobily budou zřejmě v EU cenově nedostupné   
11. 1. 2007 Evropská unie plánuje "novou průmyslovou revoluci"   
11. 1. 2007 Britští konzervativci budou požadovat snížení emisí uhlíku o 80 procent   
5. 1. 2007 Krize klimatu, nepríjemná pravda Ala Gora Dobrota  Pucherová
2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Pražská výzva pro Irák RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2007 Ukázka nezávislosti České televize a ignorování Kodexu ČT místopředsedou Rady ČT   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
18. 12. 2006 Pražská charta   
18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku   
17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Ropáci a jejich protivníci RSS 2.0      Historie >
16. 11. 2006 Ropák se vzepřel, ropák vyhrál   
12. 8. 2006 Bárta společným kandidátem Zelených a lidovců Štěpán  Kotrba
14. 6. 2006 Proč mlčíte o ropácké realitě sociálnědemokratické politiky v Ústeckém kraji? Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 Výsledky anket "Ropák 2005" a "Zelená perla 2005"   
28. 4. 2006 LN: Poslanec ČSSD dostal Ropáka Oldřich  Průša
6. 4. 2006 Nejde spíše o snahu životnímu prostředí v Praze škodit? Jaroslav  Štemberk
5. 4. 2006 Zelená neznalost nebo úmysl? Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous