30. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 1. 2007

WTO - DAVOS:

Jednání o mezinárodním obchodu se točí dokola

Jenom okolnosti, za kterých se toto kolečko odehrává, se mění. Po půlroce zmrazených jednání o liberalizaci a pravidlech obchodu si zhruba dvacet ministrů členských států Světové obchodní organizace v Davosu na Světovém ekonomickém fóru opět potvrdilo, že mají zájem o pokračování a ukončení jednání. Ovšem stále je ve hvězdách, jak a kdy.

V červenci minulého roku generální ředitel WTO Pascal Lamy hodnotil situaci v jednání slovy "jsme v krizi". Přesto však vyjádřil přesvědčení, že jednání mohou být ukončena ne-li do konce roku 2006, tedy v prvních několika měsících letošního roku. Na právě ukončeném Světovém ekonomickém fóru v Davosu již tolik optimistický nebyl. Jeho opatrnost vyplývala jednak z průběhu a výsledků technických jednání, která se pozvolna rozeběhla v sídle WTO v Ženevě v listopadu minulého roku, jednak zřejmě z realistického posouzení stanovisek obchodních představitelů rozhodujících členů WTO vyjádřených v Davosu.

I když se zdá, že by mohlo být dosaženo určité shody mezi členy WTO v některých oblastech jednání, jako jsou např. pravidla nebo usnadňování obchodu, v rozhodujících oblastech, kterými jsou zemědělství a v menší míře obchod průmyslovými výrobky, je dohoda pouze vzdálenou budoucností podmiňovanou ze všech stran. Otázkou stále zůstává, jak znovu vyvážit světový obchod, aby z něj měly prospěch rozvojové země. Pro ně zůstává rozhodující zemědělství, i když představuje pouze do 8% světového obchodu, neboť v něm se projeví dopady sjednané liberalizace. Obchod průmyslovými výrobky takový potenciál nemá, protože je omezován především tarifními překážkami, kde rozvojové země již nyní mají zajištěn preferenční přístup na trh rozhodujích vyspělých zemí. Rozvojovým zemím tedy současné kolo jednání může přinést významný prospěch pouze v oblasti pravidel obchodu a v omezení podpor zemědělské výroby v cílových teritoriích. V zemědělství se však ledy prozatím neprolomily, ačkoli zabírá možná i více než 80% všech jednání.

I když se v Ženevě před Světovým ekonomickým fórem šířily pověsti o zemědělské dohodě mezi EU a USA, která měla být na spadnutí, nepotvrdil je ani komisař EU pro obchod P. Mandelson, ani nejvyšší obchodní představitelka USA S. Schwab. Oba se naopak shodli, že k dohodě je daleko, i když jednání pokračují. V USA i v EU spadají současná jednání WTO do období, která nejsou politicky příliš jednoduchá. Prezidentu USA vyprší v polovině roku jeho zmocnění v oblasti obchodu, které umožňovalo předložit Kongresu uzavřené obchodní dohody ke schválení (nebo k zamítnutí), avšak Kongres nebyl oprávněn činit do nich zásahy. Bez takovéhoto oprávnění je téměř vyloučeno, aby byla uzavřena mnohostranná dohoda o liberalizaci obchodu a jeho pravidlech za účasti USA (a USA jako člen WTO z mnohostranné dohody být vyloučeny nemohou). Zda bude prezidentovo zmocnění Kongresem prodlouženo i po změně rozložení politických sil po listopadových volbách v USA, záleží nyní především na tom, jestli bude moci Susan Schwab nabídnout doma průmyslu a politickům přijatelný příslib z mnohostranných z jednání. V takovém balíčku by za zemědělské ústupky měla být posílena témata práce a pravidel vymezujících podnikatelské prostředí. Jestliže pro americký průmysl bude nabídnutý výsledek mít praktický význam, mohl by Kongres naději na obnovení prezidentova zmocnění proměnit v realitu. V současné době však existuje prozatím nepřeklenutelný rozpor mezi požadavkem rozvojových zemí srazit americké zemědělské dotace postupně až na 12 mld. dolarů a prohlášením americké administrativy, že pod 20 mld. dolarů nepůjde.

Situace samozřejmě není jednoduchá ani v EU. I bez ohledu na to, že nabídka komisaře Mandelsona je výslednicí zájmů 27 států, přece jen je nutno neustále mít na zřeteli, že se francouzská pozice před prezidentskými volbami rozhodně nezmění. Je pouze otázkou, zda bude Francie při odmítání zemědělské liberalizace i nadále podporována doposud spřízněnými zeměmi, či zda při konečném lámání chleba zůstane osamocena a neuspěje při unijním rozhodování kvalifikovanou většinou. Svou úlohu v rozbití této relativně početné protiliberalizační skupiny (14 zemí) by mohlo mít současné německé předsednictví, které rozhodně podporuje znovuobnovení a ukončení mnohostranných obchodních jednání, přičemž Německo při reprezentování svých národních zájmů patří k liberálnímu křídlu EU. Komisař Mandelson je při formulování předpovědí ohledně vývoje jednání WTO velmi opatrný a nabádá ostatní k promyšlenému postupu podle hesla "lepší je nepřítelem dobrého", tedy aby partneři nečekali na lepší nabídku a neriskovali, že výsledkem takového špatného odhadu bude nula znamenající ztrátu všech eventuálních výhod z další liberalizace obchodu. Oficiálně je "na stole" nabídka EU z října 2005, která se pohybuje v mantinelech reformované společné zemědělské politiky EU.

Uvedená nabídka EU je však předmětem kritiky rozvojových zemí sdružených v koalici G20. Jak v Davosu uvedl představitel Brazílie, ministr zahraničních vztahů Celso Amorim, skupina stále čeká na atraktivnější nabídku. Sám ministr prohlásil, že má plné zmocnění prezidenta Brazílie dotáhnout jednání do konce, ať by to mělo být kdykoliv. V tomto ho podpořil také Kamal Nath, indický ministr obchodu a průmyslu, s tím, že mnohostrannému obchodnímu systému věří a přeje si jeho úspěšné ukončení. Shodli se také na tom, že mnohostranný obchodní systém má oproti bilaterálně sjednaným pravidlům řadu výhod a že dohody o volném obchodu (pokrývají nyní kolem 60% světového obchodu) jsou teprve druhým nejlepším řešením.

Setkání některých ministrů členů WTO v Davosu nakonec vyústilo v politické poselství o vůli pokračovat v jednáních a úspěšně je uzavřít. Vzhledem k tomu však, že velmi podobná poselství byla závěrem řady předchozích "mini" ministerstkých setkání (kromě jiného i před rokem také v Davosu), nelze z tohoto sdělení usuzovat na konkrétní pokrok. Kritickou otázkou zřejmě i nadále zůstane, co má přijít dřív -- snížení požadavků rozvojových zemí nebo liberálnější nabídky vyspělých států v zemědělských jednáních.

Na tiskové konferenci v Davosu (k dispozici ZDE) generální ředitel WTO Lamy použil několikrát příměr jednání a letadla, dříve kroužícího nad přistávací dráhou a čekajícího na uvolnění této dráhy, nyní zahajujícího manévr na přiblížení. Přistání bude o to snazší, čím čistší bude vzduch. K jeho vyčištění by mělo dojít právě v následujících týdnech, kdy si členové začnou porovnávat své propočty domácích dopadů současných číselných návrhů v jednáních. Spekulovat o způsobu přistání a jeho datu však Pascal Lamy tentokrát odmítl, a to je proti jeho předchozím projevům, ve kterých sice neustále posouval termín ukončení jednání, avšak přece jen ho konkretizoval, velká změna.

Autorka přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze

                 
Obsah vydání       30. 1. 2007
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
30. 1. 2007 Několik poznámek k diskusi o základnách Michael  Kroh
30. 1. 2007 Občanská debata o míru a válce není seminář z matematiky pro první třídu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2007 Čtyři sta, anebo pětkrát tolik? Milan  Daniel
30. 1. 2007 Trocha selského rozumu Petr  Wagner
30. 1. 2007 Ešte raz Luboš  Bendziak
30. 1. 2007 Publikujte, prosím, jen kvalitní příspěvky stoupenců základny
30. 1. 2007 Bídná argumentace stoupenců americké základny
30. 1. 2007 Greenpeace odmítá americký protiraketový radar
30. 1. 2007 Homosexualita v demokracii aneb vůle k soužití Darina  Martykánová
30. 1. 2007 Jednání o mezinárodním obchodu se točí dokola Ludmila  Štěrbová
30. 1. 2007 Kapitalismus je lepší než komunismus protože se kapitalisti báli konkurence komunistů?
30. 1. 2007 Pro mezinárodní studenty...
30. 1. 2007 Všem, koho to může zajímat: O případu Adély Rajdlové
30. 1. 2007 Nebe nad Bejrútem Robert  Jarkovský
30. 1. 2007 Pro referendum
30. 1. 2007 Pozoruhodné důvody, proč neuspořádat referendum
30. 1. 2007 A proč jsem proti já? Pavel  Zoch
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
30. 1. 2007 Chcete muset zase chodit na vojnu?
30. 1. 2007 ČR nebude americkým vazalem
30. 1. 2007 Když se dva perou, třetí se směje
30. 1. 2007 Proč působím dojmem naivního blba?
30. 1. 2007 Co vy na to?
29. 1. 2007 Česká republika je jediným státem EU, který nepodporuje činnost Mezinárodního trestního soudu
29. 1. 2007 České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie železničního zdravotnictví Naděžda Vodsloň Chorkovská
29. 1. 2007 Mají rozhodnout o základně politici a vojáci, anebo občané-voliči? Miloš  Dokulil
29. 1. 2007 Proč je dobré mít v ČR americkou základnu
29. 1. 2007 ANO základnám: jak odpůrci základen lžou české veřejnosti
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006