27. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 9. 2006

Vysoký britský výzvědný analytik:

"Války v Afghánistánu a zejména v Iráku neprobíhají úspěšně. Vyvíjejí se pomalu směrem k dosud nespecifikovanému a nejasnému cíli. Válka v Iráku působí jako verbující důstojník pro extremisty z celého muslimského světa."

Prozrazený dokument z analytického oddělení britského ministerstva obrany varuje, že takzvaná "válka proti terorismu" se dostala do vážných potíží, informoval ve středu večer pořad televize BBC Newsnight.

Televizi BBC byla zpřístupněna analýza, kterou vypracoval vysoký důstojník z Akademie pro obranu britského ministerstva obrany. Tato analýza poukazuje na vážná selhání při tzv. "válce proti terorismu". Dokument tvrdí, že "válka proti terorismu" probíhá neúspěšně, že napomáhá extremistům a že údajní klíčoví špionážní spojenci Západu nepřímo podporují al Kajdu a Taliban.

Dokument zdůrazňuje, že navzdory veřejným tvrzením Tonyho Blaira o opaku je faktem, že invaze do Iráku skutečně zradikalizovala muslimy. Analýza také ostře kritizuje Pákistán, zemi, která je údajně klíčovým spojencem Západu. Dokument tvrdí, že pákistánská špionážní služba ISI podporuje al Kajdu. Analýza dodává, že pákistánský prezident Mušarraf stojí v čele země na hranici chaosu. Pákistánská armáda podle této analýzy nepřímo poskytuje pomoc Talibanu.

Britské ministerstvo obrany sdělilo ve středu večer televizi BBC, že zmíněna analýza "nereprezentuje oficiální názory britské vlády".

Sloupek
Karel Lišaj

milovníci
tradice
utečou v panice

až jednou
opice
posunou nám hranice

objevíme znovu krásu disputací ve větvích
dizertační práce budou samý pláč a samý smích
tlupy nahých manažerů začnou válčit o banány
doktorky a sestry jim pak oddaně olížou rány

vítězné opice
zruší naše hranice
tradice a milice
pysky špulíce

ze sbírky Potěšení na mé straně, CC art, Ostrava 2005 vybral Štefan Švec

Karel Lišaj * 1980

Básník. Vystudoval bohemistiku na FF UK, publikoval v časopisech Tvar, Prostor a Květinky literární. Živí se výrobou starožitností. Sbírka Potěšení na mé straně je jeho knižním debutem.
27. 9. 2006

Číst dnes v Íránu filosofické texty je jako číst Patočku v Praze na konci 70. let

říká íránský liberál Rámin Džahánbeglu

přeložil, úvodem a poznámkami opatřil Martin Škabraha

Íránský filosof Rámin Džahánbeglu patří již po léta k vůdčím osobnostem intelektuálního života (nejen) ve své zemi. V dubnu 2006 byl zatčen a od té doby je protiprávně zadržován, navzdory protestům z celého světa.

Více ZDE

Ještě před svým uvězněním poskytl internetový rozhovor Dannymu Postelovi, který byl publikován v posledním čísle levicové revue o moderní společnosti a kultuře Logos. Navzdory neúnosné délce jsem se rozhodl podstatné části interview přeložit, protože přináší zajímavý pohled na současné vztahy Západu a muslimského světa, zejména z filosofického hlediska, ale přibližuje také intelektuální dění v Íránu, které v některých rysech připomíná situaci v Československu po roce 1968. Navíc se jedná o text, který zvláště v závěru silou své výpovědi (tolik připomínající původního ducha filosofie, na Západě již sotva viditelného) a okolnostmi vzniku pretenduje na to stát se možná i svého druhu testamentem -- když ne svého autora, tak společenského pohybu, který reprezentuje. Za zostřujícího se návratu studené války budou íránští vlci v souboji se západními psi sotva šetřit své beránky...

27. 9. 2006

Jak mne upozornil Michal Polák, vydavatel internetové revue Hej Rup!, íránský filosof Rámin Džahánbeglu, s nímž Britské listy přinesly rozhovor, byl již 30. srpna propuštěn na kauci. Výměnou za svobodu však bylo provedení sebekritiky, jejímž smyslem je v podstatě odvolat vše, co by ve filosofických názorech mohlo mít politický přesah a co by mohlo zpochybňovat současný íránský režim (týkalo se hlavně minulých Džahánbegluových vystoupení v zahraničí). Dodržení dohody je pojištěno tím, že Džahánbeglu se zavázal dát režimu jakoby "do zástavy" svůj dům a dům své matky. Dá se očekávat, že podobně budou perští teokraté postupovat i v dalších podobných případech (nastanou-li). Rasool Nafisi na serveru Open Democracy označil, podle mého názoru velmi výstižně, takový přístup výrazem "represivní propuštění".

27. 9. 2006
Martin Schulz

"Přiložený komentář Martina Schulze mi natolik mluví z duše, že mě napadlo, zda by se to nedalo na Britských listech přetisknout," napsal nám Jiří Pehe. Přetiskujeme se souhlasem redakce.

Terorismus je vážná věc všude na světě. Přehnané šermování s hrozbou terorismem a zneužívání této skutečné hrozby k dílčím a účelovým cílům je odsuzováno všude na světě.

Takové jednání je médii a podstatnou částí veřejností vyčítáno představitelům světových velmocí. Nevidím proto nejmenší důvod, proč na toto zneužívání nereagovat i v našich malých českých poměrech.

28. 9. 2006

Zápisky od života odtrženého spisovatele

Největším nepřítelem politiků, činovníků a vůbec se stává odposlech. Technika umožňuje odposlechnout a nahrát kohokoliv kdekoliv, mikrofon máte v telefonu, kamery a magnetofony mají velikost plnicího pera. A tak si je třeba dávat pozor na hubu.

Je pravda, že písemný záznam mluveného projevu, bez přízvuků, intonace a souvislosti může sugerovat úplně jiný obsah, než sdělení původně mělo. Když si přečtu projev maďarského premiéra Gyurcsánye, nemohu si pomoci, ale ten člověk je mi velmi sympatický -- už proto, že přečteme-li a poslechneme-li si jeho řeč, tedy ten kousek z ní, zjistíme, že především svým spolustraníkům vynadal.

27. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rasismus a terorismus existuje. A měli bychom všichni něco proti tomu dělat. Každý na svém místě, každý ve svém okolí. A možná nám při tom pomůže vědomí, že většina lidí na světě je proti rasismu a terorismu.

Rasismus a terorismus se staly v Německu pojmy, spojenými se strachem a hrůzou. Z různých důvodů by se mohly stát každodenním chlebem novinářů.

27. 9. 2006

Deník Právo uveřejnil 13. září pod názvem "Pohrdám..." článek prof. Františka Janoucha, jaderného fyzika a předsedy Nadace Charty 77. Jeho obsahem byl přehled historie trestního stíhání kurdského lékaře a podnikatele Yekty Uzunoglu, zatčeného spolu s dalšími třemi Kurdy v noci z 13. na 14. září 1994 českou policií a následně drženého ve vazbě po dobu dva a půl roku. Z výkladu vývoje zmíněné kauzy, který podává s menšími nepřesnostmi, autor přechází ve vyjádření pohrdání soudcem Vítězslavem Rašíkem, v jehož rukou se nyní tato podivná trestní věc nachází. Vytýká mu řadu nedostatků a nakonec úplně zpochybňuje jeho způsobilost soudit, dokonce tvrdí, že by pan soudce měl vrátit vysokoškolský diplom.

Autor je členem spolku Šalamoun.

Deník Právo tento článek nezveřejnil.

27. 9. 2006

Je to zvláštní situace: rodiče spolu s učitelkami si dávají konspirační schůzky, obávající se telefonních odposlechů a vymýšlejí strategii pro případ, že by do školy přišla policie. Policií hledané děti se píší do třídní knihy tužkou, aby se mohly rychle vymazat, inkoustem se přepíše až následující den -- docházka je totiž povinná. V případě policejní šťáry zdržet co nejdéle u dveří, vyvolat umělou přestávku -- to znamená, že se všechny děti vypustí současně na školní dvorek. Využít chaosu k úniku s hledaným dítětem a jeho předání mezitím upozorněným sousedům a rodičům spolužákům. Jméno vymazat a policii sdělit, že dítě není přítomno.

Nejedná se o popis z válečných let minulosti, toto probíhá teď, u nás ve Francii ve velkém množství škol.

27. 9. 2006

Je pravděpodobné, že teplota Zeměkoule brzo dosáhne nejvyšší úrovně za milion let, konstatovali v pondělí američtí vědci.

Vědci v Goddardově ústavu pro vesmírná studia z NASA varovali, že stoupnutí teploty Země o další jeden stupeň Celsia by mohlo být pro planetu kritické. Už nyní planetu ohrožuje extremní počasí v důsledku El Niño.

Vědci poukazují na to, že za posledních třicet let do konce roku 2005 stoupla teplota za každé desetiletí o 0,2 stupně, což je rychlost, kterou označují za "pozoruhodně velkou".

Hugo Chávez
27. 9. 2006
Hugo Chávez
redakčne zpracovaný prejav, ktorý zaznel 20. septembra 2006 na Valnom zhromaždení OSN.

V důsledku Chavezovy reklamy pro Chomského knihu se kniha stala v internetovém knihkupectví Amazon.com bestsellerem č.1 Chavez ale netušil, že Chomsky je ještě naživu - v projevu vyjádřil lítost, že se s Chomskym během jeho života neměl možnost setkat. - V deníku Guardian protestoval Cristal Montañéz, předseda Mezinárodního venezuelského výboru pro demokracii (IVCD), že Chavez nereprezentuje "pravý charakter a pravého ducha venezuelského lidu". IVCD se za Chavezův projev v OSN hluboce stydí a omlouvá se americkému lidu. Poukazuje na to, že Chavez porušuje ve Venezuele zákony, rozkradl národní kapitál, vytvořil v zemi chudobu a sociální chaos a spojil se s nejodpornějšími diktátory na světě. Nyní chce vytvářet rozbroje i v USA tím, že nazývá amerického prezidenta ďáblem a alkoholikem a neupřímně rozdává finanční prostředky vybraným "chudým" v USA. |

podrobnosti ZDEZDE

Vážení predstavitelia vlád sveta, želám vám všetkým dobré ráno. Na začiatok by som vás chcel úctivo požiadať, aby ste si prečítali túto knihu, ak ste tak už nespravili. Noam Chomsky je jeden z najvýznamnejších intelektuálov Ameriky i sveta, a toto je Hegemónia alebo prežitie, jedna z jeho najnovších publikácií [Chávez zamáva knihou]. Je vynikajúca. Opisuje, ako hegemonické ambície amerického impéria ohrozujú samotné prežitie ľudského rodu.

Myslím si, že túto knihu by si mali prečítať najmä naši bratia a sestry v Spojených štátoch, pretože hrozba sa nachádza v ich vlastnom dome. V ich vlastnom dome je diabol. Ten diabol tu včera bol [Chávez sa prekrižuje]. Ešte dnes tu smrdí síra. Prezident Spojených štátov, ktorého som nazval diablom, tu včera z tohto pódia prehovoril, akoby mu patril svet. Myslím si, že jeho včerajšie výroky by mal analyzovať psychiater. Prišiel sem ako hovorca imperializmu ponúknuť svoje všelieky v úsilí zachovať súčasný systém nadvlády, vykorisťovania a pľundrovania národov sveta.

Expres
27. 9. 2006

Úvaha nad denním tiskem rozdávaným v Praze zdarma 26. září 2006

Britské listy se zabývají analýzou denního tisku ve světle světové kvality a stoupajících nároků čtenářů, kteří se nechtějí pouze bavit, ale také přemýšlet v souvislostech o světě kolem sebe. Pojďme se nyní pro změnu podívat na deníky, které můžeme dostat v hlavním městě Česka Praze zdarma. Na výběr máme hned tři -- 24 hodin, Metropolitní expres a věkem nejstarší Metro.

27. 9. 2006

Pravěký lovec prošel klikatou stezkou napříč krajinou a vybudoval na výhodném místě svoji chýši. Dnes v jeho stopách budujeme moderní dálnice a na místech jeho primitivních obydlí stavíme moderní města. Potýkáme se s nevhodným umístěním dopravních komunikací a urbanistických komplexů. Kdyby pravěký lovec věděl, jaký technický a civilizační pokrok bude v jeho stopách následovat, jistě by volil svoji cestu krajinou a umístění svých chýší jinak -- s ohledem na budoucí vývoj. Nepočínáme si podobně, jako on? Asi také nevíme, nebo nechceme vědět, co bude v našich stopách následovat.

Havana, Kuba
27. 9. 2006
Radovan Geist

Havana sa pred pár dňami stala na chvíľu politickým centrom "rozvojového sveta". V tradičnom čase, pár dní pred zasadnutím Valného zhromaždenia OSN, sa v nej uskutočnil 14. summit Hnutia nezúčastnených krajín.

Prejav politickej solidarity rozvojových krajín? Nezodpovedné mrhanie a prepych pre politickú elitu štátov, v ktorých ľudia trpia hladom? Niet jedinej odpovede a presný obraz si nemožno urobiť bez pochopenia historického pozadia, na ktorom politika nezúčastnenosti vznikla.

27. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ

Má mě ráda, nebo ne, trhám ostny kaktusu - ale co, když skutečně ne?

27. 9. 2006

Maďarský premiér, před kamerami vždy usměvavě korektní jak už většina premiérů bývá, na uzavřeném jednání sundal masku a promluvil tak, jak se mluví cestou ze záchodu, když zjistíme, že někdo před námi utrhl splachovadlo. A protože v každé politické straně se najdou vynašeči, vyhřezl obsah tajného jednání maďarských socialistů na veřejnost. Davy pohled na odhalenou skutečnost neunesly a vyšly do ulic. K příčinám nepokojů můžeme samozřejmě započítat oprávněné rozladění obyvatel z odkrytého vládního zákulisí i pohotové umění nahnědlých fotbalových rabijátů budapešťské scény přiživit se na protestech a rozflákat, co se dá.

27. 9. 2006

Rozpočtová bouře ve sklenici zvětralého piva

Po dramatických prohlášeních a zavádějících placených inzerátech Vlastimila Tlustého předloží menšinová vláda ODS rozpočet téměř kopírující to, co předložil systematicky tupený Bohuslav Sobotka. Není to překvapením. Plus minus nějaké drobné odpovídá rozpočet našim ekonomickým a sociálním omezením i "páchnoucímu politickému klimatu". Možnost provádět hlubší změny ODS zahodila tím, že odmítla jakékoli společné sdílení programové odpovědnosti s ČSSD. Politika neudělat raději nic, než snad ztratit kousíček politikářské ješitnosti, nemohla vést jinam. Ona by také dohoda s ČSSD stabilizovala pozici Mirka Topolánka, což se některým jeho stranickým "kamarádům" hrubě nelíbilo...

27. 9. 2006

STŘET CIVILIZACÍ?

Po roce 1992 si získal značný věhlas Francis Fukuyama svou knihou o "konci dějin". Tím koncem bylo myšleno, že lidstvo ve svém vývoji dosáhlo optimální situace, na níž není co valně zlepšovat. Dějiny jako vývoj politických systémů jako kdyby dosáhly cíle "liberální demokracií". Na druhé straně u Fukuyamova učitele S. P. Huntingtona v té době zrála myšlenka spíše na katastrofický scénář. Posléze po časopiseckých verzích vydal knihu o "střetu civilizací" (roku 1996). Tohoto termínu se s oblibou zmocňují média, takže je to aktuální klišé.

27. 9. 2006
reakce na článek Štěpána Kotrby "Český rozhlas: služba za cizí peníze", zveřejněný v týdeníku Ekonom

Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí Českého rozhlasu

Dovolte mi, abych se jménem Českého rozhlasu ostře distancoval od článku "Služba za cizí peníze", který uveřejnil týdeník Ekonom ve čtvrtek 21.9. Informace a myšlenky v něm obsažené výrazným způsobem zkreslují práci redaktorů Českého rozhlasu, zcela neobjektivně a bez znalosti a ověření základních informací ji hodnotí. Cyklus Bretaňské příběhy vznikl již před rokem pro celoroční programový projekt Českého rozhlasu 3 - Vltava "Francouzský rok" (2005), kterým stanice zábavným způsobem představovala jazyk, kulturu, tradice a životní realitu jedné ze zemí EU.

27. 9. 2006
odpověď na reakci tiskového mluvčího Českého rozhlasu na článek Štěpána Kotrby "Český rozhlas: služba za cizí peníze", zveřejněný v týdeníku Ekonom

Maison de la France je francouzská vládní centrála pro podporu cestovního ruchu. Agentura, jejíž hlavním posláním je nalákat turisty k návštěvě Francie. Český rozhlas je česká instituce veřejné služby, která nemusí žebrat, aby její redaktorka mohla natočit cyklus reportáží. Kdekoliv. I ve Francii.

Veřejná služba je hrazená z peněz koncesionářů, nikoliv z peněz cizích vlád.

27. 9. 2006

V britském Manchesteru se tento týden koná výroční kongres vládnoucí Labouristické strany. Tyto výroční sjezdy jsou svého druhu sérií divadelních představení, jsou jakýmsi show, jímž jsou každoročně odměňováni řadoví aktivisté strany za svůj celoroční politický aktivismus -- mimo jiné i tím, že si mohou vyslechnout projevy nejvýznamnějších politických představitelů své strany a mohou se s nimi v kuloárech setkat.

A letos je labouristický výroční kongres významný především tím, že na něm naposledy, po třinácté, vystoupil premiér Tony Blair jako šéf své strany.

Psáno pro ČRo 6

26. 9. 2006
tiskové prohlášení České televize

Vedení České televize dnes s překvapením získalo informace o zveřejněném protestu televizních odborářů proti změně loga ČT. Jde o ukvapený a neadekvátní krok nezávislých odborových svazů, který je zjevně nedorozuměním.

Ve čtvrtek 21. září vedení televize představilo zástupcům odborářů dlouhodobý komunikační plán projektu změny loga a vizuálního stylu České televize. "Osobně jsem jim spolu s kolegou vrchním ředitelem Františkem Lambertem vysvětlil, proč změnu loga a označení kanálů chystáme.

SOUVISLOSTI: Nové logo ČT: Tradice, současnost a budoucnost ZDE

LN: Odboráři ČT protestují proti zrušení loga ZDE
27. 9. 2006

V článku jste nás velmi silnými slovy obvinil z plagiátorství. Bohužel jste nám nedal šanci reagovat. Ohradím se proto alespoň touto cestou.

27. 9. 2006

Ve víru událostí posledních týdnů, dnů a hodin, které se tak či onak dotýkají problémů světového (rozuměj islámského!) terorismu, bylo publikováno nespočetné množství více či méně moudrých úvah. Zvláštní je, že žádného z komentátorů nenapadlo zabývat se problémem, který bych nazval "syndrom východu". Jde o velmi zajímavou záležitost, která má, zdá se mi, globální platnost. Jen v některých zeměpisných šířkách půjde možná spíš o "syndrom jihu", ale v evropských podmínkách se spíš projevuje onen syndrom východní.

Jak? Velmi jednoduše. Dovolím si prezentaci na domácím příkladu: Už v době společného státu jsme se my, obyvatelé země České, ochotně vymezovali proti svým východnějším spoluobčanům.

27. 9. 2006

V úterních sdělovacích prostředcích zveřejnila česká odbočka Tranparency International svou "zprávu" o stavu české politické scény a neváhám říci, že touto písemností již překročila meze, které oddělují potřebu zabývat se vážně míněnými argumenty (i když s nimi nemusím nutně souhlasit) od obyčejného hromadění různých tvrzení bez jakýchkoliv důkazů (což se lidovým jazykem nazývá "blábolení") kterým se zabývat je jen ztrátou času...

27. 9. 2006

Maďari sa búria. Bojové čaty mladých nadšencov s vejúcimi zástavami túžia po svojej revolúcii. Už nikdy žiadne klamstvá! Už navždy život v pravde! Fešný Ferencz občanom Maďarska pred voľbami klamal. A v máji to pred svojimi spolustraníkmi priznal.

Z kontextu drsných viet vyplýva, že pravdepodobne narazil vo vlastnej strane na odpor k diétnym "reformám". Preto pritvrdil. A pravdepodobne vyhral, pretože jeho ľavicová strana vzápätí po voľbách ohlásila tvrdé škrty. Redukciu zamestnanosti v štátnom sektore o 23 percent, zvýšenie DPH pri základnom tovare dennej potreby z 15 na 20 percent, zvýšenie cien elektriny a plynu, platby za štúdium na vysokých školách. A nič sa nedialo! Ulice zostali prázdne.

27. 9. 2006

Ešte koncom minulého storočia mnohí politológovia skepticky hovorili o úpadku zelených strán a ich postupnom rozklade. Rok 2006 sa však čoraz viac ukazuje ako bod zásadného obratu, ktorý môže zmeniť politické dejiny. Vzrastajúci úspech zelených strán je neprehliadnuteľný a strach z čoraz viditeľnejších následkov globálneho otepľovania sa mení na volebný tromf.

Nejde len o prekvapujúce bodovanie Strany zelených v Českej republike. V nedávnych parlamentných voľbách vo Švédsku získali zelení najlepší výsledok za uplynulé dve desaťročia, v Rakúsku preferencie ich partnerov prudko rastú a budú rozhodujúcim činiteľom po októbrovom delení moci a pozície environmentálnych politických subjektov sa výrazne posilňujú aj v ďalších krajinách. Čo je však ešte dôležitejšie -- zelená agenda začala výraznejšie ovplyvňovať politiku Spojených štátov. Už dávnejšie je mnohým politickým mysliteľom jasné, že zásadnejší obrat v nazeraní na životné prostredie sa môže uskutočniť až po tom, čo nastane zmena v myslení najväčších znečisťovateľov sveta a zároveň najvplyvnejších globálnych hráčov. Zdá sa, že práve toto sa momentálne začalo diať v USA.

26. 9. 2006
nalezeno na internetu, doplněno

Vláda uspořádá tiskovou konferenci. Na ní oznámí

  • prodej balíku akcií ČEZ
  • fakt, že nebude podporovat výstavbu nového bloku JE

Otázka pro ministry:

  • O kolik procent vláda zvýšila cenu prodávaného balíku ?
  • O koli procent se cena změní, až jiná, leč víceméně tatáž vláda oznámí, že podpoří výstavbu nového bloku ?

Odpověď zasílejte přímo k rukám JUDr. Vesecké, která ale stejně na učiněná podání nereaguje, protože se zabývá odposloucháváním nového ministra vnitra.

ČEZ chce vydat eurobondy v objemu 500 mil. EUR = 14,25 mld. Kč ZDE

Prodej akcií ČEZ budí na trhu nervozitu ZDE
Akcie ČEZ rozhodly o poklesu trhu ZDE
Pražskou burzou proudil ČEZ... vláda počítá s prodejem a za první část chce získat 31 miliard ZDE
O prodeji části ČEZu rozhodnuto ZDE

2 nové bloky pro Temelín + další novinky z akciových trhů ZDE

Ministr průmyslu a obchodu podporuje rozšíření Temelína ZDE
Říman: ČR musí stavět nové jaderné reaktory ZDE
Ministr průmyslu a obchodu : "Česká republika musí usilovat o energetickou nezávislost" ZDE
ČEZ: Potřeba nových jaderných bloků do roku 2020 ZDE
26. 9. 2006

Praha a terorismus mi příliš k sobě nejdou dohromady. Československo vždy pilně cvičilo příslušníky národně osvoboditelských hnutí z celého rozvojového světa a lze oprávněně předpokládat, že potenciální teroristé znají Prahu jako své boty. Šel bych ještě dál a myslím si, že tu s velkou pravděpodobností mají koupeno i několik konspiračních bytů.

Teroristický útok, aby splnil svůj úkol, musí vyvolat především celosvětový pocit ohrožení a nebezpečí. Historické zkušenosti z roku 1938 a 1968 ukázaly, že Praha není Madrid, jinými slovy - za nevýznamnou Prahu se nebojuje!

Viz též Jan Čulík, "Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu"

26. 9. 2006

Spojené státy a Velká Británie budou muset mít v čele nové politiky, pokud máme vyhrát boj s islámským funadementalismem, míní někdejší šéfredaktor konzervativního britského deníku Daily Telegraph Max Hastings:

Labouristická strana má k diskusi na svém výročním kongresu, který se tento týden koná v Manchesteru, tolik vážných problémů, že Iráku, Afghánistánu, Georgi Bushovi a "válce proti terorismu" se budou řádně věnovat pouze demonstranti před kongresovou halou, píše autor a pokračuje: Přitom není pochyb, že až se bude psát historie této vlády, rozklad důvěry v Tonyho Blaira bude připisován především jeho zahraniční politice.

26. 9. 2006

Letos v létě jsme byli na dovolené v Alpách v Národním parku Vysoké Taury. Jeden den jsme strávili procházkou mimo značené cesty v mezinárodní skupině turistů provázené správcem parku. Podle jeho slov došlo za posledních dvacet let k úbytku objemu ledovců na vrcholcích hor asi o 50%. Odhadoval, že při zachování současného trendu zcela zmizí za dalších asi patnáct let. Na dotaz po příčinách tohoto vývoje neváhal ani okamžik. Podle něj za to může liberální kapitalismus a s ním spojená chamtivost. Vážení čeští spoluobčané a příznivci Strany zelených, kdo z nás by měl odvahu říci něco podobného před skupinou naprosto neznámých lidí z celé Evropy? Tento mladý muž, něco mezi 35 až 40 lety, se nebál kritizovat vládnoucí kapitalistický systém!

Obávám se, že toto je jeden z našich největších problémů. Strach ovládá většinu lidí. Po opadu euforie, nakrátko ovládající ulice a náměstí na konci roku 1989, se opět bojíme. Lidé mají strach ze ztráty zaměstnaní, bojí se kritizovat kapitalismus, aby nebyli označeni za komunisty. Ze strachu přijímají povrchní a hloupé fráze o hrozbě rudé totality. Není důležité, jestli s nimi souhlasí, důležité je, že jdou s davem a jsou skryti v bezpečí jeho anonymity. Primitivní antikomunismus, ovládající dnešní vedení Strany zelených, se na tomto strachu jen přiživuje a přispívá k jeho šíření.

Strana zelených stojí na rozcestí. Po delší době se dostali její zástupci do parlamentu a získali podíl na moci. Došlo tím k prolomení voličské psychologické bariéry a její poslanci již mají nyní dobrou naději, že v parlamentu zasednou i v dalších volebních obdobích.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Váženi politici, když už chcete lidem říci "pravdu" říkejte ji stejnou Lukáš  Lhoťan
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák
26. 9. 2006 Zelený fašismus Milan  Valach
26. 9. 2006 2007: 1 000 000 000 000 -- poprvé přes bilion Michal  Rusek
25. 9. 2006 Kouřové signály odposlechů Irena  Ryšánková
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Odposlechy: K čemu ten údiv a rozhořčení ?! Ladislav  Žák
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík